Ερμηνεία Η πρός Ρωμαίους Επιστολή κεφ Ι έως ΙΓ




Η ΠΡΟΣ  ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄ΕΩΣ ΙΓ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄

ΚΕΦ. Ι΄ΣΤΙΧΟΙ 1  2

«1. Αδελφοί, η επιθυμία της καρδίας μου και η δέησις η προς τον Θεόν υπέρ του Ισραήλ είναι διά την σωτηρίαν αυτών·
2. διότι μαρτυρώ περί αυτών ότι έχουσι ζήλον Θεού, αλλ' ουχί κατ' επίγνωσιν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι φυσικό ο Απόστολος των εθνών να έχει μέσα στην καρδιά του την επιθυμία να δει το έθνος του να πιστεύει κάποια στιγμή στον Υιό και Λόγο του Θεού του ζώντος και να του αποδίδει την κατάλληλη τιμή και δόξα, γι’ αυτό πάντα η προσευχή του ήτο και προς τους Ιουδαίους. Ο λόγος που οι Ιουδαίοι δεν γνώρισαν τον Υιό του Θεού ήτο διότι είχαν ναι μεν ζήλο Θεού αλλά δεν είχαν επίγνωση του θελήματος αυτού. Ζήλο Θεού είναι ωραίο να έχουμε, όμως, υπάρχει κίνδυνος να γυρίσει σε φανατισμό. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, διότι είμαστε έτοιμοι για το Σάββατο να σκοτώσουμε άνθρωπο. Ενθυμούμαστε μία μητέρα που πήγε να μαζέψει ξύλα για να ανάψει φωτιά ώστε να φτιάξει φαγητό για την οικογένειά της και τα παιδιά της αυτό που έκανε βάσει του νόμου του Μωϋσέως το θεώρησαν ότι είναι αμαρτία και την παρέδωσαν στις αρχές για να λιθοβοληθεί. Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι είχαν φανατισμό, είχαν συμφέροντα, έτσι επέδειξαν ζήλο Θεού και όχι επίγνωση του θελήματος αυτού. Αυτό τους οδήγησε στο να ενεργήσουν για την σταύρωση του Χριστού.
Απεδείχθη λοιπόν ότι πολλοί Χριστιανοί έχουν ζήλο Θεού ουχί με επίγνωση, κυριεύοντας την ζωή τους πολλά στερεότυπα όπως θρησκεία στα μέτρα τους γεμάτη τύπους και εντάλματα ανθρώπων και αν δουν κάποιον λαϊκό να εργάζεται εφαρμόζοντας τον Λόγο του Θεού, αμέσως αφού δεν έχουν επίγνωση του θελήματος του Θεού αρχίζουν τις κρίσεις, τις επικρίσεις, τις καταλαλιές κ.λ.π. αντί να χαρούν για την πνευματική ωριμότητα που παρουσιάζει ο αναγεννημένος άνθρωπος. Δημιουργείται λοιπόν ζήλος Θεού χωρίς επίγνωση. Επίγνωση έχει ένας άνθρωπος ο οποίος μελετά τον Λόγο του Θεού με έναν σκοπό, να τιθασεύσει τον έτερο κακό εαυτό του και να τον κάνει να συμπεριφέρεται κατά Θεό. Ο άνθρωπος που έχει επίγνωση είναι εσωστρεφής και ποτέ εξωστρεφής. Επίγνωση έχει αυτός που διορθώνει συνέχεια τον εαυτό του. Ζήλο Θεού έχει αυτός που στήριξε την πίστη του σε εντάλματα ανθρώπων, ο οποίος είναι διατεθειμένος στο όνομα του Χριστού να προβεί στις πιο ακραίες συμπεριφορές. Η επίγνωση εξασφαλίζει την σοφία του Θεού στην ζωή μας και μας κάνει κληρονόμους του κτιστού και άκτιστου κόσμου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ι΄ΣΤΙΧΟΙ 3  4

«3. Επειδή μη γνωρίζοντες την δικαιοσύνην του Θεού και ζητούντες να συστήσωσι την ιδίαν αυτών δικαιοσύνην, δεν υπετάχθησαν εις την δικαιοσύνην του Θεού.
4. Επειδή το τέλος του νόμου είναι ο Χριστός προς δικαιοσύνην εις πάντα τον πιστεύοντα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η δικαιοσύνη του Θεού απορρέει από την σοφία του Θεού, η οποία δικαιοσύνη συναντάται στο έλεος αυτού το οποίο στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο φίλο, αδελφό και εχθρό. Η δικαιοσύνη του Θεού ακόμη είναι η προσφορά, η οποία διέπεται από την λογική πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωση αληθείας ελθείν. Η δικαιοσύνη του Θεού βρέχει για δικαίους και αδίκους, η δικαιοσύνη του Θεού σώζει τον δίκαιο, τον άγιο αλλά και τον ληστή. Η δικαιοσύνη του Θεού θα πρέπει να διέπει και όλους εμάς, ο λόγος διότι ο δίκαιος μόλις σώζηται, που θέλει φανή ο αμαρτωλός; Η μετάνοια μας οδηγεί στην αναγέννηση, η αναγέννηση μας εξασφαλίζει την δικαιοσύνη και την λογική του Θεού. Το επόμενο πνευματικό στάδιο είναι η αγιότητα η οποία μας καθιστά Θεούς, το οποίο και εύχομαι εις όλα τα παιδιά τα οποία σήμερα συλλαμβάνουν την Φωνή Θεού και νομοθετούν εαυτόν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ι΄ΣΤΙΧΟΙ 5  11

«5. Διότι ο Μωϋσής γράφει την δικαιοσύνην την εκ του νόμου, λέγων ότι ο άνθρωπος ο κάμνων ταύτα θέλει ζήσει δι' αυτών·
6. η εκ πίστεως όμως δικαιοσύνη λέγει ούτω· Μη είπης εν τη καρδία σου, Τις θέλει αναβή εις τον ουρανόν; τουτέστι διά να καταβιβάση τον Χριστόν.
7. ή, Τις θέλει καταβή εις την άβυσσον; τουτέστι διά να αναβιβάση τον Χριστόν εκ νεκρών.
8. Αλλά τι λέγει; Πλησίον σου είναι ο λόγος, εν τω στόματί σου και εν τη καρδία σου· τουτέστιν ο λόγος της πίστεως, τον οποίον κηρύττομεν.
9. Ότι εάν ομολογήσης διά του στόματός σου τον Κύριον Ιησούν, και πιστεύσης εν τη καρδία σου ότι ο Θεός ανέστησεν αυτόν εκ νεκρών, θέλεις σωθή·
10. διότι με την καρδίαν πιστεύει τις προς δικαιοσύνην, και με το στόμα γίνεται ομολογία προς σωτηρίαν.
11. Διότι λέγει η γραφή· Πας ο πιστεύων επ' αυτόν δεν θέλει καταισχυνθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην Παλαιά Διαθήκη υπήρχε ο νόμος ο οποίος δικαίωνε τον άνθρωπο διά της εφαρμογής του. Σήμερα, όμως, ο Χριστός έφερε μία νέα σωτηρία η οποία εξασφαλίζει σε εμάς την θέωση με πολλούς τρόπους. Πρώτος τρόπος, έχουμε τον νόμο του Θεού ο οποίος εδόθη μέσω του Μωϋσέως. Ένας λοιπόν μπορεί να θέλει να γίνει γραφικός κάνοντας τον αγώνα στο να εφαρμόσει τον νόμο, αυτή η προσπάθειά του, του εξασφαλίζει την σωτηρία διότι το τέλος αυτού νόμου επαγγέλλεται, συνεπάγεται με το ο ποιήσας ταύτα ζήσεται. Ο δεύτερος τρόπος είναι ο πιστεύσας, διδάξας και ποιήσας ταύτα ζήσεται. Ο Κύριος φανέρωσε, ο πιστεύων εις εμέ καν αποθάνη ζήσεται και πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα τον άπαντα, πιστεύεις τούτο; Η πίστις αυξάνει με την χάρη και τον συνεχόμενο αγώνα στο να εμπεδώσουμε το θέλημα του Θεού, το οποίο αναπτύσσεται με την συνεχόμενη ενασχόλησή μας πάνω στα δρώμενα του Αγίου Θεού. Υπάρχει και τρίτος τρόπος ο οποίος έχει ως εξής, όποιος πιστεύσει και ομολογήσει τον Χριστό θέλει σωθεί. Έχουμε λοιπόν πολλές δυνατότητες να εισέλθουμε στα ’για των Αγίων, διαλέγουμε όποιον τρόπο θέλουμε χωρίς να δογματίσουμε στους συνανθρώπους μας τον δικό μας τρόπο. Δυνάμεθα να διαφυλάξουμε την ενότητα δεχόμενοι την πολυμορφικότητα του Αγίου Θεού και το ξεχωριστό κάλεσμα που λαμβάνουν άνωθεν οι άνθρωποι του Θεού. Τα πάντα συνεργούν στο αγαθό τοις αγαπώσιν τον Θεό και εμείς αν θέλουμε να δούμε τον Θεό να συντάσσουμε εαυτόν με το πνεύμα το δικό του, ώστε να μιμηθούμε αυτόν στα πάντα, στα λόγια και στα έργα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Δεν χρειάζεται να ανεβούμε στον πνευματικό ουρανό ώστε να συναντήσουμε τον Θεό για να πιστέψουμε, ούτε να θυσιαστούμε για να τον γνωρίσουμε και ο λόγος διότι αυτός ο Θεός για να τον συναντήσουμε ζητάει να τον αναπτύξουμε στην ζωή μας διά του Λόγου του. Όταν αυτός ο Λόγος του Θεού υιοθετηθεί από έναν ή πολλούς ανθρώπους, να είμεθα σίγουροι ότι αυτός ο Πατέρας, ο Υιός και το ’γιο Πνεύμα θα δημιουργήσουν μέσα μας μονή όπου θα λειτουργεί ο ίδιος ο Θεός, χαρίζοντας εις ημάς άφθαρτα στοιχεία. Μόνο έτσι θα έλθει ο Χριστός στην ζωή μας, αυτό θα έχει σαν συνέπεια να τον γνωρίσουμε, να τον συναντήσουμε. Δεν μπορούμε χωρίς καθαρισμό, χωρίς μετάνοια, χωρίς αναγέννηση, χωρίς ζώσα πίστη να συναντήσουμε τον Χριστό. Ο Λόγος του Θεού είναι το εισιτήριο εκείνο που μας χρειάζεται ώστε να συναντήσουμε τον Θεό, ο οποίος Θεός δεν απέχει παρά ένα εκατοστό εκ των οφθαλμών ημών και αναπτύσσεται μέσα μας διά Πνεύματος Αγίου. Όταν βρούμε τον Χριστό μέσα μας όλα τα άλλα θα υποτιμηθούν από εμάς, διότι θα συλλάβουμε την μεγάλη, μέγιστη αξία του, χωρίς φυσικά όλα τα άλλα να χάσουν την αξία που τους αναλογούν, η οποία σήμερα λόγω του ότι λείπει ο Χριστός από την ζωή μας έχουν λάβει πρώτη θέση σε αυτήν. Εύχομαι να γνωρίσουμε οι πάντες τον Χριστό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ι΄ΣΤΙΧΟΙ 12  13

«12. Επειδή δεν είναι διαφορά Ιουδαίου τε και Έλληνος· διότι ο αυτός Κύριος είναι πάντων, πλούσιος προς πάντας τους επικαλουμένους αυτόν·
13. διότι πας όστις επικαλεσθή το όνομα του Κυρίου θέλει σωθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 12ος: Καμία διαφορά δεν υπάρχει μεταξύ των λαών. Η άγνοια, η αποστροφή μας από τον Λόγο του Θεού μας χώρισαν σε Ιουδαίους, Χριστιανούς, Καθολικούς, Ειδωλολάτρες, Μουσουλμάνους, Βουδιστές κ.λ.π. Αν εννοήσουμε το θέλημα του Θεού το οποίο εκδήλωσε με την ζωή του ο Υιός και Λόγος του Θεού του ζώντος, θα επιτευχθεί η ενότητα μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό θα φέρει τον Θεό ανάμεσά μας ώστε να σκηνώσει μεταξύ μας. Κάνε Θεέ μου να ζήσουμε την μέγιστη επαγγελία σου η οποία ειπώθηκε από το στόμα του Υιού σου, εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστε εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις. Γένοιτο, γένοιτο αμήν. Φανταστείτε να φύγουν οι μικρότητες, τα στερεότυπα εκείνα που χώρισαν τους ανθρώπους όπως είναι τα εντάλματα κ.λ.π. ο κόσμος ολόκληρος θα μεταμορφωθεί σε έναν επίγειο παράδεισο. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στίχος 13ος: Απεδείχθη τετραγωνικά μέσω της παγκόσμιας πνευματικής ιστορίας ότι όποιος επικαλέστηκε το όνομα του Θεού έλαβε από αυτόν βοήθεια και δόξασε τον Θεό γι’ αυτό. Π.χ. Αβραάμ-Σάρα όπου γέννησαν τον Ισαάκ και κατόπιν εδίωξαν την ’γαρ μαζί με το τέκνο αυτής, όμως, ο Θεός της έστειλε άγγελο Κυρίου και την έσωσε από τον βέβαιο θάνατο αφού πρώτα επικαλέστηκε τον Θεό. Αφού ο Θεός αδέλφια μου δέχεται τους πάντες, ας μάθουμε και εμείς να δεχόμεθα τους πάντες και να μην πέφτουμε στην κατάκριση ή την κρίση, νομίζοντας ότι ο Θεός είναι μόνο σε εμάς ή ότι μόνο εμάς αγαπά. Μη γένοιτο να έχουμε τέτοια λογική, η οποία μας καθιστά ενώπιον Θεού και αναγεννημένων ανθρώπων άλογα όντα. Μη γένοιτο!

ΚΕΦ. Ι΄ΣΤΙΧΟΙ 14 – 15

«14. Πως λοιπόν θέλουσιν επικαλεσθή εκείνον, εις τον οποίον δεν επίστευσαν; και πως θέλουσι πιστεύσει εις εκείνον, περί του οποίου δεν ήκουσαν; και πως θέλουσιν ακούσει χωρίς να υπάρχη ο κηρύττων;
15. Και πως θέλουσι κηρύξει, εάν δεν αποσταλώσι; Καθώς είναι γεγραμμένον· Πόσον ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων ειρήνην, των ευαγγελιζομένων τα αγαθά».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 14ος: Η ομολογία είναι απαραίτητη, όμως, δεν θα πρέπει να γίνεται για λόγους οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα έργα του πνεύματος του Θεού. Η εφαρμογή του Λόγου του Θεού δημιουργεί ανθρώπους οι οποίοι είναι ζηλευτοί από τις κοινωνίες των ανθρώπων, ειδικότερα από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι διέπονται από στοιχεία ευγενής άμιλλας και ζουν σήμερα μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων. Οι άνθρωποι του Θεού είναι αυτοί οι οποίοι εφαρμόζουν το θέλημα του Θεού στην ζωή τους και εκδηλώνουν την ομολογία του Θεού μέσα από τα έργα αγάπης, τα οποία διέπονται από σοφία Θεού και ουσιαστική ταπείνωση. Μάλιστα και ο λόγος τους ο οποίος εξέρχεται από το στόμα τους διέπεται από ουρανόδρομη σοφία, η οποία όταν ειπωθεί από σκεύη εκλογής γίνεται αντιληπτή από τους καλοπροαίρετους ανθρώπους σε σημείο να δοξάζεται ο Θεός εξαιτίας τους σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Φυσικά πάντα με τα στοιχεία του Αγίου Θεού όπως ιδιότητες, καρπούς, χαρίσματα και σημεία. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εξαπλώσουμε τον Λόγο του Θεού ο οποίος διέπεται από το θέλημα του Θεού, ώστε οι πάντες να επικαλούνται αυτόν και χιλιάδες να σώζονται επενδύοντας πάνω στην λογική του Θεού που τους ελευθερώνει απ’ όλα τα φθοροποιά στοιχεία που έχουν εγκλωβίσει σήμερα την ζωή τους. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στίχος 15ος: Αυτοί που αποστέλλονται υπό του Θεού είναι αυτοί οι οποίοι έχουν προορισμό σωτηρίας, διότι μέσα από τον αγώνα τους αναγκάζονται να προβούν σε υπερβάσεις οι οποίες τους αναπτύσσουν νέους νευρώνες, οι οποίοι νευρώνες εξασφαλίζουν την λογική του Θεού αιώνια, δημιουργώντας σ’ αυτούς μία νέα πνευματική γονιδιακή δομή στο DNA τους, η οποία είναι του Θεού και συντελείται για την επικράτηση της ζωής έναντι του θανάτου. Διότι αν το ρήμα του Θεού δεν τους αναπτύσσει γονιδιακά τότε χάνουν τον χρόνο τους. Δεν μπορούν να λέμε ότι κάνουν το θέλημα του Θεού εάν δεν έχουν νικήσει την λογική του κόσμου και δεν δύνανται να επικρατήσουν αυτής. Γνωρίζουμε ακόμη ότι αυτοί που αποστέλλονται υπό του Θεού αγιάζουν γρήγορα, διότι εξασφαλίζουν ζώσα πίστη και ο λόγος διότι είναι γεγραμμένο ότι αγιάζω υπέρ των μαθητών μου.
Εύχομαι όλοι να χρησιμοποιηθούμε στην ανοικοδόμηση του νέου κόσμου, ο καθένας φυσικά με τον τρόπο που ο Θεός του έθεσε μέσα του. Να γνωρίζουμε ότι όλοι είμεθα μέλη αλλήλων και ότι όλοι αποστελλόμεθα υπό του Θεού. ’ρα, για να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο του Χριστού χρειαζόμεθα το σώμα του Θεού, το οποίο αποτελείται από την ένωση όλων ημών. Κατόπιν είναι σίγουρο ότι η εξάπλωση γίνεται βεβαιότερη. Εύχομαι να επενδύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις πάνω στο θέλημα του Θεού, ώστε όπου αποστελλόμεθα να έρχεται η ευλογία του Θεού μέσα μας και γύρω μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Οι πόδες των ευαγγελιζομένων είναι αυτοί που κρατούν το σώμα για να δύναται να κινείται δεξιά ή αριστερά, με αποκορύφωμα του σώματος τον εγκέφαλο όπου εκεί ενεδρεύει η σοφία του Θεού. Έτσι οι πόδες είναι ευλογημένοι διότι μεταφέρουν την σοφία του Θεού μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων και είναι ωραίοι οι πόδες όταν ο εγκέφαλος διέπεται από την σοφία του Θεού. Έτσι μπορούν να έχουν δυνάμεις και ενέργεια, η οποία τους παραχωρείται υπό του Θεού κάνοντας αυτούς τους πόδας να μην κουράζονται ποτέ.
Εύχομαι να αποκτήσουμε μυαλό Χριστού και πόδες Θεού, οι οποίοι είναι αιώνιοι και γίνονται αιτία να μεταφέρουν τον εγκέφαλο του ανθρώπου στον οποίον δύναται να υπάρχει η σοφία του Θεού. Γι’ αυτό είναι ευλογημένοι, διότι βαδίζουν την πορεία της ζωής. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ι΄ΣΤΙΧΟΙ 16 – 17

«16. Αλλά δεν υπήκουσαν πάντες εις το ευαγγέλιον. Διότι ο Ησαΐας λέγει· Κύριε, τις επίστευσεν εις το κήρυγμα ημών;
17. ’ρα η πίστις είναι εξ ακοής, η δε ακοή διά του λόγου του Θεού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για να πιστέψει κάποιος στον Θεό χρειάζεται να ακούσει. Για να γίνει κάποιος Θεός, θα πρέπει να σπουδάσει τον Λόγο του Θεού και να τον εφαρμόσει. Η πίστη λοιπόν μεγαλώνει εξ ακοής, η δε σωτηρία έρχεται διά του Λόγου του Θεού. Μην περιφρονούμε το κάλεσμα που λάβαμε. Ας δεχτούμε αυτό διότι είναι το δώρο του Θεού σε εμάς με στόχο και σκοπό να μην πεθάνουμε ούτε πνευματικά αλλά ούτε και βιολογικά, αφού η ζωή απεδείχθη ότι εξαρτάται από το ρήμα του Θεού το οποίο είναι ενεργό. Ο Κύριος τόνισε, το πνεύμα εστί το ζωοποιόν. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ι΄ ΣΤΙΧΟΙ 18 – 19

«18. Λέγω όμως, Μη δεν ήκουσαν; Μάλιστα εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος αυτών, Και εις τα πέρατα της οικουμένης οι λόγοι αυτών.
19. Αλλά λέγω, Μη δεν εγνώρισεν ο Ισραήλ; Πρώτος ο Μωϋσής λέγει· Εγώ θέλω σας παροξύνει εις ζηλοτυπίαν με τους μη έθνος, Θέλω σας παροργίσει με έθνος ασύνετον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για τους Ισραηλίτες, διότι ήταν ο πρώτος λαός που γνώρισε τον Θεό και μέσω αυτού του λαού είχαν ακούσει όλοι οι λαοί. Αφού οι Ισραηλίτες δεν δέχτηκαν αυτόν τον οποίον υπηρετούσαν χρόνια, ο οποίος με θαύματα μεγάλα ενεργούσε στην ζωή τους, είναι φυσικό να ομοιωθεί το έθνος αυτό με τα έθνη τα ασύνετα. Όμως, σήμερα έφτασε ο καιρός ώστε και ο Ισραήλ να γνωρίσει την σοφία του Θεού, η οποία εφανερώθη υπό του Υιού και Λόγου του Θεού του ζώντος. Καθώς και τα έθνη που γνώρισαν τον Χριστό και δέχτηκαν αυτόν να εννοήσουν σήμερα το ολοκληρωμένο Ευαγγέλιο διά μέσω της Φωνής Θεού ώστε να διορθωθούν τα ελλείποντα. Έπειτα αυτό θα έχει ως φυσική συνέπεια να γίνουν όλοι οι λαοί μία ποίμνη με ποιμένα τον Τριαδικό Θεό, ο οποίος χώρισε τον εαυτό του σε τρία πρόσωπα ώστε ανά χρονικά διαστήματα να εκδηλώνει την παρουσία του με στόχο και σκοπό να φανερώσει την αποκεκρυμμένη σοφία του, η οποία τον καθιστά Θεό και εμάς όλους κληρονόμους Θεού, συγκληρονόμους Χριστού και συμμέτοχους της δόξης αυτού του Θεού και εν συνεχεία να δημιουργηθεί η οικογένεια του Θεού σε όλον τον λογικό κόσμο. Σήμερα αδέλφια μου ήρθε το πλήρωμα του χρόνου διότι ο Θεός κατέβηκε στην γη και εργάζεται έργο το οποίο άνθρωπος δεν μπορεί να το καταλάβει εάν σε αυτόν δεν αποκαλυφθεί διά Πνεύματος Αγίου. Το πνεύμα του Θεού όπου θέλει πνέει και την φωνή αυτού ακούομε αλλά δεν γνωρίζουμε από που έρχεται και που υπάγει. Το Πνεύμα το ’γιο εργάζεται σήμερα μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων και όλα τα γεγραμμένα θα λάβουν χώρα. Εμείς όλοι βλέποντας την κατάσταση του κόσμου πολλές φορές απιστούμε, όμως, θέλω να προσέξουμε ώστε να μην αφαιρούμε την παντοδυναμία του Θεού. Ο Θεός με την παρουσία του Μωϋσή και το ευλογημένο ραβδί του κατάφερε να ελευθερώσει έναν λαό, τον Ισραηλιτικό λαό σε μία εβδομάδα χωρίς κανένα θύμα από την πλευρά των Εβραίων. ’ρα και ο κόσμος ας φαίνεται ότι είναι μακριά από τον Θεό, όταν έρθει η ώρα θα δούμε όλους τους ανθρώπους να μετανοούν και τον πλανήτη ολόκληρο να αλλάζει. Εμείς όλοι ας μείνουμε στην προσευχή, στην αναγέννηση σπουδάζοντας την σοφία του μέσα από τον Λόγο του Θεού και μέσα από την Φωνή Θεού και την πνευματική περιουσία που ο Θεός της εμπιστεύθηκε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ι΄ ΣΤΙΧΟΙ 20 – 21

«20. Ο δε Ησαΐας αποτολμά και λέγει· Ευρέθην παρά των μη ζητούντων με, εφανερώθην εις τους μη ερωτώντας περί εμού.
21. Προς δε τον Ισραήλ λέγει· Όλην την ημέραν εξέτεινα τας χείρας μου προς λαόν απειθούντα και αντιλέγοντα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Ησαΐας διά Πνεύματος Αγίου προφήτευσε ότι ο Θεός θα βρεθεί, θα αναστηθεί από έναν λαό που μέχρι πριν δύο χιλιάδες χρόνια δεν τον ζητούσε, διότι είχε στηρίξει την πίστη του σε Θεούς οι οποίοι του έτρεφαν πάθη, τα οποία πάθη εξασφάλιζαν την αμαρτία. Αυτός ο λαός είναι ο ελληνικός λαός ο οποίος δέχτηκε το κάλεσμα και εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια βγάζει αγίους με σοφία ουρανόδρομη που καθιστούν το έθνος μας λίκνο πολιτισμού, Δημοκρατίας και σοφίας, η οποία σοφία έχει εισέλθει σε όλον τον κόσμο και όλοι οι λαοί νουθετούνται από αυτήν. Αυτός ο λαός αν και σήμερα βρίσκεται σε πνευματικό εγκλωβισμό και υποσιτισμό αλλά και υλικό, θα βρει πάλι τον προσανατολισμό του, αφού όμως πρώτα ταπεινωθεί ενώπιον πάντων. Κατόπιν ο Θεός θα ενεργήσει με θαύματα μεγάλα τα οποία θα του δώσουν την δύναμη να πρωτοστατήσει πάλι στα δρώμενα της παγκόσμιας αναγέννησης και στην παύση του πνευματικού υποσιτισμού που διακατέχει τον κόσμο μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ΙΑ΄

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΙ 1 – 2

«1. Λέγω λοιπόν, Μήπως απέρριψεν ο Θεός τον λαόν αυτού; Μη γένοιτο· διότι και εγώ Ισραηλίτης είμαι, εκ σπέρματος Αβραάμ, εκ φυλής Βενιαμίν.
2. Δεν απέρριψεν ο Θεός τον λαόν αυτού, τον οποίον προεγνώρισεν. Ή δεν εξεύρετε τι λέγει η γραφή περί του Ηλία; πως ομιλεί προς τον Θεόν κατά του Ισραήλ, λέγων·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν απέρριψε κανέναν ο Θεός και όσοι βγάζουν εύκολα συμπεράσματα θα πέσουν έξω. Όλοι οι λαοί βρίσκονται κάτω από την ίδια διαπαιδαγώγηση. Αυτοί που νομίζουν σήμερα ό,τι είναι καλύτεροι από τους άλλους, ας μας αποδείξουν με την ζωή τους και όχι με θεωρίες ή παχιά λόγια ποια είναι τα έργα τους. Ο Λόγος του Θεού αναφέρει, ο ίδιος ο Χριστός το φανέρωσε ότι όποιος πιστεύει στον Θεό έχει σημεία. Σημεία δε εις τους πιστεύσαντας θέλουσι παρακολουθεί ταύτα, Εν τω ονόματί μου θέλουσιν εκβάλλει δαιμόνια· θέλουσι λαλεί νέας γλώσσας· όφεις θέλουσι πιάνει· και εάν θανάσιμόν τι πίωσι, δεν θέλει βλάψει αυτούς· επί αρρώστους θέλουσιν επιθέσει τας χείρας και θέλουσιν ιατρεύεσθαι. Για δείξτε μου έναν που καυχάται ότι έχει τον Θεό και έχει τα σημεία αυτά. Ακόμη ποιος έχει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, ποιος έχει τα χαρίσματα; Οι άνθρωποι όμως τι κάνουν; Αν κανένας με αγώνα παρουσιάσει έναν καρπό, μία ιδιότητα, ένα σημείο τον χαρακτηρίζουν πνευματοφόρο, τον διαφημίζουν άγιο κ.λ.π. Δεν επιδιώκει ο Θεός να αναγεννηθεί ένας άνθρωπος αλλά όλοι οι λαοί, γι’ αυτό σήμερα όλοι βρίσκονται σε διαπαιδαγώγηση. Ας μην καυχόμεθα και θέλουμε να λέμε ότι είμεθα θεοφόροι ενώ την ζωή μας την στηρίζουν τα φάρμακα και η ύλη. Κάποτε συνάντησα έναν ορθόδοξο ο οποίος ήταν πολύ φανατικός με το δόγμα του και κατηγορούσε μέσα από την επιπολαιότητα του και την άγνοια τους πάντες. Ήξερα ότι είχε ένα πρόβλημα υγείας. Του είπα λοιπόν, γιατί αδελφέ μου κατηγορείς και εναντιώνεσαι στην σοφία του Θεού; Μου λέει, εγώ ποτέ δεν εναντιώνομαι στον Θεό, τον Θεό τον αγαπώ. Του απάντησα, ξέρεις ότι τα φάρμακα που πίνεις και είσαι ακόμα ζωντανός τα έχουν φτιάξει καθολικοί; Ξέρεις ότι το αυτοκίνητο που έχεις το έχουν φτιάξει καθολικοί; Ξέρεις ότι την τεχνολογία που έχεις σπίτι σου την έχουν επινοήσει καθολικοί; Εσύ του είπα που είσαι ορθόδοξος τι έκανες, που αναπτύχθηκες; Μήπως πνευματικά; Που είναι τα στοιχεία του Θεού, δεν βλέπω να σε διέπει κάτι. Ούτε σοφία Θεού, ούτε καρπούς έχεις, ούτε χαρίσματα, ούτε ιδιότητες, ούτε τίποτα δεν έχεις. Μήπως αναπτύχθηκες υλικά; Δεν βλέπω κάτι. Σε όλους τους τομείς κάθε μέρα σκάνδαλα εκδηλώνονται από ανθρώπους οι οποίοι λένε ότι αγαπούν τον Θεό και τον λαό, ειδικά σήμερα που αν οι άλλες χώρες δεν μας στήριζαν οικονομικά θα είχαμε γυρίσει 100 χρόνια πίσω. Ούτε φάρμακα δεν θα είχαμε και πιστεύω ότι δεν θα το αποφύγουμε. Αδελφέ του είπα, μην κρίνεις, μην φανατίζεσαι διότι αν ζεις ακόμη, ζεις με την σοφία όλων αυτών που κατηγορείς. Μόλις το κατάλαβε έσκυψε το κεφάλι και μου είπε, σε ευχαριστώ αδελφέ διότι με βοήθησες να καταλάβω πολλά και να μπω στην θέση μου.
Είναι πολλοί που κατηγορούν μέρα - νύχτα και το παίζουν έξυπνοι. Εγώ συμβουλεύω, ας πάρουμε τον Λόγο του Θεού στα χέρια μας και ας θέσουμε μία νέα βάση στην ζωή μας, η οποία να διέπεται από την λογική του Θεού μήπως και βρούμε τον προσανατολισμό μας έναντι του Θεού, έναντι των συνανθρώπων μας, έναντι του εαυτού μας τον οποίον υποσιτίζουμε πνευματικά και τον οδηγούμε σε αδιέξοδο. Κάνοντας μάλιστα το γήρας, την φθορά, τον θάνατο στην συνείδηση μας ό,τι είναι θέλημα του Θεού. Μη γένοιτο! Η αμαρτία μας έφερε στην κατάσταση αυτή. Η αναμαρτησία θα μας ξαναφέρει στην χώρα του Θεού όπου σε αυτή μπαίνουν οι ζώντες. Ο Θεός δεν είναι Θεός νεκρών αλλά ζώντων. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΙ 3 – 5

«3. Κύριε, τους προφήτας σου εθανάτωσαν και τα θυσιαστήριά σου κατέσκαψαν, και εγώ εναπελείφθην μόνος, και ζητούσι την ψυχήν μου.
4. Αλλά τι αποκρίνεται προς αυτόν ο Θεός; Αφήκα εις εμαυτόν επτά χιλιάδας ανδρών, οίτινες δεν έκλιναν γόνυ εις τον Βάαλ.
5. Ούτω λοιπόν και επί του παρόντος καιρού απέμεινε κατάλοιπόν τι κατ' εκλογήν χάριτος».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Έχουν πέσει πολλοί άνθρωποι στην παγίδα αυτή, όμως έπειτα είδαν αυτό που είδε και ο προφήτης Ηλίας υπό του Θεού, ότι είναι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι λόγω της ταπείνωσης ζουν σήμερα στην αφάνεια. Θα κάνουν όμως σήμερα όλοι αυτοί οι άνθρωποι την παρουσία τους και η έκπληξη θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα είναι πολλοί οι οποίοι μέσα από τις επιστήμες των ανθρώπων την Φιλοσοφία, την ψυχολογία, τα γράμματα γνώρισαν τον Θεό καλύτερα και απ’ αυτούς που λένε ότι είναι περιούσιος λαός του Θεού. Αδέλφια μου το κάλεσμα που λάβαμε είναι προσωπικό. Ας τείνουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην μετάνοια, η οποία φέρνει την αναγέννηση ώστε να ανοίξει ο Θεός τα πνευματικοπύρινα μάτια μας και να δούμε την πραγματικότητα του Θεού και όχι την άγνοια ή την ημιμάθεια την δική μας την οποίαν έχει αναπτύξει ο εγωισμός μας.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΣ 6

«6. Εάν δε κατά χάριν, δεν είναι πλέον εξ έργων· επειδή τότε η χάρις δεν γίνεται πλέον χάρις. Εάν δε εξ έργων, δεν είναι πλέον χάρις· επειδή το έργον δεν είναι πλέον έργον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα έργα έχουν έναν σκοπό. Αυτός είναι να διαμορφώσουμε
χαρακτήρα Χριστού με ιδιότητες Θεού. Όσα όμως και αν είναι τα έργα μας δεν ωφελούν ώστε να δικαιώσουμε εαυτόν ενώπιον Θεού. Ο λόγος διότι η χάρη του Θεού δύναται να σώσει τον άνθρωπο ψυχή τε και σώματι. Αυτή η χάρη δόθηκε μέσα από την σταυρική θυσία του Κυρίου, χαρίζοντας σε όλους εμάς μηδενός εξαιρουμένου το μέγα έλεος, με φυσική συνέπεια όλοι δι’ αυτής της χάρης με μία ειλικρινή μετάνοια να μπορούμε να εισέλθουμε στα ’για των Αγίων και να κοινωνούμε αιώνια την σοφία του Θεού, η οποία όταν εισέλθει μέσα μας ελευθερώνει την ζωή μας από τα φθοροποιά στοιχεία και δίνει μία νέα κατεύθυνση στο πνεύμα μας το οποίο μεταλλάσσεται σε πνεύμα ζωοποιόν, αναπτύσσοντας σε εμάς αφού το ρήμα του Θεού είναι ζωοποιόν, άφθαρτα στοιχεία. Εύχομαι να εννοήσουμε την σοφία του Θεού (χάρη, μέγα έλεος, αναγέννηση) και να εντάξουμε αυτή στην καθημερινότητά μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΙ 7 – 10

«7. Τι λοιπόν; Ο Ισραήλ δεν επέτυχεν εκείνο το οποίον ζητεί, οι εκλεκτοί όμως επέτυχον· οι δε λοιποί ετυφλώθησαν,
8. καθώς είναι γεγραμμένον· Έδωκεν εις αυτούς ο Θεός πνεύμα νυσταγμού, οφθαλμούς διά να μη βλέπωσι και ώτα διά να μη ακούωσιν, έως της σήμερον ημέρας.
9. Και ο Δαβίδ λέγει· Ας γείνη η τράπεζα αυτών εις παγίδα και εις βρόχον και εις σκάνδαλον και εις ανταπόδομα εις αυτούς·
10. ας σκοτισθώσιν οι οφθαλμοί αυτών διά να μη βλέπωσι, και τον νώτον αυτών διαπαντός κύρτωσον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Θεός έδωσε τα πάντα σε αυτόν τον λαό. Αυτοί όμως λόγω της αμαρτίας παραπλανήθηκαν και μετέτρεψαν τον Θεό σε νόμο, σε δόγμα, σε τιμωρό, σε προσωπικά συμφέροντα, σε φιλοδοξίες, σε τύπους γεμάτους με εντάλματα ανθρώπων κ.λ.π. Όλα αυτά επέφεραν την τύφλωση σε σημείο που όταν ο Θεός τους επισκέφθηκε διά του Υιού του, να του φερθούν με τον πιο σκληρό τρόπο οδηγώντας αυτόν στον σταυρικό θάνατο. Ο Θεός όμως με την αγάπη του η οποία καλύπτει τα λάθη των παιδιών του, παραχώρησε την τύφλωση αυτών για ένα λόγο, για να γεννήσει πολλά τέκνα, πολλά έθνη τα οποία και γνώρισαν σήμερα την σοφία του Θεού. Παρόλα αυτά όμως ακόμη κανένα έθνος δεν εννόησε να εφαρμόσει αυτή την σοφία ώστε να νομοθετείται υπό αυτής. Με μία ματιά γύρω μας θα αντιληφθούμε την πραγματικότητα. Έτσι λίγο ή πολύ όλοι είμαστε γεμάτοι από το ψέμα, από την αμαρτία, από τα πάθη, από τις πονηρίες, από τα συμφέροντα κ.λ.π. Αυτό όμως ήταν το σχέδιο του Θεού. Πάντες να χάσουμε τον προσανατολισμό μας ώστε να μην υπάρχει καύχηση η οποία επιφέρει τον εωσφορικό εγωισμό που μας κάνει να αποστρεφόμαστε τους συνανθρώπους μας θεωρώντας εαυτούς σοφούς. Κατόπιν να γνωρίσουμε όλοι μέσα από την τύφλωση αυτή καλό και κακό, αμαρτία και αναμαρτησία, ζωή και θάνατο. Εξάλλου ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο δυσί, καλό-κακό, νύχτα-μέρα. Με αυτόν τον τρόπο διαπαιδαγωγεί ο Θεός τον άνθρωπο, με σκοπό μέσα από την τύφλωση να φτάσει αυτόν στον Κολοφώνα της δόξης του άπειρου και παντοδύναμου Θεού. Μέσω λοιπόν της διαπαιδαγώγησης θα μπορέσει ο άνθρωπος να φτάσει στην θέωση. Ξέρουμε ότι ούτε μία τρίχα δεν πέφτει άνευ του θελήματος του Θεού. Να είμεθα σίγουροι ότι όλα ζουν, κινούνται και ενεργούν μέσα στην σοφία του Θεού για την ανοικοδόμηση του νέου κόσμου. Εμείς μην προτρέχουμε να βγάλουμε αποφάσεις ή συμπεράσματα ώστε να πούμε ο Θεός ευλόγησε αυτόν, απέρριψε αυτόν κ.λ.π. Προ του τέλους μην μακάριζε εαυτό άνθρωπε. Η Φωνή Θεού τονίζει ώστε τα τέκνα αυτής να διακατέχονται από σοφία Θεού, αυτή είναι τα πάντα συνεργούν στο αγαθό τοις αγαπώσιν τον Θεόν. Εμείς να τείνουμε στην αναγέννηση ώστε να συλλάβουμε τα έργα του Θεού και να γνωρίσουμε την σοφία του, η οποία τον διέπει με σκοπό να αναγεννήσει τον άνθρωπο. Ο Θεός δεν είναι κανενός έθνους, κανενός ανθρώπου, είναι Θεός όλων των ανθρώπων και όλων των λαών της γης και για όλους θα μεριμνήσει, να είμαστε σίγουροι γι’ αυτό. Όλοι έχουμε οικογένειες και κανείς μας δεν απορρίπτει τα παιδιά του, ίσα - ίσα το αδύνατο το προσέχουμε περισσότερο. Έτσι και ο Θεός, το αδύνατο το προσέχει περισσότερο και όλα τα παρακολουθεί και τα κατευθύνει μέσω της εκπαίδευσης στο να γίνουν οι πάντες κληρονόμοι του κτιστού και άκτιστου κόσμου, κληρονόμοι της άφθαρτης ζωής, κληρονόμοι της απείρου κάλους σοφίας αυτού του Θεού. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στον Πατέρα μας και εμείς να κοιτάξουμε την δουλειά μας, η οποία είναι η θέωση ψυχής και σώματος. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στον δέκατο στίχο αναφέρει ότι εσκωτίσθησαν οι οφθαλμοί αυτών διά να μη βλέπωσι και η διανόηση αυτών διά να μη νοήσωσι. Η αμαρτία και η αποστροφή του ανθρώπου έναντι του θελήματος του Θεού, γεννά όλα αυτά και άλλα πολλά με σκοπό να ταπεινώσουν τον εγωιστή άνθρωπο, ο οποίος απέρριψε τον Θεό και στράφηκε στο να εξασφαλίσει αφ’ εαυτού την ζωή χωρίς την συμμετοχή αυτού που του την έδωσε, που του την χάρισε, του Θεού Πατέρα. Έτσι έρχεται η ταπείνωση. Δεν μπορούμε να εγκαταλείπουμε τον γεννήσαντα οργανισμό και να ψάχνουμε να βρούμε άλλο τρόπο ζωής. Αυτή η τακτική είναι σίγουρο ότι μας οδηγεί σε αδιέξοδο, πράγμα το οποίο βλέπουμε σήμερα να υφίσταται σε όλον τον κόσμο αφού αυτός με τα μέσα επικοινωνίας έγινε μία γειτονιά. Ας μην εμμένουμε στο να μας διέπει η συνεχόμενη αποστροφή μας από τον οίκο του Θεού, από την αγάπη του Πατέρα γιατί μας περιμένουν πολλές, άπειρες και αιώνιες ευλογίες όταν αποφασίσουμε να επανέλθουμε στις αρχές του ώστε να μας διέπει η ανυπόκριτη αγάπη. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΙ 11 – 14

«11. Λέγω λοιπόν, Μήπως έπταισαν διά να πέσωσι; Μη γένοιτο· αλλά διά της πτώσεως αυτών έγεινεν η σωτηρία εις τα έθνη, διά να κινήση αυτούς εις ζηλοτυπίαν.
12. Και εάν η πτώσις αυτών ήναι πλούτος του κόσμου και ελάττωσις αυτών πλούτος των εθνών, πόσω μάλλον το πλήρωμα αυτών;
13. Διότι προς εσάς τα έθνη λέγω, Εφ' όσον μεν είμαι εγώ απόστολος των εθνών, την διακονίαν μου δοξάζω,
14. ίσως κινήσω εις ζηλοτυπίαν αυτούς, οίτινες είναι σαρξ μου και σώσω τινάς εξ αυτών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αφού η πτώση των Εβραίων γέννησε όλον τον Χριστιανικό κόσμο, φανταστείτε όταν δεν θα έχουν πτώση τι θα κάνουν. Όταν ο Θεός θελήσει αφού πρώτα πληρωθούν τα έθνη να τους αποκαλυφθεί, ο κόσμος ολόκληρος θα μεταβληθεί σε έναν επίγειο παράδεισο. Σήμερα εμείς οι Χριστιανοί ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να έχουμε συμμετοχή σε αυτόν τον παράδεισο. ’ρα, μέχρι τότε δεν θα κρίνουμε την πτώση των άλλων συνανθρώπων μας, διότι έφτασε η μέρα του Κυρίου όπου όλοι θα συμπληρώσουμε ο ένας στον άλλον τα πνευματικά ελλείποντα διά Πνεύματος Αγίου. Μετέπειτα όλοι θα γίνουμε μία οικογένεια του Θεού, η οποία θα είναι η αιώνια οικογένεια του Θεού και θα κοσμεί τον ουράνιο και επίγειο κόσμο μας με μέλη όλους τους αναγεννημένους εν Θεώ ανθρώπους. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΣ 15

«15. Διότι εάν η αποβολή αυτών ήναι φιλίωσις του κόσμου, τι θέλει είσθαι η πρόσληψις αυτών ειμή ζωή εκ νεκρών;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εννοεί την πνευματική ζωή των ανθρώπων, την πνευματική ανάσταση των ανθρώπων. Όσοι έχουν φύγει από τον ζώντα Θεό, έχουν φύγει από την ζωή. Όταν επιστρέψουν οι άνθρωποι στον Θεό θα ζήσουν την ανάσταση ψυχής και σώματος, θα ζήσουν την πνευματική ανάσταση. Ο Θεός είναι ζωή και δίνει την ζωή. Εύχομαι να κάνουμε έρευνες πνευματικές ώστε να ανακαλύψουμε την ζωή, τον Θεό. Κατόπιν να κοινωνούμε την ζωή από την πηγή της ζωής ώστε να γίνουμε άφθαρτοι, αιώνιοι γεμάτοι ουρανόδρομη σοφία Θεού, η οποία θα κάνει το DNA μας να γεννά ζωή που καθιστά το σώμα μας άφθαρτο και αιώνιο. Το ρήμα του Θεού όταν εισέρχεται διά της ακοής μέσα στον εσωτερικό μας κόσμο, μας αναπτύσσει σε γονιδιακό επίπεδο. Εάν ό,τι διαβάζουμε και ό,τι αναπτύσσουμε δεν κάνει το DNA μας να πάλλεται κατά Θεό, τότε απέχουμε απ’ αυτόν όσο ο ουρανός από την γη, ακόμα και αν μελετούμε τον Λόγο του Θεού να γνωρίζουμε ότι κάτι λείπει στην σχέση μας με τον Θεό. Αυτό είναι η ζώσα φωνή του ζώντος Θεού. Ας ευαρεστήσουμε με τα έργα μας και τα λόγια μας τον Θεό μέσα από τα έργα αγάπης και θυσίας, ώστε ο Πατέρας να εκχέει το πνεύμα του σε εμάς χωρίς μέτρο. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΙ 16 – 21

«16. Και εάν η ζύμη ήναι αγία, είναι και το φύραμα· και εάν η ρίζα ήναι αγία, είναι και οι κλάδοι.
17. Αλλ' εάν τινές των κλάδων απεκόπησαν, συ δε αγριελαία ούσα ενεκεντρίσθης μεταξύ αυτών και έγεινες συγκοινωνός της ρίζης και της παχύτητος της ελαίας,
18. μη κατακαυχάσαι εναντίον των κλάδων· εάν δε κατακαυχάσαι, συ δεν βαστάζεις την ρίζαν, αλλ' η ρίζα σε.
19. Θέλεις ειπεί λοιπόν· Απεκόπησαν οι κλάδοι, διά να εγκεντρισθώ εγώ.
20. Καλώς· διά την απιστίαν απεκόπησαν, συ δε διά της πίστεως ίστασαι· μη υψηλοφρόνει, αλλά φοβού·
21. διότι εάν ο Θεός δεν εφείσθη τους φυσικούς κλάδους, πρόσεχε μήπως δεν φεισθή μηδέ σε».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Έχουμε μία εντολή την οποία ήρθε ο καιρός μέσα από πνευματική επίγνωση να την βάλουμε στην ζωή μας. Αυτή είναι, μην κρίνεις ίνα μην κριθείς, συ τις είσαι όστις κρίνεις αλλότριον οικέτην, εις τον ίδιον αυτού κύριον ίσταται ή πίπτει· διά τούτο αναπολόγητος είσαι, ω άνθρωπε, πας όστις κρίνεις· διότι εις ό,τι κρίνεις τον άλλον, σεαυτόν κατακρίνεις. Όσοι κρίνουν φανερώνουν την πνευματική μικρότητα που τους διακατέχει. Όσοι κρίνουν δεν γνωρίζουν την σοφία του Θεού και τον τρόπο που εργάζεται την σωτηρία του ανθρώπου. Όσοι κρίνουν αντιμετωπίζουν την αυστηρότητα του Θεού. Όσοι κρίνουν απέχουν από τον Θεό όσο ο ουρανός από την γη. Όσοι κρίνουν θα πεθάνουν αργά ή γρήγορα, όσοι κρίνουν δεν ανήκουν στην οικογένεια του Θεού. Στην Αποκάλυψη αναφέρεται, έπεσε, έπεσε ο δράκων ο μέγας, ο όφις ο αρχαίος, ο καλούμενος Διάβολος και ο Σατανάς, ο πλανών την οικουμένην όλην και ο κατήγορος των αδελφών ημών, ο κατηγορών αυτούς ενώπιον του Θεού ημών ημέραν και νύκτα. Όσοι κρίνουν διακατέχονται από συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες, όσοι κρίνουν δεν κοινωνούν την ζωή αλλά τον θάνατο. Όσοι δεν κρίνουν τώρα είναι υιοί Θεού και θυγατέρες αυτού. Όσοι έχουν μέσα τους τον Θεό για να μην κρίνουν είναι ικανοί να σιωπήσουν σε όλη τους την ζωή. Όσοι δεν κρίνουν και δέχονται τα πάντα έχοντας εμπιστοσύνη ό,τι πίσω από το κάθε τι ενεργεί ο Πατέρας τους, ο Θεός, φανερώνουν την καταγωγή τους. Όσοι δεν κρίνουν θα ανακαλύψουν τον Θεό ο οποίος θα τους φανερώσει το δέντρο της ζωής, αυτό θα πλημμυρίσει όλο το σώμα τους με άφθαρτα στοιχεία τα οποία θα καθιστούν αυτό αιώνιο. Ο Χριστός ήταν υγιής στο πνεύμα και στο σώμα. Όσοι δεν κρίνουν είναι διότι για ό,τι συμβαίνει το αποδίδουν στην σοφία του Θεού η οποία πάντα συνεργεί στο αγαθό. Όσοι δεν κρίνουν είναι άγιοι, αιώνιοι, άφθαρτοι, αθάνατοι, θεοί. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΣ 22

«22. Ιδέ λοιπόν την χρηστότητα και την αυστηρότητα του Θεού, επί μεν τους πεσόντας την αυστηρότητα, επί σε δε την χρηστότητα, εάν επιμείνης εις την χρηστότητα· διότι άλλως και συ θέλεις αποκοπή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αυστηρότητα του Θεού έρχεται όταν ο άνθρωπος διέπεται από τον εωσφορικό εγωισμό. Ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται ταπεινοίς δίδει χάριν. Ο Θεός φεύγει από τον άνθρωπο που έχει σαν λογική το εγώ. Αυστηρότητα Θεού σημαίνει ότι ο άνθρωπος βρίσκεται συνέχεια σε πόλεμο με τον εαυτό του, με τον συνάνθρωπό του αλλά και με τον Θεό. Όταν ο άνθρωπος υψηλοφρονεί οπωσδήποτε αντιμετωπίζει την αυστηρότητα του Θεού. Διότι ο ίδιος ο Θεός λέγει εις άλλο σημείον ότι, ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται ταπεινοίς δε δίδει χάριν. Ο υψηλόφρων δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο παρά να τεθεί μέσα εις την αυστηρότητα του Θεού. Αντιτάσσεται εις την βουλήν του Θεού, αντιτάσσεται εις το θέλημα του Θεού, αντιτάσσεται εις την ύπαρξην του Θεού και δεν έχει καμία σχέση με τον Θεό. Ενώ ο ταπεινόφρων έχει και απολαμβάνει την χρηστότητα του Θεού. Μέσα εις την ταπεινοφροσύνην υπάρχει η γλυκύτης της ζωής, υπάρχει η αγάπη, υπάρχει η ενεργώς πίστις, υπάρχει το θέλημα του Θεού, υπάρχει η καλοσύνη. Είναι λοιπόν η χρηστότης αυτή απαραίτητη διά των Χριστιανών όπως εδώ ο Απόστολος Παύλος μας συνιστά (στίχος 22). Αλλά πώς θα δυνηθώμεν να καταλάβομεν εάν ευρισκόμεθα εις την χρηστότητα του Θεού ή εις την αυστηρότητα; Τόσον η αυστηρότης όσον και η χρηστότης του Θεού γίνεται καταφανής εις την ζωήν μας. Δυνάμεθα κάλλιστα να νιώθουμε, να διαισθανόμεθα πότε είμεθα εις την χρηστότητα και πότε είμεθα εις την αυστηρότητα. Μέσα μας υπάρχει πρώτα η καλή συνείδησις, υπάρχει η ειρήνη δηλαδή ειρηνεύομεν με τον εαυτό μας, ειρηνεύομεν προπάντων με τον Θεόν αλλά και με τον συνάνθρωπό μας. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι όντως υπάρχομεν μέσα εις την χρηστότητα του Θεού, διότι και όλες οι εργασίες μας αντιμετωπίζονται με αυτό το πνεύμα της χρηστότητας του Θεού και πάντοτε είμεθα νικηταί. Πάντοτε με την χάριν του Θεού και με την πίστιν λύομεν όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζομεν εις την ζωή μας. Επομένως δεν είναι δυνατόν να μην νιώθουμε, να μην διαισθανόμεθα την χρηστότητα και να μην γευόμεθα συγχρόνως το μεγαλειώδες τούτο έργον το οποίον έκαμεν ο Χριστός εις ημάς. Και μόνο αυτό όταν έχομεν δεν χρειαζόμαστε τίποτε άλλο εις τον κόσμο. Ας έχει όλος ο κόσμος όλα τα υλικά αγαθά του και ημείς ας έχουμε μόνον την χρηστότητα του Θεού. Αλλά και αντιθέτως όταν είμεθα εις την αυστηρότητα του Θεού, μέσα μας συνεχώς υπάρχει ο εσωτερικός μας κόσμος επαναστατημένος, δεν έχομεν συνείδησιν αγαθήν, δεν είμεθα ικανοποιημένοι διά όσα έργα πράττομεν και διά την σχέση μας με τον Θεόν. Δεν υπάρχει η πίστις η ουσιαστική να ενεργεί πραγματικά, δεν υπάρχει η πραγματική αγάπη, η ταπεινοφροσύνη, δεν υπάρχει η χρηστότητα του Θεού, υπάρχει η αυστηρότητα. Ο Θεός αντιτάσσεται εις τους υπερήφανους, δεν θέλει να τους ακούσει όταν επικαλούνται το όνομά Του, δεν θέλει να πραγματοποιήσει τας δυνάμεις της πίστεως και έτσι λοιπόν ο άνθρωπος βρίσκεται σε μιαν χαλαράν πνευματικήν κατάστασιν, ευρίσκεται εις μίαν θλίψιν, εις έναν πόνο, εις έναν αγώνα διηνεκή εφόσον ευρίσκεται εις την αυστηρότητα του Θεού. Δεν μας συμφέρει λοιπόν όταν νιώθομεν αυτήν την ψυχολογικήν κατάστασιν που πρέπει οπωσδήποτε να την απομακρύνουμε και να την αποβάλλομεν, να την αποτινάξομεν. Υπάρχουν τρόποι διά να επανέλθομεν εις την χρηστότητα του Θεού. Η υψηλοφροσύνη είναι μέγας εχθρός του ανθρώπου. Αυτή κατεδαφίζει ολόκληρον το πνευματικόν, το χριστιανικόν οικοδόμημα, ματαιώνει ολοσχερώς τις θαυματουργικές δυνάμεις της πίστεως, καταστρέφει τα μυροβόλα άνθη του πνευματικού παραδείσου τα οποία είναι οι αρεταί, θάπτει κυριολεκτικά τον ωραίον ψυχικόν κόσμον του ανθρώπου. Είναι πνευματική σχιζοφρένεια, θα ηδύναντο τις να την χαρακτηρίσει έτσι.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΣ 23

«23. Και εκείνοι δε, εάν δεν επιμείνωσιν εις την απιστίαν, θέλουσιν εγκεντρισθή· διότι δυνατός είναι ο Θεός πάλιν να εγκεντρίση αυτούς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι πολλοί άνθρωποι ή λαοί ή έθνη που αντιτάσσονται στην σοφία του Θεού, που είναι η παρουσία του Χριστού στον κόσμο και τα γεμάτα σοφία λόγια του και αιώνια έργα του. Μάλιστα αυτοί οι άνθρωποι έχουν σαν θεωρία το ου με πείσεις και αν με πείσεις. Αυτοί οι άνθρωποι με μεγάλη λύπη το λέω, θεωρώ ότι δεν θα γνωρίσουν ολοκληρωμένη την σοφία του Θεού δηλαδή την ανυπόκριτη αγάπη και την ζωή την άφθαρτη. Όσοι όμως έχουν απιστήσει διότι το πνευματικό τους επίπεδο δεν μπορούσε να αντιληφθεί την σοφία του Θεού, θα βρουν την πνευματική τους κοιτίδα και πίστη, ώστε να αναθεωρήσουν την λογική που τους έφερε απιστία στον Υιό και Λόγο του Θεού του ζώντος. Στην συνέχεια διά Πνεύματος Αγίου θα εγκεντρίσει σε αυτούς ο Θεός την άπειρη σοφία του, ώστε να μετέχουν των χαρισμάτων, των ιδιοτήτων, των καρπών του Αγίου Πνεύματος του Θεού, γινόμενοι μέτοχοι των επαγγελιών με αποκορύφωμα όλων την αιώνια, άφθαρτη ζωή, η οποία καθιστά την βασιλεία του Θεού εντός ημών αλλά και γύρω μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΣ 24

«24. Επειδή εάν συ απεκόπης από της φυσικής αγριελαίας και παρά φύσιν ενεκεντρίσθης εις καλλιελαίαν, πόσω μάλλον ούτοι οι φυσικοί θέλουσιν εγκεντρισθή εις την ιδίαν αυτών ελαίαν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η φυσική ελαία είναι ο Ισραηλιτικός λαός. Οι αποκομμένοι ενός κλάδου αυτής της ελαίας στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος εστράφηκε στα έθνη και μετέστρεψε αυτά από ειδωλολατρικά σε χριστιανικά. Εάν ο Θεός μπορεί ένα κλαδί της φυσικής ελαίας να το κεντρίσει και να το μεταβάλει σε καλλιελαίαν ώστε να κάμει ένα τόσο μεγάλο έργο το οποίο οι αιώνες θαυμάζουν, φανταστείτε στην φυσική ελαία τι θα της κάνει όταν όλη η δύναμη αυτής ενεργήσει σύμφωνα με τις αρχές του Χριστού. Αυτό θα συντελεστεί διότι είναι επαγγελία, όταν όμως έρθει ο χρόνος τον οποίον ο Θεός έθεσε εν τη ιδία αυτού εξουσία. ’ρα ας αφήσουμε τον Θεό να κάνει το έργο του και εμείς αυτό που μας φανέρωσε, διότι το έργο το οποίο επιτελεί διέπεται από άπειρη σοφία Θεού την οποία αν εννοούμε ας τον δοξάζουμε. Αν όχι, ας τον αφήσουμε να κάνει το θέλημά του και να είμεθα σίγουροι, όσοι τουλάχιστον έχουμε καλή προαίρεση, ότι κάποια στιγμή θα αντιληφθούμε την σοφία του Πατέρα και θα τον δοξάσουμε με τα λόγια, με τα έργα, με τα χέρια και με τα πόδια, κάνοντας όλο το σώμα θυσία ευάρεστη σε Θεό και ανθρώπους. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΣ 25

«25. Διότι δεν θέλω να αγνοήτε, αδελφοί, το μυστήριον τούτο, διά να μη υψηλοφρονήτε, ότι τύφλωσις κατά μέρος έγεινεν εις τον Ισραήλ, εωσού εισέλθη το πλήρωμα των εθνών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν η Φωνή Θεού βασιλέψει σε όλα τα έθνη θα καταλάβουμε ότι τα έθνη πληρώθηκαν από την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού και ο λόγος διότι η αγάπη η ανυπόκριτη, η αναμαρτησία, ο αγιασμός καθώς και η ζωή η άφθαρτη θα εμφανιστεί στην ζωή των Χριστιανών, κατέχοντας οι πάντες διά Πνεύματος Αγίου την θέωση. Το ’γιο Πνεύμα δύναται να παρέχει σε εμάς μέσα από την παντοδυναμία του ένα άφθαρτο σώμα, σώμα Χριστού με εξουσίες πάνω στους φυσικούς και υπερφυσικούς νόμους διά της ζώσης πίστεως αλλά και διά του λόγου μας, ο οποίος θα είναι λόγος Θεού γεμάτος ενέργεια Θεού. Μην νομίζει κάποιος ότι για να γίνουν όλα αυτά θα περάσουν χρόνια. Ο Θεός δύναται σε κλάσματα δευτερολέπτου να ανατρέψει τον κόσμο αυτόν και να δημιουργήσει τον νέο κόσμο με νέους ουρανούς και νέα γη όπου η δικαιοσύνη, η ζωή, η σοφία του Θεού θα βασιλεύει μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων και ο κόσμος θα γίνει ένας επίγειος παράδεισος. Ας ενθυμηθούμε τους Εβραίους οι οποίοι τετρακόσια χρόνια ήταν σκλαβωμένοι, ώσπου ο Θεός έστειλε έναν άνθρωπο δικό του τον Μωϋσή. Αυτός κατ’ εντολή Θεού είχε την εξουσία του λόγου, έλεγε και γινόταν. Αυτός ελευθέρωσε τους Εβραίους σε 7 ημέρες χωρίς θύματα από την πλευρά των Εβραίων. ’ρα, ο Θεός πάλι θα στείλει άνθρωπο ο οποίος εν δυνάμει θα ανατρέψει τον παρόντα κόσμο σε μικρό χρονικό διάστημα. Η Φωνή Θεού ζητά από τα τέκνα αυτής να εντρυφούν μέσα στον Λόγο του Θεού και στην νουθεσία αυτής. Κατόπιν θα εμφανιστεί, Εκείνος, το πνεύμα της αληθείας και όλα θα λάβουν χώρα και η βασιλεία του Θεού θα δημιουργηθεί με μέλη τους υιούς και τις θυγατέρες, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι εις όλον τον κόσμο. Έπειτα, Εκείνος, αφού εκπληρώσει το έργο του, την αποστολή του η οποία είναι να ελέγξει τον κόσμο περί αμαρτίας, περί δικαιοσύνης και περί κρίσεως, θα δώσει το ερέθισμα στον Πατέρα να επιτρέψει ώστε να κάνει ο Κύριος την δευτέρα παρουσία του. Διότι ο εχθρός του Θεού που είναι ο θάνατος, θα έχει καταργηθεί διά του Παρακλήτου. Ο Πατέρας είπε στον Υιόν του αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του, Κάθου εκ δεξιών μου, εωσού θέσω τους εχθρούς σου υποπόδιον των ποδών σου. Έσχατος εχθρός καταργείται ο θάνατος. Μόνο όταν καταργηθεί ο θάνατος ο Κύριος θα έρθει πάλι στην γη, όχι για να κηρύξει το Ευαγγέλιο της βασιλείας αλλά για να συμβασιλεύσει με τους λελυτρωμένους του. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΙ 26 – 27

«26. και ούτω πας ο Ισραήλ θέλει σωθή, καθώς είναι γεγραμμένον· Θέλει ελθεί εκ Σιών ο λυτρωτής και θέλει αποστρέψει τας ασεβείας από του Ιακώβ·
27. Και αύτη είναι η παρ' εμού διαθήκη προς αυτούς, Όταν αφαιρέσω τας αμαρτίας αυτών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η προφητεία αυτή είναι γραμμένη για τον Ισραηλιτικό λαό και προαναγγέλλει την έλευση του Κυρίου. Ακόμα, Ισραήλ σημαίνει δυνατός άνθρωπος. Το δυνατός δεν απορρέει από την σωματική διάπλαση αλλά από το ισχυρό πνεύμα που διακατέχεται. Έχουμε τέτοιο παράδειγμα τον Κύριό μας, ο οποίος δεν υπολόγισε κανέναν και τίποτα, έφτασε στο σημείο για το θέλημα του Πατέρα του να δώσει και την ζωή του λύτρο αντί πολλών, διδάσκοντας με την παρουσία του ήθος, αγάπη, σοφία, ειρήνη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, πίστη ζώσα, ταπεινοφροσύνη εις το έπακρον κ.λ.π. Ο άνθρωπος που έχει το πνεύμα του Θεού και εκδηλώνει το θέλημα αυτού χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες είναι ο Ισραήλ, ο ισχυρός. Ας μείνουμε στο αγιαστήριο και ας συνδιαλεγόμεθα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με το να αναπτύσσουμε στην ζωή μας το θέλημα του Θεού με απόφαση ή ταν ή επί τας. Ο Θεός δεν θέλει ανθρώπους που λένε ό,τι είναι του Θεού και κρύβονται από τον κόσμο και τα στερεότυπα που τον διέπουν. Ο Θεός θέλει ιδεώδεις ανθρώπους κινούμενους με αγάπη, με αλήθεια, με δικαιοσύνη, με ζώσα πίστη. Αυτός ο άνθρωπος είναι του Θεού. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Χριστός ο οποίος ήλθε εκ Σιών και ανέτρεψε με την ζωή του την δαιμονισμένη κατάσταση η οποία είχε αναπτυχθεί στους Ισραηλίτες. Και τα έσχατα χρόνια τα οποία σήμερα διανύουμε, πάλι οι άνθρωποι οι ισχυροί οι οποίοι θα έχουν εννοήσει το θέλημα του Θεού θα ενεργήσουν ώστε να ιδρυθεί η βασιλεία σε όλον τον επίγειο κόσμο. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΣ 28

«28. Κατά μεν το ευαγγέλιον, είναι εχθροί διά σας, κατά δε την εκλογήν αγαπητοί διά τους πατέρας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο στίχος αυτός μιλάει για τους Εβραίους, τους Ισραηλίτες οι οποίοι δυστυχώς έγιναν αντιφρονούντες στο Ευαγγέλιο του Χριστού και στο θέλημα του Θεού. Ο τρόπος διότι δεν πίστεψαν σε αυτόν που έστειλε ο Θεός, στον Υιό και Λόγο του Θεού του ζώντος, ο οποίος εστάλη παρά του Θεού ίνα καταργήσει τα έργα του διαβόλου. Ο λόγος που δεν τον δέχτηκαν ήταν διότι ο Θεός τους, ο ζων Θεός που είχαν μετατράπηκε σε θρησκεία, σε τύπους κ.λ.π. Παρόλα αυτά όμως οι Εβραίοι είναι αγαπητοί στον Θεό και στους πατέρες και αυτό γιατί είναι ο περιούσιος λαός του Θεού όπου η φιλοσοφία τους, η πίστη τους, οι ενέργειές τους είναι όλες κατά Θεό, ο οποίος Θεός ενήργησε σε αυτούς με θαύματα μεγάλα. Εμείς σαν λαός του Θεού, ας έχουμε αγάπη η οποία να στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό, ώστε να μην δημιουργηθεί σε εμάς η αυστηρότητα του Θεού αλλά η χρηστότητα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΙ 29 – 31

«29. Διότι ανεπίδεκτα μεταμελείας είναι τα χαρίσματα και η πρόσκλησις του Θεού.
30. Διότι καθώς και σεις ηπειθήσατέ ποτέ εις τον Θεόν, τώρα όμως ηλεήθητε εν τη απειθεία τούτων,
31. ούτω και ούτοι ηπείθησαν τώρα εν τω υμετέρω ελέει, διά να ελεηθώσι και αυτοί·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 29ος: Ο Θεός έχει επαγγελίες τις οποίες κληρονομούν οι άνθρωποι οι οποίοι κοινωνούν την σοφία του και εντάσσουν εαυτό κάτω από το θέλημά του, ολοκληρώνοντας την μετάνοιά τους και την αναγέννησή τους μέσα από την υπακοή και την μέγιστη αρετή που είναι η υπομονή, εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχάς υμών. Ο Θεός υπόσχεται σε εμάς χαρίσματα, σημεία, ιδιότητες, καρπούς, ζωή αιώνια. Με λίγα λόγια θέωση. Αυτό συνεπάγεται με το να μας διακατέχει η σοφία του Θεού η οποία γίνεται σε εμάς συναρπάζουσα και έπειτα εκδηλώνεται και αναπτύσσεται καθημερινά στην ζωή μας πάνω σε όλους τους τομείς. ’ρα, ο Θεός δίνει ό,τι υπόσχεται και δεν μεταμελείται γι’ αυτό. Εύχομαι το κάλεσμα που λάβαμε και τα ιδιαίτερα χαρίσματα που μας δόθηκαν, όπως λογική Θεού και όχι ανθρώπων να τα στρέψουμε για την δόξα του Θεού, την αναγέννησή μας και την σωτηρία των αδελφών μας. Όποιος αγωνιστεί να μην πεθάνει ο αδελφός του, δεν θα πεθάνει ο ίδιος. Το πιστεύουμε αυτό και το εργαζόμεθα με όλες μας τις δυνάμεις όχι για να μην πεθάνουμε, αλλά διότι αυτό είναι το θέλημα του Θεού και το συμφέρον μας. Ο λόγος διότι μέσω της σοφίας του αναπτύσσουμε αγάπη η οποία είναι ανυπόκριτη, κατόπιν γινόμεθα άνθρωποι με ιδανικά Χριστού και στοιχεία Θεού, τα οποία μας οδηγούν στο να γίνουμε μέτοχοι της σοφίας αυτού. Καλύτερα να ζήσουμε έστω μία ημέρα με αγάπη παρά 100 χρόνια χωρίς αυτή. Χωρίς αδέλφια μου την σοφία του Θεού η οποία μας εξασφαλίζει πνεύμα Θεού. Ο άνθρωπος γίνεται κτήνος αγωνιζόμενος εις όλη του την ζωή όχι για το γενικό συμφέρον αλλά για το ατομικό. Το ατομικό συμφέρον τον μεταβάλλει από θεό σε κτήνος. Ο άνθρωπος ο εν τιμή με την ημιμάθεια, την αμαρτία, την άγνοια που τον διέπει, παρασυνεβλήθη τοις κτήνεσιν τοις ανοήτοις και ωμοιώθη αυτοίς. Μη γένοιτο! Αδέλφια μου ας το εννοήσουμε άπαξ διαπαντός, το γενικό συμφέρον καθιστά εμάς αντί Θεού στην γη, το οποίο γενικό συμφέρον δεν θα το επιδιώκουμε με την λογική του κόσμου αλλά με την λογική του Θεού αναπτύσσοντάς μας την δικαιοσύνη του Θεού, η οποία πάντα προσφέρει και ποτέ δεν απαιτεί ενώ των ανθρώπων απαιτεί. Μη γένοιτο να μας διέπει ανθρώπινη δικαιοσύνη. Από την ώρα που γνωρίσαμε την δικαιοσύνη και την σοφία του Θεού δεν χωράει μέσα στην λογική μας καμία άλλη δικαιοσύνη. Αμήν.
Στίχος 30ος, 31ος: Όλοι έχουμε ανάγκη το έλεος του Θεού. Αφού αυτό αγκάλιασε εμάς όταν ζούσαμε στην απείθεια, στην άγνοια θα έρθει λοιπόν στιγμή που θα αγκαλιάσει και τους Εβραίους οι οποίοι σήμερα ζουν στην απείθεια, αλλά θα αγκαλιάζει και όλους τους λαούς της γης. Ο Θεός σώζει τον άνθρωπο χωρίς νόμο, με νόμο, με την απλή πίστη, όστις αν επικαλεστεί το όνομα του Κυρίου θέλει σωθεί, με την ζώσα πίστη, με την χάρη η οποία βρίσκει τρόπους και επινοεί συστήματα σωτηρίας μέσα από την αγάπη. Κάπου λοιπόν το έλεος του Θεού θα βρει, θα συναντήσει τον άνθρωπο και θα τον αγκαλιάσει ώστε μετέπειτα να τον αναγεννήσει και να τον ολοκληρώσει πνευματικά. Όταν ο άνθρωπος γνωρίσει τον Θεό θα διέπεται από την σοφία του, την οποίαν θα σπουδάσει, θα εμπεδώσει και στην συνέχεια θα εκδηλώνει σε κάθε στιγμή της ζωής του. Ας αφήσουμε αδέλφια μου τις μικρότητες, τα στερεότυπα, τις φανατικές θρησκείες, τις εξυπνάδες, τα εντάλματα των ανθρώπων και ας κάνουμε αυτό που νιώθουμε το οποίο είναι να μοιράσουμε όλοι αγάπη, ο τρόπος το περίσσευμα του ενός στο υστέρημα του άλλου. Ας αφήσουμε την ανθρώπινη εωσφορική εγωιστική λογική η οποία μας διακατείχε μέχρι χτες. Ας αφήσουμε τις ταμπέλες που φόρτωσαν άνθρωποι με συμφέροντα προσωπικά στις πλάτες μας από παιδικής ηλικίας, καταφέρνοντας να μας δαιμονίσουν και να μας χωρίσουν μεταξύ μας. Ας αφήσουμε τους εγωισμούς και ας γίνουμε όλοι ένα, όλος ο πλανήτης να γίνει ένα, αυτό μας συμφέρει. Εξάλλου το ένα είναι ευαγγελική απαίτηση του Θεού ως προς όλους τους λαούς της γης και έχει γίνει αντιληπτό από ανθρώπους του πνεύματος οι οποίοι μέσα από την σιωπή γνώρισαν τον Θεό και ενώ δεν είχαν τον νόμο του Θεού νομοθετούνται σήμερα δι’ αυτού. Ο ίδιος ο Θεός ερχόμενος τόνισε, φανέρωσε, απαίτησε από τον άνθρωπο σε παγκόσμια κλίμακα, το εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστε εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις. Η αγάπη δεν είναι για ένα μικρό σύνολο ανθρώπων και τους θρησκευτικούς ομοϊδεάτες τους. Η αγάπη αγκαλιάζει όλο τον πλανήτη, όλο το σύμπαν, όλο το άπειρο. Ας γίνουμε αδέλφια μου θεοί και ας φύγουμε από τις μικρότητες τις οποίες φόρτωσε σε εμάς η πτώση, η αμαρτία, το ψέμα το οποίο σήμερα έχει σκεπάσει δυστυχώς όλο τον πλανήτη. Κάποτε κάποιος μου είπε ότι εμείς έχουμε αγάπη διότι η εκκλησία μας έχει φτιάξει ορφανοτροφείο το οποίο φιλοξενεί παιδιά. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το γηροκομείο, το ορφανοτροφείο δεν έγινε από αγάπη αλλά από ανάγκη. Η αγάπη του Θεού έχει άλλες επιδιώξεις. Αυτές είναι πως αν στο Αγρίνιο υπάρχουν 40 ορφανά παιδιά και υπάρχουν και 50.000 οικογένειες, υπάρχουν και άνθρωποι του πνεύματος του Θεού, γιατί δεν τα παίρνουμε στο σπίτι μας οι 40 οικογένειες; Αυτό λέει η αγάπη. Αν υπάρχουν 100 γέροι γιατί δεν τους παίρνουν στα σπίτια τα παιδιά τους ή αν δεν έχουν παιδιά οι άλλες οικογένειες; Αυτό λέει η αγάπη. Η αγάπη έχει άλλους τρόπους που ενεργεί και όχι κατασκευάζοντας ορφανοτροφεία, γηροκομεία κ.λ.π. και θα το δούμε όταν δεν θα έχουν τα ιδρύματα αυτά χρήματα τότε θα τα εγκαταλείψουν οι πάντες, διότι η αγάπη τους στηρίζεται στα χρήματα και όχι στην αγάπη του Χριστού. Ας βάλουμε μυαλό διότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Μη γένοιτο! Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΙ 32 – 33

«32. Διότι ο Θεός συνέκλεισε τους πάντας εις την απείθειαν, διά να ελεήση τους πάντας.
33. Ω βάθος πλούτου και σοφίας και γνώσεως Θεού! πόσον ανεξερεύνητοι είναι αι κρίσεις αυτού και ανεξιχνίαστοι αι οδοί αυτού!».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 32ος: Δεν θα μπορούσε ο άνθρωπος να ταπεινωθεί ενώπιον Θεού και ανθρώπων αν δεν γνώριζε την αμαρτία, την φθορά, τον θάνατο. Δεν θα μπορούσε ο άνθρωπος να εκτιμήσει την αξία του Θεού, της ζωής εάν δεν ζούσε την αποστροφή του Θεού και δεν ερχόταν στην απείθεια. Γι’ αυτό τον λόγο έφερε ο Θεός τον άνθρωπο στην απείθεια, για να γνωρίσει το κακό ώστε μετέπειτα να εκτιμήσει το καλό και μέσω του ελέους να χαρίσει σε αυτόν ο Θεός την ζωή, η οποία του είχε δοθεί εξ αρχής όμως δεν την σεβάστηκε. Είναι λοιπόν παραχώρηση Θεού διότι η σοφία αυτού ενήργησε ώστε να ιδρυθεί η βασιλεία του διαβόλου σε όλο τον πλανήτη και να δουν οι άνθρωποι τι επιφέρει το κακό. Όταν εννοήσουν στην πορεία το αγαθό, το θέλημα του Θεού να στραφούν όλοι ώστε να φέρουν αυτό στην ζωή τους, κάνοντας αγώνα ώστε να το εκτιμήσουν και να το κρατήσουν αιώνια.
Με αυτόν τον τρόπο θα εννοήσουμε την αγάπη, θα εννοήσουμε το μέγα έλεος, θα εννοήσουμε το κάλεσμα που λάβαμε, θα εννοήσουμε την παρουσία του Χριστού και το ανθρωποσωτήριο έργο του.
Στίχος 33ος: Είναι άπειρη η σοφία του Θεού την οποίαν ο Θεός φανερώνει και ξεδιπλώνει σήμερα μπροστά μας και από την οποίαν σπουδάζουμε όλοι εμείς σήμερα οι ανήκοντες στην Φωνή Θεού, ώστε μέσω αυτής να κινηθούμε πλέον κατά Θεό. Η οποία σοφία του παραχωρεί εις ημάς την ελευθερία του πνεύματος, διότι όπου το πνεύμα του Θεού εκεί ελευθερία πραγματική η οποία χορηγεί αιωνίως την ζωή εκείνη που καθιστά αυτή άθαφτη και αιώνια σε εμάς. Με λίγα λόγια δεν εξιχνιάζονται οι βουλές του Θεού και η σοφία αυτού αφού τα πάντα είναι δυνατά εις αυτόν και ουδέν αδύνατον. Μία ματιά στην Δημιουργία θα μας κάνει να το διαπιστώσουμε αυτό. Για να συμμετέχουμε και εμείς στην σοφία του, θέλει από εμάς καλή προαίρεση και όλα μπορούν να εξιχνιαστούν φτάνοντας σιγά-σιγά στο να εννοήσουμε τις ανεξιχνίαστες βουλές του. ’λλωστε γι’ αυτό δημιουργηθήκαμε, για να γίνουμε κατ’ εικόνα και ομοίωση. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΙ 34 – 36

«34. Διότι τις εγνώρισε τον νούν του Κυρίου; ή τις έγεινε σύμβουλος αυτού;
35. ή τις έδωκε τι πρώτος εις αυτόν, διά να γείνη εις αυτόν ανταπόδοσις;
36. Επειδή εξ αυτού και δι' αυτού και εις αυτόν είναι τα πάντα. Αυτώ, η δόξα εις τους αιώνας. Αμήν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 34ος: Τον νου του Κυρίου, του Θεού δεν τον γνώρισε κανένας άνθρωπος παρά μόνο ο Υιός και Λόγος του Θεού του ζώντος, ο οποίος ερχόμενος εις τον κόσμο φανέρωσε αυτόν με τα λόγια και με τα έργα αγάπης και ελέους, τα οποία στρέφονταν προς πάντα συνάνθρωπο φίλο και εχθρό. Σήμερα όμως διά Πνεύματος Αγίου ήρθε ο καιρός να γνωρίσουμε όλοι όσοι έχουμε καλή προαίρεση και προορισμό σωτηρίας τον νου του Χριστού, ο οποίος δύναται να εξασφαλίσει σε εμάς όταν τον υιοθετήσουμε την άπειρη σοφία του, η οποία στην συνέχεια δύναται να ελευθερώσει την ζωή μας από όλα τα εωσφορικά φθοροποιά στοιχεία που επιβουλεύονται αυτή την ζωή μας.
Ας δούμε λίγο τι είχε μέσα ο νους του Κυρίου. Πώς σκέφτονταν ο Κύριος; Πρώτον, σκέφτονταν συνέχεια τον Πατέρα του, με στόχο να συλλάβει ακριβώς το θέλημά του και να το θέσει στην ζωή του. Ο  ίδιος φανέρωσε, απ' εμαυτού δεν κάμνω ουδέν, αλλά καθώς με εδίδαξεν ο Πατήρ μου, ταύτα λαλώ. Δεύτερον, άκουγε ποιο είναι το θέλημα του Πατέρα του και το έβαζε μέσα του, κάνοντάς το και δικό του θέλημα. Τρίτον, συμμετείχε ενεργά στο έργο αναγέννησης και σωτηρίας του ανθρώπου, υπακούοντας κατά πάντα και προβαίνοντας στις ενέργειες που χρειάζονταν για να είναι ευάρεστος εις αυτόν, γι’ αυτό και ο Πατέρας φανέρωσε, ούτος είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, εις τον οποίον ευηρεστήθην. Τέταρτον, ο νους του Χριστού ήταν γεμάτος από ενδιαφέρον για τον άνθρωπο στο να τον αναγεννήσει και να τον οδηγήσει στην ζωή, στην άφθαρτη ζωή.
Στίχοι 35ος, 36ος: Όπως το λέει, τίποτα δεν δώσαμε, όλα μας δόθηκαν. Αν θέλουμε να δώσουμε κάτι σε αυτόν είναι να του ομοιάσουμε. Αυτή είναι η χαρά του Θεού, η οποία θα γίνει δόξα δική μας και δόξα δική του όμως όλα να γίνουν μέσα από την ελεύθερη βούληση μας. Είναι το πιο σημαντικό για τον Θεό, για τον Πατέρα μας να τον ακολουθήσουμε όχι από φόβο, όχι για να καλύψουμε την συνείδησή μας δημιουργώντας μία θρησκεία, έναν τύπο αλλά γιατί είναι ο Πατέρας μας, γιατί είναι ο γεννήσαντας οργανισμός, γιατί είναι αυτός που μας έκανε λογικά όντα με στόχο να γίνουμε θεοί κατ’ εικόνα και ομοίωση. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ΄


ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 1

«1. ΣΑΣ παρακαλώ λοιπόν, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, να παραστήσητε τα σώματά σας θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευάρεστον εις τον Θεόν, ήτις είναι η λογική σας λατρεία».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η λογική λατρεία είναι να αγαπήσουμε τον Θεό προσφέροντας το πνεύμα αλλά και το σώμα μας σε αυτόν, πιστεύοντας στις αρχές του και στο θέλημα του ώστε να δοξάζεται με τα έργα μας και τα λόγια μας σε μεγάλη ακτίνα. Η άλογη λατρεία είναι το σύστημα του κόσμου το οποίο στηρίζει την ζωή στην υλική οικονομία (χρήματα), αδιαφορώντας για την συμβουλή του Θεού ο οποίος φανερώνει ότι η ζωή δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων. Ακόμη, άλογη λατρεία είναι να πιστεύουμε ότι εφαρμόζοντας εντάλματα ανθρώπων και τύπους θρησκευτικούς θα πετύχουμε την θέωση. ’λογη λατρεία είναι η παράλογη λατρεία η οποία αποβλέπει σε προσωπικές φιλοδοξίες, σε ψέματα, σε πονηρίες, σε συμφέροντα κ.λ.π. Η λογική λατρεία είναι να γνωρίσουμε τον Κύριο μέσα πρώτα από τον Λόγο του Θεού και κατόπιν διά Πνεύματος Αγίου. Στην συνέχεια να γνωρίσουμε και τον εαυτό μας, ώστε να τον συγκρίνουμε με του Θεού και όχι με κάποιου άλλου ανθρώπου. Αφού εμπεδώσουμε την διαφορά, καταλάβουμε την διαφορά και την λάθος συμπεριφορά μας έναντι του Θεού, έναντι του εαυτού μας, έναντι των συνανθρώπων μας, έναντι της Δημιουργίας να προβούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε όλες τις υπερβατικές εκείνες θετικές ενέργειες οι οποίες αναπτύσσουν, διαπαιδαγωγούν και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας κατά Θεό και να κινούμεθα από σήμερα μέσα από την αφιέρωση στο να πετύχουμε αξίες αιώνιες, αφιερώνοντας χρόνο στο να μελετούμε και να εφαρμόζουμε αυτόν τον Λόγο του Θεού στην καθημερινότητά μας. Οι αξίες είναι ακόμα η ζώσα πίστη δηλαδή να λέμε και να γίνεται, πάντα όμως να ενεργούμε διά της ανυπόκριτης αγάπης η οποία μεταβάλλει και την δικαιοσύνη από ανθρώπινη σε Θεού. Ύστερα να φέρουμε την ειρήνη του Χριστού, η οποία να μας διέπει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με τελευταίο όλων την σοφία αυτού του Θεού η οποία σοφία του Θεού είναι ο πάρεδρος του Θεού και μας οδηγεί στην ύψιστη αρετή των αρετών, την ταπεινοφροσύνη. Μέσω αυτής της σοφίας του Θεού να αποκωδικοποιήσουμε το μυστήριο ζωή, Θεός, αφθαρσία, βασιλεία Θεού, καθαρισμός, αγιασμός, αφθαρσία, αθανασία, στοιχεία τα οποία θα πρέπει να εμφανίσουμε μέσα μας και με τον σχετικό αγώνα μας και γύρω μας. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βρούμε χάρη υπό του Θεού ώστε να χρησιμοποιηθούμε άνωθεν πλέον ως σαν σκεύη εκλογής για την βασιλεία του Θεού και την κατά Θεό αναγέννησή μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 2

«2. και μη συμμορφόνεσθε με τον αιώνα τούτον, αλλά μεταμορφόνεσθε διά της ανακαινίσεως του νοός σας, ώστε να δοκιμάζητε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για να λέει ο Απόστολος Παύλος να μην συμμορφόνεσθε με τον κόσμο, σίγουρα γνωρίζει τι λέει αλλά και εμείς γνωρίζουμε, διότι σήμερα μετά από πολλά χρόνια πνευματικού αγώνα αντιλαμβανόμεθα ότι το σύστημα του κόσμου είναι ένα σύστημα που εμπεριέχει μέσα του την λογική των μη αναγεννημένων ανθρώπων και είναι γεμάτο εντάλματα ανθρώπινα που όλο κάνουν λόγο για ευημερία, για ελευθερία, για υγεία, για πρόοδο, για ασφάλεια που ποτέ δεν έρχεται και όλοι όσοι το πιστεύουν πάντα είναι σε μία διαμάχη με τον εαυτό τους, με τους ιθύνοντες, με τους πάντες και τα πάντα. Δυστυχώς είναι έτσι φτιαγμένο το σύστημα του κόσμου ώστε να νομίζουμε ότι θα δημιουργήσουμε κάτι που θα μας φέρει ανάπαυση, παλεύοντας κάθε μέρα στον υλικό τομέα ώστε να δημιουργήσουμε θετικές συνθήκες ζωής που θα μας εξασφαλίσουν την ζωή και όμως αποδεικνύεται ότι όλα όσα μας προσφέρει η συμμόρφωσή μας αυτή στο κόσμο, συμμόρφωση σημαίνει υπακοή, μας οδηγούν σε αδιέξοδο και στην αβεβαιότητα. Αυτό φαίνεται κάθε μέρα και πιο πολύ ότι ουδείς είναι ευτυχισμένος, ουδείς, όλοι μηδενός εξαιρουμένου  πλούσιοι και φτωχοί δεν έχουν ειρήνη, δεν βρίσκουν ανάπαυση, παντού αντιπαλότητες. Δυστυχώς ένας ακήρυχτος πόλεμος με εκατομμύρια θύματα έχει να μας παρουσιάσει ο κόσμος μας, ο οποίος υφίσταται μέσα μας και γύρω μας. Είναι δυνατόν να χτίσουμε κοινωνίες αγάπης, κοινωνίες σωστές αφού απουσιάζει η αγάπη, αφού απουσιάζει ο Χριστός, αφού δεν κρατάμε ως σύνολο τον Λόγο του Θεού στα χέρια μας; Φύσει αδύνατον! Αφού λοιπόν οι πιο σοφοί άνθρωποι του πλανήτη Θεός, Χριστός, Μύστες, Φιλόσοφοι κ.λ.π. αποδοκίμασαν τον κόσμο και τον τρόπο που ο άνθρωπος μεταλαμβάνει και κοινωνεί το απάνθρωπο σύστημά του, με κορυφή όλων τον Κύριό μας ο οποίος ούτε σπίτι είχε, ούτε χρήματα, ούτε καν τα βασικά, ας το κάνουμε και εμείς. Μετά χρόνων πνευματικού αγώνα το ονομάζω απάνθρωπο το σύστημα του κόσμου και ο λόγος διότι στηρίζεται στα χρήματα και όχι στην αγάπη, στηρίζεται στον εγωισμό και όχι στην αναγέννηση, στηρίζεται στο ατομικό συμφέρον και όχι στο γενικό. Ακούστε αδέλφια μου λογική, ένας έχει εκατό ευρώ παίρνει φαγητό και ζει, ένας δεν έχει και πεθαίνει και κανείς δεν νοιάζεται. Αυτή λοιπόν η συμμόρφωση να μην υπάρχει στην ζωή μας. Ας το αποδοκιμάσουμε όχι κατηγορώντας το αλλά αναπτύσσοντας μέσα μας την αγάπη του Χριστού, ώστε όλοι να γίνουμε μία πόλη κτισμένη πάνω όρους όπου σε αυτό το όρος θα συρρέουν τα έθνη. Ο τρόπος, διά του Λόγου του Θεού ο οποίος φέρνει την αναγέννηση, ώστε διά της συμβουλής του Θεού να οδηγηθούμε σε μία άλλη διάσταση όπου θα βασιλεύει μεταξύ μας ο Θεός, μετατρέποντας τις κοινωνίες των ανθρώπων από εωσφορικές σε θεϊκές. Τι είναι καλύτερο, να γίνεις ένας πετυχημένος άνθρωπος του κόσμου ή ένας άνθρωπος του Θεού γεμάτος ζωή και με στοιχεία Θεού όπως καρπούς, χαρίσματα, σημεία, σοφία Θεού κ.λ.π. Νομίζω ότι αξίζει να σπουδάσουμε θεοί και να μην παραμείνουμε άνθρωποι με μικρότητες οι οποίες το μόνο που έχουν να παρουσιάσουν στην ζωή μας είναι άγχος, στενοχώρια, πονηρίες, αδυσώπητους πολέμους, αρρώστιες, φθορά και θάνατο. Η μεταμόρφωση αρχίζει όταν εμείς θέσουμε εαυτό στην υπακοή του θελήματος του Θεού, δοκιμάζοντας το θέλημά του. Μόνο έτσι θα ξεκινήσει να αναπτύσσεται μέσα μας ο νέος κατά Θεό άνθρωπος, ανακαινίζοντας εαυτό πρώτα σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και την λογική αυτού του Θεού. Εύχομαι να εννοήσουμε το κάλεσμα που λάβαμε υπό του Θεού και να τείνουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ανακαίνιση του νοός μας. Μόνο μέσα από αυτή την ανακαίνιση θα ελευθερώσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Η ανακαίνιση να γίνεται πάντα κατά Θεό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 3

«3. Διότι λέγω, διά της χάριτος της εις εμέ δοθείσης, προς πάντα  όστις είναι μεταξύ σας, να μη φρονή υψηλότερα παρ' ό,τι πρέπει να φρονή, αλλά να φρονή ώστε να σωφρονή, κατά το μέτρον της πίστεως το οποίον ο Θεός εμοίρασεν εις έκαστον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι μεγάλο λάθος να φανερωνόμαστε επικαλούμενοι τον Θεό ή τον εαυτό μας ή το πτυχίο μας ή την θέση μας μέσα στον κόσμο και να καυχόμαστε παραπάνω από αυτό που θα πρέπει να φρονούμε. Είναι παγίδα να φρονούμε παραπάνω και ο λόγος διότι θα γίνει αιτία ο εγωισμός μας αυτός να ταπεινωθούμε κάποια στιγμή ενώπιον πάντων. Σώφρον σημαίνει άνθρωπος συνετός, σεμνός, ταπεινός, απαλλαγμένος από την αλαζονεία και τον εωσφορικό εγωισμό. Καλύτερα όταν μιλάμε για μας, για τον εαυτό μας να μιλάμε όχι με εγωισμό ή ταπεινολογία αλλά με σωφροσύνη. Δηλαδή να λέμε αυτό που είμαστε και όχι αυτό που θα θέλαμε να είμαστε. Εάν θέλουμε να είμαστε κάτι άλλο να μας διέπει σήμερα το μέτρο πίστεως το οποίο έχουμε και γνωρίζεται από την αφοσίωσή μας πάνω στο θέλημα του Θεού και στις εξουσίες του κόσμου, αν μας διακατέχει αυτή. Ακόμη γνωρίζεται από την δραστηριότητα και από την αποδοτικότητα των αγώνων μας πάνω σε όλους τους τομείς πνευματικούς και μη. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΙ 4 – 5

«4. Διότι καθώς έχομεν εν ενί σώματι μέλη πολλά, πάντα δε τα μέλη δεν έχουσι το αυτό έργον,
5. ούτω και ημείς οι πολλοί εν σώμα είμεθα εν Χριστώ, ο δε καθείς  μέλη αλλήλων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όπως έχουμε το σώμα μας που αποτελείται από πολλά μέλη και που ζει σε πλήρη αρμονία με όλα αυτά τα μέλη, φανερώνοντας ότι εργάζονται με σύμπνοια μεταξύ τους διακατεχόμενα από σοφία Θεού, συμπάσχοντας ακόμη το ένα μέλος με κάποιο άλλο όταν πάσχει και συγκατοικώντας με ωριμότητα πνευματική χωρίς το ένα να μπαίνει στον χώρο του άλλου, δηλαδή το χέρι δεν παίρνει το ρόλο του ματιού, ούτε η καρδιά θέλει να ομοιάσει στο αυτί, έτσι και εμείς αφού θέλουμε να είμεθα η οικογένεια του Θεού πρέπει να είμεθα μία ψυχή, μία καρδιά, ένα φρόνημα με ξεχωριστή προσωπικότητα. Χωρίς ο ένας να θέλει να ομοιάσει στον άλλον αλλά να κάνει την δουλειά που ο Θεός του έθεσε, ώστε όλη η οικογένεια του Θεού να λειτουργεί σαν μία συμφωνική ορχήστρα. Αυτό θα κάνει την Φωνή Θεού και τα έργα της να θαυμάζονται από Θεό και ανθρώπους και να δοξάζεται ο Θεός σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΙ 6 – 8

«6. Έχοντες δε χαρίσματα διάφορα κατά την δοθείσαν εις ημάς χάριν, είτε προφητείαν, ας προφητεύωμεν κατά την αναλογίαν της πίστεως,
7. είτε διακονίαν, ας καταγινώμεθα εις την διακονίαν, είτε διδάσκει τις, ας καταγίνηται εις την διδασκαλίαν,
8. είτε προτρέπει τις, εις την προτροπήν· ο μεταδίδων, ας μεταδίδη εν απλότητι, ο προϊστάμενος ας προΐσταται μετ' επιμελείας, ο ελεών ας ελεή εν ιλαρότητι».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 6ος: Η χάρη του Θεού συντελεί ώστε ο άνθρωπος να αποκτήσει τα χαρίσματα του Αγίου Θεού, τα οποία είναι ευλογία δική του. Όταν τα έχουμε αυτά να τα διαχειριζόμαστε με σοφία Θεού. Τα χαρίσματα είναι επτά και είναι η γλωσσολαλιά, η ερμηνεία γλωσσών, το προφητικό, το ιαματικό, η διάκριση πνευμάτων, οι λόγοι διδαχής και οι δυνάμεις πίστεως. Εύχομαι να έρθει η χάρη του Θεού όλη πάνω στα τέκνα της Φωνής Θεού αλλά και σε όποιον πιστεύει ότι ο Θεός μπορεί να του τα δώσει, κάνοντας φυσικά προσπάθεια αναγέννησης.
Στίχος 7ος: Η διακονία που αναφέρεται στον έβδομο στίχο είναι πνευματική και υλική και είναι η μεγαλύτερη χάρη που θα μπορούσε ο άνθρωπος του Θεού να λάβει, αρκεί να γίνεται με χαρά και όχι γιατί θα πρέπει να την κάνει ή διότι ο Λόγος του Θεού το επιβάλλει. Όταν ο άνθρωπος είναι δοτικός μοιράζει, δίνει αγάπη, είναι σαν το μέλος του σώματος, την καρδιά, η οποία για να ζήσει πρέπει να δώσει αίμα.
Στίχος 8ος: Όποιος έχει εξουσία η οποία εδόθη υπό του Θεού ή όταν έχει εξουσία προϊσταμένου, να κινείται με έλεος προς τους υφισταμένους του ή στους πνευματικούς αδελφούς του, ώστε το έργο που επιτελείται ανάμεσα τους να είναι θεάρεστο, διότι όλοι αυτοί έχουν ανάγκη την παρουσία ανθρώπων που επιστατούν στην ζωή τους, είτε γιατί αυτό το επιβάλλει το σύστημα του κόσμου, είτε διότι ο Θεός τους έθεσε επισκόπους στην εκκλησία του ή ποιμένες κ.λ.π. Εύχομαι οι πάντες που έχουν εξουσία να χειριστούν αυτή με αγάπη, με ήθος Χριστού, με ταπεινοφροσύνη και με ενδιαφέρον το οποίο να στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 9

«9. Η αγάπη ας ήναι ανυπόκριτος. Αποστρέφεσθε το πονηρόν, προσκολλάσθε εις το αγαθόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αγάπη η ανυπόκριτη είναι αυτή η οποία δεν διακατέχεται από το δαιμόνιο της προσωποληψίας, η οποία προσωποληψία χαρίζει αγάπη μόνο σε όποιον άνθρωπο θα μπορούσε να αποβλέπει σε προσωπικά συμφέροντα. Η αγάπη η ανυπόκριτη είναι ο ένθερμος ζήλος αυτής να αναγεννηθώ και να φέρω την αποστολή μου εις πέρας, την οποία αποστολή ο Θεός την έδωσε. Αυτό ισχύει για τον κάθε μαθητή του Χριστού ο οποίος εννοεί, θέλει και επιδιώκει το θέλημα του Θεού στην ζωή του, το οποίο θέλημα έχει συγκεκριμένο στόχο και συγκεκριμένη επιδίωξη που είναι η δόξα του Θεού και η αναγέννηση των συνανθρώπων. Όλα να γίνονται με θυσία στο υλικό και πνευματικό επίπεδο. Η δόξα του Θεού είναι να ελαττωνόμαστε εμείς και να αυξάνουν ο Θεός και ο συνάνθρωπος, ο οποίος πραγματικά επιδιώκει να επιστατεί και να βασιλεύει ο Θεός στην ζωή του. Το πονηρό το αποστρεφόμαστε όταν οτιδήποτε επιδιώκουμε υλικό ή πνευματικό δεν διακατέχεται από δόλο. Το αγαθό συντελείται στην ζωή μας όταν επιδιώκουμε το θέλημα του Θεού. Αυτό το θέλημα του Θεού έχει την δύναμη να μας μεταμορφώσει σε παιδιά με πνεύμα αγαθό. Ο Κύριος τόνισε, αληθώς σας λέγω, εάν δεν επιστρέψητε και γείνητε ως τα παιδία, δεν θέλετε εισέλθει εις την βασιλείαν των ουρανών. Εύχομαι να γίνουμε τέκνα Θεού γεμάτα αγάπη ανυπόκριτη, η οποία να διακατέχεται από αγαθές προθέσεις που να στρέφονται πάντα για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 10

«10. γίνεσθε προς αλλήλους φιλόστοργοι διά της φιλαδελφίας, προλαμβάνοντες να τιμάτε αλλήλους».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φιλόστοργοι είναι αυτοί οι οποίοι είναι φίλοι αδελφικοί και ενδιαφέρονται πραγματικά για τον φίλο αδελφό ανεξαρτήτου δόγματος. Ακόμη ο φιλόστοργος στρέφει την αγάπη του προς πάντα συνάνθρωπο φίλο και εχθρό. Φιλόστοργος είναι αυτός που μοιράζεται το πρόβλημα του αδελφού του, το οποίο το κάνει δικό του πρόβλημα και κατόπιν μέσω της προσευχής και της πνευματικής ή υλικής βοήθειας αγωνίζεται με τον αδελφό του ώστε να ελευθερώσει αυτόν από το πρόβλημα εκείνο που επιβουλεύεται την ζωή του. Φιλάδελφος είναι αυτός ο οποίος έχει τους ίδιους πνευματικούς στόχους, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις του υλικές και πνευματικές για τον κοινό στόχο. Η Φιλαδέλφεια είναι η εκκλησία των εσχάτων χρόνων όπου οι άνθρωποι αν και θα είναι ξεχωριστές προσωπικότητες θα έχουν τα πάντα κοινά και η αγάπη του Χριστού θα βασιλεύει σ’ αυτήν, η οποία κατόπιν θα γίνει η οικογένεια του Θεού που θα την συστήνει παντού. Φιλάδελφος είναι ο φίλος της καρδιάς, υπό την έννοια της απολύτου εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας εκτιμήσεως. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 11

«11. εις την σπουδήν άοκνοι, κατά το πνεύμα ζέοντες, τον Κύριον δουλεύοντες».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Φωνή Θεού έχει εξασφαλίσει πνευματική περιουσία την οποίαν διανέμει δωρεάν, ώστε τα τέκνα της να έχουν πνευματική εργασία η οποία θα τους εξασφαλίσει ουρανόδρομη αποστολή. Τα παιδιά αυτά που θα προσκολληθούν στην Φωνή Θεού, θα έχουν πολλά πνευματικά ερεθίσματα όπλα ώστε να τα διακατέχει η σπουδή. Θα πρέπει να σπουδάσουμε τα του Θεού αν θέλουμε να έχουμε αποστολή, η οποία θα μας καταστήσει υιούς και θυγατέρες. Η πνευματική περιουσία της Φωνής Θεού θα μας δώσει στόχους και επιδιώξεις ώστε να είμεθα κάθε στιγμή άοκνοι. Το πνεύμα ζέοντες θα το έχουμε όταν η διδασκαλία που αναπτύσσουμε προέρχεται από τον ζώντα Θεό. Αυτή η διδασκαλία δύναται να μας ζωοποιήσει ψυχή και σώματι. Στον Κύριο δουλεύουμε όταν υπακούμε στο θέλημά του, αναπτύσσοντας αυτό στην δική μας ζωή και στην ζωή των συνανθρώπων μας. Το ατομικό συμφέρον είναι το κακώς εννοούμενο συμφέρον και θα πρέπει να το αποτινάξουμε από την ζωή μας. Το γενικό συμφέρον είναι το καλώς εννοούμενο συμφέρον και αυτό να αναπτύξουμε στην ζωή μας από σήμερα και για όλη μας την ζωή, μέχρι ο Κύριος να βραβεύσει τους αγώνες μας. Ο τρόπος που θα μας κάνει να δουλεύουμε στην ζωή μας τα του Κυρίου είναι η αγάπη. Η αγάπη η ανυπόκριτη βρίσκει τρόπους και επινοεί συστήματα σωτηρίας. Τόσα χρόνια που εργάζομαι στον Κύριο κάνοντας το θέλημά του έχω τόση δουλειά πνευματική η οποία δεν με κουράζει αλλά με ξεκουράζει. Το καλύτερο σύστημα σωτηρίας και ίδρυσης της βασιλείας του Θεού μέσα μας και γύρω μας είναι να αναγεννηθούμε κατά Θεό. Όταν το πετύχουμε θα χρησιμοποιηθούμε άνωθεν ως σαν σκεύη εκλογής για την επικράτηση του Θεού στις καρδιές αλλά και στην λογική των ανθρώπων, έτσι δουλεύουμε στον Κύριο κάθε μέρα. Φυσικά ο εργάτης είναι άξιος της τροφής, την οποίαν ο Πατέρας αφού δουλεύουμε σε αυτόν παρέχει εις ημάς πλουσίως. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 12

«12. εις την ελπίδα χαίροντες, εις την θλίψιν υπομένοντες, εις την προσευχήν προσκαρτερούντες».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ελπίδα είναι παράγωγο της πίστης. Η ελπίδα δεν καταισχύνει αυτόν που προσεύχεται και αγωνίζεται να εντάξει το θέλημα του Θεού στην ζωή του. Η ελπίδα μας αναπτύσσει την ζώσα πίστη, η ελπίδα μας ολοκληρώνει τον αγιασμό, η ελπίδα μας οδηγεί στην θέωση, μέσω αυτής γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τον κάνουμε ένα με τον Θεό. Η ελπίδα είναι μία φλόγα που όπως και να την γυρίσουμε αυτή βλέπει προς τα πάνω και είναι έτοιμη να ανάψει μέσα μας την σοφία του Θεού και τα στοιχεία του Θεού όπως καρπούς, χαρίσματα, σημεία, ιδιότητες, εξουσίες κ.λ.π. Η θλίψη του Θεού όταν έρχεται μας εξασφαλίζει την θέωση, διότι μέσω αυτής βρισκόμαστε σε σκέψη η οποία σκέψη δημιουργεί την έρευνα μέσα στον Λόγο του Θεού. Η έρευνα φέρνει τις λύσεις, οι λύσεις μας εξασφαλίζουν την ζωή την αιώνια, μας εξασφαλίζουν την θέωση. Η κατά Θεό λύπη γεννά μετάνοια προς σωτηρία στον άνθρωπο του Θεού. Η θλίψη του κόσμου γεννά τον θάνατο, διότι ο άνθρωπος του κόσμου δεν ψάχνει να βρει την λύση μέσα στον Λόγο του Θεού αλλά περιμένει να τον βοηθήσουν εξωτερικοί παράγοντες, άνθρωποι ή φίλοι του, όσοι είναι οι γύρω του. Έτσι δεν απεγκλωβίζει τον εαυτό του, διότι η βοήθεια αυτή καθιστά αδύνατο το πρόβλημα και ο λόγος διότι εκεί που ψάχνει δεν υπάρχει σοφία Θεού.Συμπέρασμα: Η θλίψη του κόσμου γεννά τον θάνατο ενώ η θλίψη του Θεού γεννά ζωή αιώνια, η οποία μας καθιστά αντί Θεού στην γη. Και ο λόγος διότι ο Λόγος του Θεού μας χαρίζει μία προσωπικότητα Χριστού η οποία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μας καθιστά νικητές. Εύχομαι όλοι να νικήσουμε τους εχθρούς εκείνους που είναι μέσα μας και επιβουλεύονται την ζωή μας. Αγώνα, όσοι έχουν προορισμό σωτηρίας θα νικήσουν τον έτερο κακό εαυτό τους. Όσοι δεν έχουν προορισμό σωτηρίας και ο λόγος διότι παρά τα καλέσματα του Θεού αυτοί συνεχίζουν να κωφεύουν, δεν θα κερδίσουν τίποτα και η ζωή τους θα είναι ανούσια. Μη γένοιτο!
Η προσευχή να γίνεται στο δωμάτιο, ο καθένας να είναι μόνος του με τον Θεό ώστε να κάνει διάλογο μαζί του. Αυτός που προσεύχεται δεν έχει θλίψη, έχει σοφία Θεού και χαρά ανεκλάλητη. Η προσευχή είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων της παρούσης και της μελλούσης ζωής. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 13

«13. εις τας χρείας των αγίων μεταδίδοντες, την φιλοξενίαν ακολουθούντες».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

’γιοι ονομάζονταν οι Χριστιανοί. Οι ανάγκες ήταν διάφορες μέσα στις κοινωνίες τους υλικές ή πνευματικές. Το θέλημα του Θεού είναι να έχουμε σπλάχνα Χριστού και να μας διέπει το πνεύμα του Χριστού που είναι το περίσσευμα του ενός στο υστέρημα του άλλου. Εκείνος που έχει το πνεύμα του Χριστού τρέχει στον αδερφό του ώστε να τον βοηθήσει.
Εμείς δεν μπορούμε να πιέζουμε τους συνανθρώπους μας ή τους αδελφούς μας ώστε να μας προσφέρουν το οτιδήποτε, αλλά ούτε καν να συζητάμε τα προβλήματά μας, είναι χάσιμο χρόνου. Η προσφορά δεν βρίσκεται στα πειθώ τα δικά μας ή στο να δείχνουμε κακομοίρηδες, μπορεί έτσι να ξεγελάσουμε κάποιον και εκείνος να μας βοηθήσει. Η προσφορά βρίσκεται και είναι στην καρδιά του συνανθρώπου μας και εκείνος που έχει την καρδιά του Χριστού, τον νου του Χριστού δεν χρειάζεται να του ζητήσεις βοήθεια, αυτός από μόνος του προλαβαίνει τις ανάγκες των συνανθρώπων του, φυσικά στα μέτρα που μπορεί. Τώρα αν έχουμε στην ομήγυρη μας και έναν άνθρωπο ο οποίος είναι αφιερωμένος και έχει αγάπη σε εμάς, την οποίαν δείχνει με την αφιέρωση του και την πνευματική του προσφορά, όσοι έχουμε αγάπη αληθινή σε αυτόν να συμμετέχουμε στις ανάγκες του. Αυτό είναι δόξα Θεού. Ο Κύριος τόνισε, Αληθώς σας λέγω, καθ' όσον εκάμετε εις ένα τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εις εμέ εκάμετε. Στην Παλαιά Διαθήκη φίλος ήταν αυτός που νιώθαμε ότι είναι κοντά μας και στην ανάγκη μας τρέχαμε σε αυτόν να ζητήσουμε βοήθεια. Στην Καινή Διαθήκη φίλος και αδερφός είναι αυτός που τρέχει σε εμάς μέσα από την ελεύθερη βούλησή του διότι θέλει να μας βοηθήσει. Έχουμε μία παραβολή όπου ληστές άφησαν χτυπημένο και γυμνωμένο έναν συνάνθρωπο, κάποιος όμως Σαμαρείτης, εθνικός δηλαδή, είδε αυτόν τον οποίον χτύπησαν οι ληστές και έσπευσε να του παράσχει βοήθεια την οποίαν και έδωσε πλουσίως.
Πνευματικά η αγάπη εκδηλώνεται με το να αφιερωθούμε και να εμπλουτίσουμε την γνώση των συνανθρώπων μας, ώστε να συμπληρωθούν τα ελλείποντα εις αυτούς. Αυτή η αγάπη μας ελευθερώνει σε όλη μας την ζωή. Υλικά είναι να βλέπουμε την ανάγκη του ανθρώπου του Θεού ή του έργου σωτηρίας και αναγέννησης που εργάζεται και να τρέχουμε να τον βοηθήσουμε. Αυτό σημαίνει το περίσσευμα του ενός στο υστέρημα του άλλου.
Φιλόξενοι είμαστε όταν φιλοξενούμε με χαρά τον οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας προσφέροντάς του ανιδιοτελώς την αγάπη μας, την οποίαν φιλοξενία προσπαθούμε να την κάνουμε τέλεια, ευχάριστη, χαρούμενη ώστε να είναι ευλογημένη φιλοξενία. Όταν είμεθα κατσούφηδες και συμφεροντολόγοι τότε φιλοξενούμε μόνο όσους θέλουμε και από όσους έχουμε συμφέροντα. Δυστυχώς έτσι προσωποληπτούμε. Αυτό που μας παρακινεί στην προσωποληψία είναι τα ατομικά μας συμφέροντα. Ακόμη, αφού χρειάζεται να φιλοξενήσουμε κάποιον από τον οποίον έχουμε συμφέροντα, λόγω της πονηρίας μας αυτής, φοράμε στο πρόσωπό μας την μάσκα της μεγάλης χαράς και της υπέρμετρης υποκρισίας.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 14

«14. Ευλογείτε τους καταδιώκοντας υμάς, ευλογείτε και μη καταράσθε».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν έχουμε αυτό το στοιχείο μέσα μας, την ευλογία, καταλαβαίνοντας την αιτία του λόγου που κάποιος μας φέρεται με τα στοιχεία που αναφέρει ο στίχος, τότε πραγματικά φανερώνουμε ότι η καταγωγή μας είναι υπό του Θεού. Ανήκουμε στο γένος του Θεού που είναι η αγάπη η ανυπόκριτη, η οποία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν μεταβάλλεται. Ακόμα η αγάπη μας είναι ίδια και για τον εχθρό μας, ο οποίος επιβουλεύεται αρνητικά τον αγώνα μας. ’ρα, να ευλογούμε τους πάντες και να είμεθα έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή να αγκαλιάσουμε, αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, τον εχθρό μας. Εξάλλου ο αναγεννημένος άνθρωπος γνωρίζει ότι τα πάντα συνεργούν στο αγαθό τοις αγαπώσιν τον Θεόν.
Αν ένας άνθρωπος κρατά στα χέρια του τον Λόγο του Θεού και καταριέται, τότε απέχει από την ουσία του Θεού όσο ο ουρανός από την γη. Προσοχή, μόνο αγάπη και έλεος να δείχνουμε στον εχθρό μας και όταν ακούσουμε το όνομά του να καλύψουμε με τον τρόπο μας την ασχήμια του, όπως έκανε το παιδί του Νώε όταν ο πατέρας του ήπιε κρασί, μέθυσε και γυμνώθηκε. Το ένα από τα παιδιά του έτρεξε με ένα σεντόνι και κάλυψε την ασχήμια του πατέρα του. Γένοιτο, γένοιτο αμήν. Ο Νώε έσωσε τα παιδιά του, την οικογένεια του από τον κατακλυσμό. Ο ένας υιός του δεν έμεινε στο λάθος του πατέρα του, να γελάει όπως έκαναν οι άλλοι δυο υιοί του αλλά έτρεξε για να καλύψει την ασχήμια του πατέρα του. Ο εχθρός είναι το όχημα εκείνο που μας δείχνει το πόσο εφαρμόζουμε τις ευαγγελικές εντολές του Θεού, γίνεται αυτός το λάθος για να σπουδάσουμε εμείς. Γι’ αυτό να τον αγαπούμε, να τον καλύπτουμε στα λάθη του και να τον συγχωρούμε. Αυτό είναι το πνεύμα του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 15

«15. Χαίρετε μετά χαιρόντων και κλαίετε μετά κλαιόντων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να μας διέπουν τα στοιχεία αυτά χρειάζεται να έχουμε καρδιά Χριστού, ο οποίος Χριστός δάκρυσε στην αρρώστια, στον πόνο, στον θάνατο και χόρεψε στον γάμο της Γαλιλαίας. Η ανυπόκριτος αγάπη δημιουργεί τα ανυπόκριτα αισθήματα. Μέσα από τα συναισθήματα βλέπουμε την πνευματική μας πρόοδο. Είναι πολλοί που δεν συμπάσχουν και γίνονται αδιάφοροι και ψυχροί στον πόνο του άλλου, ενώ στην χαρά του είναι πρώτοι. Εμείς αν θέλουμε να είμεθα άνθρωποι του Θεού να συμπάσχουμε με όλους τους συνανθρώπους που ο Θεός θέλησε να μας ενώσει μαζί τους, αλλά και με τα προβλήματα όλων των ανθρώπων και αν ακούμε κάτι αρνητικό να ζητούμε το έλεος του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 16

«16. Έχετε προς αλλήλους το αυτό φρόνημα. Μη υψηλοφρονείτε, αλλά συγκαταβαίνετε εις τους ταπεινούς. Μη φαντάζεσθε εαυτούς φρονίμους».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η μεγαλύτερη ανωμαλία είναι να θεωρείς άνθρωπε εαυτό ανώτερο από τους άλλους, στοιχείο το οποίο σε καθιστά όχι άνθρωπο του Θεού αλλά άνθρωπο με εωσφορικά στοιχεία. Θα μου πει κάποιος, δεν υπάρχουν άνθρωποι ανώτεροι ή κατώτεροι; Φυσικά υπάρχουν, αφού κάποιοι σπουδάζουν σε όλη τους την ζωή την σοφία του Θεού και του κόσμου αποκτούν και γίνονται ξεχωριστές προσωπικότητες μέσα στις κοινωνίες. Το πρόβλημα είναι πως χειρίζεσαι άνθρωπε την εξουσία αυτή, με εγωισμό ή με σκοπό να σε διέπει η προσφορά. Αν το χειρίζεσαι με εγωισμό θα δεχτείς την αποστροφή του Θεού και του κόσμου. Αν όμως το χειριστείς για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου, τότε δεν υψηλοφρονείς αλλά με το πνεύμα του Θεού συγκαταβαίνεις και συνδιαλέγεσαι με όλους τους ανθρώπους.
Όποιος φαντάζεται εαυτό φρόνιμο, σοφό, τέλειο να γνωρίζει ότι αυτό το πνεύμα το αποστρέφεται ο Θεός και αν θελήσει ο Θεός και ο άνθρωπος έχει καλή προαίρεση θα καταλάβει ότι μπορεί να σπούδασε κάτι στην ζωή του αλλά υπάρχουν εκατομμύρια άλλες σπουδές και επιστήμες γεμάτες σοφία Θεού που δεν τις γνωρίζει. Ο Θεός αδέλφια μου έδωσε ιδιάζουσα μορφή σοφίας σε κάθε άνθρωπο ώστε να έχει χρείαν αλλήλους. Χρειαζόμαστε ο ένας την σοφία του άλλου για να φτάσουμε στο πλήρωμα του Θεού. Αυτό το πνεύμα θα μας κρατά σε σχέση με τον Θεό και με τους συνανθρώπους μας, διότι διέπεται από ταπεινοφροσύνη η οποία είναι η αρετή των αρετών, είναι ο θρόνος του Θεού και χωρίς αυτή ουδεμία αρετή αναγνωρίζεται. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 17

«17. Εις μηδένα μη ανταποδίδετε κακόν αντί κακού· προνοείτε τα καλά ενώπιον πάντων ανθρώπων·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο άνθρωπος του Θεού όχι μόνο δεν ανταποδίδει τα κατηγορώ των συνανθρώπων του που δέχεται δίκαια ή άδικα, αλλά ούτε καν διαπληκτίζεται ή αντιλογεί μαζί τους. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Πρώτον, να ακούμε τους άλλους ειδικά όταν μας εκφράζουν παράπονα και δεύτερον έχουμε μία εντολή του Κυρίου ο οποίος τόνισε, Εις πάντα δε τον ζητούντα παρά σου δίδε και από του αφαιρούντος τα σα μη απαίτει. Ο Πέτρος μία φορά τράβηξε την μάχαιρα και έκοψε το αυτί του Μάλχου, ο Κύριος του απάντησε, ο διδούς μάχαιραν μάχαιρα θα λάβη. Τα παιδιά που ανήκουν σήμερα και στο μέλλον στην Φωνή Θεού να σιωπούν σε τέτοιες καταστάσεις, αν όμως ερωτούνται να απαντούν με πνεύμα ευγενής άμιλλας, ώστε η απάντησή τους να διέπεται από αγάπη. Φυσικά η απάντηση να διέπεται και από την αλήθεια. Αν η αλήθεια στενοχωρεί τον συνάνθρωπο εμείς δεν έχουμε τέτοια πρόθεση να προσβάλλουμε τον συνάνθρωπο μας, η αλήθεια είναι αυτή που τον προσβάλλει, αν τον προσβάλλει. Αν η αλήθεια συνετίζει τον αδερφό μας τότε γινόμεθα αιτία να σώσουμε μία ψυχή εκ θανάτου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 18

«18. ει δυνατόν, όσον το αφ' υμών ειρηνεύετε μετά πάντων ανθρώπων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ειρήνη είναι ο Χριστός. Όταν έχουμε τον Χριστό μέσα μας αυτός επικρατεί και γύρω μας, ο ίδιος τόνισε το ειρήνη υμίν, καθώς κατά την γέννησή του οι άγγελοι έψαλαν δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία.
Ο άνθρωπος του Θεού δύναται με το χάρισμα της διάκρισης των πνευμάτων να γνωρίζει πόσο θα μιλήσει και ποια τα όρια του συνανθρώπου του, ώστε πάντα να διαφυλάττει την σχέση που του αναπτύσσει ο Θεός με οποιονδήποτε συνάνθρωπο του. Όταν έχουμε την ειρήνη έχουμε τον Χριστό. ’ρα μας διέπει σοφία Θεού. Με την σοφία του Θεού δυνάμεθα να ειρηνεύουμε τα πάντα γύρω μας και να τα μεταβάλλουμε κατά Θεό. Αν έχουμε και την αρετή των αρετών, την ταπεινοφροσύνη, τότε 100% κερδίζουμε τους πάντες στο να τους οδηγήσουμε με το άψογο παράδειγμά μας στον Χριστό, αναπτύσσοντάς τους τα στοιχεία του Θεού τα οποία μπορούν να τους κάνουν χαρούμενους, ελεύθερους πνευματικά και ευχάριστους, ώστε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να ανταποκρίνονται σε όποια ερεθίσματα και αν δέχονται με ειρήνη και με σοφία Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.



ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 19

«19. Μη εκδικήτε εαυτούς, αγαπητοί, αλλά δότε τόπον τη οργή· διότι είναι γεγραμμένον· εις εμέ ανήκει η εκδίκησις, εγώ θέλω κάμει ανταπόδοσιν, λέγει Κύριος».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν μας κατηγορούν άδικα ή δίκαια, αν δεν έχουμε εγωισμό αλλά πνεύμα Θεού τότε έχουμε μέσα μας ανεκλάλητη χαρά. Όταν έχουμε άγνοια του Λόγου του Θεού τότε δεν δεχόμεθα το κατηγορώ και δημιουργούμε έχθρα πρώτα με τον εαυτό μας, διότι δεν δέχεται ο εγωισμός μας το κατηγορώ και η κατάσταση αυτή δημιουργεί στα κύτταρά μας ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες καταστρέφουν το σώμα μας, δημιουργώντας ανακατανομή στο αίμα και προκαλώντας στην συνέχεια πολυποίκιλες βλάβες σε αυτό. Αυτή η έχθρα ακόμη καταστρέφει την ψυχή μας, η οποία καταστροφή επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες στο σώμα μας, αφού ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματικός. Πάντως είναι σοφός όποιος δίνει τόπο στην οργή του συνανθρώπου του. Να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό, αυτός ξέρει τι θα συμβεί και το τι θα γίνει με τον κάθε αδερφό, εμάς δεν μας πέφτει αρνητικός λόγος. Μάλιστα η εντολή του Χριστού σε εμάς είναι, Αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευλογείτε εκείνους, οίτινες σας καταρώνται, ευεργετείτε εκείνους, οίτινες σας μισούσι και προσεύχεσθε υπέρ εκείνων, οίτινες σας βλάπτουσι και σας κατατρέχουσι, διά να γείνητε υιοί του Πατρός σας του εν τοις ουρανοίς. Αυτό το πνεύμα του Θεού να έχουμε εάν θέλουμε να ζήσουμε αιώνια. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 20

«20. Εάν λοιπόν πεινά ο εχθρός σου, τρέφε αυτόν, εάν διψά, πότιζε αυτόν· διότι πράττων τούτο θέλεις σωρεύσει άνθρακας πυρός επί την κεφαλήν αυτού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το έργο αγάπης όταν το εκδηλώνει με τα λόγια του και τα έργα του ο άνθρωπος του Θεού είναι ανυπόκριτο. Αυτό το έργο αγάπης αφυπνίζει τον συνάνθρωπο μας-εχθρό, διότι του κάνει μεγάλη εντύπωση ο νέος τρόπος ζωής που βλέπει σε σημείο να τον κάνει να αναθεωρήσει τα πράγματα στην ζωή του. ’νθρακας πυρός συσσωρεύεται στο κεφάλι του εχθρού όταν νικάμε το κακό με το καλό. Βλέποντας λοιπόν ο εχθρός ότι υπάρχει Θεός στην ζωή μας, αυτό τον κάνει να τείνει στην μετάνοια, στην αναγέννηση, στην θέωση, δοξάζοντας τον Θεό μέρα και νύχτα για τον άνθρωπο του Θεού που γνώρισε. Εύχομαι να γίνουμε ένα έργο αγάπης, το οποίο να στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο φίλο και εχθρό, ώστε ο Θεός να μας συστήνει παντού. Κατόπιν να γίνουμε αιτία να δοξάζεται ο Θεός σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ, ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 21

«21. Μη νικάσαι υπό του κακού, αλλά νίκα διά του αγαθού το κακόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στις κοινωνίες που ζούμε υπάρχει το κακό το οποίο λειτουργεί μέσα στους ανθρώπους με τα στοιχεία του εγωισμού, του επτακέφαλου θηρίου, της άγνοιας, της αμαρτίας κ.λ.π. Όταν εμείς έχουμε καλεστεί υπό του Θεού ώστε να αναπτύξουμε το αγαθό στην ζωή μας και κάθε μέρα πέφτουμε στην παγίδα ώστε να ενεργούμε με το πονηρό, με το κακό δεν θα καταφέρουμε μεγάλα πράγματα. Αν θέλουμε να μην μας νικάει το κακό θα πρέπει να τείνουμε στην αφιέρωση, ώστε μέσω αυτής να γίνουμε ιδεώδεις άνθρωποι με προσωπικότητα Χριστού ο οποίος Χριστός όχι μόνο δεν τον επηρέαζε η κατάσταση του κόσμου αλλά το δικό του αγαθό επικρατούσε στο πονηρό των συνανθρώπων του, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων και κάνοντας όλους όσους πήγαιναν κοντά του να τον ακολουθούν και να θαυμάζουν την σοφία και την δύναμη του λόγου του. Αυτό σημαίνει νίκα το κακό με το καλό. Αν δεν νικούμε να μας διέπει η προσοχή και η προσευχή. Στην αρχή να βάλουμε ένα πρόγραμμα ώστε κάθε μέρα να έχουμε ραντεβού με τον Θεό. Αν αυτό το κάνουμε, θα καταφέρουμε σε μικρό διάστημα να γίνει το αγαθό συνήθεια σε εμάς, να γίνει δευτέρα φύση, να γίνει ο νέος τρόπος ζωής. Εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να αγαπήσουν τον Θεό και να καταφέρουν με τον σχετικό αγώνα να γίνουν αυτάγαθοι και πηγή αγαθότητας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ΄

ΚΕΦ. ΙΓ΄ ΣΤΙΧΟΙ 1 – 7

«1. ΠΑΣΑ ψυχή ας υποτάσσεται εις τας ανωτέρας εξουσίας διότι δεν υπάρχει εξουσία, ειμή από Θεού αι δε ούσαι εξουσίαι, υπό του Θεού είναι τεταγμέναι.
2. Ώστε ο εναντιούμενος εις την εξουσίαν, εναντιούται εις την διαταγήν του Θεού οι δε εναντιούμενοι θέλουσι λάβει εις εαυτούς καταδίκην.
3. Διότι οι άρχοντες δεν είναι φόβος των αγαθών έργων, αλλά των κακών. Θέλεις δε να μη φοβήσαι την εξουσίαν; πράττε το καλόν και θέλεις έχει έπαινον παρ' αυτής
4. επειδή ο άρχων είναι του Θεού υπηρέτης εις σε προς το καλόν. Εάν όμως πράττης το κακόν, φοβού διότι δεν φορεί ματαίως την μάχαιραν επειδή του Θεού υπηρέτης είναι, εκδικητής δια να εκτελή την οργήν κατά του πράττοντος το κακόν.
5. Διά τούτο είναι ανάγκη να υποτάσσησθε, ουχί μόνον διά την οργήν, αλλά και διά την συνείδησιν.
6. Επειδή διά τούτο πληρόνετε και φόρους διότι υπηρέται του Θεού είναι, εις αυτό τούτο ενασχολούμενοι.
7. Απόδοτε λοιπόν εις πάντας τα οφειλόμενα εις όντινα οφείλετε τον φόρον, τον φόρον εις όντινα τον δασμόν, τον δασμόν εις όντινα τον φόβον, τον φόβον εις όντινα την τιμήν, την τιμήν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν οι εξουσίες διέπονται από το πολίτευμα και το σύνταγμα της αληθινής δημοκρατίας, οι εξουσίες αυτές είναι υπό του Θεού τεταγμένες ώστε να διαφυλάττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι άνθρωποι να ενεργούν κατά τον νόμο του κράτους και του συντάγματος αυτού. Σήμερα έχουμε στην Ελλάδα το πολίτευμα της Δημοκρατία ή μέρος αυτής, έτσι απολαμβάνουμε ως πολίτες την ελευθερία, την ανεξιθρησκία, την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις επιστήμες, τις τέχνες, την γνώση κ.λ.π. Όταν οι άνθρωποι αναγεννηθούν τότε λαμβάνει την διοίκηση του λαού, του κράτους, του έθνους ο Θεός με τα στοιχεία του Ευαγγελίου όπως η αγάπη, το έλεος, η αναγέννηση, η ταπείνωση, η χαρά, η εξέλιξη, η μεταστοιχείωση, η πνευματικοποιημένη επιστήμη, ο Θεός ο ίδιος. Όταν τώρα την εξουσία την λαμβάνουν άνθρωποι οι οποίοι επιβουλεύονται και υπονομεύουν την Δημοκρατία και επιβάλλουν το αποφασίζουμε και διατάσσουμε τότε να σιωπάμε μέχρι να δημιουργηθούν πάλι συνθήκες δημοκρατικές. Ο τρόπος για να επανέλθει η Δημοκρατία είναι η ενότητα των ανθρώπων με κοινό στόχο την επαναφορά αυτής. Ο Θεός θα φωτίσει τους ανθρώπους και θα δείξει και τον τρόπο. Κάποτε σε ένα χωριό όπου το κατέλαβαν οι Γερμανοί, ένας Γερμανός στρατηγός καθώς έκανε την βόλτα του είδε ένα ωραίο σπίτι στο βουνό. Αμέσως πηγαίνει εκεί, βρίσκει τον ιδιοκτήτη και του λέει, από σήμερα το σπίτι σου θα γίνει σπίτι μου και στρατηγείο του Γερμανικού Στρατού και εσύ θα είσαι υπηρέτης μου. Ο ιδιοκτήτης δεν μίλησε καθόλου και άρχισε να υπηρετεί τον Γερμανό αξιωματικό. Μετά από τέσσερα χρόνια οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να φύγουν από το χωριό και μόλις έφευγε ο Γερμανός αξιωματικός από το σπίτι τότε ο ιδιοκτήτης βγήκε στο μπαλκόνι και φώναξε, όχι. Δηλαδή μετά τεσσάρων χρόνων απάντησε στην διαταγή του αξιωματικού ότι το σπίτι σου από σήμερα θα είναι σπίτι μου και εσύ υπηρέτης μου. ’ρα, σε τέτοιες εξουσίες να μας διέπει υπομονή, σοφία Θεού και συνοχή μεταξύ μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ ΣΤΙΧΟΣ 8

«8. Εις μηδένα μη οφείλετε μηδέν ειμή το να αγαπάτε αλλήλους· διότι ο αγαπών τον άλλον εκπληροί τον νόμον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η δοτικότητα είναι η βάση της ζωής, ειδικά όταν δίνουμε αγάπη πρώτα πνευματική και κατόπιν υλική. Π.χ. η καρδιά μας είναι ένα όργανο το οποίο δίνει ζωή για να μπορέσει να ζήσει η ίδια. Έτσι και εμείς, αν θέλουμε να ζήσουμε να γίνουμε δοτικοί γεμάτοι αγάπη, η οποία να στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο φίλο και εχθρό. Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που δεν κινείται καθόλου, καμία σύσπαση δεν εκφράζει, είναι ακίνητο και όμως χωρίς αυτόν δεν θα κινούνταν κανένα όργανο του σώματος με αρμονία. Έχετε δει όταν συμβαίνει ένα εγκεφαλικό τι συμβαίνει στα μέλη του σώματος; Κάνουν κινήσεις μη ελεγχόμενες οι οποίες προκαλούν πλήρη αστάθεια. Όταν όμως οι λειτουργίες του εγκεφάλου είναι φυσιολογικές τότε το σώμα ολόκληρο βρίσκεται σε συνοχή. Ο εγκέφαλος είναι αυτός που δίνει ζωή σε όλο το σώμα και όχι μόνο ρυθμίζει την κάθε κίνηση αλλά συντονίζει και όλα τα όργανα ώστε να επιτελούν ένα θεάρεστο έργο, το οποίο εκδηλώνει το σώμα κινούμενο σαν μία συμφωνική ορχήστρα. Ας διαβάσει κάποιος τις λειτουργίες του εγκεφάλου και θα εκπλαγεί αλλά και πως τα όργανα όλα του σώματος διαθέτουν την δοτικότητα αυτή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το σώμα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία.
Το να μην οφείλουμε σε κανέναν είναι ο μεγαλύτερος εγωισμός, διότι από την αρχή της ζωής μας οφείλουμε αυτήν στους γονείς μας, οφείλουμε στους δασκάλους μας, οφείλουμε στους φίλους μας, οφείλουμε ευχαριστίες στους εχθρούς μας, έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Αυτό είναι το υγιές, δίνουμε και μας δίνουν. Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει να μην οφείλουμε στους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν πνεύμα Θεού, διότι αυτοί μέρα-νύχτα θα μας εκβιάζουν και θα μας κατηγορούν ό,τι διαμέσου τους και ό,τι χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν τίποτα. Δεν χρειάζεται σε αυτούς να οφείλουμε τίποτα. Μεταξύ μας όμως το να οφείλουμε είναι αγάπη και θα πρέπει να ζούμε στην αγάπη. Όταν έχεις αγάπη, κάνεις τα πάντα από αγάπη. Αυτός που αγαπά δεν κουράζεται, δεν κάνει ένα έργο αγάπης για να του οφείλουν αλλά γιατί αυτή είναι η φύση του Θεού την οποίαν έχει μέσα του, ο οποίος Θεός βρέχει για δικαίους και άδικους χωρίς να περιμένει ανταπόδοση. Ο άνθρωπος έγινε από αγάπη για να ζει στην αγάπη και να δίνει αγάπη, γι’ αυτό και οι επιστήμονες αιώνες τώρα εργάζονται για την αποκωδικοποίηση του γενετικού μας κώδικα και όμως τα αποτελέσματα της σοφίας του Θεού είναι σε αυτούς το δυο τοις εκατό. Δεν θα βρουν ποτέ τις λειτουργίες του Θεού (Ανθρώπου) αφού δεν εργάζονται οι περισσότεροι από αγάπη αλλά από συμφέροντα, δεν έχουν ακόμη ζώσα πίστη, αφού αναπτύσσουν στους ανθρώπους την πίστη ότι πρέπει να τρώνε χόρτα και μέρα νύχτα να ασχολούνται με τις θερμίδες, τις πρωτεΐνες, να κάνουν εκείνο ή το άλλο κ.λ.π. Κάθε λογική της επιστήμης ανατρέπεται με τις μαρτυρίες των ανθρώπων. Εάν ερευνήσουμε τον κόσμο ολόκληρο θα δούμε ότι πολλοί κάνουν μία ζωή την οποία σύστησε ο γιατρός και πολλές φορές έχουν αντίθετα αποτελέσματα. ’λλοι κάνουν μία ζωή την οποία συνέστησαν οι ίδιοι στους εαυτούς τους και όμως ζουν το ίδιο. Ο Θεός και η Δημιουργία του είναι μυστήριο, το μεγαλύτερο μυστήριο. Η αγάπη όλους τους ζωοποιεί. ’ρα την αγάπη να υιοθετήσουμε σαν λογική και όχι την δογματική αλήθεια οποιουδήποτε ο οποίος έρχεται να μας επιβάλλει τον δικό του τρόπο ζωής. Ο Χριστός τόνισε, Σημεία δε εις τους πιστεύσαντας θέλουσι παρακολουθεί ταύτα, Εν τω ονόματί μου θέλουσιν εκβάλλει δαιμόνια· θέλουσι λαλεί νέας γλώσσας· όφεις θέλουσι πιάνει· και εάν θανάσιμόν τι πίωσι, δεν θέλει βλάψει αυτούς· επί αρρώστους θέλουσιν επιθέσει τας χείρας και θέλουσιν ιατρεύεσθαι. Πώς τώρα συγκρίνεται η λογική των ανθρώπων με την λογική του Θεού; Σε άλλο σημείο αναφέρει, και πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα. Πιστεύεις τούτο; Τι σχέση έχει η πίστη με τα βρώματα; Πάμε σε άλλο τομέα. Η λογική του κόσμου λέει ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε με την ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων και με τα χρωματοσώματα νέα όργανα στο σώμα μας. Ο Χριστός όμως με την λογική του λόγου πρόσταξε έναν άνθρωπο κουλό λέγοντας του, Έκτεινον την χείρα σου· και εξέτεινε και αποκατεστάθη υγιής ως η άλλη. Με την εξουσία του λόγου του είπε, Λάζαρε δεύρο έξω και εξήλθεν ο τεθνηκώς, τέσσερις ημέρες νεκρός. Καλή η επιστήμη του κόσμου όμως πρωτόγονη μπροστά στην πανσοφία του Θεού, ο οποίος τόνισε, ό,τι εγώ ποιώ, σείς πλειότερα τούτων θέλετε ποιήσει. Ο Πέτρος με την εξουσία του λόγου έκανε θαύματα μεγάλα αλλά και πολλοί άλλοι άνθρωποι του πνεύματος όπως Ηλίας, Μωϋσής, Ενώχ κ.λ.π. Ο Πέτρος λοιπόν έξω από τον ναό απευθυνόμενος σε έναν παράλυτο που του ζητούσε χρήματα του είπε· Αργύριον και χρυσίον εγώ δεν έχω· αλλ' ό,τι έχω, τούτο σοι δίδω· εν τω ονόματι του Ιησού Χριστού του Ναζωραίου σηκώθητι και περιπάτει. Πότε λοιπόν οι άνθρωποι που τόσο πολύ θαυμάζουμε θα φτάσουν στο σημείο αυτό; Αν εμείς θέλουμε να φτάσουμε γρήγορα, ας ακολουθήσουμε ειλικρινά και ντόμπρα τον Χριστό, διαφορετικά θα είμεθα έρμαια σε λογικές ανθρώπων. Είμαστε ξεχωριστοί και όλοι μαζί αποτελούμε το σώμα του Θεού. Στον Θεό οφείλουμε και στους ανθρώπους οφείλουμε και στην φύση οφείλουμε και στα ζώα ακόμα οφείλουμε. ’ρα, μην παλεύουμε για να μην οφείλουμε, είναι πλάνη, είναι εωσφορικός εγωισμός. Να δεχτούμε ότι οφείλουμε τα πάντα στους πάντες, αυτό είναι ταπείνωση και με χαρά να προσφέρουμε λέγοντας σε όλους με τα έργα μας ένα μεγάλο ευχαριστώ. Εκείνος που νομίζει ότι δεν οφείλει τίποτα χρειάζεται ψυχίατρο. Αδέρφια μου, να αποφύγουμε να οφείλουμε στους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν πνεύμα Θεού και ο λόγος για να μην πάθουν κακό με τον εγωισμό τους, το να θέλουν να μας επιβάλλουν, το να τους έχουμε υποχρέωση διότι αυτοί έτσι ικανοποιούνται. Αν τους αγαπάμε, να μην οφείλουμε ώστε να μην παθαίνουν πτώση εξαιτίας μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ ΣΤΙΧΟΣ 9 - 10

«9. Επειδή το, Μη μοιχεύσης, μη φονεύσης, μη κλέψης, μη ψευδομαρτυρήσης, μη επιθυμήσης και πάσα άλλη εντολή, εν τούτω τω λόγω συμπεριλαμβάνεται, εν τώ· Θέλεις αγαπά τον πλησίον σου ως σεαυτόν.
10. Η αγάπη κακόν δεν κάμνει εις τον πλησίον· είναι λοιπόν εκπλήρωσις του νόμου η αγάπη ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο κόσμος μας βρίσκεται σήμερα σε μία δυναμική λάθους τρόπου ζωής και λογικής με φυσική συνέπεια οι περισσότεροι να ζουν κάτω από όλες αυτές τις αμαρτίες, είτε με τα έργα, είτε με την σκέψη, τις οποίες ο νόμος του Θεού απαγορεύει και ο λόγος είναι διότι γκρεμίζουν την βάση της ζωής που είναι η αγάπη. Παρόλα αυτά όμως ο νόμος του Θεού, τις αμαρτίες αυτές τις συγχωρεί και ο λόγος διότι ο Χριστός με το ανθρωποσωτήριο έργο του έθεσε άλλη μία εντολή, η οποία είναι το μέγα έλεος του Θεού. Το πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων όμως σήμερα, όταν συμμετέχουν οι συνάνθρωποι σε αυτές τις αμαρτίες, δεν μπορεί να τις συγχωρέσει. Έτσι κάποιοι άνθρωποι συνειδητά ή ασυνείδητα γκρεμίζουν την αγάπη και κάποιοι που σκανδαλίζονται γκρεμίζουν και αυτή την αγάπη. Ενθυμούμεθα το, ουαί στον σκανδαλιζόμενο, ουαί και στον σκανδαλίζοντα και οι δύο την πληρώνουν διότι ο ένας προκαλεί και ο άλλος δεν συγχωρεί, έτσι η αγάπη χάνεται, ο Θεός χάνεται, η ζωή χάνεται. Ο νόμος ετέθη διά να διαφυλάξει την αγάπη, αφού όμως παραβιάζεται τότε γκρεμίζεται αυτή η αγάπη. Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν μόνο με μία σφαίρα αλλά και με έναν κακό λόγο όταν ειπωθεί. Ακόμα πεθαίνουν και με την αμαρτία που διαπράττουν οι γύρω τους και ο λόγος διότι δεν ξέρουν να συγχωρούν και όπως είπαμε γκρεμίζεται η αγάπη και ο νόμος παραμένει ανεφάρμοστος.
Σήμερα υπάρχουν πολλές προκλήσεις μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων, όμως οι άνθρωποι του Θεού καλούνται να σηκώσουν την σημαία της αγάπης με στόχο να μην πληγώσουν τους συνανθρώπους τους, οι οποίοι δεν μπορούν να ορθοτομήσουν συνειδητά κατά Θεό κάτω από τέτοια σκάνδαλα. Τα οποία σκάνδαλα όταν τα ανακαλύπτουν κάποιοι δεν μπορούν να τα ξεχάσουν εύκολα και αυτό διότι τους χαλούν αυτό που έχτισαν χρόνια ολόκληρα για τον συνάνθρωπό τους, πιστεύοντας ότι δεν διέπεται από όλα αυτά τα λάθη και τις αμαρτίες. Ανακαλύπτοντας όμως ότι δεν είναι ο συνάνθρωπος αυτό που πίστευαν, εισέρχονται σε αδιέξοδο και ο λόγος διότι τους αλλάζουν την ζωή, τις συνήθειες. Έτσι όλες αυτές οι αμαρτίες τους στενοχωρούν και τους οδηγούν σιγά-σιγά σε θάνατο ψυχής πρώτα και έπειτα σώματος. Δυστυχώς το ανθρώπινο γένος βρίσκεται συνέχεια κάτω από έναν ακήρυχτο πόλεμο, ο οποίος δημιουργεί εκατομμύρια θύματα. Εμείς αν θέλουμε να κάνουμε το θέλημα του Θεού ώστε να χτίσουμε στην αγάπη, στην ζωή είναι καλύτερα να τείνουμε στην αφιέρωση η οποία μας δημιουργεί θείο έρωτα, ο οποίος έρωτας καλύπτει τις αντιθέσεις και τις απρέπειες που το σύστημα αναπτύσσει με μεγάλη οικειότητα σε εμάς αν δεν προσέξουμε. Εύχομαι να επενδύσουμε στο έλεος, στην αγάπη, στην αναγέννηση συνειδητά διότι η αμαρτία βλάπτει αυτόν που την πράττει αλλά και αυτόν που δεν την συγχωρεί. Προσοχή!

ΚΕΦ. ΙΓ΄ ΣΤΙΧΟΙ 11 – 14

«11. Και μάλιστα, εξεύροντες τον καιρόν, ότι είναι ήδη ώρα να εγερθώμεν εκ του ύπνου· διότι είναι πλησιεστέρα εις ημάς η σωτηρία παρ' ότε επιστεύσαμεν.
12. Η νυξ προεχώρησεν, η δε ημέρα επλησίασεν· ας απορρίψωμεν λοιπόν τα έργα του σκότους και ας ενδυθώμεν τα όπλα του φωτός.
13. Ας περιπατήσωμεν ευσχημόνως ως εν ημέρα, μη εις συμπόσια και μέθας, μη εις κοίτας και ασελγείας, μη εις έριδα και φθόνον·
14. αλλ' ενδύθητε τον Κύριον Ιησούν Χριστόν και μη φροντίζετε περί της σαρκός εις το να εκτελήτε τας επιθυμίας αυτής».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 Στίχος 11ος: Θα πρέπει να εγερθούμε από τον ύπνο της άγνοιας, της ημιμάθειας και της μικρότητας, αποδεχόμενοι συστήματα τα οποία γκρεμίζουν την αγάπη. Η σωτηρία είναι πλησιεστέρα ειδικότερα σήμερα διότι έχουν δημιουργηθεί με το κάλεσμα που λάβαμε οι προϋποθέσεις εκείνες που αναπτύσσουν τον Θεό στην ζωή μας, πνευματικές δυνατότητες αλλά και επιστημονικές δυνατότητες. Εξάλλου είναι επαγγελία ότι, σοφία δε και επιστήμη θέλουσιν είσθαι η στερέωσις των καιρών και η σωτήριος δύναμις, αφού η επιστήμη επιβεβαιώνει σήμερα την ανάγκη του σώματος να διέπεται από χαρά, από αγάπη, από συγχώρεση, από μη μικρότητες οι οποίες φέρνουν την ταραχή στην ψυχή και στο σώμα. Νομίζω ότι θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο που έχουμε ώστε να τον καλλιεργήσουμε κατά Θεό αναπτύσσοντας τα στοιχεία αυτού και τις ιδιότητές του. Ο Κύριος δεν επικέντρωσε τον αγώνα του σε τύπους θρησκευτικούς, σε φιλοσοφικές συζητήσεις αλλά σε έργο θυσίας και αγάπης. Αυτόν τον σκοπό άλλωστε έχει η παρουσία του Θεού στην ζωή μας. Σήμερα είναι ο καιρός να ξυπνήσουμε, διότι η επιστήμη φανερώνει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτόν του με τα εντάλματα των ανθρώπων, ούτε αναπτύσσοντας ασυνείδητα ξερούς τύπους ή θρησκείες αλλά συνειδητοποιώντας την διδασκαλία του Θεού η οποία εκδηλώνεται μέσα στον Λόγο του Θεού (Καινή Διαθήκη). Ο Λόγος του Θεού μας οδηγεί στην μετάνοια, στην αναγέννηση, στην αφθαρτοποίηση του σώματος, διότι το DNA μας για να ζήσει σωστά ώστε να μην υπολειτουργεί δεν χρειάζεται ασυνείδητες επιδιώξεις, αλλά χρειάζεται να έχουμε αναπτυγμένους τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος οι οποίοι διαφυλάττουν την ζωή μας σε γονιδιακό επίπεδο. ’λλωστε δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε ενώπιον του Θεού αναπτύσσοντας μόνο θρησκευτικούς τύπους, αδιαφορώντας για τα στοιχεία του Θεού, για τις ιδιότητες του Θεού οι οποίες μας καθιστούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες σε πνευματική εγρήγορση χαρίζοντάς μας ευεξία, ανεκλάλητη χαρά και αγάπη ανυπόκριτη. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε εγκέφαλο και τον έχουμε για να τον εξελίξουμε κατά Θεό ώστε να λειτουργήσει με σοφία Θεού, παρέχοντας αφού ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματικός, ευεξία και υγεία στο σώμα ημών. Αν θέλουμε να γνωρίσουμε τον Θεό και να εισέλθουμε στην ζωή την άφθαρτη, την αιώνια να εγκαταλείψουμε την διδασκαλία όπως και ο Απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του αναφέρει, διό αφέντες τον της αρχής του Χριστού λόγον επί την τελειότητα φερώμεθα μη πάλιν θεμέλιον καταβαλλόμενοι μετανοίας από νεκρών έργων και πίστεως επί Θεόν, βαπτισμών διδαχής, επιθέσεως τε χειρών, αναστάσεως τε νεκρών και κρίματος αιωνίου.Δεν θα μας βοηθήσουν όλα αυτά αλλά θα πρέπει να φανερώσουμε αγάπη. Ο Θεός δεν βρίσκεται σε προσπάθειες οι οποίες κινούνται έξω από την θυσία, η οποία θυσία στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο φίλο και εχθρό. Αν θέλουμε την ζωή, να δώσουμε αγάπη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αν βρισκόμεθα, μόνο έτσι θα βρούμε την αγάπη του Θεού ο οποίος αναφέρει, καθ' όσον εκάμετε εις ένα τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εις εμέ εκάμετε. Ο Χριστός ευαρέστησε τον Πατέρα του υπακούοντάς τον κατά πάντα. Αν θέλουμε και εμείς να ευαρεστήσουμε αυτόν που μας δημιούργησε, να το κάνουμε τηρώντας τις εντολές του, έτσι θα ζήσουμε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

Στίχος 12ος: Τα έργα του σκότους είναι η αμαρτία, είναι τα εντάλματα των ανθρώπων, είναι η άγνοια του Λόγου του Θεού, είναι η πίστη στην μεταθανάτια ζωή απορρίπτοντας αυτή την ζωή. Τα έργα του φωτός είναι να αναπτύξουμε συνειδητά τα στοιχεία του Θεού στην ζωή μας, να αναπτύξουμε συνειδητά τους καρπούς, τα χαρίσματα, τις ιδιότητες του Θεού στην ζωή μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν. Εξάλλου η βασιλεία του Θεού δεν δημιουργείται με λόγια αλλά με έργα αγάπης, όπως να αγαπήσουμε Κύριον τον Θεόν μας εξ όλης της καρδίας μας και εξ όλης της ψυχής μας και εξ όλης της διανοίας μας και εξ όλης της δυνάμεώς μας και τον πλησίον μας ως σεαυτόν. Για να αγαπήσουμε τον άνθρωπο και τον Θεό θα πρέπει να ενωθούμε με τον Λόγο του Θεού, ο οποίος μας οδηγεί στα ’για των Αγίων, όπου ο Θεός παρέχει σε εμάς την δύναμη να υπερβούμε την αγάπη που είχαμε μέχρι χτες επενδύοντας αυτή στον εαυτό μας και στους οικείους μας και να την επεκτείνουμε στο σύνολο της Δημιουργίας. Φαίνεται δύσκολο, όμως είναι εύκολο αν συνειδητοποιήσουμε με πόσο αγάπη μας έχει δημιουργήσει ο Θεός, κάνοντας εμάς όλους λογικά όντα τα οποία μέσα από την εξέλιξη δυνάμεθα να φτάσουμε στο κατ’ εικόνα και ομοίωση. Εξάλλου ο Κύριος φανέρωσε, θεοί είσθε και υιοί υψίστου πάντες. Αν το πιστεύουμε, ας το φέρουμε στην ζωή μας αναπτύσσοντας τα στοιχεία αυτά μέσα στην οικογένεια του Θεού, η οποία δημιουργείται διά της Φωνής Θεού, αφού πρώτα συνειδητοποιήσουμε την διδασκαλία της. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Νεότερη Παλαιότερη