Οι άνθρωποι με νου Χριστού




Οι άνθρωποι με νου Χριστού


Δόξα εις τον Πατέρα δόξα εις τον Υιό δόξα εις το Άγιο Πνεύμα. Πάτερ ἡμῶν, ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον, δὸς ἡμῖν σήμερον, καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν, καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ.̓ Αμήν. 


Τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου με νου Χριστού είναι πολλά. Εμείς θα αναφέρουμε μερικά, που βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν μια ζωή μοναδική, απολαυστική, ευχάριστη και ευλογημένη. Χριστιανός ή άνθρωπος του Θεού δεν είναι αυτός που μιλάει για τον Χριστό αλλά αυτός που ζει τον Χριστό. Αυτός που ζει τον Χριστό, γνωρίζει ότι για να θεραπεύσεις τους άλλους, για να βοηθήσεις τους άλλους, θα πρέπει να θεραπεύσεις πρώτα τον εαυτό σου, διαφορετικά είναι θέμα χρόνου να σε ταπεινώσει ο εγωισμός σου ή να σε ταπεινώσει αυτός που σε έβαλε να κάνεις τον θεραπευτή. 

Σήμερα που το ψέμα έχει κυριαρχήσει σε όλον τον πλανήτη, η πραγματική αλήθεια φαίνεται ψέμα και αδυνατεί να ενεργήσει, πόσο μάλλον να γίνει τρόπος ζωής. Όμως δεν απελπιζόμαστε, διότι ο Θεός είναι κοντά, σε όποιον πραγματικά θέλει να αλλάξει. Μόνο όταν αναγεννηθούμε, θα γίνουμε αληθινοί. Είναι πολύ σημαντικό να ζει κανείς με αναγεννημένους ανθρώπους. Ο Θεός άνοιξε μπροστά μας θύρα ανεωγμένη, μην επιστρέφουμε στα ίδια, διότι είναι γραφικό, «κύων ἐπιστρέψας ἐπὶ τὸ ἴδιον ἐξέραμα, καί, ὗς λουσαμένη εἰς κύλισμα βορβόρου» (Β Πε. 2:22). Απεδείχθη, ότι πιο εύκολα διασπάται το άτομο για να βγει η ενέργεια που κρύβει στον πυρήνα του, παρά ένας φανατικός δογματικός άνθρωπος. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξεχωρίζουν απλά πράγματα. Άλλο είναι το ότι δεν συμφωνώ μαζί τους, και άλλο το να λένε, ότι επειδή δεν συμφωνώ, ότι τους κατηγορώ. Δεν κατηγορώ κανέναν, απλώς έχω άλλη αποστολή και κάνω άλλη δουλειά. 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, δεν χάνουν χρόνο με το να λυπούνται τον εαυτό τους για αυτά που τους συνέβησαν ή για τα λάθη τους ή για το πώς ήρθαν τα πράγματα στην ζωή τους ή για το πώς τους συμπεριφέρθηκαν οι άλλοι. Αντίθετα, αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και του ρόλου τους στη ζωή και αντιλαμβάνονται ότι η ζωή δεν είναι πάντοτε δίκαιη και ο λόγος, διότι και αυτοί δεν είναι δίκαιοι ακόμα. Εξάλλου είναι γραφικό «ἐν ᾧ γὰρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε, καὶ ἐν ᾧ μέτρῳ μετρεῖτε μετρηθήσεται ὑμῖν» (Ματθ. 7:2). Ωραίο είναι να κερδίζουμε στην ζωή, αλλά να μάθουμε και να χάνουμε. Εξάλλου «Οἴδαμεν δὲ ὅτι τοῖς ἀγαπῶσι τὸν Θεὸν πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν» (Ρωμ. 8:28). 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, δεν γίνονται υποχείρια άλλων, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να πάρει τον έλεγχο της ζωής τους και να μπει στην ζωή τους, δεν επιτρέπουν σε κάποιον άλλον να έχει εξουσία πάνω τους. Ο Κύριος φανέρωσε «οὐκέτι ὑμᾶς λέγω δούλους, ὅτι ὁ δοῦλος οὐκ οἶδε τί ποιεῖ αὐτοῦ ὁ κύριος· ὑμᾶς δὲ εἴρηκα φίλους, ὅτι πάντα ἃ ἤκουσα παρὰ τοῦ πατρός μου ἐγνώρισα ὑμῖν» (Ιω. 15:15), φίλοι να είμαστε μεταξύ μας και όχι υποτακτικοί ή αρχηγοί, αλλά φίλοι και ταπεινοί. 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, δεν επηρεάζονται από το πώς σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτούς ούτε αισθάνονται άσχημα όταν κάποιος τους συμπεριφέρεται άσχημα, διότι είναι ιδεώδεις, έχουν ταυτότητα και προσωπικότητα. Οι ίδιοι μπορούν με την αναγέννηση που τους εξασφάλισε ο Λόγος του Θεού, να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, τις αδυναμίες του, τις αποτυχίες τους αλλά και τις επιτυχίες τους. Μπορούν ακόμα σε δύσκολες καταστάσεις να αντιδρούν με σοφία, αλλά και να τις διορθώνουν, όταν συντελούνται στην ζωή τους. 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, δεν προσπαθούν να αποφύγουν μια καινούργια σκέψη ή αλλαγή. Αντίθετα, καλωσορίζουν κάθε σκέψη η οποία είναι για το καλό του άνθρωπου. Μπορούν εύκολα να κάνουν αλλαγές και είναι πρόθυμοι αλλά και ευέλικτοι σε όλα τα ερεθίσματα που δέχονται, θετικά ή αρνητικά. 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, έχουν αισθητήρια γεγυμνασμένα και καταλαβαίνουν ποιός είναι ο κατάλληλος χρόνος για να συντελεστεί μια αλλαγή στην ζωή τους. Μάλιστα ξέρουν ότι είναι αναπόφευκτη η αλλαγή, και πιστεύουν ότι με την σοφία του Θεού, τον Λόγο του Θεού μπορούν να προσαρμόζονται στις καταστάσεις εύκολα. Έχει αποδειχθεί ότι η ζωή και ο θάνατος είναι παιχνίδι του λόγου. Μάθε να σκέφτεσαι χριστοκεντρικά, αγιοπνευματικά. Ο άνθρωπος με νου Θεού, εξασφάλισε την ζωή δια του Λόγου του Θεού, αφού πρώτα έμαθε να τον διαχειρίζεται τον Λόγο, αλλά και να τον εκδηλώνει δια των έργων με ένα σκοπό, το καλό το δικό του αλλά και των γύρων του. 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, δεν σπαταλούν ενέργεια σε πράγματα που δε μπορούν να ελέγξουν. Για παράδειγμα, δε θα ακούσετε κάποιον «διανοητικά ισχυρό» με νου Χριστού, να παραπονιέται για την δουλειά του, για κάτι που έχασε, για την κίνηση στους δρόμους, για κάποιον που τον κατηγόρησε, με λίγα λόγια για οτιδήποτε που δεν μπορεί να αλλάξει. Ο άνθρωπος με νου Χριστού τα δέχεται όλα. Ο άνθρωπος με νου Χριστού, επικεντρώνεται σε αυτά που μπορεί να ελέγξει στην ζωή του. 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, δεν προσπαθούν να αρέσουν σε όλους, ξέρουν ότι αυτό είναι αδύνατο, και ο λόγος, διότι το πνευματικό επίπεδο του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό. Μάλιστα δεν προσπαθούν να τους πείσουν όλους στο να ακολουθήσουν αυτό που κάνουν, ούτε ο Κύριος δεν το προσπάθησε, ο ίδιος είπε «ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι» (Μαρκ. 8:34). 

Οι άνθρωποι με νου Χριστού, διαποτισμένο με ιδανικά Χριστού, ζουν στην σιωπή, προσεύχονται, μιλάνε όταν πρέπει και όσο πρέπει. Μάλιστα δεν φοβούνται να πουν όχι σε ό,τι δεν τους αρέσει ή να εκφράσουν την άποψή τους όταν χρειάζεται. 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, δεν πιέζουν κανέναν και δεν πιέζονται από κανέναν. Μάλιστα προσπαθούν να είναι ευγενικοί, δοτικοί, φιλόξενοι αλλά και δίκαιοι. 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, δεν φοβούνται να κάνουν το θέλημα του Θεού και να επενδύσουν στην αγάπη, στην δοτικότητα, στην ταπεινοφροσύνη, στην ειρήνη κλπ. 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, δεν παίρνουν γρήγορες ή επιπόλαιες αποφάσεις και δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκο, όταν αυτό που θα κάνουν, είναι για το συμφέρον του Θεού αλλά και του συνανθρώπου τους. Ο λόγος που δεν φοβούνται να ρισκάρουν όταν πρέπει, είναι διότι έχουν υπολογίσει όλους τους πιθανούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Δηλαδή κάνουν ένα καλό έργο και παρόλα αυτά θα κατηγορηθούν, ο Κύριος ξέρουμε ότι είπε «ὃς λοιδορούμενος οὐκ ἀντελοιδόρει, πάσχων οὐκ ἠπείλει» (Α Πε. 2:23). 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, ζυγίζουν τα ερεθίσματα που δέχονται και τις καταστάσεις, προτού πάρουν μια μεγάλη απόφαση και είναι πλήρως ενημερωμένοι για την πιθανότητα του «αναποδογυρίσματος». 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, δεν δίνουν μεγάλη αξία στο παρελθόν, διότι για αυτούς όλα τους σπουδάζουν. Έτσι αποκτούν σοφία και όχι μωρία, ενοχές, θυμούς, εξαρτήσεις από σκέψεις πολύπλοκες. Μάλιστα ξέρουν ότι ο Θεός τους συγχωρεί αλλά και τους αγαπά. Επίσης δεν χάνουν χρόνο με να σκέφτονται πώς θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Αναγνωρίζουν το παρελθόν και προσπαθούν να μάθουν από τις εμπειρίες τους. Ζουν για το παρόν και σχεδιάζουν το μέλλον. 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, δεν επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, το πολύ πολύ να κάνουν καινούργια. Αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους και των συμπεριφορών τους και μαθαίνουν από τα λάθη τους. Στην συνέχεια της ζωής τους φροντίζουν να λαμβάνουν πιο σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους.

 

Οι άνθρωποι με νου Χριστού, αναγνωρίζουν την επιτυχία των άλλων και πάντα μαθαίνουν από αυτούς αλλά και σπουδάζουν από την σοφία τους. 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, δεν τα παρατάνε ποτέ στα δύσκολα αλλά πάντα παλεύουν και προσεύχονται. Αν χάσουν, δε βλέπουν την αποτυχία ως ένα λόγο για να τα παρατήσουν. Αντίθετα, την βλέπουν ως μια ευκαιρία για να ωριμάσουν και να βελτιωθούν. Είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να προσπαθούν μέχρι να τα καταφέρουν. 


Οι άνθρωποι με νου Χριστού, δεν φοβούνται τις στιγμές ή τις χρονικές περιόδους που είναι μόνοι. Μπορούν να αντέξουν να είναι μόνοι και δεν φοβούνται τον «ήχο» της ησυχίας. Δεν φοβούνται να μείνουν μόνοι με τις σκέψεις τους και χρησιμοποιούν τον χρόνο αυτό για να σπουδάσουν μέσα στην σιωπή την σοφία του Θεού.

Νεότερη Παλαιότερη