Ερμηνεία το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο κεφ ΙΑ έως ΙΓ



ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ ΕΩΣ ΙΓ


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΣ 2

«2. Και λέγει προς αυτούς, Υπάγετε εις την κώμην την κατέναντι υμών και ευθύς εισερχόμενοι εις αυτήν θέλετε ευρεί πωλάριον δεδεμένον, επί του οποίου ουδείς άνθρωπος εκάθισε λύσατε αυτό και φέρετε».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πωλάριο συμβολίζει την αγνότητα, την ταπεινοφροσύνη και την απλότητα που πρέπει να διακατέχει τον λαό του Θεού. Καθώς επίσης το πωλάριο συμβολίζει την Καινή Διαθήκη, τη ζωή του Χριστού. Σε αυτή λοιπόν να καθίσουμε ώστε να μπούμε με δόξα στα Αγια των Αγίων.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΙ  7  8

«7. Και έφεραν το πωλάριον προς τον Ιησούν και έβαλον επ' αυτού τα ιμάτια αυτών και εκάθισεν επ' αυτού.
8. Πολλοί δε έστρωσαν τα ιμάτια αυτών εις την οδόν άλλοι δε έκοπτον κλάδους από των δένδρων και έστρωνον εις την οδόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η είσοδος του Κυρίου εις τα Ιεροσόλυμα συμβολίζει την δόξα της δευτέρας ελεύσεως του Χριστού όπου Θεός και άνθρωπος θα γίνουν ένα ώστε η χαρά, η αγάπη και η δόξα του Χριστού θα λάμψει στο πρόσωπο του λαού του και στο πρόσωπο του Θεού θα λάμψει η δόξα του λαού του. Θεέ μου, κάνε να έρθει γρήγορα η μέρα η μεγάλη και επιφανής της δευτέρας ελεύσεώς σου, ώστε να απαλλάξεις τον άνθρωπο και όλο το ανθρώπινο γένος από τη μάστιγα της φθοράς, του θανάτου και της αμαρτίας. Όταν η μετάνοια είναι ουσιαστική ακόμα και σε ατομικό επίπεδο εισέρχεται μέσα μας ο Χριστός και φέρνει το ανέσπερο φως του, ώστε το δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη να λάβει χώρα μέσα μας, το οποίο εύχομαι εις όλους εμάς. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΣ 9

«9. Και οι προπορευόμενοι και οι ακολουθούντες έκραζον, λέγοντες, Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εφόσον έρχεται ο ευλογημένος εν ονόματι Κυρίου, άρα δεν είναι ο Κύριος ο ευλογημένος διότι ο Κύριος ήταν ο ίδιος ο Θεός και δεν έρχεται ο Κύριος εν ονόματι κανενός. Όμως οι Εβραίοι δεν εννόησαν ούτε τότε ούτε σήμερα ότι μπροστά τους είχαν τον ίδιο τον Κύριο, τον ίδιο τον Θεό και δεν ήτο ο ευλογημένος ο Κύριος ώστε να εκπληρωθεί η προφητεία αυτή. Ο ευλογημένος θα έρθει πριν την δευτέρα έλευση του Κυρίου, ώστε να ετοιμάσει λαό ο οποίος θα τον υποδεχτεί κατά την δευτέρα έλευσή του. Ο λαός αυτός διά του ευλογημένου θα ετοιμαστεί ώστε να πληροί όλες τις προδιαγραφές για να συναντήσει και να υποδεχτεί τον Κύριο. Τα στοιχεία που θα έχει ο λαός του Θεού που ετοιμάζει ο ευλογημένος είναι αναμαρτησία, αγιασμός, αφθαρσία, χαρά, ταπείνωση και σοφία Θεού συναρπάζουσα. ’ρα, ο ευλογημένος είναι αυτός που θα ετοιμάσει τον λαό αυτόν ώστε να φωνάξουν τα έθνη πρώτα ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, διότι θα συστήσει στα έθνη τον πραγματικό Θεό και μετά ο λαός αυτός θα αγκαλιάσει τον ίδιο τον Θεό. Ο ευλογημένος εργάζεται σήμερα διά Πνεύματος Αγίου ώστε να ετοιμάσει τον λαό του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν. Πιστεύω ότι ο ευλογημένος είναι η Φωνή Θεού.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΙ 12  14

«12. Και τη επαύριον αφού εξήλθον από Βηθανίας, επείνασε.
13. Και ιδών μακρόθεν συκήν έχουσαν φύλλα, ήλθεν αν τυχόν εύρη τι εν αυτή και ελθών επ' αυτήν, ουδέν εύρεν ειμή φύλλα διότι δεν ήτο καιρός σύκων.
14. Και αποκριθείς ο Ιησούς, είπε προς αυτήν, Μηδείς πλέον εις τον αιώνα να μη φάγη καρπόν από σου. Και ήκουον τούτο οι μαθηταί αυτού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η συκή συμβολίζει την ζύμη των γραμματέων και Φαρισαίων όπου ο Θεός εντόπισε ότι είναι λόγια (φύλλα) χωρίς έργα. Αρα, αυτοί που ζουν και επικαλούνται τον Θεό με λόγια και χωρίς έργα είναι καταραμένοι. Μη γένοιτο εις εμάς.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΙ 15  17

«15. Και έρχονται εις Ιεροσόλυμα και εισελθών ο Ιησούς εις το ιερόν, ήρχισε να εκβάλλη τους πωλούντας και αγοράζοντας εν τω ιερώ και τας τραπέζας των αργυραμοιβών και τα καθίσματα των πωλούντων τας περιστεράς ανέτρεψε
16. Και δεν άφηνε να περάση τις σκεύος δια του ιερού.
17. Και εδίδασκε, λέγων προς αυτούς, Δεν είναι γεγραμμένον,   Ότι ο οίκος μου θέλει ονομάζεσθαι οίκος προσευχής δια πάντα τα έθνη; σεις δε εκάμετε αυτόν Σπήλαιον ληστών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ιερά αγανάκτηση υποχειρίασε εκείνη την ώρα τον άνθρωπο Ιησού και όχι τον Θεό Ιησού. Καμιά φορά ο μεγάλος ζήλος μας κάνει να φερόμεθα ανθρώπινα και όχι θεϊκά. Πάντως όσοι έχουν καλή προαίρεση και είναι σκεύη εκλογής δικαιολογούν θετικά την ενέργεια του Κυρίου και την αγκαλιάζουν με έλεος. Όμως, αυτά τα ανθρώπινα λάθη για όσους έχουν κακή προαίρεση γίνονται τροφή ώστε να σκανδαλιστούν και να φτάσουν μέχρι και να ζητήσουν την θανατική ποινή εις βάρος του Κυρίου ή του λαού του. Όλοι δαιμονίστηκαν εκείνη την ώρα με την ενέργεια αυτή του Κυρίου διότι ο Κύριος γκρέμιζε τα συμφέροντα που δημιουργούνται μέσω του εμπορίου μέσα στο ναό ή έξω από αυτόν. Εμείς χειροκροτούμε και επαινούμε την ανθρώπινη αυτή κίνηση του Κυρίου διότι προήλθε από ιερή αγανάκτηση και αγάπη προς τον Πατέρα Θεό. Ο ναός του Θεού συμβολίζει όλη την Δημιουργία και πρέπει να εννοήσουμε ότι δεν είναι σπήλαιο ληστών, πόρνων και συμφερόντων αλλά κατοικητήριο του αγιασμού του Αγίου λαού και του ίδιου του Θεού.
Η πνευματική έννοια της ενέργειας αυτής του Κυρίου είναι ότι όταν εισέλθει ο Θεός διά του Ευαγγελίου μέσα στον ναό του Θεού που είναι ο εγκέφαλός μας, τότε ο Χριστός διά των λόγων του παίρνει το Ευαγγέλιο που συμβολίζει την μετάνοια την δική μας και φέρνει μέσα μας την απόφαση του αγιασμού και του αγώνα του καθαρισμού, ώστε να πετάξει ο Χριστός έξω απ’ τον εγκέφαλό μας πάθη, αδυναμίες, συμφέροντα, φιλοδοξίες κ.λ.π. κακήν κακώς. Έλα Κύριε και καθάρισε το ναό του Θεού, το σώμα μας ώστε να γίνει κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΣ 22

«22. Και αποκριθείς ο Ιησούς, λέγει προς αυτούς, Έχετε πίστιν Θεού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η πίστη είναι βεβαίωση πραγμάτων μη βλεπομένων. Δι’ αυτής θα πραγματοποιηθούν όλα τα γεγραμμένα και θα λάβουν χώρα όλα τα μυστήρια που χρειάζεται να εννοήσουμε, ώστε να ιδρύσουμε την βασιλεία του Θεού μέσα μας και γύρω μας.
Η πίστη σήμερα σε όλους σχεδόν τους χριστιανούς είναι σκιώδης. Όταν όμως πάρουν το Ευαγγέλιο του Χριστού και αρχίσουν έρευνες εις αυτό, η πίστη θα μετατραπεί από σκιώδης σε ζώσα, ώστε ο λαός του Θεού να λέει και να γίνεται. Πάντα όμως η πίστη να χρησιμοποιείται δι’ αγάπης ενεργουμένης. Αν η πίστη που έχουμε δεν έχει αγάπη γίνεται δαιμονισμένη και μετατρέπεται σε εωσφορική. Μη γένοιτο! Να σπουδάσουμε το Ευαγγέλιο του Χριστού, ώστε να μην κάνουμε λάθη χρησιμοποιώντας μία πίστη συμφερόντων και όχι μία πίστη θεϊκή δι’ αγάπης ενεργουμένης. Όταν τώρα λέμε κάτι στην προσευχή και δεν γίνεται, τότε χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθεια της προσευχής, της μελέτης και τα έργα της αγάπης. Δι’ αυτής της ζώσης πίστεως θα εισέλθουμε στον πνευματικό κόσμο και δι’ αυτής θα καταργήσουμε όλα τα φθοροποιά στοιχεία που σήμερα καταβάλλουν τη ζωή μας. Η πίστη αυξάνει με την πάροδο του χρόνου πάνω στην πνευματική αναγέννηση και στους αγώνες που διεξάγουμε πάνω στην αναγέννηση τη δική μας και των συνανθρώπων μας. Ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι θα προχωράμε από πίστη σε πίστη. Δεν απελπιζόμαστε! Συνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε να έχουμε την πίστη που ζητά ο Θεός. ΑΜΗΝ.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΣ  24

«24. Δια τούτο σας λέγω, Πάντα όσα προσευχόμενοι ζητείτε, πιστεύετε ότι λαμβάνετε και θέλει γείνει εις εσάς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν προσευχόμαστε μιλάμε στον Θεό και λέμε τι έχουμε ανάγκη. Όταν μελετάμε μιλάει ο Θεός σε εμάς. Μόνο μέσα από τον διάλογο αυτόν (μελέτη–προσευχή) δυνάμεθα να αναγεννηθούμε και να εννοήσουμε το μυστήριο Θεός. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την ζώσα πίστη ώστε ό,τι ζητάμε στην προσευχή να το λαμβάνουμε διά της πίστεως. ΑΜΗΝ.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΣ 25

«25. Και όταν ίστασθε προσευχόμενοι, συγχωρείτε, εάν έχητε τι κατά τινος, δια να συγχωρήση εις εσάς και ο Πατήρ σας ο εν τοις ουρανοίς τα αμαρτήματά σας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το έλεος που χάρισε ο Θεός εις εμάς μας καταδιώκει πάσας τας ημέρας της ζωής μας. Έτσι και το δικό μας έλεος να καταδιώκει τους συνανθρώπους μας. Να γνωρίζουμε ότι με όποια κρίση κρίνουμε θα κριθούμε. Έλεος λοιπόν προς πάντες! ΑΜΗΝ.
Όποιος δεν συγχωρεί τον συνάνθρωπό του ομοιάζει με εκείνον που χρωστούσε εκατομμύρια(αμαρτίες) στον οικοδεσπότη του και ο οικοδεσπότης του τα χάρισε, αυτός όμως όταν βρήκε έναν σύνδουλό του θυμήθηκε ότι του χρωστούσε μία δραχμή (μία αμαρτία) και τον έπιασε από το λαιμό να τον πνίξει. Όταν το έμαθε ο οικοδεσπότης (Θεός) ο οποίος του χάρισε τα εκατομμύρια (αμαρτίες), τότε τον κάλεσε και τον έριξε στα έγκατα της φυλακής. Μη γένοιτο! Έλεος λοιπόν προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο ή εχθρό. Ο Χριστός για τους σταυρωτές του είπε τα εξής: Πάτερ, αφες αυτοίς, ου γαρ οίδασιν τί ποιούσιν. Το ίδιο να λέμε και εμείς. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Όποιος δεν δίνει έλεος και βλέπει λάθη σκληραίνει ο εσωτερικός και εξωτερικός του κόσμος, μάλιστα παθαίνει αρτηριοσκλήρυνση και ένα σωρό άλλες παθήσεις. Προσοχή!

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΣ 26

«26. Αλλ' εάν σεις δεν συγχωρείτε, ουδέ ο πατήρ σας ο εν τοις ουρανοίς θέλει συγχωρήσει τα αμαρτήματά σας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μη γένοιτο εις εμάς να μην συγχωρούμε ώστε να έχουμε την αποστροφή του Πατέρα Θεού. Ίσα-ίσα με την πρώτη ευκαιρία όταν ωριμάσει πνευματικά ο πεσών αδελφός μας, θα πρέπει να τον αγκαλιάσουμε. Φυσικά, δεν είμαστε υποχρεωμένοι όταν ο άλλος βρίσκεται συνέχεια σε σκλήρυνση κάτω από συνθήκες εγωισμού εμείς να επιδιώκουμε την φιλία του, ίσως να χρειαστεί χρόνος. Ο Χριστός δεν έκανε παρέα με τον διάβολο ή με τους γραμματείς και Φαρισαίους για να δείξει ότι έχει αγάπη.
Πικρία να μην έχουμε σε ό,τι πουν για εμάς. Αυτό θα προσέξουμε και όταν μας διώκουν ή μας κατηγορούν εμείς θα λέμε αφες αυτοίς, ου γαρ οίδασιν τί ποιούσιν.
Ο Κύριος είπε: Μακάριοι είσθε, όταν σας ονειδίσωσι και διώξωσι, και είπωσιν εναντίον σας πάντα κακόν λόγον ψευδόμενοι, ένεκεν εμού, χαίρετε και αγαλλιάσθε, διότι ο μισθός σας είναι πολύς εν τοίς ουρανοίς επειδή ούτως εδίωξαν τούς προφήτας τούς πρό υμών.
Θα προσέξουμε όμως να μας κατηγορούν ψευδόμενοι, όχι να φταίμε εμείς και μετά να λέμε ότι είμεθα μακάριοι. Αμα φταίμε τότε χρειάζεται να ζητήσουμε συγνώμη. Όταν τώρα εμείς κάνουμε το θέλημα του Θεού και αυτοί μας κατηγορούν, τότε έχουμε την εύνοια αυτού και την αγάπη του. Ο λόγος που πρέπει να τους συγχωρούμε και να τους λυπόμαστε είναι διότι εκείνη την ώρα γίνονται θεομάχοι. Μη γένοιτο εμείς ποτέ να γίνουμε θεομάχοι. Όταν πολεμάς κάποιον που αγαπάει τον Θεό και ο Θεός αγαπάει αυτόν, γίνεσαι αυτόματα θεομάχος και τα αποτελέσματα δυστυχώς είναι συντριβή πνεύματος και σώματος. Μη γένοιτο! Κύριε φύλαξέ μας από την κρίση και την κατάκριση. ΑΜΗΝ.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΣ 28

«28. Και λέγουσι προς αυτόν, Εν ποία εξουσία πράττεις ταύτα; και τις σοι έδωκε την εξουσίαν ταύτην δια να πράττεις ταύτα;».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σήμερα οι εξουσίες δίνονται από ανθρώπους και πολλοί άνθρωποι ενώ ζουν μέσα στο ψέμα και την υποκρισία και ενώ απέκτησαν εξουσία με δόλο, νομίζουν ότι ευλογήθηκαν από τον Θεό και γίνονται σκληροί, ανήλεοι, εγωιστές και συμφεροντολόγοι. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι εξουσίες είναι υπό του Θεού τεταγμένες και δίδονται διά Πνεύματος Αγίου και ο αντιτασσόμενος στην εξουσία την διαταγή του Θεού αθετεί. Ποιες είναι όμως οι εξουσίες αυτές όπου δίνει ο Θεός; Οι εξουσίες του Θεού δίδονται ως εξής: Οι μεγάλες κάθε δύο περίπου χιλιάδες χρόνια, ώστε να παλιγγενέσουν τον άνθρωπο και να τον ωριμάσουν για να εννοήσει το θέλημα του Θεού. Αυτές τώρα που ανθρωπίνως συμφωνούμε εμείς μεταξύ μας να δώσουμε ώστε μέσω αυτών να αποκτήσουμε συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες, έχουν σκοπό να φωτίσουν τον άνθρωπο στο να γνωρίσει καλό και κακό με ανήλεο τρόπο. Κάποτε εργάστηκα σε κάποιο γραφείο ενός προσώπου που είχε μεγάλη εξουσία. Εκεί πρόσεξα ότι οι ενενήντα εννέα στις εκατό κουβέντες που έλεγε ο άνθρωπος αυτός ήταν ψέματα και η μία κουβέντα που εκπλήρωνε ως αλήθεια ήταν για δικό του συμφέρον. Δεν μπορεί λοιπόν αυτή η εξουσία που όλο προσωποληπτεί και ποτίζεται από ψέματα να είναι του Θεού. Ο Θεός δεν δίνει εξουσίες κάθε μέρα αλλά μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα, ώστε η ανθρωπότητα μέσα από την πάροδο του χρόνου όπου συντελείται το λάθος να νουθετηθεί, να αναγεννηθεί και να εξελιχθεί. Όταν ο άνθρωπος ωριμάσει τότε ο Θεός στέλνει διά Πνεύματος Αγίου άνθρωπο δικό του με άπειρες εξουσίες, ώστε να επαναφέρει τον λαό και το ανθρώπινο γένος κοντά στο θέλημά του και ανάλογα την χρονική περίοδο να ολοκληρωθεί το σχέδιο του Θεού μέσω του απεσταλμένου του πάνω στο ανθρώπινο γένος. Πάντως, νομίζω ότι σε εμάς ο Θεός άνοιξε πολλές και μεγάλες πνευματικές πόρτες ώστε να τις διαβούμε. Εγώ θα πω μόνο δύο, η πρώτη είναι της ζωής και η δεύτερη της ανυπόκριτης αγάπης. Αρα, ο Θεός μας έδωσε μεγάλη εξουσία διότι εννοούμε την αξία αυτών των δύο και πολλών άλλων πραγμάτων, η οποία εξουσία εδόθη: 1) δι’ αγγέλου, 2) διά Πνεύματος Αγίου,  3) διά του Υιού και 4) διά του Πατρός. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΣ 33

«33. Και αποκριθέντες λέγουσι προς τον Ιησούν, Δεν εξεύρομεν. Και ο Ιησούς αποκριθείς λέγει προς αυτούς, Ουδέ εγώ λέγω προς υμάς εν ποία εξουσία πράττω ταύτα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι εξουσίες που είναι υπό του Θεού δεν γίνονται κατανοητές από τους άπιστους και δεν χρειάζονται εξηγήσεις εις αυτούς. Γίνονται αντιληπτές μόνο από τον λαό του Θεού και από αυτούς που έχουν προορισμό σωτηρίας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ΄

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΙ 1  9

«1. ΚΑΙ ήρχισε να λέγη προς αυτούς δια παραβολών, άνθρωπος τις εφύτευσεν αμπελώνα και περιέβαλεν εις αυτόν φραγμόν και έσκαψεν υπολήνιον και ωκοδόμησε πύργον και εμίσθωσεν αυτόν εις γεωργούς και απεδήμησε. 
2. Και εν τω καιρώ των καρπών απέστειλε προς τους γεωργούς δούλον, δια να λάβη παρά των γεωργών από του καρπού του αμπελώνος
3. εκείνοι δε πιάσαντες αυτόν, έδειραν και απέπεμψαν κενόν.
4. Και πάλιν απέστειλε προς αυτούς άλλον δούλον και εκείνον λιθοβολήσαντες, επλήγωσαν την κεφαλήν αυτού και απέπεμψαν ητιμωμένον.
5. Και πάλιν απέστειλεν άλλον και εκείνον εφόνευσαν και πολλούς άλλους, τους μεν έδειραν, τους δε εφόνευσαν.
6. Έτι λοιπόν έχων ένα υιόν αγαπητόν αυτού, απέστειλε και αυτόν προς αυτούς έσχατον, λέγων, Ότι θέλουσιν εντραπή τον υιόν μου.
7. Εκείνοι δε οι γεωργοί είπον προς αλλήλους, Ότι ούτος είναι ο κληρονόμος έλθετε, ας φονεύσωμεν αυτόν και θέλει είσθαι ημών η  κληρονομία.
8. Και πιάσαντες αυτόν, εφόνευσαν και έρριψαν έξω του αμπελώνος. 
9. Τι λοιπόν θέλει κάμει ο κύριος του αμπελώνος; Θέλει ελθεί και απολέσει τους γεωργούς και θέλει δώσει τον αμπελώνα εις άλλους».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο αμπελώνας είναι η δημιουργία του κόσμου. Ο φραγμός, το υπολήνιον, ο πύργος κ.λ.π. είναι τα μέσα που χρειάζεται η Δημιουργία και ο άνθρωπος να αναπτυχθεί όπως γράμματα, επιστήμες, τέχνες, σοφία, εξέλιξη, πρόοδο κ.λ.π.. Οι γεωργοί είναι όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα κατευθύνουν τις τύχες των λαών, διότι τους δόθηκε η εξουσία να αναγεννήσουν την ανθρωπότητα, να την εξελίξουν και να την παραδώσουν στα χέρια του Θεού, άλλο που αυτοί τη θεώρησαν δική τους και της κάνουν κακή χρήση τότε και σήμερα. Οι δούλοι είναι οι προφήτες και όλοι όσοι ήρθαν από τον Θεό ως αναμορφωτές του κόσμου, οι οποίοι βρήκαν φρικτό θάνατο. Ο λόγος είναι διότι οι γεωργοί με την παρουσία των προφητών αναστατώθηκαν και φοβήθηκαν μην τους χαλάσουν το βόλεμα της εξουσίας και τα συμφεροντολογικά τους έργα. Θέλησαν να τους σκοτώσουν όπως και το έκαναν για να μην αποδώσουν ποτέ στον οικοδεσπότη τα διατεταγμένα που έπρεπε να αποδοθούν εις αυτόν. Ο υιός είναι ο Χριστός, όμως και αυτόν η πεπωρωμένη συνείδηση των εργατών να θεωρούν εαυτούς εξουσία, οδήγησε στο να τον σταυρώσουν στο Γολγοθά με πνεύμα πονηρό ώστε να μην υπάρχει κληρονόμος. Όμως με την πράξη αυτή κρίθηκαν ανάξιοι και είναι θέμα χρόνου να οδηγηθούν υπό τους αγγέλους στο πυρ το εξώτερον, αφού πρώτα διδάξουν τους ανθρώπους με τα πονηρά έργα τους τα οποία θα ενθυμούνται οι νέοι γεωργοί και θα θεωρούν το λάθος των προηγούμενων σοφία γι’ αυτούς, διότι τους δόθηκε η εξουσία από τον Θεό μέσα από τα λάθη των προηγούμενων να προσέχουν αυτοί. Η απώλεια που θα φέρει ο Θεός στους κακούς εργάτες ώστε να εισέλθουν στην άβυσσο είναι η παρουσία του αντιχρίστου, ο οποίος θα αφανίσει την υποκρισία και το ψέμα μαζί με αυτούς που τα κυοφορούν, οι οποίοι δεν απέδιδαν ούτε αποδίδουν τιμή και δόξα στον ουράνιο Πατέρα. Στους νέους εργάτες και μαθητές θα δοθεί και θα εκπληρωθεί η προφητεία ότι τα αγαθά των εθνών θέλετε τρώγει και εις την δόξα αυτών θέλετε καυχάστε. Όλα τα γεγραμμένα θα εκπληρωθούν αφού πρώτα σφραγίσει ο Θεός τους εκλεκτούς (νέους εργάτες). Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 10

«10. Ουδέ την γραφήν ταύτην δεν ανεγνώσατε, Ο λίθος τον οποίον απεδοκίμασαν οι οικοδομούντες, ούτος έγεινε κεφαλή γωνίας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο λίθος τον οποίον απεδοκίμασαν οι οικοδομούντες είναι ο Χριστός. Αυτόν τον λίθο οι εργάτες που έχτιζαν πνευματικά τότε τον λαό του Ισραήλ δεν τον θεώρησαν καλό και τον πέταξαν. Οι νέοι όμως εργάτες του πνευματικού οικοδομήματος του Χριστού θα πάρουν ανά χείρας τον λίθο αυτόν (Χριστό) και θα τον αξιοποιήσουν τόσο καλά που θα τον χρησιμοποιήσουν ως ακρογωνιαίο λίθο, όπου πάνω σε αυτόν και στην άγια διδασκαλία του θα χτίσουν όλο το σημερινό και μελλοντικό οικοδόμημα του Θεού. Η Φωνή Θεού αυτό κάνει σήμερα με τα παιδιά της, με αποτέλεσμα όλα τα έθνη να αναγεννηθούν πάνω στον λίθο Χριστός. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΙ 16  17

«16. Και εκείνοι έφεραν. Και λέγει προς αυτούς, Τίνος είναι η εικών αύτη και η επιγραφή; Οι δε είπον προς αυτόν, Του Καίσαρος.
17. Και αποκριθείς ο Ιησούς είπε προς αυτούς, Απόδοτε τα του Καίσαρος εις τον Καίσαρα και τα του Θεού εις τον Θεόν. Και εθαύμασαν δι' αυτόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σήμερα τον Καίσαρα αντιπροσωπεύει το παρόν κοσμικό σύστημα όπως δουλειά, εφορία, τράπεζες κ.λ.π.. Μέχρι να έρθει το σύστημα του Χριστού το οποίο θα τα καταργήσει όλα αυτά (αγάπη), εμείς όλοι να αποδίδουμε τον φόρο που μας ζητούν και να προσέχουμε διότι το παρόν σύστημα είναι ανήλεο και στηρίζεται σε συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες, τα οποία όταν χρησιμοποιηθούν χωρίς σοφία εγκλωβίζουν σε συνθήκες μη αναγέννησης. Χρειάζεται προσοχή!

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 27

«27. Δεν είναι ο Θεός νεκρών, αλλά Θεός ζώντων σεις λοιπόν πλανάσθε πολύ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο σοφός Σολομών αναφέρει ότι: Ο Θεός ουκ εποίησε θάνατο ουδέ τέρπεται επ’ απωλεία ζώντων. Έκτισε γαρ εις το είναι τα πάντα και σωτήριαι αι γενέσεις του κόσμου και ουκ εστιν εν αυταίς φάρμακον ολέθρου ουδέ άδου βασίλειον επί γης.
Αρα, το ότι ο χριστιανικός κόσμος επικαλείται τον θάνατο και οδηγείται εις αυτόν είναι λάθος, διότι ο Θεός θέλει ο άνθρωπος να βρει τα μέσα διά του Χριστού ώστε να αφθαρτοποιήσει το πνεύμα του και το σώμα του. Ο Θεός λοιπόν δεν είναι Θεός νεκρών αλλά ζώντων και αν θέλουμε να τον δοξάσουμε πρέπει να τον ακολουθήσουμε για να βρούμε έτσι τα μέσα που θα μας ζωοποιήσουν. Πρέπει να το πιστέψουμε ότι ο θάνατος πρέπει να φύγει από τη ζωή μας και να ενωθούμε με τον ζώντα Θεό. Διαφορετικά αν συνεχίσουμε να αδιαφορούμε θα πεθάνουμε και θα φτάσουμε στην πρώτη ή δεύτερη ανάσταση, ώστε μέσω αυτής να εισέλθουμε στον κόσμο των ζώντων ψυχή τε και σώματι. Ο Χριστός αδελφάκια μου πέθανε για να μην πεθάνουμε εμείς. Ζώσα πίστη χρειάζεται! Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 30

«30. Και θέλεις αγαπά Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της διανοίας σου και εξ όλης της δυνάμεώς σου αύτη είναι η πρώτη εντολή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εξ’ όλης της καρδίας σου. Η καρδιά είναι ένα όργανο του σώματος το οποίο χρησιμοποιείται για την κυκλοφορία του αίματος ώστε να ζωοποιεί το σώμα μας. Η καρδιά που αναφέρει ο νόμος του Χριστού είναι τα κρυφά μέρη του μυαλού, αυτά που δεν φαίνονται και που μόνο ο Θεός και ο ίδιος ο άνθρωπος γνωρίζει τι υπάρχει εκεί, τι κρύβει και τι θέλει ο καθένας στο βάθος της ψυχής του. Όταν λοιπόν στο βάθος, στην κρυφή επιθυμία μας υπάρχει Θεός τότε υπάρχει αγάπη εξ’ όλης της καρδίας η οποία εξασφαλίζει σοφία, εξέλιξη, αναγέννηση, αφιέρωση, θυσία για τον Ιησού και τον λαό του. Ο Θεός ευλογεί τα κρυφά μέρη του μυαλού και την κρυφή ζωή μας την οποία γνωρίζουμε εμείς και ο Θεός. Πως δηλαδή εκμεταλλευόμαστε αυτή και ποια είναι τα έργα αυτής.
Εξ’ όλης της ψυχής σου. Η ψυχή είναι το πνεύμα μας το οποίο έχει υλική υπόσταση και που βρίσκεται σε άμορφη ύλη μη αντιληπτή διά γυμνού οφθαλμού. Γίνεται όμως αντιληπτή διά Πνεύματος Αγίου και με τα πνευματικοπύρινα μάτια τα οποία βάζει ο Θεός με την πάροδο του χρόνου στον αφιερωμένο άνθρωπο. Το πνεύμα μας λοιπόν να είναι ενωμένο με το πνεύμα του Θεού, ώστε να φανερώνουμε ότι αγαπάμε τον Θεό και μόνο δι’ αυτού να εξελισσόμαστε και στη συνέχεια να ολοκληρώνεται η πνευματική μας υπόσταση.
Εξ’ όλης της διανοίας σου. Η λειτουργία της σκέψης που κωδικοποιεί σε έννοιες και παραστάσεις τα δεδομένα των αισθήσεων προϊόντα της διάνοιας είναι τα πνευματικά δικαιώματα τα οποία εκδηλώνονται γραπτώς ή προφορικώς. Η διάνοιά μας λοιπόν να παράγει και να αντλεί όλα τα μυστήρια τα οποία υπάρχουν στη διάνοια του Θεού, τα οποία μυστήρια αυτού θα μας εξελίξουν και θα μας οδηγήσουν στη χώρα των ζώντων. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Και εξ’ όλης της δυνάμεώς σου. Όλοι μας έχουμε πάνω μας δύναμη (ενέργεια), την οποία ενέργεια ο Θεός ζητά να την εκμεταλλευόμεθα στην προσευχή, στην μελέτη, στο κήρυγμα. Θα μας πει κάποιος, τίποτε άλλο να μην κάνουμε; Να απεγκλωβιστούμε απ’ όλα τα του κόσμου; Σίγουρα όχι, διότι όλοι έχουμε ανοίξει υποχρεώσεις όμως να περιορίσουμε τις δουλειές και να βρούμε χρόνο για την αναγέννησή μας. Ώστε η δύναμή μας στην αρχή να μοιραστεί και με την πάροδο του χρόνου η δύναμή μας να είναι εξ’ όλης της δυνάμεως εις την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 31

«31. Και δευτέρα ομοία αύτη Θέλεις αγαπά τον πλησίον σου ως σεαυτόν. Μεγαλητέρα τούτων άλλη εντολή δεν είναι».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το να αγαπάμε τον πλησίον μας ως εαυτόν δεν είναι εύκολο πράγμα, όμως η αγάπη μπορεί να δοθεί στην αρχή στα μέτρα που μπορούμε. Έπειτα, σιγά-σιγά σταδιακά δύναται να αυξάνει. Χρειάζεται όμως και σοφία διότι χωρίς αυτή θα φτάσουμε σε αδιέξοδο. Ο Κύριος είχε την ικανότητα διά πίστεως να προσφέρει ουσιαστική αγάπη σε όσους έπασχαν ώστε να τους ελευθερώνει από ανίατες ασθένειες χωρίς ο ίδιος να στερείται ουδέν. Εγώ στην αρχή της πνευματικής μου ζωής για να κερδίσω ανθρώπους στον Χριστό έδινα τα πάντα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην έχω να πάρω ούτε φαγητό για την οικογένειά μου. Ο Χριστός μετέπειτα με φώτισε ώστε να βοηθώ στα μέτρα που μπορώ και μόνο εκείνους που έχουν καλή προαίρεση στο να θέλουν να αναγεννηθούν. Αν ένας άνθρωπος δεν θελήσει να αναγεννηθεί τότε εκείνο που θα θέλει είναι να σε εκμεταλλευτεί. Χρειάζεται προσοχή! Πάντως, εγώ για εκείνον που κάνει αγώνα καθαρισμού και εξάπλωσης είμαι διατεθειμένος να μοιραστώ τα πάντα μαζί του χωρίς να στενοχωρηθώ καθόλου. Πιστεύω ότι για τα αδέλφια μου που αγωνίζονται για την δόξα του Θεού θα είμαι πάντα δίπλα τους στη χαρά τους, στη λύπη τους, στα πάντα και θα προσφέρω τα πάντα σε αυτά με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό συνεπάγεται ότι ποτέ δεν θα μετανιώσω για την αγάπη που προσφέρω. Στους ανθρώπους που πνευματικά κινούνται συντηρητικά, θα προσφέρω υλικά και πνευματικά αγαθά στα μέτρα που θα μπορώ ώστε να μην γίνεται από αυτούς εκμετάλλευση. ’λλωστε και ο Κύριος προσευχόταν πολύ για τους μαθητές του που τον ακολουθούσαν και μοιράζονταν μαζί του τα πάντα. Όμως σε εκείνους που ήταν ακροατές του λόγου και όχι εκτελεστές πρόσεχε ιδιαίτερα. Πάντως, στο μέλλον είναι σίγουρο ότι η Φωνή Θεού θα μεριμνά, θα ενδιαφέρεται και θα βοηθά τον πεσόντα αδελφό ανεξαρτήτως δόγματος, ώστε να αναδυθεί ο αδελφός αυτός από το βούρκο της ύλης που θα έχει πέσει ή από το βούρκο της αμαρτίας και της αυτοκαταστροφής που ο διάβολος πνευματικά θα τον έχει ρίξει. Πολλοί μαζί κάνουν θαύματα. Ένας όχι και πολύ μεγάλα πράγματα. Πάντως από έναν ξεκινά και μετά γίνονται πολλοί. Δεν απελπιζόμαστε! Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 36

«36. Διότι αυτός ο Δαβίδ είπε δια του Πνεύματος του Αγίου, Είπεν ο Κύριος προς τον Κύριόν μου, Κάθου εκ δεξιών μου, εωσού θέσω τους εχθρούς σου υποπόδιον των ποδών σου».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Χριστός συμπάσχει με τον άνθρωπο και γι’ αυτόν τον λόγο ήρθε στον κόσμο ώστε να φανερώσει τους εχθρούς του ανθρώπου. Αφού τους φανέρωσε και αφού τους νίκησε ως άνθρωπος δίνει ελπίδα και θάρρος, ώστε ο άνθρωπος να πάρει και εκείνος θάρρος και να κινήσει διά της νουθεσίας του τους υπερβατικούς εκείνους νόμους της πίστεως για να νικήσει όλους τους εχθρούς του. Οι εχθροί του Χριστού που νίκησε και που και ο άνθρωπος καλείται να νικήσει είναι το παρόν δαιμονισμένο σύστημα που το διέπει ψέμα, υποκρισία, αμαρτία, άγνοια, φθορά, εγωισμός, γήρας και τελευταία ο θάνατος. Μέχρι να τους νικήσει το ανθρώπινο γένος ο Χριστός θα μένει δεξιά του Πατρός. Το Πνεύμα το Αγιο σήμερα διά του Παρακλήτου εργάζεται ώστε να βοηθήσει τον άνθρωπο και γενικότερα τους νέους μαθητές διά του σχετικού αγώνος να απαλλαγούν από τους εχθρούς. Όταν γίνει αυτό ο Χριστός θα κάνει την δευτέρα παρουσία, ώστε να συμβασιλεύσει με τους λελυτρωμένους εις τον αιώνα τον άπαντα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 37

«37. Αυτός λοιπόν ο Δαβίδ λέγει αυτόν Κύριον και πόθεν είναι υιός αυτού; Και ο πολύς όχλος ήκουεν αυτόν ευχαρίστως».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ευχάριστα ακούς κάποιον που μιλεί διά Πνεύματος Αγίου. Ο λόγος είναι διότι το ρήμα που εξέρχεται εκ του στόματός του εκπορεύεται από τον θρόνο του Θεού και από την άπειρη σοφία του Θεού. Η διδασκαλία του Θεού απέχει όσο ο ουρανός από τη γη της διδασκαλίας των γραμματέων και Φαρισαίων. Η διδασκαλία του Χριστού έχει σοφία και σου κεντρίζει το ενδιαφέρον ώστε να την ακούς με προσοχή και ευχαρίστηση, διότι έχει σαν βάση έναν νέο τρόπο ζωής, έχει τη σοφία, έχει την πνευματική επιστήμη, έχει την εξέλιξη. Η διδασκαλία των γραμματέων και Φαρισαίων έχει ειδωλολατρικές τυπικές εκδηλώσεις οι οποίες σε κουράζουν και σε οδηγούν σε αδιέξοδο, διότι γνωρίζεις εκ των προτέρων από πού αρχίζει και που τελειώνει. Χρειάζεται προσοχή ώστε να τις ξεχωρίζουμε.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΙ 38 – 40

«38. Και έλεγε προς αυτούς εν τη διδαχή αυτού, Προσέχετε από των γραμματέων, οίτινες θέλουσι να περιπατώσιν εστολισμένοι και αγαπώσι τους ασπασμούς εν ταις αγοραίς,
39. και πρωτοκαθεδρίας εν ταις συναγωγαίς και τους πρώτους τόπους  εν τοις δείπνοις
40. οίτινες κατατρώγουσι τας οικίας των χηρών και τούτο επί προφάσει ότι κάμνουσι μακράς προσευχάς ούτοι θέλουσι λάβει μεγαλητέραν καταδίκην».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τι να πω, τα λόγια είναι περιττά. Όλος ο κόσμος σήμερα κινείται κάτω από τις αρχές της υποκρισίας και εργάζεται για το θεαθήναι των ανθρώπων μη εννοώντας ότι δεν ωφελεί η υποκριτική πίστη. Μη γένοιτο εμείς που ανήκουμε στην Φωνή Θεού να μας διακατέχουν τέτοια υποκριτικά στοιχεία.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΙ 41 – 44

«41. Και καθίσας ο Ιησούς απέναντι του γαζοφυλακίου εθεώρει πως ο  όχλος έβαλλε χαλκόν εις το γαζοφυλάκιον και πολλοί πλούσιοι έβαλλον  πολλά.
42. Και ελθούσα μιά χήρα πτωχή, έβαλε δύο λεπτά, τουτέστιν ένα κοδράντην. 
43. Και προσκαλέσας τους μαθητάς αυτού, λέγει προς αυτούς, Αληθώς σας λέγω, ότι η χήρα αύτη η πτωχή έβαλε περισσότερον πάντων όσοι  έβαλον εις το γαζοφυλάκιον.
44. Διότι πάντες εκ του περισσεύοντος εις αυτούς έβαλον αύτη όμως εκ του υστερήματος αυτής έβαλον πάντα όσα είχεν, όλην την περιουσίαν αυτής».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

’λλη ευλογία έχει η θυσία της προσφοράς, η οποία προέρχεται εκ του περισσεύματος και άλλη ευλογία έχει η προσφορά η οποία γίνεται εκ του υστερήματος. Πάντως και οι δύο όταν γίνονται με μεγάλη αγάπη έχουν ευλογία. Όμως η προσφορά εκ του υστερήματος φανερώνει άνθρωπο με επίγνωση και σοφία Θεού πάνω σε πολλά πράγματα, τα οποία προέρχονται εκ της θυσίας κατανοώντας ότι η υλική προσφορά χρειάζεται ώστε να χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση της βασιλείας του Θεού όπως στον ουρανό και στη γη. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ΄

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΙ 1 – 2

«1. Και ενώ εξήρχετο εκ του ιερού, λέγει προς αυτόν εις των μαθητών αυτού, Διδάσκαλε, ιδέ, οποίοι λίθοι και οποίαι οικοδομαί!
2. Και ο Ιησούς αποκριθείς είπε προς αυτόν, βλέπεις ταύτας τας μεγάλας οικοδομάς; δεν θέλει αφεθή λίθος επί λίθον, όστις να μη».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα γεγονότα αυτά στην συγκεκριμένη περιοχή έγιναν, ξανάγιναν και θα ξαναγίνουν μέχρι την ημέρα της δευτέρας ελεύσεως του Κυρίου. Τα ιστορικά γεγονότα το αποδεικνύουν. Το Πνεύμα το Αγιο μας ενημερώνει ότι θα ξαναγίνουν διότι ο κόσμος αυτός διέπεται από συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΙ 5 – 6

«5. Ο δε Ιησούς αποκριθείς προς αυτούς, ήρχισε να λέγη, Βλέπετε μη σας πλανήση τις.
6. Διότι πολλοί θέλουσιν ελθεί εν τω ονόματί μου, λέγοντες, Ότι εγώ είμαι και πολλούς θέλουσι πλανήσει».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σήμερα μας τονίζουν όλοι ότι μόνο αυτοί έχουν τον Θεό και οπουδήποτε αλλού δεν υπάρχει Θεός. Το πνεύμα αυτό δημιούργησε τα δόγματα και τον φανατισμό, τα οποία δίχασαν τον χριστιανικό κόσμο. Εγώ θέλω να τονίσω ότι εμείς πρέπει να ερευνήσουμε τον Λόγο του Θεού και όπου δούμε ότι εφαρμόζεται εκεί να προσκολληθούμε. Πάντως, όποιος θέλει να τον ακολουθήσουμε και χτίζει έναν Θεό σε εμάς έξω από εμάς πάνω σε τύπους, φιλοδοξίες και φανατισμό, να φεύγουμε. Να μένουμε μόνο εκεί που βλέπουμε ότι ο Θεός χτίζεται μέσα μας και αυτό θα το διαπιστώσουμε στην καθημερινότητά μας, διότι λειτουργούμε σιγά σιγά όπως ο Χριστός και όπως οι μαθητές του. Ο απόστολος Παύλος έλεγε, μιμηταί μου γίνεσθε καθώς εγώ του Χριστού. Ο Κύριός μας έλεγε,ότι εγώ κάνω και σεις δύνασθε να το κάνετε, καθώς εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοι μαθηταί εστε, εάν αγάπην εχητε εν αλλήλοις. Όπου υπάρχουν τα ανωτέρω και πολλά άλλα δρώμενα του Ευαγγελίου εκεί υπάρχει Χριστός.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 8

«8. Διότι θέλει εγερθή έθνος επί έθνος και βασιλεία επί βασιλείαν και θέλουσι γείνει σεισμοί κατά τόπους και θέλουσι γείνει πείναι και ταραχαί. Ταύτα είναι αρχαί ωδίνων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι φιλοδοξίες και τα συμφέροντα δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις. Δυνάμεθα να ενθυμηθούμε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, τον δεύτερο και ουαί και αλίμονο όταν τα κράτη φτάσουν στο σημείο να πέσουν έξω με το σύστημα της οικονομίας που έχουν, ώστε να οδηγηθούν στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Θεός φυλάξοι! Ο πρώτος και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είναι η αρχή των οδυνών. Οι οδύνες θα έρθουν όταν τα έθνη οδηγήσουν μέσα από τα συμφέροντα τον άνθρωπο στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και θα είναι ο μόνος πόλεμος που οι καταστροφές θα είναι τεράστιες, διότι τα όπλα που υπάρχουν σήμερα δεν υπήρξαν ποτέ και έχουν την δύναμη να ανάψουν ξανά φωτιά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αποτέλεσμα αυτού να επηρεαστεί και ο ίδιος ο άνθρωπος αλλά και να αλλάξει η αρμονία του πλανήτη και ολόκληρου του ηλιακού μας συστήματος με ακραίες καιρικές συνθήκες, με αθεράπευτες ασθένειες και απρόβλεπτες γενικότερα συνθήκες. Ο Θεός να μας ελεήσει! Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 9

«9. Σεις δε προσέχετε εις εαυτούς διότι θέλουσι σας παραδώσει εις συνέδρια και εις συναγωγάς θέλετε δαρθή και ενώπιον ηγεμόνων και βασιλέων θέλετε σταθή ένεκεν εμού, προς μαρτυρίαν εις αυτούς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα προφητικά αυτά λόγια του Κυρίου έλαβαν χώρα τα χρόνια των αποστόλων και μετέπειτα θα ξαναλάβουν χώρα και κατά την ημέρα του αντιχρίστου. Τότε οι μαθητές κυνηγήθηκαν ανελέητα από τους ανθρώπους του πονηρού γιατί ομολογούσαν Χριστό και εξάπλωναν το Ευαγγέλιό του, το οποίο δεν συνέφερε τους άρχοντες διότι χαλούσε τα συμφεροντολογικά τους όνειρα τα οποία έπρατταν εις βάρος του λαού. Το ίδιο και κατά την ημέρα του αντιχρίστου. Οι νέοι μαθητές θα κυνηγηθούν για την αγάπη τους στον Χριστό και για την ιδέα να ιδρύσουν την βασιλεία του Θεού όπως στον ουρανό και στη γη, καθώς επίσης να φέρουν την αγάπη και να καταργήσουν τον θάνατο. Όμως ο Θεός θα μεριμνήσει για τους εκλεκτούς (ιδρυτές της βασιλείας του). Όσοι τώρα δεν μεριμνήσουν για να αναγεννηθούν ουσιαστικά θα το πληρώσουν με τη ζωή τους και ο λόγος διότι τα γεγονότα θα είναι τόσο τρομερά που λόγω της έλλειψης του καθαρισμού και του αγιασμού θα γίνουν εις αυτούς παγίδα. Εκατομμύρια πεπελεκισμένοι θα πέσουν. Εμείς εν όσο έχουμε καιρό να μαζέψουμε αμάραντο θησαυρό ώστε οι μέρες αυτές οι πονηρές να μην μας καταβάλλουν αλλά ίσα ίσα να μας βοηθήσουν να ανακύψουμε, διότι η ημέρα του Κυρίου φτάνει και η απολύτρωση ψυχής και σώματος θα λάβει χώρα, 1) με την πίστη, 2) με τον επενδύτη, 3) με την παρουσία του Χριστού. Ο διωγμός θα ξεκινήσει όταν οι συμφεροντολόγοι άνθρωποι καταλάβουν ότι έρχεται η αλήθεια στον πλανήτη και η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι, τα μέλη του αντιχρίστου και ο ίδιος λόγω της αναγέννησης του λαού του Θεού δεν θα μπορούν να λειτουργούν σε αυτούς με τα ψέματά τους και με τις πονηρίες τους που έπρατταν εις βάρος του ανθρωπίνου γένους και του λαού του Θεού αιώνες τώρα. Η αναγέννηση του λαού του Θεού την οποία δεν θέλουν οι «μεγάλοι» και οι υπερβατικοί στόχοι, θα εξοργίσουν τον αντίχριστο ο οποίος υπάρχει γύρω μας και το παίζει άνθρωπος του Θεού και έτσι οι άρχοντες θα προβούν σε ακρότητες με φυσική συνέπεια να φανεί το αληθινό τους πρόσωπο. Η μαρτυρία που φανερώνει ο Κύριος στον στίχο αυτόν είναι η ομολογία πίστεως στα χρόνια του Χριστού υπό των αποστόλων και σήμερα η μαρτυρία γίνεται διά των κύκλων που δημιουργεί η Φωνή Θεού, διότι πιστεύω ότι σε αυτούς τους κύκλους ακούγεται ολοκληρωμένη η σοφία του Θεού η οποία ήτο αποκεκρυμμένη αιώνες τώρα.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 10

«10. Και πρέπει πρώτον να κηρυχθή το ευαγγέλιον εις πάντα τα έθνη».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ποιο Ευαγγέλιο να κηρυχθεί; Σίγουρα της βασιλείας, το οποίο περιέχει 5 φάσεις.
1) Αναμαρτησίας
2) Αδιαίρετο
3) Συνοχής
4) Ολοκληρωμένο, δεν καταργεί την έννοια της ζωής διά της ζωής.
5) Αγιασμού
Είναι πολλές οι φάσεις που πρέπει να κηρυχθούν διά του Ευαγγελίου ώστε τα έθνη να επιστρέψουν στην χαμένη πατρίδα τους που είναι το σπίτι του αιώνιου Θεού. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 11

«11. Όταν δε σας φέρωσι δια να σας παραδώσωσι, μη προμεριμνάτε τι θέλετε λαλήσει, μηδέ μελετάτε αλλ' ότι δοθή εις εσάς εν εκείνη τη ώρα τούτο λαλείτε διότι δεν είσθε σεις οι λαλούντες, αλλά το Πνεύμα το ’γιον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν ήμουν 22 χρονών διάβασα αυτόν τον στίχο και τον πίστεψα (το ότι δεν μιλάτε εσείς), έτσι αμέσως πήρα την οικογένειά μου ώστε να κάνω την ομολογία διά του πορευθέντες. Διαβεβαιώνω ότι εάν έχουμε καλή πρόθεση και αγαπάμε ουσιαστικά τον Θεό θα μας δώσει πολλά και θα μιλάμε διά Πνεύματος Αγίου. ’λλωστε, σήμερα η Φωνή Θεού έχει μία πολλή μεγάλη και όμορφη πνευματική περιουσία. Πώς γράφτηκε αυτή η πνευματική περιουσία αφού εγώ είμαι αγράμματος; Σίγουρα γράφτηκε διά Πνεύματος Αγίου και γράφτηκε από εμένα που είμαι αγράμματος για να φανεί η δόξα του Θεού και όχι η γνώση η υποτιθέμενη αν είχα σπουδάσει Θεολογία ή οτιδήποτε άλλο. Πιστεύω όμως ότι τίποτα δεν ξέρω ακόμη και τίποτα ποτέ δεν θα ξέρω μπροστά στην πολυποίκιλη σοφία του Θεού. Πάντα πρέπει να σπουδάζω την σοφία του Θεού διά της εφαρμογής. Το μόνο που έχω είναι ότι αγαπώ τον Θεό και θέλω να κάνω το θέλημά του. Μόνο αυτό έχω! Αυτό όμως, η αγάπη μου δηλαδή στον Θεό, μου εξασφάλισε σήμερα πνευματική γνώση, πνευματική σοφία Θεού και ανεκλάλητη χαρά. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Τώρα, αν κάποιος ξέρει γράμματα ακόμα καλύτερα, αρκεί να έχει ταπείνωση και να μην πιστεύει ότι κάτι ξέρει. Στην ουσία δεν ξέρει κανένας τίποτα μπροστά στην πολυποίκιλη σοφία του Θεού. Αν ξέρει μία τέχνη πόσες άλλες υπάρχουν που δεν ξέρει, αν κατέχει μία επιστήμη πόσες άλλες υπάρχουν που δεν κατέχει, αν ξέρει μία γλώσσα ή δύο ή τρεις πόσες άλλες υπάρχουν που δεν ξέρει. Γιατί να κάνει κάποιος ότι τα ξέρει όλα και ότι είναι σοφός; Πάντα ο άνθρωπος αν έχει πνεύμα Χριστού θα σπουδάζει και θα εξελίσσεται. Αμήν.  

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 12

«12. Θέλει δε παραδώσει αδελφός αδελφόν εις θάνατον και πατήρ τέκνον και θέλουσιν επαναστή τέκνα επί γονείς και θέλουσι θανατώσει αυτούς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν διαβάσουμε βίους Αγίων θα δούμε ότι πολλά παιδιά που θέλησαν να κάνουν το θέλημα του Θεού διώχτηκαν πολύ από τους οικείους τους. Ο Χριστός είπε, ουδείς προφήτης στον τόπο του. Τα έσχατα χρόνια όταν ο αντίχριστος επικρατήσει παντού, τότε θα λάβει καθολικήν ενέργεια η προφητεία του Κυρίου. Θυμάστε τα χρόνια του Χίτλερ όπου παιδιά πρόδιδαν γονείς ή και γονείς τα παιδιά τους; Όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με τον θάνατο τότε προδίδει τους πάντες γύρω του. Αν δεν έχει αναγεννηθεί και δεν έχει στοιχειοθετήσει νου Χριστού και αρχές Χριστού στη ζωή του φοβάται μήπως τον σκοτώσουν ή μήπως τον θεωρήσουν αποσυνάγωγο εν αντιθέσει με τον Κύριο ο οποίος στον κήπο της Γεσθημανής κάλυψε τους μαθητές του ώστε να μην υποστούν την θανατική ποινή. Έχουμε πολλά παραδείγματα μέσα στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη και μέσα στην παγκόσμια ιστορία των εθνών όπου άνθρωποι κινήθηκαν θετικά ή αρνητικά σε ανάλογες περιπτώσεις.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 13

«13. Και θέλετε είσθαι μισούμενοι υπό πάντων δια το όνομά μου ο δε υπομείνας έως τέλους, ούτος θέλει σωθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα χρόνια που λαμβάνουν εξουσία οι μη χριστιανικές κυβερνήσεις, οι χριστιανοί διώκονται. Όμως εδώ ομιλεί για τα έσχατα χρόνια όπου ο λαός του Θεού θα διωχθεί, θα περιφρονηθεί κ.τ.λ.. Ο Χριστός όμως μας καλεί όλους να επενδύσουμε στην υπομονή ή στο γενηθήτω το θέλημά σου. Μόνο έτσι θα βγούμε από τα δεινά αυτά. Υπομονή!
Ο Κύριος τόνισε, εν τη υπομονή κτήσατε τας ψυχάς σας, καθώς υπομονή έχετε χρεία και ο υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεται.
Κάποτε κάποιος κατακτητής εισήλθε και κατέλαβε μία μεγάλη πόλη. Καθώς περνούσε μέσα στην πόλη είδε ένα ωραίο σπίτι. Ανέβηκε και είδε έναν ωραίο άνδρα να είναι μέσα στο σπίτι. Τον ρώτησε αν είναι δικό του το σπίτι και εκείνος του απάντησε ναι. Τότε ο κατακτητής είπε, από σήμερα θα μένω εγώ εδώ και εσύ θα είσαι ο υπηρέτης μου και ο άνδρας αυτός γεμάτος σοφία σιώπησε και έφυγε. Επί εφτά χρόνια που ήταν στην πόλη αυτή ο κατακτητής, ο άνθρωπος που είχε το σπίτι τον υπηρετούσε όμως οι κάτοικοι της πόλης πολεμούσαν τον κατακτητή ασταμάτητα και τότε αυτός αναγκάστηκε να φύγει. Όταν έφυγε τότε ο οικοδεσπότης απάντησε στην διαταγή του να τον υπηρετεί μετά από εφτά χρόνια λέγοντάς του όχι. Βλέπε την αξία της και την σωτήρια προσφορά της υπομονής. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΙ 14 – 16

«14. Όταν δε ίδητε το βδέλυγμα της ερημώσεως, το λαληθέν υπό Δανιήλ του προφήτου, ιστάμενον όπου δεν πρέπει, (ο αναγινώσκων ας εννοή) τότε οι εν τη Ιουδαία ας φεύγωσιν εις τα όρη
15. και ο επί του δώματος, ας μη καταβή εις την οικίαν, μηδ' ας εισέλθη  δια να λάβη τι εκ της οικίας αυτού
16. και όστις είναι εις τον αγρόν, ας μη επιστρέψη εις τα οπίσω δια να λάβη το ιμάτιον αυτού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το βδέλυγμα της ερημώσεως είναι ο αντίχριστος ο οποίος δεν έχει αρχές αγάπης και θα θελήσει να ερημώσει τους λαούς από τα στοιχεία του Θεού, επιβάλλοντας παντού στρατιωτικό καθεστώς. Τότε ο Χριστός παραγγέλνει να φύγουμε όπως ο Λώτ και να μην κοιτάξουμε καθόλου πίσω. Που θα πάμε; Τότε που θα χρειαστεί να γίνει η φυγή του λαού του Θεού θα μας το πει ο Χριστός το που θα πάμε. Η περισυλλογή του λαού του Θεού από όλα τα έθνη θα γίνει ή με αγγέλους ή με ειδοποίηση που ο Θεός ξέρει ή με απεσταλμένο. Το βδέλυγμα της ερημώσεως χτίζεται μέσα στον εγκέφαλο του απομακρυσμένου ανθρώπου από την έννοια Θεός και μετά παρουσιάζεται με φανατισμό, με εγωισμό, με πολέμους, με συμφέροντα και ένα σωρό άλλα δαιμόνια. Ο Θεός να μας φυλάξει! Πάντως η μελέτη, η προσευχή και η πνευματική δραστηριότητα μας εξασφαλίζουν Θεό 100% και το βδέλυγμα δεν μπορεί να εισέλθει ποτέ μέσα μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ ΣΤΙΧΟΣ 17

«17. Ουαί δε εις τας εγκυμονούσας και τας θηλαζούσας εν εκείναις ταις ημέραις».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εγκυμονούσα και θηλάζουσα είναι η πνευματική ημιμάθεια που διακατέχει τον λαό του Θεού. Η ημιμάθεια πολλές φορές είναι χειρότερη από την αμάθεια. Ο λόγος, διότι η ημιμάθεια κάνει τον άνθρωπο να νιώθει ότι τα ξέρει όλα και έτσι δεν ακούει κανέναν. Η αμάθεια όμως είναι καλύτερη διότι αν δεχτεί κάποιος τον απεσταλμένο του Θεού θα μάθει για τον Θεό, ο οποίος θα τον πληροί στη συνέχεια με σοφία, με δυνάμεις, με χαρά και με ζωή αιώνιο. Ο Θεός αδελφάκια μου χάρισε μία μεγάλη και όμορφη πνευματική περιουσία στην Φωνή Θεού. Μελέτη, μελέτη, μελέτη, μελέτη λοιπόν και προσευχή ώστε να μην κινηθούμε στα δύσκολα χρόνια σαν εγκυμονούσες και θηλάζουσες πνευματικά και αρχίσουμε να λέμε που είναι ο Θεός, γιατί ο Θεός κάνει αυτό, πως επιτρέπει το άλλο κ.λ.π. ώστε όλες αυτές οι αναπάντητες ερωτήσεις να μας καταβάλλουν αρνητικά και στο τέλος να μας απολέσουν. Μη γένοιτο!

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 18

«18. Προσεύχεσθε δε δια να μη γείνη η φυγή υμών εν χειμώνι».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τον χειμώνα δεν μπορείς να κινηθείς εύκολα ή να ταξιδέψεις διότι οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν τη φυγή. Ας ενθυμηθούμε αυτούς που γίνονται πρόσφυγες ειδικά τον χειμώνα, πως έρχονται καταβεβλημένοι, βρεγμένοι, νηστικοί κ.τ.λ..

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 19

«19. Διότι αι ημέραι εκείναι θέλουσιν είσθαι θλίψις τοιαύτη, οποία δεν έγεινεν απ' αρχής της κτίσεως την οποίαν έκτισεν ο Θεός, έως του νυν, ουδέ θέλει γείνει».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο πρώτος και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος αναφέρονται ως αρχή οδύνης. Αρα, ό,τι θα γίνει τα έσχατα χρόνια κατά την εποχή του αντιχρίστου θα είναι τόσο μεγάλα γεγονότα που δεν ξανάγιναν ποτέ. Κύριε ελέησέ μας! Στην Αποκάλυψη αναφέρει κάποια θηρία και τέρατα με πολλά κεφάλια. Αυτά είναι τα πυρηνικά όπλα, τα οποία θηρία βγαίνουν από την θάλασσα, από την ξηρά, από τον ουρανό (διάστημα).
Κάποια στιγμή αδελφάκια μου οι οικονομίες των κρατών θα πέσουν έξω και θα έρθουν να αναλάβουν τα κράτη και τους λαούς άνθρωποι πολεμοχαρείς, οι οποίοι θα θεωρήσουν και θα υποδείξουν ως υπαίτιους της αρνητικής κατάστασης τους θρησκευτικούς ηγέτες όλων των θρησκειών, λέγοντας ότι οι αντιπαλότητες των θρησκειών έφεραν τα έθνη σε αυτή την κατάσταση και για να καταργήσουν τις θρησκείες θα επιβάλλουν το αντίχριστο πολίτευμα, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους που πιστεύουν στον Θεό. Όποιος τώρα δεν δεχτεί τον αντίχριστο και τη νέα θρησκεία θα πεθάνει. Για να διαλυθούν λοιπόν οι θρησκείες κοιτάξτε τι θα συμβεί. Όσοι είναι φανατικοί με την θρησκεία τους θα πεθάνουν. Χρειάζεται προσοχή στο πως θα κινηθεί ο λαός του Θεού τα χρόνια αυτά. Πάντως ο Θεός θα μας φρουρήσει και θα μεριμνήσει. Εμπιστοσύνη λοιπόν στον Πατέρα μας! ’λλωστε, πριν γίνουν αυτά πρέπει να κηρυχτεί το Ευαγγέλιο που κηρύττουμε ώστε να σφραγιστεί ο λαός του Θεού με φυσική συνέπεια να μην πειραχτούν οι στρατιώτες του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 20

«20. Και εάν ο Κύριος δεν ήθελε συντέμει τας ημέρας εκείνας, δεν ήθελε σωθή ουδεμία σάρξ αλλά δια τους εκλεκτούς, τους οποίους εξέλεξε, συνέτεμε τας ημέρας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αφού ο Κύριος θα παρακολουθεί πάει να πει ότι δεν θα αφήσει τον λαό του, τους εκλεκτούς του να χαθούν. Αν δει ότι αυτό πάει να συμβεί θα συντομεύσει τις ημέρες. Δόξα να έχεις Κύριε! Οι εκλεκτοί είναι αυτοί οι οποίοι προσεύχονται, μελετούν, κηρύττουν και αγωνίζονται ώστε να καθαρίσουν από μέσα τους και γύρω τους με τον αγιασμό όλα τα εωσφορικά και φθοροποιά στοιχεία που εγκλωβίζουν την ελευθερία του πνεύματος την δική τους και των συνανθρώπων τους. Μάλιστα παρακολουθούν και σε λεπτομέρεια τον εαυτό τους ώστε να εκλείψει άπαξ διαπαντός από το πνεύμα και το σώμα τους οτιδήποτε που δεν ανήκει στον Θεό. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΙ 21 – 23

«21. Και τότε εάν τις είπη προς υμάς, Ιδού, εδώ είναι ο Χριστός, ή, Ιδού, εκεί, μη πιστεύσητε.
22. Διότι θέλουσιν εγερθή ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήται και θέλουσι  δείξει σημεία και τέρατα, δια να αποπλανώσιν, ει δυνατόν και τους  εκλεκτούς.
23. Σεις όμως προσέχετε ιδού, σας προείπον πάντα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σήμερα τα θρησκευτικά δόγματα φανατίζουν τους λαούς τους και τους παροτρύνουν να πιστεύουν ότι μόνο το δικό τους δόγμα έχει τον Θεό και τα άλλα έχουν τον διάβολο και πολλές φορές τους απειλούν και τους φοβίζουν ότι αν φύγουν θα γίνουν αιρετικοί, κάνοντάς έτσι όλους τους ανθρώπους εγκλωβισμένους και θρησκόληπτους. Και εμείς είχαμε πέσει πριν εννοήσουμε τον Λόγο του Θεού στην παγίδα αυτή, διότι μας είχαν φοβίσει οι έμποροι ψυχών, οι φανατικοί των δογμάτων. Έτσι λοιπόν και εμείς φανατιστήκαμε με τύπους και όχι με την ουσία. Συμβουλεύω ότι το δόγμα ζει έξω από τον άνθρωπο ενώ ο Θεός θα ζει μέσα του όταν τον βρει κάποιος. Όποιος συναντήσει σε μία διδασκαλία τον Θεό μέσα του, εκεί είναι ο Θεός και εκεί να τείνει. Όταν κάποιοι έρχονται και μας λένε ότι εμείς έχουμε τον Θεό και ενώ πηγαίνουμε εις αυτούς και παρακολουθούμε τα κηρύγματά τους και διαφορά προς το καλύτερο δεν βλέπουμε, τότε να φεύγουμε. Όποιος έχει Θεό μελετά, προσεύχεται, εφαρμόζει και γίνεται ο ίδιος κληρονόμος, συγκληρονόμος και συμμέτοχος των δωρεών και των επαγγελιών του Θεού, βλέποντας μέσα του τον Θεό να ενεργεί χαρίζοντάς του σοφία και χαρά ανεκλάλητη. Μέσα μας λοιπόν να συναντήσουμε τον Θεό και όχι έξω από εμάς. Να προσκολληθούμε μόνο σε εκείνους που μας βοηθούν να τον χτίσουμε μέσα μας, αφού πρώτα αντιληφθούμε ότι αυτοί που μας τον κηρύττουν τον έχουν μέσα τους και αυτό θα φαίνεται διότι θα διοικούνται υπό του Αγίου Πνεύματος. Μάλιστα θα παρουσιάζουν πολυποίκιλα χαρίσματα, καρπούς και σημεία, καθώς σοφία Θεού συναρπάζουσα, ταπείνωση και τελευταία ενδιαφέρον για τον πεσόντα άνθρωπο ώστε να ανακάμψει. Όταν υπάρχει λοιπόν η αγάπη μέσα μας, αυτή η αγάπη εις εμάς βρίσκει τρόπους και επινοεί συστήματα σωτηρίας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΙ 24 – 25

«24. Αλλ' εν εκείναις ταις ημέραις, μετά την θλίψιν εκείνην, ο ήλιος θέλει σκοτισθή και η σελήνη δεν θέλει δώσει το φέγγος αυτής,
25. και οι αστέρες του ουρανού θέλουσι πίπτει και αι δυνάμεις αι εν τοις ουρανοίς θέλουσι σαλευθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τις ημέρες του αντιχρίστου (ο Χριστός) θέλει σκοτιστεί, δεν θα κηρύττεται και δεν θα ενεργεί στον κόσμο διά του Λόγου του και διά του Πνεύματος του Αγίου. Η στρατευμένη εκκλησία του Χριστού (η Σελήνη) δεν θα έχει φως διότι θα απαγορεύεται να μιλάς για τον Χριστό. Τότε θα επικρατήσει το σιώπα αδελφέ και γι’ αυτό η εκκλησία αυτή δεν θα δίνει το φως του Χριστού. Οι αστέρες θα είναι μεγάλοι πνευματικοί ηγέτες πολλών εκκλησιών, οι οποίοι θα πέσουν διότι θα προδώσουν τον Χριστό και την εκκλησία του. ’λλη ερμηνεία στο αστέρες είναι ότι οι μεγάλοι αυτοί πνευματικοί ηγέτες θα πέσουν από την μάχαιρα του αντιχρίστου. Και τα δύο αυτά θα συμβούν στους αστέρες. Ταπεινοί λοιπόν, φιλάδελφοι να γίνουμε για να μην σαλευθούμε! Όχι αρχηγειλίκια και εγωισμούς. Μη γένοιτο! Αυτά ήταν για άλλες εποχές όπου το πνευματικό επίδεδο των ανθρώπων χρεαζόταν αρχηγό, ποιμένα, προφήτη. Τώρα όλοι μας μπορούμε να ακολουθήσουμε τον Θεό ώστε να γίνουμε μία ποίμνη ένας ποιμένας. Οι δυνάμεις του ουρανού θέλουσι σαλευθή, ακόμα και οι άγγελοι καθώς και ό,τι άλλο υπάρχει στον πνευματικό ουρανό και βρίσκεται στη γη θέλει σαλευθή. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 26

«26. Και τότε θέλουσιν ιδεί τον Υιόν του ανθρώπου ερχόμενον εν νεφέλαις μετά δυνάμεως πολλής και δόξης».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Έρχου Κύριε ώστε να απολυτρώσεις τον πεσόντα άνθρωπο από την φθορά, την αμαρτία και τον θάνατο. Πρώτα ο Θεός έρχεται εν νεφέλαις, δεν τον βλέπουμε καθαρά, δεν τον εννοούμε διότι το πνευματικό μας επίπεδο είναι χαμηλό. Μετά όμως θα φύγουν και έτσι θα μπορέσουμε να τον δούμε πρόσωπο προς πρόσωπο κατά την δευτέρα έλευσή του. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 27

«27. Και τότε θέλει αποστείλει τους αγγέλους αυτού εκ των τεσσάρων ανέμων, απ' άκρου της γης έως άκρου του ουρανού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Και οι άγιοι θέλουσι παραλάβει το βασίλειο και θέλουσι έχουσι αυτό μετά του Χριστού εις τους αιώνες των αιώνων. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 28

«28. Από δε της συκής μάθετε την παραβολήν όταν ο κλάδος αυτής γείνη ήδη απαλός και εκβλαστάνη τα φύλλα, εξεύρετε ότι πλησίον είναι το θέρος».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα έσχατα χρόνια που διανύουμε θα δημιουργηθούν δύο στρατόπεδα. Το ένα θα είναι το καθ’ υπερβολήν αγαθό και το άλλο θα είναι το καθ’ υπερβολήν κακό. Όταν το δούμε αυτό τότε να καταλάβουμε ότι έρχεται το τέλος.
Η συκή συμβολίζει τους ανθρώπους που έχουν μόνο λόγια. Θα έρθει η ώρα όμως που θα εννοήσουν ότι πρέπει να κάνουν ουσιαστικά έργα, θα βγάλουν δηλαδή τα φύλλα (λόγια) καρπό (έργα).

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 30

«30. Αληθώς σας λέγω, ότι δεν θέλει παρέλθει η γενεά αύτη, εωσού γείνωσι πάντα ταύτα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εννοεί όλες τις γενεές της αμαρτίας ως αν να είναι μία γενεά. Πριν λοιπόν η αμαρτία φτάσει στο πλήρες θα έρθει το τέλος και όλα τα γεγραμμένα θα λάβουν χώρα ώστε να ολοκληρωθεί η πνευματική υπόσταση του ανθρώπου και να φτάσει στο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση για να συναντήσει έτσι τον Θεό.
Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 31

«31. Ο ουρανός και η γη θέλουσι παρέλθει οι δε λόγοι μου δεν θέλουσι παρέλθει».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ομιλεί το αψευδές στόμα του Χριστού. Αρα πρέπει να το σκεφτούμε καλά ώστε ο χρόνος μας να μην φεύγει ανεπιστρεπτί, αλλά να καλύπτεται από μελέτη, προσευχή και εξάπλωση. Στοιχεία τα οποία θα μας οδηγήσουν στο να γίνουμε Υιοί και Θυγατέρες Θεού ζώντος. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 32

«32. Περί δε της ημέρας εκείνης και της ώρας ουδείς γινώσκει, ουδέ οι άγγελοι οι εν ουρανώ ουδέ ο Υιός, ειμή ο Πατήρ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν το ήξερε θα το έλεγε, όμως η σοφία του Θεού δεν θέλησε να φανερωθεί ο χρόνος διά του Υιού. Ο λόγος, διότι η μετάνοια θα ήτο υποκριτική καθώς θα πλησίαζε ο χρόνος, η ημερομηνία που θα έλεγε ο Χριστός. Πάντως, ο Κύριος είπε ότι όταν είναι να βρέξει το καταλαβαίνουμε και όταν είναι να κάνει καύσωνα πάλι το καταλαβαίνουμε, καθώς όταν είναι να σπείρουμε ή να θερίσουμε το γνωρίζουμε, τον δε καιρό τον δικόν του δεν δυνάμεθα να τον καταλάβουμε; Όλοι σήμερα στον πνευματικό χώρο καταλαβαίνουν ότι ο καιρός του Κυρίου επλησίασε και εμείς το καταλαβαίνουμε. Πάντως, αν δεν το καταλαβαίνουμε είναι σίγουρο ότι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να μετανοήσουμε και να αναγεννηθούμε ουσιαστικά διότι αυτό θα μας βοηθήσει στον παρόντα κόσμο χαρίζοντάς μας υγεία, σοφία, χαρά, καρπούς, χαρίσματα, σημεία, δυνάμεις και τελευταία μακροημέρευση. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΙ 33 – 37

«33. Προσέχετε, αγρυπνείτε και προσεύχεσθε διότι δεν εξεύρετε πότε  είναι ο καιρός
34. Επειδή τούτο θέλει είσθαι ως άνθρωπος αποδημών, όστις αφήκε την οικίαν αυτού και έδωκεν εις τους δούλους αυτού την εξουσίαν και εις έκαστον το έργον αυτού και εις τον θυρωρόν προσέταξε να αγρυπνή.
35. Αγρυπνείτε λοιπόν(διότι δεν εξεύρετε πότε έρχεται ο κύριος της οικίας, την εσπέραν, ή το μεσονύκτιον, ή όταν φωνάζη ο αλέκτωρ, ή το πρωϊ΄)
36. Μήποτε ελθών εξαίφνης, σας εύρη κοιμωμένους.
37. Και όσα λέγω προς εσάς, προς πάντας λέγω, Αγρυπνείτε».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν εννοεί να μην ξεκουραζόμαστε (ύπνος) αλλά να αγρυπνούμε πνευματικά στη προσευχή, στη μελέτη και στην δραστηριότητα πάνω στην εξάπλωση με σκοπό και στόχο την ίδρυση της βασιλείας του Θεού μέσα μας και γύρω μας, ώστε να είμεθα πάντα άγρυπνοι και στο πνεύμα πάντα ζώντες. Είναι πολλοί που δεν κάνουν τον αγώνα του καθαρισμού και δεν εννοούν την αμαρτία η οποία λειτουργεί μέσα τους, ώστε με τον σχετικό αγώνα να την αποβάλλουν και να ενωθούν με τον ζώντα Θεό. Χρειάζεται λοιπόν να είμεθα άγρυπνοι ώστε τα γεγραμμένα να τα αντιμετωπίσουμε με σοφία Θεού και Πνεύμα Αγιο.
Οι ημέρες προ της ελεύσεως του Κυρίου θα είναι ημέρες δύσκολες και για πολλούς που έχουν άγνοια τα γεγονότα θα γίνουν παγίδα. Ενώ για όσους αγρυπνούν θα είναι δόξα Θεού διότι το τέλος αυτών θα φέρουν τον Χριστό στη γη. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

Νεότερη Παλαιότερη