Εβραίους Επιστολή κεφ Ε έως Η




ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ΕΩΣ Η


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ΕΩΣ Η

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 1

«1. Διότι πας αρχιερεύς, εξ ανθρώπων λαμβανόμενος, υπέρ ανθρώπων καθίσταται εις τα προς τον Θεόν, διά να προσφέρη δώρα τε και θυσίας υπέρ αμαρτιών,».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υπάρχουν αρχιερείς οι οποίοι χρίζονται από τους ανθρώπους με τιμές και δόξες ανθρώπινες. Μάλιστα γίνονται υπάλληλοι του κράτους και λαμβάνουν μισθό. Υπάρχουν όμως αρχιερείς οι οποίοι χρίζονται υπό του Θεού και αυτούς θα πρέπει να γνωρίσουμε. Όλοι όμως που εργάζονται το αγαθό είναι ευπρόσδεκτοι. Οι άνθρωποι χρίζουν αρχιερείς όταν κάποιος τελειώσει μια σχολή ή διακατέχεται από κάποιες συγκεκριμένες αποδοχές του δόγματος στο οποίο θέλει να ανήκει, οι οποίες είναι διαφορετικές σε κάθε κράτος ανάλογα το δόγμα ή την θρησκεία. Όμως άλλο είναι να φτιάχνουν οι άνθρωποι αρχιερείς και άλλο να δημιουργεί ο Θεός διά Πνεύματος Αγίου. Ακόμη οι αρχιερείς του κόσμου έχουν διαφορετική ενδυμασία από έναν κοσμικό άνθρωπο, οι αρχιερείς του Θεού δεν διαφέρουν στην ενδυμασία αλλά στην διαφορετική επένδυση που έχουν στο πνεύμα και ο λόγος διότι διακατέχονται από σοφία Θεού, από αγάπη ανυπόκριτη, από ταπείνωση, από ζωή. Ο αρχιερέας που καθίσταται από ανθρώπους εικονικά ζει στα ’για των Αγίων, ο αρχιερέας του Θεού ζει ουσιαστικά και ο λόγος διότι είναι αφιερωμένος και διότι ο Θεός το θέλησε να τον βλέπει τον Πατέρα Θεό πρόσωπο με πρόσωπο. Σίγουρα η υπακοή στον Λόγο του Θεού είναι αυτή που κάνει τον Θεό να τον καθιστά αρχιερέα του Θεού, τον οποίον ο Θεός τον συστήνει. Σήμερα όποιος δεν έχει ειδική, διαφορετική ενδυμασία και δεν έχει τελειώσει κάποια συγκεκριμένη σχολή ιερατική, αν κηρύττει το Ευαγγέλιο της βασιλείας δεν αναγνωρίζεται όση αγάπη και αν δείξει, όσο και αν η σοφία του υπερέχει από τους ανθρώπους και από τους αρχιερείς που χρίζονται από ανθρώπους και από τους ιθύνοντες του λαού, παρόλα αυτά ονομάζονται αρχιερείς. Πάντως όποιος μελετά τον Λόγο του Θεού θα γνωρίσει ποιος είναι ο αρχιερέας των ανθρώπων και ποιος είναι ο αρχιερέας του Αγίου Θεού. Αν η φανέρωση, η αποκάλυψη αυτή δεν υπάρχει στους ανθρώπους, τότε κινούνται όλοι οι άνθρωποι στα υφιστάμενα στερεότυπα της χώρας που ανήκουν, διότι ο Θεός ακόμη δεν τους επισκέφτηκε ουσιαστικά. Αν όμως ένας άνθρωπος έχει καλή προαίρεση, αναγνωρίζει τον αρχιερέα του Θεού και τον ακολουθεί στον πνευματικό δρόμο που του ανοίγει γεμίζοντάς τον σοφία Θεού, στόχους ουρανόδρομους πνευματικούς οι οποίοι χαρίζουν ανεκλάλητη χαρά. Εύχομαι όλοι να γνωρίσουμε τον αρχιερέα του Αγίου Θεού, τον οποίον χρησιμοποιεί για την αναγέννηση του ανθρωπίνου γένους. Η αμαρτία δεν φεύγει με θυσίες αλλά με μετάνοια, με αναγέννηση, με αγιασμό. Ο προφήτης Ησαΐας παραστατικότατος φανερώνει αυτό που εκατομμύρια χρόνια επιτελούν οι αρχιερείς που χρίζονται από ανθρώπους και ο λαός που διακατέχεται από άγνοια, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα ενώ ο Θεός το βδελύττεται.
Ησαΐας κεφ. α΄ 1. Όρασις Ησαΐου υιού Αμώς, την οποίαν είδε περί του Ιούδα και της Ιερουσαλήμ, εν ταις ημέραις Οζίου Ιωάθαμ, ’χαζ και Εζεκίου, βασιλέων Ιούδα.
2. Ακούσατε, ουρανοί και ακροάσθητι, γη· διότι ο Κύριος ελάλησεν· Υιούς έθρεψα και ύψωσα, αλλ' αυτοί απεστάτησαν απ' εμού.
3. Ο βους γνωρίζει τον κτήτορα αυτού και ο όνος την φάτνην του κυρίου αυτού ο Ισραήλ δεν γνωρίζει, ο λαός μου δεν εννοεί.
4. Ουαί, έθνος αμαρτωλόν, λαέ πεφορτωμένε ανομίαν, σπέρμα κακοποιών υιοί διεφθαρμένοι εγκατέλιπον τον Κύριον, κατεφρόνησαν τον ’γιον του Ισραήλ, εστράφησαν εις τα οπίσω.
5. Διά τι παιδευόμενοι θέλετε επιπροσθέτει στασιασμόν; όλη η κεφαλή είναι άρρωστος και όλη η καρδία κεχαυνωμένη·
6. από ίχνους ποδός μέχρι κεφαλής δεν υπάρχει εν αυτώ ακεραιότης αλλά τραύματα και μελανίσματα και έλκη σεσηπότα δεν εξεπιέσθησαν ουδέ εδέθησαν ουδέ εμαλακώθησαν δι' αλοιφής
7. η γη σας είναι έρημος, αι πόλεις σας πυρίκαυστοι την γην σας ξένοι κατατρώγουσιν έμπροσθέν σας· και είναι έρημος, ως πεπορθημένη υπό αλλοφύλων
8. και η θυγάτηρ Σιών εγκαταλελειμμένη ως καλύβη εν αμπελώνι, ως οπωροφυλάκιον εν κήπω αγγουρίων, ως πόλις πολιορκουμένη.
9. Αν ο Κύριος των δυνάμεων δεν ήθελεν αφήσει εις ημάς μικρόν υπόλοιπον, ως τα Σόδομα ηθέλομεν γείνει, με τα Γόμορρα ηθέλομεν εξομοιωθή.
10. Ακούσατε τον λόγον του Κυρίου, άρχοντες Σοδόμων ακροάσθητι τον νόμον του Θεού ημών, λαέ Γομόρρων.
11. Τίνα χρείαν έχω του πλήθους των θυσιών σας; λέγει Κύριος· κεχορτασμένος είμαι από ολοκαυτωμάτων κριών και από πάχους των σιτευτών και δεν ευαρεστούμαι εις αίμα ταύρων ή αρνίων ή τράγων.
12. Όταν έρχησθε να εμφανισθήτε ενώπιόν μου, τις εζήτησεν εκ των χειρών σας τούτο, να πατήτε τας αυλάς μου;
13. Μη φέρετε πλέον, ματαίας προσφοράς το θυμίαμα είναι βδέλυγμα εις εμέ τας νεομηνίας και τα σάββατα, την συγκάλεσιν των συνάξεων, δεν δύναμαι να υποφέρω, ανομίαν και πανηγυρικήν σύναξιν.
14. Τας νεομηνίας σας και τας διατεταγμένας εορτάς σας μισεί η ψυχή μου είναι φορτίον εις εμέ εβαρύνθην να υποφέρω.
15. Και όταν εκτείνητε τας χείρας σας, θέλω κρύπτει τους οφθαλμούς μου από σας ναι, όταν πληθύνητε δεήσεις, δεν θέλω εισακούει αι χείρές σας είναι πλήρεις αιμάτων.
16. Λούσθητε, καθαρίσθητε· αποβάλετε την κακίαν των πράξεών σας απ' έμπροσθεν των οφθαλμών μου παύσατε πράττοντες το κακόν,
17. μάθετε να πράττητε το καλόν· εκζητήσατε κρίσιν, κάμετε ευθύτητα εις τον δεδυναστευμένον, κρίνατε τον ορφανόν, προστατεύσατε την δίκην της χήρας
18. Έλθετε τώρα και ας διαδικασθώμεν, λέγει Κύριος εάν αι αμαρτίαι σας ήναι ως το πορφυρούν, θέλουσι γείνει λευκαί ως χιών εάν ήναι ερυθραί ως κόκκινον, θέλουσι γείνει ως λευκόν μαλλίον.
19. Εάν θέλητε και υπακούσητε, θέλετε φάγει τα αγαθά της γης·
20. εάν όμως δεν θέλητε και αποστατήσητε, θέλετε καταφαγωθή υπό μαχαίρας διότι το στόμα του Κυρίου ελάλησε.
21. Πως η πιστή πόλις κατεστάθη πόρνη, ήτο πλήρης κρίσεων η δικαιοσύνη κατώκει εν αυτή αλλά τώρα, φονείς.
22. Ο άργυρός σου κατεστάθη σκωρία, ο οίνός σου συνεκεράσθη μεθ' ύδατος.
23. Οι άρχοντές σου είναι απειθείς και σύντροφοι κλεπτών· πάντες αγαπώσι δώρα και κυνηγούσιν αντιπληρωμάς δεν κρίνουσι τον ορφανόν ουδέ έρχεται η δίκη της χήρας προς αυτούς.
24. Διά τούτο λέγει ο Κύριος, ο Κύριος των δυνάμεων, ο Κραταιός του Ισραήλ, Ω, θέλω χορτασθή επί τους εναντίους μου και θέλω εκδικηθή κατά των εχθρών μου
25. και θέλω στρέψει την χείρα μου επί σε και αποκαθαρίσει την σκωρίαν σου και αφαιρέσει όλον σου τον κασσίτερον.
26. Και θέλω αποκαταστήσει τους κριτάς σου ως το πρότερον και τους συμβούλους σου ως το απ' αρχής μετά ταύτα θέλεις ονομασθή η πόλις της δικαιοσύνης, η πιστή πόλις.
27. Η Σιών θέλει εξαγορασθή διά κρίσεως και οι επιστρέψαντες αυτής διά δικαιοσύνης.
28. Και οι παράνομοι και οι αμαρτωλοί ομού θέλουσι καταστραφή και οι εγκαταλιπόντες τον Κύριον θέλουσι καταναλωθή.
29. Διότι θέλετε καταισχυνθή διά τα άλση, τα οποία επεθυμήσατε και θέλετε εντραπή διά τους κήπους, τους οποίους εξελέξατε.
30. Επειδή θέλετε γείνει ως δρυς, της οποίας τα φύλλα μαραίνονται και ως κήπος, όστις δεν έχει ύδωρ.
31. Και ο ισχυρός θέλει είσθαι ως καλάμιον στυπίου και το έργον αυτού ως σπινθήρ και θέλουσι καυθή και τα δύο ομού και δεν θέλει είσθαι ο σβύνων.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΙ 2 – 3

«2. δυνάμενος να συμπαθή εις τους αγνοούντας και πλανωμένους, διότι και αυτός είναι περιενδεδυμένος ασθένειαν·
3. και διά ταύτην χρεωστεί, καθώς περί του λαού, ούτω και περί εαυτού να προσφέρη θυσίαν υπέρ αμαρτιών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το ότι προσφέρει θυσία και δώρα στον Θεό για τον εαυτό του και για τον λαό είναι λόγω του ότι δεν συνέλαβε ακόμα την θυσία, την προσφορά, το να θυσιάσει την ψυχή και το σώμα του στο να κάνει 100% το θέλημα του Θεού. Σίγουρα ο Θεός που διακατέχεται από την αγάπη, από το μέγα έλεος καμιά φορά ενεργεί, διότι βλέπει καλή προαίρεση και γνωρίζουμε ότι η αγάπη του είναι τόσο μεγάλη που βρέχει για δικαίους και αδίκους. Όμως πρέπει να το καταλάβουμε ότι ο Θεός δεν ήλθε στον κόσμο για να δημιουργήσει θρησκείες, τύπους, θυσίες, Ορθόδοξους, Καθολικούς, Προτεστάντες, Διαμαρτυρόμενους, Πεντηκοστιανούς κ.λ.π. δεν ήρθε για να υιοθετήσουμε ανθρώπινα εντάλματα, αλλά να δημιουργήσει μία οικογένεια που να διέπεται από αγάπη, από ειρήνη Χριστού, από σοφία Θεού, από καρπούς, από χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, από σημεία. ’λλωστε όποιος είναι του Θεού θα πρέπει να έχει και σημεία. Στον Λόγο του Θεού αναφέρεται:
Μάρκος κεφ. ις΄. 17. Σημεία δε εις τους πιστεύσαντας θέλουσι παρακολουθεί ταύτα, Εν τω ονόματί μου θέλουσιν εκβάλλει δαιμόνια· θέλουσι λαλεί νέας γλώσσας·
18. όφεις θέλουσι πιάνει· και εάν θανάσιμόν τι πίωσι, δεν θέλει βλάψει αυτούς· επί αρρώστους θέλουσιν επιθέσει τας χείρας και θέλουσιν ιατρεύεσθαι.
19. Ο μεν λοιπόν Κύριος, αφού ελάλησεν προς αυτούς, ανελήφθη εις τον ουρανόν και εκάθισεν εκ δεξιών του Θεού.
20. Εκείνοι δε εξελθόντες εκήρυξαν πανταχού, συνεργούντος του Κυρίου και βεβαιούντος το κήρυγμα διά των επακολουθούντων θαυμάτων. Αμήν.
Σήμερα δεν γίνονται επιθέσεις που να θεραπεύουν ή και αν γίνονται όλοι στα φάρμακα καταλήγουν. ’ρα όλοι ψεύδονται και καλό είναι να μετανοήσουν διότι καταστρέφουν τους εαυτούς τους και με την άγνοια που επικρατεί στον χριστιανικό λαό και εκατομμύρια ψυχές. Είναι αδιανόητο για μένα να καυχάται ένα δόγμα το οποίο υφίσταται δύο χιλιάδες χρόνια και τα μέλη του, ο λαός που το στηρίζει να έχει άγνοια του Λόγου του Θεού, να ζει με το ψέμα, με την κρίση, με τις πονηρίες κ.λ.π. Λίγο προσοχή χρειάζεται! Ο Θεός κάθε χρόνο κάνει ένα μεγάλο θαύμα στον Ορθόδοξο λαό μέσω του Πατριάρχη και αυτό είναι ότι δίνει σε εμάς το ’γιο Φως. Αντί αυτό λοιπόν να μας ταπεινώσει, με σκοπό να μας συνετίσει και να μας αναγεννήσει, το παίρνουμε εγωιστικά. Μάλιστα ανάβουμε τα καντηλάκια και καυχόμεθα και την επόμενη ημέρα συνεχίζουμε να είμεθα πάλι μέσα στην άγνοια, μέσα στα συμφέροντα, μέσα στην πονηρία κ.λ.π. Κάνε Κύριε όλους τους ανθρώπους της χώρας μου να πάρουν το Ευαγγέλιο του Χριστού στα χέρια τους και να το αναπτύξουν στη ζωή τους, ώστε να έρθει άσπρη μέρα. Και η χώρα μας Κύριε, η Ελλάδα να είναι παράδειγμα της ανυπόκριτης αγάπης σε όλα τα έθνη, εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί έστε εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις και όχι όπως είναι σήμερα όπου οι ξένοι μας στηρίζουν για να μην κυλιστούμε στην καταστροφή. Μια προσοχή χρειάζεται και μια ειλικρινή μετάνοια, η οποία θα φέρει την αναγέννηση. Μόνο το Ευαγγέλιο του Χριστού θα σώσει την Ελλάδα και θα την κάνει να βρει την αποστολή της. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 4

«4. Και ουδείς λαμβάνει την τιμήν ταύτην εις εαυτόν, αλλ' ο καλούμενος υπό του Θεού, καθώς και ο Ααρών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αφού όλοι πάσχουν ψυχή και σώμα, αρχιερείς και λαός, δεν χρειάζεται να θέλουμε να επιβληθούμε φοβερίζοντας τους ανθρώπους ότι είμεθα οι εκλεκτοί του Θεού. Τα έργα φανερώνουν τον εκλεκτό του Θεού, τον οποίον συστήνει ο Θεός ως αρχιερέα. Ο τρόπος που τον συστήνει ο Θεός τον αρχιερέα του είναι πνευματικά και φυσικά μόνο σε όποιον έχει καλή προαίρεση και θέλει να τον γνωρίσει τον εκλεκτό του Θεού. Αρχιερέας του Θεού γίνεται όποιος αποδείξει εαυτόν σκεύος εκλογής με αφιέρωση πνευματική και αδιάλειπτη προσευχή. Γένοιτο, γένοιτο  αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΙ 5 – 6

«5. Ούτω και ο Χριστός δεν εδόξασεν εαυτόν διά να γείνη αρχιερεύς, αλλ' ο λαλήσας προς αυτόν· Υιός μου είσαι συ, εγώ σήμερον σε εγέννησα·
6. καθώς και αλλαχού λέγει· Συ είσαι ιερεύς εις τον αιώνα κατά την τάξιν Μελχισεδέκ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 5: Τον δόξασε ο Πατέρας του εις όλον τον επί γης βίο του φανερώνοντας διαμέσου του τα έργα εκείνα που ζωοποιούσαν τους ανθρώπους γύρω του. Αλλά και τα θαύματα που επιτελούσε ο Κύριος στο όνομα του Πατέρα του, έγιναν αιτία να δοξάζουν τον Θεό και τον Υιό χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι χαίρονται με την ολοκληρωμένη αναγεννημένη προσωπικότητα που διακατεχόταν ο Υιός. Η μεγάλη δόξα με την οποίαν τον τίμησε ο Πατέρας είναι ότι τον ανέστησε από τους νεκρούς. Έτσι βασιλεύει σήμερα στην συνείδηση όλων των ανθρώπων του πλανήτη ως Υιός Θεού, ως Θεός και θα βασιλέψει και στον μέλλοντα αιώνα κάνοντας την δευτέρα παρουσία του στον λαό τον οποίον ο Πατέρας κατασκευάζει σήμερα διά Πνεύματος Αγίου.
Στίχος 6: Ο Χριστός είναι ιερεύς, είναι αρχιερεύς, είναι ποιμένας, είναι αδελφός, είναι φίλος, είναι Θεός, είναι τα πάντα. Το ότι είναι κατά την τάξιν Μελχισεδέκ σημαίνει ότι είναι απάτωρ, αμήτωρ, αγενεαλόγητος, μήτε έχων αρχή ημερών, μήτε τέλος ζωής. Εμείς μπορούμε να γίνουμε ιερείς του Θεού, φυσικά όμως πρώτα καλούμαστε να υπακούσουμε τον Υιό και Λόγο του Θεού του ζώντος. Το βασικό στοιχείο που θα μας βοηθήσει είναι η εξάπλωση, η οποία όταν γίνεται συμβάλλει στον καθαρισμό και στον αγιασμό. Μέσω αυτής της εξάπλωσης μπορούμε να γίνουμε κληρονόμοι Θεού, συγκληρονόμοι Χριστού και συμμέτοχοι της δόξης του. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 7

«7. Όστις εν ταις ημέραις της σαρκός αυτού, αφού μετά κραυγής δυνατής και δακρύων προσέφερε δεήσεις και ικεσίας προς τον δυνάμενον να σώζη αυτόν εκ του θανάτου και εισηκούσθη διά την ευλάβειαν αυτού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι μέρες της σαρκός είναι οι μέρες των πειρασμών, τους οποίους πειρασμούς δέχονταν από παντού και ήταν απείρως περισσότεροι και από αυτούς που μπορεί να υποστεί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος σε όλο τον επί της γης βίο του. Αφού μέσα σε τρία χρόνια ανέτρεψε τα πάντα με την παρουσία του και γκρέμισε εντάλματα και θεωρίες, οι οποίες είχαν επικρατήσει αιώνες. Μάλιστα αντιμετώπιζε αυτούς τους πειρασμούς με αξιοπρέπεια και με πνεύμα Θεού. Γνώριζε ο Κύριος ότι τα κηρύγματά του και οι πρωτοφανείς δραστηριότητές του δεν θα γίνονταν κατανοητές και θα έφτανε μέχρι τον θάνατο, για τον λόγο αυτό φώναζε στον Πατέρα του να του δώσει δύναμη να αντέξει τα πάντα. Και πράγματι διά της ευλάβειας εισακούσθη και έφτασε μέχρι την θυσία χωρίς να προβαίνει σε ενέργειες που του καταργούσαν την προσωπικότητα. Με το κεφάλι όρθιο ο Χριστός υπέστη τα πάντα, χωρίς το παραμικρό παράπονο σε Θεό και σε ανθρώπους. Ο Κύριος εκκένωσε εκουσίως εαυτόν λαβών δούλου μορφή και εταπείνωσε τον εαυτόν του ως Θεός που είναι, γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού. Όταν και εμείς αντιμετωπίζουμε πειρασμούς ή δοκιμασίες να προσευχόμεθα ώστε να μην μας πάρουν από κάτω και εγκαταλείψουμε την εκπαίδευση η οποία μας εξασφαλίζει την αιώνια σωτήρια ψυχής, πνεύματος και σώματος. Είναι πολλοί που στην σκέψη και μόνο ότι θα αντιμετωπίσουν ένα πειρασμό ή μια δοκιμασία τα χάνουν σε σημείο να κινδυνεύει και η ίδια τους η ζωή. Σήμερα λοιπόν που έχουμε καιρό ας μαζέψουμε αμάραντο θησαυρό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 8

«8. καίτοι ων Υιός, έμαθε την υπακοήν αφ' όσων έπαθε».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρώτον, γεννήθηκε και μεγάλωσε κάτω από ανθρώπινες συνθήκες με πειρασμούς που δημιουργεί η εφηβεία, κρατώντας τον εαυτόν του μακριά από τις προκλήσεις αυτής. Δεύτερον, έφυγε στην έρημο και πολέμησε τον έτερο κακό εαυτό του και νίκησε τον διάβολο, τον οποίον από εκείνη την ημέρα τον κατέστησε από εξολοθρευτή σε παιδαγωγό. Τρίτον, διώχθηκε από τις αρχές του Ισραήλ όσο κανείς άλλος άνθρωπος και προδόθηκε μαζί. Τέταρτον, βασανίστηκε κατά την εβδομάδα των παθών όσο κανείς άλλος άνθρωπος. Μάλιστα σταυρώθηκε και πέθανε πάνω στον σταυρό. Δεν υπάρχει πειρασμός ανθρώπινος που να μην τον πέρασε, γι’ αυτό και ο Λόγος φανερώνει, πειρασθείς κατά πάντα δύναται να βοηθήση τους πειραζομένους.
Αν δεν ζήσουμε πολλές αρνητικές ή θετικές καταστάσεις που δημιουργούνται μέσα στο σύστημα του κόσμου (σκάνδαλα) και στου Θεού, δεν μπορούμε να εξελιχθούμε πνευματικά και να αποκτήσουμε εμπειρίες, πόσο μάλλον να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο της βασιλείας μέσα στις κοινωνίες αυτές που ζούμε. Πάντως, αν θελήσουμε εμπειρίες πνευματικές να γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες έρχονται όταν αναπτύσσεται δραστηριότητα πνευματική, η οποία δημιουργείται από την εξάπλωση. Και το μόνο που γνωρίζουμε ανθρώπους με διαφορετική προσωπικότητα δυνάμεθα να εξελιχθούμε πνευματικά πάνω σε πολλούς τομείς. Εύχομαι, να νικήσουμε τους πειρασμούς και να βρεθούμε αντάξιοι του καλέσματος που λάβαμε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.



ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 9

«9. και γενόμενος τέλειος, κατεστάθη αίτιος σωτηρίας αιωνίου εις πάντας τους υπακούοντας εις αυτόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του έγινε τέλειος ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Δυνάμεθα λοιπόν εμείς από αυτή την τελειότητα που διακατέχεται ο Χριστός και μέσα από το μέγα έλεος που χάρισε διά της σταυρικής του θυσίας και της ουρανόδρομης διδασκαλίας του, να μπορέσουμε να γκρεμίσουμε το μεσότοιχο της έχθρας που επικρατούσε και επικρατεί λόγω της άγνοιας και λόγω της αμαρτίας ή ανυπακοής μεταξύ Θεού και ανθρώπου, ώστε ο κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος να δύναται να τελειωθεί και να φτάσει στην θέωση μέσω του Χριστού. Αποκτώντας έτσι εξουσία να γίνουμε μέσω της υπακοής στον Χριστό μέτοχοι της άφθαρτης ζωής. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 10

«10. ονομασθείς υπό του Θεού αρχιερεύς κατά την τάξιν Μελχισεδέκ·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αρχιερεύς σημαίνει ο πρώτος όλων των ιερέων που καταστάθηκαν υπό του Θεού, ανώτερος και όλων των αγγέλων. Στην τάξη Μελχισεδέκ ανήκουν αυτοί οι οποίοι γεννήθηκαν από τον Θεό, είναι δημιουργήματα του Θεού τα οποία δεν έχουν πατέρα άνθρωπο, ούτε μητέρα, αλλά ούτε έχουν αρχή ημερών και τέλος ζωής. Ο Χριστός ανήκει σαν άνθρωπος κατά την τάξη Μελχισεδέκ αλλά είναι και Υιός Θεού, Θεός αΐδιος.


ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 11

«11. Περί του οποίου πολλά έχομεν να είπωμεν και δυσερμήνευτα, διότι εγείνετε νωθροί τας ακοάς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Θεός είναι άπειρος στην σοφία, στην δύναμη, στην υπερβατικότητα, στα πάντα. Αυτός είναι η αρχή των πάντων και το τέλος όλων. ’ρα αν δεχθούμε το κάλεσμα, θα αρχίσουμε την έρευνα και θα τον ψηλαφίσουμε ώστε να σπουδάσουμε και να αντλήσουμε από αυτόν όλα τα μέσα που θα μας καταστήσουν αιώνια υιούς και θυγατέρες, το οποίο πιστεύω ότι η ώρα και ο χρόνος έφτασε τουλάχιστον για όλους εμάς. Το αν σήμερα γίναμε νωθροί, σημαίνει ότι ακόμα δεν λάβαμε το κάλεσμα το δικό του, απλώς είμαστε επηρεασμένοι από τα εντάλματα των ανθρώπων ή και αν το λάβαμε δεν το εννοήσαμε. Η παραβολή του σπορέα φανερώνει τα εμπόδια. Όσοι το εννόησαν διέγραψαν την νωθρότητα την οποία είχαν και την εξαφάνισαν διότι το κάλεσμα έκλεψε την παράσταση όλων των επιδιώξεών τους. Μάλιστα η όρεξη να σπουδάσουν και να γίνουν παιδιά Θεού τους διέπει σήμερα και θέλω να πιστεύω ότι με την δύναμη του Θεού θα είναι αιώνιο. Ο λόγος διότι η σπουδή με τον Θεό είναι συναρπαστική, ανεξάντλητη, άπειρη και ευλογημένη πάνω σε όλους τους τομείς. Μην γινόμαστε νωθροί στην ακοή όταν αυτός μας καλεί. Το κάλεσμα σήμερα ήρθε σε εμάς, ας εντάξουμε αυτό στην καθημερινότητά μας σπουδάζοντας την πανσοφία του. Ο Χριστός έλεγε λόγο και γινόταν, στα ερωτήματα απαντούσε με άπειρη σοφία. Χιλιάδες τα ερεθίσματα που θα μας δοθούν κοντά του, οι αιώνες το μαρτυρούν ώστε να φτάσουμε στο κατ εικόνα και ομοίωση. Όταν ακούσουμε την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού να πρυτανεύει στη ζωή μας όλες οι άλλες φωνές και σπουδές ή επιστήμες θα πάψουν να μας ενδιαφέρουν, διότι αυτή έχει άμεσα αποτελέσματα και το υλικό κόστος μηδέν. Μόνο ταπείνωση και αγάπη χρειάζεται ως προς τον Θεό. Ακόμη ευλάβεια και υπακοή εις αυτόν, τελευταία εμπιστοσύνη και πίστη. Πρέπει εμείς σήμερα να καταθέσουμε τα χαρτιά εκείνα που θα μας εντάξουν στις ανώτατες επιστήμες με πρύτανη όλων τον Θεό Πατέρα μας. Το πτυχίο που θα λάβουμε θα αναφέρει, άνθρωπε αποφοίτησες από την σχολή του Θεού και διακατέχεσαι από σοφία Θεού, από ταπείνωση, από αγάπη, από παντοδυναμία σε όλους τους τομείς και τελευταία από την αιώνια, άφθαρτη ζωή. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΙ 12 – 13

«12. Επειδή ενώ ως προς τον καιρόν έπρεπε να ήσθε διδάσκαλοι, πάλιν έχετε χρείαν του να σας διδάσκη τις τα αρχικά στοιχεία των λόγων του Θεού και κατηντήσατε να έχητε χρείαν γάλακτος και ουχί στερεάς τροφής.
13. Διότι πας ο μετέχων γάλακτος είναι άπειρος του λόγου της δικαιοσύνης· επειδή είναι νήπιος·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο μετέχων γάλακτος είναι αυτός που επικαλείται τον Θεό μέσα από το δόγμα χωρίς να παρουσιάζει έργα αγάπης, χωρίς να γνωρίζει το θέλημα του Θεού, χωρίς να διακατέχεται από ζώσα πίστη. Είναι ακόμη πολλοί που καλούνται στην Φωνή Θεού, εννοούν τα βάθη και την σοφία του Θεού, η οποία τους κατευθύνει στην ουσιαστική αναγέννηση και αυτοί γυρίζουν πάλι στα ίδια μετέχοντες γάλακτος. Το γάλα υφίσταται στη ζωή μας όταν αγαπάμε τον Θεό με τα λόγια ενώ τα έργα αγάπης και η σοφία που μας οδηγεί στην αφθαρτοποίηση των σωμάτων απουσιάζει από την σκέψη μας, από τα λόγια μας και από τα έργα που αναπτύσσουν την άφθαρτη ζωή. Όσοι είναι της αλήθειας εγκαταλείπουν το γάλα και εισέρχονται στο κυρίως πιάτο, το οποίο τους εξασφαλίζει τη ζωή του Χριστού. Αυτή εμπεριέχει τον καθαρισμό, τον αγιασμό, την σωτηρία ψυχής και σώματος. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 14

«14. των τελείων όμως είναι η στερεά τροφή, οίτινες διά την έξιν έχουσι τα αισθητήρια γεγυμνασμένα εις το να διακρίνωσι το καλόν και το κακόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η στερεά τροφή είναι μέσα στον Λόγο του Θεού και συγκεκριμένα μέσα στα τέσσερα Ευαγγέλια βρίσκεται ο νόμος του Θεού, τον οποίον θα πρέπει να τον μελετούμε καθημερινά αδιάλειπτα και όχι με το πνεύμα να θεωρηθούμε πιο έξυπνοι από τους άλλους ανθρώπους. Μάλιστα με το πνεύμα του Θεού να σπουδάσουμε την σοφία του Θεού με υπομονή και επιμονή, την οποίαν σοφία του Θεού να εξαπλώνουμε με τα έργα αγάπης, με τη ζωή μας και όχι με τα λόγια. Τροφή στερεά πνευματική δεν μπορεί να έχει αυτός που έχει φανατιστεί με θρησκείες και τύπους και που καυχάται ότι μέσω αυτών είναι ευάρεστος στον Θεό. Αν δεν αναγεννηθεί και δεν αναπτύξει τον νόμο του Θεού στη ζωή του τα αποτελέσματα θα είναι μηδαμινά. Αισθητήρια γεγυμνασμένα έχει αυτός που γνωρίζει το Ευαγγέλιο της βασιλείας και φρουρεί τον εαυτό του σε λεπτομέρεια από την αμαρτία. Τα αισθητήρια δύναται κάποιος να τα εκπαιδεύσει ώστε να ανταποκρίνεται πάντα κατά Θεό. Ο τρόπος είναι η απόκτηση πνευματικής εμπειρίας και η δοκιμασία πάνω σε πολλούς τομείς, οι οποίοι δημιουργούν στη ζωή καλό και κακό. Χωρίς την διαπαιδαγώγηση δεν μπορούμε να αποκτήσουμε αισθητήρια γεγυμνασμένα, αισθητήρια Θεού.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σ΄

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΙ  1 – 2

«1. Διά τούτο αφήσαντες την αρχικήν διδασκαλίαν του Χριστού, ας φερώμεθα προς την τελειότητα, χωρίς να βάλλωμεν εκ νέου θεμέλιον μετανοίας από νεκρών έργων και πίστεως εις Θεόν,
2. της διδαχής των βαπτισμών και της επιθέσεως των χειρών, και της αναστάσεως των νεκρών και της κρίσεως της αιωνίου».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όλα αυτά που αναφέρονται στους στίχους αυτούς και ιδιαίτερα στον δεύτερο στίχο είναι αρχική διδασκαλία, καθώς αρχική διδασκαλία είναι και όλα τα εντάλματα των ανθρώπων εκείνων που εκπροσωπούν θρησκείες και λειτουργούν έξω από τον ναό του Θεού (τον άνθρωπο). Ο Θεός φρόντισε να φανερώσει την διδασκαλία εκείνη που μας αναπτύσσει και μας ζωοποιεί σε γονιδιακό επίπεδο και που κάνει το DNA μας να γεμίζει με χαρά, με αγάπη, με σοφία Θεού, κάνοντας το σώμα μας να λάμπει, να υπέρ λάμπει λόγω της κινητικότητας των ηλεκτρονίων. Η οποία κινητικότητα δημιουργείται από την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού όταν αυτή υφίσταται μέσα μας και έτσι ζωοποιεί την ψυχή και το σώμα μας. Προς την τελειότητα σημαίνει ότι πρέπει να αναπτυχθούμε πνευματικά πάνω στο Ευαγγέλιο της βασιλείας, το οποίο καταργεί όλα τα φθοροποιά στοιχεία που αναπτύσσουν την αμαρτία και φανερώνει την άφθαρτη, αιώνια ζωή διά της οποίας ο Θεός έδωσε τη ζωή του λύτρον αντί πολλών. Ο Χριστός δεν έδωσε τη ζωή του για να δημιουργήσουμε θρησκείες, αλλά έδωσε τη ζωή του για να επικρατήσουμε στην φθορά και στον θάνατο διά της δικής του διδασκαλίας η οποία αναπτύσσει αυτή τη ζωή διά της ανυποκρίτου αγάπης. Μπορεί στη ζωή μας να συμβαίνουν διάφορα αρνητικά γεγονότα, συνιστώ όμως όπως και αν είναι τα πράγματα στη ζωή μας να μην εγκαταλείψουμε τον αγώνα της κατάργησης από μέσα μας και γύρω μας όλων των φθοροποιών στοιχείων, γενικότερα της αμαρτίας η οποία δημιουργεί την φθορά και τον θάνατο. Αν αυτά τα στοιχεία που εκδηλώνει η αμαρτία επικρατήσουν σε εμάς τότε αποδεικνύεται ότι δεν είμεθα παιδιά του Θεού, αλλά κατά φαντασία παιδιά του Θεού. Ο Κύριος φανέρωσε ότι ο νικών θέλει κληρονομήσει τα πάντα. Ο Θεός δεν είναι ο διαρρήκτης της θύρας της ψυχής μας και της ζωής μας, αυτός ο Θεός δεν εκβιάζει την θύρα της ψυχής μας. Ο ίδιος στην Αποκάλυψη φανερώνει, ιδού ίσταμαι εις την θύραν και κρούω, εάν τις ακούση της φωνής μου και ανοίξη την θύραν, θέλω εισέλθει προς αυτόν και θέλω δειπνήσει μετ αυτού και αυτός μετ εμού. Όστις νικά, θέλω δώσει εις αυτόν να καθίση μετ εμού εν τω θρόνω μου καθώς και εγώ ενίκησα και εκάθισα μετά του πατρός μου εν τω θρόνω αυτού. Όστις έχει ωτίον, ας ακούση τι λέγει το Πνεύμα προς τας εκκλησίας. Αμήν.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΙ 4 – 6

«4. Διότι αδύνατον είναι οι άπαξ φωτισθέντες και γευθέντες της επουρανίου δωρεάς και γενόμενοι μέτοχοι του Αγίου Πνεύματος
5. και γευθέντες τον καλόν λόγον του Θεού και τας δυνάμεις του μέλλοντος αιώνος,
6. και έπειτα παραπεσόντες, αδύνατον να ανακαινισθώσι πάλιν εις μετάνοιαν, ανασταυρούντες εις εαυτούς τον Υιόν του Θεού και καταισχύνοντες».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι φυσικό όταν γνωρίσει κάποιος τις αρχές που διέπουν το Ευαγγέλιο της βασιλείας και ομιλεί διά Πνεύματος Αγίου και πέσει, ώστε να γυρίσει στην αρχική διδασκαλία και στις πρότερες αρχές που είχε εννοήσει σαν θέλημα Θεού αναπτύσσοντας στη ζωή του μόνο τύπους κάποιας θρησκείας, ενώ απέχει από την αγάπη του Χριστού, την ουσία, να μην μπορεί να ανακαινισθεί, αν και το έλεος του Θεού υπάρχει πάντα και τίποτα δεν αποκλείεται. Ο λόγος που τους κάνει αυτούς τους ανθρώπους να πέσουν και να είναι αδύνατον να ανακαινισθώσι πάλι σε μετάνοια είναι ότι στρουθοκαμηλίζουν. Ακόμα άλλος λόγος είναι διότι ο Θεός σέβεται την ελευθερία του κάθε ανθρώπου, εξάλλου για να λάβουμε το βραβείο της άνω κλήσεως εν χριστώ Ιησού χρειάζεται να μείνουμε μέχρι τέλους στις αρχές του Θεού. Ο Λόγος του Θεού φανερώνει, ο υπομείνας εις τέλος σωθήσεται. Ένας άλλος λόγος ακόμη που τον κάνει να απαρνιέται την σοφία του Θεού είναι διότι αντιλήφθηκε ότι χρειάζεται να διορθώσει τον εαυτό του, να αναγεννηθεί, να τείνει σε θυσίες πνευματικές ή υλικές, να υπομείνει, να προσευχηθεί, να συγχωρήσει τους πάντες και τα πάντα, αλλά και το πιο βασικό να εξαπλώσει τον Λόγο του Θεού. Η εξάπλωση απαιτεί πολλές θυσίες με ήθος Χριστού και πνεύμα Θεού στον υλικό και στον πνευματικό τομέα. Ο λόγος που ο άνθρωπος αυτός πέφτει στα ίδια είναι διότι απελπίζεται, διότι κουράζεται και διότι εισέρχεται σε στερήσεις. Ακόμη νιώθει ότι χάνει την ελευθερία του. Όλα αυτά καθιστούν αδύνατον να επανέλθει στον φωτισμό του πνεύματος. Μη γένοιτο να συμβεί αυτό σε κανέναν άνθρωπο πνευματικό, διότι μετά ενδέχεται να απολέσει και την ψυχή του, αφήνοντας αυτή στον εμπαιγμό και τα χέρια του διαβόλου, μη γένοιτο! Χρειάζεται επαγρύπνηση πνευματική και αισθητήρια γεγυμνασμένα με συνεχόμενη ακατάπαυστη πνευματική δραστηριότητα, την οποία εύχομαι να εννοήσουμε και να αναπτύξουμε όλοι όσοι ανήκουμε σήμερα και στο μέλλον στην Φωνή Θεού.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΣ 7

«7. Διότι γη, ήτις πίνει την πολλάκις ερχομένην επ' αυτής βροχήν και γεννά βοτάνην ωφέλιμον εις εκείνους, διά τους οποίους και γεωργείται, μεταλαμβάνει ευλογίαν παρά Θεού·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η γη ήτις πίνει την βροχή. Η γη είναι ο άνθρωπος, ο αγαθός άνθρωπος ο οποίος δέχεται την βροχή, τον Λόγο του Θεού άδολα, τον οποίον Λόγο του Θεού αναπτύσσει εφαρμόζοντάς τον. Αυτός ο άνθρωπος είναι ο άνθρωπος του Θεού και είναι ωφέλιμος παντού. Μάλιστα όλοι τον αντιλαμβάνονται τον άνθρωπο του Θεού και τρέχουν κοντά του και ο λόγος διότι είναι γεμάτος σοφία Θεού, γεμάτος Πνεύμα ’γιο, γεμάτος καρπούς, χαρίσματα και σημεία του Αγίου Πνεύματος.
Εύχομαι όλοι να γίνουμε γη του Θεού, η οποία γη να δέχεται την βροχή του Θεού που πέφτει υετός, ωραία βροχή, ωφέλιμη για την γη και γι’ αυτά τα οποία παράγει η γη διά της βροχής του Θεού (Πνεύμα ’γιο), τα οποία αγαθά (καρποί του Αγίου Πνεύματος) χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι. Η παραβολή του σπορέα φανερώνει την ωφέλιμη γη. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Σ΄ ΣΤΙΧΟΣ 8

«8. όταν όμως εκφύη ακάνθας και τριβόλους, είναι αδόκιμος και πλησίον κατάρας, της οποίας το τέλος είναι να καυθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν η βροχή του Θεού πέφτει σε έναν άνθρωπο και αυτός δεν αλλάζει τρόπο ζωής, ώστε να υιοθετήσει τις αρχές και τις εντολές του Θεού στη ζωή του, πάει να πει ότι τα πάθη έχουν υπερβεί την αγάπη του Θεού και την σοφία αυτού. Χρειάζεται προσοχή, διότι βάσει του Λόγου του Θεού είναι πλησίον κατάρας της οποίας το τέλος είναι να καυθή, που σημαίνει να απολέσει την ψυχή και το σώμα του. Καταλαβαίνω ότι ερχόμεθα από τον κόσμο και δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε από την μια μέρα στην άλλη. Αλλά πιστέψτε με, αν επιμείνουμε θα τα καταφέρουμε! Ο επιμένων νικά! Καθώς ο υπομείνας εις τέλους σωθήσεται. Για να μην εκφύη κάποιος άνθρωπος ακάνθας και τριβόλους, χρειάζεται να βρεθεί σε περιβάλλον το οποίο το αναπτύσσει ο Θεός διά Πνεύματος Αγίου, διότι σε αυτό το περιβάλλον αποκλείεται κάποιος να εκφύη ακάνθας και τριβόλους. Το περιβάλλον όμως εκείνο το οποίο αναπτύσσει τον Θεό με τα εντάλματα των ανθρώπων, αυτό κινδυνεύει διότι η διδασκαλία αυτή δεν είναι του Πνεύματος του Αγίου ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να οδηγήσει τον άνθρωπο στην θέωση, αναπτύσσοντας αυτόν στην άφθαρτη ζωή. Αμήν.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΣ 10

«10. Διότι δεν είναι άδικος ο Θεός, ώστε να λησμονήση το έργον σας και τον κόπον της αγάπης, την οποίαν εδείξατε εις το όνομα αυτού, υπηρετήσαντες τους αγίους και υπηρετούντες».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ποτέ μα ποτέ ο Θεός δεν θα αδικήσει εκείνον που αγωνίζεται με ζήλο Θεού, με σοφία Θεού, με ειλικρίνεια να κάνει το θέλημά του. Ίσα - ίσα υπόσχεται το και πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα τον άπαντα, πιστεύεις τούτο; Καθώς υπόσχεται, δεν είναι ουδείς όστις αφήκεν οικίας ή αδελφούς ή αδελφάς ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή τέκνα ή αγρούς, ένεκεν του ονόματός μου, εκατονταπλάσια θέλει λάβει και ζωήν αιώνιον θέλει κληρονομήσει. Εξάλλου ο αναγεννημένος άνθρωπος όπως και αν έρχονται τα πράγματα στη ζωή του πιστεύει ότι ο Θεός το θέλει και αν είναι αρνητικό υπομένει και ελπίζει και πιστεύει ότι μέσα από αυτό θα έρθει ευλογία. Όταν είναι θετικό δοξάζει τον Θεό διότι δεν το χρησιμοποιεί για προσωπικό όφελος αλλά για γενικό, το οποίο αποβλέπει στην δόξα του Θεού και στην σωτηρία του κόσμου. Πάντα σπουδάζει ο άνθρωπος του Θεού και πάντα αγωνίζεται και νικά, διότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με την δύναμη του Θεού και διά Πνεύματος Αγίου δύναται να ανταποκρίνεται με ωριμότητα Θεού σε όλες τις αντιξοότητες που έρχονται κατά παραχώρηση αυτού. Ο άνθρωπος του Θεού έχει στηρίξει τη ζωή του στον Θεό ο οποίος πάντα του υπενθυμίζει το πάντοτε χαίρεστε, αδιαλείπτως προσεύχεστε, κατά πάντα ευχαριστείτε. Αυτός ο άνθρωπος που αγωνίζεται δεν αδικείται ποτέ διότι μέσα του είναι ο Θεός. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΣ 11

«11. Επιθυμούμεν δε να δεικνύη έκαστος υμών την αυτήν σπουδήν προς την πληροφορίαν της ελπίδος μέχρι τέλους».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η πληροφορία της ελπίδος είναι ότι ο Θεός διά Πνεύματος Αγίου μας καλλιεργεί πνευματικά, μας εξελίσσει πνευματικά, μας χρησιμοποιεί ως σαν σκεύη εκλογής για την δόξα την δική του και την σωτηρία του κόσμου. Η ελπίδα είναι ακόμη ότι καταργεί την αμαρτία από μέσα μας και γύρω μας, φυσική συνέπεια να μεγαλώνει σε εμάς την ίδια τη ζωή που ζούμε σήμερα ποιοτικά και ποσοτικά, οδηγώντας εμάς και τους γύρω μας στην αιώνια άφθαρτη ζωή. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΣ 12

«12. διά να μη γείνητε νωθροί, αλλά μιμηταί των διά πίστεως και μακροθυμίας κληρονομούντων τας επαγγελίας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ακηδία, η οκνηρία είναι θανάσιμο αμάρτημα και θα πρέπει να την αποφύγουμε πάση θυσία. Στον αγώνα του να κάνουμε το θέλημα του Θεού θα αντιμετωπίσουμε πολλούς και πολυποίκιλους πειρασμούς όπως κατηγορώ, όπως περιφρόνηση, όπως εκμετάλλευση σε υλικούς τομείς, όπως δημόσιο κατηγορώ από στερεότυπες θρησκείες κ.λ.π. Εμείς όμως να πιστεύουμε τις επαγγελίες και να συνεχίζουμε τον καλό αγώνα κάτω από όλες τις συνθήκες, έχοντας μακροθυμία στα ψέματα που αποδίδουν σε εμάς. Ο ναός του Θεού είναι το σώμα ημών και ο χώρος όπου αναπτύσσουμε πνευματική δραστηριότητα κηρύττοντας το Ευαγγέλιο της βασιλείας. Μέσω αυτής της δραστηριότητας θα δούμε πρόσωπο με πρόσωπο τον Θεό. Και ο λόγος διότι ο Θεός ευαρεστείται σε αυτόν που κάνει τον αγώνα της εξάπλωσης και του αγιασμού. Ο ίδιος ο Κύριος φανερώνει, ο ποιήσας και διδάξας ούτος μέγας θέλει ονομασθή. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΣ 13

«13. Διότι ο Θεός, δίδων επαγγελίαν εις τον Αβραάμ, επειδή δεν είχε να ομόση εις ουδένα μεγαλήτερον, ώμοσεν εις εαυτόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός έδωσε έναν όρκο. Ο ίδιος ο Πατέρας έδωσε τον όρκο στον Αβραάμ για να τον ευχαριστήσει για την αγάπη που του είχε ο Αβραάμ. Ο όρκος ήτο στον τρόπο που θα εξελίξει το ανθρώπινο γένος μέσω αυτού του Αβραάμ, τον οποίον Αβραάμ ο Θεός αγάπησε για την μεγάλη του υπακοή, η οποία υπακοή έφτασε στο σημείο να θυσιάσει το ίδιο του το παιδί για ένα και μόνο όνειρο που είδε, δείχνοντας έτσι την πλήρη υπακοή και υποταγή στον Θεό. Φυσικά ο Θεός δοκίμασε τον Αβραάμ, ποτέ δεν άφησε να λάβει χώρα η θυσία του Ισαάκ. Πιο συγκεκριμένα ο Πατέρας του είπε ότι, εκ του σπέρματός σου ευλογηθήσονται πάσαι αι φυλαί της γης. Πάνω σε αυτή την επαγγελία ορκίστηκε ο Θεός, την οποία επαγγελία σήμερα εμείς την ζούμε. Στην Καινή Διαθήκη η επαγγελία, ο όρκος δίδεται μέσω του Υιού και Λόγου του Θεού του ζώντος. Ο Πατέρας δίνει τον Υιόν του στους ανθρώπους. Όποιος τον υπακούσει τον Υιό να γνωρίζει ότι θα λάβουν χώρα στη ζωή του οι επαγγελίες που αποτυπώνονται μέσα στον Λόγο του Θεού (Καινή Διαθήκη) και οι ευλογίες όλες θα εκπληρωθούν στο πρόσωπο το οποίο υπακούει στον Λόγο του. Υπάκουοι λοιπόν στον έναν, στον Χριστό και να είμεθα σίγουροι ότι είναι πολλές οι επαγγελίες του Θεού για τον άνθρωπο, άπειρες, αιώνιες, με παντοδυναμία σε όλους τους τομείς.
Εύχομαι να εννοήσουμε το θέλημά του το οποίο να αναπτύξουμε στη ζωή μας, με στόχο να φτάσουμε στο καθ ομοίωση. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από αυτή, την οποίαν εύχομαι να αποκτήσουμε όλοι. ’λλωστε ο σκοπός που ο Θεός δημιούργησε είναι για να κάνει μια οικογένεια δική του, ώστε ο άνθρωπος να γίνει κληρονόμος Θεού, συγκληρονόμος Χριστού και συμμέτοχος της δόξης του Χριστού. Επίσης, ο σκοπός που ο Θεός δημιούργησε είναι διότι ήθελε να φτιάξει όντα λογικά κατ εικόνα και ομοίωση. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΙ 14 – 15

«14. λέγων· Βεβαίως ευλογών θέλω σε ευλογήσει και πληθύνων θέλω σε πληθύνει·
15. και ούτω προσμείνας με υπομονήν, απήλαυσε την επαγγελίαν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Θεός δεν είναι επιπόλαιος και ότι υπόσχεται το πραγματοποιεί, γι’ αυτό και δεν δίνει υποσχέσεις σε κάποιον που δεν έφτασε στο σημείο να διέπεται από υπακοή στο να κάνει το θέλημά του και από αγάπη εις αυτόν. Δεν δίνει υποσχέσεις και ευλογίες σε κάποιον που δεν εμπιστεύεται και δεν ακούει. Όταν ο Θεός δοκιμάσει τον άνθρωπο όπως εδώ τον Αβραάμ, μετά εύκολα πραγματοποιεί τις υποσχέσεις που του έδωσε, οι οποίες είναι αιώνιες και συνεχίζουν να εξελίσσονται και θα είναι στους αιώνες των αιώνων και θα συντροφεύουν το ανθρώπινο γένος μέχρι να ολοκληρωθούν. Η ολοκλήρωση έρχεται όταν όλος ο πλανήτης, όλες οι θρησκείες δεχθούν τον Θεό Χριστό. Πρέπει λοιπόν πρώτα ο Θεός να εμπιστευτεί τον άνθρωπο που έρχεται ενώπιόν του, κατόπιν συνεργάζεται μαζί του. Μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο εκπληρώνονται οι επαγγελίες και οι στόχοι του απείρου λαμβάνουν χώρα με συνεργάτη τον άνθρωπο. Η επαγγελία ακόμη όταν δίνεται πρέπει να πιστευτεί ώστε να αναπτυχθεί και να πραγματοποιηθεί. Η επαγγελία που έδωσε ο Θεός σε εμάς είναι η κατάργηση της αμαρτίας από μέσα μας πρώτα και γύρω μας μετέπειτα. Ο τρόπος είναι βάζοντας με την εξάπλωση την Καινή Διαθήκη στα χέρια όλων των ανθρώπων που εννοούν τον Λόγο του Κυρίου, ώστε να επέλθει μετάνοια και αναγέννηση. Διότι το περιβάλλον γύρω μας θα πρέπει να γίνει του Θεού. Όταν η αμαρτία φύγει μικρές ή μεγάλες αλώπεκες, τότε θα φύγει και η φθορά. Κατόπιν λαμβάνει χώρα η κατάργηση του θανάτου. Όταν εκπληρωθούν αυτά φτάσαμε στον προορισμό μας. Αν πιστευτούν θα πραγματοποιηθούν, αν όχι θα περάσουν σε άλλους ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν τα ερεθίσματα εκείνα, τον τρόπο, την πίστη, την υπακοή, την υπομονή ώστε να τις φέρουν στη ζωή τους τις επαγγελίες αυτές του Θεού.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΙ 16 – 17

«16. Διότι οι μεν άνθρωποι ομνύουσιν εις τον μεγαλήτερον και ο όρκος είναι εις αυτούς τέλος πάσης αντιλογίας προς βεβαίωσιν.
17. Εις το οποίον ο Θεός, θέλων να δείξη περισσότερον προς τους κληρονόμους της επαγγελίας το αμετάθετον της βουλής αυτού, μετεχειρίσθη μέσον τον όρκον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 16: Δεν θα χρειάζονταν σήμερα να ορκιζόμαστε σε μεγαλύτερους για να επιβεβαιωθούν τα λόγια μας και να πιστευτούν αν ο Χριστός είχε βασιλέψει στη ζωή μας. Όταν όμως καλούμεθα από τις αρχές ή ερωτώμεθα από διάφορους ανθρώπους σε σημείο που να χρειάζεται να ορκιστούμε, το σωστό είναι να μας διέπει ειλικρίνεια και να λέμε αυτό που ζήτησε ο Κύριος το ναι, ναι και το ου, ου. Αν όμως οι εξουσίες που σήμερα είναι τεταγμένες υπό του Θεού να συντηρούν την ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων ζητήσουν από εμάς τον όρκο, τότε να το κάνουμε, διότι εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εξάλλου στο όνομα του Θεού, του Χριστού, στον Λόγο του Θεού μας καλούν να ορκιστούμε, τον οποίον εμείς έχουμε βάλει στη ζωή μας και έχουμε στηρίξει τη ζωή μας σ’ αυτόν. Ο οποίος Λόγος μας σπουδάζει να λέμε αλήθεια και να υποστηρίζουμε αυτή με όλες τις δυνάμεις μας. Κανένα πρόβλημα δεν θα έχουμε.
Στίχος 17: Λόγω του ότι ο άνθρωπος δεν έφτασε στο επίπεδο του Θεού πνευματικά ώστε να μιλά πρόσωπο με πρόσωπο με αυτόν, χρειάστηκε ο Θεός να ορκιστεί σε κάποιον που έχει καλή προαίρεση για να του αυξήσει την πίστη, ώστε μέσω του όρκου αυτού να πιστεύουν οι μέτοχοι της επαγγελίας τον Θεό και να επιδιώκουν το θέλημά του, μέχρι να ολοκληρωθεί και να λάβει χώρα η επαγγελία σε όλο τον πλανήτη. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΣ 18

«18. ώστε διά δύο πραγμάτων αμεταθέτων, εις τα οποία είναι αδύνατον να ψευσθή ο Θεός, να έχωμεν ισχυράν παρηγορίαν οι καταφυγόντες εις το να κρατήσωμεν την προκειμένην ελπίδα·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα δύο πράγματα τα οποία είναι αμετάθετα για τον Θεό είναι ο όρκος του που στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται υπό του Κυρίου ως αμήν αμήν λέγω υμίν και το δεύτερο είναι οι επαγγελίες που έδωσε ο Πατέρας διά μέσω των προφητών και διά μέσω του Κυρίου. Η βασικότερη είναι ότι, θα κηρυχθεί τούτο το ευαγγέλιο της βασιλείας εν όλη την οικουμένη εις μαρτύριον πάσιν τοις έθνεσιν και τότε ήξει το τέλος. Αυτή εξήλθε από τον ίδιο τον Υιό και Λόγο του Θεού του ζώντος. Αυτό το Ευαγγέλιο της βασιλείας σήμερα κηρύττεται υπό της Φωνής Θεού και είναι αυτό το οποίο δύναται να αναγεννήσει τον άνθρωπο και να τον οδηγήσει στο κατ εικόνα και ομοίωση. Η Φωνή Θεού δεν αναπτύσσει το Ευαγγέλιο του Χριστού στη ζωή των ανθρώπων σαν ένα παραμύθι ώστε να θαυμάζουμε, αλλά το αναπτύσσει σαν ένα τρόπο ζωής τον οποίον πρέπει να εντάξουμε στη ζωή μας. Μέχρι χτες ήμασταν ακροατές του Λόγου, σήμερα όμως αγωνιζόμαστε να γίνουμε εκτελεστές αυτού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.



ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΙ 19 – 20

«19. την οποίαν έχομεν ως άγκυραν της ψυχής ασφαλή τε και βεβαίαν και εισερχομένην εις το εσωτερικόν του καταπετάσματος,
20. όπου ο Ιησούς εισήλθεν υπέρ ημών πρόδρομος, γενόμενος αρχιερεύς εις τον αιώνα κατά την τάξιν Μελχισεδέκ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στον προηγούμενο στίχο, στο τέλος αναφέρει (την προκειμένην  ελπίδα) την οποίαν χαρακτηρίζει ως άγκυρα της ψυχής. Η ελπίδα είναι προ της πίστης, το προτελευταίο σκαλοπάτι για να φτάσουμε στην πίστη και βοηθάει ώστε να μην μας καταισχύνουν τα σκάνδαλα που αντιμετωπίζουμε μέσα στον κόσμο, όπου η έλλειψη του καθαρισμού και του αγιασμού καθιστούν τα σκάνδαλα υπαρκτά και αναπόφευκτα. Όταν όμως έρθει η πίστη τότε η ελπίδα χάνεται, διότι υπάρχει η σιγουριά την οποία φέρνει η πίστη. Ο Κύριος τόνισε, εάν έχητε πίστιν ως κόκκον σινάπεως ότι αν ζητήσετε θέλει γίνει εις εσάς. Προσέξτε, ότι αν ζητήσετε! Πολλοί απελπίζονται με το παραμικρό και ο λόγος διότι το πνευματικό τους επίπεδο είναι έξω από τις αρχές του Θεού. Τα παιδιά του Θεού δεν απελπίζονται αλλά συνεχίζουν να μάχονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ελπίζοντας και πιστεύοντας ότι στο τέλος ο Θεός θα τους ευλογήσει. Την ελπίδα, την πίστη και την ανυπόκριτη αγάπη χρησιμοποίησε ο Κύριος και απεδείχθη αρχιερεύς κατά την τάξιν Μελχισεδέκ, που σημαίνει ότι έγινε ζωή αιώνια, άφθαρτη και αθάνατη. Στο τέλος έγινε κατά την τάξιν Μελχισεδέκ που σημαίνει απάτωρ, αμήτωρ, αγενεαλόγητος.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄

ΚΕΦ. Ζ΄ΣΤΙΧΟΙ 1 – 4

«1. Διότι ούτος ο Μελχισεδέκ, βασιλεύς Σαλήμ, ιερεύς του Θεού του Υψίστου, όστις συνήντησε τον Αβραάμ επιστρέφοντα από της καταστροφής των βασιλέων και ηυλόγησεν αυτόν,
2. εις ον ο Αβραάμ εχώρισε και δέκατον από πάντων των λαφύρων, όστις πρώτον μεν ερμηνεύεται βασιλεύς δικαιοσύνης, έπειτα δε βασιλεύς Σαλήμ, το οποίον είναι βασιλεύς ειρήνης,
3. απάτωρ, αμήτωρ, αγενεαλόγητος, μη έχων μήτε αρχήν ημερών μήτε τέλος ζωής, αλλ' αφωμοιωμένος με τον Υιόν του Θεού, μένει ιερεύς πάντοτε.
4. Στοχασθήτε δε πόσον μέγας ήτο ούτος, εις ον ο Αβραάμ ο πατριάρχης έδωκε και δέκατον εκ των λαφύρων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μέσα στον Θεό υπάρχουν πολλές εκπλήξεις, μία από αυτές είναι και ο Μελχισεδέκ. Iερέας του ίδιου του Θεού, τον οποίον όταν συνάντησε ο Αβραάμ έδωσε σε αυτόν το δέκατο των λαφύρων. Τόσο μεγάλος ήταν αυτός ο Μελχισεδέκ και ο λόγος διότι είχε την δικαιοσύνη και την ειρήνη όμως δεν είχε την αγάπη την οποίαν είχε ο Χριστός. Γι’ αυτό είναι ο Υιός του Θεού ο Χριστός, ανώτερος όλων, επειδή έχει τα πάντα τα οποία φανέρωσε με την ίδια του τη ζωή. Ο Μελχισεδέκ πολεμούσε για την ειρήνη ενώ ο Χριστός δεν πολεμούσε κανέναν, ίσα ίσα έλεγε αγαπάτε τους εχθρούς και δεν επιβάλλονταν με το να υποκινεί πολέμους. Μάλιστα δεν είχε ο Μελχισεδέκ ούτε αρχή ημερών ούτε τέλος ζωής, αφομοιωμένος με τον Υιόν του Θεού μένει εις τον αιώνα ιερεύς του Θεού. Είναι ο Μελχισεδέκ ιερέας του Θεού. Υπάρχουν και άλλοι ιερείς, γι’ αυτό λέμε ότι είναι άλλο να είσαι ιερέας όπου κρίθηκες γι’ αυτό από ανθρώπους και άλλο είναι να είσαι ιερέας του Θεού του υψίστου. Μέσα στον Θεό υπάρχουν πολλά πνεύματα, πολύ σοφία, πολλοί τρόποι σωτηρίας όμως ο Υιός τα έχει όλα, είναι πάνω από όλους και από όλα. Εμείς όλοι έχουμε μέρος αυτών των χαρισμάτων, γι’ αυτό πρέπει όλοι να ενωθούμε με το πνεύμα της αγάπης ώστε να δημιουργήσουμε ο καθένας από την μεριά του την εικόνα του παζλ που είναι ο Πατέρας (ο Θεός). Το κέντρο του παζλ είναι ο Χριστός και γύρω του οι ιερείς του Θεού, οι άγγελοι, οι αρχάγγελοι, ο λαός του Θεού. Όλοι κατέχουν μέρος του Θεού και γι’ αυτό δεν πρέπει να απορρίπτουμε κανέναν. Ο Θεός αδέλφια μου δεν είναι δογματικός αλλά είναι πολυμορφικός και έδωσε εις έκαστον ιδιάζουσα μορφή σοφίας ώστε οι πάντες να έχουμε χρείαν αλλήλους. Με αυτό τον τρόπο έδωσε αξία σε όλους. Αυτή είναι η σοφία του Θεού και εύχομαι να την εννοήσουμε ώστε να αποφύγουμε τις μικρότητες οι οποίες προέρχονται από τον εγωισμό, ο οποίος εγωισμός δημιουργεί την κρίση και τον χωρισμό. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η απόκτηση της πνευματικής ή κοσμικής σοφίας χωρίς το στοιχείο της αγάπης και της ταπείνωσης. Μη γένοιτο να υπάρχει άνθρωπος μέσα στην Φωνή Θεού που να πιστεύει ότι τα ξέρει όλα και ότι είναι τα πάντα. Στην Φωνή Θεού οι μαθητές αυτής γιορτάζουμε την άγνοια και το μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να σπουδάζουμε πάνω στα δρώμενα του Λόγου του Θεού και στην σοφία που διακατέχει τον Θεό μέσα από τον Λόγο του Θεού και μέσα από ολόκληρη την δημιουργία. Αυτό θα συνεχίζεται μέχρι την ημέρα του Κυρίου όπου δι’ αυτού θα φτάσουμε στο να είμεθα διδακτοί Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ζ΄ΣΤΙΧΟΣ 5

«5. Και όσοι μεν εκ των υιών του Λευΐ λαμβάνουσι την ιερατείαν, έχουσιν εντολήν να αποδεκατόνωσι τον λαόν κατά τον νόμον, τουτέστι τους αδελφούς αυτών, καίτοι εξελθόντας εκ της οσφύος του Αβραάμ·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε στην επικράτηση της
χριστιανικής πίστης και στην εξάπλωση του Λόγου του Θεού, με ότι δυνάμεις διαθέτει ο καθένας μας είτε πνευματικές είτε υλικές. Οι πνευματικές προέρχονται από την αφιέρωση και οι υλικές από την δραστηριότητα που αναπτύσσει ο καθένας μας μέσα στο σύστημα του κόσμου. Ο Κύριος φανέρωσε, κάνετε φίλους εκ του μαμωνά της αδικίας.

ΚΕΦ. Ζ΄ΣΤΙΧΟΣ 6

«6. εκείνος δε όστις δεν εγενεαλογείτο εξ αυτών, εδεκάτωσε τον Αβραάμ και ηυλόγησε τον έχοντα τας επαγγελίας·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός που έχει τις επαγγελίες και εργάζεται να εκπληρωθούν οι επαγγελίες του Θεού χρειάζεται την ενεργή στήριξη όλων αυτών οι οποίοι δέχτηκαν τις επαγγελίες, ώστε να μπορέσουν να λάβουν χώρα όχι σε έναν άνθρωπο αλλά σε χιλιάδες πιστούς ανθρώπους. Οι επαγγελίες μόνο έτσι εκπληρώνονται. Χρειάζεται πρώτα να τις μάθουμε υπό του Θεού και κατόπιν να αναπτύξουμε την δραστηριότητα εκείνη που θα μας κάνει να τις φέρουμε στη ζωή τη δική μας και των γύρων μας.

ΚΕΦ. Ζ΄ΣΤΙΧΟΣ 12

«12. Διότι μετατιθεμένης της ιερωσύνης, εξ ανάγκης και νόμου μετάθεσις γίνεται».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν κάποιος απορρίπτει συνειδητά την ευλογία που του εμπιστεύθη ο Θεός γίνεται μετάθεση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται εδώ ότι μετετέθη η ευλογία του Θεού από τον Εβραϊκό λαό στον Ορθόδοξο. Αν όμως ο Ορθόδοξος λαός αγαπάει τον Θεό μόνο με τα λόγια και όχι με τα έργα αγάπης, τότε ο Θεός θα συνεχίσει την μετάθεση. Να μην νιώθουμε σίγουροι, ότι δηλαδή ο Θεός εξαρτάται από εμάς και ότι εμείς είμεθα ο περιούσιος λαός και ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Όλα αλλάζουν και ο Θεός δύναται να δημιουργήσει νέο έθνος μέσα από όλα τα έθνη, το οποίο να ποιεί το θέλημά του και να φέρει τις επαγγελίες. Μάλιστα να φέρει και ιερείς του Θεού ώστε να πετύχουν διά του λαού του Θεού τις επαγγελίες. Όλα μπορούν να αλλάξουν και για όλα υπάρχει δυνατότητα υπό του Θεού. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους τους χριστιανούς. Γένοιτο, γένοιτο αμήν. Η μετάθεση γίνεται και σε προσωπικό αλλά και σε γενικό επίπεδο.

ΚΕΦ. Ζ΄ΣΤΙΧΟΙ 24 – 27

«24. εκείνος όμως, επειδή μένει εις τον αιώνα, έχει αμετάθετον την ιερωσύνην·
25. όθεν δύναται και να σώζη εντελώς τους προσερχομένους εις τον Θεόν δι' αυτού, ζων πάντοτε διά να μεσιτεύση υπέρ αυτών.
26. Διότι τοιούτος αρχιερεύς έπρεπεν εις ημάς, όσιος, άκακος, αμίαντος, κεχωρισμένος από των αμαρτωλών και υψηλότερος των ουρανών γενόμενος,
27. όστις δεν έχει καθ' ημέραν ανάγκην, ως οι αρχιερείς να προσφέρη πρότερον θυσίας υπέρ των ιδίων αυτού αμαρτιών, έπειτα υπέρ των του λαού· διότι άπαξ έκαμε τούτο, ότε προσέφερεν εαυτόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εννοεί τον Χριστό. Αυτός απέδειξε με τα έργα και με τα λόγια του ότι μένει ιερεύς του Θεού εις τον αιώνα. Ο λόγος είναι η πλήρης υπακοή στις εντολές του Πατέρα του. Μάλιστα δύναται να μας σώζει κιόλας μεσιτεύων για εμάς εις τον Πατέρα του. Αυτός ο Χριστός απέδειξε εαυτόν άκακον, αμίαντον, κεχωρισμένον από των αμαρτωλών και υψηλότερον πάντων. Και ο λόγος διότι έδωσε την ζωήν του λύτρον αντί πολλών. Διά του Κυρίου δύναται ο κάθε άνθρωπος δίκαιος ή αμαρτωλός με μια ειλικρινή μετάνοια να εισέρχεται στα ’για των Αγίων, ώστε να κοινωνά αιώνια τις άπειρες ευλογίες του Αγίου Θεού. Γένοιτο αμήν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄

ΚΕΦ. Η΄ΣΤΙΧΟΙ 1 – 2

«1. Κεφάλαιον δε των λεγομένων είναι τούτο, Τοιούτον έχομεν αρχιερέα, όστις εκάθησεν εν δεξιά του θρόνου της μεγαλωσύνης εν τοις ουρανοίς,
2. λειτουργός των αγίων και της σκηνής της αληθινής, την οποίαν κατεσκεύασεν ο Κύριος και ουχί άνθρωπος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο αρχιερέας, ο λειτουργός, ο Θεός είναι ο Χριστός. Τα δεξιά του Θεού είναι ο χώρος ο αγαθός, ο οποίος μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της δημιουργίας του κόσμου, θα φιλοξενεί τους υιούς και τις θυγατέρες αυτού. Θα φιλοξενεί εκείνους που έφεραν εις πέρας την αποστολή τους και νίκησαν όλα τα φθοροποιά στοιχεία τα οποία παράγει η αμαρτία. Ο άνθρωπος κατασκευάζει ναούς χειροποίητους και λειτουργεί σε αυτούς. Ο Θεός, ο Χριστός όμως είναι λειτουργός όλου του ουράνιου πνευματικού κόσμου και αναμένεται να γίνει λειτουργός και όλου του κτιστού κόσμου. Μόνο όταν λειτουργήσει ο Χριστός στη ζωή μας θα καταλάβουμε την διαφορά και θα έρθει χαρά και αγαλλίαση στην ψυχή μας.


ΚΕΦ. Η΄ΣΤΙΧΟΙ 3 – 5

«3. Διότι πας αρχιερεύς καθίσταται διά να προσφέρη δώρα και θυσίας· όθεν είναι αναγκαίον να έχη και ούτος τι, το οποίον να προσφέρη.
4. Επειδή εάν ήτο επί γης, ουδέ ήθελεν είσθαι ιερεύς, διότι υπήρχον οι ιερείς οι προσφέροντες τα δώρα κατά τον νόμον,
5. οίτινες λειτουργούσιν εις υπόδειγμα και σκιάν των επουρανίων, καθώς ελαλήθη προς τον Μωϋσήν ότε έμελλε να κατασκευάση την σκηνήν· διότι Πρόσεχε, λέγει, να κάμης πάντα κατά τον τύπον τον δειχθέντα εις σε εν τω όρει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όσοι δεν προσφέρουν θυσία ευάρεστη στον Θεό, η οποία είναι να θέσουν εκατό τοις εκατό το πνεύμα τους και το σώμα τους στο να υπηρετούν Θεό και άνθρωπο, προσφέρουν δώρα και θυσίες. Όταν κάποιος εισέλθει στα βάθη του Θεού καταλαβαίνει ποιοι είναι οι αρχιερείς εκείνοι που προσφέρουν δώρα και ποιοι είναι εκείνοι που προσφέρουν θυσία ευάρεστη στον Θεό με το να υπηρετούν Θεό και άνθρωπο σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Ο ναός ήτο κατασκεύασμα του Θεού διά μέσω του Μωϋσή, διότι αυτό μπορούσε να δεχθεί, να εννοήσει το πνευματικό επίπεδο του λαού του Θεού και αυτό μπορούσε να αναπτύξει ο λαός αυτός. Όλα αυτά ανήκουν και συμβολίζουν την Παλαιά Διαθήκη. Σήμερα ο ναός του Θεού είναι το σώμα εκάστου πιστού. Ο Κύριος φανέρωσε, το σώμα υμών ναός του εν υμίν Αγίου Πνεύματος εστίν και ο φθείρων τον ναόν του Θεού τούτον θέλει φθείρει ο Θεός. Ο ναός του Θεού χτίζεται σήμερα όταν αγαπήσουμε την Καινή Διαθήκη και ο λόγος διότι αυτή έχει όλα τα πνευματικά και υλικά στοιχεία που χρειάζεται ο καθένας μας για να χτίσει μέσα του αυτόν τον ναό του Θεού όπου θα λειτουργεί διά της ζωής της αιώνιας, της άφθαρτης ο ίδιος ο Θεός διά Πνεύματος Αγίου. Ένας ακόμη λόγος είναι διότι η Καινή Διαθήκη σε παροτρύνει στην ανυπόκριτη αγάπη η οποία στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό. Μάλιστα γνωρίζουμε ότι η αληθινή θυσία σήμερα είναι το κάλεσμα να αναγεννήσουμε εαυτόν και να τον θέσουμε κάτω από το θέλημα του Θεού. Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός λειτουργούσε στα ’για των Αγίων και μόνο οι λειτουργοί του Θεού όπως προφήτες κ.λ.π. μπορούσαν να εννοήσουν τον Θεό. Σήμερα η Καινή Διαθήκη διά του Χριστού τα αλλάζει όλα και τα κάνει πιο ουσιώδη τα πράγματα. Αυτά τα ουσιώδη είναι: Πνεύμα ο Θεός και οι προσκυνούντες αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν. Το πνεύμα του Θεού έρχεται όταν ο Θεός δει καλή προαίρεση και ολοκληρωμένη μετάνοια σε έναν ή πολλούς ανθρώπους. Μόνο μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους λειτουργεί ο Θεός σήμερα. Εξάλλου ο ίδιος είπε ότι τα έσχατα χρόνια θα γράψω τους νόμους μου όχι σε πλάκες λίθινες, αλλά στην καρδιά εκάστου ανθρώπου. Όσοι τώρα θέλουν να συνεχίζουν να λειτουργούν όπως οι λειτουργοί της Παλαιάς Διαθήκης και να συμμετέχουν σε ότι δεν είναι θέλημά του σύμφωνα με τον Λόγο του Θεού, τότε πάει να πει ότι δεν εννόησαν το θέλημα του Θεού και την σοφία του Υιού αυτού. Εύχομαι να πάρουμε τον Λόγο του Θεού ανά χείρας και να εντάξουμε αυτόν στη ζωή μας.

ΚΕΦ. Η΄ΣΤΙΧΟΙ 6 – 7

«6. Τώρα όμως ο Χριστός έλαβεν εξοχωτέραν λειτουργίαν, καθόσον είναι και ανωτέρας διαθήκης μεσίτης, ήτις ενομοθετήθη με ανωτέρας επαγγελίας.
7. Διότι εάν η πρώτη εκείνη ήτο άμεμπτος, δεν ήθελε ζητείσθαι τόπος διά την δευτέραν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η πρώτη διαθήκη, η πρώτη επαγγελία έγινε διαμέσου της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Απ. Παύλος αναφέρει τα εξής, εάν ο λόγος ο λαληθείς δι' αγγέλων έγεινε βέβαιος και πάσα παράβασις και παρακοή έλαβε δικαίαν μισθαποδοσίαν, πόσο μάλλον ο λόγος ο λαληθείς υπό του Θεού. Εάν η πρώτη επαγγελία ήτο άμεμπτη δεν θα χρειάζονταν δεύτερη. Όμως ο Θεός έχει σχέδιο και η ολοκλήρωση έρχεται με την παρουσία του Κυρίου, ο οποίος έφερε την δεύτερη διαθήκη. Ο λόγος διότι ο Χριστός είναι ο μόνος όπου διακατέχεται από την ολοκληρωμένη αλήθεια, την οποίαν μάλιστα εμφάνισε με τα λόγια του και με τα έργα του. Η πρώτη επαγγελία (Παλαιά Διαθήκη) δεν διακατέχονταν από το έλεος του Θεού. Έτσι ο νόμος καθιστούσε τον άνθρωπο αδύνατο στο να επιδιώξει τη ζωή την άφθαρτη, την αιώνια μέσω του νόμου, διότι ο νόμος έλεγε ο πταίσας εν ενί γέγονεν πάντων ένοχος. Ο Κύριος άφησε τον νόμο να υπάρχει, ιδιαίτερα τον νόμο της αγάπης, όμως έδωσε διά της σταυρικής του θυσίας το μέγα έλεος καθώς το δικαίωμα και την δύναμη ο κάθε άνθρωπος να το χρησιμοποιήσει διά της μετανοίας, ώστε με έναν ειλικρινή αγώνα να δύναται να εφαρμόσει τον νόμο της αγάπης. Ο καθένας που εννοεί και καταλαβαίνει την αξία της ζωής του Θεού, της αγάπης θα φέρει στη ζωή του με την πάροδο του χρόνου χρησιμοποιώντας την μετάνοια και το μέγα έλεος το θέλημα του Πατέρα, το οποίο φανέρωσε ο Υιός του. Αμήν.

ΚΕΦ. Η΄ΣΤΙΧΟΣ 8

«8. Διότι μεμφόμενος αυτούς λέγει· Ιδού, έρχονται ημέραι, λέγει Κύριος και θέλω συντελέσει επί τον οίκον του Ισραήλ και επί τον οίκον του Ιούδα διαθήκην καινήν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η μέρα αυτή ήλθε πριν δύο χιλιάδες χρόνια με την παρουσία του Χριστού και η Καινή Διαθήκη σήμερα υφίσταται διότι εγράφη διά της ζωής του. Το ρήμα που αναπτύσσεται σε αυτήν είναι η σοφία του Θεού, η οποία όταν υιοθετηθεί ζωοποιεί την ψυχή, το πνεύμα μας και καθιστά την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Θα πρέπει όμως όλοι να την πάρουμε στα χέρια μας και να την βάλουμε στη ζωή μας σανίδα σωτηρίας. Η Καινή Διαθήκη εδόθη υπό του Θεού και είναι το αιώνιο σύνταγμα του ανθρωπίνου γένους, το οποίο έχει την δύναμη όταν οι άνθρωποι το εννοήσουν να φτάσουν στο στόχο δια τον οποίον ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και δεν είναι άλλος από το να φτάσουμε στο κατ εικόνα και ομοίωση. Καινή Διαθήκη σημαίνει μία διαθήκη η οποία ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και τους λαούς της γης. Τα στοιχεία που κληρονομούν οι άνθρωποι είναι άπειρος υλικός πλούτος και αιώνιος, άφθαρτος πνευματικός πλούτος. Επιστέγασμα όλης της κληρονομιάς η άφθαρτη, αιώνια ζωή. Εύχομαι όλοι να συλλάβουμε την μέγιστη αξία της και να την θέσουμε πρώτο μέλημά μας στη ζωή μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Η΄ΣΤΙΧΟΣ 9

«9. ουχί κατά την διαθήκην, την οποίαν έκαμον προς τους πατέρας αυτών, καθ' ην ημέραν επίασα αυτούς από της χειρός διά να εξαγάγω αυτούς εκ γης Αιγύπτου· διότι αυτοί δεν ενέμειναν εις την διαθήκην μου και εγώ ημέλησα αυτούς, λέγει Κύριος».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καμία σχέση η Παλαιά Διαθήκη με την καινούργια. Η Παλαιά Διαθήκη δεν έχει την δύναμη να εξαλείψει τα προβλήματα εκείνα (σκάνδαλα) που διακατέχουν τους ανθρώπους σήμερα και τις κοινωνίες όπου ζουν και προσπαθούν να αναπτύξουν. Ο λόγος είναι διότι ο καθαρισμός, ο αγιασμός δεν υπάρχει στη ζωή των ανθρώπων και των χριστιανών. Δυστυχώς αυτό που υπάρχει είναι η αμαρτία και αυτή γίνεται εωσφορική, διότι οι χριστιανοί λένε ότι πιστεύουν στον Χριστό, εκκλησιάζονται όμως απέχουν από την αλήθεια, από την αγάπη γενικότερα. Η Καινή Διαθήκη αδέλφια μου έχει την δύναμη διότι εδόθη υπό του ιδίου του Θεού και εφαρμόσθηκε υπό του Υιού και Λόγου του Θεού του ζώντος, να κάνει όλους τους ανθρώπους να μιμηθούν τον Υιό και να του ομοιάσουν. Ο τρόπος για να του ομοιάσουν είναι να σκέφτονται όλοι όπως ο Κύριος και να ενεργούν όλοι όπως ο Κύριος. ’λλωστε η παρουσία του Κυρίου αυτό τον σκοπό έχει, να δώσει θάρρος στους νέους μαθητές ώστε να πιστέψουν ότι ο νόμος της αγάπης προς τον Θεό και προς τον πλησίον δύναται να εφαρμοστεί.
Αδέλφια μου, αφού ο Κύριος ως άνθρωπος κατάφερε να νικήσει με αγώνα και να εκπληρώσει το θέλημα του Πατέρα του, αγαπήσας τους δικούς του αλλά και τους εχθρούς του, μπορούμε και όλοι εμείς με τον σχετικό αγώνα και την βοήθεια που μας παρέχει ο Λόγος του (Καινή Διαθήκη) και διά του Αγίου Πνεύματος να φτάσουμε στο να πετύχουμε το θέλημα του Πατέρα του και Πατέρα μας.
Το ότι ο Θεός τους Ισραηλίτες τους εγκατέλειψε ήτο διότι παρέκκλιναν συνειδητά τον νόμο του ολόκληρους αιώνες, δεν παύει όμως ο Θεός να συνεχίζει να τους αγαπά. Η εγκατάλειψη έγινε και θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι τα έθνη να πληρωθούν με την σοφία του Θεού. Έπειτα και οι Εβραίοι θα αναγνωρίσουν τον Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή.
Σήμερα όμως η Καινή Διαθήκη αλλάζει τα πράγματα και φέρνει τον κάθε άνθρωπο με μία ειλικρινή μετάνοια στον θρόνο του Θεού, διότι σήμερα το μέγα έλεος βρίσκεται στη ζωή του κάθε ανθρώπου αδιάλειπτα και όταν το θελήσει μπορεί να το πάρει και να επιδιώξει τον οποιοδήποτε πνευματικό στόχο. Εύχομαι εκ βάθους καρδίας να μπει μέσα μας η απόφαση να γίνουμε διά του αγώνα κληρονόμοι Θεού, συγκληρονόμοι Χριστού και συμμέτοχοι της απείρου κάλους δόξης αυτού του Κυρίου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Η΄ΣΤΙΧΟΙ 10 – 12

«10. Διότι αύτη είναι η διαθήκη, την οποίαν θέλω κάμει προς τον οίκον του Ισραήλ μετά τας ημέρας εκείνας, λέγει Κύριος· Θέλω δώσει τους νόμους μου εις την διάνοιαν αυτών και θέλω γράψει αυτούς επί της καρδίας αυτών και θέλω είσθαι εις αυτούς Θεός και αυτοί θέλουσιν είσθαι εις εμέ λαός.
11. Και δεν θέλουσι διδάσκει έκαστος τον πλησίον αυτού και έκαστος τον αδελφόν αυτού, λέγων· Γνώρισον τον Κύριον· διότι πάντες θέλουσι με γνωρίζει από μικρού έως μεγάλου αυτών·
12. διότι θέλω είσθαι ίλεως εις τας αδικίας αυτών και τας αμαρτίας αυτών και τας ανομίας αυτών δεν θέλω ενθυμείσθαι πλέον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 10: Ο Λόγος του Θεού εδόθη για να διαβαστεί, να μελετηθεί και να παρουσιαστεί στην ίδια μας τη ζωή, στην καθημερινότητά μας. Μόνο όταν τα έργα μας και τα λόγια μας γίνουν του Θεού θα εκπληρωθεί η επαγγελία (και θέλω είσθαι Θεός αυτών και αυτοί θέλουσιν είσθαι λαός μου). Αν μελετούμε τον Λόγο του Θεού για το θεαθήναι δεν θα μας ωφελήσει. Ο νόμος του Θεού να μην μείνει άλλο στα βιβλία αλλά να μπει στη ζωή μας.
Στίχος 11: Όταν εννοήσουμε τα παραπάνω τότε θα εκπληρωθεί και η δεύτερη επαγγελία. Αυτή έχει ως εξής, δεν θα διδάσκει ο ένας τον άλλον όπως γίνεται σήμερα και ο λόγος διότι οι πάντες θα έχουν γνωρίσει τον Κύριο και θα παρουσιάζουν αυτόν στην καθημερινότητά τους με τα λόγια τους και με τα έργα τους. Αυτός είναι ο στόχος της Φωνής Θεού και της δημιουργίας αυτής στον κόσμο.
Στίχος 12: Το έλεος του Θεού ομοιάζει με εκείνον τον δισεκατομμυριούχο άνθρωπο, ο οποίος αποφάσισε να στηρίζει τη ζωή κάποιου, δίνοντας πάντα στη ζωή του ότι χρείαν έχει. Το έλεος του Θεού είναι λευκή επιταγή για όλους εμάς, μόνοι μας βάζουμε το ποσό. Αν δεν εννοήσουμε την προσφορά του Κυρίου θα γράψουμε στην επιταγή 100 ευρώ και γρήγορα θα ξεμείνουμε, αν όμως εννοήσουμε το έλεός του θα γράψουμε το ποσό εκείνο που χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στον στόχο μας. Το έλεος του Θεού μας καταδιώκει πάσας τας ημέρας της ζωής μας και θα πρέπει να το δίνουμε και εμείς στους γύρω μας φίλους, αδελφούς, εχθρούς χωρίς μέτρο. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Η΄ΣΤΙΧΟΣ 13

«13. Λέγων δε καινήν, έκαμε παλαιάν την πρώτην· το δε παλαιούμενον και γηράσκον είναι πλησίον αφανισμού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Όταν μελετάμε την Παλαιά Διαθήκη να παίρνουμε εκείνα τα ρήματα, εκείνα τα λόγια, εκείνες τις εμπειρίες, οι οποίες μας οικοδομούν. Στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχουν πολλές παγίδες, χρειάζεται προσοχή. Η Παλαιά Διαθήκη ομοιάζει με ένα σπίτι κατασκευασμένο από καλάμια. Όταν αναπτύξουμε όμως την Καινή Διαθήκη, αυτό θα ομοιάζει με ένα σύγχρονο οικοδόμημα το οποίο χτίστηκε στο οικόπεδο που ήταν το ξύλινο σπίτι για εμάς όλους υπό του Θεού. Για να χτιστεί όμως το σύγχρονο οικοδόμημα έπρεπε να αφανιστεί, να εξαφανιστεί το γερασμένο παλιό σπίτι. Εμείς θα ακολουθήσουμε την Καινή Διαθήκη η οποία δόθηκε από τον ίδιο τον Θεό και θα ενθυμούμεθα θετικά, με αγάπη το ξύλινο οικοδόμημα που υπήρχε στον χώρο όπου αναπτύχθηκε το σύγχρονο οικοδόμημα που λέγεται Χριστός. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Νεότερη Παλαιότερη