Ερμηνεία Η πρός Ρωμαίους Επιστολή κεφ ΙΔ έως ΙΣ




Η ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΔ΄ΕΩΣ ΙΣ 


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΔ΄


ΚΕΦ. ΙΔ΄ ΣΤΙΧΟΣ 1

«1. Τον δε ασθενούντα κατά την πίστιν προσδέχεσθε, ουχί εις φιλονεικίας διαλογισμών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ασθενείς στην πίστη είναι αυτοί που διέπονται πρώτον από άγνοια του Λόγου του Θεού, δεύτερον από τα στερεότυπα του κόσμου, τρίτον από τα εντάλματα των ανθρώπων και τελευταία από θεωρίες και λογικές πως πηγαίνοντας στην εκκλησία κάθε Κυριακή ή επικαλούμενοι ότι είναι Ορθόδοξοι ή Καθολικοί ή Πεντηκοστιανοί ή Ευαγγελικοί εκπληρώνουν στην ζωή τους το θέλημα του Θεού, ενώ όλες τις άλλες ημέρες επιδίδονται σε πονηρίες, σε συμφέροντα, σε εγωισμούς, σε κρίσεις και επικρίσεις. Αυτούς τους ανθρώπους να τους καλύπτουμε με την αγάπη μας και να τους νουθετούμε με τα λόγια μας, τα οποία να διέπονται από σοφία Θεού. Τελευταία να εκδηλώνουμε έργα αγάπης σε αυτούς που είναι γύρω μας, τα οποία να στρέφονται προς πάντα συνάνθρωπο φίλο και εχθρό. Οι άνθρωποι είναι έξυπνοι, ειδικότερα σήμερα αν δουν πως πραγματικά έχουμε Θεό στην ζωή μας, να είμαστε σίγουροι ότι θα μας ακολουθήσουν, θα μας μιμηθούν, θα μας θαυμάσουν γινόμενοι αιτία να σώσουμε μία ή πολλές ψυχές εκ θανάτου. Ό,τι έκανε ο Χριστός σε εμάς να κάνουμε και εμείς ακούραστα κάθε μέρα στους συνανθρώπους μας, αντλώντας δύναμη για έργα αγάπης και πνευματική όρεξη μέσα από τον Λόγο του Θεού, μέσα από την προσευχή, μέσα από την αφιέρωση, η οποία αφιέρωση μας παρέχει την σοφία του Θεού που μας καθιστά θεούς. Τελευταία να αντλήσουμε δύναμη από την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού, την Φωνή Θεού. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εκπληρώσουμε έναντι του Θεού και έναντι των συνανθρώπων μας την αποστολή μας, η οποία κατόπιν θα μας εξασφαλίσει την ευλογία του Θεού και την συμπάθειά του, κάνοντας μετέπειτα εμάς αυτός ο Πατέρας σκεύη εκλογής οι οποίοι θα φυλασσόμαστε αιώνια στον οίκο του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΔ΄ ΣΤΙΧΟΙ 2 – 3

«2. ’λλος μεν πιστεύει ότι δύναται να τρώγη πάντα, ο δε ασθενών τρώγει λάχανα.
3. Ο τρώγων ας μη καταφρονή τον μη τρώγοντα και ο μη τρώγων ας μη κρίνη τον τρώγοντα· διότι ο Θεός προσεδέχθη αυτόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σήμερα οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι η αγάπη του Θεού έρχεται σε αυτούς με το τι θα φάνε σήμερα ή αύριο, δηλαδή σήμερα είναι Τετάρτη θα φάνε λάχανα ή δεν είναι Τετάρτη θα φάνε κρέας. Αν είναι δυνατόν ο Κύριος να έδωσε την ζωή του για το τι θα φάμε εμείς σήμερα. Δηλαδή αν φάμε λάχανα θα είμεθα του Θεού ενώ τα έργα μας είναι γεμάτα από εωσφορική αμαρτία και αν φάμε κρέας θα είμεθα του πονηρού ενώ τα έργα μας είναι γεμάτα προσφορά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το μόνο που κάνουμε είναι να πέφτουμε σε πολλές εωσφορικές παγίδες. Ο Κύριος φανέρωσε ότι τα εισερχόμενα δεν βλάπτουν, τα εξερχόμενα βλάπτουν και αυτά είναι κακοί διαλογισμοί, κρίσεις, πονηρίες κ.λ.π. Μόνο η εγκράτεια είναι απαραίτητη, το λέει και η επιστήμη, δηλαδή να μην τρώμε δέκα φορές την ημέρα. Αυτό είναι αμαρτία. Μπορούμε όμως να τρώμε ό,τι θέλουμε από λίγο, για να τρώμε πάντα. Ο Θεός ζητά να νηστέψουμε από την αμαρτία, από αυτή να απέχουμε, αυτή να αφαιρέσουμε από το πιάτο των εδεσμάτων τα οποία χορηγεί ο διάβολος εις ημάς διά του πνεύματός του, το οποίο θέτει μέσα μας αφού του δίνουμε το δικαίωμα και μας παροτρύνει σε πνευματικά εξωγραφικά λάθη. Αδέλφια μου να βάλουμε στο πιάτο της ζωής τα στοιχεία του Θεού, τα εδέσματα του Θεού, τα οποία εδέσματα είναι πνευματικά και δύνανται να συντηρούν την ζωή μας αιώνια. Ο Θεός ζητά την αναγέννηση, δεν ζητά να νηστεύουμε από το φαγητό τρώγοντας ολόκληρα πιάτα με νηστίσιμα τάχα φαγητά. Όταν ο ίδιος ο Κύριος νήστεψε στην έρημο, δεν έτρωγε ούτε λάχανα, ούτε κρέας, ούτε ψωμί και νήστεψε μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι ο άνθρωπος απ’ όντινα νικάται γίνεται δούλος σε αυτό, ας είναι και φαγητό, αφού ο ίδιος όταν ο διάβολος του είπε να κάνει τις πέτρες ψωμί απάντησε, γέγραπται ουκ επ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος αλλ’ επί παντί ρήματι εκπορευομένω διά στόματος Θεού. Αυτός ήταν ο λόγος που νήστεψε ο Κύριος, ώστε να μάθουμε ότι μπορούμε να εξουσιάζουμε όταν έρθει ο Θεός στην ζωή μας και το φαγητό, αντλώντας όλα τα στοιχεία που χρειάζεται το υλικό μας σώμα από την άμορφη ύλη η οποία είναι δίπλα μας. Ο Κύριος τόνισε ότι θα έρθει μέρα όπου θα καταργήσει την κοιλία και τα βρώματα, στα οποία αν δεν έχουμε εγκράτεια αυτά σαπίζουν μέσα μας και μας δημιουργούν με την πάροδο του χρόνου αθεράπευτες ασθένειες. Εμείς με αυτή την νηστεία που κάνουμε το μόνο που καταφέρνουμε είναι να εμπαίζουμε τον Θεό, στρουθοκαμηλίζοντας έναντι του Θεού, έναντι του εαυτού μας και έναντι των συνανθρώπων μας. Νηστεία αναφέρει ο προφήτης Ησαΐας είναι να λύνουμε τους δεσμούς της κακίας που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας και όχι να τρώμε λάχανα. Ο προφήτης Ησαΐας παραστατικότατα φανερώνει, 10. Ακούσατε τον λόγον του Κυρίου, άρχοντες Σοδόμων ακροάσθητι τον νόμον του Θεού ημών, λαέ Γομόρρων.
11. Τίνα χρείαν έχω του πλήθους των θυσιών σας; λέγει Κύριος· κεχορτασμένος είμαι από ολοκαυτωμάτων κριών και από πάχους των σιτευτών και δεν ευαρεστούμαι εις αίμα ταύρων ή αρνίων ή τράγων.
12. Όταν έρχησθε να εμφανισθήτε ενώπιόν μου, τις εζήτησεν εκ των χειρών σας τούτο, να πατήτε τας αυλάς μου;
13. Μη φέρετε πλέον, ματαίας προσφοράς το θυμίαμα είναι βδέλυγμα εις εμέ τας νεομηνίας και τα σάββατα, την συγκάλεσιν των συνάξεων, δεν δύναμαι να υποφέρω, ανομίαν και πανηγυρικήν σύναξιν.
14. Τας νεομηνίας σας και τας διατεταγμένας εορτάς σας μισεί η ψυχή μου είναι φορτίον εις εμέ εβαρύνθην να υποφέρω.
15. Και όταν εκτείνητε τας χείρας σας, θέλω κρύπτει τους οφθαλμούς μου από σας, ναι, όταν πληθύνητε δεήσεις, δεν θέλω εισακούει αι χείρες σας είναι πλήρεις αιμάτων.
16. Λούσθητε, καθαρίσθητε· αποβάλετε την κακίαν των πράξεών σας απ' έμπροσθεν των οφθαλμών μου, παύσατε πράττοντες το κακόν,
17. μάθετε να πράττητε το καλόν· εκζητήσατε κρίσιν, κάμετε ευθύτητα εις τον δεδυναστευμένον, κρίνατε τον ορφανόν, προστατεύσατε την δίκην της χήρας
18. Έλθετε τώρα και ας διαδικασθώμεν, λέγει Κύριος εάν αι αμαρτίαι σας ήναι ως το πορφυρούν, θέλουσι γείνει λευκαί ως χιών εάν ήναι ερυθραί ως κόκκινον, θέλουσι γείνει ως λευκόν μαλλίον.
19. Εάν θέλητε και υπακούσητε, θέλετε φάγει τα αγαθά της γης·
20. εάν όμως δεν θέλητε και αποστατήσητε, θέλετε καταφαγωθή υπό μαχαίρας διότι το στόμα του Κυρίου ελάλησε.
Αυτά να βάλουμε στην ζωή μας. Αυτή είναι η νηστεία που θέλει ο Θεός από εμάς και όχι το τι θα φάμε λάχανα ή κρέας, δεν ωφελούν αυτά, δεν τα δίδαξε ο Θεός και ο Απόστολος Παύλος αυτό αναφέρει εδώ. Εμάς δεν μας πειράζει, ό,τι θέλει ο καθένας άνθρωπος ας κάνει, το σωστό όμως είναι να αναγεννηθούμε, αυτό είναι το θέλημα του Θεού. Τι ωφελεί να κάνουμε όλες τις νηστείες και να διεπόμαστε από τον εωσφορικό εγωισμό, από την αμαρτία, από την πονηρία, από τα συμφέροντα, από την άγνοια του Λόγου του Θεού. Καλύτερα να μην νηστεύουμε ποτέ και να διεπόμαστε από τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, από τα χαρίσματα, από τα σημεία και από τις ιδιότητες του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΔ΄ ΣΤΙΧΟΙ 4 – 6

«4. Συ τις είσαι όστις κρίνεις ξένον δούλον; εις τον ίδιον αυτού κύριον ίσταται ή πίπτει· θέλει όμως σταθή, διότι ο Θεός είναι δυνατός να στήση αυτόν.
5. ’λλος μεν κρίνει μίαν ημέραν αγιωτέραν παρά άλλην ημέραν, άλλος δε κρίνει ίσην πάσαν ημέραν. Ας ήναι έκαστος πεπληροφορημένος εις τον ίδιον αυτού νούν.
6. Ο παρατηρών την ημέραν παρατηρεί αυτήν διά τον Κύριον, και ο μη παρατηρών την ημέραν διά τον Κύριον δεν παρατηρεί αυτήν. Ο τρώγων διά τον Κύριον τρώγει· διότι ευχαριστεί εις τον Θεόν. Και ο μη τρώγων διά τον Κύριον δεν τρώγει, και ευχαριστεί εις τον Θεόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στον προηγούμενο στίχο φανερώνω την αλήθεια, η οποία είναι να μην γινόμεθα δογματικοί και απόλυτοι με την δική μας πίστη και θρησκεία, διότι ο Θεός είναι αγάπη και μας δέχεται όλους. Εμείς όμως καλούμαστε να πούμε την αλήθεια και ας κριθούμε γι’ αυτή. Εμείς δεν θέλουμε ούτε να κρίνουμε, ούτε να θέσουμε την δική μας γνώμη πάνω από του συνανθρώπου μας, εάν όμως η αλήθεια δεν αρέσει τότε εμείς δεν φταίμε. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι για τον καθένα η αλήθεια είναι διαφορετική, ας κάνει λοιπόν ο καθένας ό,τι θέλει, απλώς δεν δεχόμαστε ότι αν φάμε κρέας την ημέρα που οι άλλοι τρώνε λάχανα δεν θα είμαστε αρεστοί του Θεού. Εμείς δεχόμαστε τον καθένα όπως είναι, ας μας δεχτούνε όμως και οι άλλοι όπως είμαστε εμείς. Εμείς σαν Φωνή Θεού δεν στηρίζουμε την ζωή μας ή την σωτηρία μας στο κρέας ή στα λάχανα, στηρίζουμε την σωτηρία μας στην μετάνοια, στην αναγέννηση, στην αγάπη, στην ταπείνωση, στην ζώσα πίστη, στην εγκράτεια, στην χάρη του Θεού. Ξέρουμε όμως ότι ο Θεός είναι αγάπη και όλους μας δέχεται. Αυτό να γίνουμε και εμείς. Ο Θεός αδέλφια μου σώζει τον ληστή αλλά και τον άγιο, σώζει τον αναγεννημένο αλλά και τον μη αναγεννημένο, σώζει αυτόν που εργάζεται από το πρωί στον αμπελώνα του αλλά και αυτόν που προσήχθη εις τον αμπελώνα στο παρά πέντε. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι να μην κρίνουμε κανέναν, καθώς να δεχόμαστε τον κάθε άνθρωπο όπως είναι και να μην προσπαθούμε να τον αλλάξουμε ή να τον καταδικάσουμε εάν δεν δέχεται την δική μας λογική. Αμήν. Το ίδιο καλούμε να κάνουν κι όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι λένε ότι έχουν πνεύμα Θεού, διότι ο Κύριος δέχεται τους πάντες. Ποιος είσαι εσύ που κρίνεις και καταδικάζεις τον άλλον επειδή τρώει ό,τι θέλει. Ο Απόστολος Παύλος αυτό αναφέρει στους στίχους αυτούς, ότι ο τρώγων και ο μη τρώγων τον Θεό ευχαριστεί. Ας το καταλάβουμε και ας μην χωριζόμαστε για μικρότητες. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΔ΄ ΣΤΙΧΟΙ  7 – 9

«7. Διότι ουδείς εξ ημών ζη δι' εαυτόν και ουδείς αποθνήσκει δι' εαυτόν.
8. Επειδή εάν τε ζώμεν, διά τον Κύριον ζώμεν· εάν τε αποθνήσκωμεν, διά τον Κύριον αποθνήσκομεν. Εάν τε λοιπόν ζώμεν, εάν τε αποθνήσκωμεν, του Κυρίου είμεθα.
9. Επειδή διά τούτο ο Χριστός και απέθανε και ανέστη και ανέζησε, διά να ήναι Κύριος και νεκρών και ζώντων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όπως το λέει, ο Χριστός έδωσε την ζωή του λύτρο αντί πολλών. Την έδωσε για τον δίκαιο, την έδωσε και για τον άδικο, την έδωσε για τον άγιο αλλά και για τον αμαρτωλό. Ας τείνουμε στο να φέρουμε στην ζωή μας το θέλημά του και γρήγορα θα εννοήσουμε, θα γνωρίσουμε την αλήθεια την οποία αιώνες τώρα την έχουν φυλακίσει οι παιδικές συνήθειες, τα εντάλματα των ανθρώπων αλλά και τα στερεότυπα του κόσμου. Ας πάρουμε το Ευαγγέλιο του Χριστού στα χέρια μας και ας προσπαθήσουμε να το βάλουμε στην ζωή μας. Ο Θεός σιγά σιγά θα μας το αποκαλύψει και τότε θα καταλάβουμε όλη την αλήθεια. Αν δεν πάρουμε τον Λόγο του Θεού στα χέρια μας, θα μας καταδιώκει το ψέμα και το λάθος μέχρι θανάτου. Μη γένοιτο!

ΚΕΦ. ΙΔ΄ ΣΤΙΧΟΙ 10 – 11

«10. Συ δε διά τι κρίνεις τον αδελφόν σου; ή και συ διά τι εξουθενείς τον αδελφόν σου; επειδή πάντες ημείς θέλομεν παρασταθή εις το βήμα του Χριστού.
11. Διότι είναι γεγραμμένον· Ζω εγώ, λέγει Κύριος, ότι εις εμέ θέλει κάμψει παν γόνυ και πάσα γλώσσα θέλει δοξολογήσει τον Θεόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αφού στον Θεό θα δώσουμε λόγο, δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να πείσουμε κανέναν για το τι κάνουμε, τι πιστεύουμε, τι επιδιώκουμε. Αυτοί που θέλουν να ελέγξουν την ζωή μας είναι όχι εργάτες του Θεού, όχι δούλοι του Θεού αλλά έμποροι ψυχών, οι οποίοι όταν χάνουν μέρος της πραμάτειας τους απειλούν Θεούς και δαίμονες. Εμείς θα βαδίσουμε τον δρόμο που ο Θεός ενέπνευσε μέσα μας και θα αδιαφορήσουμε για την κριτική που θα δεχτεί το πρόσωπό μας. Καλύτερα να μας καταδικάσουν οι άνθρωποι παρά ο Θεός, ο οποίος ενέπνευσε μέσα μας το δικό του θέλημα. Δεν θα πουλήσουμε την δόξα την οποία μας επωμίζει ο Θεός για ένα πιάτο φακή. Μη γένοιτο!

ΚΕΦ. ΙΔ΄ ΣΤΙΧΟΣ 12

«12. ’ρα λοιπόν έκαστος ημών περί εαυτού θέλει δώσει λόγον εις τον Θεόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ανέπτυξαν θρησκείες θεωρούν ότι όλοι μαζί θα δώσουμε Λόγο στον Θεό, ενώ η αλήθεια είναι ότι θέλουν να εξουσιάσουν την ζωή μας διότι αρέσκονται στο να έχουν οπαδούς. Έτσι προσηλυτίζουν τους ανθρώπους βάζοντας μέσα τους φόβο ό,τι ο Θεός θα σας κάνει αυτό ή το άλλο αν δεν κάνετε ό,τι εμείς θεωρούμε σωστό. Αφού λοιπόν έκαστος θα δώσει προσωπικά λόγο στον Θεό, ας μελετήσουμε τον Λόγο του Θεού γιατί βάσει αυτού θα κριθούμε και κατόπιν να κάνουμε αυτό που μας παραγγέλνει ο Χριστός, διότι μέσα στον Λόγο του Θεού υπάρχουν εντολές για τον εαυτό μας, για τον πλησίον μας, για τον Θεό. Αν ο κάθε άνθρωπος παρουσιάζει ένα έργο αγάπης δεν θα πρέπει να το δογματίζει. Η ενότητα δεν θα συντελεστεί με το να γίνουμε όλοι στρατιωτάκια, η ενότητα που ζητά ο Θεός είναι ο καθένας μας να ακολουθήσει τον δρόμο που του δείχνει αυτός και όλοι μαζί να αποτελέσουμε το σώμα του Χριστού. Εξάλλου ο Θεός μέσα από την πανσοφία του έδωσε ιδιάζουσα μορφή σοφίας εις έκαστον άνθρωπο ώστε πάντες χρείαν αλλήλους να έχουν. Μέχρι σήμερα αυτοί που λένε ότι είναι του Θεού το μόνο που προσφέρουν είναι μία μεταθανάτια ζωή που έτσι και αλλιώς με το μυαλό που έχουμε την έχουμε εξασφαλίσει, δεν χρειάζεται κάποιος να μας φοβίσει για το χειρότερο, αυτό είναι το χειρότερο. ’λλωστε απεδείχθη ότι όλοι στα φάρμακα τρέχουν, αν ήταν του Θεού θα είχαν σημεία. Ο Χριστός τόνισε, Σημεία δε εις τους πιστεύσαντας θέλουσι παρακολουθεί ταύτα, Εν τω ονόματί μου θέλουσιν εκβάλλει δαιμόνια· θέλουσι λαλεί νέας γλώσσας· όφεις θέλουσι πιάνει· και εάν θανάσιμόν τι πίωσι, δεν θέλει βλάψει αυτούς· επί αρρώστους θέλουσιν επιθέσει τας χείρας και θέλουσιν ιατρεύεσθαι. Όσοι λένε ότι πιστεύουν στον Θεό πρέπει να έχουν αυτά τα σημεία, διαφορετικά πρέπει να ψαχτούν ώστε να βρουν τον δρόμο του Θεού. Μέχρι τότε να σταματήσουν τις συμβουλές, διότι παίρνουν ανθρώπους στο λαιμό τους. Ο Θεός δεν μπαίνει σε καλούπια για να τον βάλουμε εμείς. Ο Θεός είναι σοφία, είναι αγάπη, είναι ζωή άφθαρτη και ό,τι κηρύττεται έξω από αυτά δεν είναι Θεός.

ΚΕΦ. ΙΔ΄ ΣΤΙΧΟΣ 13

«13. Λοιπόν ας μη κρίνωμεν πλέον αλλήλους, αλλά τούτο κρίνατε μάλλον, το να μη βάλλητε πρόσκομμα εις τον αδελφόν ή σκάνδαλον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν θα κρίνουμε κανέναν άνθρωπο αλλά και δεν θα επιτρέπουμε και σε κανέναν άνθρωπο να μπαίνει στην ελεύθερη βούλησή μας. Πρόσκομμα δεν θα βάζουμε στον αδελφό μας, θα τον αφήνουμε ελεύθερο στο να κάνει αυτό που ο Θεός θέτει μέσα του. Είμεθα όλοι διαφορετικοί και έχουμε ξεχωριστό έργο να επιτελέσουμε. Ο Θεός μας δημιούργησε ξεχωριστούς και ο λόγος για να ιδρυθεί η βασιλεία του με την σοφία όλων ημών, γι’ αυτό μην κάνουμε θεούς γιατί είμεθα θεοί, γίναμε κατ’ εικόνα και ομοίωση. Μην αφήνουμε ανθρώπους να μας κάνουν τους Θεούς ή τους ιδιαίτερους ή τους απεσταλμένους, είμεθα όλοι αδελφοί και συνεργάτες. Ο ένας έχει χρείαν τον άλλον. Τελευταία να μην γίνουμε εμείς θεοί στους συνανθρώπους μας αλλά να γίνουμε όλοι κληρονόμοι Θεού, συγκληρονόμοι Χριστού και συμμέτοχοι της δόξης αυτού του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΔ΄ ΣΤΙΧΟΣ 14

«14. Εξεύρω και είμαι πεπεισμένος εν Κυρίω Ιησού ότι ουδέν υπάρχει ακάθαρτον αφ' εαυτού ειμή εις τον όστις στοχάζεταί τι ότι είναι ακάθαρτον, εις εκείνον είναι ακάθαρτον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τίποτα δεν είναι ακάθαρτο αλλά η ημιμάθεια, η άγνοια, ο εγωισμός, τα προσωπικά συμφέροντα τα κάνουν ακάθαρτα. Σήμερα αν παρατηρήσουμε τον κόσμο, τους ανθρώπους, τους λαούς θα δούμε ότι οι άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη θεωρούν αμαρτίες ή μη αμαρτίες πράγματα τα οποία τους επιβάλλουν οι άλλοι ως σωστά ή λάθος, διεπόμενα όλα αυτά εκατό τοις εκατό από εντάλματα ανθρώπων. Οι οποίοι άνθρωποι το μόνο που θέλουν είναι να ελέγχουν τους συνανθρώπους τους και να χτίσουν μία θρησκεία σε αυτούς η οποία δεν έχει καμία σχέση με το θέλημα του Θεού, το οποίο υφίσταται σε πολλούς λαούς. Ένα ψέμα αν το επαναλάβουμε πολλές φορές το πιστεύουμε ως αλήθεια και το ακολουθούμε κάνοντάς το δευτέρα φύση μας. Θέλω να γνωρίζετε ότι ο Θεός μιλάει στον καθένα άνθρωπο μέχρι να τον ωριμάσει στο τι να κάνει σήμερα ή αύριο μέσα από την ελεύθερη βούλησή του. Αμαρτία είναι αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι και δεν το κάνει και ο λόγος για να μην βρεθεί αντιμέτωπος με το σύστημα, με το κοινωνικό σύστημα, με τον εαυτό του, με τα συμφέροντά του, με την αποστροφή του κόσμου. Αυτός δηλαδή που κάνει ό,τι του λένε οι άλλοι ενώ δεν θέλει να το κάνει βρίσκεται συνέχεια στην αμαρτία. Δηλαδή αμαρτία είναι ό,τι δεν γίνεται εκ πίστεως.
Εμείς να γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν είναι ακάθαρτο και ο Θεός έδωσε τα πάντα να μεταλαμβάνονται μετ’ ευχαριστίας. Χρειάζεται όμως να μην γίνονται πάθη, από τα οποία κατόπιν εξαρτάται η ζωή μας. Καθώς ό,τι κάνουμε να μην είναι πάθος κατά του εαυτού μας, κατά του συνανθρώπου μας και κατά του Θεού μας. Αυτό να προσέξουμε. Πάντως ας γνωρίζουμε ότι ο Θεός βρέχει για δικαίους και αδίκους. Αμήν. Η χάρη του και το μέγα έλεός του αγκαλιάζει τους πάντες. Όσοι έχουν προορισμό σωτηρίας θα βρουν την αλήθεια, όσοι δεν έχουν θα συμβιβαστούν. Εμείς σαν Φωνή Θεού έχουμε εντολή να ερευνάμε τον Λόγο του Θεού και την επιστήμη και σοφία του κόσμου. Στην συνέχεια μέσα από το πνεύμα της ευγενής άμιλλας να αναπτυσσόμεθα σε προσωπικό και γενικό επίπεδο. Μπορούμε ακόμη μέσα στην Φωνή Θεού και διαφωνούντες να συμφωνούμε, αυτό είναι το πνεύμα του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΔ΄ ΣΤΙΧΟΙ 15 – 16

«15. Εάν όμως ο αδελφός σου λυπήται διά φαγητόν, δεν περιπατείς πλέον κατά αγάπην· μη φέρε εις απώλειαν με το φαγητόν σου εκείνον, υπέρ του οποίου ο Χριστός απέθανεν.
16. Ας μη βλασφημήται λοιπόν το αγαθόν σας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν κάποιος παρ’ όλες τις νουθεσίες του Κυρίου, του Αποστόλου Παύλου, της Φωνής Θεού παραμένει στην ίδια κατάσταση να σκανδαλίζεται με το αγαθό που ο Θεός εναπόθεσε μέσα μας ώστε να αναπτυχθούμε κατά Θεό σε ένα άλλο υπερβατικό ουσιαστικό επίπεδο το οποίο αυξάνει την ζωή μας, τότε ας μην επιμένουμε και ο λόγος είναι διότι τα στερεότυπα του κόσμου, οι συνήθειες του κόσμου τον έχουν καταβάλει τόσο πολύ τον άνθρωπο αυτόν που η συνείδησή του, του απαγορεύει σήμερα να υιοθετήσει μία διδασκαλία η οποία τον καθιστά ελεύθερο και αιώνιο. Ας απομακρυνθούμε από κοντά του ώστε να μην γινόμεθα σκάνδαλο στην ζωή του και προβαίνει συνέχεια με τον θυμό που του επιφέρει ο δικός μας τρόπος προσέγγισης στον Θεό στην κρίση και στην καταλαλιά και αυτό για μην βλαστημείται το αγαθό που παρέχει ο Θεός σε εμάς.

ΚΕΦ. ΙΔ΄ ΣΤΙΧΟΣ 17

«17. Διότι η βασιλεία του Θεού δεν είναι βρώσις και πόσις, αλλά δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι Αγίω·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αφού δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό, γιατί τόσους αιώνες μετατρέπεται η αλήθεια σε ψέμα; Γιατί εμείς οι άνθρωποι δίνουμε μεγαλύτερη βάση στα βρώματα, στα φαγητά, στους τύπους κ.λ.π. ενώ θα έπρεπε να δώσουμε βάση στο πνεύμα αναπτύσσοντας αυτό στην ζωή μας; Αφού γνωρίζουμε ότι ο Θεός είναι Πνεύμα και οι προσκυνούντες αυτόν εν πνεύματι και αληθεία πρέπει να προσκυνώσι, τότε θα πρέπει να τον προσκυνούμε εμείς οι άνθρωποι όχι με το πόσο λάδι θα φάμε σήμερα αλλά με το να τον αποκωδικοποιούμε, στην ουσία να αποκωδικοποιούμε τον γενετικό μας κώδικα και να αντλούμε απ’ αυτόν την πολυποίκιλη σοφία του η οποία δύναται να μας περάσει σε ένα άλλο υπερβατικό επίπεδο, χαρίζοντάς μας πάνω απ’ όλα αγάπη ανυπόκριτη, καρπούς του Αγίου Πνεύματος, ιδιότητες αυτού και τελευταία ενεργοποίηση με το γράμμα του Θεού όλου του γονιδιακού κυτταρικού ιστού μας στο να παράγει τις λειτουργίες εκείνες που μας καθιστούν αιώνιο θεό, αφού όλα φανερώνουν ότι η βιολογική μας δημιουργία είναι με τόσο σοφία φτιαγμένη ώστε να κάνει το σώμα μας αιώνιο, άφθαρτο.
Πιστεύω ότι αυτό που μας κρατά εμάς τους ανθρώπους σε μία τέτοια ημιμάθεια είναι ότι μετά την πτώση αποκτήσαμε εξωγραφικές συνήθειες, δηλαδή αρεσκόμαστε στο να δοξάζουμε τον Θεό με τα λόγια μας ή με τα φαγητά παρά με το να αναπτύσσουμε το θέλημά του στην ζωή μας, το οποίο φανερώνει αγάπη προς τον αυτόν και προς τον συνάνθρωπο. Μάλιστα, δυστυχώς μέχρι σήμερα η καρδιά μας παραμένει στο να είναι συνυφασμένη και δεμένη με το υλικό στοιχείο, το οποίο αναπτύσσουμε συνέχεια και αγαπούμε περισσότερο απ’ οτιδήποτε επιδιώκοντάς το στην ζωή μας χρησιμοποιώντας θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους. Εμείς σαν Φωνή Θεού καταλάβαμε ότι ο υλικός κόσμος είναι ένα μέσο κοινωνίας και επικοινωνίας με τον Θεό. Είναι ο τρόπος να γνωρίσουμε τον Θεό, να δοξάσουμε τον Θεό από τα ποιήματα αυτού και όχι να τον ζήσουμε μέσα μας. Ο πνευματικός κόσμος είναι το απαύγασμα της δόξης του Θεού διότι το πνεύμα του Θεού όταν εισέλθει μέσα μας, μας κάνει θεούς, μας κάνει κατ’ εικόνα και ομοίωση. Βασιλεία Θεού σημαίνει να βασιλεύουμε του έτερου κακού εαυτού μας, ώστε αυτός ο κακός εαυτός μας να μην έχει ουδεμία εξουσία, την οποίαν εξουσία του σήμερα την βλέπουμε με τις ασθένειες, με τον πόνο, με την φθορά, με τον θάνατο, με τους πολέμους, με τους εγωισμούς, με τις πονηρίες κ.λ.π. Ο Θεός μας καλεί να βασιλέψουμε του έτερου κακού εαυτού μας διά του αγιασμού, διά του καθαρισμού, διά του γνώθι σαυτόν, διά της ζώσης πίστεως. Αν δεν νικήσουμε διά του πνεύματος του Θεού την αμαρτία η οποία στεγάζεται μέσα μας αιώνες τώρα, την βασιλεία του Θεού δεν θα την βρούμε ποτέ όσο και αν επικεντρωνόμαστε σε νηστείες, σε προσευχές, σε επικλήσεις ή παρακλήσεις. Ο Θεός έδωσε την ζωή του λύτρο αντί πολλών όχι για να ασχολούμεθα με τα βρώματα, αλλά για να μιμηθούμε το παράδειγμά του. Μόνο έτσι θα επικρατήσουμε του θανάτου και θα χτίσουμε την οικογένεια της ζωής, του Θεού σε όλο τον κόσμο. Έχουμε όλα τα μέσα να το κάνουμε αρκεί να το πιστέψουμε και να συνταχθούμε με το θέλημά του αναπτύσσοντας αυτό. Η βασιλεία ας γνωρίζουμε ότι είναι εντός ημών και οι βιαστές αρπάζουν αυτή. Χτίζεται η βασιλεία του Θεού μέσα μας αναπτύσσοντας στην ζωή μας τα στοιχεία του Θεού, τις ιδιότητες του Θεού. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν εις ημάς νου Χριστού, αυτός ο νους είναι ισχυρός και ανίκητος σε όλα τα ερεθίσματα και τις επιθέσεις του πονηρού. Εύχομαι να δημιουργήσουμε με τον αγώνα μας όλα τα παιδιά που συμμετέχουμε στους αγώνες της Φωνής Θεού νου Χριστού. Όταν δημιουργήσουμε νου Χριστού, θα καταλάβουμε ότι η βασιλεία του Θεού δεν είναι έξω από εμάς, ούτε είναι σε άλλα σύμπαντα ή ουρανούς όπου πολλοί σήμερα επικαλούνται αλλά είναι μέσα μας. Ας αλλάξουμε την πίστη που είχαμε μέχρι χτες υιοθετώντας την μεταθανάτια ζωή. Ο Θεός δεν δημιούργησε αυτόν τον τρισμέγιστο κόσμο για να τον απορρίπτουμε, δεν δημιούργησε αυτό το σώμα με τις άπειρες δυνατότητες ώστε να το οδηγούμε με τον λάθος τρόπο ζωής που επιδιώκουμε στον θάνατο. Ο Θεός είναι ζωή και δίνει ζωή, ο Θεός είναι Θεός ζώντων και ουχί νεκρών. Ας αποβάλλουμε ό,τι νεκρό έχουμε μέσα μας και ας υιοθετήσουμε ό,τι παραγγέλνει ο Θεός Πατέρας διά μέσω του Υιού του και του Παρακλήτου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΔ΄ ΣΤΙΧΟΙ 18 – 19

«18. επειδή ο δουλεύων εν τούτοις τον Χριστόν, ευαρεστεί εις τον Θεόν και ευδοκιμεί παρά τοις ανθρώποις.
19. ’ρα λοιπόν ας ζητώμεν τα προς την ειρήνην και τα προς την οικοδομήν αλλήλων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 18ος: Τον Θεό ευαρεστεί αυτός ο οποίος τον υπακούει κατά πάντα, τον εμπιστεύεται κατά πάντα, ειρηνεύει κατά πάντα με οτιδήποτε συμβαίνει στην ζωή του πιστεύοντας ότι ο Θεός του παραχωρεί το οτιδήποτε θετικό ή αρνητικό με σκοπό να τον ολοκληρώσει πνευματικά και να τον οδηγήσει στην θέωση. Μάλιστα αυτός ο οποίος ευαρεστεί τον Θεό, εργάζεται χωρίς προσωπικά συμφέροντα αλλά και χωρίς να αποφεύγει τις εντολές του, οι οποίες βαριές δεν είναι γι’ αυτόν που αγαπά τον Θεό αλλά οι εντολές του Θεού τον συνεπαίρνουν και του χαρίζουν εφαρμόζοντάς τες εφορεία, χαρά, αγαλλίαση. Συνεχόμενη και αυξανόμενη έκπληξη νιώθει ο άνθρωπος του Θεού με το θέλημα του Θεού και την σοφία αυτού κάθε μέρα, αφού ξεδιπλώνεται ενώπιόν του και ο Θεός ευαρεστείται σε αυτόν. Εύχομαι να γνωρίσουμε και να ευαρεστήσουμε τον Θεό ώστε να θελήσει να μας εμφανιστεί κάποια στιγμή πρόσωπο με πρόσωπο. Όταν ο Θεός ευαρεστηθεί σε εμάς, τότε θα μας συστήσει και μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων, ώστε ως άνθρωποι του Θεού να ευδοκιμούμε μεταξύ των αγαθών ανθρώπων. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στίχος 19ος: Ο Θεός ζητά από τα τέκνα του την εις οικοδομήν αλλήλων. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού και ο τρόπος να επιτευχθεί είναι το περίσσευμα του ενός πνευματικό ή υλικό στο υστέρημα του άλλου. Φυσικά δεν νιώθουν όλοι οι άνθρωποι αυτή την αγάπη αλλά αυτό δεν θα μας προβληματίζει, εμείς θα κάνουμε αυτό που μπορούμε στα μέτρα που μπορούμε σε όποιον ο Θεός στέλνει στην ζωή μας. Αν ένας άνθρωπος απαιτεί από εμάς περισσότερη αγάπη, εμείς δεν θα προβληματιζόμαστε με τα θέλω του, εμείς θα παρέχουμε βοήθεια στα μέτρα που μπορούμε, αν θέλει περισσότερη αγάπη παρ’ όλες τις νουθεσίες μας ας απομακρυνθούμε απ’ αυτόν διότι ο εωσφορικός εγωισμός του θα μας κάνει κακό και θα μας δημιουργήσει πνευματική ασφυξία, η οποία θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Θυσία καλούμαστε να κάνουμε, απαιτείται να κάνουμε μόνο αν είναι άνθρωπος του Θεού και κινδυνεύει, ο οποίος άνθρωπος του Θεού με τα έργα του και τα λόγια του αναπτύσσει έμπρακτα τον Θεό στην ζωή του αλλά και γίνεται αιτία να αναπτύσσεται και στην ζωή των συνανθρώπων του μέσα από πολλές θυσίες. Ο Θεός τον οδηγεί να εργαστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, με θυσία, ώστε να ελευθερώσει τους συνανθρώπους του, οι οποίοι μετέπειτα θα γίνουν αδελφοί του πνευματικοί, παρέχοντας σε αυτούς υλική αλλά και ουρανόδρομη σοφία κάνοντάς τους να αποφύγουν την αμαρτία, την φθορά και τον θάνατο που εν αγνοία τους χρόνια ολόκληρα με τα στοιχεία τα οποία αναπτύσσει το σύστημα κατέστρεφαν την ζωή τους. Σε αυτόν που εργάζεται με τέτοιο τρόπο και το αναγνωρίζουμε, να συμμετέχουμε στους αγώνες του υλικά και πνευματικά υπακούοντάς τον, πάντα όμως μέσα από την ελεύθερη βούλησή μας διότι ο Θεός έτσι μας φώτισε να κάνουμε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΔ΄ ΣΤΙΧΟΙ 20 – 21

«20. Μη κατάστρεφε το έργον του Θεού διά φαγητόν. Πάντα μεν είναι καθαρά, κακόν όμως είναι εις τον άνθρωπον όστις τρώγει με σκάνδαλον.
21. Καλόν είναι το να μη φάγης κρέας μηδέ να πίης οίνον μηδέ να πράξης τι, εις το οποίον ο αδελφός σου προσκόπτει ή σκανδαλίζεται ή ασθενεί».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 20ος: Πιστεύω ότι δεν καταστρέφεται το έργο του Θεού ούτε από τα φαγητά, ούτε από τον διάβολο, ούτε από τον άνθρωπο. Τόσα χρόνια ζούσαμε με αυτό το πνεύμα, μην λες αυτό γιατί θα σε κατηγορήσουν ή γιατί θα σκανδαλίσεις τον άλλον, μην τρως αυτό διότι είναι νηστεία. Ας γνωρίζουμε ότι οτιδήποτε δεν γίνεται εκ πίστεως είναι αμαρτία. Ο Χριστός όταν ο Πέτρος του είπε, Γενού ίλεως εις σεαυτόν, Κύριε, αυτός του απάντησε, ύπαγε οπίσω μου, Σατανά, παρόλα αυτά ο Πέτρος τον ακολούθησε μέχρι τέλους, δεν σκανδαλίσθηκε αλλά νουθετήθηκε. Όταν η μητέρα του Κυρίου έστειλε τα αδέρφια του να του πουν να σταματήσει το δημόσιο κήρυγμα και να γυρίσει σπίτι διότι προκαλούσε σκάνδαλο, ο Κύριος απάντησε, Μήτηρ μου και αδελφοί μου είναι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και πράττοντες αυτόν. Κακό κάνουμε στους συνανθρώπους μας όταν λέμε και δεν κάνουμε, τότε καταστρέφουμε το έργο του Θεού με φυσική συνέπεια να δημιουργούμε σκάνδαλα.
Στίχος 21ος: Να τρώτε και να κάνετε ό,τι θέλετε αρκεί να είναι αυτό το θέλημα του Θεού. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού, όμως να μην τρώμε για να προκαλέσουμε σκάνδαλο. Ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος μία φορά επέπληξε τον Πέτρο ο οποίος είχε καθίσει με ιουδαίους και έτρωγε νηστίσιμα όπως οι ιουδαίοι και όταν βρέθηκε στην παρέα του Παύλου έτρωγε κρέας, λέγοντας: Ότε δε ήλθεν ο Πέτρος εις την Αντιόχειαν, ηναντιώθην εις αυτόν κατά πρόσωπον, διότι ήτο αξιόμεμπτος.
Επειδή πριν έλθωσί τινές από του Ιακώβου, συνέτρωγε με τους εθνικούς· ότε δε ήλθον, συνεστέλλετο και απεχώριζεν εαυτόν, φοβούμενος τους εκ περιτομής.
Και μετ' αυτού συνυπεκρίθησαν και οι λοιποί Ιουδαίοι, ώστε και ο Βαρνάβας συμπαρεσύρθη εις την υπόκρισιν αυτών.
Αλλ' ότε εγώ είδον ότι δεν ορθοποδούσι προς την αλήθειαν του ευαγγελίου, είπον προς τον Πέτρον έμπροσθεν πάντων· Εάν συ Ιουδαίος ων ζης εθνικώς και ουχί Ιουδαϊκώς, διά τι αναγκάζεις τους εθνικούς να ιουδαΐζωσιν;
Εγώ λέω να είμαστε αληθινοί και να φανερώνουμε αυτό που την χρονική στιγμή δίνει ο Θεός σε εμάς χωρίς να θέλουμε να σκανδαλίσουμε κάποιον ή να κάνουμε προβολή, απλώς αυτό πιστεύουμε και αυτό κάνουμε. Πώς θα φανεί άλλωστε ότι εξελισσόμεθα πνευματικά, ότι το πνεύμα του Θεού μας ελευθέρωσε, διότι όπου το πνεύμα του Θεού εκεί ελευθερία. Όταν άλλα λέμε με τα λόγια μας και άλλα κάνουμε με τα έργα μας, τότε γινόμεθα αιτία να γίνεται αιώνιο το ψέμα. Πολλοί συμβιβάζονται με όσα αναφέρει ο στίχος ενώ γνωρίζουν την αλήθεια, διότι φοβούνται μην κατηγορηθούν και ονομαστούν αποσυνάγωγοι. Αυτοί και αν ζουν είναι νεκροί. Ο Θεός θέλει ιδεώδεις ανθρώπους και όχι ανθρώπους οι οποίοι απουσιάζουν από το θέλημά του. Ο εγωισμός αυτός θα τους απολέσει. Μη γένοιτο! Πολλοί άνθρωποι λένε, να ο Κύριος έκανε τα τυπικά, βαπτίστηκε, πήγαινε στον ναό κ.λ.π. Συμφωνώ, όμως, ο Κύριος έκανε και πολλά άλλα, καταδίκασε την υποκριτική διδαχή των γραμματέων και Φαρισαίων, κήρυξε το Ευαγγέλιο της βασιλείας, ήταν πάντα διωκόμενος από τις αρχές του κράτους. Μην παίρνουμε ό,τι θέλουμε και καλύπτουμε την δική μας πνευματική ανωριμότητα. Και εμείς βαπτιστήκαμε και εμείς πήγαμε στην εκκλησία και εμείς κάναμε αυτό που μάθαμε όμως ό,τι εμείς κάνουμε το βλέπουν λάθος και το καταδικάζουν. Δεν μπορούμε με αυτές τις συνθήκες να συνεργαστούμε διότι εμείς ζητάμε την ουσία, ενώ οι άλλοι το τυπικό μέρος. Π.χ. κάποτε μου είπε ένας μεγάλος άνθρωπος μέσα στην εκκλησία πως η εκκλησία κάνει ένα μεγάλο έργο αγάπης στην πόλη μας, ότι συντηρεί 30 παιδιά ορφανά και ότι έχει 120 γέρους. Εγώ του απάντησα, αυτό δεν είναι έργο αγάπης, είναι έργο ανάγκης. Το έργο αγάπης, αν υπάρχει αγάπη, είναι τα παιδιά αυτά να μοιραστούν σε οικογένειες και οι γέροι να πάνε στα σπίτια των παιδιών τους ή σε άλλες οικογένειες. Αυτό είναι αγάπη και όχι αυτό που λες του είπα. Αυτό που λες το δημιούργησε η ανάγκη, δηλαδή, αφού υπάρχει αυτή η κατάσταση και δεν γίνεται να την αποφύγουμε, ας ζητήσουμε από το κράτος να μας χορηγεί χρήματα, φαγητό κ.λ.π. και από τον λαό να ενισχύει τις ανάγκες που έχει το ίδρυμα και έτσι το παρουσιάζουμε σαν έργο αγάπης. Αν είχες πάρει στο σπίτι σου του είπα έστω και ένα και το υπηρετούσες, τότε θα έλεγα ότι κάνεις ένα έργο αγάπης. Μάλιστα κάποτε εγώ θέλησα να πάρω ένα ορφανό για να μεγαλώσει στο σπίτι μου, να έχει μία οικογένεια, να έχει ένα πιάτο φαγητό, μία ζεστασιά και θυμάμαι χρειάζονταν τόσες πολλές διαδικασίες λες και θα έφτιαχνα την γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου. Συμβουλεύω να συνέλθουμε, διότι αν η χώρα μας ήταν Ορθόδοξη στα έργα και στα λόγια, θα το βλέπαμε, θα επικρατούσε η αλήθεια μεταξύ μας, θα επικρατούσε η αγάπη, η συνοχή. Ας αναρωτηθούμε ποιος ευθύνεται, ας αναλογιστούμε οι πάντες και ας πάρουμε όλοι ουσιαστική θέση έναντι του Θεού, έναντι της πολιτείας, έναντι της ανυπόκριτης αγάπης, έναντι του εαυτού μας. Παντού γύρω μας έχει επικρατήσει όχι η αλήθεια αλλά το ψέμα, όχι η ταπείνωση αλλά ο εγωισμός, όχι η αγάπη αλλά το διαίρει και βασίλευε.

ΚΕΦ. ΙΔ΄ ΣΤΙΧΟΙ 22 – 23

«22. Συ πίστιν έχεις; έχε αυτήν εντός σου ενώπιον του Θεού· μακάριος όστις δεν κατακρίνει εαυτόν εις εκείνο, το οποίον αποδέχεται.
23. Όστις όμως αμφιβάλλει, κατακρίνεται, εάν φάγη, διότι δεν τρώγει εκ πίστεως· και παν ό,τι δεν γίνεται εκ πίστεως, είναι αμαρτία».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 22ος: Όσοι ακολουθούν την Φωνή Θεού σπουδάζοντας σήμερα το Ευαγγέλιο της βασιλείας και αγωνίζονται να εντάξουν το θέλημα του Θεού στην ζωή τους, ας ομολογήσουν την πίστη τους εκεί που θα ερωτηθούν, ειδικότερα αν είναι από αρχές και εξουσίες. Όσοι δεν κηρύττουν το Ευαγγέλιο της βασιλείας και στηρίζουν την ζωή τους σε εντάλματα ανθρώπων, είτε μέσα τους την έχουν την πίστη αυτή είτε έξω τους δεν θα ωφελήσει ούτε αυτούς ούτε και όσους τους ακούνε και ο λόγος είναι διότι η πίστη που έχουν αναπτύξει σήμερα είναι εκτός τόπου και χρόνου, είναι σκιώδης πίστη και όχι ζώσα. Αυτό αποδεικνύεται σήμερα διότι η πίστη όλου του χριστιανικού κόσμου στηρίζεται στα χρήματα και στα φάρμακα και όχι στα θαύματα. Μάλιστα έχει μεταλαμπαδευτεί με αυτή την σκιώδη πίστη το θέλημα του Θεού στους ουρανούς και όχι μέσα τους, πόσο μάλλον γύρω τους, ώστε να γίνει όπως στον ουρανό όπου είναι σήμερα και στην γη.
Στίχος 23ος: Ο στίχος αυτός φανερώνει την αλήθεια η οποία είναι ό,τι δεν γίνεται εκ πίστεως είναι αμαρτία. Δεν μπορούμε σήμερα εμείς να μην φανερώνουμε αυτό που πιστεύουμε διότι τότε προδίδουμε αυτόν που μας αποκάλυψε το θέλημά του με σκοπό να το κάνει γνωστό διαμέσου μας σε όλον τον κόσμο. Πώς θα ιδρυθεί η βασιλεία, πώς ο άνθρωπος θα εννοήσει το θέλημα του Θεού ώστε να καταργήσει την αμαρτία από την ζωή του, η οποία του επιφέρει την φθορά και τον θάνατο; Μη γένοιτο μετά από όλα αυτά που απεκάλυψε ο Θεός σε εμάς να ντρεπόμεθα να ομολογήσουμε τα πιστεύω μας όταν ερωτηθούμε με σκοπό να μην γίνουμε αποσυνάγωγοι, να μην κατηγορηθούμε. Ο εγωισμός αυτός, διότι είναι ο μεγαλύτερος εγωισμός αν το έχουμε αυτό, θα γίνει αιτία να απολεστούμε. Και μη γένοιτο εμείς να γνωρίζουμε ποιο είναι το πνευματικό επίπεδο του συνανθρώπου μας και ενώ δεν μας ακολουθεί να επιδεικνύουμε τάχα την σοφία μας, η οποία γίνεται αμέσως ασοφία, αφού έτσι επιδιώκουμε να αναπτύξουμε σκάνδαλο. Η Φωνή Θεού δεν θα εξαπλωθεί με το να προσπαθεί να πείσει τους άλλους ή να τους προσηλυτίσει με δόλο. Η Φωνή Θεού θα εξαπλωθεί, διότι ο Θεός το θέλει να εξαπλωθεί μέσα από την σιωπή. Εγώ δεν πήγα ποτέ σε κανέναν να τον φέρω στην Φωνή Θεού, όσοι έρχονται ο Θεός τους στέλνει και πάντα συμβουλεύω πως δεν θέλω κανείς να επιδιώξει την εξάπλωση. Θέλω όλοι να εφαρμόσουμε και να φανερώνεται ο Θεός στην ζωή μας. Αυτή είναι η καλύτερη εξάπλωση. Σήμερα πολλοί έτρεξαν να κάνουν την εξάπλωση ώστε να μεγαλώσει το δόγμα τους και αποδεικνύεται τετραγωνικά ότι είναι έργο ανθρώπινο, διότι όλοι με τα λόγια τιμούν τον Θεό ενώ με τα έργα απέχουν από την ουσία. Γεμάτοι εγωισμό είναι σήμερα οι Χριστιανοί, γεμάτοι πονηρίες, γεμάτοι συμφέροντα, γεμάτοι από την πολυποίκιλη αμαρτία. Ας συνέλθουμε και ας γίνουμε Χριστιανοί στα έργα και στα λόγια, ώστε να είμεθα μία ενωμένη οικογένεια του Θεού αφού έχουμε τον ίδιο Θεό και τα ίδια πιστεύω. Αυτό είναι το υγιές. Ο Χριστός φανέρωσε, εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστε εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις. Που είναι σήμερα η αγάπη αυτή; Δυστυχώς μόνο στα οικεία πρόσωπα έχει στραφεί και όχι πάντα φυσικά. Ας πάρουμε τον Λόγο του Θεού ανά χείρας και ας κάνουμε καινούργια αρχή, διαφορετικά Θεό δεν θα δούμε ούτε στον παρόντα αιώνα, ούτε στον μέλλοντα. Αμήν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΕ΄

ΚΕΦ. ΙΕ΄ ΣΤΙΧΟΙ 1 – 3

«1. Οφείλομεν δε ημείς οι δυνατοί να βαστάζωμεν τα ασθενήματα των αδυνάτων και να μη αρέσκωμεν εις εαυτούς.
2. Αλλ' έκαστος ημών ας αρέσκη εις τον πλησίον διά το καλόν προς οικοδομήν·
3. επειδή και ο Χριστός δεν ήρεσεν εις εαυτόν, αλλά καθώς είναι γεγραμμένον, Οι ονειδισμοί των ονειδιζόντων σε επέπεσον επ' εμέ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 1ος: Μία παροιμία αναφέρει, προστάτεψε Θεέ μου τον άνθρωπο που έχει κάποια χάρη και ο λόγος διότι λίγοι μείνανε στο κελάρι ειδικότερα σήμερα. Η δυνατοί εις την πίστη είναι αυτοί οι οποίοι μέσα από έναν πόλεμο που έκαναν με τον έτερο κακό εαυτό τους και έναν ανήλεο πόλεμο που δέχτηκαν από τα ερεθίσματα, σκάνδαλα που γεννά το σύστημα του κόσμου βγήκαν νικητές, διεπόμενοι σήμερα από πνευματική ωριμότητα και σταθερή πνευματική πορεία. Αυτοί λοιπόν που βγήκαν νικητές σίγουρα θα έχουν ελευθερώσει τον εαυτό τους από την αμαρτία και τώρα ελεύθεροι γεμάτοι πνεύμα Θεού ζουν την βασιλεία του Θεού μέσα τους. Βασιλεία Θεού σημαίνει να μην υπάρχει τίποτα το οποίο να δύναται να με θέσει ή να με οδηγήσει σε υποτέλεια. Αυτοί που έχουν νικήσει ας βαστούν τους αδύνατους αδερφούς με προσωπική νουθεσία και με πνευματικές ομιλίες οι οποίες να γίνονται κατανοητές, πάντα φυσικά μέσα από την ελεύθερη βούληση του κάθε ανθρώπου. Έτσι θα βοηθούν οι δυνατοί τους αδύνατους και θα τους γεμίζουν ενθουσιασμό, εφορεία, χαρά, ζώσα πίστη εμπνέοντας σε αυτούς ουρανόδρομους στόχους, στόχους ζωής. Με αυτόν τον τρόπο οι αδύνατοι οι οποίοι θα προσκολληθούν στους δυνατούς, θα κάνουν τα γονίδιά τους να πάλλονται φυσιολογικά και να σπινθηρίζουν από πνευματικό φωτισμό, ώστε να παράγουν ζωή. Η ζώσα φωνή του ζώντος Θεού δύναται να κάνει τα γονίδια μας, τα κύτταρα μας όχι να υπολειτουργούν αλλά να λειτουργούν εκατό τοις εκατό εξασφαλίζοντας σε εμάς και στους αδερφούς που είναι γύρω μας την αφθαρσία, την ζωή. Γένοιτο, γένοιτο αμήν. Μόνο, ό,τι κάνουν οι δυνατοί να το κάνουν με αγάπη, με υπομονή, με στοργή ανέχοντας τα λάθη των αδελφών τους. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στίχος 2ος: Το να αρέσουμε στον πλησίον, στον αδελφό μας, στον συνάνθρωπο δεν είναι δύσκολο, αρκεί ένας καλός λόγος και δεύτερον τα λάθη που βλέπουμε να μην τα διατυμπανίζουμε αλλά με πνεύμα Θεού και σοφία Θεού να παρεμβαίνουμε την κατάλληλη στιγμή ώστε να βοηθούμε τον συνάνθρωπο να εξελιχτεί πνευματικά και να ελευθερωθεί από τις μικρότητες που τον διέπουν. Με αυτόν τον τρόπο θα αρέσουμε στον πλησίον μας και η οικοδομή του Θεού, η οικογένεια του Θεού θα αποκτήσει ευλογία σε όλους τους τομείς πνευματικούς και υλικούς, ώστε η χαρά του Πνεύματος του Αγίου να παράγει στο σώμα ημών πρωτεΐνες ενδορφίνης η οποία σταματάει το γήρας και μας περνά στην αιώνια ζωή με τα στοιχεία του πνεύματος, τα οποία όταν λειτουργούν εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο μέσα μας κάνουν το σώμα μας να παράγει και την μελατονίνη, η οποία ανανεώνει τα κύτταρα μας μέσω των βλαστοκυττάρων. Αυτά όλα μαζί μας κρατούν νέους και υγιείς. Το πνεύμα του Θεού μας κρατά υγιείς. Υγεία έχει αυτός ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη ευεξία, που σημαίνει ψυχική υγεία, νοητική υγεία, κοινωνική υγεία, βιολογική υγεία σε όλα τα επίπεδα διότι υγεία δεν σημαίνει η απουσία και μόνο της ασθένειας και ο λόγος διότι ένας άνθρωπος όταν κάνει εξετάσεις αίματος ο γιατρός του λέει ότι όλα είναι καλά, ενώ ο ίδιος δεν νιώθει καλά. Ο άνθρωπος, θα πρέπει να το καταλάβουμε άπαξ διαπαντός ότι δεν είναι μόνο βιολογικός, δεν είναι ένα κομμάτι κρέας, είναι ψυχοσωματικός και οι λειτουργίες του σώματος αναπαραγωγής άφθαρτων στοιχείων χρειάζονται την αναγέννηση του πνεύματος του Θεού το οποίο ζωοποιεί. Εάν θέλουμε να ζήσουμε, χρειαζόμεθα στις μεταξύ μας σχέσεις καινούργια αρχή και επαναπρογραμματισμό, ο οποίος να γίνει δια της Φωνής Θεού. Μέσα μας υπάρχει η αφθαρσία, το δέντρο της ζωής σε όλο μας το σώμα αλλά δυστυχώς κοιμάται σήμερα και ο λόγος διότι εμείς κοιμόμαστε πνευματικά αφού υιοθετούμε τον θυμό, τα συμφέροντα, τις πονηρίες, τον εγωισμό, το ψέμα κ.λ.π. Όλα αυτά δεν παράγουν ενδορφίνη αλλά τοξίνη και δημιουργούν ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες δεν φέρνουν ζωή αλλά θάνατο. Οι επιστήμονες λένε ότι 10 μικρογραμμάρια ενδορφίνης κοστίζουν από 25 έως 30 χιλιάδες δολάρια. Φανταστείτε πόσο πλούσιοι είμαστε αφού αυτή η ενδορφίνη δημιουργείται όταν χαιρόμαστε. Φανταστείτε τι πλούτο έχουμε μέσα μας και εμείς αναλωνόμαστε σε μικρότητες. Ας κάνουμε καινούρια ζωή με οδηγό την αγάπη χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, σοφία Θεού και επιστήμη, αυτά είναι η στερέωση των καιρών για όσους έχουν προορισμό σωτηρίας. Όσοι δεν έχουν θα ασχοληθούν με τον κόσμο, με τις θρησκείες, με τα συμφέροντα, με τα εντάλματα των ανθρώπων. Ο Θεός δεν έδωσε την ζωή του για να δημιουργήσει ανθρώπινα εντάλματα αλλά για να φτιάξει όντα τα οποία να είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση, άφθαρτα, αθάνατα, αιώνια. Ο Θεός δεν είναι Θεός νεκρών αλλά ζώντων. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στίχος 3ος: Αυτό που κάνει τον οργανισμό μας να πετάει είναι η δοτικότητα. Εξάλλου η πραγματική χαρά έρχεται όταν δίνουμε και αγωνιζόμαστε να ευτυχήσουν οι άλλοι. Έχουμε ένα ρητό το οποίο λέει, αν αγωνιστώ να μην πεθάνει ο άλλος δεν θα πεθάνω ο ίδιος. Ο εγωκεντρισμός είναι θάνατος ψυχής και σώματος. Ο Χριστός δεν αγωνίστηκε για να αρέσει στον εαυτό του αλλά στον Πατέρα του και στον πλησίον του, με σκοπό να τον αναγεννήσει με το ανθρωποσωτήριο έργο του το οποίο επιτέλεσε με πλήρη διαφάνεια και ωριμότητα, δίνοντας για να σπουδάσουμε εμείς την ζωή του λύτρο αντί πολλών. Τι να σπουδάσουμε; Υπακοή στον Πατέρα και αγάπη η οποία δημιουργεί την δοτικότητα στις μεταξύ μας σχέσεις. Το περίσσευμα του ενός στο υστέρημα του άλλου, ας του ομοιάσουμε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦ. ΙΕ΄ ΣΤΙΧΟΣ 4

«4. Διότι όσα προεγράφησαν, διά την διδασκαλίαν ημών προεγράφησαν, διά να έχωμεν την ελπίδα διά της υπομονής και της παρηγορίας των γραφών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όλη η Γραφή είναι θεόπνευστη με πολλές αντιθέσεις και παγίδες με σκοπό να πιάνονται οι αλώπεκες, οι άνθρωποι οι οποίοι δεν τους ενδιαφέρει ο Χριστός αλλά το ατομικό τους συμφέρον. Έχει γραφτεί διά Πνεύματος Αγίου και έχει σκοπό να εξελίξει τον άνθρωπο ώστε να τον οδηγήσει στην θέωση. Δεν μπορούμε να αποδεχόμεθα την σοφία των ανθρώπων και να αποφεύγουμε την πολυποίκιλη σοφία του Θεού. Θα πρέπει κάθε στιγμή να αντλούμε στοιχεία από αυτή την σοφία του Θεού και την εμπειρία των ανθρώπων, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον ίδιο τον Θεό, αλλά και την σοφία των ανθρώπων που απέδειξαν εαυτούς σκεύη εκλογής. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ ΣΤΙΧΟΙ 5 – 7

«5. Ο δε Θεός της υπομονής και της παρηγορίας είθε να σας δώση να φρονήτε το αυτό εν αλλήλοις κατά Χριστόν Ιησούν,
6. διά να δοξάζητε ομοθυμαδόν εν ενί στόματι τον Θεόν και Πατέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
7. Διά τούτο προσδέχεσθε αλλήλους, καθώς και ο Χριστός προσεδέχθη ημάς εις δόξαν Θεού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 5ος: Είναι γραφικό, εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχάς υμώνο υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεταιυπομονή έχετε χρείαν. Η υπομονή είναι αγωνιστικό όπλο ώστε να μην βγάζουμε εύκολα και επιπόλαια συμπεράσματα. Ο Θεός έχει υπομονή, αιώνες τώρα περιμένει τον άνθρωπο, τον συγχωρεί αιώνες, τον ευλογεί αιώνες περιμένοντας με υπομονή την επιστροφή του στην αρχική του κοιτίδα, στην γη της επαγγελίας, στην χώρα των ζώντων, στην ζωή την αιώνια, στον αγιασμό, στον καθαρισμό, στην αναγέννησή του. Η υπομονή θα πρέπει να διακατέχει και όλους εμάς ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας, οι οποίοι είναι ο καθαρισμός, ο αγιασμός, η αναγέννηση, η θέωση, η εξάπλωση και επικράτηση της βασιλείας του Θεού μέσα μας και γύρω μας με τα στοιχεία της ζωής, τα οποία θα πρέπει να μας διέπουν.
Στίχος 6ος: Η ομοθυμαδόν δόξα γίνεται όταν έχουμε εντρυφή με τον Λόγο του Θεού. Το Ευαγγέλιο μας ενώνει εμάς τους ανθρώπους και μας κάνει μία ψυχή, μία καρδιά, ένα φρόνημα. Κατόπιν όλοι μαζί δοξάζουμε τον Πατέρα Θεό διότι ανέπτυξε μία πνευματική οικογένεια η οποία έχει πραγματική αγάπη, αληθινή ζωή γεμάτη σοφία Θεού. Ο τρόπος, με το να μας διακατέχει η αγάπη του Χριστού την οποία για να σπουδάσουμε θα πρέπει να γνωρίσουμε. Η οποία αγάπη γίνεται βεβαιοτέρα στην ζωή μας με καρπούς, με χαρίσματα, με σημεία, με ιδιότητες οι οποίες μας ανεβάζουν σε ένα άλλο επίπεδο. Έπειτα όταν οι άνθρωποι δουν μία αληθινή οικογένεια, τότε όλοι θα επιθυμήσουν να εντάξουν τον εαυτό τους στην Φωνή Θεού, στην οικογένεια του Θεού.
Στίχος 7ος: Όπως ο Θεός δέχεται εμάς με τα καλά μας και με τα κακά μας, έτσι και εμείς να δεχόμεθα ο ένας τον άλλον ανεξαρτήτου δόγματος, λαού και έθνους και να καλύπτουμε τα λάθη των αδερφών μας. Έχουμε ένα τρίπτυχο το οποίο αναπτύσσει την αγάπη. Αυτό είναι, βλέπε, άκου, σώπα. Εμένα μου έβαλε ο Θεός μέσα μου να μην κρίνω από τα λόγια που ο κάθε άνθρωπος επικαλείται την ώρα της αδυναμίας του ή από την επιφάνεια των έργων του, ο οποίος δέχεται ερεθίσματα από τον κόσμο και λόγω της μη αναγέννησης ή ημιμάθειας που τον διακατέχει δεν ανταποκρίνεται με το πνεύμα του Θεού σε όλα αυτά τα ερεθίσματα, αλλά να βλέπω βαθύτερα τις προθέσεις του αν είναι αγαθές και αν η καρδιά του είναι αγαθή και θέλει το θέλημα του Θεού να αναπτυχθεί στην ζωή του. Τότε να τον περιμένω με υπομονή όπως και ο Θεός κάνει με εμένα. Πολλοί μου λένε, κοίτα αυτός τι κάνει, βλέπουν το φαινόμενο, εγώ όμως που γνωρίζω την αγάπη του Θεού την οποία έδειξε σε εμένα, βλέπω πάντα την καρδιά του αδερφού και απαντώ σε όποιον βλέπει λάθη, έλα σε δέκα χρόνια να τον ξαναδείς και τότε θα δεις έναν άλλο άνθρωπο, έναν αναγεννημένο άνθρωπο με στοιχεία Θεού και θα αλλάξεις γνώμη διότι θα θαυμάσεις με την πρόοδο του αδερφού σου, ο οποίος επέμεινε στο να σπουδάσει την σοφία του Θεού και στην συνέχεια να εντάξει αυτή στην ζωή του. Μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα, χρειάζεται προσοχή γιατί θα κάνουμε μεγάλα λάθη απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στον Θεό μας, απέναντι στον συνάνθρωπό μας, απέναντι στην κτίση ολόκληρη και ο λόγος διότι θα κρίνουμε όχι με σοφία Θεού η οποία πηγάζει μέσα από την υπομονή αλλά με επιπολαιότητα που διέπει σήμερα τον κόσμο μας. Μη γένοιτο! Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ ΣΤΙΧΟΙ 8 – 11

«8. Λέγω δε ότι ο Ιησούς Χριστός έγεινε διάκονος της περιτομής υπέρ της αληθείας του Θεού, διά να βεβαιώση τας προς τους πατέρας επαγγελίας,
9. και διά να δοξάσωσι τα έθνη τον Θεόν διά το έλεος αυτού, καθώς είναι γεγραμμένον· Διά τούτο θέλω σε υμνεί μεταξύ των εθνών· και εις το όνομά σου θέλω ψάλλει.
10. Και πάλιν λέγει· Ευφράνθητε, έθνη, μετά του λαού αυτού.
11. Και πάλιν· Αινείτε τον Κύριον, πάντα τα έθνη και δοξολογείτε αυτόν πάντες οι λαοί».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 8ος: Ο Χριστός έκανε τα του νόμου και δικαιώθηκε υπέρ της αληθείας του νόμου ο οποίος έλεγε, ο ποιήσας ταύτα ζήσεται. Παρόλα αυτά έδωσε την ζωή του λύτρο αντί πολλών ώστε και εμείς μέσω του μέγα ελέους που μας χάρισε, να κερδίσουμε χρόνο ώστε να τον εφαρμόσουμε, όμως, επειδή ο χρόνος φεύγει ανεπιστρεπτί θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε αυτόν τον χρόνο που έχουμε διότι καλύτερο είναι το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Ο τρόπος που εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο είναι η αφιέρωση. Αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις ζωής ώστε να ολοκληρώσουμε την αναγέννησή μας, η οποία επείγει. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στίχος 9ος: Το έλεος του Θεού μας καταδιώκει κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, κάθε χρονική στιγμή που ζούμε. Ας του κάνουμε λοιπόν καλή χρήση και ας δοξάσουμε τον Θεό για την σταυρική του θυσία διά της οποίας εξασφάλισε σε εμάς την ζωή την αιώνια. Το μέγα έλεος το παίρνουμε από τον Θεό με την ειλικρινή μετάνοια και το δίνουμε χωρίς μέτρο σε όλους τους συνανθρώπους μας. Όταν ο άνθρωπος δεν έχει γνωρίσει το μέγα έλεος και την αξία του, τότε αποκτά αυστηρή συνείδηση και πέφτει στην παγίδα ώστε ούτε τον εαυτό του να μην μπορεί να συγχωρέσει αλλά ούτε και τους συνανθρώπους του. Η κατάσταση αυτή τον φέρνει σε αδιέξοδο έχοντας συνέχεια με τον εαυτόν του αλλά και με τους γύρω του έναν ανήλεο πόλεμο, τον οποίον προκαλεί εις αυτόν η άγνοια. Η κρίση που μετέπειτα προκαλείται από τον ίδιο, του ανάβει μέσα του μία φωτιά η οποία κατακαίγει ό,τι αγαθό και καλό υπάρχει. Το πνεύμα μας λοιπόν όταν διέπεται από το έλεος του Θεού δημιουργεί μέσα μας συνθήκες αφθαρσίας, γι’ αυτό να ευχαριστούμε τον Θεό μέρα-νύχτα ο οποίος μας δίνει την δυνατότητα να γίνουμε αιώνιοι, άφθαρτοι και αθάνατοι. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στίχος 10ος: Τα αγαθά της γης και του ουρανού ευφραίνεται ο άνθρωπος διά του ελέους του Χριστού, το οποίο δίδεται σε όλους χωρίς μέτρο. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει, καν καθ’ ημέραν αμαρτάνης, καθ’ ημέραν μετανόει. Αυτό να κάνουμε και να μην το βάζουμε κάτω. Με έναν συνεχόμενο αγώνα ο τρόπος ζωής του Χριστού θα γίνει και δικός μας τρόπος ζωής, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να γίνουμε κληρονόμοι, συγκληρονόμοι και συμμέτοχοι της δόξης του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στίχος 11ος: Ο Θεός δοξάζεται με το να συλλάβουμε το θέλημά του ώστε με τον σχετικό αγώνα να το αναπτύξουμε στην ζωή μας. Όταν έχουμε αγιότητα δοξάζεται ο Θεός, όταν έχουμε ζωή δοξάζεται ο Θεός, όταν έχουμε σοφία Θεού η οποία διέπεται από την αναμαρτησία δοξάζεται ο Θεός, όταν τον μιμούμεθα κάθε στιγμή της ζωής μας δοξάζεται ο Θεός, όταν νικήσουμε την αμαρτία η οποία επιφέρει τον θάνατο ψυχής και σώματος δοξάζεται ο Θεός, όταν κηρύττουμε το Ευαγγέλιο του Χριστού χωρίς συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες δοξάζεται ο Θεός, όταν η αφθαρσία επικρατήσει της φθοράς δοξάζεται ο Θεός. Ο Θεός δεν δοξάζεται με το να λέμε ότι είμεθα Χριστιανοί και να απέχουμε από το θέλημά του. Ο Θεός δεν δοξάζεται με το να επιζητούμε να πεθάνουμε ώστε να πάμε στην άλλη ζωή όπου εκεί θα συναντήσουμε τον Χριστό και θα ζούμε καλά. Ο Χριστός αναστήθηκε, δεν ξαναπέθανε και αν θέλουμε να τον βρούμε μην τον αποζητάμε στους ουρανούς αλλά πρώτα μέσα μας και κατόπιν θα μας επισκεφτεί αυτός ώστε να διαφωτίσει τον εσωτερικό μας κόσμο και να διαυγάσει και συμπληρώσει εις ημάς τα ελλείποντα.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ ΣΤΙΧΟΣ 12

«12. Και πάλιν ο Ησαΐας λέγει· Θέλει είσθαι η ρίζα του Ιεσσαί, Και ο ανιστάμενος διά να βασιλεύη επί τα έθνη· εις αυτόν τα έθνη θέλουσιν ελπίσει».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από την ρίζα του Ιεσσαί ο οποίος είναι Εβραίος θα έρθει ο Σωτήρας, ο οποίος ήλθε και είναι ο Χριστός και σε αυτόν ελπίζουν σήμερα όλα τα έθνη. Ο λόγος, διότι έλυσε το μυστήριο του θανάτου διά της υπακοής στον Πατέρα Θεό και σήμερα γίνεται ο ίδιος φορέας της αιωνίου ζωής, αρκεί να τον ακολουθήσουμε και να μιμηθούμε τον τρόπο τον οποίο ζωοποίησε τον εαυτό του, ο οποίος είναι να εφαρμόσουμε τον νόμο του Θεού κάνοντας καλή χρήση του ελέους που χάρισε εις ημάς και δεύτερον να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο της βασιλείας το οποίο μας διαμορφώνει τον χαρακτήρα μας και τον αναπτύσσει πάνω στην ζωή την άφθαρτη. Ο Χριστός έχει αδέλφια μου τα κλειδιά της ζωής και του θανάτου. Ας προσκολληθούμε κοντά του ώστε να ζήσουμε αιώνια μαζί του, μεταστοιχειώνοντας το σώμα μας διά της νουθεσίας του. Ας κάνουμε διά της ειλικρινούς μετάνοιας καινούργια αρχή και να είμεθα σίγουροι ότι η χαρά μας θα είναι ανεκλάλητη και αιώνια που ο Χριστός, ο Υιός και Λόγος του Θεού του ζώντος ήρθε στην ζωή μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ ΣΤΙΧΟΣ 13

«13. Ο δε Θεός της ελπίδος είθε να σας εμπλήση πάσης χαράς και ειρήνης διά της πίστεως, ώστε να περισσεύητε εις την ελπίδα διά της δυνάμεως του Πνεύματος του Αγίου».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Θεός παρέχει σε όλο το ανθρώπινο γένος σήμερα διά του Λόγου του νέα ελπίδα για καινούργια αρχή και νέα ζωή με ουρανόδρομους στόχους και αιώνιες επιδιώξεις. Ας έχουμε λοιπόν χαρά διότι η πόρτα του Θεού άνοιξε μπροστά μας και σήμερα μας καλεί να γίνουμε τα νέα μέλη της οικογένειας του, η οποία οικογένεια καθίσταται αιώνια γεμάτη από την σοφία του. Από αυτή την σοφία του Θεού αντλούν τα μέλη της οικογένειας του Θεού, έτσι αναπτύσσονται πάνω σε όλους τους τομείς. Η ελπίδα του Χριστού δεν καταισχύνει και ο λόγος διότι καταλήγει στο να γίνει ζώσα πίστη, γίνεται δηλαδή ζώσα πίστη με την πάροδο του χρόνου. Η οποία πίστη διακατέχεται από την εξουσία του λόγου, που όταν καθαρίσουμε εαυτό από την αμαρτία δυνάμεθα να επιτελούμε δι’ αυτού θαύματα μεγάλα, ο οποίος λόγος σήμερα χρησιμοποιείται και ως πολιτιστικό στοιχείο μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων. Θαύματα μεγάλα κάνει ο λόγος μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων. Διά του Λόγου του Θεού θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην αναγέννηση των συνανθρώπων μας και θα καταστήσουν αυτή την βασιλεία του Θεού υπαρκτή, αληθινή, αιώνια. Ο Κύριος τόνισε, Εν αρχή ήτο ο Λόγος και ο Λόγος ήτο παρά τω Θεώ και Θεός ήτο ο Λόγος. Ούτος ήτο εν αρχή παρά τω Θεώ. Πάντα δι' αυτού έγειναν και χωρίς αυτού δεν έγεινεν ουδέ εν, το οποίον έγεινεν. Είναι μεγάλο πράγμα που είμαστε λογικά όντα, δείτε λίγο τα ζώα και θα καταλάβετε. Η ειρήνη φανερώνει άνθρωπο με πλήρη πνευματική ωριμότητα διότι ειρηνεύει με τα πάντα, τα οποία μεταφράζει ως σοφία Θεού, ως θέλημα Θεού. Η ειρήνη έρχεται πρώτη, είναι ο Χριστός ο οποίος τόνισε στους μαθητές το ειρήνη υμίν. Πάνω στην ειρήνη του Χριστού θα χτιστεί η βασιλεία του Θεού, πρώτα μέσα μας και μετέπειτα διά της Φωνής Θεού και γύρω μας. Κατά την γέννηση του Κυρίου οι άγγελοι έψαλαν το δόξα εν υψίστοις θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία. Όλοι οι καρποί για να αναπτυχθούν χρειάζονται εποχές οι οποίες έχουν ειρήνη. Τίποτα δεν χτίζεται χωρίς τον Χριστό, ο οποίος είναι ο αρχηγός της ειρήνης. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ ΣΤΙΧΟΙ 14 – 15

«14. Είμαι δε, αδελφοί μου και αυτός εγώ πεπεισμένος διά σας, ότι και σεις είσθε πλήρεις αγαθωσύνης, πεπληρωμένοι πάσης γνώσεως, δυνάμενοι και αλλήλους να νουθετήτε.
15. Σας έγραψα όμως, αδελφοί, τολμηρότερον οπωσούν, ως υπενθυμίζων υμάς, διά την χάριν την δοθείσαν εις εμέ υπό του Θεού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όσοι ακολουθούν τον Χριστό ανεξαρτήτου δόγματος έχουν μέσα τους το αγαθό και αυξάνουν στην γνώση, στην σοφία του Θεού, η οποία τους δυναμώνει πνευματικά μέσα από τον πνευματικό διάλογο. Αυτή είναι η χάρη του Θεού, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας προς οικοδομή της εκκλησίας της Φιλαδέλφειας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ ΣΤΙΧΟΣ 16

«16. εις το να ήμαι υπηρέτης του Ιησού Χριστού προς τα έθνη, ιερουργών το ευαγγέλιον του Θεού, διά να γείνη η προσφορά των εθνών ευπρόσδεκτος, ηγιασμένη διά του Πνεύματος του Αγίου».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μεταφέρεται σε όλους τους ανθρώπους και σε όλες τις εποχές,
μέχρι την ημέρα του Κυρίου την μεγάλη και επιφανή θα υπάρξουν πολλές αποστολές με ανθρώπους οι οποίοι θα επιλεχθούν άνωθεν ώστε να εργαστούν ένα έργο θεόπνευστο. Όλους αυτούς τους ανθρώπους θα τους ονομάσουμε σκεύη εκλογής, υιούς και θυγατέρες. Όλους αυτούς ο Θεός θα τους συγκεντρώσει στο όρος το ’γιο ώστε να γίνει μία ποίμνη με έναν ποιμένα, τον Χριστό. Όλα αυτά συντελούνται σήμερα και είναι θέμα χρόνου να γίνει η παρουσία του λαού του Θεού ο οποίος θα πάρει το βασίλειο και θα έχει αυτό στον αιώνα τον άπαντα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ ΣΤΙΧΟΙ 20 – 21

«20. ούτω δε εφιλοτιμήθην να κηρύττω το ευαγγέλιον, ουχί όπου ωνομάσθη ο Χριστός, διά να μη οικοδομώ επί ξένου θεμελίου·
21. αλλά καθώς είναι γεγραμμένον· Εκείνοι προς τους οποίους δεν ανηγγέλθη περί αυτού, θέλουσιν ιδεί και εκείνοι οίτινες δεν ήκουσαν, θέλουσι νοήσει».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Φωνή Θεού δεν οικοδομεί σε ξένο θεμέλιο, η Φωνή Θεού κηρύττει το Ευαγγέλιο της βασιλείας και καλεί στους κόλπους της όσους δεν έχουν πνευματική οικογένεια, ώστε να αποκτήσουν οικογένεια όπου μέσα σε αυτήν θα σπουδάζουν την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού. Μάλιστα θα βρουν την ζεστασιά των πνευματικών ανθρώπων, θα βοηθηθούν στα προβλήματα τους, θα επιδιώξουν την αναγέννηση, τον καθαρισμό, την ζώσα πίστη, την αγάπη, την ενότητα, την άφθαρτη ζωή. Τα μέσα υπάρχουν ώστε να πετύχουν τους στόχους αυτούς όλοι όσοι επιθυμούν να προσκολληθούν στην Φωνή Θεού. Μετέπειτα όλοι μαζί θα αποτελέσουμε την οικογένεια του Θεού, η οποία θα σταθεί στο όρος του Θεού να αγκαλιάσει διά Ιησού Χριστού όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου δόγματος. Η Φωνή Θεού δεν δημιουργήθηκε από τον Θεό ώστε να δημιουργήσει ένα νέο δόγμα, ένα νέο χριστιανικό σωματείο αλλά για να χτίσει στον κόσμο την εκκλησία της Φιλαδέλφειας η οποία είναι προφητική εκκλησία και θα αποτελείται από αναγεννημένους ανθρώπους πολλών δογμάτων και μη οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να δέχονται την άποψη, την θρησκευτική συνείδηση και την ελευθερία του άλλου. Η Φωνή Θεού δημιουργήθηκε ώστε να συμπληρώσουν οι Χριστιανοί τα ελλείποντα και να επαναπροσδιορίσουν τους αληθινούς στόχους οι οποίοι καθιστούν τον άνθρωπο θεό. Είναι γραφικό, θεοί είστε και υιοί υψίστου πάντες. Αυτή είναι η αποστολή μας και με όλες μας τις δυνάμεις θα την φέρουμε στην ζωή μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ ΣΤΙΧΟΙ 22 – 24

«22. Διά τούτο και εμποδιζόμην πολλάκις να έλθω προς εσάς·
23. τώρα όμως μη έχων πλέον τόπον εν τοις κλίμασι τούτοις, επιποθών δε από πολλών ετών να έλθω προς εσάς,
24. όταν υπάγω εις την Ισπανίαν, θέλω ελθεί προς εσάς· διότι ελπίζω διαβαίνων να σας ιδώ και να προπεμφθώ εκεί από σας, αφού πρώτον οπωσούν σας χορτασθώ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σήμερα οι πύλες είναι κλειστές για να μπορέσουν όλοι οι Χριστιανοί να γίνουμε μία ποίμνη και ο λόγος διότι οι εξουσίες έδεσαν τους ανθρώπους απειλούμενους αυτούς ότι αν κάνουν συνδιαλλαγή με κάποιον ο οποίος δεν είναι του αυτού δόγματος θα απολεστεί, θα διωχθεί, θα περιφρονηθεί, θα κατηγορηθεί ως αιρετικός. Ο λαός του Θεού δυστυχώς δεν έφτασε ακόμα στο πλήρωμα να δύναται να αδιαφορήσει στους εκβιασμούς αυτούς και αυτό διότι ο φόβος της απόρριψης από το κοινωνικό σύστημα δεν επιτρέπει να αναπτυχθεί ανάμεσα στους ανθρώπους η αγάπη η ανυπόκριτη, να αναπτυχθεί η δικαιοσύνη, να αναπτυχθεί η ζωή η αιώνια. Όμως, έφτασε ο καιρός όπου οι πύλες αυτές θα αρθούν και θα εισέλθει διά της Φωνής Θεού ο βασιλεύς της δόξης στις καρδιές όλων των ανθρώπων και των λαών της γης, διότι υπάρχουν πολλά που τους ενώνουν και λίγα που τους χωρίζουν. Ο Θεός διά της Φωνής Θεού θα αποκαταστήσει τα πάντα και θα παράσχει στους ανθρώπους τον αγιασμό, την σοφία του, την ζωή την αιώνια η οποία θα συνεπάγεται με ιδιότητες Θεού, καρπούς και χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, τα οποία στοιχεία του Θεού θα νικήσουν την αμαρτία και θα εμφανίσουν την ζωή την άφθαρτη. Γένοιτο, γένοιτο αμήν. Κάνε Κύριε να έρθει γρήγορα η μέρα αυτή ώστε ζώντες να ζήσουμε την δόξα σου μέσα μας και γύρω μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ ΣΤΙΧΟΣ  29

«29. Εξεύρω δε ότι ερχόμενος προς εσάς, θέλω ελθεί με αφθονίαν της ευλογίας του ευαγγελίου του Χριστού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Ευαγγέλιο του Χριστού διακατέχεται από άπειρη σοφία και φέρνει μεγάλες ευλογίες όταν κηρύττεται από άνθρωπο του Θεού, ο οποίος διακατέχεται από πνεύμα Θεού. Κάνε Θεέ μου να γεμίσει ο κόσμος με ανθρώπους οι οποίοι να κηρύττουν το Ευαγγέλιο της βασιλείας και να διακατέχονται από τις ιδιότητες αυτού, ώστε να καταφέρουν να συλλάβουν την μεγάλη αξία του η οποία καθιστά τον άνθρωπο θεό, άφθαρτο, αθάνατο, αιώνιο.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ ΣΤΙΧΟΣ 30

«30. Σας παρακαλώ δε, αδελφοί, διά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και διά της αγάπης του Πνεύματος, να συναγωνισθήτε μετ' εμού, προσευχόμενοι υπέρ εμού προς τον Θεόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να μας διέπει αγαθός πνευματικός συναγωνισμός προσφοράς, καθαρισμού και εξάπλωσης, ώστε να αυξάνουμε πνευματικά και να συνεργαζόμαστε πνευματικά σε όλους τους τομείς για να δοξάζεται ο Θεός σε μεγάλη ακτίνα δράσης.
ΚΕΦ. ΙΕ΄ΣΤΙΧΟΙ 31 – 33

«31. διά να ελευθερωθώ από των εν τη Ιουδαία απειθούντων και διά να γείνη ευπρόσδεκτος εις τους αγίους η εις την Ιερουσαλήμ διακονία μου,
32. διά να έλθω μετά χαράς προς εσάς διά θελήματος του Θεού και να συναναπαυθώ με σας.
33. Ο δε Θεός της ειρήνης είη μετά πάντων υμών· αμήν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Ιουδαϊκή εκκλησία επηρεασμένη από το παρελθόν της είχε γεμίσει δυστυχώς από εντάλματα ανθρώπων και από τύπους, με φυσική συνέπεια να μην δέχεται το πνεύμα του Κυρίου, τον οποίον και καταδίκασε σε θάνατο αφού φανέρωσε την υποκρισία των κηρυγμάτων της. Το ίδιο ήταν και το πνεύμα του Αποστόλου Παύλου, το οποίο καλούσε και τους εθνικούς στις επιδιώξεις του πνεύματος του Θεού, αφού ο Απόστολος Παύλος στα κηρύγματά του έδινε περισσότερη έμφαση στο έλεος, στην αγάπη, στην ενότητα, στην αιώνια άφθαρτη ζωή, στην ουσία του Ευαγγελίου και όχι στους τύπους, στα έθιμα και στα εντάλματα των ανθρώπων, τα οποία αιώνες τώρα δεν ωφελούν τους ανθρώπους. Μάλιστα γίνονται αιτία να κρατούν μακριά τους ανθρώπους από την αναγέννηση, από το κατ’ εικόνα και ομοίωση, από το ό,τι εγώ ποιώ σεις πλειότερα τούτων δύναστε να ποιήσετε. Ο Απόστολος Παύλος είχε συλλάβει ότι ο Θεός είναι πνεύμα και δοξάζεται με την αναγέννηση και όχι με τυπικές διαδικασίες οι οποίες κρατούν τον άνθρωπο μακριά από τον Θεό αφαιρώντας του εξουσίες και ουσιαστικούς προσανατολισμούς αναγέννησης. Όμως, βλέπουμε ότι από τότε ακόμη είναι πολύ δύσκολο, ακατόρθωτο δυστυχώς να χτιστεί το θεμέλιο του Χριστού, η ουσία της παρουσίας του Θεού στον κόσμο πάνω σε αυτή την μη αναγεννημένη παθητική εξωγραφική κατάσταση. Το αντιμετωπίζουμε και εμείς αυτό το πρόβλημα σήμερα, διότι κηρύττουμε το Ευαγγέλιο της βασιλείας το οποίο καταργεί τον φυσικό θάνατο και οδηγεί τον άνθρωπο στην θέωση και οι άνθρωποι κοιτάζουν αν π.χ. είναι Τετάρτη, τι τρώμε. Δεν απελπιζόμαστε όμως διότι ο Θεός έδωσε την δύναμη και την σοφία του στην Φωνή Θεού καθώς επίσης και την επιστήμη του κόσμου. Και οι δυο αφού εργάζονται, βλέπουν εντός του ανθρώπου τι ζητά ο Θεός να μας διέπει και ποια στοιχεία να επιδιώκουμε, όπως ειρήνη, δοτικότητα, αγάπη, πίστη κ.λ.π. Οι έχοντες λοιπόν προορισμό σωτηρίας θα εννοήσουν και θα στραφούν στην ουσία του Χριστιανισμού.
Τι είναι πολυτιμότερο, να πηγαίνουμε στην εκκλησία 1000 άνθρωποι και μεταξύ μας να μην υπάρχει αγάπη ή να πηγαίνουμε 1000 άνθρωποι και να είμαστε μία ψυχή, μία καρδιά, ένα φρόνημα ώστε το περίσσευμα του ενός να στρέφεται στο υστέρημα του αδελφού; Πιστεύω το δεύτερο. Καθώς τι είναι πολυτιμότερο, να αρρωσταίνουμε και να καταφεύγουμε στους γιατρούς και στα φάρμακα ή να κάνουμε τον αγώνα του αγιασμού ώστε να αποκτήσουμε το ιαματικό χάρισμα, αφού είναι γεγραμμένο ότι, Σημεία δε εις τους πιστεύσαντας θέλουσι παρακολουθεί ταύτα, Εν τω ονόματί μου θέλουσιν εκβάλλει δαιμόνια· θέλουσι λαλεί νέας γλώσσας·
όφεις θέλουσι πιάνει· και εάν θανάσιμόν τι πίωσι, δεν θέλει βλάψει αυτούς· επί αρρώστους θέλουσιν επιθέσει τας χείρας και θέλουσιν ιατρεύεσθαι. Τι είναι πολυτιμότερο, να περιμένουμε να πεθάνουμε ώστε να πάμε στην άλλη ζωή, που όσο ζούμε κάνουμε τα πάντα να μην πεθάνουμε, αποδεικνύοντας γραφικά και επιστημονικά ότι η ψυχή βιαίως φεύγει από το σώμα, δεν θέλει να φύγει, όμως, η φθορά του σώματος δεν συμβαδίζει με την δύναμη που έχει το πνεύμα ή να κάνουμε τον αγώνα ώστε να αποτινάξουμε την αμαρτία η οποία επιφέρει, γεννά τον θάνατο και να εισέλθουμε στην αφθαρσία χτίζοντας μέσα μας και γύρω μας τον νοητό παράδεισο; Είναι ασύγκριτες διδασκαλίες η μία με την άλλη. Γι’ αυτό εμποδίζονταν ο Απόστολος Παύλος να εισέλθει στην Ιουδαία από τους υπευθύνους, οι οποίοι είχαν πείσει και φοβίσει τον λαό ότι όποιος δεν τηρεί τις παραδόσεις, δεν τηρεί τους τύπους θα γίνεται αποσυνάγωγος. Το γεγονός αυτό το αντιμετωπίζουμε και εμείς σήμερα. Παρόλα αυτά όμως δεν θα δειλιάσουμε, διότι γνωρίζουμε ότι ο Χριστός έδωσε την ζωή του λύτρο αντί πολλών ώστε διά του καθαρισμού να γίνουμε κληρονόμοι Θεού, συγκληρονόμοι Χριστού και συμμέτοχοι της δόξης αυτού του Χριστού. Πώς θα το πετύχουμε; Με το να λέμε σήμερα είναι Τετάρτη θα φάμε λάχανα και όλη την ημέρα να κρίνουμε, να διεπόμαστε από εγωισμό, από συμφέροντα, από φιλοδοξίες ή να τηρούμε τις εντολές του Θεού οι οποίες είναι η αγάπη προς τον Θεό με όλα τα εξ όλης και η ως ευατόν αγάπη προς τον πλησίον; Νομίζω ότι αυτές οι δυο είναι οι εντολές του Θεού, όλος ο νόμος του Θεού και εμείς δεν θέλουμε να τις αναπτύξουμε και στρουθοκαμηλίζουμε θέτοντας τύπους και εντάλματα στην ζωή μας, νομίζοντας ότι εμείς είμεθα του Θεού και όλοι οι άλλοι του διαβόλου. Μη γένοιτο! Ας το σκεφτούμε σοβαρά. Τον εαυτό μας κοροϊδεύουμε, διότι όταν χρειαστούμε σοφία επειδή θα αντιμετωπίσουμε κάτι στον κόσμο, θα ανταποκριθούμε με μωρία, η οποία ίσως στοιχίσει και την ίδια μας την ζωή. Είναι πολλές οι παγίδες που αναπτύσσουν σήμερα οι κοινωνίες των ανθρώπων και δεν θα τις υπερβούμε αν δεν αναγεννηθούμε διά του Ευαγγελίου του Χριστού. Εύχομαι να το καταλάβουμε σήμερα που έχουμε καιρό, διότι το αύριο θα είναι μοιραίο. Μη γένοιτο!


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΣ΄

ΚΕΦ. ΙΣ΄ ΣΤΙΧΟΙ 1 – 2

«1. Συνιστώ δε εις εσάς Φοίβην την αδελφήν ημών, ήτις είναι διάκονος της εκκλησίας της εν Κεγχρεαίς,
2. διά να δεχθήτε αυτήν εν Κυρίω αξίως των αγίων και να παρασταθήτε εις αυτήν εις ό,τι πράγμα έχει χρείαν υμών· διότι και αύτη εστάθη προστάτις πολλών και εμού αυτού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να στηρίζουμε τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την δόξα του Κυρίου, οι οποίοι γίνονται αιτία να αναγεννηθούμε και να επιδιώκουμε στόχους που αναπτύσσουν την ζωή, αφού αυτοί μας δίνουν τα πνευματικά χωρίς μέτρο και εμείς να τους δίνουμε ό,τι χρεία έχουν ώστε να έχουν απεριόριστη δυνατότητα να μεταδίδουν το Ευαγγέλιο της βασιλείας. Αυτός ο κόσμος δεν έχει αγάπη, ζει, κινείται, αναπτύσσεται με τα χρήματα. ’ρα, ας τους βοηθούμε, ο τρόπος, η αγάπη βρίσκει τρόπους και επινοεί συστήματα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΣ΄ ΣΤΙΧΟΙ 3 – 4

«3. Ασπάσθητε την Πρίσκιλλαν και τον Ακύλαν, τους συνεργούς μου εν Χριστώ Ιησού
4. (οίτινες υπέρ της ζωής μου υπέβαλον υπό την μάχαιραν τον τράχηλον αυτών τους οποίους ουχί εγώ μόνος ευχαριστώ, αλλά και πάσαι αι εκκλησιαι των εθνών· )».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτή είναι αγάπη στον Θεό. Έτοιμοι είναι οι άνθρωποι του Θεού να θυσιαστούν για τις αρχές και τις επιδιώξεις του Κυρίου τους και την ίδια τους την ζωή θέτουν αν χρειαστεί. Εν αντιθέσει με σήμερα που κάποιος αποκαλείται Χριστιανός και μάλιστα πιστός Ορθόδοξος, Καθολικός κ.λ.π. τον βλέπουμε να διαβάζει το Ευαγγέλιο του Χριστού κρυφά μην τον δουν οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνάνθρωποι και τον αποκαλέσουν αιρετικό, οπισθοδρομικό κ.λ.π. Είναι πολλοί που άλλα πιστεύουν και άλλα κάνουν, αυτοί δεν είναι ιδεώδεις άνθρωποι, δεν έγιναν ακόμη προσωπικότητες του πνεύματος και ενώ βιολογικά είναι γερασμένοι πνευματικά όμως είναι ακόμη παιδιά. Εγώ τους συνιστώ, ας συντομεύσουν τον χρόνο και αν δεν μπορούν ας πέσουν με τα μούτρα στην προσευχή, στην μελέτη ώστε να αντλήσουν δύναμη από τον Θεό για να υπερβούν εαυτό και να σταθούν μπροστά στο βήμα του Χριστού άξιοι υπηρέτες, εργάτες, ιδρυτές της βασιλείας του Θεού. Ας φύγουμε από την μέση, ο Θεός θέλει ιδεώδεις ανθρώπους με προσωπικότητα και νου Χριστού. Στην Αποκάλυψη αναφέρει ή ζεστός ή ψυχρός, στην μέση θα σε εξεμέσω.

ΚΕΦ. ΙΣ΄ ΣΤΙΧΟΙ 17 – 18

«17. Σας παρακαλώ δε, αδελφοί, να προσέχητε τους ποιούντας τας διχοστασίας και τα σκάνδαλα εναντίον της διδαχής την οποίαν σεις εμάθετε και απομακρύνεσθε απ' αυτών
18. διότι οι τοιούτοι δεν δουλεύουσι τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, αλλά την εαυτών κοιλίαν και διά λόγων καλών και κολακευτικών εξαπατώσι τας καρδίας των ακάκων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Επειδή πολλά πνεύματα εισήλθαν εις τον κόσμο ας μελετήσουμε το πνεύμα του Θεού, ώστε να γνωρίζουμε τα πνεύματα των ανθρώπων και όποιο συμβαδίζει με το πνεύμα του Κυρίου να το καλωσορίζουμε στην ζωή μας, όποιο έχει ή φέρει μία διδασκαλία η οποία μας στερεί την ελευθερία, μας οδηγεί σε εντάλματα ανθρώπων, μας αναπτύσσει την οποιαδήποτε θρησκεία, να το αποστρεφόμαστε. Η Φωνή Θεού συνιστά να προσέχει ο καθένας μας τον εαυτό του, διότι από αυτόν κινδυνεύουμε να απολεστούμε, δεν έχουμε να φοβηθούμε άλλους ανθρώπους διότι όποιος δέχεται διχοστασίες, σκάνδαλα κ.λ.π. πάει να πει ότι αυτά κυοφορεί το πνεύμα του. Να αναγεννηθούμε, ο μόνος εχθρός μας είναι ο έτερος κακός εαυτός μας, απ’ αυτόν να προσέχουμε ώστε να μην γίνει αιτία και μας οδηγήσει σε αδιέξοδο σε σημείο να απολέσει την ψυχή και το σώμα μας. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΣ΄ ΣΤΙΧΟΣ 19

«19. διότι η υπακοή σας διεφημίσθη εις πάντας. Όσον λοιπόν διά σας χαίρω· θέλω δε να ήσθε σοφοί μεν εις το αγαθόν, απλοί δε εις το κακόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η διαφήμιση να γίνεται υπό του Θεού. Ο τρόπος, όταν εμείς εφαρμόζουμε και όταν δεν φυτρώνουμε εκεί που δεν μας έσπειραν, τότε ο Θεός μας συστήνει διότι μας διέπει ταπείνωση και διαύγεια πνεύματος. Όποιος τώρα διαφημίζει τον εαυτό του, όσο θα τον διαφημίζει μπορεί να ελκύσει ανθρώπους, όμως, ποτέ δεν θα τους ελευθερώσει, δεν θα τους αναγεννήσει και δεν θα τους διδάξει την υγιαίνουσα διδασκαλία του Χριστού αλλά θα τους παροτρύνει σε εντάλματα ανθρώπων, κρίσεις και επικρίσεις αναπτύσσοντας στην ζωή τους επιθετικότητα και έχθρα για τους αδελφούς που δεν συντάσσονται με την δική του λογική. Είναι πολλοί οι οποίοι χρησιμοποιούν τα χρήματα για να προσελκύσουν ανθρώπους στην οργάνωσή τους ή στο δόγμα τους, ώστε να έχουν τον έπαινο των ανθρώπων, όμως, αποδεικνύεται ότι δεν έχουν τον έπαινο του Θεού διότι η αμαρτία, η φθορά, οι ασθένειες, ο διχασμός, ο θάνατος επισκιάζουν σε καθημερινή βάση την ζωή τους.
Μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα ότι εμείς είμεθα του Θεού ενώ οι άλλοι του πονηρού. Ας αφήσουμε τα χρόνια να περάσουν και όταν πάμε 70, 80, 90, 100, 120, 140, 150 χρονών θα δούμε με ποσά φάρμακα θα ζούμε ή με πόσο Θεό θα ζούμε, έτσι με τον χρόνο θα αποδειχτεί αν είμαστε του Θεού. Βλέπω κάποιους οι οποίοι τελείωσαν μία σχολή ή επειδή αυτοχρίστηκαν ποιμένες και είναι 30, 40 χρονών και στόμα δεν βάζουν μέσα τους νομίζοντας ότι τα ξέρουν όλα. Έξαφνα όμως έρχεται ο όλεθρος στην ζωή τους, διότι αρχίζουν να νιώθουν διάφορα ψυχικά και σωματικά προβλήματα. Πολλοί αυτοαποκαλούνται άνθρωποι του Θεού και από τα 40 τους θέλουν κάθε μέρα Depon και ένα σωρό άλλα φάρμακα. Mάλιστα κάνουν προσευχές για θεραπεία και καμία δεν πιάνει ούτε στον εαυτό τους, ούτε στους άλλους. ΄Eτσι όλοι, πιστοί τάχα και άπιστοι τρέχουν στην επιστήμη για να ζήσουν, ενώ αν ήταν πιστοί θα έτρεχε η επιστήμη σ’ αυτούς, διότι ως πιστοί θα είχαν σημεία. Αυτά είναι, σημεία δε εις τους πιστεύσαντας θέλουσι παρακολουθεί ταύτα, Εν τω ονόματί μου θέλουσιν εκβάλλει δαιμόνια· θέλουσι λαλεί νέας γλώσσας· όφεις θέλουσι πιάνει· και εάν θανάσιμόν τι πίωσι, δεν θέλει βλάψει αυτούς· επί αρρώστους θέλουσιν επιθέσει τας χείρας και θέλουσιν ιατρεύεσθαι, καθώς θα έχουν καρπούς, χαρίσματα και πολλές θεϊκές ιδιότητες.
Αν δεν τα έχουμε όλα αυτά, τότε τι κατηγορούμε και λέμε, λέμε και τίποτα δεν λέμε. Χρειάζεται να προσέξουμε. Ας αφήσουμε τον Κύριο να κρίνει ποιος είναι του Θεού και ποιος όχι, μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα επειδή διαβάσαμε το Ευαγγέλιο και αμέσως το καταλάβαμε. Συμφωνώ ότι κάποιος αμέσως μπορεί να το καταλάβει, όμως, θέλει χρόνια να το εφαρμόσει. Μία προσοχή πριν ανοίξουμε το στόμα μας, είναι σοφία Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Το καλό και το κακό έχουν σοφία, ας δοξάσουμε τον Θεό και για τα δύο διότι μέσα από όλα σπουδάζουμε και φτάνουμε στην θέωση. Τα παιδιά που ανήκουν στην Φωνή Θεού να είναι αγαθά και απλά και στα δύο, καλό και κακό, διότι τα πάντα συνεργούν στο αγαθό τοις αγαπώσιν τον Θεό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΣ΄ ΣΤΙΧΟΣ  20

«20. Ο δε Θεός της ειρήνης ταχέως θέλει συντρίψει τον Σατανάν υπό τους πόδας σας. Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είη μεθ' υμών. Αμήν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν αναγεννηθούμε ο διάβολος δεν θα μπορεί να εισέλθει στο πνεύμα μας ώστε να χρησιμοποιήσει το σώμα μας στο να αναπτύσσει το κακό, το οποίο απεδείχθη αιώνες τώρα ότι στρέφεται ως προς τον Θεό, ως προς τον αδελφό και ως προς τον εαυτό μας με τα πάθη που θέτει μέσα μας. Μόνο η μετάνοια και η συνειδητοποιημένη αναγέννηση θα συντρίψουν τον Σατανά. Δεν συντρίβεται με το να λέμε, αποτάσσεσαι τον Σατανά και εμείς να φωνάζουμε δυνατά και καμαρωτά αποτάσσομαι, ενώ αυτός ο Σατανάς μας έχει δέσει και μάλιστα τόσο πολύ που κάνουμε σε καθημερινή βάση το θέλημά του, αφού διεπόμαστε από συμφέροντα, από προσωπικές φιλοδοξίες, από ψέματα, από εγωισμό, από πονηρία και αμαρτία κ.λ.π. Ο Θεός θα συντρίψει τον Σατανά σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε γενικό όταν εμείς μιμηθούμε την ζωή του Χριστού, το οποίο εύχομαι όλοι μας να κάνουμε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΣ΄ ΣΤΙΧΟΣ 24

«24. Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είη μετά πάντων υμών· αμήν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η  χάρη του Θεού είναι αυτή που μας κρατά στην ζωή, που μας αναπτύσσει την πνευματική και την υλική ζωή μας με σκοπό την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Η χάρη του Θεού εμφανίζεται στον άνθρωπο που τον διέπει σοφία Θεού και δύναμη στο να κάνει το θέλημα του Θεού. Όταν φύγει η χάρη θα εξαφανιστούν οι επιδιώξεις του Θεού από την ζωή μας, θα μας διέπει μωρία, θα μας διέπει ανταγωνισμός μέσα στις κοινωνίες οι οποίες θα συντελούνται με αθέμιτους τρόπους, θα μας διέπει φιλαργυρία, θα μας διέπει ασοφία, θα μας διέπει θυμός, θα μας διέπει στενοχώρια, θα μας διέπει ο διάβολος. Θα το καταλάβουμε όταν δεν θα έχουμε χάρη, διότι θα ζούμε χωρίς να έχουμε ζωή, θα είμαστε ζωντανοί-νεκροί και ο λόγος διότι ούτε ειρήνη θα έχουμε, ούτε ουρανόδρομοι στόχοι θα μας διέπουν. Με λίγα λόγια όταν δεν θα έχουμε χάρη, θα αφεθούμε σε ό,τι είναι αξιόλογο και θα αναπτύξουμε ό,τι είναι ευτελές. Μη γένοιτο!

ΚΕΦ. ΙΣ΄ ΣΤΙΧΟΙ 25 – 27

«25. Εις δε τον δυνάμενον να σας στηρίξη κατά το ευαγγέλιόν μου και το κήρυγμα του Ιησού Χριστού, κατά την αποκάλυψιν του μυστηρίου του σεσιωπημένου μεν από χρόνων αιωνίων,
26. φανερωθέντος δε τώρα διά προφητικών γραφών κατ' επιταγήν του αιωνίου Θεού και γνωρισθέντος εις πάντα τα έθνη προς υπακοήν πίστεως,
27. εις τον μόνον σοφόν Θεόν έστω η δόξα διά Ιησού Χριστού εις τους αιώνας· αμήν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το απ’ αιώνων μυστήριο είναι η ζωή η άφθαρτη, η αθάνατη η οποία διά του Χριστού γίνεται ποιοτική και ποσοτική. Ας εντάξουμε τον εαυτό μας στην Φωνή του Θεού ώστε να την ανακαλύψουμε και να την αναπτύξουμε. Μπορούμε διά της Φωνής Θεού να καταργήσουμε τον φυσικό θάνατο και να ιδρύσουμε την βασιλεία του Θεού μέσα μας αλλά και διά της ομολογίας και της ζώσης πίστεως και γύρω μας. Γι’ αυτή την αιώνια ζωή μίλησαν οι προφήτες, η οποία εφανερώθη εις τον Χριστό. Ο τρόπος που του εφανερώθη είναι η υπακοή του εις τον ουράνιο Πατέρα του. Ας μάθουμε από σήμερα να υπακούμε στον Θεό και όχι στους ανθρώπους ή στα εντάλματα τα οποία παραθέτουν ενώπιον μας ως σοφία Θεού. Σήμερα η επιστήμη έχει ανακαλύψει μέρος στοιχείων που αναπτύσσουν την ζωή. Ο Χριστός εν συντομία φανερώνει τους διακόπτες εκείνους που κάνουν τον κυτταρικό ιστό να πάλλεται και να αποδίδει στο εκατονταπλάσιο την ζωή. Πρώτος διακόπτης είναι η μετάνοια, δεύτερος είναι αναγέννηση, τρίτος το πορευθέντες, τέταρτος ο νόμος του Θεού, πέμπτος το έλεος του Θεού, έκτος η αγάπη η ανυπόκριτη, έβδομος η ζώσα πίστη, όγδοος η παρουσία του Θεού η οποία εξασφαλίζει χαρά ανεκλάλητη. Ας ξεκινήσουμε να πατάμε τους διακόπτες που συστήνει ο Θεός με την αφιέρωση, η οποία φέρνει την πνευματική και την υλική δοτικότητα. Εξάλλου η πραγματική χαρά είναι να δίνουμε χωρίς μέτρο.
Πολλοί λένε ή συστήνουν να τρώμε αυτό ή το άλλο, ο Χριστός είπε τα εισερχόμενα δεν βλάπτουν αλλά τα εξερχόμενα. ’λλοι λένε να γυμναζόμαστε για να ζήσουμε, ο Χριστός φανέρωσε πωςτο πνεύμα εστί το ζωοποιόν. Ο Χριστός είπε, μαθητές πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και διδάσκοντες το Ευαγγέλιο της βασιλείας εν όλη την οικουμένη. ’λλοι άνθρωποι λένε να έχουμε χρήματα, να δουλεύουμε μέρα νύχτα. Ο Κύριος είπε, πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού, καθώς η ζωή δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων. ’λλοι άνθρωποι τονίζουν, παροτρύνουν να μην δίνουμε σε κανέναν άνθρωπο καμία βοήθεια, ο Χριστός είπε, αληθώς σας λέγω ότι η χήρα αύτη η πτωχή έβαλε περισσότερον πάντων, όσοι έβαλον εις το γαζοφυλάκιον και την επαίνεσε. ’λλες λοιπόν οι βούλες των ανθρώπων και άλλες του Θεού. Όσοι καταφεύγουν στους τρόπους των ανθρώπων τα αποτελέσματα είναι μηδαμινά, ενώ όσοι στρέφονται στις εντολές του Χριστού γίνονται διαχρονικοί και ζούνε αιώνια.
Σήμερα, όμως, έφτασε ο χρόνος ώστε να συμπληρωθούν τα ελλείποντα υπό της Φωνής Θεού και να γίνουμε κατ’ εικόνα και ομοίωση, κληρονόμοι Θεού, συγκληρονόμοι Χριστού και συμμέτοχοι της δόξης αυτού του Θεού. Ό,τι έλαβε ο Χριστός, όποια μετοχή έχει ο Χριστός, με την υπακοή θα μετέχουμε και εμείς αν το πιστέψουμε. Ας κάνουμε λοιπόν μία καινούργια αρχή, ας προσδιορίσουμε αδέλφια μου διά Ιησού Χριστού απ’ την αρχή τα γονίδιά μας, το DNA μας ώστε αυτά να αναπτύσσουν αιώνια την ζωή. Ο άνθρωπος ό,τι σκέφτεται δύναται να το φέρει στην ζωή του, διαφορετικά δεν θα το σκέφτονταν, αρκεί όμως να το πιστέψει. Ο Χριστός μας ενέπνευσε όλα αυτά μέσα μας με στόχο να επιδιώξουμε διά του αγιασμού την αιώνια ζωή, την άφθαρτη ζωή η οποία καταργεί τον φυσικό θάνατο, ο οποίος υφίσταται μετά την ανυπακοή των πρωτοπλάστων μέχρι σήμερα και σε εμάς. Ας μην συνεχίσουμε άλλο αυτή την ανυπακοή αλλά ας αναπτύξουμε την υπακοή μέσα από την ελεύθερη βούλησή μας. Ίσως στην αρχή της πνευματικής μας ζωής να στερούμεθα στον υλικό τομέα, υπάρχει όμως λόγος, γι’ αυτό. Εγώ συνιστώ το να μην φοβούμεθα το να στερούμεθα αλλά το να περισσεύουμε, διότι σε αυτή την περίπτωση όταν περισσεύουμε εισέρχονται πολλά δαιμόνια, όπως φόβος, ανεμπιστοσύνη, σκληρότητα λογικής, αποστροφή ως προς τον συνάνθρωπο, αδιαφορία, φιλαργυρία, πάθη κ.λ.π. Αμήν.
Νεότερη Παλαιότερη