Γίνωσκε δε τούτο, ότι εν ταις εσχάταις ημέραι


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄


ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΙ 1 – 5


«1. Γίνωσκε δε τούτο, ότι εν ταις εσχάταις ημέραις θέλουσιν ελθεί καιροί κακοί·


2. διότι θέλουσιν είσθαι οι άνθρωποι φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς εις τους γονείς, αχάριστοι, ανόσιοι,


3. άσπλαγχνοι, αδιάλλακτοι, συκοφάνται, ακρατείς, ανήμεροι, αφιλάγαθοι,


4. προδόται, προπετείς, τετυφωμένοι, φιλήδονοι μάλλον παρά φιλόθεοι,


5. έχοντες μεν μορφήν ευσεβείας, ηρνημένοι δε την δύναμιν αυτής. Και τούτους φεύγε».



ΑΠΑΝΤΗΣΗ



Από την στιγμή που ο άνθρωπος εγκατέλειψε την σοφία του Θεού και έκοψε τον ομφάλιο λώρο με αυτόν, απέκτησε όλα αυτά που αναφέρει ο απόστολος Παύλος. Η διαφορά των τότε χρόνων με των σημερινών, είναι πως σε μία πόλη 20.000 κατοίκων πριν 500 χρόνια είχαν τα δαιμόνια αυτά οι 1000 άνθρωποι. Το ότι οι άνθρωποι των εσχάτων χρόνων θα έχουν αυτά τα δαιμόνια που αναφέρει εδώ ο απόστολος Παύλος, αφήνει να εννοηθεί ότι και οι 20.000 της πόλης αυτής θα τα έχουν. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα των εσχάτων χρόνων. Ένας άγιος τόνισε ότι τα έσχατα χρόνια θα ψάχνουμε με το κερί να βρούμε άνθρωπο του Θεού. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ας τα δούμε ένα-ένα.


Φίλαυτοι, δηλαδή φίλοι μόνο του εαυτού τους.


Φιλάργυροι, φίλοι του υλικού στοιχείου, το οποίο λατρεύουν σε σημείο που αν το χάσουν να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους.


Αλαζόνες, άνθρωποι που δεν συνδιαλέγονται, αποφασίζουν και διατάσσουν, δεν διέπονται από τον διάλογο.


Υπερήφανοι, είναι οι άνθρωποι που διακατέχονται από υπερβολική αυτοεκτίμηση. Δεν δέχονται το ελάχιστο κατηγορώ. Άνθρωποι οι οποίοι πάντα αφαιρούν τον λόγο από τους άλλους και τελευταία είναι πολύ, μα πάρα πολύ επιθετικοί. Αν κάποιος τους φανερώσει ένα λάθος τους, τότε τον αποστρέφονται και τον θεωρούν εχθρό.


Βλάσφημοι, είναι οι άνθρωποι που διέπονται από βωμολοχία, σε κάθε λέξη και στιγμή της ζωής τους εκφράζονται βλάσφημα και ο λόγος διότι διέπονται από άγνοια ή ημιμάθεια.


Απειθείς εις τους γονείς. Παλιά οι άνθρωποι μιλούσαν στους μεγάλους ή στους γονείς τους και κοκκίνιζαν. Τώρα από μικρά παιδιά συνέχεια στον λόγο έχουν αντίλογο και απειθούν όχι μόνο στους γονείς τους αλλά παντού.


Αχάριστοι, είναι οι άνθρωποι που δεν εκτιμούν τίποτα, δεν έχουν και δεν νιώθουν πουθενά υποχρέωση σε τίποτα και σε κανέναν.


Ανόσιοι, αυτοί που δεν τηρούν, δεν σέβονται, δεν υπακούουν στους νόμους του Θεού. Συμπεριφέρονται ως προς το θέλημα του Θεού με ανοσία, δεν θέλουν να ακούσουν.


Άσπλαχνοι, είναι οι άνθρωποι χωρίς συναισθήματα, κακοί, απάνθρωποι, σκληροί.


Αδιάλλακτοι, αυτοί που δεν αναπτύσσουν κανέναν διάλογο, είναι δογματικοί και φανατικοί.


Συκοφάνται. Ξέρουμε ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι οι παρατηρητικοί. Οι συκοφάντες είναι παρατηρητικοί, όμως, η παγίδα είναι ότι πάντα ψάχνουν να βρουν ό,τι αρνητικό στον συνάνθρωπο για να τον συκοφαντήσουν, να τον μειώσουν, να τον κρίνουν. Μεγάλο δαιμόνιο! Χρειάζεται προσοχή! Αντιθέτως με τους έξυπνους, οι οποίοι είναι παρατηρητικοί, σπουδάζουν χωρίς να κρίνουν συλλέγοντας θησαυρό ο οποίος εμπλουτίζει την ζωή τους.


Ακρατείς. Πνευματικά ακρατείς είναι αυτοί που δεν ελέγχουν τον νου τους, έτσι προτρέχουν, μιλούν χωρίς να ακούν γι’ αυτό και κάνουν πολλά λάθη. Στον υλικό τομέα ακρατείς είναι οι λαίμαργοι οι οποίοι καταστρέφουν τον εαυτό τους διότι τον αναγκάζουν να μην ξεκουράζεται ποτέ, συνέχεια γεμίζουν με βρώματα το σώμα τους. Το φαγητό είναι απαραίτητο, η υπερβολή είναι καταστροφική.


Ανήμεροι, άνθρωποι οι οποίοι ό,τι μάθανε, μάθανε. Δεν ενημερώνονται ούτε στα του κόσμου, ούτε στα του Θεού, δεν ακούνε. Το δαιμόνιο αυτό πηγάζει από τον εγωισμό, ο οποίος έχει ως θεωρία ότι εγώ τα ξέρω όλα.


Αφιλάγαθοι. Αδιανόητο γι’ αυτούς τους ανθρώπους λόγω των προσωπικών συμφερόντων τους να γίνουν φίλοι του αγαθού, του Θεού.


Προδόται, αυτοί που αναγκάζουν τους ανθρώπους να τους πουν τα μυστικά τους με σκοπό κάποια ημέρα να τους προδώσουν, να τους έχουν στο χέρι. Κάνουν τον φίλο για να έχουν τους συνανθρώπους τους στο χέρι.



Πάντως, θέλω να πω ότι ένα μυστικό το οποίο εμείς δεν το διαφυλάττουμε αφού είναι μυστικό, τότε μην έχουμε την απαίτηση όταν το προδώσουμε στους άλλους αυτοί να το διαφυλάξουν. Να μην παρεξηγηθούμε διότι δεν μας πρόδωσε κανένας, εμείς με το που το είπαμε προδώσαμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Στην περίπτωση αυτή εμείς είμεθα οι προδότες του εαυτού μας.


Προπετείς, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι αναιδείς, θρασείς, βιαστικοί, απερίσκεπτοι και φυτρώνουν εκεί που δεν τους έχουν σπείρει. Οι προπετείς κάνουν συνέχεια μεγάλα λάθη λόγω του δαιμονίου αυτού (προπέτεια).


Τετυφωμένοι, θυμωμένοι συνέχεια, άνθρωποι οι οποίοι δεν διακατέχονται από στοιχεία ευγενής άμιλλας, από σοφία Θεού γι’ αυτό βρίσκονται πάντα σε αδιέξοδο με τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους, τον οποίον θυμό εκδηλώνουν σε όλες τις ενέργειες της ζωής τους.


Φιλήδονοι, φίλοι μόνο της σαρκικής ηδονής, άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το φιλόθεος που σημαίνει φίλος του Θεού. Ο Χριστός φανέρωσε, φίλοι μου εστε εάν ποιήτε όσα εγώ εντέλλομαι υμίν.


Μορφή ευσεβείας έχουν οι υποκριτές, οι οποίοι στους ξένους εκδηλώνουν ευγένεια, καλοσύνη, ευσέβεια κ.λ.π. ενώ αν γίνουν οικείοι τους, φίλοι τους θα νομίσουν ότι γνώρισαν άλλους ανθρώπους. Τα συμπεράσματα που βγάζουμε επιπόλαια θα μας προδώσουν. Ας αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει για να μην πέσουμε σε τραγικά λάθη που θα τα κουβαλάμε σε όλη μας την ζωή. Προσοχή!


Νεότερη Παλαιότερη