Η ΠΡΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΠΑΥΛΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Η ΠΡΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΣ 1
«1. Παύλος, απόστολος Ιησού Χριστού διά θελήματος Θεού κατά την επαγγελίαν της ζωής της εν Χριστώ Ιησού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο στην ζωή μας από το να γίνεται το θέλημα του Θεού και να δυνάμεθα να το καταλαβαίνουμε και να υπακούμε με χαρά ώστε να οδηγούμε τον εαυτό μας διά της συμβουλής και νουθεσίας του Χριστού στην ζωή την άφθαρτη. Καμιά φορά καλούμαστε υπό του Θεού να κάνουμε υπερβάσεις στον υλικό ή στον πνευματικό τομέα. Να μην φοβόμαστε να προβούμε σε υπερβατικές πνευματικές ενέργειες, διότι αυτές θα γίνουν στην ζωή μας δόξα Θεού και δόξα δική μας. Αμήν.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΙ 2 5
«2. προς Τιμόθεον το αγαπητόν τέκνον· είη χάρις, έλεος, ειρήνη από Θεού Πατρός και Χριστού Ιησού του Κυρίου ημών.
3. Ευχαριστώ τον Θεόν, τον οποίον λατρεύω από προγόνων μετά καθαράς συνειδήσεως, ότι αδιαλείπτως σε ενθυμούμαι εν ταις δεήσεσί μου νύκτα και ημέραν,
4. επιποθών να σε ίδω, ενθυμούμενος τα δάκρυά σου, διά να εμπλησθώ χαράς,
5. ανακαλών εις την μνήμην μου την εν σοι ανυπόκριτον πίστιν, ήτις πρώτον κατώκησεν εν τη μάμμη σου Λωΐδι και εν τη μητρί σου Ευνίκη, είμαι δε πεπεισμένος ότι και εν σοι».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μακάρι να γεμίσει ο κόσμος με τέτοιους μαθητές, με τέτοιους ανθρώπους που να εργάζονται για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να χρησιμοποιηθούν άνωθεν ως σαν σκεύη εκλογής για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Στην Φωνή Θεού έχουμε τέτοια παιδιά που την υπηρετούν σήμερα με ιδιαίτερη χαρά, με αγάπη ανυπόκριτη και θυσία υλική. Στείλε Κύριε καλούς εργάτες ώστε να δημιουργηθεί ο νέος κόσμος με νέους ουρανούς και νέα γη εν οις δικαιοσύνη κατοικεί. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στον 5ο στίχο γίνεται λόγος για την πίστη. Να γνωρίζουμε ότι η ανυπόκριτη πίστη, η καθαρή πίστη, η ζώσα πίστη πετά όλα τα της μέριμνας του βίου εις τον κάλαθον των αχρήστων. Έτσι ο νους του ανθρώπου είναι μέρα και νύχτα εις τον αγώνα του καθαρισμού, του αγιασμού, της εξάπλωσης του Ευαγγελίου της βασιλείας το οποίο καθιστά την δόξα του Θεού αιώνια. Η υποκριτική πίστη στηρίζεται σε εντάλματα, σε τύπους και σε υλικές δυνάμεις. Ο πνευματικός άνθρωπος δύναται ευκόλως να καταλάβει ποιος έχει ζώσα, αληθινή πίστη και ποιος έχει υποκριτική πίστη. Αν θέλουμε την αλήθεια θα την μάθουμε, θα την βρούμε μέσα στον Λόγο του Θεού. Αν όχι, θα ζήσουμε στην παραμυθία που προκαλούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΙ 6 9
«6. Διά την οποίαν αιτίαν σε υπενθυμίζω να αναζωπυρής το χάρισμα του Θεού, το οποίον είναι εν σοι διά της επιθέσεως των χειρών μου·
7. διότι δεν έδωκεν εις ημάς ο Θεός πνεύμα δειλίας, αλλά δυνάμεως και αγάπης και σωφρονισμού.
8. Μη αισχυνθής λοιπόν την μαρτυρίαν του Κυρίου ημών μηδέ εμέ τον δέσμιον αυτού, αλλά συγκακοπάθησον μετά του ευαγγελίου με την δύναμιν του Θεού,
9. όστις έσωσεν ημάς και εκάλεσε με κλήσιν αγίαν, ουχί κατά τα έργα ημών, αλλά κατά την εαυτού πρόθεσιν και χάριν, την δοθείσαν εις ημάς εν Χριστώ Ιησού προ χρόνων αιωνίων».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στίχος 6ος: Τα χαρίσματα να τα εκδηλώνουμε, διότι μέσω αυτών οικοδομούμε τον εαυτό μας αλλά και την εκκλησία του Χριστού. Το χάρισμα δίδεται διά της επιθέσεως των χειρών εκείνων που διακατέχονται από την εξουσία να μπορούν να το μεταδώσουν αλλά και απ ευθείας από τον ίδιο τον Θεό όταν ο άνθρωπος αφιερώνεται και όταν εμμένει στην προσευχή. Αμήν.
Στίχος 7ος: Πνεύμα δειλίας έχουμε όταν άλλα σκεφτόμαστε, άλλα πιστεύουμε και άλλα εκδηλώνουμε φοβούμενοι μήπως κατηγορηθούμε και γίνουμε αποσυνάγωγοι. Χρειάζεται προσοχή, διότι έτσι ντροπιάζουμε τον Θεό ο οποίος μας εμπιστεύθηκε την πνευματική του περιουσία και εμείς γινόμαστε όπως εκείνος στην παραβολή που έκρυψε το δηνάριο που του έδωσε ο Χριστός και δεν έθεσε αυτό ώστε να πάρει έναν μικρό τόκο (ευλογία). Δεν υπάρχει χειρότερη υποκρισία από το να μας διακατέχει δειλία και να μην προβαίνουμε σε πνευματικές ενέργειες μήπως και το κοινωνικό σύστημα μας αποστραφεί. Να θυμόμαστε ότι όποιος φίλος του κόσμου εχθρός του Θεού καθίσταται, όποιος φίλος του Θεού εχθρός του κόσμου. Η έχθρα δημιουργείται διότι οι δύο κόσμοι διέπονται από διαφορετικές αρχές, π.χ. ο Θεός από την αλήθεια ενώ ο κόσμος από το ψέμα, ο Θεός από τον αγιασμό ενώ ο κόσμος από την αμαρτία, ο Θεός από την άφθαρτη, αθάνατη ζωή ενώ ο κόσμος από την φθαρτή και μεταθανάτια ζωή. ’ρα, να μην δειλιάζουμε διότι σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να βγούμε στον ουρανό. Καλύτερα να ντρέπεται ο κόσμος για μας παρά ο Θεός για μας. Εύχομαι την ημέρα του Κυρίου ο Χριστός να τρέξει να μας αγκαλιάσει και με χαρά να μας συστήσει παντού και εύχομαι επίσης να μην βρεθεί ουδέ εις για τον οποίον ο Χριστός θα ντραπεί για την απιστία του και για την δειλία του. Αμήν.
Στίχος 8ος: Καλύτερα να πεθάνουμε παρά να ντραπούμε. Κύριε φύλαξέ μας από τον πειρασμό της δειλίας. Όποιος δειλιάζει είναι ευάλωτος, διότι μπορεί να πέσει ακόμα και στο μεγαλύτερο υπόβαθρο του διαβόλου συλλέγοντας λεγεώνες δαιμονίων μέσα του, μη γένοιτο! Ο άνθρωπος που θα κιοτέψει και θα απομακρυνθεί από την ζωή την αιώνια και τις ενέργειες που την αναπτύσσουν, θα γυρίσει πάλι στα ίδια, στους τύπους, στις θρησκείες και στα εντάλματα των ανθρώπων. Ο κύων επέστρεψεν εις το ίδιον αυτού εξέρασμα και ο χοίρος λουσθείς επέστρεψεν εις το κύλισμα του βορβόρου. Μη γένοιτο!
Στίχος 9ος: Σε αυτόν τον Θεό Πατέρα χρωστάμε τα πάντα με το μεγαλύτερο δώρο του Θεού ως προσφορά στον άνθρωπο την θυσία του Υιού του, η οποία εξασφάλισε σε εμάς την σοφία του Θεού. Και ότι επίσης μας δημιούργησε λογικά όντα με λόγο, ο οποίος λόγος δημιουργεί πολιτισμούς και χρησιμοποιείται και ως πολιτιστικό στοιχείο διαμορφώνοντας τον πνευματικό μας χαρακτήρα εν Θεώ. Αν λοιπόν αρνηθούμε αυτόν που δημιούργησε ορατά και αόρατα, δυνάμεις, εξουσίες και αρχές θα αρνηθούμε και τον εαυτό μας στον οποίον ο Θεός εναποθέτει την σοφία του, με φυσική συνέπεια να ομοιωθούμε με τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις. Μη γένοιτο! Λίγη πνευματική σοβαρότητα και λίγη πνευματική υπευθυνότητα να μας διακατέχει ώστε να γίνουμε λίθοι ζώντες στο οικοδόμημα του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΣ 10
«10. φανερωθείσαν δε τώρα διά της επιφανείας του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, όστις κατήργησε μεν τον θάνατον, έφερε δε εις φως την ζωήν και την αφθαρσίαν διά του ευαγγελίου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Χριστός ερχόμενος στον κόσμο κατήργησε κάθε αρχή και κάθε εξουσία με τον λόγο του και με τα έργα του, έτσι εκδήλωσε διά της ζωής του την προτροπή να τείνουν όλοι οι άνθρωποι στην αγάπη και στην ζωή την άφθαρτη. Η οποία ζωή εκδηλώθηκε από τον ίδιο τον Θεό και υιοθετείται από τον άνθρωπο ώστε να εκπληρωθεί ως προς τον συνάνθρωπο, ο Λόγος έγεινε σαρξ καικατώκησε μεταξύ ημών και είδομεν την δόξαν αυτού, δόξαν ως μονογενούς παρά του Πατρός, πλήρης χάριτος και αληθείας. Ο τρόπος για να γίνει είναι σήμερα διατυπωμένος μέσα στον Λόγο του Θεού. Όταν αυτές οι αρχές υιοθετηθούν από τους ανθρώπους όλα τα άλλα δεν χρειάζονται. Για να υπάρχουν σήμερα όλα τα άλλα αφήνει να εννοηθεί ότι το έργο του Χριστού και τα λόγια του υιοθετήθηκαν προς παράδειγμα από το σύνολο των ανθρώπων, όμως, δεν έγιναν αντιληπτά ώστε να γίνουν και τα έργα τους αγάπη. Αν και σήμερα όλοι τον κηρύττουν τον Χριστό, όμως, δεν ποιούν το θέλημά του. Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι θα υιοθετηθεί από την γενιά εκείνη που θα αντιληφθεί την μεγάλη αξία του Χριστού, από την γενιά εκείνη που μέσα από εμπειρίες θα πάρει τον Λόγο του Θεού στα χέρια της και με απόφαση και ειλικρίνεια θα υιοθετήσει τις αρχές του Θεού στην καθημερινότητά της. Η γενιά αυτή υπάρχει σήμερα και ο χρόνος ήρθε διότι ο κόσμος εξελίχθηκε και αντιλαμβάνεται το σωστό και το λάθος. Εκείνο που χρειάζεται είναι η σοφία του Θεού. Ο Θεός φρόντισε ώστε η Φωνή Θεού να έχει την σοφία αυτή και μπορεί κάποιος να την λάβει ώστε να συνειδητοποιήσει τον Λόγο του Ευαγγελίου τον οποίον οι αιώνες σεβάστηκαν και μετέφεραν μέχρι σήμερα. Πάντως, όποιος θέλει να δει την δύναμη και την εξουσία του Λόγου του Θεού δεν έχει παρά να πάρει στα χέρια του την Καινή Διαθήκη και είναι θέμα χρόνου να συλλάβει την μέγιστη αξία του. Η ζωή λοιπόν είναι μέσα στον Λόγο του Θεού και η αφθαρσία είναι μέσα στο σώμα μας, η οποία ενεργοποιείται με το ρήμα του Θεού που βρίσκεται στον Λόγο του Θεού. Αφού το ρήμα του λοιπόν είναι ζωοποιόν, αρκεί να το υιοθετήσουμε με ειλικρίνεια σε σημείο που να αυξηθεί η πίστη που θα χρειαστεί για να καταργηθεί η φθορά και ο θάνατος από τα σώματα ημών. Επαγγελία η οποία εδόθη εξ αρχής υπό του Θεού και παραμένει μέχρι να λάβει χώρα στην ζωή μας διά της μετανοίας, της αναγέννησης, της σοφίας του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΙ 11 12
«11. εις το οποίον ετάχθην εγώ κήρυξ και απόστολος και διδάσκαλος των εθνών.
12. Διά την οποίαν αιτίαν και πάσχω ταύτα, πλην δεν επαισχύνομαι· διότι εξεύρω εις τίνα επίστευσα και είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατός να φυλάξη την παρακαταθήκην μου μέχρις εκείνης της ημέρας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πράγματι η αγάπη του αποστόλου Παύλου ως προς τον Θεό, έκανε τον Θεό να τον υπέρ ευλογήσει ώστε η αγάπη του αυτή να διαπεράσει τους αιώνες και το έργο του να διαμένει στους αιώνες για να μπορούν οι γενιές να σπουδάζουν την σοφία του Θεού μέχρι και σήμερα. Σήμερα, όμως, στην ζωή βρισκόμεθα όλοι εμείς και η βασιλεία του Θεού, το θέλημα του Θεού δεν εκπληρώθηκε ακόμη παρά μέρος αυτού στην ζωή των ανθρώπων. Εδώ αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει συνέχεια και εμείς μπορούμε αν το θέλουμε να γίνουμε σκεύη εκλογής και να χτίσουμε αυτόν τον ουράνιο άκτιστο κόσμο μέσα μας, ώστε η παρουσία μας να συνεπάρει τα έθνη σε μία ουσιαστική προσκόλληση και παρότρυνση πάνω στο θέλημα του Θεού. Εύχομαι, να γίνουμε σήμερα όλοι εμείς μιμητές του Χριστού, μιμητές του αποστόλου Παύλου, μιμητές των αγίων και όλων των αφιερωμένων ανθρώπων ώστε να πληρωθούν τα έθνη με την σοφία του Θεού, με την αγάπη, με την ταπείνωση, με την ζωή την άφθαρτη, την αθάνατη. Η Φωνή Θεού έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια να εργάζεται για την δόξα του Θεού με την άδεια του Θεού. Ο τρόπος που εργάζεται είναι με τα κηρύγματα, με τους κύκλους, με την σοφία του Θεού και τελευταία με την προσευχή. Δουλειά της είναι να δώσει να καταλάβουν οι άνθρωποι την αξία του Ευαγγελίου, ώστε να το πάρουν οι άνθρωποι εις όλο τον κόσμο στα χέρια τους. Από εκεί και πέρα όλα θα αλλάξουν, διότι θα αλλάξουμε εμείς. Η απόφασή μας και η αγάπη μας θα αλλάξει και τον κόσμο, αρκεί να το πιστέψουμε. ’νθρωπος ζήλο Θεού πεπυρωμένος δήμο, χώρα, έθνη δύναται να οδηγήσει στην σωτηρία της ψυχής και του σώματος. Τα μέσα υπάρχουν, η σοφία του Θεού υπάρχει, η αφιέρωση και η απόφαση χρειάζονται από εμάς. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΣ 13
«13. Κράτει το υπόδειγμα των υγιαινόντων λόγων, τους οποίους ήκουσας παρ' εμού, μετά πίστεως και αγάπης της εν Χριστώ Ιησού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο κάθε άνθρωπος περνάει ανάλογα το πνευματικό του επίπεδο ή στάδιο από διάφορα πνευματικά μονοπάτια. Το άπαν της πνευματικής αναγέννησης είναι να εξελίσσεται ο άνθρωπος και να υπερβαίνει τα υφιστάμενα στερεότυπα, τα οποία ο ίδιος δογμάτισε στην ζωή του, ώστε να μπορέσει να συλλάβει την υγιαίνουσα διδασκαλία, όπως εδώ ο απόστολος Παύλος έχει διοχετεύσει στον Τιμόθεο. Όταν κάποιος την αντιληφθεί την υγιαίνουσα διδασκαλία, το μόνο που έχει να κάνει είναι να την διαφυλάξει ως σαν κόρη οφθαλμού την οποία και να αναπτύξει αδιαφορώντας για τις εξωτερικές παρεμβάσεις που θα δεχτεί, οι οποίες δοκιμάστηκαν και δεν τον οδήγησαν στην αναγέννηση που φέρνει την ελευθερία του Θεού, διότι όπου το πνεύμα του Θεού εκεί και ελευθερία. Αν δεν νιώθει ελευθερία, αν δεν νιώθει χαρά, αν δεν νιώθει Θεό στην ζωή του να συνεχίσει να ψάχνει και να ερευνά τον Λόγο του Θεού αλλά και τον πνευματικό κόσμο μέχρι να βρει εκείνο το πνεύμα το οποίο αναπτύσσει τον Θεό στην ζωή του και τον ελευθερώνει. Ο Χριστός τόνισε, φανέρωσε, Ερευνάτε τας γραφάς, διότι εν αυταίς έχετε ζωήν αιώνιον. Αν η πνευματικότητα που έχει αναπτύξει ένας άνθρωπος δεν τον ζωοποιεί γονιδιακά και δεν κάνει τα κύτταρά του να χαίρονται ώστε να παράγουν αιώνια ζωή, τότε να συνεχίσει να ψάχνει μέχρι να βρει την υγιαίνουσα διδασκαλία η οποία ζωοποιεί. Το ότι θα τον ζωοποιεί θα το καταλάβει διότι ο Θεός θα ζει μέσα του και θα ενεργεί κάτω από όλες τις συνθήκες, διαφυλάττοντας την ακεραιότητα και την πληρότητα της ζωής. Αμήν.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΣ 14
«14. Την καλήν παρακαταθήκην φύλαξον διά του Πνεύματος του Αγίου του ενοικούντος εν ημίν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η Παρακαταθήκη είναι η σύμβαση με την οποία ο ένας εκ των συμβαλλομένων (θεματοφύλακας) αναλαμβάνει την υποχρέωση να φυλάξει το υπό του ετέρου των συμβαλλομένων (παρακαταθέτη) παραδιδόμενο σ΄ αυτόν κινητό πράγμα και να παραδώσει τούτο όταν του ζητηθεί. ’ρα, θα πρέπει να γίνουμε καλοί διαχειριστές διότι θα έρθει η ημέρα που η σύμβαση θα λήξει και θα πρέπει να αποδώσουμε το αντίτιμο, το οποίο έθεσε ο Θεός εις χείρας ημών. Έχουμε μία παραβολή που λέει ότι ο Θεός έδωσε σε έναν 5 δηνάρια και αυτός τα έκανε 10, σε άλλον 2 και τα έκανε 4, ένας το έκρυψε και ούτε για τον εαυτό του δεν εκμεταλλεύτηκε την πνευματική περιουσία του Θεού και για τον λόγο αυτό κρίθηκε υπό του Θεού ως μη δίκαιος. Χρειάζεται προσοχή! Να μας διακατέχει το πνεύμα της προσφοράς και της σωστής διαχείρισης, αφού η παρακαταθήκη (σύμβαση) του Θεού δεν είναι υλική ώστε να μοιραστεί και να χάσει την αξία της αλλά πνευματική, την οποίαν μπορούν πολλοί άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν και να ευλογηθούν ώστε να συντελέσουν θεάρεστο έργο ενώπιον Θεού και ανθρώπων, παραδίδοντας αυτό όταν έρθει η ώρα πολλαπλασιασμένο στον Θεό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΙ 15 18
«15. Εξεύρεις τούτο, ότι με απεστράφησαν πάντες οι εν τη Ασία, εκ των οποίων είναι ο Φύγελλος και ο Ερμογένης.
16. Είθε ο Κύριος να δώση έλεος εις τον οίκον του Ονησιφόρου, διότι πολλάκις με παρηγόρησε και δεν επησχύνθη την άλυσίν μου,
17. αλλ' ότε ήλθεν εις την Ρώμην, με εζήτησε μετά σπουδής πολλής και με εύρεν·
18. είθε ο Κύριος να δώση εις αυτόν να εύρη έλεος παρά Κυρίου εν εκείνη τη ημέρα· και όσας διακονίας έκαμεν εν Εφέσω, συ εξεύρεις καλήτερα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι πολλοί αδελφοί που όταν αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται να εισέλθουν σε θυσίες, διεξάγοντας πνευματικούς αγώνες για την αναγέννηση των συνανθρώπων και την επιστροφή αυτών στις αρχές του Θεού, στα δρώμενα του Ευαγγελίου του Χριστού, αποφεύγουν και αναπτύσσουν μία θρησκεία στα μέτρα που τους βολεύει έχοντας συμμετοχή εν μέρει στα πνευματικά και περισσότερο στα υλικά στοιχεία του κόσμου. Πολλοί αντιλαμβάνονται το λάθος και επιστρέφουν στις ουσιαστικές αρχές του Αγίου Θεού. Αμήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΙ 1 3
«1. Συ λοιπόν, τέκνον μου, ενδυναμού διά της χάριτος της εν Χριστώ Ιησού,
2. και όσα ήκουσας παρ' εμού διά πολλών μαρτύρων, ταύτα παράδος εις πιστούς ανθρώπους, οίτινες θέλουσιν είσθαι ικανοί και άλλους να διδάξωσι.
3. Συ λοιπόν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στίχος 1ος: Η δύναμη έρχεται από την αφιέρωση που διεξάγεται στο αγιαστήριο και στον στίβο που υπάρχουν οι κοινωνίες των ανθρώπων όπου εκεί γίνεται η εξάπλωση του Λόγου του Θεού, κάνοντας την πλειονότητα των ανθρώπων να εισέρχεται στα ’για των Αγίων και τις κοινωνίες να μεταβάλλονται από ανθρώπινες σε θεϊκές. Η χάρη είναι πάντα δίπλα στον άνθρωπο από γεννήσεώς του. Όταν ο Θεός βλέπει καλή προαίρεση στον άνθρωπο που εργάζεται τα του Θεού, τότε την αυξάνει την χάρη, την μεγαλώνει με πολυποίκιλα σημεία όπως λόγους διδαχής γεμάτους σοφία Θεού, με ενέργειες εξάπλωσης, η οποία εξάπλωση γίνεται με στοιχεία ευγενής άμιλλας, με θαύματα, με καρπούς, με χαρίσματα και με σημεία Θεού τα οποία κάνουν πολλούς αδελφούς να εισέρχονται στα άγια σκηνώματα του Αγίου Θεού. Αν ένας άνθρωπος έχει σύμπνοια με το θέλημα του Θεού, τότε η δική του χάρη γίνεται χάρη αντί χάρητος και σώζει πολλούς ανθρώπους, στεγάζει πολλούς ανθρώπους.
Στίχος 2ος: Η Φωνή Θεού έχει συγκεκριμένη πνευματική περιουσία. Πάνω σε αυτήν να τείνουμε όλοι και αυτήν να μεταλαμπαδεύσουμε, διότι αυτή ζωοποιεί και αυτή ιδρύει την βασιλεία του Θεού μέσα μας και γύρω μας. Ο λόγος, διότι διέπεται από το Ευαγγέλιο της βασιλείας. Ο Κύριος τόνισε, και κηρυχθήσεται τούτο το ευαγγέλιον της βασιλείας εν όλη τη οικουμένη εις μαρτύριονπάσιν τοις έθνεσιν και τότε ήξει το τέλος. Το μαρτύριο που μαρτυρά την σοφία του Θεού είναι η πνευματική διδασκαλία της Φωνής Θεού. Το Ευαγγέλιο της βασιλείας έχει συγκεκριμένες επιδιώξεις, πρώτον να μετανοήσουμε, δεύτερον να αναγεννηθούμε, τρίτον να εισέλθουμε στο αγιαστήριο ώστε να σπουδάσουμε την σοφία του Θεού, η οποία αναπτύσσεται στον Λόγο του Θεού και στην Φωνή Θεού, τέταρτον να καταργηθεί η αμαρτία από τα σώματα ημών, πέμπτον να ιδρυθεί η βασιλεία του Θεού μέσα μας και γύρω μας, έκτον να καταργηθεί η φθορά και ο θάνατος από τα σώματα ημών, έβδομον να εξαπλωθεί εν δυνάμει η βασιλεία του Θεού σε όλον τον κόσμο από υιούς και θυγατέρες οι οποίοι θα έχουν τα στοιχεία που αναφέρω, όγδοον να διέπει τον λαό του Θεού, το στράτευμα του Θεού η συνοχή. Ο Κύριος τόνισε, Πάτερ ’γιε, τήρησον αυτούς εν τω ονόματί σου ους δέδωκάς μοι ίνα ώσιν εν καθώς ημείς. Όπως ο Θεός είναι τριαδικός και διέπεται από την ενότητα, έτσι και εμείς να είμεθα και ενώ έχουμε διαφορετική προσωπικότητα ή αποστολή να είμεθα ένα διατηρώντας την συνοχή της ανυπόκριτης αγάπης, η οποία είναι η βάση της ζωής.Ένατον, αφού ο λαός δημιουργηθεί και επικρατήσει η ζωή έναντι του θανάτου, ο Χριστός θα κάνει την δευτέρα του παρουσία. Ο Πατέρας είπε στον υιόν του, Κάθου εκ δεξιών μου, εωσού θέσω τους εχθρούς σου υποπόδιον των ποδών σου, έσχατος εχθρός καταργείται ο θάνατος.
Εύχομαι να φτάσουμε γρήγορα στους στόχους αυτούς, ώστε να εισέλθουμε ζώντες στην βασιλεία του Θεού ιδρύοντάς την μέσα μας και γύρω μας. Βασιλεία Θεού σημαίνει ότι τίποτα ουράνιο ή επίγειο δεν δύναται να μας οδηγήσει στην φθορά, στον θάνατο. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΙ 4 5
«4. Ουδείς στρατευόμενος εμπλέκεται εις τας βιωτικάς υποθέσεις, διά να αρέση εις τον στρατολογήσαντα.
5. Εάν δε και αγωνίζηταί τις, δεν στεφανούται, εάν νομίμως δεν αγωνισθή».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν διεξάγουμε πνευματικό αγώνα διότι κάποιος μας στρατολόγησε ώστε να είμεθα ευάρεστοι στα μάτια αυτού του στρατολογήσαντα. Αυτό δεν θα ωφελήσει την ζωή μας. Χρειάζεται να αγαπούμε τον στρατολογήσαντα αλλά και να είμεθα ευάρεστοι στον Θεό με τα λόγια μας και τα έργα μας, ώστε να γίνουμε κατόπιν συνεργάτες και συμμέτοχοι της δόξης του Θεού μαζί με τονστρατολογήσαντα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν. Όποιος λοιπόν αγωνίζεται δεν στεφανούται όταν εργάζεται για το θεαθήναι αναπτύσσοντας εντάλματα ανθρώπων. Η νόμιμη οδός είναι ο αγώνας του καθαρισμού και του αγιασμού μέσω της μέγιστης αρετής, της θυσίας, η οποία αποβλέπει στην δόξα του Θεού και στην σωτηρία των συνανθρώπων, καθιστώντας ο κάθε αδελφός το σώμα του θυσία ευάρεστη στον Θεό, ώστε ο Θεός μέσω αυτού να ολοκληρώσει το έργο του. Έτσι, δημιουργούνται τα σκεύη εκλογής όπου Θεός και άνθρωπος συνδιαλέγονται στον αιώνα τον άπαντα. Γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΙ 6 7
«6. Ο κοπιάζων γεωργός πρέπει πρώτος να μεταλαμβάνη από των καρπών.
7. Εννόει εκείνα τα οποία λέγω· είθε δε να σοι δώση ο Κύριος σύνεσιν εις πάντα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κοπιάζων γεωργός είναι αυτός που με θυσία στρατολογεί ψυχές
τις οποίες φέρνει στον θρόνο του Θεού ενώπιον του Θεού. Η ευλογία που διακατέχει μετά τους ανθρώπους που βρίσκονται στον θρόνο του Θεού όπου δέχονται την σοφία του Θεού από το πνεύμα του Θεού, υλική και πνευματική, πρέπει πρώτα να ξεχύνεται στον κοπιάζων γεωργό και μετά να μοιράζεται και γύρω ώστε να γίνει η διαχείριση εκείνη που αποδίδει πολλούς υλικούς καρπούς και άπειρους πνευματικούς. Ας εννοήσουμε ό,τι λέμε, διότι μόνο με αυτό το πνεύμα δυνάμεθα να πετύχουμε τους υπερβατικούς μας στόχους. Το περίσσευμα του ενός να στρέφεται στο υστέρημα του άλλου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΙ 11 13
«11. Πιστός ο λόγος· διότι εάν συναπεθάνομεν, θέλομεν και συζήσει·
12. εάν υπομένωμεν, θέλομεν και συμβασιλεύσει· εάν αρνώμεθα αυτόν και εκείνος θέλει αρνηθή ημάς·
13. εάν απιστώμεν, εκείνος μένει πιστός· να αρνηθή εαυτόν δεν δύναται».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στίχος 11ος: Όστις απολέση την ζωήν αυτού ένεκεν εμού και του ευαγγελίου, ούτος θέλει σώσει αυτήν. Είναι πολλοί οι οποίοι επιδιώκουν το θέλημα του Θεού στην ζωή τους, όμως, δεν βρίσκουν χρόνο να το αναπτύξουν. Αυτό δεν δείχνει αγάπη στον Θεό αλλά στον εαυτό τους. Όποιοι, όμως, αφιερώσουν τον εαυτό τους στο να αναπτύξουν το θέλημα του Θεού και κατόπιν να προβούν στις ενέργειες εκείνες με θυσία όπου θα εκδηλώσουν αγάπη στον Θεό και στον συνάνθρωπο, θα δεχτούν την πρόνοια, την αγάπη, την δόξα του Θεού.
Αξίζει να αφιερώσουμε αυτή την μικρή ζωούλα που έχουμε ώστε να την πάρουμε αιώνια και παντοτινή. Να συναπεθάνομεν για τον κόσμο, ώστε να πάψουμε να ζούμε για το εαυτόν μας επιδιώκοντας το ατομικό μας συμφέρον αλλά το συμφέρον των πολλών. Αυτό εννοεί να συναπεθάνομεν, ώστε να ζήσουμε διά του Χριστού. Εξάλλου, αυτό έκανε ο Κύριός μας. Αμήν.
Στίχος 12ος: Εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχάς υμών. Απαραίτητο και ισχυρότατο στοιχείο-ιδιότητα του Θεού η υπομονή και ο λόγος διότι μέσα μας έχει αναπτυχθεί και ήδη υπάρχει το σύστημα του κόσμου. Δεν είναι εύκολο από την μία ημέρα στην άλλη να αντιληφθούμε το γενηθήτω το θέλημα σου. Δεν είναι εύκολο να συλλάβουμε το πάντοτε χαίρετε, αδιαλείπτως προσεύχεσθε, κατά πάντα ευχαριστείτε. Δεν είναι εύκολο να στρέψουμε όλες μας τις δυνάμεις υλικές και πνευματικές, ώστε να εργάζονται για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Πάντως, όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε το συμφέρον μας, τόσο πιο γρήγορα θα προβούμε στις ενέργειες εκείνες που θα κάνουν τον Θεό να σκηνώσει μέσα μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στίχος 13ος: Ο Θεός μένει πιστός στις αρχές του, όπως θυσία, αγάπη, ζωή, ταπείνωση, δημιουργικότητα και πληθώρα άλλων διαφορετικών στοιχείων-αγαθών. Εάν εμείς δεν μένουμε πιστοί στο κάλεσμα που ήδη έχουμε λάβει, αφήνει να εννοηθεί ότι τα στοιχεία του κόσμου έχουν καταβάλλει ολόκληρο το είναι μας. Ο τρόπος αυτός αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Αν όμως μείνουμε πιστοί στο κάλεσμα που λάβαμε, τότε θα ενδυθούμε την δόξα του Θεού η οποία είναι απρόσιτη διότι διέπεται από σοφία Θεού και άφθαρτη, αθάνατη ζωή. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 14
«14. Ταύτα υπενθύμιζε, διαμαρτυρόμενος ενώπιον του Κυρίου να μη λογομαχώσι, το οποίον δεν είναι εις ουδέν χρήσιμον, αλλά φέρει καταστροφήν των ακουόντων».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η Φωνή Θεού έχει απορρίψει την λογομαχία και ο λόγος διότι γνωρίζει πως όλοι οι άνθρωποι δεν έχουμε την ίδια αποστολή. Μπορούμε, όμως, να έχουμε, όσοι έχουμε διαφορετική αποστολή και βρισκόμαστε κάτω από την ίδια στέγη κοσμική-οικογενειακή ή πνευματική-οικογενειακή την ίδια αγάπη, την οποίαν ο Θεός έχει για όλους τους ανθρώπους. Ο τρόπος, να σεβόμαστε οποιαδήποτε γνώμη, άποψη, θρησκευτική συνείδηση και επιλογή του συνανθρώπου μας ανεξαρτήτου δόγματος, φυλής, έθνους. Αμήν. Με αυτό το πνεύμα, εμείς που ζούμε μέσα στην οικογένεια που δημιουργεί η Φωνή Θεού δεχόμαστε τους πάντες. Αν και οι άλλοι συνάνθρωποί μας δέχονται εμάς όπως ο Θεός έχει επιλέξει να ενεργούμε σήμερα, τότε δυνάμεθα να συνυπάρχουμε. Αν όχι, να χωρίζουμε ώστε να μην διαπληκτιζόμαστε. Είναι προτιμότερο να χωρίζουμε μέχρι ο Θεός να μας φωτίσει, παρά να διαπληκτιζόμαστε. Αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 15
«15. Σπούδασον να παραστήσης σεαυτόν δόκιμον εις τον Θεόν, εργάτην ανεπαίσχυντον, ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δόκιμος είναι ο άνθρωπος ο οποίος μέσα από πολυχρόνιο πνευματικό αγώνα και πολλές δοκιμασίες, απέδειξε ενώπιον του Θεού ότι κατάφερε με την συμβουλή του Θεού να νικήσει τους εχθρούς του, όπως πάθη, αδυναμίες, φθορά, θάνατο και πλέον δεν παθαίνει πτώση. Η πάλη ημών δεν είναι εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου· εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις και λειτουργούν σε εμάς τους ανθρώπους οδηγώντας μας στον ανήλεο θάνατο. ’μα καταφέρουμε να μην μπορούν να λειτουργούν μέσα μας, τότε είμεθα δόκιμοι. Εύχομαι, όλοι να φτάσουμε στο σημείο ώστε να γίνουμε δόκιμοι. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 16
«16. Τας δε βεβήλους ματαιοφωνίας φεύγε· διότι θέλουσι προχωρήσει εις πλειοτέραν ασέβειαν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα εντάλματα των ανθρώπων, η άγνοια του Λόγου του Θεού, ο εωσφορικός εγωισμός και πληθώρα αρνητικών εξωγραφικών στοιχείων δημιουργούν την ματαιοφωνία και την ασέβεια. Αν θέλουμε να φύγουμε από τα στοιχεία αυτά, ας ξεκινήσουμε αγώνα μελέτης του Λόγου του Θεού, η οποία μελέτη θα εξασφαλίσει σε εμάς την αναγέννηση και την πληρότητα της σοφίας του Θεού, ώστε να μην πέφτουμε σε παγίδες χάνοντας τον πολύτιμο χρόνο μας ο οποίος φεύγει ανεπιστρεπτί. Μία προσοχή χρειάζεται. Πάντως, με την μελέτη, με την προσευχή, με την εξάπλωση θα δημιουργήσουμε αληθινές βάσεις ζωής. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΙ 20 21
«20. Εν μεγάλη δε οικία δεν είναι μόνον σκεύη χρυσά και αργυρά, αλλά και ξύλινα και οστράκινα και άλλα μεν προς χρήσιν τιμίαν, άλλα δε προς άτιμον.
21. Εάν λοιπόν καθαρίση τις εαυτόν από τούτων, θέλει είσθαι σκεύος τιμίας χρήσεως, ηγιασμένον και εύχρηστον εις τον δεσπότην, ητοιμασμένον εις παν έργον αγαθόν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στίχος 20ος: Πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν, όμως, αφήνει να εννοηθεί ότι μέσα από την ελεύθερη βούληση των ανθρώπων άλλοι επιλέγουν να είναι σκεύη εκλογής και άλλοι σκεύη άτιμα χωρίς αξία. Εμείς τι κάνουμε ώστε να γίνουμε σκεύη εκλογής; Αν προβαίνουμε σε ενέργειες που προκαλούν θετικά-θεϊκά αποτελέσματα, τότε θα μεταστοιχειωθούμε από σκεύη ατιμίας σε σκεύη τιμής. Αμήν.
Στίχος 21ος: Αν προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες που φέρνουν μετάνοια και αναγέννηση διά της πίστεως και αγάπης στον Χριστό, θα μεταστοιχειώσουμε εαυτό σε σκεύη εκλογήςκομίζοντας μέσα μας τον οίκο του Θεού στον αιώνα τον άπαντα. Αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 22
«22. Τας δε νεανικάς επιθυμίας φεύγε και ζήτει την δικαιοσύνην, την πίστιν, την αγάπην, την ειρήνην μετά των επικαλουμένων τον Κύριον εκ καθαράς καρδίας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι νεανικές επιθυμίες από ανθρώπινης κοσμικής πλευράς είναι η άγνοια, τα πάθη, η αδυναμία, οι εγωισμοί, οι πονηρίες, τα συμφέροντα, οι φιλοδοξίες, η εγωκεντρική συμπεριφορά, η άγνοια του Λόγου του Θεού, γενικότερα η αμαρτία. Από πνευματικής πλευράς οι νεανικές επιθυμίες είναι οι διδαχές των βαπτισμών, οι επιθέσεις των χειρών, οι τύποι των δογμάτων κ.λ.π. Ας φύγουμε από τα παιδικά πνευματικά φρονήματα. Η ωριμότητα του Θεού παρέχει τη δικαιοσύνη, τη πίστη, την αγάπη, την ειρήνη. Με λίγα λόγια η αφιέρωση πάνω στα δρώμενα του Λόγου του Θεού παρέχειόλα αυτά. Αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 23
«23. Τας δε μωράς και απαιδεύτους φιλονεικίας παραιτού, εξεύρων ότι γεννώσι μάχας·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι μωρές συζητήσεις, οι φτωχές συζητήσεις δημιουργούνται από εωσφορικό εγωισμό, τον οποίον σήμερα ο κόσμος έχει αποκτήσει όσο ποτέ άλλοτε. Είναι να γελάς με τα χαρακτηριστικά του εγωισμού τα οποία εκδηλώνονται στα πρόσωπα και στα έργα των ανθρώπων. Ψάχνεις σήμερα στις κοινωνίες να βρεις σοφό άνθρωπο, ταπεινό άνθρωπο. Είναι ακόμη να γελάς με τα προβλήματα των ανθρώπων τα οποία δημιουργούνται από τα πάθη τους, όπως ζήλιες, ψέματα, εγωισμούς, πονηρίες, συμφέροντα. Εκείνο το πολύ παράξενο είναι η φιλαργυρία, η οποία είναι ρίζα όλων των κακών. Βλέπεις τον φιλάργυρο να έχει εκατομμύρια στην τράπεζα για να ζήσουν 3 γενιές και αυτός ρωτάει ποιο σούπερ μάρκετ έχει τις πιο φτηνές μπριζόλες. Πέθαναν άνθρωποι με εκατομμύρια στην τράπεζα νηστικοί. Ακόμα, βλέπεις τον φιλάργυρο να τρέχει στην εκκλησία, να τηρεί τους τύπους και να θεωρεί τον εαυτό του άγιο, αν του δώσεις το Ευαγγέλιο του Χριστού το οποίο τον παροτρύνει να αγαπήσει τον πλησίον του ως εαυτόν, τότε το ξεχνάει αμέσως, Είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε τον Θεό με όλα αυτά τα δαιμόνια; Δεν είναι. Χρειάζεται πνευματική σοβαρότητα και όχι φιλονικίες για να δικαιολογήσουμε την θέση μας. Αν θέλουμε, να βάλουμε μπροστά μας το Ευαγγέλιο και να το ακολουθήσουμε κατά γράμμα. Αν δεν θέλουμε, αργά η γρήγορα η αμαρτία, η φθορά, ο θάνατος θα μας απολέσει. Μη γένοιτο! Να αποφεύγουμε μωρές συζητήσεις, πάθη κ.λ.π. πάση θυσία.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΙ 24 26
«24. ο δε δούλος του Κυρίου δεν πρέπει να μάχηται, αλλά να ήναι πράος προς πάντας, διδακτικός, ανεξίκακος,
25. διδάσκων μετά πραότητος τους αντιφρονούντας, μήποτε δώση εις αυτούς ο Θεός μετάνοιαν, ώστε να γνωρίσωσι την αλήθειαν,
26. και να ανανήψωσιν από της παγίδος του διαβόλου, υπό του οποίου είναι πεπαγιδευμένοι εις το θέλημα εκείνου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στίχος 24ος: ’γιος είναι αυτός που έχει μάθει να μην θυμώνει, να μην μάχεται. Κάνε Θεέ μου να είμεθα πράοι, διδακτικοί, ανεξίκακοι διδάσκοντες την σοφία σου στις κοινωνίες των ανθρώπων που ζούμε σήμερα με την ζωή μας, αποδεικνύοντας την παρουσία σου στην ζωή μας όταν δοθούν τα ερεθίσματα.
Στίχος 25ος: Αν δέχονται οι συνάνθρωποί μας την νουθεσία μας, έχει καλώς. Αν στον λόγο του Θεού υπάρχει αντίλογος, ας μιλήσουμε στον αντιφρονούντα με την σιωπή μας.
Στίχος 26ος: Ο διάβολος είναι ο μεγαλύτερος έμπορος και όταν βρισκόμεθα μακριά από τον Θεό, αυτός βρίσκει έδαφος σε σημείο να κάνει όλο το σώμα μας σώμα δικό του, ώστε να χρησιμοποιεί αυτό κατά την δική του βούληση. Αν καταλάβουμε ότι έχουμε δώσει σε αυτόν όλο μας το είναι, να τρέξουμε στον Χριστό ώστε με την δική του συμμαχία να κερδίσουμε το σώμα μας το οποίο ο διάβολος έκλεψε και χρησιμοποιεί κατά την βούληση την δική του θέτοντας μέσα μας τα πάθη και τους εγωισμούς. Το δικαίωμα φυσικά το έδωσε ο καθένας από εμάς μόνος του, διότι δεν παίρνουμε στα σοβαρά την παρουσία του Χριστού, του Θεού. Η μάχη με τον έτερο κακό εαυτό μας να γίνει με σύμμαχο τον Χριστό διά Πνεύματος Αγίου και διά της πνευματικής περιουσίας την οποία έδωσε ο Θεός σήμερα σε εμάς (στην Φωνή Θεού). Με αυτόν τον τρόπο θα τον εξοστρακίσουμε από το πνεύμα μας και το σώμα μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΙ 1 5
«1. Γίνωσκε δε τούτο, ότι εν ταις εσχάταις ημέραις θέλουσιν ελθεί καιροί κακοί·
2. διότι θέλουσιν είσθαι οι άνθρωποι φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς εις τους γονείς, αχάριστοι, ανόσιοι,
3. άσπλαγχνοι, αδιάλλακτοι, συκοφάνται, ακρατείς, ανήμεροι, αφιλάγαθοι,
4. προδόται, προπετείς, τετυφωμένοι, φιλήδονοι μάλλον παρά φιλόθεοι,
5. έχοντες μεν μορφήν ευσεβείας, ηρνημένοι δε την δύναμιν αυτής. Και τούτους φεύγε».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Από την στιγμή που ο άνθρωπος εγκατέλειψε την σοφία του Θεού και έκοψε τον ομφάλιο λώρο με αυτόν, απέκτησε όλα αυτά που αναφέρει ο απόστολος Παύλος. Η διαφορά των τότε χρόνων με των σημερινών, είναι πως σε μία πόλη 20.000 κατοίκων πριν 500 χρόνια είχαν τα δαιμόνια αυτά οι 1000 άνθρωποι. Το ότι οι άνθρωποι των εσχάτων χρόνων θα έχουν αυτά τα δαιμόνια που αναφέρει εδώ ο απόστολος Παύλος, αφήνει να εννοηθεί ότι και οι 20.000 της πόλης αυτής θα τα έχουν. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα των εσχάτων χρόνων. Ένας άγιος τόνισε ότι τα έσχατα χρόνια θα ψάχνουμε με το κερί να βρούμε άνθρωπο του Θεού. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ας τα δούμε ένα-ένα.
Φίλαυτοι, δηλαδή φίλοι μόνο του εαυτού τους.
Φιλάργυροι, φίλοι του υλικού στοιχείου, το οποίο λατρεύουν σε σημείο που αν το χάσουν να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους.
Αλαζόνες, άνθρωποι που δεν συνδιαλέγονται, αποφασίζουν και διατάσσουν, δεν διέπονται από τον διάλογο.
Υπερήφανοι, είναι οι άνθρωποι που διακατέχονται από υπερβολική αυτοεκτίμηση. Δεν δέχονται το ελάχιστο κατηγορώ. ’νθρωποι οι οποίοι πάντα αφαιρούν τον λόγο από τους άλλους και τελευταία είναι πολύ, μα πάρα πολύ επιθετικοί. Αν κάποιος τους φανερώσει ένα λάθος τους, τότε τον αποστρέφονται και τον θεωρούν εχθρό.
Βλάσφημοι, είναι οι άνθρωποι που διέπονται από βωμολοχία, σε κάθε λέξη και στιγμή της ζωής τους εκφράζονται βλάσφημα και ο λόγος διότι διέπονται από άγνοια ή ημιμάθεια.
Απειθείς εις τους γονείς. Παλιά οι άνθρωποι μιλούσαν στους μεγάλους ή στους γονείς τους και κοκκίνιζαν. Τώρα από μικρά παιδιά συνέχεια στον λόγο έχουν αντίλογο και απειθούν όχι μόνο στους γονείς τους αλλά παντού.
Αχάριστοι, είναι οι άνθρωποι που δεν εκτιμούν τίποτα, δεν έχουν και δεν νιώθουν πουθενά υποχρέωση σε τίποτα και σε κανέναν.
Ανόσιοι, αυτοί που δεν τηρούν, δεν σέβονται, δεν υπακούουν στους νόμους του Θεού. Συμπεριφέρονται ως προς το θέλημα του Θεού με ανοσία, δεν θέλουν να ακούσουν.
’σπλαχνοι, είναι οι άνθρωποι χωρίς συναισθήματα, κακοί, απάνθρωποι, σκληροί.
Αδιάλλακτοι, αυτοί που δεν αναπτύσσουν κανέναν διάλογο, είναι δογματικοί και φανατικοί.
Συκοφάνται. Ξέρουμε ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι οι παρατηρητικοί. Οι συκοφάντες είναι παρατηρητικοί, όμως, η παγίδα είναι ότι πάντα ψάχνουν να βρουν ό,τι αρνητικό στον συνάνθρωπο για να τον συκοφαντήσουν, να τον μειώσουν, να τον κρίνουν. Μεγάλο δαιμόνιο! Χρειάζεται προσοχή! Αντιθέτως με τους έξυπνους, οι οποίοι είναι παρατηρητικοί, σπουδάζουν χωρίς να κρίνουν συλλέγοντας θησαυρό ο οποίος εμπλουτίζει την ζωή τους.
Ακρατείς. Πνευματικά ακρατείς είναι αυτοί που δεν ελέγχουν τον νου τους, έτσι προτρέχουν, μιλούν χωρίς να ακούν γι αυτό και κάνουν πολλά λάθη. Στον υλικό τομέα ακρατείς είναι οι λαίμαργοι οι οποίοι καταστρέφουν τον εαυτό τους διότι τον αναγκάζουν να μην ξεκουράζεται ποτέ, συνέχεια γεμίζουν με βρώματα το σώμα τους. Το φαγητό είναι απαραίτητο, η υπερβολή είναι καταστροφική.
Ανήμεροι, άνθρωποι οι οποίοι ό,τι μάθανε, μάθανε. Δεν ενημερώνονται ούτε στα του κόσμου, ούτε στα του Θεού, δεν ακούνε. Το δαιμόνιο αυτό πηγάζει από τον εγωισμό, ο οποίος έχει ως θεωρία ότι εγώ τα ξέρω όλα.
Αφιλάγαθοι. Αδιανόητο γι αυτούς τους ανθρώπους λόγω των προσωπικών συμφερόντων τους να γίνουν φίλοι του αγαθού, του Θεού.
Προδόται, αυτοί που αναγκάζουν τους ανθρώπους να τους πουν τα μυστικά τους με σκοπό κάποια ημέρα να τους προδώσουν, να τους έχουν στο χέρι. Κάνουν τον φίλο για να έχουν τους συνανθρώπους τους στο χέρι.
Πάντως, θέλω να πω ότι ένα μυστικό το οποίο εμείς δεν το διαφυλάττουμε αφού είναι μυστικό, τότε μην έχουμε την απαίτηση όταν το προδώσουμε στους άλλους αυτοί να το διαφυλάξουν. Να μην παρεξηγηθούμε διότι δεν μας πρόδωσε κανένας, εμείς με το που το είπαμε προδώσαμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Στην περίπτωση αυτή εμείς είμεθα οι προδότες του εαυτού μας.
Προπετείς, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι αναιδείς, θρασείς, βιαστικοί, απερίσκεπτοι και φυτρώνουν εκεί που δεν τους έχουν σπείρει. Οι προπετείς κάνουν συνέχεια μεγάλα λάθη λόγω του δαιμονίου αυτού (προπέτεια).
Τετυφωμένοι, θυμωμένοι συνέχεια, άνθρωποι οι οποίοι δεν διακατέχονται από στοιχεία ευγενής άμιλλας, από σοφία Θεού γι αυτό βρίσκονται πάντα σε αδιέξοδο με τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους, τον οποίον θυμό εκδηλώνουν σε όλες τις ενέργειες της ζωής τους.
Φιλήδονοι, φίλοι μόνο της σαρκικής ηδονής, άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το φιλόθεος που σημαίνει φίλος του Θεού. Ο Χριστός φανέρωσε, φίλοι μου εστε εάν ποιήτε όσα εγώ εντέλλομαι υμίν.
Μορφή ευσεβείας έχουν οι υποκριτές, οι οποίοι στους ξένους εκδηλώνουν ευγένεια, καλοσύνη, ευσέβεια κ.λ.π. ενώ αν γίνουν οικείοι τους, φίλοι τους θα νομίσουν ότι γνώρισαν άλλους ανθρώπους. Τα συμπεράσματα που βγάζουμε επιπόλαια θα μας προδώσουν. Ας αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει για να μην πέσουμε σε τραγικά λάθη που θα τα κουβαλάμε σε όλη μας την ζωή. Προσοχή!
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΙ 6 7
«6. Διότι εκ τούτων είναι εκείνοι, οίτινες εισχωρούσιν εις τας οικίας και αιχμαλωτίζουσι τα γυναικάρια τα πεφορτισμένα αμαρτίας, συρόμενα υπό διαφόρων επιθυμιών,
7. τα οποία πάντοτε μανθάνουσι και ποτέ δεν δύνανται να έλθωσιν εις την γνώσιν της αληθείας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι σαρκικές επιθυμίες και η ανασφάλεια κάνουν πολλές γυναίκες να εμπιστεύονται τους πάντες και τα πάντα. Έτσι, κάποιοι δαιμονισμένοικαλλιεργημένοι οι οποίοι έχουν ψεύτικη μορφή ευσεβείας, εισβάλλουν στην ζωή τους και εκμεταλλεύονται τις ανάγκες τους οδηγώντας αυτές μετέπειτα σε αδιέξοδο. Πολλές φορές και ο πνευματικός εγωισμός οδηγεί τον άνθρωπο στο να εμπιστεύεται τους πάντες. Κατόπιν, αφού δεν έχει μέσα του στοιχεία Θεού, βλέποντας τον πόλεμο που δέχεται από αυτούς που εμπιστεύτηκε, οδηγείται σε αδιέξοδο αναπτύσσοντας στην ζωή του στενοχώρια, θυμό κ.λ.π. στοιχεία που καταστρέφουν την ψυχή του και το σώμα του.
Καλό είναι να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο σε όλους, όμως, να έχουμε και την δύναμη ώστε όταν προδοθούμε να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδο αλλά με αγάπη και καλή προαίρεση να αντιμετωπίσουμε την πτώση του αδελφού. Αν δεν έχουμε την δύναμη, να προσέχουμε. Αμήν.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΙ 10 11
«10. Συ όμως παρηκολούθησας την διδασκαλίαν μου, την διαγωγήν, την πρόθεσιν, την πίστιν, την μακροθυμίαν, την αγάπην, την υπομονήν,
11. τους διωγμούς, τα παθήματα, οποία μοι συνέβησαν εν Αντιοχεία, εν Ικονίω, εν Λύστροις· οποίους διωγμούς υπέφερα και εκ πάντων με ηλευθέρωσεν ο Κύριος».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά τους αγώνες των πνευματικών πατέρων τους έχουν μόνο ευχαριστίες, αν είναι πνευματικοί, όσοι όμως δεν τους έχουν παρακολουθήσει από κοντά τότε βγάζουν εύκολα συμπεράσματα και πέφτουν στην κρίση και στην καταλαλιά. Αναγεννημένοι πάντως είναι αυτοί που κρίνουν και διορθώνουν τον εαυτό τους και όχι τους άλλους. Αναγεννημένοι ακόμα είναι αυτοί που δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συνανθρώπους τους αλλά με τον Χριστό. Η δουλειά μας είναι να ομοιάσουμε του Χριστού και όχι να καλύψουμε τον εαυτό μας συγκρίνοντάς τον με τους άλλους.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 12
«12. Και πάντες δε οι θέλοντες να ζώσιν ευσεβώς εν Χριστώ Ιησού θέλουσι διωχθή».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ολόκληρος ο κόσμος έχει εγκαταλείψει τις αρχές του Θεού και είναι φυσικό όπου αναπτύσσεται το αγαθό να διώκεται. Ο απόστολος Παύλος, όμως, ζούσε τον Θεό μέσα του και τίποτα και κανένας δεν μπορούσε να του θέσει εμπόδια στο αποστολικό του έργο και στην εν Θεώ αναγέννησή του. Μακάρι όλοι μας να έχουμε το πνεύμα ότι τα πάντα συνεργούν στο αγαθό. Έτσι θα πετύχουμε την αναγέννηση διότι θα σπουδάσουμε καλό και κακό, το οποίο κακό δεν θα μας επηρεάζει απλώς θα μας σπουδάζει. Αμήν.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 13
«13. Πονηροί δε άνθρωποι και γόητες θέλουσι προκόψει εις το χείρον, πλανώντες και πλανώμενοι».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Κύριος φανέρωσε, οι υιοί του αιώνος τούτου είναι φρονιμώτεροι εις την εαυτών γενεάν παρά τους υιούς του φωτός. Και αυτό το βλέπουμε σήμερα στην καθημερινότητά μας, τι μηχανεύονται για να επικρατήσουν έναντι του άλλου και σε τι ενέργειες προβαίνουν για να εξασφαλίσουν τον άδικο μαμωνά. Καθώς πόσο χρόνο αφιερώνουν στο να συλλέξουν το υλικό στοιχείο. Ενώ οι άνθρωποι του Θεού όταν μαζεύονται να δοξάσουν τον Θεό και να κάνουν ενέργειες για την δόξα του Θεού και την αναγέννηση του ανθρώπου, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν αντιπαλότητες, να φανατίζονται, να δογματίζονται και να παρουσιάζουν μικρότητες όπως φιλαργυρία, πονηρία, εγωισμούς κ.λ.π. στοιχεία που στο τέλος τους κάνουν να πέφτουν στην μεγαλύτερη παγίδα που είναι να κρίνουν μέρα-νύχτα. Αυτά τα στοιχεία δεν θα τους οδηγήσουν στο να γνωρίσουν τον Θεό αλλά ούτε και τον εαυτό τους. Για τον λόγο αυτό ο πνευματικός κόσμος αντιμετωπίζει δυσχέρειες στο να εμφανιστεί σήμερα και στο να λειτουργήσει μέσα στις κοινωνίες το θέλημα του Θεού. Αν θέλουμε να εισέλθουμε στα βάθη του Θεού και να επιτελέσουμε ένα θεάρεστο έργο, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα στερεότυπα και να ανατρέξουμε μέσα στον Λόγο του Θεού τον οποίον να μελετάμε με προσοχή και επιμέλεια για να αναπτυχθεί στην ζωή μας η αγάπη του Χριστού, η οποία είναι ανυπόκριτη και το ίνα εν ώσιν. Τίποτα να μην δύναται να μας βγάλει από τις αρχές του Θεού, διότι ό,τι δεν λειτουργεί τότε πάντα υπολειτουργεί, καθώς να αυξανόμαστε πάνω στην ζώσα πίστη και στην άφθαρτη ζωή. Ο τρόπος, να εγκαταλείψουμε ό,τι μέχρι χτες είχαμε ως πίστη πάνω στα στερεότυπα ή εντάλματα των ανθρώπων τα οποία μεταβάλλουν τον λαό του Θεού σε ανίσχυρο και ανύπαρκτο στις επιδιώξεις του Θεού. Με όλα αυτά και άλλα πολλά είναι φυσική συνέπεια ο λαός του Θεού να παραμένει αιώνες τώρα όχι στο προσκήνιο αλλά στο παρασκήνιο. Και αυτό διότι δεν έχει εμπεδωθεί από αυτόν τι σημαίνει Πατέρας, τι σημαίνει Χριστός, τι σημαίνει Πνεύμα ’γιο, τι σημαίνει ζωή άφθαρτη. ’μα καταλάβει ο λαός του Θεού, τότε θα αλλάξει ο κόσμος ολόκληρος. Εύχομαι, όμως, να μην χαθεί πολύς χρόνος μέχρι να το καταλάβει. Αμήν.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΙ 14 15
«14. Αλλά συ μένε εις εκείνα, τα οποία έμαθες και επιστώθης, εξεύρων παρά τίνος έμαθες,
15. και ότι από βρέφους γνωρίζεις τα ιερά γράμματα, τα δυνάμενα να σε σοφίσωσιν εις σωτηρίαν διά της πίστεως της εν Χριστώ Ιησού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Από μικρά παιδιά μεγαλώσαμε έχοντας την πίστη στον Χριστό και σε ηλικία ωριμότητας είδαμε πόσο τυχεροί είμεθα. Το μόνο που χρειάζεται σήμερα είναι συνειδητά να εντάξουμε τον εαυτό μας στις αρχές του, ώστε να πάψει να υπάρχει η ασυνείδητη αγάπη και πίστη που μέχρι χτες είχαμε. Όλοι εμείς μάθαμε ότι Θεός σημαίνει άνθρωπος γεμάτος σοφία Θεού, γεμάτος καρπούς, χαρίσματα, σημεία, ζώσα πίστη, χαρά ανεκλάλητη, δραστηριότητα ακατάβλητη, επιδιώξεις στο να γίνει κατ εικόνα και ομοίωση με διακατεχόμενη πνευματική ωριμότητα στο να γίνει κληρονόμος Θεού, συγκληρονόμος Χριστού και συμμέτοχος της δόξης αυτού του Θεού. Όλα αυτά να αναπτυχθούν με βάση την αρετή των αρετών ταπεινοφροσύνη, διότι ό,τι και να δημιουργήσει ο άνθρωπος χωρίς αυτή καθίσταται το έργο του ανύπαρκτο, δαιμονισμένο. Ο απόστολος Παύλος είπε, αγωνίζομαι μήπως εις άλλους κηρύξας εγώ γείνω αδόκιμος. Μη γένοιτο!
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΙ 16 17
«16. Όλη η γραφή είναι θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς εκπαίδευσιν την μετά της δικαιοσύνης,
17. διά να ήναι τέλειος ο άνθρωπος του Θεού, ητοιμασμένος εις παν έργον αγαθόν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πράγματι ο Λόγος του Θεού είναι θεόπνευστος, όμως, χρειάζεται χρόνος και αφιέρωση για να τον εμπεδώσει ένας άνθρωπος, όσο καλή προαίρεση και αν έχει. Γι αυτό θα πρέπει να μην βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα αμέσως, διότι θα πέσουμε σε παγίδες και ο λόγος διότι είμεθα επηρεασμένοι από τις θρησκείες, τα εντάλματα κ.λ.π. Ανάλογα με το που ζει ο καθένας άνθρωπος δημιουργεί Θεό στα μέτρα του, αφού το δόγμα του έχει συγκεκριμένες αρχές και επιδιώξεις, οι οποίες χώρισαν τους ανθρώπους σήμερα. Αν όμως θέλει να γνωρίσει τον Θεό, θα διαβάσει πολύ, θα εφαρμόσει συνειδητά ό,τι καταλαβαίνει, αν πέφτει σε παγίδες θα παίρνει το έλεος του Θεού και θα συνεχίσει τον αγώνα του. Μετά από αρκετό διάστημα έρευνας θα δει τι και πώς θα το αναπτύξει στην ζωή του, διότι ο Λόγος του Θεού παροτρύνει πνευματικά και αποκαλύπτεται διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο ανάλογα την αποστολή που ο Θεός θέλει να του δώσει. Όλες οι αποστολές είναι υπό του Θεού τεταγμένες. Η αποστολή μπορεί να είναι διαφορετική όπως και η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική, όμως, οι καρποί, τα χαρίσματα, τα σημεία, η ταπεινοφροσύνη, η δικαιοσύνη κ.λ.π. είναι κοινά για όλους. Σήμερα, λόγω του ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την πνευματική δραστηριότητα και επίγνωση του θελήματος του Θεού, βγάζουν εύκολα συμπεράσματα επηρεασμένοι από το δόγμα τους. Έτσι απορρίπτουν τους συνδογματικούς αδελφούς και πέφτουν όλοι στην κρίση, μη θέλοντας να εννοήσουν ότι η αγάπη δεν θέτει νόμους, δέχεται τον κάθε άνθρωπο όπως είναι και την κάθε αποστολή που υπάρχει. Η Φωνή Θεού δεν επιδιώκει να αλλάξει τα πιστεύω κανενός ανθρώπου. Η Φωνή Θεού ψάχνει να βρει αυτούς που πιστεύουν στην άφθαρτη ζωή και στην ίδρυση της βασιλείας του Θεού όπως στον ουρανό και στην γη, ώστε να εργαστούν όλοι μαζί πάνω σε αυτή την αποστολή. Η Φωνή Θεού δεν μπαίνει σε ξένα χωράφια, έτσι δεν αγωνίζεται να πείσει ή να αλλάξει τον αδελφό. Η αλήθεια είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο. Η Φωνή Θεού κηρύττει το Ευαγγέλιο της βασιλείας και επιδιώκει την εκπλήρωση των επαγγελιών, οι οποίες είναι να καταργηθεί η αμαρτία από μέσα μας και γύρω μας, δεύτερον αν φύγει η αμαρτία ιδρύεται αυτομάτως η βασιλεία, τρίτον αφού η αμαρτία έφερε τον θάνατο όταν φύγει ο θάνατος θα έρθει πάλι η άφθαρτη ζωή, όταν νικηθεί ο θάνατος ο Χριστός θα κάνει την δευτέρα παρουσία του, είναι γεγραμμένο υιέ μου κάθου εκ δεξιών μου έως ου αν θέσω τους εχθρούς σου υποπόδιο των ποδών σου έσχατος εχθρός καταργείται ο θάνατος. Η Φωνή Θεού έχει αυτές τις επιδιώξεις και ο λόγος διότι ο Θεός αυτό θέλησε να επιδιώκει. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 2
«2. κήρυξον τον λόγον· επίμενε εγκαίρως, ακαίρως· έλεγξον, επίπληξον, πρότρεψον μετά πάσης μακροθυμίας και διδαχής».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όσοι έχουν καλεστεί άνωθεν και έχουν την ικανότητα να κηρύττουν το Ευαγγέλιο του Χριστού έχοντας θετικά αποτελέσματα, ας συνεχίσουν να το κηρύττουν με πίστη προς οικοδομή και νουθεσία της εκκλησίας του Χριστού. Να το κηρύττουν με πολλή αγάπη και μακροθυμία κατανοώντας το πνευματικό επίπεδο των συνανθρώπων τους συνειδητοποιώντας ότι τα λόγια έχουν θετικά αποτελέσματα, όμως, τα έργα θα αναγεννήσουν τους συνανθρώπους τους και ο εν Χριστώ γεμάτος σοφία βίος τους. Όταν δεν υπάρχουν έργα είναι σαν να έχεις κοντά σου ένα μωρό παιδί που το ταΐζεις μία φορά την εβδομάδα, φυσικό είναι να υποσιτιστεί και να πεθάνει. Όσοι τώρα κηρύττουν και αισθάνονται θυμό μέσα τους που οι συνάνθρωποί τους δεν τους ακούν ή κανείς δεν θέλει μετά το κήρυγμα να τους συναντήσει, να ξέρουν ότι μόνοι τους το κηρύττουν και μόνοι τους το ακούν. Αυτοί λοιπόν να σταματήσουν να το κηρύττουν και να πάψουν να πιστεύουν ότι αυτοί κάνουν το σωστό ενώ οι άλλοι φταίνε. Αυτοί που δεν έχουν αποτελέσματα, να ψάξουν να βρουν άνθρωπο του Θεού ώστε να συνεχίσουν να μαθητεύουν και να βγάλουν από μέσα τους την ιδέα του κήρυκα.
Η Φωνή Θεού δεν ελέγχει κανέναν, ωριμότητα έχουν όλοι οι άνθρωποι, αν θέλουν να ακούσουν και αν θέλουν ας διορθώσουν τον εαυτό τους. Αν δεν θέλουν δεν πειράζει, ίσως σήμερα καλέστηκαν μόνο για να ακούνε και ίσως αύριο να θελήσουν να εφαρμόσουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να τους αγαπάμε. Η Φωνή Θεού δεν διαπληκτίζεται με κανέναν συνάνθρωπο. Όσοι δεν βλέπουν θετικά αυτό που κάνει σήμερα, ας μετέχουν σε κοινωνία Χριστιανών όπου οι ίδιοι θα επιλέξουν. Η συμβουλή μου είναι να μην κρίνουν και να μην φανατίζονται, διότι αύριο μπορεί να δουν τα πνευματικά δρώμενα με άλλο μάτι και να μετανιώσουν για τον φανατισμό που εκδήλωσαν. Η Φωνή Θεού δεν έχει νόμους, όρους. Η Φωνή Θεού κενώνει εαυτό και ακολουθεί το πνεύμα του Θεού το οποίο είναι τα πάντα ανέχεται, τα πάντα πιστεύει, τα πάντα ελπίζει, η αγάπη δεν θέτει νόμους, η αγάπη σε δέχεται όπως είσαι. Αμήν. Όσοι θέλουν να αλλάξουν κάτι στην ζωή τους, αυτό θα κάνουν. Όσοι δεν θέλουν, δεν πειράζει, το ποιος θα σωθεί ο Θεός ξέρει. Η βασιλεία του Θεού ανήκει σε αυτόν τον Θεό και όχι στην κρίση την δική μας. Να μην προτρέχουμε της κρίσης του Θεού. Αφού λοιπόν ο Θεός βάζει τον ληστή στην βασιλεία του, βάζει και τον άγιο, βάζει και αυτόν που δουλεύει από το πρωί στον αμπελώνα του αλλά και αυτόν που έρχεται την τελευταία ώρα, εμείς να κοιτάξουμε την δουλειά μας, μην θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους στα μέτρα μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΙ 3 5
«3. Διότι θέλει ελθεί καιρός, ότε δεν θέλουσιν υποφέρει την υγιαίνουσαν διδασκαλίαν· αλλά θέλουσιν επισωρεύσει εις εαυτούς διδασκάλους κατά τας ιδίας αυτών επιθυμίας, γαργαλιζόμενοιτην ακοήν·
4. και από μεν της αληθείας θέλουσιν αποστρέψει την ακοήν αυτών, εις δε τους μύθους θέλουσιν εκτραπή.
5. Συ δε αγρύπνει εις πάντα, κακοπάθησον, εργάσθητι έργον ευαγγελιστού, την διακονίαν σου κάμε πλήρη».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στίχος 3ος: Η υγιαίνουσα διδασκαλία πιστεύω μετά από πολλά χρόνια αγώνα ότι είναι ο αγιασμός, ο οποίος μας αναπτύσσει γονιδιακά και μας εξασφαλίζει την άφθαρτη ζωή. Ξέρουμε ότι ταοψώνια της αμαρτίας είναι ο θάνατος, αφού λοιπόν πεθαίνουμε πάει να πει ότι έχουμε μέρος της υγιαίνουσας διδασκαλίας. ’μα καταργήσουμε τον θάνατο, τότε θα καταλάβουμε την υγιαίνουσα διδασκαλία η οποία θα είναι μέσα μας και θα λειτουργεί αυτάγαθα στην ζωή μας, παρέχοντας εις ημάς ουράνια και επίγεια αγαθά και κάνοντας όλους μας μέτοχους της δόξης του Θεού. Για να χαρούμε χρειαζόμαστε ερεθίσματα. Το γαργαλητό καλό είναι και λειτουργεί θετικά ακόμα και όταν είμαστε άρρωστοι. Το θέμα όμως είναι η θεραπεία του Χριστού, η οποία καταργεί τα γαργαλητά που είναι τα εντάλματα των ανθρώπων και μας εξασφαλίζει την χαρά του πνεύματος, η οποία είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος και προέρχεται από την παρουσία του Θεού μέσα μας. Οι επιστήμονες λένε ότι η χαρά είναι ο κύριος παράγοντας της αφθαρσίας. Η χαρά του κόσμου προκαλεί στον οργανισμό μία πρωτεΐνη η οποία αναπαράγει τα κύτταρα. Δέκα μικρογραμμάρια αυτής της πρωτεΐνης κοστίζουν 20.000 δολάρια. Μπορούμε τώρα να καταλάβουμε τι κάνει η παρουσία του Θεού στον άνθρωπο, η οποία φέρνει την ανεκλάλητη χαρά. Ας ενθυμηθούμε τονΜωϋσή ο οποίος ήταν σαράντα ημέρες με τον Θεό και ενώ ήταν νηστικός, όταν κατέβηκε το πρόσωπό του έλαμπε σε σημείο να θέτει κάλυμμα διότι οι Εβραίοι δεν μπορούσαν να τον δουν. Η επιστήμη με έρευνες φανερώνει ότι ο υγιής ψυχοπνευματικά και σωματικά έχει μεγάλη κινητικότητα ηλεκτρονίων, ο λόγος διότι έχει πλήρη ευεξία και χαρά. Αυτό δημιουργεί την φωτεινότητα σε όλο το σώμα, το οποίο φανερώνει την παρουσία του Θεού στην ζωή του ανθρώπου. Εύχομαι να εντάξουμε επειγόντως τα στοιχεία του Θεού στην ζωή μας. Αμήν.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΙ 6 8
«6. Διότι εγώ γίνομαι ήδη σπονδή, και ο καιρός της αναχωρήσεώς μου έφθασε.
7. Τον αγώνα τον καλόν ηγωνίσθην, τον δρόμον ετελείωσα, την πίστιν διετήρησα·
8. του λοιπού μένει εις εμέ ο της δικαιοσύνης στέφανος, τον οποίον ο Κύριος θέλει μοι αποδώσει εν εκείνη τη ημέρα, ο δίκαιος κριτής· και ου μόνον εις εμέ, αλλά και εις πάντας όσοιεπιποθούσι την επιφάνειαν αυτού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο απόστολος Παύλος γνώριζε ότι ο καιρός να παραδώσει το πνεύμα του στον Θεό είχε έρθει. Αυτή η επίγνωση ότι θα κοιμηθεί, δεν τον τρόμαζε, διότι αγωνίστηκε με όλη την δύναμή του τον καλόν αγώνα. Εύχομαι και εμείς να φτάσουμε στο σημείο ώστε ο μικρός-θεός (συνείδηση) να μαρτυρά για εμάς ότι κάναμε πνευματική υπέρβαση και τα διαταχθέντα τα φέραμε στην ζωή μας, καθώς ότι αγωνιστήκαμε με όλες τις δυνάμεις μας στα δρώμενα του Ευαγγελίου ώστε να λάβουμε τον στέφανο της ζωής είτε διά θανάτου είτε διά ζωής. Γιατί όμως ο απόστολος Παύλος εισήλθε στα ’για των Αγίων διά του θανάτου, αυτό δείχνει ότι η αποστολή δίνεται άνωθεν.
Ας κάνουμε αυτό που μπορούμε με ειλικρίνεια και ο Θεός γνωρίζει πώς θα εισέλθουμε σε αυτή την ζωή, αλλά και εμείς θα ξέρουμε διότι ο Θεός δεν θα κρύβεται από εμάς, όμως, να είμεθα σίγουροι ότι όταν πράξουμε τα διαταχθέντα τίποτα δεν θα μας χωρίζει από της αγάπης του Χριστού είτε θάνατος είτε ζωή. Η αφιέρωση, η ειλικρίνεια, η μετάνοια, η απόφαση φέρνει τον στέφανο της δικαιοσύνης, τον στέφανο της ζωής. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΙ 9 16
«9. Σπούδασον να έλθης προς εμέ ταχέως.
10. Διότι ο Δημάς με εγκατέλιπεν, αγαπήσας τον παρόντα κόσμον, και απήλθεν εις Θεσσαλονίκην· ο Κρήσκης εις Γαλατίαν, ο Τίτος εις Δαλματίαν·
11. Ο Λουκάς είναι μόνος μετ' εμού. Τον Μάρκον παραλαβών φέρε μετά σου· διότι μοι είναι χρήσιμος εις την διακονίαν.
12. Τον δε Τυχικόν απέστειλα εις Έφεσον.
13. Τον φελόνην, τον οποίον αφήκα εν Τρωάδι παρά τω Κάρπω, ερχόμενος φέρε, και τα βιβλία, μάλιστα τας μεμβράνας.
14. Ο Αλέξανδρος ο χαλκεύς πολλά κακά μοι έκαμεν· ο Κύριος να αποδώση εις αυτόν κατά τα έργα αυτού·
15. τον οποίον και συ φυλάττου· διότι πολύ ανθίσταται εις τους λόγους ημών.
16. Εν τη πρώτη απολογία μου δεν με παρεστάθη ουδείς, αλλά πάντες με εγκατέλιπον· (είθε να μη λογαριασθή εις αυτούς·)».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι γνωστά τα γεγονότα αυτά σε όποιους έχουν αποστολή υπό του Θεού. Μάλιστα όσο πιο μεγάλη είναι η αποστολή, τόσο πιο πολλοί υπάρχουν στην ζωή όσων έχουν άνωθεν εντολή να αλλάξουν τα δρώμενα του κόσμου. Όμως, εμάς δεν θα μας επηρεάζουν οι μικρότητες των συνανθρώπων μας. Εμείς θα συνεχίζουμε να διεξάγουμε πνευματικούς αγώνες μέχρι ο Θεός να μας στείλει τους κατάλληλους φορείς-εργάτες ώστε με το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας να τείνουμε στους υπερβατικούς στόχους μας. Όσο για τους εμπαίζοντες τον Λόγο του Θεού δημιουργώντας σκάνδαλα, ας τους αφήσουμε στην σοφία του Θεού. Κάποιος μία φορά μου είπε, πώς θα ελέγξεις χιλιάδες ανθρώπους όταν έρθουν κοντά σου αν είναι του Θεού ή όχι; Του απάντησα πως εγώ θα έχω την ίδια αγάπη για όλους, όταν κάποιος όμως δεν διέπεται από ειλικρίνεια και διέπεται από συμφέροντα ή πονηρίες, τότε ο Θεός έχει το αριστούργημά του (διάβολος), ας τα βρούνε μαζί. Εγώ πάντως λυπάμαι την πτώση των συνανθρώπων μου και δοξάζω τον Θεό για τους φορείς του Αγίου Πνεύματος που έφερε και θα φέρει στην Φωνή Θεού, ώστε όλοι μαζί να κτίσουμε τον νέο κόσμο με νέους ουρανούς και νέα γη εν οις δικαιοσύνη κατοικεί. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 17
«17. Αλλ' ο Κύριος με παρεστάθη, και με ενεδυνάμωσε, διά να πληρωθή δι' εμού το κήρυγμα, και να ακούσωσι πάντα τα έθνη· και ηλευθερώθην εκ του στόματος του λέοντος».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το ίδιο θα πιστεύουμε και εμείς, αρκεί να είμεθα ειλικρινείς μαζί του όπως ήτο ο απόστολος Παύλος. Ας αφήσουμε αυτή την μικρή ζωή που έχουμε στα χέρια του Θεού με πλήρη εμπιστοσύνη, ώστε να την πάρουμε μία ημέρα μεγάλη και παντοτινή, αιώνια ζωή, άφθαρτη ζωή. Ο Κύριος είπε, την ζωήν μου βάλλω ίνα πάλιν λάβω αυτήν. Και εμείς να δώσουμε την ζωή μας στο να αφιερωθούμε, όχι να θυσιαστούμε, αυτό το έκανε ο Χριστός. Εμείς να την δώσουμε με στόχο να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης που είχαμε μέχρι χτες, ώστε να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα μας, την σκέψη μας, τον νου μας πάνω στο θέλημα του Θεού. Ο τρόπος, μέσω της υγιαίνουσας διδασκαλίας που έθεσε σήμερα ο Θεός εις χείρας ημών. Αμήν.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 18
«18. Και θέλει με ελευθερώσει ο Κύριος από παντός έργου πονηρού, και θέλει με διασώσει διά την επουράνιον βασιλείαν αυτού· εις τον οποίον έστω η δόξα εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν εργαζόμαστε με απόφαση, με πίστη, με ειλικρίνεια, με αγάπη διακατεχόμενοι από την συνεχόμενη αφιέρωση, τότε μέσα στον εγκέφαλό μας υποσιτίζονται οι νευρώνες εκείνοι που έχουμε αναπτύξει μέχρι σήμερα από το σύστημα του κόσμου εν αγνοία μας και δημιουργούνται καινούργιοι οι οποίοι έχουν μέσα τους την σοφία του Θεού. Όταν αυτοί ωριμάσουν, χαρίζουν εις ημάς την νέα δομή της ζωής η οποία παρέχει την αφθαρσία στο σώμα μας. Γι αυτό ο Κύριος τόνισε ότι η βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί και οι βιαστές την αρπάζουν. Χρειάζεται, όμως, πρώτον ελευθερία στο να αφιερωθούμε, δεύτερον υγιαίνουσα διδασκαλία, τρίτον υπομονή και επιμονή, κατόπιν οι χυμοί της ζωής θα ξεχυθούν στο σώμα μας. Εύχομαι να συλλάβουμε πως χρειάζεται υπευθυνότητα και πνευματική σοβαρότητα απέναντι στον Θεό, απέναντι στους συνανθρώπους μας, απέναντι στον εαυτό μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΙ 19 22
«19. Ασπάσθητι την Πρίσκαν και τον Ακύλαν, και τον οίκον του Ονησιφόρου.
20. Ο Έραστος έμεινεν εν Κορίνθω· τον δε Τρόφιμον αφήκα εν Μιλήτω ασθενή.
21. Σπούδασον να έλθης προ του χειμώνος. Ασπάζεταί σε ο Εύβουλος και Πούδης και Λίνος και η Κλαυδία, και οι αδελφοί πάντες.
22. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είη μετά του πνεύματός σου. Η χάρις μεθ' υμών. Αμήν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο πνευματικός ασπασμός διέπεται από απεριόριστο σεβασμό και θα πρέπει να μας διακατέχει κάθε στιγμή ώστε να αποδίδουμε αυτόν και να στρέφεται προς πάσαν κατεύθυνση. Ιδιαίτερα να στρέφεται προς τους συνοικούντες της ζώσης πίστεως, οι οποίοι εργάζονται το θέλημα του Θεού κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλάζοντας τον καλοπροαίρετο άνθρωπο αλλά και γενικότερα τον κόσμο. Αμήν. Η χάρη του Θεού να επισκιάζει ημάς αιώνια, ώστε ο Χριστός να αναπτύσσεται μέσα μας και γύρω μας με απεριόριστη σοφία Θεού, κατευθύνοντας όλους εμάς στο να βρούμε τον δρόμο για την χαμένη πατρίδα όπου εκεί ζει η οικογένεια του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΘΩΜΑΣ ΤΗΛΙΓΑΔΑΣ
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗ
Ζω για να σπουδάζω την σοφία του Θεού και των ανθρώπων, ζω για να εξελίσσομαι πνευματικά, ζω για να κάνω το θέλημα του Θεού, ζω για να καταργήσω την φθορά και τον θάνατο από μέσα μου και γύρω μου, ζω για ιδρυθεί η βασιλεία του Θεού όπως στον ουρανό και στη γη, ζω για να ερευνώ και να αποκωδικοποιώ όλα τα μυστήρια της Δημιουργίας με μεγαλύτερο όλων τον Θεό και δεν ζω για να γεράσω παρατηρώντας τον κόσμο.
ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΘΩΜΑΣ ΤΗΛΙΓΑΔΑΣ