ΠΑΥΛΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Η ΠΡΟΣ
ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ΕΩΣ Δ
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΣ 1
«1. Ο Θεός, αφού ελάλησε το πάλαι προς τους πατέρας ημών διά των προφητών πολλάκις και πολυτρόπως, εν ταις
εσχάταις ταύταις ημέραις ελάλησε προς ημάς διά του Υιού,».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Θεός έχει σχέδιο το οποίο απεκάλυψε διά μέσω των προφητών και που καταλήγει και εκπληρώνεται στο πρόσωπο του Υιού και Λόγου του Θεού του ζώντος. Ο οποίος Υιός με την παρουσία του αποκαθιστά τα πάντα στο να γίνουν όλα σύμφωνα με το θέλημα του Πατέρα του. Ο τρόπος είναι η άγια διδασκαλία του, την οποία εμφάνισε ως άνθρωπος με σκοπό να δώσει την δύναμη και το έναυσμα στον άνθρωπο να κινηθεί προς την κατεύθυνση που τον οδηγεί στην θέωση, (ότι εγώ ποιώ και εσείς δύνασθε να ποιήσετε). Ο Θεός Πατέρας λοιπόν δημιούργησε τον κόσμο και τον άφησε να εξελιχθεί ώστε να δημιουργήσει μέσα από τις γενεές εμπειρίες πνευματικές θετικές ή αρνητικές. Οι προφήτες κράτησαν την δάδα του Θεού όρθια με την παρουσία τους, μέχρι που ο Κύριος ήρθε και την άναψε και παρουσίασε την δόξα του Πατέρα του στη ζωή του. Μάλιστα φανέρωσε και τον τρόπο με τον οποίον ο άνθρωπος δύναται να την εντάξει στη ζωή του, κάνοντας αυτόν τον άνθρωπο, όταν και ο ίδιος μέσα από την ελεύθερη βούλησή του το θελήσει, να φτάσει στο κατ εικόνα και ομοίωση. ’ρα, στο πρόσωπο του Χριστού θα πρέπει και εμείς να στρέψουμε την προσοχή μας και με όλη την δύναμή μας να υιοθετήσουμε το μετανοείτε, την αναγέννηση, τη ζωή την άφθαρτη, την αγάπη την ανυπόκριτη, τον καθαρισμό, τον αγιασμό και την ταπείνωση. Διότι χωρίς την ταπείνωση ουδεμία αρετή αναγνωρίζεται, ώστε ο άνθρωπος να εκπληρώσει τον στόχο διά τον οποίον δημιουργήθηκε. Σήμερα πιστεύουμε ότι ήρθε ο χρόνος εκείνος τον οποίον ο Θεός προείδε ώστε το ανθρώπινο γένος να στρέψει την προσοχή του στα δρώμενα του Αγίου Ευαγγελίου. Η Φωνή Θεού εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με όλες τις δυνάμεις της και ο τρόπος είναι η εξάπλωση αυτού του Ευαγγελίου της βασιλείας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΣ 2
«2. τον οποίον έθεσε κληρονόμον πάντων, δι' ου έκαμε και τους αιώνας·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πάντα δι αυτού εγένετο και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ εν ο γέγονεν. Ο λόγος που ο Χριστός τέθηκε κληρονόμος πάντων, είναι διότι εφάρμοσε και εκπλήρωσε το θέλημα του Πατέρα του εις το ακέραιο. Αφού λοιπόν είναι ο πρώτος που εφάρμοσε το θέλημα του Πατέρα του, έχει όλη την περιουσία που είναι η δημιουργία ολόκληρη και ο λόγος διότι κέρδισε την αιώνια, άφθαρτη ζωή. Οι όροι για να κληρονομηθεί η περιουσία του Πατέρα προϋπόθεταν άνθρωπο που να διέπεται από τα στοιχεία του Θεού. Ο Χριστός λοιπόν τήρησε τον νόμο του Θεού και έγινε κληρονόμος όλου του κτιστού και άκτιστου κόσμου. Μάλιστα δι αυτού εδημιουργήθηκαν οι αιώνες. Ο κληρονόμος σήμερα Χριστός έχει την εξουσία διότι έγινε νικητής της ζωής και του θανάτου. Μόνο διά του Υιού και Λόγου του Θεού του ζώντος μπορούν όσοι θελήσουν να αλλάξουν και να γίνουν τέκνα Θεού, να γίνουν στην συνέχεια (οι άνθρωποι που θα το θελήσουν), κληρονόμοι Θεού, συγκληρονόμοι Χριστού και συμμέτοχοι της δόξης αυτού του Θεού. Απόφαση χρειάζεται! Η ζωή είναι μικρή και χρειάζεται να μην αποφασίσουμε να τον ακολουθήσουμε τον Χριστό όταν πια δεν θα μπορούμε, διότι τότε θα είναι πολύ αργά και πολύ δύσκολο. Ο Λόγος του Θεού παροτρύνει: Εν όσο έχετε καιρό μαζέψτε αμάραντο θησαυρό. Ο Θεός σε γενικές γραμμές έθεσε κληρονόμο τον άνθρωπο, κληρονόμο όλου αυτού του τρισμέγιστου ουρανίου και επιγείου κόσμου. Μην περιφρονούμε την δημιουργία και τη ζωή αυτή, η οποία διέπεται από λογική γεμάτη σοφία Θεού. Ο κόσμος ολόκληρος τον οποίον δημιούργησε ο Θεός και που είναι άπειρος και αιώνιος, δύναται να κληρονομηθεί από αυτόν που θα νικήσει τον έτερο κακό εαυτό του, την αμαρτία, την φθορά και τον θάνατο. Όσοι δεν το αποφασίσουν να νικήσουν, ομοιάζουν στον χόρτο του αγρού που σήμερα υπάρχει και αύριο χάνεται.
Εύχομαι να εκμεταλλευόμεθα το χρόνο μας στο να εννοήσουμε το θέλημα του Θεού, το οποίο θα πρέπει και να το αναπτύξουμε στη ζωή μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΣ 3
«όστις ων απαύγασμα της δόξης και χαρακτήρ της υποστάσεως αυτού και βαστάζων τα πάντα με τον λόγον της δυνάμεως αυτού, αφού δι' εαυτού έκαμε καθαρισμόν των αμαρτιών ημών, εκάθησεν εν δεξιά της μεγαλωσύνης εν υψηλοίς».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το απαύγασμα της δόξης του Χριστού είναι το ρήμα του Θεού, το οποίο εξέρχεται από το αψευδές στόμα του, με εξουσία στο να εφαρμόζεται. Έλεγε και γινόταν. Το απαύγασμα της δόξης του Θεού είναι ότι έδωσε τη ζωή του λύτρον αντί πολλών, προσφέροντας σε όλους εμάς διά της ειλικρινούς μετάνοιας καθαρισμό των αμαρτιών μας, χαρίζοντας μέσα από την σταυρική του θυσία το μέγα έλεος. Το απαύγασμα της δόξης του Θεού είναι ότι πέθανε και αναστήθηκε, νίκησε τον θάνατο. Το απαύγασμα της δόξης του είναι ότι έγινε αποδεκτός από εκατομμύρια αγγέλους και ανθρώπους. Το απαύγασμα της δόξης του Θεού είναι η υπακοή στον Πατέρα του, θέτοντας τον εαυτόν του στην υπηρεσία του Πατέρα του στο να εκπληροί το θέλημά του, το οποίο του παρέχει αγιασμό και καθαρισμό. Αυτός ο αγιασμός επιτρέπει όταν έρθει στη ζωή μας την πλήρη έκχυση του Αγίου Πνεύματος, ώστε να υφίσταται στη ζωή μας χωρίς μέτρο, το οποίο εύχομαι να λάβουν όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούν Θεό και άνθρωπο χωρίς συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες, χωρίς πρωτοκαθεδρίες, χωρίς μικρότητες, χωρίς εγωισμούς. Όλα αυτά φαίνονται ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσουν στη ζωή μας, όμως η απόφαση στο να κάνουμε το θέλημα του Θεού νικά τον κόσμο και την αμαρτία, την δυσκολία, την συνήθεια του να ποιούμε την αμαρτία. Απόφαση λοιπόν και με την δύναμη και την χάρη του Θεού θα γίνουμε ένα με τον Χριστό. Στην συνέχεια διά Πνεύματος Αγίου θα γίνουμε δόξα του Θεού και δόξα του Υιού και Λόγου του Θεού του ζώντος, αφού αυτός ο Υιός έγινε αιτία ώστε όλοι μας να μετέχουμε σήμερα των καρπών, των χαρισμάτων, των σημείων, των δυνάμεων του Αγίου Πνεύματος. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΙ 4 8
«4. τοσούτον ανώτερος των αγγέλων γενόμενος, όσον εξοχώτερον υπέρ αυτούς όνομα εκληρονόμησε.
5. Διότι προς τίνα των αγγέλων είπε ποτέ· Υιός μου είσαι συ, Εγώ σήμερον σε εγέννησα; και πάλιν· Εγώ θέλω είσθαι εις αυτόν Πατήρ, και αυτός θέλει είσθαι εις εμέ Υιός;
6. Όταν δε πάλιν εισαγάγη τον πρωτότοκον εις την οικουμένην, λέγει· Και ας προσκυνήσωσιν εις αυτόν πάντες οι άγγελοι του Θεού.
7. Και περί μεν των αγγέλων λέγει· Ο ποιών τους αγγέλους αυτού πνεύματα και τους λειτουργούς αυτού πυρός φλόγα·
8. περί δε του Υιού· Ο θρόνος σου, ω Θεέ, είναι εις τον αιώνα του αιώνος· σκήπτρον ευθύτητος είναι το σκήπτρον της βασιλείας σου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στίχος 4: Το όνομα είναι να ονομαστείς άνθρωπε υιός Θεού, το οποίο να μαρτυρεί ο ίδιος ο Πατέρας και όχι εμείς να λέμε ότι είμεθα υιοί του Θεού και κανείς γύρω μας να μην το μαρτυρά για εμάς.
Στίχος 5: ’λλο είναι να είσαι άγγελος, άλλο είναι να είσαι άνθρωπος με περιορισμένες δυνατότητες, άλλο είναι να είσαι υιός Θεού. Πιστεύω αυτός είναι ο πιο όμορφος στόχος τον οποίον θα πρέπει να επιδιώξουμε και πάνω σε αυτόν να τείνουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Αν είμεθα υιοί Θεού να το μαρτυρά ο ίδιος ο Θεός και ο τρόπος είναι να μας συστήνει στον λαό του. Γένοιτο αμήν.
Στίχος 6: Εννοεί την δευτέρα παρουσία του, η οποία θα εκπληρωθεί όταν ο άνθρωπος εννοήσει την μέγιστη αποστολή του και θα τείνει με όλες του τις δυνάμεις στο να γίνει κληρονόμος της αιώνιας ζωής. Ο Πατέρας είπε απευθυνόμενος στον Υιόν του: Κάθου εκ δεξιών μου, εωσού θέσω τους εχθρούς σου υποπόδιον των ποδών σου. Έσχατος εχθρός καταργείται ο θάνατος. Όταν αυτός ο θάνατος καταργηθεί από τον άνθρωπο, τότε αφήνεται να εννοηθεί ότι ο άνθρωπος έγινε υιός Θεού. Αυτό είναι το σημάδι του Θεού για να κάνει την παρουσία του η κατάργηση της φθοράς και του θανάτου, η οποία κατάργηση του θανάτου θα λάβει χώρα όταν καταργηθεί η αμαρτία και εμφανιστεί η ανυπόκριτη αγάπη. Μόνο τότε θα γίνει και η δευτέρα παρουσία του Χριστού. Αυτοί που θα νικήσουν τον θάνατο θα αναγνωρίσουν τον Χριστό, τον Θεό, τον Σωτήρα τους. Τώρα, όλοι όσοι νικήσουν, άγγελοι και άνθρωποι, θα προσκυνήσουν ενώπιον του Χριστού διότι θα νιώσουν τις άπειρες ουσιαστικές ευεργεσίες του σε όλους τους τομείς. Όλα τα ουράνια, επίγεια, άλογα και λογικά όντα του Αγίου Θεού θα προσκυνήσουν μπροστά του όχι από φόβο αλλά από αγάπη για την σωτηρία που τους εξασφάλισε ο Σωτήρας Χριστός. Μακάριοι θα είμεθα όταν θα φτάσουμε την ημέρα του Κυρίου και θα μετέχουμε από χαρά μαζί με τους αγγέλους στην προσκύνηση εις αυτόν τον Υιό και Λόγο του Θεού του ζώντος πρόσωπο με πρόσωπο.
Στίχος 7: Οι άγγελοι είναι λειτουργικά πνεύματα αποστελλόμενα εις τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν. Οι λειτουργοί του Θεού είναι αυτοί που καλούνται άνωθεν και εργάζονται διά Πνεύματος Αγίου. Αυτοί νουθετούν ανθρώπους και αγγέλους. Οι λειτουργοί του Θεού είναι αυτοί που ανά χρονικά στάδια εστάλθηκαν για να εξελίξουν τον άνθρωπο και να εκπληρώσουν το σχέδιο του Θεού. ’λλο είναι να είσαι άγγελος, άλλο είναι να είσαι ποιμένας, άλλο είναι να είσαι προφήτης και άλλο να είσαι λειτουργός του Θεού. Οι λειτουργοί διέπονται από σοφία Θεού και είναι πυρός φλόγα διακατεχόμενοι υπό Πνεύματος Αγίου. Μάλιστα συμπληρώνουν τα ελλείποντα στον λαό του Θεού και στους πνευματικούς ανθρώπους που σήμερα νουθετούν τον λαό του Θεού. Αμήν.
Στίχος 8: Η ράβδος του Χριστού είναι η ζώσα πίστη, η αγάπη η ανυπόκριτη, η ειρήνη, η δικαιοσύνη που πάντα προσφέρει, η οποία δικαιοσύνη του βρέχει για δικαίους και αδίκους. Ράβδος είναι η ζωή η άφθαρτη, είναι η παντοδυναμία του πάνω σε όλους τους τομείς. Η ράβδος είναι γεμάτη πνεύμα Θεού και με αυτά τα στοιχεία ραβδίζει τους λαούς αιώνες τώρα. Αυτή τη ράβδο δύναται να τη λάβει ο άνθρωπος όταν αποφασίσει να θέσει τον εαυτόν του στην υπηρεσία του Χριστού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΣ 9
«9. Ηγάπησας δικαιοσύνην και εμίσησας ανομίαν· διά τούτο έχρισέ σε, ο Θεός, ο Θεός σου, έλαιον αγαλλιάσεως υπέρ τους μετόχους σου·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η δικαιοσύνη του είναι το έλεος και το μέγα έλεος το οποίο στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό. Το έλεός σου Κύριε καταδιώξεταί με πάσας τας ημέρας της ζωής μου. Όταν λαμβάνουμε το έλεος του Θεού θα πρέπει με την ευκολία που το παίρνουμε να το δίνουμε. Όσοι έχουν αυστηρή συνείδηση πέφτουν στην ανελέητη κρίση και είναι πολύ φυσικό γι αυτούς τους ανθρώπους να μην μπορούν να λάβουν το έλεος του Θεού, το οποίο δεν γνωρίζουν.
Όταν εννοούμε το λάθος που γίνεται σε μας λόγω της άγνοιας που μας διακατέχει ή λόγω της ημιμάθειας από εμάς σε εμάς ή από τους γύρω μας σε εμάς, θα πρέπει να δίνουμε το έλεος αμέσως. Όταν το κρατάμε και δεν το δίνουμε, τότε η φθορά και ο θάνατος με τα στοιχεία τους θα κατακλύσουν τη ζωή μας, ουαί εις τον σκανδαλίζοντα, ουαί εις τον σκανδαλιζόμενο. Μη γένοιτο να μην δίνουμε το έλεος του Θεού αμέσως.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΣ 10
«10. καί· Συ κατ' αρχάς, Κύριε, την γην εθεμελίωσας, και έργα των χειρών σου είναι οι ουρανοί·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εν αρχή είναι ο Λόγος και ο Λόγος είναι παρά τω Θεώ και Θεός είναι ο Λόγος, πάντα δι αυτού έγιναν και χωρίς αυτού δεν έγινε τίποτα που να μην ήθελε να γίνει. Αυτός ο Θεός είπε λόγο και ενετείλατο τα σύμπαντα, αυτός είπε λόγο και γέμισε η γη αγαθά, αυτός είπε λόγο και έγινε ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσα, αυτός είπε λόγο και συνεχίζει να λέει λόγο Θεού ώστε να διαμορφώσει και να ομορφύνει τον κόσμο που ζούμε, γεμίζοντας αυτόν και τον άνθρωπο που δημιούργησε κατ εικόνα και ομοίωση με σοφία Θεού άπειρη, αιώνια σοφία δική του. Σε αυτόν χρωστάμε τα πάντα και αξίζει να αφιερώσουμε αυτή την μικρή ζωή που έχουμε στο να κάνουμε το θέλημά του, ώστε να την πάρουμε μεγάλη και παντοτινή, αιώνια ζωή. Με συμμετοχή δική του, συμμετοχή του Υιού και Λόγου του Θεού του ζώντος θα φτάσουμε στο να γίνουμε κληρονόμοι Θεού, συγκληρονόμοι Χριστού και συμμέτοχοι της δόξης του, η οποία δόξα του θα μας συντροφεύει στους αιώνες των αιώνων. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΙ 11 12
«11. αυτοί θέλουσιν απολεσθή, συ δε διαμένεις· και πάντες ως ιμάτιον θέλουσι παλαιωθή,
12. και ως περιένδυμα θέλεις τυλίξει αυτούς και θέλουσιν αλλαχθή· Συ όμως είσαι ο αυτός και τα έτη σου δεν θέλουσιν εκλείψει».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Θεός έθεσε την γη εν ασφάλεια αυτής εις τους αιώνες των αιώνων, όμως ο άνθρωπος αποστάτησε από την πηγή, από τον Θεό, από τον γεννήσαντα οργανισμό, ο οποίος Θεός συντηρεί ολόκληρη την δημιουργία. Έτσι πήρε πρωτοβουλία ο πεσόντας άνθρωπος, κινούμενος πλέον με αθέμιτους τρόπους, να καταπατά τις αρχές της ζωής που παράγει ο πλανήτης. Αυτό έχει σαν συνέπεια να οδηγηθεί το σπίτι του ανθρώπου, ο πλανήτης που ζει, σε αδιέξοδο. Αυτό θα έχει ακόμα σαν συνέπεια να κατακλύσουν το ανθρώπινο γένος εν τω ουρανώ άνω σημεία που θα το φοβίσουν και τέρατα εν τη γη κάτω (καταστροφές). Επίσης θα φέρει στους ανθρώπους αίμα, πυρ, ατμίδα καπνού. Όλα αυτά θα συμβούν λόγω της αποστασίας του ανθρώπου από την αγάπη. Ο προφήτης Ησαΐας αναφέρει: Και θείναι την οικουμένην όλην έρημον και τους αμαρτωλούς απολέσαι εξ αυτής. Μάλιστα όπως αλλάζεις ένα ρούχο, θα αλλάξει την δημιουργία και θα χτίσει νέους ουρανούς και νέα γη εν εις δικαιοσύνη να κατοικεί, οι λελυτρωμένοι όμως δεν θα επηρεαστούν από τα γεγονότα, διότι ο Κύριος θα μεριμνά δι αυτούς όπως μερίμνησε αιώνες για τον δίκαιο. Γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΙ 13 14
«13. Προς τίνα δε των αγγέλων είπε ποτέ· Κάθου εκ δεξιών μου, εωσού θέσω τους εχθρούς σου υποπόδιον των ποδών σου;
14. Δεν είναι πάντες λειτουργικά πνεύματα εις υπηρεσίαν αποστελλόμενα διά τους μέλλοντας να κληρονομήσωσι σωτηρίαν;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στίχος 13: Σε κανέναν άγγελο ή άνθρωπο δεν είπε ότι είναι Υιός του, παρά μόνο στον Ιησού, στον Χριστό. Αφού λοιπόν ο Χριστός πήρε διά της αφιέρωσης και διά της υπακοής στον ουράνιο Πατέρα του διεξάγοντας αγώνες, το χρίσμα να είναι Υιός Θεού αμέσως ο Πατέρας τον έθεσε μετά την ανάστασή του και την δοξασμένη ανάληψή του στα δεξιά του, στον αγαθό χώρο, ώστε να τον φρουρεί τον Υιόν του από τον άνθρωπο που του φέρθηκε απαίσια όταν ήρθε και που συνεχίζει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα με την αδιαφορία του και την προσκόλλησή του μόνο στο υλικό στοιχείο να φέρεται απαίσια. Στα δεξιά θα βρίσκεται ο Υιός μέχρι την ημέρα όπου θα δει στην γη ο Πατέρας αγάπη, η οποία αγάπη καταργεί τους εχθρούς του Θεού που είναι η αμαρτία, η φθορά, ο θάνατος. Κατόπιν αφού θα πάψουν να λειτουργούν στον άνθρωπο τα στοιχεία του διαβόλου (εωσφορικά στοιχεία γεμάτα αμαρτία), τότε θα στείλει τον Υιόν του στην γη κάνοντας την δευτέρα παρουσία του, ώστε να βρει αγάπη και να μην υποστεί πάλι αυτά που υπέστη όταν ήρθε. Όταν δούμε την μετάνοια να λαμβάνει χώρα στη ζωή των ανθρώπων και τους νόμους της αγάπης να αναπτύσσονται σε αυτούς, τότε να εννοήσουμε ότι ο καιρός της δευτέρας παρουσίας του Θεού, του Χριστού έχει έρθει. Το έργο της δημιουργίας της αγάπης, διά του αγιασμού και του καθαρισμού, η οποία αγάπη θα εμφανίσει την αιώνια, άφθαρτη ζωή, ανέλαβε να το ξεδιπλώσει μπροστά στους ανθρώπους η Φωνή Θεού. Ο τρόπος είναι κηρύττοντας το Ευαγγέλιο της βασιλείας. Όταν αυτό ολοκληρωθεί και κηρυχθεί τότε θα δημιουργηθεί και ο λαός του Θεού. Αυτό το στράτευμα θα είναι του Θεού και θα φέρει τον Χριστό. Αμήν. Ο Κύριος φανέρωσε τα εξής: Και θέλει κηρυχθή τούτο το ευαγγέλιον της βασιλείας εν όλη τη οικουμένη εις μαρτύριον πάσιν τοις έθνεσιν και τότε ήξει το τέλος.
Στίχος 14: Και οι άγγελοι είναι λειτουργικά πνεύματα, όχι υιοί του Θεού αλλά ούτε και λειτουργοί του Θεού, είναι όμως αυτοί οι οποίοι λειτουργούν το αγαθό στους ανθρώπους, θέτοντας την συνείδηση των ανθρώπων σε όρια, ώστε η αμαρτία να μην φτάσει στο πλήρες. Μάλιστα οι άγγελοι είναι και αποστελλόμενοι εις τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν, ώστε με την παρουσία τους να ενισχύουν τον άνθρωπο του Θεού. Μέχρι οι λειτουργοί του Θεού (άνθρωποι) να φανερώσουν το Ευαγγέλιο της βασιλείας, το οποίο σήμερα άρχισε να κάνει την παρουσία του στη ζωή των ανθρώπων που θέλουν να ακολουθήσουν τον Χριστό, θα λειτουργούν οι άγγελοι. Ένας ένας όμως που θα γνωρίζει την Φωνή Θεού θα νοιώθει ότι ο Θεός αρχίζει να λειτουργεί στη ζωή του. Αμήν! Να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο της βασιλείας στους συνανθρώπους μας χωρίς να φοβούμεθα, φυσικά μόνο όπου μας δέχονται. Αυτό το Ευαγγέλιο δύναται να μας λυτρώσει από την αμαρτία, την οποία ψωνίζουμε μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων και είναι η αιτία που οδηγούμεθα στον θάνατο ψυχής και σώματος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 1
«1. Διά τούτο πρέπει ημείς να προσέχωμεν περισσότερον εις όσα ηκούσαμεν, διά να μη εκπέσωμέν ποτέ».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι να προσέχουμε; Να προσέχουμε τα πάντα μέσα στον Λόγο του Θεού (Καινή και Παλαιά Διαθήκη). Χρειάζεται να ερευνούμε νυχθημερόν τον Λόγο του Θεού ώστε να βρούμε τον δρόμο της άφθαρτης ζωής, η οποία είναι το θέλημα του Θεού και στοιχειοθετείται πάνω στην αγάπη και στην ταπεινοφροσύνη. Μην φανατιζόμαστε με μία ή δύο φορές που διαβάσαμε τον Λόγο του Θεού και να μην κάνουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Σίγουρα αποκτάμε γνώση όμως χρειάζεται να εντάξουμε το θέλημα του Θεού στη ζωή μας για να κατανοήσουμε ακριβώς. Μόνο έτσι θα συλλάβουμε και τις παγίδες που υπάρχουν μέσα σε αυτόν τον Λόγο του Θεού και που αιώνες τώρα όλοι, πνευματικοί και μη, πέφτουν σε αυτές και τούτο αποδεικνύεται διότι ουσιαστικά αποτελέσματα δεν εμφανίζει ο χριστιανικός κόσμος, όπου αυτός υφίσταται. Διότι αν δεν τις ανακαλύψουμε τις παγίδες, θα αφιερώσουμε χρόνια στο να νομίζουμε ότι είμεθα παιδιά του Θεού, όμως θα αποδειχθεί ότι καμιά σχέση δεν είχαμε με αυτόν.
Εγώ θα αναφέρω μερικές παγίδες. Πρώτη παγίδα: Ο Κύριος φανέρωσε ότι, η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστίν και οι βιαστές αρπάζουν αυτή. Εδώ και δύο χιλιάδες όμως χρόνια κηρύττεται ότι είναι στον ουρανό και ότι είναι θέλημα Θεού να πεθάνουμε για να πάμε κοντά του, ενώ ο ίδιος ο Κύριος πολέμησε τον θάνατο με την παρουσία του, όπου είχε επικρατήσει και ο ίδιος αναστήθηκε, ώστε σήμερα να ζει άφθαρτος και αθάνατος. Το ότι δεν τον βλέπουμε, είναι διότι ο Πατέρας του τον εκάθησε στα δεξιά του (αγαθός χώρος), ώστε να τον διαφυλάξει από τον πεσόντα άνθρωπο και να μην υποστεί ξανά πόνο μέχρι το ανθρώπινο γένος να αποδεχτεί ουσιαστικά τις αρχές του.
Δεύτερη παγίδα: Ο Χριστός δεν έθεσε πρωτοκαθεδρίες ούτε αρχηγούς αλλά φανέρωσε τα εξής: Σεις με φωνάζετε, ο Διδάσκαλος και ο Κύριος και καλώς λέγετε, διότι είμαι, σεις όμως μη ονομασθήτε καθηγηταί· διότι εις είναι ο καθηγητής σας, ο Χριστός, πάντες δε σεις αδελφοί είσθε.
’λλη παγίδα είναι ότι οι χριστιανοί μέρα - νύχτα κρίνουν στο όνομα του Χριστού και τονίζουν πως όσοι άνθρωποι δεν είναι Ορθόδοξοι ή Πεντηκοστιανοί ή Προτεστάντες ή είναι αλλόθρησκοι δεν θα σωθούν, ανάλογα ο καθένας με το δόγμα που έτυχε να έχει. Έτσι όλοι πέφτουν στον φανατισμό και στην κρίση. Διότι αυτό που έτυχε να γεννηθεί και να υιοθετήσει ο κάθε άνθρωπος θεωρεί ότι είναι και το σωστό και δυστυχώς διά της κρίσεως γίνεται πολέμιος στους συνδογματικούς αδελφούς ή αλλόθρησκους. Ο Κύριος όμως τόνισε, αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευλογείτε εκείνους, οίτινες σας καταρώνται, ευεργετείτε εκείνους, οίτινες σας μισούσι και προσεύχεσθε υπέρ εκείνων, οίτινες σας βλάπτουσι και σας κατατρέχουσι. Ακόμη ο Κύριος φανέρωσε, μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε, τις είσαι εσύ όστις κρίνεις αλλότριον οικέτην, εις τον ίδιο κύριο ίσταται ή πίπτει, διά τούτο αναπολόγητος είσαι, ω άνθρωπε, πας όστις κρίνεις· διότι εις ό,τι κρίνεις τον άλλον, σεαυτόν κατακρίνεις· επειδή τα αυτά πράττεις συ ο κρίνων. Επίσης, μια φορά είπαν στον Κύριο οι μαθητές του ότι κάποιος κηρύττει όπως και εμείς και του είπαμε να μας ακολουθήσει και δεν μας ακολούθησε. Ο Κύριος απάντησε, όστις δεν είναι καθ ημών είναι υπέρ ημών. Όποιον δηλαδή δεν τον έβαλα εγώ, τον έβαλε ο Πατέρας μου.
’λλη παγίδα είναι ότι όλοι εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια κηρύττουν ότι ο θάνατος είναι θέλημα Θεού και όχι ότι είναι παράγωγο της αμαρτίας. Ο Κύριος φανέρωσε: Και πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα τον άπαντα, πιστεύεις τούτο; Μας ρωτά. Ο Απ. Παύλος φανέρωσε πως τα οψώνια της αμαρτίας είναι θάνατος. ’ρα όταν φύγει η αμαρτία, ο θάνατος θα καταργηθεί και αυτή θα πρέπει να πολεμήσουμε και όχι να αποδεχθούμε τον θάνατο σαν θέλημα Θεού. Μάλιστα ο Απ. Παύλος φανέρωσε, ου γαρ θέλομεν εκδύσασθε αλλά επενδύσασθε ίνα καταποθή το θνητόν υπό της ζωής. Ο σοφός Σολομών αναφέρει ότι ο Θεός ουκ εποίησε θάνατο, ουδέ τέρπεται επ απώλειας ζώντων και σωτήριες αι γενέσαι του κόσμου, έκτισε γαρ εις το είναι τα πάντα, φθόνος δε διαβόλου θάνατος εισήλθε εις τον κόσμον. Όλα αυτά θα πρέπει να τα προσέξουμε ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τον Θεό. Αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΙ 2 3
«2. Διότι εάν ο λόγος ο λαληθείς δι' αγγέλων έγεινε βέβαιος και πάσα παράβασις και παρακοή έλαβε δικαίαν μισθαποδοσίαν,
3. πως ημείς θέλομεν εκφύγει, εάν αμελήσωμεν τόσον μεγάλην σωτηρίαν; ήτις αρχίσασα να λαλήται διά του Κυρίου, εβεβαιώθη εις ημάς υπό των ακουσάντων».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η λαλιά των αγγέλων είναι οι σκέψεις ή αγγελίες που έρχονται στο μυαλό και τις εκφράζουμε πολλές φορές σαν θέλημα Θεού. Οι άγγελοι μίλησαν στην Παλαιά Διαθήκη, γι αυτό και τα γεγονότα δεν εφιστούν την σοβαρότητα του Θεού. Παρόλα αυτά όμως πολλοί που νόμισαν ότι ο Θεός τους μιλά, τήρησαν αυτά που ειπώθηκαν με θυσία πολλές φορές και δικαιώθηκαν. Η λαλιά του Θεού είναι γραμμένη μέσα στην Καινή Διαθήκη και πιο συγκεκριμένα στα τέσσερα Ευαγγέλια. Στην συνέχεια όταν ο άνθρωπος υιοθετήσει την αλήθεια, τότε το ’γιο Πνεύμα υποχρεούται να τον επισκιάσει ώστε να του μεταδώσει τα ελλείποντα. Ο Κύριος τόνισε, συμφέρει ίνα υμίν εγώ απέλθω, εάν εγώ δεν απέλθω ο Παράκλητος ουκ ελεύσετε, ελθών εκείνος θέλει ελέγξει τον κόσμο περί αμαρτίας, περί δικαιοσύνης και περί κρίσεως. ’ρα, αν κάποιος αθετήσει ή αμελήσει τον Λόγο του Θεού δεν θα αποφύγει την αμαρτία, τη φθορά και τον θάνατο. Μάλιστα πολλές φορές λόγω της άγνοιας και την απώλεια της ψυχής του, μη γένοιτο! Αφού λοιπόν η λαλιά των αγγέλων δικαίωσε πολλούς, πόσο θα δικαιώσει η φωνή του Θεού εκείνους που θα θελήσουν να εντάξουν στη ζωή τους το θέλημά του; Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 4
«4. και ο Θεός συνεπεμαρτύρει με σημεία και τέρατα και με διάφορα θαύματα και με διανομάς του Αγίου Πνεύματος κατά την θέλησιν αυτού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν υπάρχει ο Θεός στη ζωή ενός ανθρώπου, τότε αυτός ο Θεός συμμαρτυρεί με σημεία και τέρατα στη ζωή του, τα οποία κάνουν τους ανθρώπους οποιουδήποτε πνευματικού επιπέδου που διακατέχονται από άγνοια του θελήματος του Θεού, να προσελκύονται και να προσκολλούνται στον άνθρωπο αυτόν του Θεού. Ο λόγος που μαρτυρά ο Πατέρας τον δικό του άνθρωπο είναι διότι ευαρεστείται στον αγώνα του και έτσι προβαίνει στην έκχυση του Πνεύματος του Αγίου σε αυτόν χωρίς μέτρο.
Είναι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν τελειώσει πανεπιστήμια και μιλάνε με γνώση την οποίαν απέκτησαν μελετώντας πολλά βιβλία, μάλιστα ελκύουν πολλούς ανθρώπους όμως δεν διέπονται από καρπούς του Αγίου Πνεύματος, από χαρίσματα αυτού και από σημεία. Έχουν μορφή ευσεβείας, όχι όμως ευσέβεια. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι οι οποίοι δεν τελείωσαν ούτε το δημοτικό και έχουν σαν γνώση μόνο τον Λόγο του Θεού, τον οποίον υπακούν και θέτουν σαν πρώτο και απαραίτητο στοιχείο στη ζωή τους, εφαρμόζοντας το θέλημά του, έναντι του Θεού Πατέρα και έναντι των συνανθρώπων τους παρουσιάζοντας αγάπη. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκουν χάρη από τον Θεό, ο οποίος Θεός αφού δοκιμαστούν τους επισκέπτεται διά Πνεύματος Αγίου και τους μορφώνει με την δική του σοφία. Η οποία σοφία του Θεού όταν εξέρχεται από τα σκεύη εκλογής αφήνει άφωνους αγγέλους και ανθρώπους. Η σοφία αυτή των εχόντων το πνεύμα του Θεού δημιουργεί θαύματα μεγάλα στη δική τους ζωή και στη ζωή των γύρων τους. Μάλιστα γίνονται αιτία να δοξάζεται ουσιαστικά ο Θεός σε μεγάλη ακτίνα δράσης από πολλούς ανθρώπους όλων των εθνών. Ας σοβαρευτούμε και ας πάρουμε σοβαρά την σωτηρία μας και όχι επιπόλαια. Αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 5
«5. Διότι δεν υπέταξεν εις αγγέλους την οικουμένην την μέλλουσαν, περί της οποίας λαλούμεν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αν δεν ερχόταν ο Υιός και Λόγος του Θεού του ζώντος, η ανθρωπότητα θα ήτο σε πλήρη πνευματική σύγχυση με πολυποίκιλες διαμάχες σε όλους τους τομείς και ο λόγος διότι οι άγγελοι που νουθετούσαν αιώνες τους ανθρώπους δεν διέπονται από ολοκληρωμένη σοφία Θεού. Έτσι λοιπόν ο Πατέρας υπέταξε την οικουμένη στον Υιόν του, ο οποίος έχει όλα εκείνα τα πνευματικά μέσα με τα οποία μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην θέωση και την οικουμένη ολόκληρη στην σωτηρία, διότι και αυτή η οικουμένη περιμένει τους υιούς και τις θυγατέρες. Η μέλλουσα οικουμένη είναι ο μέλλοντας αιώνας στον οποίον εμείς σήμερα ζούμε. Σε όσους αναγεννηθούν διά Πνεύματος Αγίου και διά της Φωνής του Αγίου Θεού, θα υποτάξει ο Πατέρας ολόκληρη την οικουμένη και θα την δώσει στα παιδιά αυτά, τα οποία θα την δώσουν έπειτα στον Υιόν του με κάλεσμα, διότι του ανήκει ολόκληρος ο πλανήτης και ολόκληρη η δημιουργία και θα πρέπει αυτός να την έχει αιώνια στην εξουσία του. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ
«6. Εμαρτύρησε δε τις εν τινί μέρει, λέγων· Τι είναι ο άνθρωπος, ώστε να ενθυμήσαι αυτόν, Ή ο υιός του ανθρώπου, ώστε να επισκέπτησαι αυτόν;».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πολλοί προφήτες στην Παλαιά Διαθήκη ανά τακτά χρονικά
διαστήματα φανέρωσαν λόγω της αδιαλλαξίας και σκληρότητας των ανθρώπων, ότι δεν αξίζει ο Θεός να επισκέπτεται τον άνθρωπο και ο λόγος είναι απλός, διότι δεν θέλει ο άνθρωπος να ακούσει. Εύχομαι όταν ο Θεός μας επισκέπτεται να μην του έχουμε κλειστή την πόρτα του μυαλού μας. Αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 7 9
«7. Έκαμες αυτόν ολίγον τι κατώτερον των αγγέλων, με δόξαν και τιμήν εστεφάνωσας αυτόν και κατέστησας αυτόν επί τα έργα των χειρών σου·
8. Πάντα υπέταξας υποκάτω των ποδών αυτού. Διότι υποτάξας εις αυτόν τα πάντα, δεν αφήκεν ουδέν ανυπότακτον εις αυτόν. Τώρα όμως δεν βλέπομεν έτι τα πάντα υποτεταγμένα εις αυτόν·
9. τον δε ολίγον τι παρά τους αγγέλους ηλαττωμένον Ιησούν βλέπομεν διά το πάθημα του θανάτου με δόξαν και τιμήν εστεφανωμένον, διά να γευθή θάνατον υπέρ παντός ανθρώπου διά της χάριτος του Θεού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στίχος 7: Κατώτερος είναι σήμερα ο άνθρωπος λόγω της έλλειψης του καθαρισμού και του αγιασμού καθώς επίσης και διά του ότι του λείπει το καθ ομοίωση. Αυτά είναι που του στερούν του ανθρώπου σήμερα και αιώνες τώρα καρπούς, χαρίσματα, σημεία, ταπείνωση και τελευταία την άφθαρτη ζωή. Με λίγα λόγια την δόξα του Θεού. Όμως έτσι έπρεπε να γίνει, διότι ο άνθρωπος γίνεται θεός αφού αποκτήσει εμπειρία. Η δόξα που στεφανώνεται υπό του Θεού ο άνθρωπος είναι όταν μετανοήσει και μέσα από την ελεύθερη βούλησή του αναγεννηθεί, ώστε να φτάσει την δόξα του Θεού. Μόνο έτσι θα φτάσει στο κατ εικόνα και καθ ομοίωση. Ήτο λοιπόν σχέδιο Θεού, διότι η σοφία του Θεού το επέτρεψε ώστε ο άνθρωπος να γνωρίσει μέσα από τους αιώνες τον διάβολο και τον Θεό. Αυτό φυσικά είναι παραχώρηση Θεού και ο λόγος είναι για να ιδρυθεί η βασιλεία του σκότους σε όλον τον πλανήτη. Αφού ο άνθρωπος λοιπόν ζήσει την κόλαση, τότε να στραφεί στον Θεό. Αυτό θα τον κάνει να έχει δόξα Θεού και να είναι ανώτερος των αγγέλων. Αμήν. Η δόξα του Θεού και η τιμή έρχεται όταν ο άνθρωπος γνωρίσει και υιοθετήσει την φωνή Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στίχος 8: Για να εκπληρωθεί αυτή η επαγγελία χρειάζεται να κηρυχθεί το Ευαγγέλιο της βασιλείας και πριν προλάβει να κηρυχθεί θα έρθει το τέλος. Αυτό το Ευαγγέλιο της βασιλείας θα δημιουργήσει λαό Θεού, ο οποίος λαός θα καλέσει τον Χριστό στη γη. Μόνο έτσι θα εκπληρωθεί η προφητεία και η επαγγελία αυτή. Η Φωνή Θεού διεξάγει αγώνες ώστε όλοι οι λαοί να γνωρίσουν τον Χριστό και καλεί όλους τους ανθρώπους που θέλουν τον Χριστό να συμμετέχουν στους αγώνες της για να έρθει ο Χριστός.
Στίχος 9: Ο κάθε άνθρωπος που θέλει να ακολουθήσει τον Χριστό πρέπει να δοκιμαστεί, παν υιόν παραδέχεται ο πατέρας εκπαιδεύει και μαστιγοί και αν είστε χωρίς παιδία άρα νόθοι είστε και ουχί υιοί. Χρειάζεται θυσία. Ο Κύριος αφού δοκιμάστηκε από τον Πατέρα του καλούμενος να θυσιάσει και τη ζωή του, την οποία θα έδινε λύτρον αντί πολλών, φτάνοντας μέχρι το τελευταίο σκαλί της ταπείνωσης που είναι ο θάνατος, κατόπιν εδοξάσθη υπό του Πατρός. Ο τρόπος που δοξάστηκε είναι το επένδυμα της άφθαρτης, αθάνατης ζωής. Με αυτή τη ζωή την αιώνια τον στεφάνωσε ο Πατέρας του, ώστε να είναι ο Χριστός αρχηγός της ζωής, κατέχων αιώνια τα κλειδιά του θανάτου και της ζωής. Μάλιστα είναι ο μόνος που έχει την εξουσία να ανοίγει την πόρτα της ζωής και ουδείς δύναται να κλείσει και κλείνει και ουδείς ανοίγει. Εύχομαι όλοι να περάσουμε με άριστα την διαπαιδαγώγηση ώστε να στεφανωθούμε από τον Πατέρα με την αγάπη, με τη ζωή, με την ταπείνωση. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 10
«10. Διότι έπρεπεν εις αυτόν, διά τον οποίον είναι τα πάντα και διά του οποίου έγειναν τα πάντα, φέρων εις την δόξαν πολλούς υιούς, να κάμη τέλειον τον αρχηγόν της σωτηρίας αυτών διά των παθημάτων».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για να σωθεί το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία, από τη φθορά, από τον θάνατο έπρεπε ο Πατέρας να γεννήσει υιό σαρκωθέντα, ώστε μέσω της διαπαιδαγώγησης που υπέστη να οδηγήσει λαούς και έθνη στην μετάνοια, στην αναγέννηση, στην θέωση. Ο τρόπος είναι το άψογο πολυποίκιλο παράδειγμά του πάνω σε όλους τους τομείς, δεχόμενος όλα τα ερεθίσματα στα οποία ανταποκρίνονταν με σοφία Θεού. Η παρουσία του Κυρίου δίνει το δικαίωμα στον άνθρωπο να τον μιμηθεί και να οδηγηθεί δι αυτού στην θέωση (ότι εγώ ποιώ και εσείς δύνασθε να ποιήσετε). Εύχομαι να μην βρεθεί άνθρωπος που θα καλεστεί και θα αποστραφεί το κάλεσμα του Θεού και ο λόγος διότι αργά ή γρήγορα το φρέαρ της αβύσσου θα τον αρπάξει. Μη γένοιτο!
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 11
«11. Επειδή και ο αγιάζων και οι αγιαζόμενοι εξ ενός είναι πάντες· δι' ην αιτίαν δεν επαισχύνεται να ονομάζη αυτούς αδελφούς,».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Χριστός πέρασε τα πάνδεινα για τον πεσόντα άνθρωπο. Παρόλα αυτά όμως δεν ντρέπεται να μας ονομάζει αδελφούς του, αν και μέχρι σήμερα ακόμα αποστατεί ο άνθρωπος από τις αρχές του, από την αγάπη. Μάλιστα μας χαρίζει το μέγα έλεός του ώστε να μπορούμε διά της νουθεσίας του να φτάσουμε στην θέωση. Μακάρι και εμείς να ονομάσουμε τον συνάνθρωπο αδελφό μας και να θέλουμε με ειλικρίνεια να μοιραστούμε μαζί του ότι ο Χριστός μας χάρισε υλικό ή πνευματικό. Το περίσσευμα του ενός στο υστέρημα του άλλου, αυτό είναι η δόξα του Θεού. Μόνο έτσι θα ομοιωθούν τα έργα μας και τα λόγια μας με τα έργα του Χριστού, του Θεού. Όταν ο Κύριος έπλυνε τα πόδια των μαθητών του είπε, παράδειγμα έδωκα εις εσάς ώστε να κάμετε και εσείς ομοίως. Ακόμη και στον προδότη του έπλυνε τα πόδια εφαρμόζοντας τα λόγια του, αγαπάτε τους εχθρούς, ευλογείτε όσους σας καταρώνται, ευεργετείτε όσους σας βλάπτουν, ίνα γείνητε υιοί του Πατρός του εν τοις ουρανοίς. Αυτό είναι το θέλημά του και αυτό καλούμεθα να κάνουμε ώστε να είμεθα γνήσια αδέλφια του και όχι νόθα. Όταν εννοηθεί η αγάπη μεταξύ μας τότε ο Θεός θα σκηνώσει ανάμεσά μας με άπειρες ευλογίες. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα εκπληρωθεί το θέλημα του Θεού, εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστε εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 12
«12. λέγων· Θέλω απαγγείλει το όνομά σου προς τους αδελφούς μου, εν μέσω εκκλησίας θέλω σε υμνήσει·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Χριστός μας οδηγεί στον Πατέρα και απαγγέλλει σε εμάς όλους το όνομα του Πατέρα του και Πατέρα μας, ώστε όλοι να γνωρίσουμε τον γεννήσαντα οργανισμό και να τον δοξάσουμε, αφιερώνοντας τη ζωή μας στο να κάνουμε το θέλημά του. Αξίζει αδελφάκια μου να αφιερώσουμε αυτή τη μικρή ζωή που έχουμε ώστε να την πάρουμε μεγάλη και παντοτινή, αιώνια ζωή. Μάλιστα ο Κύριος στον Πατέρα θα μας συστήνει ως αδελφούς του και πάντα θα συναινεί στον αγώνα μας ώστε να γίνουμε ένα με αυτόν και με τον Πατέρα. Η επαγγελία σήμερα για μας στον Πατέρα γίνεται από τον ίδιο τον Κύριο και η δόξα του Θεού σε εμάς επαγγέλλεται διά Πνεύματος Αγίου, το οποίο φανερώνει το έργο του Κυρίου σε εμάς ώστε να το κάνουμε με τον αγώνα μας και την βοήθειά του κτήμα μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 13
«13. και πάλιν· Εγώ θέλω έχει την πεποίθησίν μου επ' αυτόν· και πάλιν· Ιδού, εγώ και τα παιδία, τα οποία μοι έδωκεν ο Θεός».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Κύριος είχε την πεποίθηση στον Πατέρα του ότι θα τον αναστήσει το οποίο και έπραξε. Την ίδια πεποίθηση έχει ο Υιός ότι θα σώσει ο Πατέρας τα παιδιά εκείνα που αιώνες τώρα είχαν ακολουθήσει τον Κύριο. Αλλά και σήμερα ο Κύριος μας διαβεβαιώνει ότι ο Πατέρας θα σώσει αυτούς που μετανοούν και τον ακολουθούν τον Χριστό, φέρνοντας στη ζωή τους την αναγέννηση την οποίαν σπουδάζουν οι νέοι μαθητές του Χριστού στην αρχή μέσα στον Λόγο του Θεού και μετέπειτα διά Πνεύματος Αγίου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για να εκπληρωθούν οι επαγγελίες. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 14
«14. Επειδή λοιπόν τα παιδία εμέθεξαν από σαρκός και αίματος, και αυτός παρομοίως μετέλαβεν από των αυτών, διά να καταργήση διά του θανάτου τον έχοντα το κράτος του θανάτου, τουτέστι τον διάβολον».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο άνθρωπος είναι υπό του Θεού δημιουργημένος με σάρκα και αίμα, διακατεχόμενος ακόμη και από λογική η οποία προέρχεται υπό του Θεού. Η οποία λογική δύναται όταν χρησιμοποιηθεί κατά Θεό να τον εξελίξει τον άνθρωπο εκείνον που διακατέχεται από καλή προαίρεση. Για να σώσει ο Πατέρας τον άνθρωπο, τα παιδιά του, έπρεπε να γίνει ενσάρκωση του ιδίου του Θεού, ενανθρώπιση του Θεού. Αυτό έκανε ο Πατέρας στον Υιόν του. Ο λόγος που το έκανε είναι για να γίνει πιο προσιτός και κατανοητός στους ανθρώπους. Ο Πατέρας λοιπόν τι έκανε; Επέλεξε μία αγία αγνή γυναίκα, παρθένα στην ψυχή και στο σώμα. Όλοι γνωρίζουν την υπεραγία Θεοτόκο Μαρία. Μέσα λοιπόν στην αγνή κοιλία της Παρθένου ο Θεός σάρκωσε τον Υιόν του, ώστε διά Πνεύματος Αγίου να γεννηθεί Θεός και άνθρωπος. Ο λόγος είναι απλός, για να γίνει όμοιος ο Θεός με το κτίσμα (τον άνθρωπο), ώστε διά Πνεύματος Αγίου να τον οδηγήσει, να τον φτάσει στην θέωση, η οποία γίνεται διά της υιοθεσίας του Κυρίου. Μόνο έτσι ο άνθρωπος θα φτάσει στο αποκορύφωμα της δόξης που είναι το καθ ομοίωση. Ο Χριστός φανέρωσε την αλήθεια, η οποία όταν υιοθετηθεί οδηγεί τον άνθρωπο πίσω στην χαμένη πατρίδα, στην θέωση. Μάλιστα πέθανε δίνοντας τη ζωή του λύτρον αντί πολλών, πέθανε για να μην πεθάνουμε πλέον όλοι εμείς. Ο Χριστός νίκησε διά τον εαυτόν του την αμαρτία, η οποία αμαρτία οδηγεί τον άνθρωπο στον θάνατο. Τώρα το αν εμείς πεθαίνουμε τούτο σημαίνει ότι στα λόγια τιμούμε τον Λόγο του Θεού ενώ τα έργα μας πόρρω απέχουν από την αλήθεια που ο Κύριος φανέρωσε και παρότρυνε το ανθρώπινο γένος να ακολουθήσει. Σήμερα ήρθε η ώρα, το πιστεύω απόλυτα, να αλλάξουμε επιδιώξεις ώστε πλέον να γίνουν πνευματικές και να βάλουμε Θεό στα λόγια μας και στα έργα μας για να απολάβουμε έτσι την κληρονομιά του Αγίου Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 15
«15. και ελευθερώση εκείνους, όσοι διά τον φόβον του θανάτου ήσαν διά παντός του βίου υποκείμενοι εις την δουλείαν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο φόβος του θανάτου επισκιάζει σήμερα όλον τον πλανήτη, όλους τους ανθρώπους. Για να πάψει να υφίσταται στη ζωή των ανθρώπων ο θάνατος, θα πρέπει οι άνθρωποι να το αποφασίσουν και να βάλουν τον Λόγο του Θεού στη ζωή τους. Η αμαρτία, η φθορά, ο θάνατος είναι εχθροί του Θεού και θα πρέπει να γίνουν και δικοί μας εχθροί, ώστε διά Ιησού Χριστού και διά Πνεύματος Αγίου να πάψει να λειτουργεί ο θάνατος στη ζωή μας. Η Φωνή Θεού κηρύττει σήμερα το Ευαγγέλιο της βασιλείας, το οποίο είναι επαγγελία. Ο Κύριος τόνισε ότι τα έσχατα χρόνια θα κηρυχθεί το Ευαγγέλιο της βασιλείας και κατόπιν θα έρθει το τέλος. Αυτό το Ευαγγέλιο της βασιλείας έχει την εξουσία να οδηγήσει τον άνθρωπο στη ζωή. Διά της εξάπλωσης του Ευαγγελίου της βασιλείας θα μάθουν όλοι οι άνθρωποι που θα το αποδεχτούν ανεξαρτήτου δόγματος, πως να νικήσουν τον θάνατο. Ο τρόπος είναι: Πρώτον, μετάνοια. Δεύτερον, αναγέννηση. Τρίτον, εκπαίδευση (παν υιόν παραδέχεται ο Πατέρας εκπαιδεύει αυτόν). Τέταρτον, ζώσα πίστη. Ο Κύριος τόνισε, και πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα τον άπαντα. Καλή η προσπάθεια της επιστήμης να κρατήσει τον άνθρωπο στη ζωή και πολλοί σώζονται μέσω αυτής, θα πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν ότι η ρίζα όλων των κακών είναι η αμαρτία. Ο Απ. Παύλος τόνισε, τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος. Προσοχή από πού ψωνίζουμε και τι ψωνίζουμε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 16
«16. Διότι βεβαίως δεν ανέλαβεν αγγέλων φύσιν, αλλά σπέρματος Αβραάμ ανέλαβεν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Χριστός δεν έγινε άγγελος αλλά άνθρωπος. Εξάλλου σε τι θα βοηθούσε τους αγγέλους; Αφού οι άγγελοι είναι άγγελοι και αυτό δεν αλλάζει. Οι άγγελοι είναι αποστελλόμενοι εις τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν, δεν αλλάζει αυτό. Ο Χριστός έγινε άνθρωπος, διότι ο άνθρωπος όταν φύγει από την πτώση με την νουθεσία του Κυρίου και μπει στην υπακοή του Θεού γίνεται Θεός. Η ενανθρώπιση έγινε μόνο για να συντελεστεί και να εκπληρωθεί η επαγγελία στο να γίνει ο άνθρωπος Θεός, κατ εικόνα και ομοίωση. Ο διάβολος ήτο και είναι άγγελος. Μάλιστα στην ιεραρχία ήτο πρώτος άγγελος μεταξύ όλων των αγγέλων και τέταρτος στη σειρά μετά τον Τριαδικό Θεό. Βλέποντας όμως τον Πατέρα Θεό να δημιουργεί άνθρωπο με δυνατότητες να γίνει Θεός, ενοχλήθηκε τόσο πολύ που αποστάτησε από την υπακοή του Πατέρα που για αιώνες ήτο. Έτσι έγινε διάβολος και πολέμιος του Θεού μέσω του ανθρώπου, τον οποίον άνθρωπο πολεμάει λυσσαλέα ώστε να μην γίνει Θεός και μέχρι σήμερα τα καταφέρνει. Είναι ο μεγαλύτερος έμπορος και σε όλους πουλάει κάτι όπως πάθη, συμφέροντα, φιλοδοξίες, εγωισμούς, πονηρίες κ.λ.π. Όλα αυτά φέρνουν τον άνθρωπο στο φρέαρ της αβύσσου και του θανάτου. Ο διάβολος έγινε μετά την νίκη που υπέστη από τον Κύριο παιδαγωγός από εξολοθρευτής που ήταν. Πρέπει να αντλήσουμε μέσα από τον Λόγο του Θεού τα όπλα αυτού καρπούς, χαρίσματα, σημεία με υπέρ όπλο την ταπείνωση και να επικρατήσουμε του διαβόλου, διαφορετικά αυτός θα μας φάει, δεν έχει κανένα έλεος για τον άνθρωπο. Μπορούμε να νικήσουμε! Αφού ο Χριστός νίκησε μπορούμε και εμείς! ’λλωστε γι αυτό έγινε άνθρωπος, για να μας δείξει τον τρόπο και να αποκτήσουμε θάρρος, το οποίο να διέπεται από ισχυρή απόφαση στο να θέλουμε να νικήσουμε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 17
«17. Όθεν έπρεπε να ομοιωθή κατά πάντα με τους αδελφούς, διά να γείνη ελεήμων και πιστός αρχιερεύς εις τα προς τον Θεόν, διά να κάμνη εξιλέωσιν υπέρ των αμαρτιών του λαού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Έγινε όμοιος με εμάς με αδυναμίες ανθρώπινες αφού είχε σώμα, το οποίο διέπονταν από πειρασμούς. Όμως αυτός ο Χριστός κατάφερε να νικήσει τον έτερο κακό εαυτό του και να διδάξει με τη ζωή του, διότι τον είδαμε να αγαπά, να συγχωρεί. Μάλιστα να συγχωρεί και τους εχθρούς του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα από τον Χριστό και μπορούμε να τον μιμηθούμε και να του ομοιάσουμε. Αφού ο Χριστός υπέταξε την σάρκα στο να κάνει το θέλημα του Πατέρα του, μπορούμε και εμείς. Όποιος το καταφέρει ο θάνατος δεν θα έχει ισχύ πάνω του. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 18
«18. Επειδή καθ' ότι αυτός έπαθε πειρασθείς, δύναται να βοηθήση τους πειραζομένους».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτός ο Χριστός πέρασε τα πάντα, πέρασε όλες τις δυσκολίες, διώχθηκε, εμπαίχθηκε, στερήθηκε, χτυπήθηκε, έκλαψε, προδόθηκε, σταυρώθηκε, θανατώθηκε. Τα πάντα πέρασε. ’ρα στους πειρασμούς μας είναι σύμβουλος και βοηθός μας, ο οποίος διά Πνεύματος Αγίου μας φανερώνει πως να ξεφύγουμε από τα σκάνδαλα και τους πειρασμούς. Μάλιστα επειδή το προλαμβάνειν είναι καλύτερο από το θεραπεύειν, χρειάζεται να το αποφασίσουμε ώστε η αφιέρωση να λάβει χώρα στη ζωή μας, η οποία αφιέρωση δημιουργεί αισθητήρια γεγυμνασμένα. Χρειάζεται ακόμη αδιάλειπτη προσευχή, χρειάζεται συνεχόμενη πνευματική δραστηριότητα, χρειάζεται θυσία. ’μα τείνουμε στην αφιέρωση θα βρεθούμε άξιοι, αληθινοί αδελφοί του και αυτός θα φροντίσει να απολαύσουμε τον Θεό, τη ζωή, την αλήθεια, τον Πατέρα, τα πάντα. Κτιστό και άκτιστο κόσμο θα εξουσιάσουμε διά του Χριστού. Τελευταία θα γίνουμε κληρονόμοι Θεού, συγκληρονόμοι Χριστού και συμμέτοχοι αυτού του Θεού και αυτό θα είναι εις τον αιώνα τον άπαντα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΙ 1 2
«1. Όθεν, αδελφοί άγιοι, ουρανίου προσκλήσεως μέτοχοι, κατανοήσατε τον απόστολον και αρχιερέα της ομολογίας ημών τον Ιησούν Χριστόν,
2. όστις ήτο πιστός εις τον καταστήσαντα αυτόν, καθώς και ο Μωϋσής εις όλον τον οίκον αυτού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στίχος 1: Για να κατανοήσουμε εις το απόλυτο το κάλεσμα το οποίο δεχτήκαμε από τον Θεό, θα πρέπει πρώτα να δεχτούμε τον Λόγο του Θεού τον οποίον διά της μετανοίας να εντάξουμε στη ζωή μας. Πάντως όταν εννοήσουμε ότι πρόκειται για κάλεσμα το οποίο δημιουργεί προσωπικότητα Χριστού, θα θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να φέρουμε το θέλημα του Πατέρα στη ζωή μας. Ο λόγος διότι θα συλλάβουμε ότι αυτό το κάλεσμα διά της εφαρμογής μας καθιστά Θεούς, καταργώντας όλα τα φθοροποιά στοιχεία τα οποία μέχρι χτες λειτουργούσαν στη ζωή μας. Δεν μας καλεί ο Θεός ώστε να γίνουμε μέτοχοι μιας θρησκείας, αλλά μας καλεί να γίνουμε μέτοχοι της άφθαρτης ζωής. Αμήν.
Στίχος 2: Ο Θεός Πατέρας δικαιώνει αυτόν που υπακούει και εκπληρώνει το θέλημά του, τον οποιονδήποτε άνθρωπο που θα σταθεί απέναντι του σαν υιός. Δεν προσωποληπτεί ο Θεός, όπου δει αγάπη, υπακοή και θυσία σε έναν ή πολλούς ανθρώπους στο να φέρουν την αποστολή που έλαβαν άνωθεν, θα τους επενδύσει με αιώνια, άφθαρτα στοιχεία κάνοντάς τους μέτοχους, συμμέτοχους, κληρονόμους Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 3
«3. Επειδή ούτος ηξιώθη πλειοτέρας δόξης παρά τον Μωϋσήν, καθ' όσον έχει τιμήν πλειοτέραν παρά τον οίκον ο κατασκευάσας αυτόν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ηξιώθη πλειοτέρας δόξης ο Χριστός από τον Μωϋσή διότι είναι απλό, ο Χριστός είναι Θεός, Δημιουργός. Ο Μωϋσής είναι κτίσμα του Θεού. Καμία σχέση δεν υπάρχει και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος με τον Θεό. Αλλά και στον επί γης βίο τους δεν συγκρίνονται. Ο Χριστός επιτέλεσε ένα έργο το οποίο θαυμάζουν οι αιώνες, γεμάτο θυσίες, γεμάτο σοφία Θεού, γεμάτο ανυπόκριτη αγάπη, γεμάτο ταπείνωση, γεμάτο θαύματα με παντοδυναμία και στη ζωή και στον θάνατο. Ο Μωϋσής επιτέλεσε ένα έργο το οποίο ήτο γεμάτο της παντοδυναμίας του Θεού. Αυτός ο Μωϋσής ήτο αντί Θεού στη γη, εκτελεστικό όργανο του Θεού. Ο Χριστός όμως ήτο ο Θεός στη γη, ήτο ο Λόγος. Αυτός ο Λόγος ενεργούσε και ο Μωϋσής έπραττε σημεία και τέρατα. Ο Χριστός ενεργούσε στον Μωϋσή. Δεν συγκρίνονται οι αποστολές αυτές. Ο Κύριος μπορεί λόγω της ταπείνωσης να μας αποκαλεί αδελφούς, όμως εμείς γνωρίζουμε ότι είναι το παιδί του Θεού, ότι είναι Θεός και πάντα θα είναι ασύγκριτος με εμάς. Αυτό δεν μας προσβάλλει, ίσα - ίσα μας τιμά διότι είμεθα παιδιά του, αδέλφια του. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 4
«4. Διότι πας οίκος κατασκευάζεται υπό τινός, ο δε κατασκευάσας τα πάντα είναι ο Θεός».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο άνθρωπος κατασκευάζει οίκους προσωπικούς, ώστε μέσα σε
αυτούς να φυλάει τη ζωή του, να αναπτύσσει τη ζωή και να πολλαπλασιάζει αυτή. Όμως αυτός που κατασκεύασε τα πάντα είναι ο Θεός, σε αυτόν χρωστάμε τα πάντα. Πάντα δι' αυτού έγειναν και χωρίς αυτού δεν έγεινεν ουδέ εν ο γέγονεν. Η νουθεσία του Πατέρα στη ζωή μας είναι καθοριστική, χωρίς αυτή τη νουθεσία ζωή αιώνια γεμάτη καρπούς του Αγίου Πνεύματος δεν θα υπάρξει. Εύχομαι να το συλλάβουμε αυτό νωρίς και να το αναπτύξουμε, ώστε Θεός και άνθρωπος να συνυπάρχει εις το διηνεκές. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 5
«5. Και ο μεν Μωϋσής υπήρξε πιστός εις όλον τον οίκον αυτού ως θεράπων, εις μαρτυρίαν των λαληθησομένων».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εδώ αφήνει να εννοηθεί ότι και ο Μωϋσής, στου οποίου το πρόσωπο φανερώνεται ο άνθρωπος του Θεού, αν γίνει πιστός θα χαίρει μετά του Θεού αιώνια δόξα. Το οποίο εύχομαι σε όλα τα παιδιά που υπηρετούν σήμερα και στο μέλλον την Φωνή Θεού, να μείνουν πιστά στις αρχές, στα πιστεύω, και στις επιδιώξεις αυτής. Οι αρχές είναι:
1) Πιστεύουμε στον τρισυπόστατο Θεό, Πατέρα, Υιό και ’γιο Πνεύμα. Είμεθα Ορθόδοξοι Χριστιανοί χωρίς όμως να απορρίπτουμε κανένα άλλο χριστιανικό δόγμα και χωρίς να κρίνουμε ή να κατακρίνουμε οποιονδήποτε συνάνθρωπο, ο οποίος δεν είναι Ορθόδοξος αλλά προσεγγίζει τον Χριστό με ένα διαφορετικό τρόπο ή πνεύμα. Ο Κύριος τόνισε, μην κρίνετε ίνα μην κριθήτε. Τις είσαι συ όστις κρίνεις αλλότριον οικέτην εις τον ίδιο Κύριο ίστασαι ή πίπτεις, αναπολόγητος είσαι συ ο κρίνων διότι εις ότι κρίνεις τον άλλον σεαυτόν καταδικάζεις. Πιστεύουμε ακόμη, στην ιερά παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας χωρίς όμως να απορρίπτουμε οποιαδήποτε παράδοση οποιουδήποτε δόγματος χριστιανικού. Πιστεύουμε στο σύμβολο της Πίστεως. Πιστεύουμε στα μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας χωρίς όμως να απορρίπτουμε οποιαδήποτε μυστήρια άλλων χριστιανικών λαών. Εξάλλου, πιστεύουμε ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν δημιουργηθεί υπό του Θεού. Ο λόγος που δημιουργήθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι διαφορετικές λατρείες ως προς τις δοξασίες εις τον Θεό είναι για να φανεί η ουσιαστική ανυπόκριτη αγάπη των αναγεννημένων χριστιανών. Ο έχων αγάπη τα πάντα ανέχεται, τα πάντα πιστεύει, τα πάντα ελπίζει, τα πάντα υπομένει. Όποιος έχει αγάπη δεν θέτει νόμους στον συνάνθρωπό του ώστε διά των νόμων να τον αγαπά, ούτε θέτει όρους για να συνομιλεί με τον συνάνθρωπο ετερόδοξο χριστιανό. Η αγάπη δεν έχει και δεν θέτει κανέναν νόμο αλλά και κανέναν όρο, σε δέχεται η αγάπη όπως είσαι. Το μόνο που θα πρέπει να έχουμε, αν έχουμε αγάπη και αν έχουμε Χριστό στη ζωή μας, είναι σεβασμό στην πίστη και στον τρόπο που ο κάθε συνάνθρωπός μας ακολουθεί τον Θεό. Εξάλλου είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν και λίγα αυτά που μας χωρίζουν. Τα πολλά είναι η αγάπη μας στον Χριστό, η αγάπη μας στην ’για, ουσιαστική διδασκαλία του και τελευταία η αγάπη μας στο Ευαγγέλιο του Χριστού, το οποίον εγράφη διά του Αγίου αίματός του και τονίζει το ίνα εν ώσι. Τελευταία πιστεύουμε στο ολοκληρωμένο Ευαγγέλιο του Χριστού το οποίο δεν κηρύττει μόνο τη σωτηρία της ψυχής, φαινόμενο αιώνων και που το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά πιστεύουμε και στην αφθαρτοποίηση του σώματος όπως ποικιλοτρόπως φανερώνεται μέσα στον Λόγο του Θεού (Παλαιά και Καινή Διαθήκη). Πιστεύουμε ακόμη ότι ο παράδεισος δεν βρίσκεται μόνο στον ουρανό και δεν θα φιλοξενεί μόνο ψυχές αλλά θα πρέπει να δημιουργηθεί διά του Θεού και του ανθρώπου και στη γη με άφθαρτα, αθάνατα σώματα, όπου μέσα σε αυτά θα κατοικούν αιώνιες, αθάνατες ψυχές, αιώνια πνεύματα. Ο Κύριος τόνισε, το σώμα υμών ναός του εν υμίν Αγίου Πνεύματος εστί και ο φθείρων τον ναόν του Θεού τούτον θέλει φθείρει ο Θεός. Ο τρόπος που φθείρει ο κάθε άνθρωπος τον ναό του Θεού, το σώμα του είναι η αδιαφορία του ως προς το θέλημα του Θεού. Εξάλλου όλο το ψαλτικό σύστημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας διακηρύττει την ανάσταση των εν Κυρίω κοιμηθέντων και την αφθαρτοποίηση των σωμάτων, ώστε ο παράδεισος να δημιουργηθεί όπως και το Πάτερ ημών αναφέρει, όχι μόνο στον ουρανό με εκατομμύρια ψυχές αλλά και στη γη. Δεν μπορεί ο Θεός έναν πανέμορφο κόσμο που δημιούργησε να τον απορρίψει και δεν μπορούμε εμείς έναν τεράστιο κόσμο υλικό με τα βουνά, τις θάλασσες, τα ποτάμια του και όλα τα γεμάτα ζωή δημιουργήματά του λόγω της ημιμάθειας που μας διακατέχει να τον απορρίπτουμε. Ο λόγος που τον απορρίπτουμε είναι διότι δεν θέλουμε να αφυπνιστούμε από την άγνοια και την ημιμάθεια που μας διακατέχει. Δεύτερος λόγος που τον απορρίπτουμε εμείς οι άνθρωποι, είναι η παχυλότητα του υλικού στοιχείου στη ζωή μας και η αγάπη μας εις αυτό. Τελευταία λόγω των προσωπικών φιλοδοξιών που επιδιώκουμε στην καθημερινότητά μας εις βάρος των συνανθρώπων μας. Όλα αυτά γκρεμίζουν την άφθαρτη ζωή και την αγάπη, η οποία είναι η βάση της ζωής. Θα πρέπει να κάνουμε έρευνες, εάν αγαπούμε τον Θεό και τη ζωή μέσα στον Λόγο του Θεού, ώστε να βρούμε την αποστολή μας και εκείνα τα μέσα που θα αφθαρτοποιήσουν και το σώμα μας, ώστε ο υλικός και ο πνευματικός κόσμος να υπάρχει πάντα ενώπιόν μας. Όταν λοιπόν όλοι οι άνθρωποι εννοήσουν την ολοκληρωμένη διδασκαλία του Χριστού και το θέλημά του, τότε θα φέρουν την ανυπόκριτη αγάπη του Χριστού στη ζωή τους και την άφθαρτη, αθάνατη ζωή και στα σώματά τους. Ο Απ. Παύλος αναφέρει για την κατάργηση του θανάτου τα εξής, έσχατος εχθρός καταργείται ο θάνατος, καθώς ου γαρ θέλομεν εκδύσασθαι αλλά επενδύσασθαι ίνα καταποθή το θνητόν υπό της ζωής. Όταν λοιπόν καταργηθεί ο εχθρός θάνατος και η ζωή επικρατήσει διά του επενδύτη έναντι του θανάτου τότε ο παράδεισος θα είναι μέσα μας και γύρω μας. Μάλιστα τότε θα λάβει χώρα και το γεγραμμένο το οποίον θα είναι καύχηση όλων ημών των χριστιανών. Αυτό είναι, πού θάνατε το κέντρον σου; Πού άδη το νίκος σου; Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
2) Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε να εντάξουμε στη ζωή μας τον νόμο της αγάπης όπως έχει ειπωθεί υπό του Κυρίου και του Αποστόλου Παύλου. Ο Κύριος φανέρωσε διά του αψευδούς στόματός του τα εξής, αγαπάτε αλλήλους, μάλιστα μας παροτρύνει και το θέτει και σαν εντολή ώστε όλοι οι άνθρωποι να αγαπήσουν Κύριο και Θεό τους εξ όλης της καρδίας, εξ όλης της ισχύος και εξ όλης της διανοίας τους και τελευταία να αγαπήσουμε και τον πλησίον μας ως εαυτόν. Ο Απ. Παύλος αναφέρει για την αγάπη τα εξής, εάν λαλώ τας γλώσσας των ανθρώπων και των αγγέλων, αγάπη αν δεν έχω γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον κ.λ.π.
3) Κηρύττουμε και πιστεύουμε την κατάργηση του γήρατος, την κατάργηση της φθοράς και την κατάργηση του φυσικού θανάτου και διά του Ευαγγελίου φανερώνουμε τον τρόπο επίτευξης όλων αυτών των μυστηρίων. Ο άνθρωπος ότι σκέφτεται μπορεί να το φέρει στη ζωή του αλλιώς δεν θα το σκεφτόταν. Εκείνο που χρειάζεται είναι να το πιστέψει και να ξεκινήσει έρευνες. Εξάλλου μόνο διά της γνώσης στον φυσικό τομέα και διά της πίστεως στον πνευματικό τομέα δύναται ο άνθρωπος να φωτιστεί, να εξελιχθεί και να μπορέσει να ανακαλύψει τον φυσικό και τον πνευματικό επενδύτη. Ο Απ. Παύλος φανερώνει, ου γαρ θέλομεν εκδύσασθαι αλλά επενδύσασθαι ίνα καταποθή το θνητόν υπό της ζωής. Ο Κύριος τόνισε, και πάς ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα, πιστεύεις τούτο; Για να πιστέψουμε, χρειάζεται συνεχής ενασχόληση και αδιάλειπτη προσευχή ώστε η ζώσα φωνή του ζώντος Θεού να κατακλύσει όλο μας το είναι.
4) Πιστεύουμε στην κατάργηση του φανατισμού και του χωρισμού που προκαλούν τα δόγματα μεταξύ των εν αγνοία χριστιανών λόγω προσωπικών φιλοδοξιών και εγωισμών. Εκατομμύρια τα θύματα που ενταφιάστηκαν στο όνομα του Χριστού ανά τους αιώνες λόγω φανατισμού. Αν είναι δυνατόν, χριστιανός να θέλει επί πίνακι τη ζωή άλλου χριστιανού και οπαδού του Χριστού επειδή ανήκει σε διαφορετικό χριστιανικό δόγμα ή διά του λόγου ότι έχει διαφορετική χριστιανική λατρεία. Δεν καταργούμε εμείς σαν Φωνή Θεού τα δόγματα, απλώς θέλουμε την κατάργηση του φανατισμού που υπάρχει στα δόγματα και την κατάργηση του εγώ (δηλαδή πολλοί πιστεύουν ότι εμείς είμαστε και κανείς άλλος, μη γένοιτο!). Εμείς θέλουμε (τα χριστιανικά δόγματα) να κινηθούν στα πλαίσια της ανυπόκριτης αγάπης η οποία στρέφεται όχι μόνο υπέρ των αδελφών αλλά και υπέρ ετερόδοξων αλλά ακόμη και ως προς πάντα συνάνθρωπο φίλο και εχθρό. Ο Κύριος απαιτεί την ενότητα.
4) Πιστεύουμε στην κατάργηση του φανατισμού και του χωρισμού που προκαλούν τα δόγματα μεταξύ των εν αγνοία χριστιανών λόγω προσωπικών φιλοδοξιών και εγωισμών. Εκατομμύρια τα θύματα που ενταφιάστηκαν στο όνομα του Χριστού ανά τους αιώνες λόγω φανατισμού. Αν είναι δυνατόν, χριστιανός να θέλει επί πίνακι τη ζωή άλλου χριστιανού και οπαδού του Χριστού επειδή ανήκει σε διαφορετικό χριστιανικό δόγμα ή διά του λόγου ότι έχει διαφορετική χριστιανική λατρεία. Δεν καταργούμε εμείς σαν Φωνή Θεού τα δόγματα, απλώς θέλουμε την κατάργηση του φανατισμού που υπάρχει στα δόγματα και την κατάργηση του εγώ (δηλαδή πολλοί πιστεύουν ότι εμείς είμαστε και κανείς άλλος, μη γένοιτο!). Εμείς θέλουμε (τα χριστιανικά δόγματα) να κινηθούν στα πλαίσια της ανυπόκριτης αγάπης η οποία στρέφεται όχι μόνο υπέρ των αδελφών αλλά και υπέρ ετερόδοξων αλλά ακόμη και ως προς πάντα συνάνθρωπο φίλο και εχθρό. Ο Κύριος απαιτεί την ενότητα.
ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ
1) Επιδιώκουμε την ταπείνωση ως σαν πρώτο στοιχείο μέσα μας και γύρω μας. Στοιχείο απαραίτητο για την ίδρυση της Βασιλείας του Θεού όπως στον ουρανό και στη γη και σαν απαραίτητο στοιχείο ως σαν βάση συμβίωσης και επικοινωνίας μεταξύ όλων των ανθρώπων και των λαών της γης. Χωρίς ταπείνωση ουδεμία αρετή αναγνωρίζεται υπό του Θεού.
2) Διά της εφαρμογής του Λόγου του Θεού επιδιώκουμε τον αγιασμό. ’γιοι γίνεσθε καθώς εγώ ειμί.
3) Κηρύττουμε το ολοκληρωμένο Ευαγγέλιο της Βασιλείας του Χριστού.
4) Αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή του.
5) Εξαπλώνουμε το ολοκληρωμένο Ευαγγέλιο της Βασιλείας σε όλον τον κόσμο. Ολοκληρωμένο είναι αυτό το οποίο δέχεται την αφθαρτοποίηση των σωμάτων μας, πράγμα το οποίο σήμερα όλα τα χριστιανικά δόγματα έχουν απορρίψει. Εμείς δεν το απορρίπτουμε.
1) Επιδιώκουμε την ταπείνωση ως σαν πρώτο στοιχείο μέσα μας και γύρω μας. Στοιχείο απαραίτητο για την ίδρυση της Βασιλείας του Θεού όπως στον ουρανό και στη γη και σαν απαραίτητο στοιχείο ως σαν βάση συμβίωσης και επικοινωνίας μεταξύ όλων των ανθρώπων και των λαών της γης. Χωρίς ταπείνωση ουδεμία αρετή αναγνωρίζεται υπό του Θεού.
2) Διά της εφαρμογής του Λόγου του Θεού επιδιώκουμε τον αγιασμό. ’γιοι γίνεσθε καθώς εγώ ειμί.
3) Κηρύττουμε το ολοκληρωμένο Ευαγγέλιο της Βασιλείας του Χριστού.
4) Αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή του.
5) Εξαπλώνουμε το ολοκληρωμένο Ευαγγέλιο της Βασιλείας σε όλον τον κόσμο. Ολοκληρωμένο είναι αυτό το οποίο δέχεται την αφθαρτοποίηση των σωμάτων μας, πράγμα το οποίο σήμερα όλα τα χριστιανικά δόγματα έχουν απορρίψει. Εμείς δεν το απορρίπτουμε.
6) Δημιουργούμε πνευματικούς κύκλους κατ οίκον σε όλην την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο κηρύττοντας εις αυτούς το Ευαγγέλιο της Βασιλείας.
7) Προσευχόμαστε ώστε το Ευαγγέλιο του Χριστού να γίνει κατανοητό, ώστε διά του Ευαγγελίου να βασιλέψει ο Χριστός ουσιαστικά στη ζωή όλων των ανθρώπων και όλων των λαών της γης, με φυσική συνέπεια να χτιστεί μέσα μας και γύρω μας ο νοητός παράδεισος. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 6
«6. ο δε Χριστός ως Υιός επί τον οίκον αυτού, του οποίου ημείς είμεθα οίκος, εάν κρατήσωμεν μέχρι τέλους βεβαίαν την παρρησίαν και το καύχημα της ελπίδος».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θα παραμείνουμε στον οίκο του Θεού εάν μέχρι τέλους μείνουμε κοντά του. Μέχρι την ημέρα όπου ο Πατέρας θα πει, ευ δούλε αγαθέ και πιστέ εις τα ολίγα εστάθης πιστός επί πολλών θέλω σε καταστήσει. Είναι πολλοί που στην αρχή έχουν ενθουσιασμό και φανερώνουν αγάπη, όμως μετά λίγου χρονικού διαστήματος κουράζονται και όχι μόνο αυτό, αποκτούν και εωσφορικό εγωισμό. Εμείς όλοι που ανήκουμε στην Φωνή Θεού, θα μείνουμε μέχρι τέλους με την δύναμη του Θεού στα δρώμενα του Ευαγγελίου και στις αρχές αυτού. Ο Κύριος τονίζει, ο υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεται.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 7
«7. Διά τούτο, καθώς λέγει το Πνεύμα το ’γιον· Σήμερον, εάν ακούσητε της φωνής αυτού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σήμερα ο Θεός ενεργεί μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων διά Πνεύματος Αγίου. Σε αυτόν τον άνθρωπο που ακούει την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού, η οποία έρχεται διά Πνεύματος Αγίου, φανερώνει ο Θεός ότι έχει αποστολή. Όποια και αν είναι η αποστολή η οποία δίνεται άνωθεν, θα πρέπει ο άνθρωπος να υπακούσει την φωνή του Θεού και να φέρει την αποστολή του εις πέρας. Ο Θεός δεν δίνει τις ίδιες αποστολές. Μοιράζει εις έκαστον και δίνει ιδιάζουσα μορφή σοφίας (αποστολή), ώστε ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον. Έχουμε ακούσει ότι το περίσσευμα του ενός πρέπει να παρέχεται δωρεάν στο υστέρημα του άλλου. Μέσω αυτής της εντολής αποκτούμε όλοι προσωπικότητα και αποστολή ξεχωριστή και συμμετέχουμε στην ίδρυση της βασιλείας του Θεού στη γη. Έτσι φανερώνεται η αγάπη η οποία θα πρέπει να μας διέπει ως λαός του Θεού. Ο καθένας που θα φέρει την αποστολή του εις πέρας θα τιμηθεί δι αυτή από τον Θεό και από τους ανθρώπους. Γένοιτο, γένοιτο Αμήν.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 8
«8. μη σκληρύνητε τας καρδίας σας ως εν τω παραπικρασμώ κατά την ημέραν του πειρασμού εν τη ερήμω».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι Ισραηλίτες αφού έφυγαν από την δουλεία των Αιγυπτίων και παρά το ότι έζησαν μεγαλεία μετά του Θεού στην έρημο, ήταν πάντα οι περισσότεροι με το παράπονο και την συνεχόμενη γκρίνια. Στο τέλος αφού επέμεναν να είναι αρνητικοί στο θέλημα του Θεού απωλέσθηκαν, ενώ όσοι είχαν εμπιστοσύνη στον Θεό και στον Μωϋσή κατάφεραν να μπουν στη γη της επαγγελίας, όπου εύχομαι διά της υπακοής όλοι εμείς να φτάσουμε ζώντες. Η καρδιά σκληραίνει όταν ο άνθρωπος εργάζεται με θυσία στο να κάνει το θέλημα του Θεού, όμως είναι απαραίτητο να εκπαιδεύεται υπό του Θεού με πειρασμούς ή δοκιμασίες πολυποίκιλες, ώστε να αποδείξει διά των έργων την αγάπη του στον Θεό και στους ανθρώπους. Οι πειρασμοί κρατάνε λίγο, οι δοκιμασίες είναι μακροχρόνιες. Τι συμβαίνει όμως; Κάποια στιγμή διεξάγοντας αγώνες πνευματικούς, αρχίζει να βλέπει λάθη. Αυτό τον σκληραίνει έναντι του Θεού και έναντι των συνανθρώπων. Μέχρι να φτάσει στο σημείο να εργάζεται χωρίς να βλέπει λάθη, παραδίδεται υπό του Θεού εις τον παιδαγωγόν διάβολο, (ενθυμήστε τον Φαραώ όπου ο Κύριος σκλήρυνε την καρδία του για να φανή η δόξα του).
Όταν όμως ο άνθρωπος του Θεού καταλάβει ότι πίσω από την δοκιμασία κρύβεται ο Θεός, τότε αν είναι σκεύος εκλογής θα ξεπεράσει τον πειρασμό και θα γίνει πάλι προσιτός στον Θεό και στους ανθρώπους, εκπέμποντας αγαθότητα και αγάπη. Αν δεν τα καταφέρει σκληραίνει περισσότερο και μπορεί αυτό να τον οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, η οποία τον κάνει πιο σκληρό, πιο αυστηρό, πιο απρόσιτο. Μη γένοιτο! Χρειάζεται προσοχή! Ο αγώνας που κάνουμε γίνεται για να αποκτήσουμε αγάπη, η οποία συντροφεύει τον άνθρωπο του Θεού από άπειρη σοφία με δυνάμεις στο να αντιμετωπίζει σκάνδαλα, τα οποία να ξεπερνά σαν να μην είναι τίποτα σημαντικό γι αυτόν. Να έχουμε υπομονή και όταν έρχονται τα δύσκολα να λέμε όπως ο Κύριος, ουχί καθώς εγώ θέλω πατέρα αλλά καθώς εσύ· και να συνεχίζουμε να διεξάγουμε αγώνες με την δύναμη και την σοφία του Θεού, την οποίαν φρόντισε να έχουμε μέσα μας πριν σκληρύνουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, λίγο προσοχή χρειάζεται. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΙ 9 11
«9. όπου οι πατέρες σας με επείραααν, με εδοκίμασαν και είδον τα έργα μου τεσσαράκοντα έτη·
10. διά τούτο δυσηρεστήθην εις την γενεάν εκείνην και είπον· Πάντοτε πλανώνται εν τη καρδία αυτών και αυτοί δεν εγνώρισαν τας οδούς μου·
11. ούτως ώμοσα εν τη οργή μου, δεν θέλουσιν εισέλθει εις την κατάπαυσίν μου·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αν διαβάσουμε το βιβλίο της εξόδου στην Παλαιά Διαθήκη, θα καταλάβουμε γιατί ο Θεός απώλεσε τους απειθούντες εις την έρημον. Και αν διαβάσουμε το βιβλίο του Ιώβ θα καταλάβουμε για την εκπαίδευση και την δοκιμασία την οποία όταν υπομένουμε, πως και για ποιο λόγο ο Θεός μετέπειτα την ευλογεί και την μετατρέπει σε δόξα Θεού, για την οποία μετά καμαρώνουμε.
Θυμάμαι ότι πριν ακολουθήσω τον Κύριο, από το δημοτικό σχολείο ακόμη είχα εκπαίδευση. Λόγω του ότι είχα άγνοια πνευματική ο διάβολος με έδερνε μέρα νύχτα. Αυτό με οδήγησε σε αδιέξοδο, είχα καταλήξει με προβλήματα υγείας και πολλές φοβίες. Έτσι στράφηκα στον Θεό, πήρα το Ευαγγέλιό του και το μελετούσα μέρα νύχτα. Το αγάπησα τόσο πολύ που με μια συνεχόμενη προσπάθεια κατάλαβα για ποιο λόγο είχα εκπαίδευση και σήμερα δοξάζω τον Θεό που για 15 χρόνια με έδερνε ανελέητα. Δόξα να χει ο Θεός διότι χωρίς την εκπαίδευση αυτή σήμερα θα ήμουν ένας άνθρωπος γεμάτος δαιμόνια και αφού θα είχα άγνοια του Λόγου του Θεού θα νόμιζα ότι είμαι και φυσιολογικός, σωστός, καλός. Αυτό νομίζουν σήμερα όλοι οι άνθρωποι, ότι είναι καλοί, ότι είναι άγιοι, αν όμως γνωρίσουν το θέλημα του Θεού θα γνωρίσουν τον εαυτό τους και τότε θα γίνει αντιληπτό αυτό που λέω. Η εκπαίδευση με οδήγησε να πάρω τον Λόγο του Θεού ανά χείρας και να τον έχω σανίδα σωτηρίας στη ζωή μου. Αφού σιγά - σιγά μάθαινα από τον Θεό, αυτός διά της μελέτης άλλαζε τον τρόπο που σκεφτόμουν. Αυτό με ελευθέρωσε από τα προβλήματα υγείας που είχα στο σώμα και στο πνεύμα, έπειτα έμαθα, κατάλαβα ότι το πνεύμα του Χριστού είναι αυτό που ζωοποιεί και ότι η άγνοια αυτού μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Κάνει φυσικά καλή προσπάθεια η επιστήμη, μα η ρίζα όλων των κακών βρίσκεται στο ότι το πνεύμα του Θεού λείπει από τη ζωή μας. Να γνωρίζουμε ότι πρώτα αρρωσταίνει το πνεύμα και μετά το σώμα. Γι αυτό θέλω όλα τα παιδιά που υπάρχουν στην Φωνή Θεού σήμερα και που στο μέλλον θα έλθουν, να μελετούν τον Λόγο του Θεού μέρα - νύχτα ώστε να έχουν υγεία στο πνεύμα και στο σώμα. Επίσης να εντείνουμε όλοι την προσπάθειά μας στο να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο της βασιλείας και να το βάλουμε στα χέρια όλων των Ελλήνων, ώστε το έθνος το Ελληνικό να αναγεννηθεί διά Ιησού Χριστού και να έχει μία ζώσα πίστη η οποία να στηρίζεται στα θαύματα και όχι στα φάρμακα. Ο Κύριος ήταν υγιής στο σώμα και στο πνεύμα. Αφού αυτός είναι ο αδελφός μας και ο Θεός μας, ας προσκολληθούμε ώστε να μάθουμε από αυτόν πως μπορούμε να νικήσουμε την φθορά και τον θάνατο. Αμήν. Δεν μπορούμε να παίζουμε άλλο και δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον Θεό και τον εαυτό μας ότι είμεθα χριστιανοί και μάλιστα Ορθόδοξοι και να έχουμε άγνοια του θελήματος αυτού ή να έχουμε πονηρίες ή συμφέροντα ή φιλοδοξίες ή ψέματα. Η οργή του Θεού που αναφέρεται στον στίχο έντεκα είναι ο διάβολος που του επιτρέπει ο Θεός λόγω της απείθειας και της συνειδητής αμαρτίας που παρουσιάζουν οι απειθούντες να τους εξαφανίσει. Ξέρουμε ότι ο Θεός είναι αγάπη, πώς ταιριάζει εδώ η οργή; Ναι, ο Θεός είναι αγάπη και βρέχει για δικαίους και αδίκους και το έλεός του είναι άπειρο. Όταν όμως ο άνθρωπος φτάνει στο επίπεδο του κτήνους, τότε ο διάβολος αναλαμβάνει. Για φανταστείτε να άφηνε ο Θεός τον κόσμο ανεξέλεγκτο, θα ήταν κόλαση όλος ο πλανήτης. Να πάμε κοντά στον Θεό ώστε να αποφύγουμε την οργή (διάβολος), ο οποίος λόγω της απείθειάς μας στο να κάνουμε το θέλημα του Θεού βρίσκει έδαφος και μας οδηγεί, αφού πρώτα μπει μέσα μας διά των παθών στην ανεξέλεγκτη φθορά και μετέπειτα διά των εωσφορικών στοιχείων και πολλών άλλων δαιμονίων στον θάνατο. Μη γένοιτο! Ο Θεός πέθανε για να μην πεθάνουμε εμείς όταν εννοήσουμε το θέλημά του. Αν δεν το εννοήσουμε τότε η αμαρτία γίνεται ένα με μας. Αυτή μας καταστρέφει την ψυχή και το σώμα και μας οδηγεί στην φθορά και στον θάνατο. Μη γένοιτο!
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 12
«12. προσέχετε, αδελφοί, να μη υπάρχη εις μηδένα από σας πονηρά καρδία απιστίας, ώστε να αποστατήση από Θεού ζώντος».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στην αρχή του πνευματικού μας αγώνα θα έχουμε απορίες ή και πειρασμούς και δεν θα καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο θα πρέπει να κάνουμε το θέλημα του Θεού. Η συμβουλή μου είναι να συνεχίσουμε τον πνευματικό μας αγώνα και θα έρθει η μέρα που θα δοξάζουμε τον Θεό που δεν βγάλαμε εύκολα συμπεράσματα, τα οποία μας κάνουν να απιστούμε στο θέλημα του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 13
«13. αλλά προτρέπετε αλλήλους καθ' εκάστην ημέραν, ενόσω ονομάζεται το σήμερον, διά να μη σκληρυνθή τις εξ υμών διά της απάτης της αμαρτίας·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η Φωνή Θεού φρόντισε γι αυτό σήμερα. Ο τρόπος που φρόντισε γι αυτό είναι ότι ο Θεός της χάρισε μία πνευματική περιουσία την οποία συνέχεια αυξάνει διά Πνεύματος Αγίου, ώστε τα παιδιά της να έχουν ερεθίσματα που να τα προτρέπουν στο να είναι συνέχεια σε ακατάπαυστη πνευματική δραστηριότητα. Μάλιστα ο Θεός δημιουργεί σε όλη την Ελλάδα κύκλους πνευματικούς όπου μελετάται ο Λόγος του Θεού και ο ένας αδελφός προτρέπει τον άλλον πνευματικά στο να μην χάνεται ο στόχος που είναι η μετάνοια, η αναγέννηση, η σωτηρία ψυχής και σώματος. Μόνο έτσι μπορούμε να μην πέσουμε στην απάτη της αμαρτίας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 14
«14. διότι μέτοχοι εγείναμεν του Χριστού, εάν κρατήσωμεν μέχρι τέλους βεβαίαν την αρχήν της πεποιθήσεως».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στην αρχή της πνευματικής ζωής έχουμε ενθουσιασμό, όταν όμως αργότερα καλούμεθα να εμφανίσουμε αγάπη, να δώσουμε το έλεος, να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες δυσκολευόμεθα και πολλές φορές λόγω της ημιμάθειας που μας διακατέχει, χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στον Θεό. Αν όμως καταφέρουμε να μείνουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες βρισκόμεθα χωρίς να χάσουμε την αγάπη μας στον Θεό και στον συνάνθρωπο, είναι σίγουρο ότι θα μετέχουμε της δόξης του. Το οποίο εύχομαι σε όλα τα παιδιά που ανήκουν στην Φωνή Θεού. Να μείνουμε όλοι μέχρι τέλους κοντά στον Θεό, άλλωστε είναι επαγγελία ο ιπομείνας εις τέλος σωθήσεται. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 15
«15. ενώ λέγεται· Σήμερον, εάν ακούσητε της φωνής αυτού, μη σκληρύνητε τας καρδίας σας ως εν τω παραπικρασμώ».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν δεν προσέξουμε το σύστημα του κόσμου αυτό τότε γεννά σε εμάς προβλήματα που μας σκληραίνουν. Ο λόγος διότι δεν έχουμε ακόμη κάνει βεβαία την κλήσιν και δεν έχουμε εννοήσει ακόμη ποιο είναι το θέλημα του Θεού, ώστε μέσω αυτού να έχουμε κάνει βεβαία την κλήσιν μας. Έχουμε μια παραβολή την οποία ανέλυσε ο Κύριος. Αυτή είναι η παραβολή του σπορέα, ας της ρίξουμε μια ματιά και θα καταλάβουμε από πού προέρχεται η σκλήρυνση. Υπάρχουν πολλά ερεθίσματα μέσα στον Λόγο του Θεού τα οποία φανερώνουν τους λόγους που ο άνθρωπος σκληραίνει στο να κάνει το θέλημα του Θεού. Μια προσοχή χρειάζεται. Η σκλήρυνση αποφεύγεται όταν φροντίσουμε να βρούμε χρόνο ώστε να ζούμε περισσότερο με τον Θεό παρά με τον κόσμο. Γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 16
«16. Διότι τινές, αφού ήκουσαν, παρεπίκραναν αυτόν αλλ' ουχί πάντες οι εξελθόντες εξ Αιγύπτου διά του Μωϋσέως».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πώς πικραίνεται ο Θεός και γιατί, αφού είναι απείραστος κακού; Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα όποια συναισθήματα έχουμε εμείς, από τον Θεό τα έχουμε. Mόνο που σε εμάς κρατάνε χρόνια ενώ ο Θεός πικραίνεται για λίγο και ο λόγος διότι βλέπει κάποιον που κάνει αγώνα και με την πρώτη δυσκολία, η οποία είναι δοκιμασία τα παρατάει. Αυτό κάνει τον Θεό να πικραίνεται, να λυπάται όμως επειδή είναι αγάπη τον αφήνει τον άνθρωπο ελεύθερο, διότι το μεγαλύτερο στοιχείο του Θεού είναι να σέβεται την προσωπικότητα και την ελευθερία του οποιουδήποτε ανθρώπου, αν και πικραίνεται όταν βλέπει το παιδί του να αποστατεί από τις αρχές του. Εμείς πικραινόμαστε όταν δεν γίνεται το δικό μας, ο Θεός πικραίνεται διότι βλέπει το παιδί του να οδεύει στην απώλεια.
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 17
«17. Εις τίνας δε παρωργίσθη τεσσαράκοντα έτη; ουχί εις τους αμαρτήσαντας, των οποίων τα κώλα έπεσον εν τη ερήμω;».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Παροργίζεται σημαίνει οργίζεται. Η οργή του Θεού είναι ο διάβολος. Αυτόν τον διάβολο στον απειθούντα, μετά φυσικά από χρόνια άπλετου ελέους αφού παραμένει στην αμαρτία και αφού βλέπει ότι τίποτα αγαθό δεν στοιχειοθετεί τη ζωή του, για να μην δημιουργεί προβλήματα στον λαό του Θεού, τότε τον αφήνει ελεύθερο ο Θεός σε αυτόν με φυσική συνέπεια ο άνθρωπος να τα βάζει με τον Θεό και τους ανθρώπους πολύ περισσότερο. Στο τέλος καταλήγει ο άνθρωπος στην ανεξέλεγκτη αμαρτία, η οποία τον γεμίζει με την φθορά και η οποία φθορά τον καταλήγει στον θάνατο. Μη γένοιτο!
ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΙ 18 19
«18. Προς τίνας δε ώμοσεν ότι δεν θέλουσιν εισέλθει εις την κατάπαυσιν αυτού, ειμή προς τους απειθήσαντας;
19. Και βλέπομεν ότι διά απιστίαν δεν ηδυνήθησαν να εισέλθωσι».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι φυσική συνέπεια όταν απειθείς συνέχεια στο κάλεσμα του
Θεού να μην μπορείς άνθρωπε να βρεις ανάπαυση, κατάπαυση, να μην μπορείς να βρεις ειρήνη, να μην μπορείς να βρεις αγάπη, να μην μπορείς να βρεις τον Θεό.
Είναι πολλοί που όσο είναι νέοι απειθούν στον Θεό και στο κάλεσμα του, αφού περάσουν τα χρόνια παύουν να απειθούν διότι βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα, ωριμάζουν. Τότε όμως είναι πλέον αργά διότι η αμαρτία κατάφερε να καταστρέψει ψυχή και σώμα. Αν θέλουμε να προλάβουμε την φθορά ώστε ο θάνατος να μην μας φτάσει ποτέ, να πέσουμε με τα μούτρα στον αγώνα του καθαρισμού και του αγιασμού, να τείνουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην αφιέρωση μήπως και δούμε άσπρη μέρα. Διαφορετικά θα ομοιάσουμε σε εκείνους που ήλθον είδον και απήλθον, χωρίς να εννοήσουν το θέλημα του Θεού. Το οποίο σε καθιστά άνθρωπε υιό Θεού, κληρονόμο Θεού, συγκληρονόμο Χριστού και συμμέτοχο της δόξης αυτού.
Στίχος 19: Η απιστία δημιουργείται από το σύστημα του κόσμου, το οποίο μας εγκλωβίζει στα δίχτυα του και μας κλέβει τον χρόνο. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε σωστά τον χρόνο και να τον αξιοποιήσουμε ώστε να ανεβούμε την σκάλα του Ιακώβ και να πάμε από πίστη σε πίστη, με στόχο να αποκτήσουμε από την σκιώδη πίστη που σήμερα μας διακατέχει ζώσα πίστη, δηλαδή να λέμε και να γίνεται. Οι στόχοι που ο Θεός μας παραθέτει προς επιδίωξη είναι ασύγκριτοι με τους στόχους τους οποίους μας παροτρύνει να έχουμε ο κόσμος. Εύχομαι να τείνουμε με δύναμη στους στόχους του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 1
«1. Ας φοβηθώμεν λοιπόν μήποτε, ενώ μένει εις ημάς επαγγελία να εισέλθωμεν εις την κατάπαυσιν αυτού, φανή τις εξ υμών ότι υστερήθη αυτής».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Να έχουμε φόβο Θεού ο οποίος μας καθιστά την προσοχή στο να ζούμε συνεχόμενα κάτω από την σημαία της πνευματικής δραστηριότητας. Ώστε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε στην κατάπαυση διά του καθαρισμού και του αγιασμού, στοιχεία τα οποία μας καθιστούν υιούς Θεού και θυγατέρες αυτού. Οι επαγγελίες υπάρχουν μέσα στον Λόγο του Θεού με σκοπό να εκπληρωθούν. Σήμερα ήρθε η ώρα να λάβουν χώρα διά του λαού του Θεού. Όταν ο Θεός φανερώνει τις επαγγελίες του σε έναν ή πολλούς ανθρώπους, αφήνει να εννοηθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί με την πνευματική δραστηριότητα μπορούν να τις εκπληρώσουν. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πιστέψουμε σε αυτές και να τις φέρουμε στη ζωή μας. Ο τρόπος είναι η αφιέρωση και η αδιάλειπτη προσευχή. Αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε αυτή την μικρή ζωή του έχουμε, ώστε να την πάρουμε μεγάλη και παντοτινή. Αμήν.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 2
«2. Διότι ημείς ευηγγελίσθημεν, καθώς και εκείνοι· αλλά δεν ωφέλησεν εκείνους ο λόγος, τον οποίον ήκουσαν, επειδή δεν ήτο εις τους ακούσαντας ηνωμένος με την πίστιν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι μυστήριο αιώνες τώρα ο Θεός να ευαγγελίζει τους
ανθρώπους, οι οποίοι στην αρχή ενθουσιάζονται, δέχονται την σοφία του Θεού, όμως στο τέλος η πλειονότητα αυτών αποστατούν από τις ουσιαστικές αρχές του Αγίου Θεού. Οι επαγγελίες είναι αληθινές και για να πραγματοποιηθούν θα πρέπει να βρεθούν άνθρωποι να τις πιστέψουν. Διαφορετικά δεν ωφελούν οι επαγγελίες, ειδικά όταν υπάρχει μια σκιώδη πίστη και όχι ζώσα, η οποία για να υφίσταται χρειάζεται πολυχρόνιος πνευματικός αγώνας. Εμείς εννοήσαμε ότι πρέπει να καταβάλλουμε μια ειλικρινή προσπάθεια να τις φέρουμε στη ζωή μας και ο λόγος διότι δεύτερη ευκαιρία δεν υπάρχει. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 3
«3. Διότι εισερχόμεθα εις την κατάπαυσιν ημείς οι πιστεύσαντες, καθώς είπεν· Ούτως ώμοσα εν τη οργή μου, δεν θέλουσιν εισέλθει εις την κατάπαυσίν μου· αν και τα έργα αυτού ετελείωσαν από καταβολής κόσμου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όσοι πιστέψουν θα έλθουν εις κατάπαυσιν και ο λόγος διότι η σοφία του Θεού θα συντροφεύει τη ζωή τους, η οποία σοφία του Θεού θα τους οδηγήσει στο να γνωρίσουν τον εαυτόν τους και να μπορέσουν διά Πνεύματος Αγίου να τον ελευθερώσουν με τον σχετικό αγώνα και την νουθεσία του Κυρίου. Η οποία νουθεσία παρέχεται σήμερα και εμφανίζεται μέσα στον Λόγο του Θεού, ώστε πλέον να μην υφίσταται στον άνθρωπο του Θεού η άγνοια, η αμαρτία, ο εγωισμός αλλά η πληθώρα της παραγωγικότητας του Αγίου Πνεύματος, το οποίο εκδηλώνει ο άνθρωπος που έφτασε στην κατάπαυση με καρπούς του Αγίου Πνεύματος, με χαρίσματα, με σημεία και πάνω απ όλα με την ζωή την αιώνια. Η οργή του Θεού είναι ο διάβολος ο οποίος έχει το δικαίωμα όταν μυρίζει την αμαρτία να την πολλαπλασιάζει, ώστε ο άνθρωπος να οδηγείται σε αδιέξοδο. Προσοχή στην αμαρτία, στον διάβολο. Όταν κάποιος έχει προορισμό απωλείας το καταλαβαίνουμε, διότι μέσα του δεν αναπτύσσεται ο Χριστός. Ο Θεός από καταβολής κόσμου έχτισε τον κόσμο δισύ νύχτα μέρα, ζωή θάνατος, αμαρτία αναμαρτησία. Όσοι δεν μετανοούν τα τέλη τους είναι η απώλεια. Από καταβολής κόσμου συμβαίνει αυτό, όσοι δεν μετανοούν δεν γνωρίζουν τον Θεό αλλά την απώλεια. Μη γένοιτο να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση ακόμη μέχρι σήμερα. Μη γένοιτο!
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 4
«4. Διότι είπεν εν μέρει τινί περί της εβδόμης ούτω· Και κατέπαυσεν ο Θεός εν τη ημέρα τη εβδόμη από πάντων των έργων αυτού·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η εβδόμη μέρα ξεκίνησε μετά το δύο χιλιάδες. Μια μέρα για τον Θεό είναι 1000 χρόνια. Η κατάπαυση θα έρθει όταν κηρυχθεί το Ευαγγέλιο της βασιλείας, όπου ήδη σήμερα κηρύττει η Φωνή Θεού. Αυτό θα γίνει αιτία να καταργηθεί η αμαρτία, η φθορά και ο θάνατος από τους ανθρώπους, δημιουργώντας την ατομική κρίση η οποία μετέπειτα θα γίνει διά της εξάπλωσης γενική. Αυτή η κρίση θα φέρει την αναγέννηση στους ανθρώπους με σκοπό να δημιουργηθεί ο λαός του Θεού. Κατόπιν θα λάβει χώρα η δευτέρα παρουσία του Χριστού. Αυτή η παρουσία του Κυρίου θα φέρει την κατάπαυση, η οποία θα καταργήσει την εωσφορική πολυποίκιλη αμαρτία. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 7
«7. πάλιν διορίζει ημέραν τινά, Σήμερον, λέγων διά του Δαβίδ, μετά τοσούτον καιρόν, καθώς είρηται· Σήμερον, εάν της φωνής αυτού ακούσητε, μη σκληρύνητε τας καρδίας σας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η καρδιά του πιστού σκληραίνει από τους πειρασμούς ή τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στον αγώνα της εξάπλωσης. Όμως η φωνή Θεού στις δυσκολίες γίνεται πιο δυνατή και πιο κατανοητή, διότι ο Θεός αγαπά και ενισχύει το παιδί του. Συμβουλεύω λοιπόν να την ακούμε την φωνή του Θεού και να μην επιμένουμε στην αδιαλλαξία, στην απιστία, στη σκλήρυνση. Η μέρα που διορίζει ο Θεός να σώσει τους πιστούς, είναι η μέρα όπου ο άνθρωπος θα ακούσει για το Ευαγγέλιο της βασιλείας, το οποίο σήμερα κηρύττεται και για να το ακούσουν όλοι θα συντελεστεί παγκόσμια διοργάνωση από σκεύη εκλογής, ώστε να έρθει η μετάνοια η οποία θα φέρει την αναγέννηση στο ανθρώπινο γένος. Η ώρα έφτασε, ας πιστέψουμε την αναγγελία αυτή και ας ξεκινήσουμε αγώνα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΙ 8 11
«8. Διότι εάν ο Ιησούς του Ναυή είχε δώσει εις αυτούς κατάπαυσιν, δεν ήθελε μετά ταύτα λαλεί περί άλλης ημέρας.
9. ’ρα μένει κατάπαυσις εις τον λαόν του Θεού.
10. Διότι ο εισελθών εις την κατάπαυσιν αυτού και αυτός κατέπαυσεν από των έργων αυτού, καθώς ο Θεός από των εαυτού.
11. Ας σπουδάσωμεν λοιπόν να εισέλθωμεν εις εκείνην την κατάπαυσιν, διά να μη πέση τις εις το αυτό παράδειγμα της απειθείας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στίχος 8: Ο Πατέρας δεν έδωσε κατάπαυση μέχρι σήμερα, διότι προείδε κάτι καλύτερο και αυτό είναι ότι είδε πληθώρα αγίων που δόξασαν τον Θεό με τα έργα τους και με τα λόγια τους, αλλά είδε και όλους εμάς.
Στίχος 9: Η κατάπαυση μένει να έρθει και σήμερα ο καιρός όπου οι άγιοι του Θεού θα πάρουν το βασίλειο να το έχουν εις τον αιώνα τον άπαντα ήρθε.
Στίχος 10: Ο Χριστός ήλθε εις την κατάπαυσιν, αναμένεται η δική μας. Αμήν.
Στίχος 11: Η σπουδή γίνεται διά Πνεύματος Αγίου. Η Φωνή Θεού φροντίζει γι αυτό και ο τρόπος είναι ότι κατασκευάζει πνευματική περιουσία ώστε όλοι να την υιοθετήσουν σπουδάζοντας καθ εκάστην ημέραν αυτήν, ώστε το θέλημα του Θεού να γίνει ένα με εμάς. Ακόμη δημιουργεί πνευματικούς κύκλους ώστε να μελετάται το Ευαγγέλιο της βασιλείας. Η σωτηρία γίνεται διά της ακοής και τελευταία διά της συνεχόμενης εντρυφής πάνω στα δρώμενα του Ευαγγελίου και της πνευματικής περιουσίας της Φωνής Θεού. Αν κάποιος δεν θέσει πρωτεύων στόχο το να επιδιώξει το θέλημα του Θεού στη ζωή του, θα πέσει στην απείθεια. Ο Κύριος φανέρωσε: Αιτείτε πρώτα την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνη αυτού και ταύτα πάντα θέλουσι σας προστεθή. Αν το Ευαγγέλιο δεν έλθει στη ζωή μας, τότε η αναγέννηση που παρέχει και η οποία δημιουργεί την ανυπόκριτη αγάπη δεν θα υφίσταται. Φυσική συνέπεια θα είναι ο άνθρωπος να ζει στην απείθεια και παρόλο που αναπτύσσεται σε επιστήμες κ.λ.π. να μην μπορεί να βρει ανάπαυση. Εύχομαι να γίνουμε όλοι μηδενός εξαιρουμένου τεκνά Θεού με στοιχεία Θεού και κατόπιν ας αναπτυχθούμε σε όλους τους τομείς. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 12
«12. Διότι ο λόγος του Θεού είναι ζων και ενεργός και κοπτερώτερος υπέρ πάσαν δίστομον μάχαιραν και διέρχεται μέχρι διαιρέσεως ψυχής τε και πνεύματος, αρμών τε και μυελών και διερευνά τους διαλογισμούς και τας εννοίας της καρδίας·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εν αρχή ην ο λόγος και ο λόγος ην προς τον Θεόν και Θεός ην ο λόγος, ούτος ην εν αρχή προς τον Θεόν, πάντα δι αυτού εγένετο και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ εν ο γέγονεν. Ο Πατέρας διά του λόγου δημιούργησε αυτόν τον τρισμέγιστο κόσμο που βλέπουμε. Ο Υιός διά του λόγου θεράπευσε και ανάστησε ανθρώπους, δι αυτού του λόγου έδωσε τροφή σε χιλιάδες ανθρώπους. Διά του λόγου του σταμάτησαν να παράγονται οι χυμοί του δέντρου και ξεράθηκε. ’ρα ο λόγος είναι ζων. Ο Κύριος φανέρωσε, ότι αν ζητήσετε εν τω ονόματί μου έχοντας πίστη θα σας δοθεί. Ο λόγος είναι ζων και ενεργός και όταν εξέρχεται από σκεύος εκλογής ενεργεί σε μία άλλη μορφή που μέχρι σήμερα δεν έχει εννοηθεί. Ο τρόπος που ενεργεί είναι διά της πίστεως, η οποία πίστη παράγει ζωή και ενεργοποιεί τα πάντα γύρω μας, τα οποία μάλιστα τα διαμορφώνει και τα μεταβάλλει. Το ότι είναι και κοπτερώτερος από οποιαδήποτε μάχαιρα σημαίνει ότι όταν τον Λόγο του Θεού τον ακούσει κάποιος δημιουργείται σε αυτόν κρίση, η οποία φέρνει τον καθαρισμό σε λεπτομέρεια. Μάλιστα πολλοί δεν τον αντέχουν τον αγιασμό, τον καθαρισμό όταν τον εννοήσουν και πολλές φορές το βάζουν στα πόδια. Όποιος όμως είναι της αλήθειας ακούει αυτή την αλήθεια, την οποία την δέχεται και την αναπτύσσει στη ζωή του. Ο Λόγος του Θεού αφού είναι ενεργός, χρειάζεται να τον ενεργοποιήσουμε ώστε να γνωρίσουμε τον Θεό, με στόχο να φτάσουμε στο κατ εικόνα και ομοίωση. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
’ρα από τον Λόγο του Θεού, από την αλήθεια δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς και καλό είναι να τον χρησιμοποιήσουμε ώστε να ζωοποιήσει την ψυχή, το πνεύμα και το σώμα μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 13
«13. και δεν είναι ουδέν κτίσμα αφανές ενώπιον αυτού, αλλά πάντα είναι γυμνά και τετραχηλισμένα εις τους οφθαλμούς αυτού, προς ον έχομεν να δώσωμεν λόγον».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αφού η ζωή μας δεν μπορεί να κρυφτεί από τον Θεό, ας γνωρίζουμε τι κάνουμε διότι θα έρθει η μέρα όπου τα πάντα θα είναι γυμνά και θα φανερωθούν ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Ο καθένας αδελφός θα πρέπει να έχει προτροπή από τον Θεό για το τι θα πρέπει να εργάζεται στην καθημερινότητά του. Εξάλλου αυτό που νομίζουμε ότι κρύβουμε από τον Θεό είναι αυτό το οποίο δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι. Όμως δεν είναι έτσι. Ο Θεός γνωρίζει και την σκέψη και τα λόγια και τα έργα αλλά και την καρδιά μας. Μέσα λοιπόν από την διάκριση αυτή ευλογεί τον άνθρωπο. Η κρυφή ζωή μας είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων μας, διότι ο Θεός από αυτή κρίνει και ευλογεί ή καταδικάζει τον κάθε άνθρωπο. Να γνωρίζουμε ότι θα δώσουμε λόγο για την μετά πνευματική σχέση που αναπτύξαμε μετά του Θεού. Τον καιρό της αγνοίας παραβλέψας ο Θεός.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 14
«14. Έχοντες λοιπόν αρχιερέα μέγαν, όστις διήλθε τους ουρανούς, Ιησούν τον Υιόν του Θεού, ας κρατώμεν την ομολογίαν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Χριστός είναι μέγας αρχιερέας. Αυτό που τον καθιστά μέγα αρχιερέα είναι ο αγώνας του στον επί γης βίο του, έχοντας αγάπη η οποία εκδηλώνεται διά της θυσίας (αν η αγάπη είχε όνομα θα λέγονταν θυσία). Το ότι σήμερα βρίσκεται στους ουρανούς σημαίνει ότι ήλθε στην κατάπαυση, αφού σε μικρό χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης αγάπης στον Πατέρα του και της σταυρικής θυσίας του εκπλήρωσε την αποστολή του. Αφού τελείωσε το ανθρωποσωτήριο έργο του εκάθησεν στα δεξιά του Πατρός (αγαθός χώρος). Σε αυτόν βρίσκεται μέχρι σήμερα. Αγαθός χώρος σημαίνει ότι μπορεί να είναι και δίπλα μας, απλώς δεν φανερώνεται, κρύβεται μέχρι να δει στη γη αγάπη, μέχρι ο άνθρωπος να νικήσει τους εχθρούς του (έσχατος εχθρός καταργείται ο θάνατος). Το Πνεύμα το ’γιο έχει αναλάβει σήμερα και εργάζεται να δημιουργήσει λαό που θα διέπεται από τον καθαρισμό, από τον αγιασμό, από την αγάπη, από την ταπείνωση, από την σοφία του Θεού, από την ζώσα πίστη. Όταν αυτός ο λαός του Θεού φανεί, τότε ήρθε ο καιρός ώστε ο Χριστός να κάμει την δευτέρα έλευσή του. Εμείς καλεστήκαμε άνωθεν όλοι μας διά Πνεύματος Αγίου να εμφανίσουμε την αγάπη στη ζωή μας, την οποία και να μεταλαμπαδεύσουμε.
Εύχομαι να μην βρεθεί κανείς που δεν θα αποδεχτεί το κάλεσμα αυτό ώστε να εργαστεί να γίνει το θέλημα του Θεού στη γη και στον ουρανό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΙ 15 16
«15. Διότι δεν έχομεν αρχιερέα μη δυνάμενον να συμπαθήση εις τας ασθενείας ημών, αλλά πειρασθέντα κατά πάντα καθ' ομοιότητα ημών χωρίς αμαρτίας.
16. Ας πλησιάζωμεν λοιπόν μετά παρρησίας εις τον θρόνον της χάριτος, διά να λάβωμεν έλεος και να εύρωμεν χάριν προς βοήθειαν εν καιρώ χρείας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στίχος 15: Ο Χριστός ήταν αρχιερέας προ καταβολής κόσμου στον πνευματικό ουρανό και έγινε και στη γη. Ο λόγος που έγινε είναι διότι αγωνίσθη και απεδείχθη αρχιερέας όλων των ανθρώπων και των λαών της γης. Μάλιστα έγινε αρχιερέας και όλων των αγγέλων, διότι οι άγγελοι διηκόνουν αυτόν. Ο Χριστός είναι όμως και Θεός. Απεδείχθη Θεός και αρχιερέας όλων των ανθρώπων διότι έγινε πειρασθείς κατά πάντα και επικράτησε αυτών των πειρασμών χωρίς να θίξουν αυτοί οι πειρασμοί την ψυχή του και το σώμα του, ώστε να παραβεί τον νόμο της αγάπης του Πατέρα του. Μάλιστα σήμερα δύναται να βοηθήση τους πειραζομένους, εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι διεξάγουν αγώνες στο να γίνουν κληρονόμοι Θεού, συγκληρονόμοι Χριστού και συμμέτοχοι της δόξης του, το οποίο εύχομαι εις όλα τα παιδιά που υπηρετούν σήμερα και στο μέλλον την Φωνή Θεού, να μετέχουν της απείρου κάλους δόξης του Χριστού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στίχος 16: Η παρρησία στον ’γιο Θεό δημιουργείται στην συνείδησή μας όταν εφαρμόζουμε το θέλημά του. Μόνο τότε μπορούμε να βρισκόμαστε ενώπιόν του και να συνδιαλεγόμαστε μαζί του. Φυσικά όχι με εγωισμό αλλά με το πνεύμα της ταπείνωσης και με σεβασμό στον ανώτερο. Είναι πολλοί που επειδή τηρούν μέρος των εντολών νομίζουν ότι θα απαιτήσουν και θα λάβουν οτιδήποτε. Δεν είναι αυτό το πνεύμα της αγάπης και δεν γίνεται αποδεκτό. Ο Χριστός ήτο Θεός όμως δεν θεώρησε εαυτόν Θεό, αλλά ενώπιον του Πατρός είχε πλήρη υποταγή στο θέλημα του. Αυτή την παρρησία να έχουμε στον Θεό και στους ανθρώπους ώστε να βρούμε χάρη υπ αυτού. Όταν ο άνθρωπος είναι του Θεού με στοιχεία Θεού, αν βρεθεί σε δύσκολη θέση στη ζωή του, μέσα από την προσευχή θα βρει δύναμη και χάρη υπό του Θεού. Αυτό εύχομαι σε όλους μας, εν καιρώ χρείας να μας συναντήσει ο Θεός και να μας λούσει με το έλεος και την χάρη του. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.