Αν έχεις φίλους ή πνευματικούς δασκάλους.




Αν έχεις φίλους ή πνευματικούς δασκάλους, οι οποίοι, όταν δεν κάνεις αυτό που θέλουν, θέλουν όλη την ώρα να σε κάνουν να νιώθεις ενοχές, να σε κάνουν να φοβάσαι και να σε κρίνουν, τότε καλύτερα είναι να τους ξεχρεώσεις - αν τους χρωστάς κάτι - και να απομακρυνθείς τρέχοντας, διότι έχεις μπλέξει με πολύ κακούς ανθρώπους. Οι φίλοι και οι πνευματικοί θα πρέπει να ενδιαφέρονται για σένα και να μεριμνούν για σένα, χωρίς να σε πιέζουν, χωρίς να σε στενοχωρούν ή να σε προσβάλλουν.


Το καλό και το κακό χρειάζεται να έχουν μέτρο στη ζωή του κάθε ανθρώπου, διότι στην υπερβολή τους, και τα δύο είναι εξαντλητικά και σε οδηγούν στον θάνατο. Χρειάζεται να δουλέψει το κακό και το καλό, σαν την μπαταρία με την οποίαν μπορείς να ανάψεις όχι μία αλλά πολλές λάμπες. Μην πας στο σπίτι του άλλου και το παίζεις άγιος, θα δυσκολευτεί πολύ να σε ακολουθήσει. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τον παίξεις πολύ αμαρτωλός, δε θα πιστέψει ότι ακολουθείς το σωστό.



Αν καταφέρεις να ταξιδέψεις στη ζωή μόνος σου, αλλά και όταν χρειαστεί και με φίλους, χωρίς να εξαρτάσαι, τότε έφτασες στην κορυφή. Ο Κύριος είπε «εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθείτω μοι.» (Ματθ. 16:24).

Νεότερη Παλαιότερη