Εγκράτεια



Εγκράτεια: Εις την σκέψη, εις τα λόγια, εις τα μάτια, εις την κοιλιά, εις την σάρκα.

ΕγκράτειαΌλοι έχουμε μυαλό ώστε να μην τρώμε πράγματα που θα μας βλάψουν, όσοι τώρα έχουν πάθη μεγάλα όπως λαιμαργία χάνουν και το μυαλό και έτσι δεν μπορούν να δουν τι πρέπει να φάνε και πόσο.

Πρέπει να έχουμε εγκράτεια και να σηκωνόμαστε από το τραπέζι πριν νιώσουμε βάρος, εξάλλου δεν μας το παίρνει κανείς το φαγητό, το βάζουμε στο ψυγείο και αν ξαναπεινάσουμε τρώμε πάλι αργότερα. Εγώ δυο ή τρεις μέρες την εβδομάδα δεν τρώω τίποτα εκτός από καμία φρυγανιά με νερό, ώστε ο οργανισμός να οξυγονώνεται και τα κύτταρα να ανανεώνονται με ευκολία. Ή να τρώμε κανένα φρούτο μερικές μέρες την εβδομάδα αντί για φαγητό.

Το πολύ φαγητό δημιουργεί πολλά προβλήματα, η επιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις ζημιές που προκαλεί η λαιμαργία. Χρειάζεται προσοχή και εγκράτεια! Εάν λοιπόν τα εισερχόμενα ελέγχονται δεν μολυνόμαστε, αυτό όμως που μας μολύνει είναι τα εξερχόμενα όπως κρίσεις, επικρίσεις, ζήλιες, εγωισμοί, πονηρίες, πλεονεξίες, βλασθημίες κ.λπ.

Η ορθόδοξη εκκλησία έχει πολλές νηστείες, ας τις κάνουν όσοι μπορούν, όσοι δεν μπορούν να τρώνε λίγο (εγκράτεια). 

Με λίγα λόγια τα εισερχόμενα δεν βλάπτουν όταν τα τρώμε με σοφία, μυαλό τα εξερχόμενα βλάπτουν. Κύριε θέσε φύλακα περί των χειλέων μας. Σοφία είναι η σιωπή. Να μιλάμε όταν πρέπει ή όταν μας ρωτάνε και να μιλάμε με σοφία Θεού. Αμήν.
Νεότερη Παλαιότερη