ΤΟ ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ
Το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον κεφ Α έως Σ
ΚΕΦΑΛΑΙO Α
Κεφ. α΄ στίχοι 1 5
1.«Εν αρχή ήτο ο Λόγος και ο Λόγος ήτο παρά τω Θεώ και Θεός ήτο ο Λόγος.
2. Ούτος ήτο εν αρχή παρά τω Θεώ.
3. Πάντα δι' αυτού έγειναν και χωρίς αυτού δεν έγεινεν ουδέ εν, το οποίον έγεινεν.
4. Εν αυτώ ήτο ζωή και η ζωή ήτο το φως των ανθρώπων.
5. Και το φως εν τη σκοτία φέγγει και η σκοτία δεν κατέλαβεν αυτό».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Λόγoς διέπεται από παντοδυναμία που σημαίνει λογική Θεού. Είναι ο Λόγος ο ίδιος ο Θεός. Διά του Λόγου έγιναν τα πάντα. Βάσει του Ιωάννου του θεολόγου είναι μία από τις ιδιότητες του Θεού, η μεγαλύτερη πιστεύω και χρησιμοποιείται σήμερα και ως πολιτιστικό στοιχείο, διότι ο Λόγος σημαίνει λογική, περαιτέρω σημαίνει εξέλιξη, αναγέννηση, σοφία Θεού, επιστήμη κ.λ.π. Αυτός ο τρισμέγιστος κόσμος που σημαίνει κόσμημα, στολίδι του Θεού, με τα γεμάτα σοφία υλικά έργα που τον διέπουν και τον περιβάλλουν όπως άνθρωποι ως το μόνο λογικό εξελίξιμο ον, καθώς δέντρα, ζώα, βουνά, ποτάμια, τελευταία ο υδρόβιος κόσμος κ.λ.π. δεν έγινε διά της χειρός του Θεού αλλά διά του Λόγου του Θεού. Ο Κύριος φανέρωσε ότι διά του Λόγου γίνονται τα πάντα. Ο ίδιος ακόμη διά της παρουσίας του και διά του λόγου του φανέρωσε στους πρώτους μαθητές αλλά και σε όλους εμάς τις άπειρες δυνάμεις του Λόγου του. Εις όλον τον επί της γης βίον του φανέρωνε τις δυνάμεις του Λόγου. Όπως, Λάζαρε δεύρο έξω και εξήλθεν ο τεθνηκώς, καθώς κοράσιον σοι λέγω ηγέρθητι και ηγέρθη εκ της κοιμήσεως του θανάτου, καθώς έκτεινον την χείραν σου και την εξέτεινε ο μη έχων χείρα, καθώς έδωσε διά της προσευχής και του λόγου του φαγητό το οποίο έλαβε μέσα από την άμορφη ύλη και την οποίαν υλοποίησε διά της πίστεως του λόγου. Έφαγαν πέντε χιλιάδες άνδρες εκτός των γυναικών και των παιδιών και περίσσευσαν μάλιστα και 12 κοφίνια γεμάτα ψάρια. Ο ίδιος φανέρωσε στους πρώτους μαθητές και σε όλον τον πιστεύσαντα κόσμο, το ότι αν ζητήσουμε διά του Λόγου στο όνομα του Χριστού έχοντας πίστη θα το λάβουμε. ’ρα, ο Λόγος είναι Θεός. ’ρα, δεν είμεθα αυτό που πιστεύουμε σήμερα ότι είμεθα, δηλαδή ανθρωπάκια αδύνατα αλλά αφού έχουμε λόγο είμεθα υιοί Θεού. Η πίστη του Λόγου θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση του ανθρωπίνου γένους και στην κατάργηση όλων των φθοροποιών στοιχείων. Χωρίς τον Λόγο και χωρίς την πίστη εις αυτόν όλα είναι ματαιότης. Χρειάζεται να μελετούμε και να προσευχόμαστε ώστε να εννοήσουμε τις δυνάμεις και τον τρόπο που ενεργεί ο Λόγος. Όταν το εννοήσουμε και καταλάβουμε την αξία του Λόγου, τότε η πόρτα του να φέρουμε μέσα μας και γύρω μας την βασιλεία του Θεού θα παραμείνει ανοιχτή εις ημάς ώστε να αποκτηθεί διά της ζωής. Διαφορετικά η σκιώδη πίστη του Λόγου που μας διακατέχει σήμερα θα μας φέρει στην βασιλεία του Θεού διά του θανάτου. Εύχομαι όλοι να εννοήσουμε την μεγάλη αξία του Λόγου (Θεός) και την πίστη εκείνη την ζώσα που του δίνει αξία, ώστε διά του Λόγου να γίνουμε κληρονόμοι, συγκληρονόμοι και συμμέτοχοι της δόξης του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Ο Λόγος ακόμη γίνεται φως όταν διέπεται από την λογική του Θεού, διαφορετικά χάνει την αξία του και ο άνθρωπος τον χρησιμοποιεί κατόπιν με πονηρά και με εγωιστικά δαιμονισμένα κριτήρια, μη γένοιτο εις ημάς. Στον 5Ο στίχο φανερώνεται ότι το φως (ζωή - αναγέννηση - εξέλιξη) επικρατεί του σκότους. Αυτό σημαίνει ότι η λογική του Θεού όταν γίνει αντιληπτή από έναν ή πολλούς ανθρώπους επικρατεί υπέρ κόρον της λογικής των ανθρώπων που είναι σκότος (αμαρτία φθορά θάνατος). Η λογική του Θεού (φως) είναι ακόμη η αγάπη, η ταπείνωση, η σοφία, η ειρήνη, η ζωή η άφθαρτη. Ενώ του σκότους είναι η συσσώρευση της ύλης και η επικράτηση του χωρισμού μεταξύ των ανθρώπων, η οποία οδηγεί τον άνθρωπο στον θάνατο ψυχής και σώματος. Μη γένοιτο να έχει έρθει το φως στη ζωή μας και να παραμείνουμε στο σκότος.
Κεφ. α΄ στίχος 6
6. «Υπήρξεν άνθρωπος απεσταλμένος παρά Θεού, ονομαζόμενος Ιωάννης·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όλοι οι προφήτες και οι απεσταλμένοι προφήτευσαν μέχρι της ημέρας του Κυρίου και πιστεύω ότι δεν χρειάζονται άλλοι. Ο Κύριος ως Θεός φανέρωσε με την παρουσία του όλη την αλήθεια, σεις μη ονομασθήτε διδάσκαλοι· διότι εις είναι ο καθηγητής σας, ο Χριστός· πάντες δε σεις αδελφοί εστε. Ακόμη με την παρουσία του έφερε το μετανοείτε το οποίο στρέφεται στον καθένα προσωπικά, καθώς ο μεγαλύτερος ας γίνει ως ο υπηρετών. ’ρα, σήμερα μόνο υπηρέτες πνευματικοί επιτρέπονται να υπάρχουν, τίποτε άλλο. Υπηρέτης είναι εκείνος που λαμβάνει εντολές και τις εκτελεί είτε από τον Θεό είτε από τους ανθρώπους. Όσοι τώρα θέλουν να το παίζουν προφήτες, δάσκαλοι, απεσταλμένοι, ποιμένες κ.λ.π. ή και αυτοί που ακολουθούν το Χριστό και δημιουργούν προφήτες, απεσταλμένους, ποιμένες κ.λ.π. χρειάζονται ιατρική εξέταση. Ο λόγος είναι διότι δεν θα απολογηθούν για μας ούτε οι προφήτες, ούτε οι ποιμένες, ούτε οι απεσταλμένοι. Όλοι είμεθα υπεύθυνοι έναντι του Θεού και ο καθένας θα δώσει λόγο για τον εαυτό του, τουλάχιστον ο χριστιανικός κόσμος. Δεν χρειάζονται ανθρώπινες παρεμβάσεις, κανένας δεν χρειάζεται, διότι υπάρχει ο Χριστός και το ’γιο Ευαγγέλιό του, αυτόν να ακολουθήσουμε οι πάντες. Όσοι τώρα θέλουν πνευματικό, προφήτη, απεσταλμένο, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και διακατέχονται από πνευματική τεμπελιά. Το μόνο που χρειάζεται από τους πνευματικά πρώτους αδελφούς είναι πνευματική αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο και δεύτερον θυσία, ώστε αυτό που εννόησαν να το μεταλαμπαδεύσουν και στους καινούργιους αδερφούς. Μέχρι την ημέρα του Κυρίου όλοι λοιπόν οι άνθρωποι να αναγεννιούνται και να εξελίσσονται πνευματικά θετικά, ώστε όλοι μαζί να παίξουμε αναμορφωτικό ρόλο αγάπης μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων. Ο Κύριος τόνισε, εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστε εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις. Ακόμη να φέρουμε στη ζωή μας ειρήνη Χριστού, σοφία Χριστού και αγάπη Χριστού μέχρι ο ίδιος να συμπληρώσει στον λαό αυτό, τον δικό του λαό τα ελλείποντα. Ο Χριστός εκείνο που φανέρωσε ότι θα έρθει μετά από αυτόν είναι ο Παράκλητος, ο ίδιος είπε: Όταν όμως έλθη ο Παράκλητος, τον οποίον εγώ θέλω πέμψει προς εσάς παρά του Πατρός, το πνεύμα της αληθείας, το οποίον εκπορεύεται παρά του Πατρός, εκείνος θέλει μαρτυρήσει περί εμού.
Αλλά και σεις μαρτυρείτε, διότι απ' αρχής μετ' εμού είσθε. Εγώ όμως την αλήθειαν σας λέγω συμφέρει εις εσάς να απέλθω εγώ διότι, εάν δεν απέλθω, ο Παράκλητος δεν θέλει ελθεί προς εσάς αλλ' αφού απέλθω, θέλω πέμψει αυτόν προς εσάς.
Ελθών εκείνος θέλει ελέγξει τον κόσμον περί αμαρτίας και περί δικαιοσύνης και περί κρίσεως, περί αμαρτίας μεν, διότι δεν πιστεύουσιν εις εμέ, περί δικαιοσύνης δε, διότι υπάγω προς τον Πατέρα μου και πλέον δεν με βλέπετε, περί δε κρίσεως, διότι ο άρχων του κόσμου τούτου εκρίθη.
Έτι πολλά έχω να είπω προς εσάς, δεν δύνασθε όμως τώρα να βαστάζητε αυτά, όταν δε έλθη εκείνος, το Πνεύμα της αληθείας, θέλει σας οδηγήσει εις πάσαν την αλήθειαν διότι δεν θέλει λαλήσει αφ' εαυτού, αλλ' όσα αν ακούση θέλει λαλήσει και θέλει σας αναγγείλει τα μέλλοντα. Εκείνος θέλει δοξάσει εμέ, διότι εκ του εμού θέλει λάβει και αναγγείλει προς εσάς. Πάντα όσα έχει ο Πατήρ, εμού είναι διά τούτο είπον, ότι εκ του εμού θέλει λάβει και αναγγείλει προς εσάς.
’ρα, να ψάξουμε ώστε να βρούμε τον Παράκλητο, ο οποίος σήμερα υπάρχει και ενεργεί δια Πνεύματος Αγίου ώστε να οδηγήσει τον λαό του Θεού, ο οποίος λαός είναι διασκορπισμένος εις όλα τα έθνη αποτελούμενος από ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. α΄ στίχοι 7 8
7. «Ούτος ήλθεν εις μαρτυρίαν, διά να μαρτυρήση περί του φωτός, διά να πιστεύσωσι πάντες δι' αυτού.
8. Δεν ήτο εκείνος το φως, αλλά διά να μαρτυρήση περί του φωτός».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν μιλάμε για φως ο νους μας πηγαίνει ή στο φυσικό φως (ήλιος) ή στο ηλεκτρικό φως. Και τα δύο διαλύουν το σκότος. Εδώ όμως ο Ιωάννης μιλάει για το πνευματικό φως το οποίο είναι ο Χριστός και η αγία διδασκαλία του, η οποία φανερώνεται μέσα στον Λόγο του Θεού. Όλοι σήμερα όσοι ονομάζονται χριστιανοί θα πρέπει να πάρουν το φως Χριστός ανά χείρας που είναι ο Λόγος του Θεού και να εντρυφούν καθημερινά στη ζωή τους με αυτόν τον Λόγο του Θεού, ώστε να εννοήσουν οι πάντες τον νόμο του Θεού και τις άπειρες ευεργεσίες του, οι οποίες όταν εννοηθούν από έναν ή πολλούς ανθρώπους τότε αυτοί θα αποτελέσουν το λαό του Θεού. Ο οποίος λαός θα φανερώνει τα έργα της αγάπης, της ταπείνωσης, της ζώσης πίστεως, της άφθαρτης ζωής κ.λ.π. στοιχεία τα οποία χρειάζεται ο κόσμος αυτός ώστε να μπορέσει να επιβιώσει.
Κεφ. α΄ στίχος 9
9. «Ήτο το φως το αληθινόν, το οποίον φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι προδιαγραφές του δημιουργού για την άφθαρτη ζωή είναι να υιοθετηθούν οι νόμοι του Θεού, διαφορετικά το φως του Χριστού δεν μπορεί να φωτίσει τον άνθρωπο ώστε να εννοήσει την αποστολή του και την άπειρη σοφία του Θεού Πατέρα, αμήν. Έτσι ο άνθρωπος δίνει το δικαίωμα στον διάβολο ώστε να επικρατήσει το σκότος στη ζωή του και όχι το φως του Χριστού. Χρειάζεται προσοχή διότι τα χρόνια ζωής του ανθρώπου είναι λίγα και χρειάζεται να εκμεταλλεύεται το χρόνο του ο οποίος φεύγει ανεπιστρεπτί, ώστε να επικρατήσει το φως (Χριστός) που θα φωτίζει αιώνια τη ζωή του. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. α΄ στίχοι 10 11
10. «Ήτο εν τω κόσμω και ο κόσμος έγεινε δι' αυτού και ο κόσμος δεν εγνώρισεν αυτόν.
11. Εις τα ίδια ήλθε και οι ίδιοι δεν εδέχθησαν αυτόν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν τον γνώρισε ο κόσμος και δεν τον δέχτηκαν οι άνθρωποι διότι τα έργα των ανθρώπων ήτο πονηρά. Όσοι όμως διέπονταν από το φως του Χριστού, από την ταπείνωση, από την αλήθεια τον γνώρισαν και τον ακολούθησαν. Μάλιστα πολλοί έδωσαν και την ζωή τους λύτρο αντί πολλών. Εμείς σήμερα καλούμαστε ώστε να τον γνωρίσουμε τον Χριστό και το γεμάτο σοφία ρήμα του, θέτοντας την ελευθερία που έχουμε αφού ζούμε στο λύχνος του πολιτισμού και της δημοκρατίας (Ελλάδα) στην υπηρεσία του Κυρίου και του ανθρώπου, ώστε η μη ουσιαστική αποδοχή του Κυρίου να πάψει από τον άνθρωπο και γενικότερα από όλο το ανθρώπινο γένος.
’λλωστε ο χρόνος έφτασε και πολλά γεγραμμένα θα ζήσει η γενιά μας, τα οποία θα κάνουν τον άνθρωπο να γνωρίσει και να εννοήσει ότι πρέπει να εντάξει στη ζωή του το θέλημα του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. α΄ στίχος 12 13
12. « Όσοι δε εδέχθησαν αυτόν, εις αυτούς έδωκεν εξουσίαν να γείνωσι τέκνα Θεού, εις τους πιστεύοντας εις το όνομα αυτού·
13. οίτινες ουχί εξ αιμάτων ουδέ εκ θελήματος σαρκός ουδέ εκ θελήματος ανδρός, αλλ' εκ Θεού εγεννήθησαν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τέκνο Θεού σημαίνει άνθρωπος ο οποίος υποτάσσεται εκατό τοις εκατό στο θέλημα του Θεού. Τέκνο Θεού σημαίνει άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει το θέλημα του Θεού, το οποίο και αναπτύσσει καθημερινά στη ζωή του. Τέκνο Θεού σημαίνει άνθρωπος που δεν αμαρτάνει και ο λόγος διότι αγωνίσθη και σήμερα φυσιολογικά σκέφτεται και πράττει όπως ο Θεός. Τέκνο Θεού σημαίνει άνθρωπος που δεν λέει ψέματα, δεν κρίνει, δεν βωμολοχεί, δεν κουράζεται στο να υπηρετεί Θεό και άνθρωπο. Τέκνο Θεού σημαίνει άνθρωπος που μέρα και νύχτα υπηρετεί Θεό και άνθρωπο. Τέκνο Θεού σημαίνει άνθρωπος που μέσω της αγάπης βρίσκει τρόπους και επινοεί συστήματα σωτηρίας, τα οποία θα φέρουν την βασιλεία του Θεού στις κοινωνίες των ανθρώπων ώστε να μετατραπούν σε κοινωνίες του Θεού. Τέκνο Θεού σημαίνει άνθρωπος που διέπεται από ανυπόκριτη αγάπη με τα στοιχεία που την διέπουν. Τέκνο Θεού σημαίνει άνθρωπος που διέπεται από ειρήνη Χριστού και ταπείνωση με τα στοιχεία που την διέπουν, όπως δεν είμαι τίποτα, δεν έκανα τίποτα, δεν ξέρω τίποτα. Τέκνο Θεού σημαίνει άνθρωπος με ακατάβλητη δραστηριότητα στο να φέρει το θέλημα του Θεού μέσα του και γύρω του. Τέκνο Θεού σημαίνει άνθρωπος γεμάτος καρπούς, χαρίσματα και σημεία. Τέκνο Θεού σημαίνει αντί Θεού στη γη. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Το ότι δεν γεννήθηκαν με σάρκα και αίμα, καθώς το ότι δεν γεννήθηκαν με θέλημα ανδρός και γυναικός σημαίνει ότι γεννήθηκαν διά Πνεύματος Αγίου. Το Πνεύμα το ’γιο όπου θέλει πνέει και δεν εννοείς πόθεν έρχεται και που υπάγει. Σήμερα όμως ξέρουμε ότι φεύγει από τον Θεό και τρέχει να συναντήσει τον άνθρωπο που θέλει να αναπτύξει την αγάπη, τη θυσία, τη ζωή στη ζωή του.
Κεφ. α΄ στίχος 14
14. «Και ο Λόγος έγεινε σαρξ και κατώκησε μεταξύ ημών και είδομεν την δόξαν αυτού, δόξαν ως μονογενούς παρά του Πατρός, πλήρης χάριτος και αληθείας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μέγα μυστήριο ο Λόγος να γίνεται σάρκα και να ζει με τον άνθρωπο ώστε να δίνει το δικαίωμα εις αυτόν τον άνθρωπο να μπορεί να γίνει, αν το θελήσει φυσικά με τον σχετικό αγώνα και τον σχετικό αγιασμό, εικόνα του Θεού του αοράτου μέσα στις κοινωνίες που ζούμε. Ώστε το κράτος του διαβόλου που χτίστηκε σήμερα μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων να γκρεμίζεται και να εμφανίζονται πάλι στον κόσμο οι κοινωνίες του Θεού με πληθώρα σήμερα πολλών τέκνων του Θεού. Γένοιτο Κύριε, κάνε όλος ο κόσμος να κινείται με το ρήμα το δικό σου και να ενεργεί πάνω στον νόμο της αγάπης, αμήν.
Κεφ. α΄ στίχος 15
15. «Ο Ιωάννης μαρτυρεί περί αυτού και εφώναξε, λέγων· Ούτος ήτο περί ου είπον, Ο οπίσω μου ερχόμενος είναι ανώτερος μου, διότι ήτο πρότερός μου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Έπρεπε ο Ιωάννης να ξεκαθαρίσει την αποστολή του διότι η φαντασία του ανθρώπου ειδικά σε πνευματικά θέματα όταν έχει άγνοια του Λόγου του Θεού καλπάζει και χρειάζεται προσοχή. Ο Ιωάννης ως φωτοδότης πνεύματος και διακατεχόμενος από σοφία Θεού ξεκαθάρισε τη θέση του έναντι Θεού και ανθρώπων. Στο θέμα απεσταλμένου, προφήτη κ.λ.π. μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα, χρειάζεται προσοχή!
Κεφ. α΄ στίχος 16
16. «Και πάντες ημείς ελάβομεν εκ του πληρώματος αυτού και χάριν αντί χάριτος·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το πλήρωμα του Χριστού και η χάρη που τον διακατείχε είναι η διδασκαλία αγάπης που φανέρωσε, ανυπόκριτης αγάπης η οποία στρεφόταν προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό. Η ταπείνωση, η σοφία που τον διακατείχε, οι ενέργειες θαυμάτων, οι γεμάτες σοφία απαντήσεις που έδινε προς πάσα κατεύθυνση, η σταυρική του θυσία με αποκορύφωμα αυτής το λοιδορούμενος ουκ αντελοιδόρει και απειλούμενος ουκ ηπείλει. Τελευταία όλων η ανάσταση η οποία του εξασφάλισε την αιώνια, άφθαρτη, αθάνατη ζωή και τελευταία η χάρη και δόξα που έλαβε εκ του Πατρός κατά την ημέρα της ανάληψής του. Δίνοντας το δικαίωμα σήμερα στον κάθε άνθρωπο να δύναται να μιμηθεί τον δάσκαλο Χριστό και να λάβει και αυτός την ίδια χάρη με όλα τα στοιχεία που προαναφέραμε, διότι φανέρωσε ότι ως άνθρωπος εργάστηκε και φανέρωσε επίσης ότι και εμείς δυνάμεθα να φτάσουμε στο πνευματικό του επίπεδο αν θελήσουμε και αν τον ακολουθήσουμε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. α΄ στίχος 18
18. «Ουδείς είδε ποτέ τον Θεόν· ο μονογενής Υιός, ο ων εις τον κόλπον του Πατρός, εκείνος εφανέρωσεν αυτόν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ουδείς φανερώνει ο Κύριος είδε ποτέ τον Πατέρα και ο λόγος διότι οι πάντες απέχουν μακράν από την διδασκαλία του, από την σοφία του, από την αγάπη του, από την παντοδυναμία του και χιλιάδων, εκατομμυρίων άλλων καρπών και χαρισμάτων. Ο Χριστός όμως τον έβλεπε τον Πατέρα Θεό και ο λόγος ήτο διότι τον ευαρέστησε με τα λόγια του και με τα έργα του, πράγμα το οποίο εύχομαι να συμβεί εις όλον τον πιστεύσαντα κόσμο. Πάντως, η προφητεία και η επαγγελία είναι ότι όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ο άνθρωπος νουθετείται κατά Θεό τότε ο Πατέρας Θεός θα σκηνώσει μετά του ανθρώπου, ώστε τα πάντα εν πάση να είναι Θεός και να ζούμε όλοι όπως ο Κύριος στο πνευματικό όρος με τον Πατέρα. Κάνε Κύριε να είναι σύντομα αυτή η ημέρα, αμήν! Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. α΄ στίχος 23
23. «Απεκρίθη· Εγώ είμαι φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ευθύνατε την οδόν του Κυρίου, καθώς είπεν Ησαΐας ο προφήτης».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η φωνή αυτή ομοιάζει με μια φωνή που βοά πνευματικά θετικά προς μετάνοια. Πάντα η φωνή αυτή ενεργούσε σε όλη την Παλαιά Οικονομία και στην μετά Χριστώ εποχή από ανθρώπους που συνέλαβαν τις αρχές και τις αξίες του Ευαγγελίου. Αυτή η φωνή καλεί τους ανθρώπους κοντά στον Θεό, μη γνωρίζοντας η φωνή αυτή από όπου και αν προέρχεται σε λεπτομέρεια τον τρόπο αναγέννησης και μετάνοιας που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι άνθρωποι ώστε να φτάσουν στο καθ ομοιώση. Γι αυτό ήρθε ο Χριστός ο οποίος έφερε την Φωνή Θεού, η οποία κινούμενη διά του Αγίου Πνεύματος διανοίγει την διάνοια του ανθρώπου ή των ανθρώπων που θέλουν να εντάξουν τον εαυτό τους στο θέλημα του Θεού και τους οδηγεί στην οδό της άφθαρτης ζωής. Μόνο διά της Φωνής του Θεού και της υπακοής εις αυτήν δύναται ο άνθρωπος να γνωρίσει τον ζώντα Θεό και να εντάξει στη ζωή του τους νόμους αυτού. Πράγμα το οποίο εύχομαι εις όλους όσους καλέστηκαν διά Πνεύματος Αγίου, ώστε όλοι μαζί σαν λαός του Θεού να φτάσουμε την ημέρα του Κυρίου και να γίνουμε οι πάντες διδαχτοί Θεού. Πολλοί απελπίζονται και εγκαταλείπουν τον αγώνα αυτό, χρειάζεται εμπιστοσύνη και πνευματική δραστηριότητα πάνω σε όλους τους τομείς. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. α΄στίχος 25
25. «Και ηρώτησαν αυτόν και είπον προς αυτόν· Διά τι λοιπόν βαπτίζεις, εάν συ δεν είσαι ο Χριστός ούτε ο Ηλίας ούτε ο προφήτης;».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τις ερωτήσεις αυτές τις κάνουν άνθρωποι που φαινομενικά παρουσιάζονται στις μάζες των θρησκευόμενων ανθρώπων ότι είναι οι εκλεκτοί του Θεού και ότι κάνουν τα τυπικά του δόγματός τους, ώστε να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα. Να γνωρίζουμε ότι αυτοί που ρωτούν δεν γνωρίζουν τον Θεό ούτε το σχέδιό του, διότι αν γνώριζαν δεν θα ρώταγαν. Ο λόγος λοιπόν είναι καθαρά υποκριτικός και ο σκοπός είναι να κατηγορήσουν, να εμπαίξουν και να καταδικάσουν τα πρόσωπα εκείνα που ο Θεός επιλέγει να κάνουν το θέλημά του. Ο λόγος τονίζω πάλι είναι διότι ο πατέρας τους δεν είναι ο Θεός αλλά ο διάβολος. Φοβούνται μήπως βρεθούν άνθρωποι και τους πάρουν την θέση της εξουσίας. Ο Κύριος τόνισε σε αυτούς που ρωτούν, γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές αν ήσασταν εκ του Θεού θα γνωρίζατε ότι εγώ εκ του Θεού εξήλθον και αν γνωρίζατε τον Θεό τότε θα γνωρίζατε και εμένα όμως εσείς δεν γνωρίζετε τον Θεό διότι είστε εκ του πατρός του διαβόλου. Τώρα θα μου πει κάποιος, δεν πρέπει να ρωτάμε; Σίγουρα θα ρωτάμε όμως με πνεύμα αγάπης και όχι με τρόπο να μηδενίσουμε τους συνανθρώπους μας ώστε να αναδειχθούμε εμείς. Προσοχή πως ρωτάμε. Ο Κύριος πάντως απαντούσε με την σιωπή του στις υποκριτικές ερωτήσεις πονηρών ανθρώπων. Και εμείς σε ερωτήσεις τέτοιου είδους θα απαντούμε με την σιωπή και θα αφήνουμε τον Θεό να φανερώνει το ποιοι είμαστε και ποια είναι η αποστολή μας. Όσοι μπαίνουν στην διαδικασία να απολογούνται για ότι κάνουν και επίσης στην διαδικασία του κατηγορώ, τότε και αυτοί πέφτουν στην ίδια παγίδα με αυτούς που ρωτούν. Να ξέρετε ότι ο άνθρωπος του Θεού εργάζεται με σοφία μέσα στην σιωπή και το χαρακτηριστικό του είναι ότι πολλοί τον κατηγορούν αυτός όμως κανέναν. Εύχομαι όλοι να ομοιάσουμε στους ανθρώπους του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. α΄ στίχοι 29 30
29. «Τη επαύριον βλέπει ο Ιωάννης τον Ιησούν ερχόμενον προς αυτόν και λέγει· Ιδού, ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου.
30. Ούτος είναι περί ου εγώ είπον· Οπίσω μου έρχεται ανήρ, όστις είναι ανώτερός μου, διότι ήτο πρότερός μου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι μεγάλο, το μεγαλύτερο πράγμα ένας άνθρωπος (ο Κύριος) να σου δίνει την δυνατότητα ότι αμαρτίες έπραξες μέχρι σήμερα άνθρωπε και ότι θα πράξεις μέχρι το τέλος της ζωής σου να συγχωρούνται και να μπορείς διά της θυσίας του Κυρίου να εισέρχεσαι αιώνια στον άγιο χώρο του, ώστε να είσαι και εσύ αμνός. Δόξα να έχεις Κύριε, σε ευχαριστούμε για την άπειρη αγάπη σου και το μέγα έλεός σου το οποίο μας καταδιώκει εις όλη μας τη ζωή. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. α΄ στίχοι 33 - 34
33. «Και εγώ δεν εγνώριζον αυτόν· αλλ' ο πέμψας με διά να βαπτίζω εν ύδατι εκείνος μοι είπεν· εις όντινα ίδης το Πνεύμα καταβαίνον και μένον επ' αυτόν, ούτος είναι ο βαπτίζων εν Πνεύματι Αγίω.
34. Και εγώ είδον και εμαρτύρησα, ότι ούτος είναι ο Υιός του Θεού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πιο πάνω μας τονίζει ο Ιωάννης ο θεολόγος ότι τον Θεό ουδείς είδε πώποτε. Εξάλλου το Πνεύμα το ’γιο όπου θέλει πνέει και ουδείς εννοεί πόθεν έρχεται και που υπάγει. Ο εκλεκτός όμως του Θεού εδώ (ο Ιωάννης) εγνώριζε ότι σε αυτόν έπνεε το Πνεύμα το ’γιο, μάλιστα του ομιλούσε και του φανέρωνε το σχέδιο σωτηρίας, το οποίο εύχομαι να νωρίσουν όλα τα τέκνα που ανήκουν σήμερα και στο μέλλον στη Φωνή του Θεού. Αμήν!
Είναι πολλοί που φανερώνουν οι ίδιοι την καλοκαγαθία τους και είναι πολλοί που αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι εκλεκτοί του Θεού. Όμως εδώ φανερώνει ότι είναι καλό να μην προτρέχουμε αλλά να αφήνουμε τον Θεό να φανερώνει στους συνανθρώπους μας την αποστολή μας, αν αυτή υπάρχει και είναι από τον Θεό. Διαφορετικά θα μετανιώσουμε και θα λυπηθούμε όταν ακούσουμε υπό του Κυρίου το φύγετε απ εμού οι εργαζόμενοι την ανομία. Μη γένοιτο! Προσοχη! Αν δεν θέλουμε να πέσουμε σε αυτή την παγίδα αυτό που θα μας εξασφαλίσει την σωτηρία ψυχής και σώματος είναι η ταπείνωση, η σιωπή και η αγάπη που θα μας διακατέχει εις όλη μας τη ζωή ως προς τον Θεό και ως προς τον συνάνθρωπο. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. α΄ στίχοι 45 46
45. «Ευρίσκει Φίλιππος τον Ναθαναήλ και λέγει προς αυτόν· Εκείνον τον οποίον έγραψεν ο Μωϋσής εν τω νόμω και οι προφήται ευρήκαμεν, Ιησούν τον υιόν του Ιωσήφ τον από Ναζαρέτ.
46. Και είπε προς αυτόν ο Ναθαναήλ· Εκ Ναζαρέτ δύναται να προέλθη τι αγαθόν; Λέγει προς αυτόν ο Φίλιππος, Έρχου και ίδε».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Και σήμερα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν σπουδάσει και δεν έχουν τελειώσει κάποιο σχολείο ώστε να έχουν νόμιμα χαρτιά που θα αποδεικνύουν την πνευματική τους εργασία και μόρφωση. Όμως μου κάνει μεγάλη εντύπωση πώς ο πνευματικός κόσμος ρωτά τι τελείωσες, πώς εσύ ένας αγράμματος κηρύττεις το Ευαγγέλιο του Χριστού, με ποιο δικαίωμα κηρύττεις ή με ποιο δικαίωμα ομολογείς την πίστη σου, ποια σχολή τελείωσες κ.λ.π. Αναρωτιέμαι, για να γίνεις εκλεκτός του Θεού ή ένα σκεύος εκλογής του Θεού χρειάζεται πτυχίο και ποια σχολή το δίνει; Την αγάπη π.χ. όταν ένας την έχει, τι πτυχίο πρέπει να έχει; Όταν ένας έχει την ταπείνωση, που δίνεται το πτυχίο αυτό; Όταν ένας παρουσιάζει αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο ποιας σχολής απόφοιτος πρέπει να είναι; Νομίζω ότι ο Θεός δέχεται και ευλογεί τα έργα που συνοδεύουν τη ζωή μας και όχι τα πτυχία. Πόσοι έχουν πτυχία και αποδεικνύεται με την πάροδο του χρόνου ότι το μόνο που τους ενδιέφερε ήτο η δόξα, τα πλούτη, τα προσωπικά συμφέροντα κ.λ.π. Ας συνετιστούμε, μην κρίνουμε κατ όψιν αλλά την δικαία κρίση. Κάποτε ήθελαν να καταδικάσουν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι τους αποστόλους και κάποιος αγαθός άνθρωπος τους είπε ότι αν ένα έργο δεν είναι εκ του Θεού θα καταστραφεί και αν είναι έργο του Θεού θα μείνει και εμείς που σήμερα προτρέχουμε θα γίνουμε θεομάχοι.
Πολλοί πνευματικοί υποτίθεται άνθρωποι λόγω του εγωισμού τους δεν θέλουν να υπάρχει στα πόδια τους σήμερα άνθρωπος που δεν έχει κάποιο πτυχίο ή κάποιος που αυτοί δεν ευλόγησαν και έτσι τον πολεμούν, με αποτέλεσμα να γίνονται θεομάχοι και αργά ή γρήγορα να πέφτουν. Ο Κύριος τόνισε, μην κρίνετε ίνα μην κριθήτε, ποιος είσαι εσύ όστις κρίνεις αλλότριον οικέτην εις τον ίδιο Κύριο ίστασαι ή πίπτεις, αναπολόγητος είσαι άνθρωπε διότι εις ότι κρίνεις τον άλλον σεαυτόν καταδικάζεις. Προσοχή! Εγώ πολλές φορές δέχτηκα τάχα από ενδιαφέρον κατηγορώ. Θέλω να πω στους αδερφούς αυτούς, γιατί δεν κοιτάτε την δουλειά σας; Τι σας νοιάζει εσάς για μένα; Μήπως ενδιαφέρεστε μην κριθώ ή καταδικαστώ από τον Θεό και απολεστεί η ψυχή μου; Για μένα ενδιαφέρεστε ή για τον εαυτό σας; Σας παρακαλώ, προσέξτε, κοιτάξτε τη δουλειά σας. Μήπως εσείς έχετε εξασφαλίσει την σωτηρία σας; Πού βρίσκετε χρόνο και ασχολήστε με μένα; Κοιτάξτε τι θα κάνετε εσείς και μην σας νοιάζει για μένα. Ο Θεός θα ζητήσει από εσάς έργα θυσίας, αγάπης, ταπείνωσης και δεν θα σας βραβεύσει στο αν κρίνατε καλά τον Θωμά ή τον κάθε Θωμά. Εγώ κάνω ότι ο Θεός μου λέει, κάνετε και εσείς ότι σας λέει, μέσα από τον Λόγο του βρείτε την αποστολή σας. Μια φορά πήγα κάπου όπου κάποιος έκανε αντιαιρετικό αγώνα και έκρινε τους πάντες και τα πάντα, μόνο αυτός και οι ομοϊδεάτες του ήτο καλοί για τον Θεό. Απόρησα και είπα μέσα μου, είναι δυνατόν σήμερα να υπάρχουν τέτοια σκεπτικά και όμως χιλιάδες άνθρωποι έπεσαν στην παγίδα να αυτοαποκαλούνται εκλεκτοί. Τι να πω, είναι να απορείς. Κάποτε διάβασα σε ένα Πατερικό βιβλίο ότι ήτο ένας σε ένα μοναστήρι που έκρινε τους πάντες, έτσι ο Θεός για να τον συνετίσει έστειλε έναν άγγελο και τον ρώτησε για κάποιον που είχε πεθάνει. Εσύ παιδί μου του είπε, με την κρίση που κάνεις πήρες την θέση του Θεού. Μήπως μπορείς να μας πεις που να τον βάλουμε αυτόν τον αδερφό που πέθανε; Στον παράδεισο ή στην κόλαση; Τότε κατάλαβε το λάθος του και έπεσε καταγής και ζήτησε το έλεος του Θεού, προσοχή λοιπόν! Είναι πολλοί που θέλουν λόγω του εγωισμού που τους διακατέχει να θέλουν οι άλλοι να δεχτούν ότι κάνουν. Εγώ τους συμβουλεύω ότι δεν χρειάζεται να πείσουμε κανέναν και όταν μας ρωτάνε που πάτε να λέμε όπως ο Φίλιππος έρχου και ίδε. Πιο μεγάλη σοβαρότητα δείχνει αυτό παρά οι χίλιες κουβέντες στο να θέλουμε να δικαιολογηθούμε γι αυτό που κάνουμε. Να έχουμε εμπιστοσύνη, όποιος είναι του Θεού θα βρει τον Θεό. Εκείνο που χρειάζεται από εμάς είναι ότι όταν δούμε ότι οι συνάνθρωποί μας με ειλικρίνεια ενδιαφέρονται τότε να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν περισσότερα. Όταν τώρα θέλουν να παίξουν μαζί μας με ειρωνικές ερωτήσεις καλύτερα να τους αποφεύγουμε και να σιωπούμε. Αμήν.
Κεφ. α΄ στίχος 47
47. «Είδεν ο Ιησούς τον Ναθαναήλ ερχόμενον προς αυτόν και λέγει περί αυτού· Ιδού, αληθώς Ισραηλίτης, εις τον οποίον δόλος δεν υπάρχε»ι.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δόλος σημαίνει ο τρόπος που θέλω να εξαπατήσω κάποιον χρησιμοποιώντας όλα τα πονηρά μέσα ώστε να πετύχω το σκοπό μου. ’δολος σημαίνει κάποιος που ενεργεί με αλήθεια Χριστού μη έχων δύο ή τρεις γνώμες αλλά και περισσότερους τρόπους να παρουσιάζει τα πράγματα. ’δολος ήτο ο Ναθαναήλ, εύχομαι όλοι να του ομοιάσουμε. Ακόμη άδολος σημαίνει κάποιος που ενεργεί όπως ο Χριστός, ο οποίος έλεγε την αλήθεια αδιαφορώντας για οποιοδήποτε κόστος και αν είχε αυτό. Πολλοί έχασαν την αποστολή τους επειδή δεν ήθελαν να γίνουν αποσυνάγωγοι και συμβιβάστηκαν χρησιμοποιώντας δόλο. Ο Θεός δεν μας δέχεται με δόλο και πονηριά, προσοχή! Ακόμη, άδολος είναι εκείνος που δεν έχει πονηρία σε κανένα τομέα, ίσα ίσα παρουσιάζει ανυπόκριτη αγάπη, ειλικρινή αγάπη προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό, εκδηλώνοντας την αγάπη αυτή με θυσία. Αμήν!
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
Κεφ. β΄ στίχοι 1 2
1. «Και την τρίτην ημέραν έγεινε γάμος εν Κανά της Γαλιλαίας και ήτο η μήτηρ του Ιησού εκεί.
2. Προσεκλήθη δε και ο Ιησούς και οι μαθηταί αυτού εις τον γάμον».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η τρίτη ημέρα ξημερώνει μετά το 2000, σήμερα ξεκίνησε η τρίτη ημέρα. Για τον Θεό μία μέρα είναι χίλια έτη. Πέρασαν δύο ημέρες και τώρα είμαστε στην αρχή της τρίτης ημέρας. Τα πρώτα εκατό χρόνια αυτής της ημέρας θα συντελεστούν πολλά γεγραμμένα που αφορούν την ίδρυση της βασιλείας του Θεού μέσα μας και γύρω μας.
Η Γαλιλαία ήτο ελληνική αποικία και συμβολίζει ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει πνευματικό γάμο όπου θα έρθει και ο Χριστός και θα μοιράσει απλόχερα τον πνευματικό οίνο ο οποίος θα αποτελείται από Πνεύμα ’γιο χωρίς μέτρο, όπου η αγάπη, η χαρά, η σοφία και η άφθαρτη ζωή θα ποτίσει όλα τα έθνη. Εύχομαι να ζήσουμε όλοι το σχέδιο της βασιλείας του Θεού το οποίο άρχισε να εξελίσσεται δια του Αγίου Πνεύματος και της ζώσας φωνής του ζώντος Θεού στον ελλαδικό χώρο. Αλλά ο Θεός όμως δεν είναι προσωπολήπτης. Θα συναντήσουμε και σε άλλους λαούς τα στοιχεία της βασιλείας του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. β΄ στίχος 4
4. «Λέγει προς αυτήν ο Ιησούς· Τι είναι μεταξύ εμού και σου, γύναι; δεν ήλθεν έτι η ώρα μου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πολλές φορές αποκτούμε οικειότητα η οποία καταργεί το σεβασμό. Αυτό εκδηλώνεται πιο πολύ στις οικογένειες. Έτσι και εδώ σε αυτή την περίπτωση η Παναγία ξέχασε το ποιος ήταν ο Κύριος και του μίλησε σαν να είναι ο γιος της, το παιδί της που έπρεπε να το συμβουλεύσει. Πρέπει να σεβόμεθα τον οποιονδήποτε συνάνθρωπο είτε όταν αναπτύσσεται φιλία μεταξύ μας είτε όταν δημιουργείται οικογένεια. Ενθυμείσθε ότι ο Λόγος του Θεού αναφέρει ότι ουδείς προφήτης στον τόπο του λόγω της οικειότητας. Εμείς όλοι αφού έχουμε γνώση των πραγμάτων στο πως έχουν, θα πρέπει να αποφεύγουμε την οικειότητα και να ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους που υπάρχουν δίπλα μας ώστε να μην πέφτουμε στην παγίδα της οικειότητας, η οποία μας καταργεί τον σεβασμό και μας οδηγεί στην κακή συνήθεια που πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν σήμερα ώστε να παρεμβαίνουν στη ζωή των άλλων συνανθρώπων τους έχοντας γνώμη για τα πάντα και για τους πάντες. Δεν έχουμε δικαιώματα σε κανέναν άνθρωπο, ούτε εξουσίες πάνω τους και θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να μετέχουμε στη ζωή τους. Διαφορετικά θα έρθει η ώρα που ο άνθρωπος αυτός θα φτάσει στο πνευματικό επίπεδο του Κυρίου, θα εννοήσει την πτώση του η οποία χάριζε στον καθένα το δικαίωμα να γίνεται ρυθμιστής στη ζωή του και θα απαντήσει ως εξής, τι είναι μεταξύ εμού και σου γύναι ή φίλε ή αδερφέ ή πατέρα ή μητέρα κ.λ.π.
Κεφ. β΄ στίχοι 14 16
14. «Και εύρεν εν τω ιερώ, τους πωλούντας βόας και πρόβατα και περιστεράς και τους αργυραμοιβούς καθημένους.
15. Και ποιήσας μάστιγα εκ σχοινίων, εδίωξε πάντας εκ του ιερού και τα πρόβατα και τους βόας και τα νομίσματα των αργυραμοιβών έχυσε και τας τραπέζας ανέτρεψε,
16. και προς τους πωλούντας τας περιστεράς είπε· Σηκώσατε ταύτα εντεύθεν· μη κάμνετε τον οίκον του Πατρός μου οίκον εμπορίου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Θεός φανέρωσε ότι το σώμα ημών ναός του εν ημίν Αγίου Πνεύματος εστι και ο φθείρων τον ναόν του Θεού τούτον θέλει φθείρει ο Θεός. Εδώ ο Κύριος συνάντησε μια υποκρισία και αυτή ήταν ότι οι δούλοι που έθεσε ο Πατέρας του για να υπηρετούν τον Θεό και τον άνθρωπο στη γη, άφησαν την ουσία και μετέτρεψαν το ναό του Θεού, το σώμα ημών σε κτιστό ναό υλικό δημιουργώντας τέτοιες συνθήκες ώστε μέσα στο ναό να εμπορεύονται οι υποτιθέμενοι δούλοι του Θεού διάφορα υλικά αντικείμενα ώστε να εισπράττουν χρήματα, τα οποία αποθήκευαν στα θυλάκιά τους. Έτσι, έπρεπε με την παρουσία του ο Κύριος να γκρεμίσει τους ναούς του εμπορίου και να φανερώσει τους ναούς του Αγίου Πνεύματος, οι οποίοι είναι τα σώματα ημών. Εύχομαι, όλοι να εννοήσουμε την πράξη αυτή του Κυρίου και να αποφεύγουμε το ψέμα που δυστυχώς υπάρχει μέχρι σήμερα. Ο Θεός αδερφάκια μου δεν είναι έξω από εμάς και δεν δοξάζεται έξω από εμάς αλλά ζει, υπάρχει, αναπτύσσεται, εξελίσσεται μέσα σε εμάς με καρπούς, χαρίσματα και σημεία του Αγίου και Παναγίου Πνεύματος. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί το κατ εικόνα και το καθ ομοίωση. Πρέπει να γίνουμε όλοι σκεύη εκλογής με θεοφόρα πνευματική σοφία και άγια αναμάρτητα σώματα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. β΄ στίχοι 24 25
24. «Αυτός δε ο Ιησούς δεν ενεπιστεύετο εις αυτούς, διότι εγνώριζε πάντας,
25. και διότι δεν είχε χρείαν διά να μαρτυρήση τις περί του ανθρώπου· επειδή αυτός εγνώριζε τι ήτο εντός του ανθρώπου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Με το γνώθι σαυτόν το οποίο ο Θεός ενέπνευσε μέσα μας, θα μπορέσουμε να διακρίνουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε αυτοκριτική. Είδαμε λοιπόν ότι μέσα μας υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία τα οποία κρύβονται. Ο Κύριος όμως γνώριζε ότι υπάρχει μέσα μας ο πονηρός, ο οποίος κρύβεται κάτω από το πέπλο της μορφής ευσεβείας που έχουμε υιοθετήσει. Σήμερα λοιπόν όλοι εμείς με την προσπάθεια που κάνουμε βλέπουμε ότι είχε δίκιο και καλά έκανε και δεν εμπιστευόταν κανέναν. Το ίδιο συμβαίνει και μ εμάς, δεν μας εμπιστεύεται. Για να μας εμπιστευτεί ο Θεός θα πρέπει πρώτα να τον ακολουθήσουμε. Τον ακολουθούμε όταν μελετάμε τον Λόγο του Θεού ώστε να υιοθετήσουμε τις αρχές του, δεύτερον θα πρέπει να μετανοήσουμε. Μετάνοια σημαίνει μετά εννόησα τον λάθος τρόπο ζωής που είχα επιλέξει. Τρίτον, χρειάζεται αναγέννηση. Τέταρτον, να γίνουμε ιδεώδεις άνθρωποι, πέμπτον να αφιερωθούμε. Αφιέρωση σημαίνει να μελετώ, να κηρύττω και να εφαρμόζω τις ευαγγελικές αλήθειες, οι οποίες αναπτύσσουν μέσα μας το ευαγγέλιο της βασιλείας. Όταν αυτά έλθουν σε έναν άνθρωπο τότε αυτός ο άνθρωπος θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του Θεού, ώστε Θεός και άνθρωπος να συνεργάζονται και να συμπορεύονται εις τον αιώνα των αιώνων με σκοπό να επικρατήσει το θέλημα του Πατέρα Θεού όπως στον ουρανό έτσι και στη γη. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
Κεφ. γ΄ στίχος 3
3. «Απεκρίθη ο Ιησούς και είπε προς αυτόν· Αληθώς, αληθώς σοι λέγω, εάν τις δεν γεννηθή άνωθεν, δεν δύναται να ίδη την βασιλείαν του Θεού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
’νωθεν γεννιέται ο άνθρωπος όταν εφαρμόζει τον Λόγο του Θεού. Αυτός ο άνθρωπος εκδηλώνει την άνωθεν αγάπη του ως προς τον Θεό και ως προς τον συνάνθρωπο εφαρμόζοντας την ανυπόκριτη αγάπη ως προς τον Θεό και ως προς τον πλησίον. ’νωθεν έχει γεννηθεί ακόμη ο άνθρωπος που ακολουθεί τον Χριστό κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. ’νωθεν γεννιέται ο άνθρωπος εκείνος που διακατέχεται από την εκδήλωση του Αγίου Πνεύματος, εφαρμόζοντας τις εντολές του Αγίου Πνεύματος και εκπληρώνοντας αυτές στη ζωή του. Πάντως αυτός που έχει γεννηθεί άνωθεν θα το γνωρίζει ο ίδιος και θα το μαρτυρούν στην καθημερινότητά του φίλοι, αδελφοί, εχθροί. Οι πάντες θα υποκλίνονται στον αναγεννημένο άνθρωπο. ’νωθεν γεννιέται αυτός που νουθετείται από τον ίδιο τον Θεό. Κάτωθεν γεννιέται ο άνθρωπος ο οποίος στηρίζει τη ζωή του στα χρήματα και στην ύλη, διακατεχόμενος από ξερούς τύπους και εντάλματα ανθρώπων, μη γένοιτο εις ημάς.
Κεφ. γ΄ στίχος 5
5. «Απεκρίθη ο Ιησούς· Αληθώς, αληθώς σοι λέγω, εάν τις δεν γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, δεν δύναται να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το ύδωρ συμβολίζει την μετάνοια, η οποία είναι το πρώτο στάδιο που ο άνθρωπος θα πρέπει να διέλθει. Το βάπτισμα στο νερό δημιουργεί συνείδηση Χριστού, ώστε μετέπειτα διά Πνεύματος Αγίου να διέλθει ο άνθρωπος αυτός στο επόμενο στάδιο που είναι η αναγέννηση. Πολλοί άνθρωποι γίνονται χριστιανοί στο όνομα και βαπτίζονται στο ύδωρ όμως δεν αναγεννιούνται ώστε να βαπτιστούν και διά Πνεύματος Αγίου. Αυτό έχει θετικές επιπτώσεις όμως δεν έχει εξέλιξη, δεν έχει το κατ εικόνα και το καθ ομοίωση. Η βάπτιση του Αγίου Πνεύματος γίνεται δια επιθέσεων των χειρών εκείνων των ανθρώπων που έχουν την εξουσία υπό του Θεού να μεταδίδουν το ’γιο Πνεύμα. Αν δεν υπάρχει άνθρωπος απεσταλμένος ώστε να μεταδώσει το ’γιο Πνεύμα τότε χρειάζεται μελέτη, εφαρμογή και πολύ προσευχή ώστε να το λάβει απευθείας ο άνθρωπος αυτός υπό του Θεού. Όταν γίνει αυτό τότε θα πετύχουμε το Θεοί έστε και τελευταία θα πετύχουμε το καθ ομοίωση.
Κεφ. γ΄ στίχος 8
8. «Ο άνεμος όπου θέλει πνέει και την φωνήν αυτού ακούεις, αλλά δεν εξεύρεις πόθεν έρχεται και που υπάγει· ούτως είναι πας, όστις εγεννήθη εκ του Πνεύματος».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στη ζωή μου συνάντησα ανθρώπους οι οποίοι παρόλο που είχαν μεγάλη πνευματική βοήθεια δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν ούτε κατ ελάχιστο την αναγέννηση. Επίσης συνάντησα ανθρώπους που τους είπα μία κουβέντα και εννόησαν όλο σχεδόν το σχέδιο του Θεού, το οποίο φέρνουν στη ζωή τους με χαρά χωρίς κανένα εμπόδιο. Αυτό σημαίνει να γεννηθεί εκ του πνεύματος. Και όπως τον άνεμο δεν τον καταλαβαίνεις από που έρχεται και που υπάγει έτσι αναγεννιέται και ο άνθρωπος που διέπεται από το ’γιο Πνεύμα. Εύχομαι όλοι να εννοήσουμε το κάλεσμα του Χριστού και χωρίς εμπόδια να το αναπτύξουμε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. γ΄ στίχος 12
12. «Εάν τα επίγεια σας είπον και δεν πιστεύητε, πως, εάν σας είπω τα επουράνια, θέλετε πιστεύσει;».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα επίγεια ειπώθηκαν διά μέσω των αγγέλων και διά μέσω των προφητών, τα οποία επανέλαβε και ο Κύριος. Τα επίγεια είναι οι παραβολές, τα θαύματα και τελευταία τα τυπικά του κάθε δόγματος. Τα επουράνια είναι, εγώ ειμί το φως του κόσμου, ο ακολουθών εμέ ου μη περιπατήσει εν τη σκοτία αλλά έχει το φως της ζωής. Ουράνιο είναι, και πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα. Ουράνιο είναι η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής, ουράνιο είναι η αναγέννηση, είναι η κατάργηση της αμαρτίας, είναι η ύδριση της βασιλείας του Θεού μέσα μας και γύρω μας, η κατάργηση της φθοράς και του θανάτου. Τελευταία η δευτέρα έλευση του Κυρίου και θέλω σκηνώση μετ αυτών και αυτοί έσονται λαοί μου και εγώ θα ειμαι Θεός τους. Ουράνιο ακόμη είναι η κρίση των ζώντων, τα χίλια χρόνια με τον Χριστό, η πρώτη ανάσταση και τελευταία η γενική ανάσταση. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. γ΄ στίχος 13
13. Και ουδείς ανέβη εις τον ουρανόν ειμή ο καταβάς εκ του ουρανού, ο Υιός του ανθρώπου, ο ων εν τω ουρανώ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν υπάρχει ουρανός και γη, τα πάντα είναι ουράνια σώματα και ανήκουν στον ουρανό. Δεν εννοεί λοιπόν χιλιομετρική απόσταση αλλά πνευματική απόσταση. Αυτή είναι που χωρίζει τους ανθρώπους από τον Θεό. Θα πρέπει να μετανοήσουμε, να αναγεννηθούμε, να κάνουμε το θέλημα του Θεού ώστε να ανεβούμε στον πνευματικό ουρανό όπου εκεί θα συναντήσουμε τον Θεό, ο οποίος θα μας εξασφαλίσει μία άγια, ουράνια, μακαριώδης ζωή. Αυτό εύχομαι εις όλα τα πνευματικά παιδιά που ανήκουν στην Φωνή Θεού και σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. γ΄ στίχος 15
15. διά να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για να μην απολεστεί ουδείς χρειάζεται οργανωτική, ατομική και συνολική αφιέρωση η οποία θα οδηγήσει στην αναγέννηση. Αυτή η αφιέρωση δημιουργείται με το να εντάξουμε σε καθημερινή βάση στη ζωή μας τη σπουδή της Αγίας Γραφής, ώστε να εννοήσουμε τα ρήματα, τα δρώμενα του Αγίου Ευαγγελίου τα οποία θα μας εξασφαλίσουν ουράνια και επίγεια αγαθά. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. γ΄ στίχος 16
16. Διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή, διά να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ποιος πατέρας θα θυσίαζε τον μονάκριβό του γιο για να σώσει τον αποστάτη μη αναγεννημένο, αμαρτωλό άνθρωπο; Ουδείς! Αυτή είναι η μέγιστη αγάπη του Θεού διά τον πεσόντα άνθρωπο. Εάν ο Πατέρας για τον αμαρτωλό άνθρωπο θυσιάζει τον γιο του τον μονάκριβο τι άραγε θα δύναται να ποιήσει για τον αναγεννημένο άνθρωπο κατά Θεό που θυσιάζεται και εργάζεται νυχθημερόν για την δόξα του Θεού και την ίδρυση της βασιλείας αυτού όπως στον ουρανό και στη γη; Είμαι σίγουρος ότι θα του χαρίσει ουράνια και επίγεια αγαθά. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. γ΄ στίχος 17
17. Επειδή δεν απέστειλεν ο Θεός τον Υιόν αυτού εις τον κόσμον διά να κρίνη τον κόσμον, αλλά διά να σωθή ο κόσμος δι' αυτού.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πολλοί φοβούνται να ακολουθήσουν τον Θεό και ο λόγος είναι διότι δεν τον γνωρίζουν, δεν τον ακολουθούν πνευματικά. Δεν μελετούν την Αγία Γραφή ώστε να συλλάβουν ότι ο Κύριος ήρθε στον κόσμο να αναγεννήσει τον άνθρωπο, να τον φωτίσει, να τον εξελίξει, να τον σώσει από τον διάβολο {διαβολή}, από την αμαρτία, από την φθορά και τον θάνατο και κατά συνέπεια να μπορέσει ο άνθρωπος να τον ακολουθήσει τον Πατέρα Θεό κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Στην αρχή ίσως είναι δύσκολα για τον πεσόντα άνθρωπο να εννοήσει τον αναγεννημένο άνθρωπο Χριστό, όμως ο επιμένων νικά. Κατόπιν με την βοήθεια του Κυρίου ο νικητής ο οποίος θα κάνει βεβαία την κλίση θα σώσει την ψυχή και το σώμα του. Η δεύτερη αιτία που δεν ακολουθούν οι άνθρωποι τον Θεό είναι ότι οι πνευματικοί ηγέτες διά του Θεού φοβερίζουν τον άνθρωπο λέγοντας πως ο Θεός θα σου κάνει αυτό ή το άλλο. Αυτοί είναι και λέγονται Νικολαίτες, έτσι τους αναφέρει ο Κύριος στην Αποκάλυψη. Αυτοί παρουσιάστηκαν στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, το κήρυγμά τους ήτο να φοβερίζουν και να εισπράττουν χρήματα, αναπτύσσοντας μάλιστα στους ανθρώπους που τους ακολουθούσαν εντάλματα ανθρωπων και όχι το θέλημα του Θεού. Η Φωνη του Θεού καλεί τους ανθρώπους να πάρουν τον Λόγο του Θεού, την Καινή Διαθήκη στα χέρια τους ώστε διά μέσω αυτής να γνωρίσουν οι άνθρωποι τον Θεό, ο οποίος θα τους γεμίσει Πνεύμα ’γιο και σοφία Θεού συναρπάζουσα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. γ΄ στίχος 18
18. «Όστις πιστεύει εις αυτόν δεν κρίνεται, όστις όμως δεν πιστεύει είναι ήδη κεκριμένος, διότι δεν επίστευσεν εις το όνομα του μονογενούς Υιού του Θεού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μόνος του ο κάθε άνθρωπος κρίνεται με την αποστροφή του έναντι του καλέσματος του Χριστού. Όταν δεν θέλεις τον Χριστό σημαίνει ότι δεν θέλεις την αγάπη, τη χαρά, την ειρήνη, τη σοφία, την αναγέννηση, την εξέλιξη, την πνευματική αναγέννηση, τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, τα σημεία που εκδηλώνει ο πιστός τα οποία φανερώνονται στο τελευταίο κεφάλαιο του κατά Μάρκου Ευαγγελίου. ’ρα, όταν δεν θέλεις τα ανωτέρω αφήνεις να εννοηθεί ότι θέλεις την αμαρτία, τον εγωκεντρικό εγωισμό, τα πάθη, την φθορά και τον θάνατο. ’ρα μόνος του ο καθένας οδηγείται στον θάνατο ή στην απώλεια. Πρέπει να προσέξουμε διότι ο Θεός άπαξ και δις καλεί τον άνθρωπο. Και θα κλάψουμε πικρά αν δεν καταλάβουμε το κάλεσμα του ουρανού το οποίο εκφράζεται με το επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. γ΄ στίχος 19
19. «Και αύτη είναι η κρίσις, ότι το φως ήλθεν εις τον κόσμον και οι άνθρωποι ηγάπησαν το σκότος μάλλον παρά το φώς· διότι ήσαν πονηρά τα έργα αυτών».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν εννοεί το φυσικό φως, εννοεί το φως που είναι ο Χριστός, το πνευματικό φως, το οποίο απαρτίζεται από την αλήθεια του Ευαγγελίου, από τη ζωή την αιώνιο. Το σκότος είναι το ψέμα, ο θάνατος, η ύλη, τα συμφέροντα, οι φιλοδοξίες, η άγνοια του Λόγου του Θεού και οι εγωισμοί. Μέσα μας υπάρχει το φως και το σκότος. Όταν κάποιος έχει προορισμό σωτηρίας το φως του Χριστού καθημερινά αυξάνει και φωτίζει τον άνθρωπο που εργάζεται τα του Θεού. Όταν κάποιος έχει προορισμό απωλείας τότε το σκότος, η αμαρτία μεγαλώνει και καταβάλλει σιγά σιγά όλο του το είναι, με φυσική συνέπεια ο άνθρωπος αυτός να πράττει τα έργα του πονηρού. Μη γένοιτο!
Κεφ. γ΄ στίχοι 20 21
20. «Επειδή πας, όστις πράττει φαύλα, μισεί το φως και δεν έρχεται εις το φως, διά να μη ελεγχθώσι τα έργα αυτού·
21. όστις όμως πράττει την αλήθειαν, έρχεται εις το φως, διά να φανερωθώσι τα έργα αυτού ότι επράχθησαν κατά Θεόν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτός είναι ο λόγος που οι πρώτοι αποφεύγουν τον Χριστό διότι η αμαρτία κάλυψε το νου και όλο το σώμα τους. ’ρα όταν μιλάμε σε αυτούς για τα έργα του φωτός τότε αυτοί στρέφονται αρνητικά ως προς εμάς και με ειρωνικό ύφος μας αποφεύγουν. Όταν όμως κάποιος έχει Θεό μέσα του, έχει προορισμό σωτηρίας. Όταν ακούσει κήρυγμα ανοίγει τα αυτιά του και δέχεται το κήρυγμα του Χριστού σαν διψασμένη γη, δέχεται το ύδωρ το ζων το οποίο του χαρίζει ευφορία και άπειρη χαρά. Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει κανένα πρόβλημα να το ακούει και να νουθετείται από αυτό κατόπιν και όταν ο Θεός φανερώσει τα έργα του κατά την ημέρα της κρίσεως δεν έχει λόγους να αποστραφεί την κρίση του Θεού, ο λόγος διότι γνωρίζει ότι έπραξε κατά Θεό. Όταν όμως ένας άνθρωπος δεν πράττει τα έργα του Θεού τότε αποστρέφεται τον Θεό και απομακρύνεται από αυτόν όπως ο Κάιν ο οποίος δεν ήθελε να δει και να ακούσει τον Θεό. Μία προσοχή χρειάζεται ώστε να καταλάβουμε το κάλεσμα του Χριστού το οποίο θα μας εξασφαλίσει άφθαρτα και αθάνατα στοιχεία, τα οποία θα συνοδεύουν τη ζωή μας εις άπαντες τους αιώνες. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. γ΄ στίχος 22
22. «Μετά ταύτα ήλθεν ο Ιησούς και οι μαθηταί αυτού εις την γην της Ιουδαίας και εκεί διέτριβε μετ' αυτών και εβάπτιζεν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το βάπτισμα στο ύδωρ είναι τύπος και δείχνει την καλή προαίρεση να ακολουθήσουμε τον Χριστό, δείχνει θετική πρόθεση στο να θέλουμε να κάνουμε το θέλημα του Θεού. Ο Κύριος όμως τόνισε στον Νικόδημο, εάν τις δεν γεννηθή άνωθεν δεν δύναται να ίδη την βασιλείαν του Θεού. Για τον λόγο αυτό την ημέρα της Πεντηκοστής ο Θεός έστειλε το ’γιο Πνεύμα και αυτό ενίσχυσε τους αποστόλους να εκβάλλουν διαπαντός τον φόβο που είχαν στους Ιουδαίους, μάλιστα διά του Αγίου Πνεύματος σαγήνευσαν την οικουμένη. Το ’γιο Πνεύμα δίδεται δια της επιθέσεως των χειρών ή διά της πίστεως εις αυτό και εις τον τρισυπόστατο Θεό μετά από τον σχετικό καθαρισμό και αγιασμό. Μάλιστα ανάλογα τον αγιασμό και την αποστολή δίδεται περισσότερο ή λιγότερο. Ο Κύριος είχε λόγω της αγιότητάς του το πνεύμα χωρίς μέτρο και γι αυτό το λόγο ενεργούνταν διά του λόγου του θαύματα πίστεως και σοφίας. Ο Θεός και σήμερα μετα δύο χιλιάδες χρόνια φανέρωσε στην Φωνή Θεού, στην γενιά μας τον τρόπο ώστε να το έχουμε σήμερα το ’γιο Πνεύμα μέσα μας κι εμείς και δι αυτού να χαράζουμε στη ζωή μας νέο τρόπο σκέψης και νέα ζωή κατά Θεό. Μάλιστα μας έδωσε και την δύναμη να μπορούμε να το μεταδίδουμε ώστε και οι λαμβάνοντες αυτό να μαρτυρούν ότι ο Θεός ζει, κινείται και ενεργεί ουσιαστικά στη ζωή τους. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Ο Κύριος φανέρωσε για το ’γιο Πνεύμα τα εξής: συμφέρει υμίν ίνα εγώ απέλθω, εάν γαρ εγώ μη απέλθω ο Παράκλητος ουκ ελεύσεται προς υμάς, ελθών εκείνος θέλει ελέγξει τον κόσμον περί αμαρτίας, περί δικαιοσύνης και περί κρίσεως. Ακόμη για να συλλάβουμε την μεγάλη αξία του φανέρωσε τα εξής: όποιος βλασθημήσει τον Πατέρα ή τον Υιό έχει συγχώρεση, όποιος όμως βλασθημήσει το ’γιο Πνεύμα δεν έχει συγχώρεση ούτε στον παρόντα ούτε εις τον μέλλοντα αιώνα και ο λόγος διότι είναι ο εργολάβος της θεότητας. Προσοχή λοιπόν. Αμήν.
Κεφ. γ΄ στίχος 27
27. «Απεκρίθη ο Ιωάννης και είπε· Δεν δύναται ο άνθρωπος να λαμβάνη ουδέν, εάν δεν ήναι δεδομένον εις αυτόν εκ του ουρανού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτή είναι η αλήθεια! Ο απ. Ιάκωβος αναφέρει ότι πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον είναι άνωθεν καταβαίνον από του Πατρός των φώτων, εις τον οποίον δεν υπάρχει αλλοίωσις ή σκιά μεταβολής. Εάν ένα έργο δεν είναι εκ του Θεού αργά ή γρήγορα θα καταστραφεί. Εάν όμως είναι εκ του Θεού και εμείς το περιφρονούμε ή το πολεμάμε τότε γινόμεθα θεομάχοι και ο ίδιος ο Θεός γίνεται στη ζωή μας αντίπαλος. Προσοχή λοιπόν. Όταν ο ίδιος ο Κύριος τόνισε το μην κρίνετε ίνα μην κριθήτε, αυτό που ήθελε να τονίσει ήτο να φυλάξει τον άνθρωπο από την εύκολη κρίση ώστε να μην γίνει θεομάχος. Πρέπει να ξέρουμε ότι άλλες οι βουλές του Θεού και άλλες των ανθρώπων. Πάντως αν μάθουμε τις βουλές του Θεού τον μόνο που θα κρίνουμε και θα διορθώνουμε είναι τον ίδιο μας τον εαυτό. Εμένα ο Θεός με έμαθε να μην βλέπω οποιαδήποτε αγαθή προσπάθεια αρνητικά και τίποτα δεν με κάνει να παραβαίνω αυτή την εντολή. Ο καθένας αν λέει ψέματα αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει. Αφού αυτός που λέει ψέματα περιφρονεί τον Θεό και την δημιουργία που στηρίζεται στην αλήθεια. Εμένα τι με νοιάζει τι κάνει ο συνάνθρωπός μου; Ας κοιτάξουμε την δουλειά μας και ας έχουμε εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. γ΄ στίχος 31
31. «Ο ερχόμενος άνωθεν είναι υπεράνω πάντων. Ο ων εκ της γης εκ της γης είναι και εκ της γης λαλεί· ο ερχόμενος εκ του ουρανού είναι υπεράνω πάντων».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η διδασκαλία της γης για όλους τους εν γη πνευματικά ζώντες είναι κτητική και ζωώδης, έχοντας σαν πρωταρχικό στοιχείο το εγώ, δεύτερο το δικό μου και τρίτο το φάγωμεν, πίωμεν αύριον γαρ αποθνήσκομεν. Όταν αναπτυχθεί σοφία στους γήινους ανθρώπους τότε και αυτή την εμποροποιούν και την προσφέρουν με αντάλλαγμα τα χρήματα. Χωρίς χρήματα δυστυχώς ο κόσμος αυτός δεν δουλεύει. Όταν όμως κάποιος έρχεται από τον ουρανό η διδασκαλία του είναι η θυσία, η αγάπη η ανυπόκριτη η οποία ενεργεί με το δωρεάν έλαβες δωρεάν δώσε. Με λίγα λόγια η γη έχει συμφέροντα και προσωπικές, εγωιστικές φιλοδοξίες ενώ ο ουρανός έχει τον Λόγο του Θεού (Καινή Διαθήκη), η οποία εκφράζεται με το παράδειγμα του Κυρίου. Επίσης έχει σαν βάση πως εάν αγωνιστείς να μην πεθάνει ο αδελφός σου δεν θα πεθάνεις εσύ. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε το γνώθι σαυτόν ώστε να δούμε τι είμεθα, γη ή ουρανός. Πάντως ο ουρανός είναι άπειρος και η γη μπροστά του είναι ένα μόριο ακόμη και στον φυσικό τομέα. Ακριβώς και στον πνευματικό, η σοφία του κόσμου είναι ενός κόκκου άμμου έμπροσθεν της πολυποίκιλης σοφίας του Θεού η οποία εμπεριέχει την αγάπη και την άφθαρτη, αθάνατη ζωή. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. γ΄ στίχοι 34 35
34. «Διότι εκείνος, τον οποίον απέστειλεν ο Θεός, τους λόγους του Θεού λαλεί· επειδή ο Θεός δεν δίδει εις αυτόν το Πνεύμα με μέτρον.
35. Ο Πατήρ αγαπά τον Υιόν και πάντα έδωκεν εις την χείρα αυτού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Ιωάννης εδώ μαρτυρεί περί του Κυρίου ο οποίος εφάρμοσε τις εντολές του Πατέρα Θεού και έλαβε το Πνεύμα το ’γιο χωρίς μέτρο. Εμείς δεν λαμβάνουμε το ’γιο Πνεύμα χωρίς μέτρο, διότι η πίστη μας είναι σκιώδης και όχι ζώσα. Καθώς η αγάπη μας είναι στα λόγια και όχι στα έργα (ούτος ο λαός με τα χείλη με τιμά, η δε καρδία αυτού πόρρω απέχει απ εμού). Όταν αυτά τα αλλάξουμε και γίνει η πίστη μας ζώσα και η αγάπη μας θυσία για τον Θεό και τον συνάνθρωπο τότε θα δοθεί η άδεια από τον Θεό να αυξάνουμε σε πνεύμα και σοφία Θεού. Γένοιτο αμήν.
Όταν δεν εφαρμόσουμε τότε θα κλέψουμε την γνώση όσων εργάστηκαν και θα πέσουμε στην παγίδα να νομίζουμε ότι είμεθα εκλεκτοί του Θεού. Χρειάζεται προσοχή! Όταν όμως λάβουν χώρα αυτά στη ζωή μας ο Θεός θα μας αγαπά και θα μαρτυρά στους αγγέλους και στους ανθρώπους για εμάς, ώστε κατόπιν να χρησιμοποιηθούμε υπό του Θεού και να γίνουμε στη ζωή των συνανθρώπων μας αναμορφωτές αυτών. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. γ΄ στίχος 36
36.«Όστις πιστεύει εις τον Υιόν έχει ζωήν αιώνιον· όστις όμως απειθεί εις τον Υιόν δεν θέλει ιδεί ζωήν, αλλ' η οργή του Θεού μένει επάνω αυτού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όποιος πιστεύει στον Χριστό με σκιώδη πίστη θα ζήσει διά της αναστάσεως. Όποιος πιστεύει στον Χριστό με ζώσα πίστη και εφαρμόσει τον Λόγο του Θεού δεν θα πεθάνει αλλά θα ζήσει αιώνια και ο λόγος είναι διότι ο Κύριος θα ευαρεστηθεί εις αυτόν και θα του φανερώσει τον πνευματικό και τον φυσικό επενδύτη. Ζώσα πίστη σημαίνει πίστη αδιασάλευτη στη ζωή και όχι στο θάνατο. Μάλιστα αυτός που θα αναπτύξει την ζώσα πίστη θα έχει ζωή αιώνιο, διότι ο Χριστός έφερε με την παρουσία του και τον τρόπο ζωής του τον φυσικό και τον πνευματικό επενδύτη. Ο οποίος επενδύτης έχει την δύναμη να καταργήσει την φθορά και τον θάνατο. Μάλιστα αναφέρεται στον Λόγο του Θεού ότι ο Κύριος είναι ο μόνος ο οποίος έχει αθανασία, έχει ένα φως οικών απρόσιτον και αυτό είναι ο αγιασμός και η άφθαρτη, αθάνατη ζωή.
Όταν οι άνθρωποι καταλάβουν τον Χριστό και την διδασκαλία του τότε όλοι θα τρέξουν να τον αγκαλιάσουν, να αγκαλιάσουν τον φωτισμό του πνεύματος, τον αγιασμό, την άφθαρτη, αθάνατη ζωή, τα οποία καταργούν από μέσα μας όλα τα φθοροποιά στοιχεία. Ο Θεός δεν είναι οργή, είναι αγάπη. Οργή είναι ο διάβολος και εν συντομία αναφέρεται έτσι στην Αγία Γραφή. Όταν κάποιος δεν θέλει τον Χριστό, θέλει τον διάβολο που σημαίνει άγνοια, μωρία πνεύματος, εγωισμός, φθορά, ασθένεια, θάνατο. Ας το αποφασίσουμε να εντάξουμε τη ζωή μας με τον Χριστό ώστε να φτάσουμε διά του αγώνα στη ζωή την άφθαρτη και αιώνια. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ
Κεφ. δ΄ στίχοι 10 11
10. «Απεκρίθη ο Ιησούς και είπε προς αυτήν· Εάν ήξευρες την δωρεάν του Θεού και τις είναι ο λέγων σοι, Δος μοι να πίω, συ ήθελες ζητήσει παρ' αυτού και ήθελε σοι δώσει ύδωρ ζων.
11. Λέγει προς αυτόν η γυνή· Κύριε, ούτε άντλημα έχεις και το φρέαρ είναι βαθύ· πόθεν λοιπόν έχεις το ύδωρ το ζων;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ύδωρ ζων είναι η ζωή του Κυρίου, είναι η διδασκαλία αυτού. Το ρήμα του Θεού είναι πηγή ζωής και εννοεί το Πνεύμα το ’γιο, το οποίο όταν ο άνθρωπος το εννοήσει και με το σχετικό αγώνα εισέλθει μέσα του χωρίς μέτρο τότε θα καταλάβει τι εννοεί ο Κύριος εδώ. Το ’γιο Πνεύμα ανήκει στα ανεκλάλητα και δεν μπορεί ο άνθρωπος να εννοήσει την πηγή αυτή που φέρνει ζωή, αφθαρσία και αθανασία. Μόνο όταν το λάβει θα καταλάβει τις ευεργετικές δυνατότητές του.
Κεφ. δ΄ 23 24
23. «Πλην έρχεται ώρα και ήδη είναι, ότε οι αληθινοί προσκυνηταί θέλουσι προσκυνήσει τον Πατέρα εν πνεύματι και αληθεία· διότι ο Πατήρ τοιούτους ζητεί τους προσκυνούντας αυτόν.
24. Ο Θεός είναι Πνεύμα και οι προσκυνούντες αυτόν εν πνεύματι και αληθεία πρέπει να προσκυνώσι».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όλοι οι λαοί του κόσμου και ειδικότερα οι Εβραίοι προσκυνούσαν τον Θεό σε συγκεκριμένους χώρους όπως ναούς, εκκλησίες, συναγωγές, θυσιαστήρια. Όμως από της παρουσίας του Κυρίου και μετέπειτα γκρεμίστηκαν τα μεσότοιχα και τώρα ο κάθε άνθρωπος δύναται να ομιλεί με τον Θεό σε κάθε τόπο όπου και αν βρίσκεται. Η συνομιλία με τον Θεό γίνεται στην αρχή με το να μελετούμε την Αγία Γραφή, σε αυτή την περίπτωση ο Θεός μιλάει σε εμάς. Ο δεύτερος τρόπος είναι η προσευχή, με αυτόν τον τρόπο του μιλάμε εμείς. Έτσι γίνεται διάλογος με τον Θεό. Όταν ο άνθρωπος εννοήσει και εμβαθύνει διά της εφαρμογής στη ζωή του πάνω στο θέλημα του Θεού, τότε ο Θεός μιλά στον άνθρωπο αυτόν απευθείας δια Πνεύματος Αγίου. Όμως για να φτάσει σε αυτό το σημείο χρειάζεται αφιέρωση, ειλικρίνεια, θέληση και κατόπιν ο Πατέρας, ο Υιός και το ’γιο Πνεύμα θα κατοικεί μέσα στον άνθρωπο αυτόν που αφιερώθηκε ώστε να κάνει το θέλημα του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. δ´ στίχος 26
26. «Λέγει προς αυτήν ο Ιησούς· Εγώ είμαι, ο λαλών σοι».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για να πει ο Κύριος στην γυναίκα αυτή εγώ είμαι πάει να πει ότι είδε μέσα της την ταπείνωση και την ανυπόκριτη αγάπη που είχε ως προς τον Θεό. Σήμερα ο Κύριος κρύβεται από τους ανθρώπους και κάνει την παρουσία του μόνο όταν βλέπει άνθρωπο που διέπεται πραγματικά με ειλικρίνεια και ανυπόκριτη αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Τότε ο Κύριος κάνει την παρουσία του και συνομιλεί με το σκεύος εκλογής ώστε να κατευθύνει αυτόν και τον λαό που του χάρισε στις αιώνιες πηγές του σωτηρίου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. δ΄ στίχοι 29 30
29. «Έλθετε να ίδητε άνθρωπον, όστις μοι είπε πάντα όσα έπραξα· μήπως ούτος είναι ο Χριστός;
30. Εξήλθον λοιπόν εκ της πόλεως και ήρχοντο προς αυτόν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν συστήνεις τον Χριστό με απλότητα χωρίς πολλά λόγια και όχι τον εαυτόν σου τότε το κήρυγμά σου έχει επιτυχία εκατό τοις εκατό. Χρειάζεται να παραδειγματιστούμε από την ομολογία αυτής της γυναίκας προς νουθεσία ημών και αποφυγή λαθών.
Κεφ. δ΄ στίχος 34
34. «Λέγει προς αυτούς ο Ιησούς· Το εμόν φαγητόν είναι να πράττω το θέλημα του πέμψαντός με και να τελειώσω το έργον αυτού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το αιώνιο φαγητό είναι να κάνεις το θέλημα του Θεού. Τότε η χαρά, η ευφορία, η ζωή που παρέχεται από το να κάνει ο άνθρωπος το θέλημα του Πατέρα Θεού στη ζωή του είναι άφθαρτη, μακάρια, πανευδαίμονη, αθάνατη, αιώνια ζωή, η οποία ζωοποιεί το Πνεύμα και κατόπιν και το σώμα. Το σώμα και το πνεύμα είναι σαν δύο ρόδες μιας μηχανής, αν η μία πάσχει τότε αναγκαστικά πάσχει και η άλλη καθώς και όλη η μηχανή. Θα πρέπει να ενισχύουμε και τα δύο. Το σώμα ενισχύεται με μία σωστή διατροφή και το πνεύμα ενισχύεται με μία σωστή διδασκαλία την οποία θα πρέπει να υιοθετήσουμε. Με την πάροδο του χρόνου είδαμε ότι αν υιοθετηθεί στη ζωή μας η διδασκαλία του Χριστού τότε το πνεύμα μας ζωοποιείται και μας χαρίζει ευεξία, ευφορία, ενέργεια, χαρά, δυνάμεις. Μία προσοχή χρειάζεται στο τι τρώμε και στο από ποιον νουθετούμεθα. Σήμερα όλοι σχεδόν οι άνθρωποι υποσιτίζονται στο πνεύμα και στο σώμα. Το πνεύμα υποσιτίζεται για τον λόγο του ότι πνευματικά έχουμε απομακρυνθεί από την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού. Το σώμα υποσιτίζεται διότι τρώμε συγκεκριμένα φαγητά καθημερινά τα οποία δεν παρέχουν στον οργανισμό μας όλες τις ουσίες που ζωοποιούν εκατό τοις εκατό τον κυτταρικό ιστό. Κατ αυτό τον τρόπο μπορεί ένας άνθρωπος να είναι και 100 κιλά και όμως σε μία εξέταση αίματος να βρούμε τα ελλείποντα στοιχεία τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι συμπληρώνουν δια των φαρμάκων. Στη φύση υπάρχουν όλα τα στοιχεία τα οποία όταν ανακαλυφθούν παρέχουν τον υλικό επενδύτη, ο οποίος ζωοποιεί το σώμα. Στον Λόγο του Θεού υπάρχει δια της πίστεως και δια της ανάπτυξης στη ζωή μας ο πνευματικός επενδύτης, ο οποίος προέρχεται από τον καθαρισμό και αγιασμό. Αυτός ο επενδύτης αφθαρτοποιεί το σώμα. Αν θέλουμε να ζήσουμε ας ψάξουμε να βρούμε τον έναν από τους δύο, διαφορετικά αργά ή γρήγορα θα πεθάνουμε. Μη γένοιτο! Αμήν.
Κεφ. δ΄ στίχος 35
35. «Δεν λέγετε σεις ότι τέσσαρες μήνες είναι έτι και ο θερισμός έρχεται; Ιδού, σας λέγω, υψώσατε τους οφθαλμούς σας και ίδετε τα χωράφια, ότι είναι ήδη λευκά προς θερισμόν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εννοεί όλο τον κόσμο ο οποίος έχει τα πάντα και όμως δεν έχει χαρά, ζωή, ειρήνη. Αν το δούμε εμείς αυτό θα βάλουμε φωτιά στα πόδια μας και θα κηρύξουμε το Ευαγγέλιο της βασιλείας με σοφία Θεού, το οποίο Ευαγγέλιο έχει την δύναμη και την εξουσία όταν κηρύττεται σωστά να αναστήσει τον σημερινό άνθρωπο και να τον ελευθερώσει από όλα εκείνα τα φθοροποιά στοιχεία ανεξαρτήτου δόγματος και αιρέσεως.
Κεφ. δ΄ στίχοι 36 37
36. «Και ο θερίζων λαμβάνει μισθόν και συνάγει καρπόν εις ζωήν αιώνιον, διά να χαίρη ομού και ο σπείρων και ο θερίζων.
37. Διότι κατά τούτο αληθεύει ο λόγος, ότι άλλος είναι ο σπείρων και άλλος ο θερίζων».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θερίζων είναι αυτός που με τον αγώνα και την προσπάθειά του κατορθώνει να επιτύχει την μετάνοια των συνανθρώπων του. Μετά την ειλικρινή μετάνοια θα πέσουν εις το αλώνιον να αλωνισθούν, να λιχνισθούν και να μείνουν καθαρός σίτος. Ο καρπός που λαμβάνει ο τοιούτος θερίζων είναι ο μισθός της χάριτος του Θεού αφ ενός και αφ ετέρου η χαρά που λαμβάνει με το δικαίωμα να πει ως ο Παύλος, σεις είσθε η σφραγίς της αποστολής μου.
37) ’λλος είναι ο σπείρων και άλλος ο θερίζων.
Οι πραγματικοί σπείροντες τον Λόγον του Θεού με θυσίαν την ζωήν τους [ όλους τους έσφαξαν ] είναι,
α. Οι προφήτες
β. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός
γ. Οι Απόστολοι
δ. Οι Πατέρες και
ε. Οιοσδήποτε κηρύττει τον Λόγον του Θεού. Όσοι εσφαγιάσθησαν πλην του Κυρίου θα απολάβουν εκατονταπλασίως τον μισθόν τους εις την ανάστασιν των νεκρών.
Κεφ. δ΄ στίχος 44
44. «Διότι αυτός ο Ιησούς εμαρτύρησεν ότι προφήτης εν τη πατρίδι αυτού δεν έχει τιμήν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο λόγος είναι διότι όλοι στην πατρίδα τους, στην πόλη τους τον γνωρίζουν τον απεσταλμένο, τον προφήτη του Θεού και όλοι λένε όπως έλεγαν για τον Κύριο, αυτός δεν είναι ο υιός της Μαρίας και του Ιωσήφ; Όταν όμως ένας προφήτης γίνει αποδεκτός σε άλλες πατρίδες και σε άλλες πόλεις τότε προβληματίζονται και στην δική του πόλη ή χώρα θετικά, κατόπιν και εκεί τον αναγνωρίζουν. Σίγουρα η πρόνοια του Θεού έχει θέσει σκεύη εκλογής και στην δική του πόλη ή πατρίδα ώστε να συνεργάζονται μαζί του οι εκλεκτοί για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. δ΄ στίχος 45
45. «Ότε λοιπόν ήλθεν εις την Γαλιλαίαν, εδέχθησαν αυτόν οι Γαλιλαίοι, ιδόντες πάντα όσα έκαμεν εν Ιεροσολύμοις κατά την εορτήν· διότι και αυτοί ήλθον εις την εορτήν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο 45 στίχος δικαιώνει την απάντηση που αναφέρεται στον 44 στίχο.
Κεφ. δ΄ στίχος 50
50. «Λέγει προς αυτόν ο Ιησούς· Ύπαγε, ο υιός σου ζη. Και επίστευσεν ο άνθρωπος εις τον λόγον, τον οποίον είπε προς αυτόν ο Ιησούς και ανεχώρει».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο λόγος έχει την δύναμη να κάνει θαύματα όταν εξέρχεται από σκεύος εκλογής, πόσο μάλλον όταν εξέρχεται από τον ίδιο τον Υιό και Λόγο του Θεού του ζώντος. Για να αποκτήσουμε ζώσα πίστη χρειάζεται πολυχρόνιος πνευματικός αγώνας πάνω σε τρεις στόχους οι οποίοι είναι οι εξής: προσευχή, μελέτη, κήρυγμα. Μόνο αν αναπτύξουμε στη ζωή μας αυτά τα τρία στοιχεία θα φτάσουμε μία ημέρα στο να λέμε και να γίνεται. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε
Κεφ. ε΄ στίχος 4
4. «Διότι άγγελος κατέβαινε κατά καιρόν εις την κολυμβήθραν και ετάραττε το ύδωρ· όστις λοιπόν εισήρχετο πρώτος μετά την ταραχήν του ύδατος, εγίνετο υγιής από οποιανδήποτε νόσον έπασχεν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πάντα ανά τους αιώνες η άπειρη σοφία και η θεία αγάπη (πρόνοια) του Πατέρα ενεργούσε με διάφορους τρόπους ώστε ο άνθρωπος να βρίσκει θεραπεία πνεύματος και σώματος, να βρίσκει έλεος στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Στην συγκεκριμένη πόλη ενεργούσε ο Πατέρας διά της κολυμβήθρας, η οποία σημαίνει απεσταλμένος. Σε άλλες χώρες ή πόλεις ενεργούσε και ενεργεί μέχρι σήμερα με άλλους τρόπους όπως επιστήμες, ειδικές θεραπείες δια των φαρμάκων κ.λ.π. Στους ανθρώπους της πόλης αυτής και πολλών γειτονικών ενεργούσε ο Θεός Πατέρας δια αγγέλου μέσα από την κολυμβήθρα. Σήμερα ο Θεός ενεργεί διά της Φωνής του Θεού ώστε να αναγεννήσει κατά Θεό τον άνθρωπο, κατόπιν δια του Αγίου Ευαγγελίου να θεραπεύσει τον άνθρωπο ψυχή τε και σώματι. Έχουμε δύο αντιβιώσεις σήμερα ισχυρές, η μία είναι ο Λόγος του Θεού που πρέπει να μελετούμε νυχθημερόν και η άλλη είναι η αδιάλειπτη προσευχή. Όταν τις υιοθετήσουμε τότε θα μπορέσουμε να καταργήσουμε κάθε φθοροποιό στοιχείο το οποίο μας οδηγεί στον θάνατο. Γένοιτο αμήν.
Κεφ. ε΄ στίχος 8
8. «Λέγει προς αυτόν ο Ιησούς· Εγέρθητι, σήκωσον τον κράββατόν σου και περιπάτει» .
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο άνθρωπος εκείνος δεν ήξερε ποιος του ομιλεί αυτή τη στιγμή όμως πίστεψε στα λόγια του, πίστεψε στον Κύριο. Η πίστη στον Κύριο του έδωσε την δύναμη να θεραπεύσει τον εαυτό του και να σηκωθεί από μία αθεράπευτη ασθένεια, παραλυσία. Η πίστη παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας θετικό ή αρνητικό. Η θετική ζώσα πίστη αυξάνει όταν αναπτύξουμε μέσα μας την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού. Η αρνητική πίστη αναπτύσσεται όταν η μέριμνά μας είναι ο κόσμος και το σύστημά του, αποφεύγοντας κατά κόρον την αναγέννηση που παρέχει ο Λόγος του Θεού στη ζωή μας. Εγώ φωνάζω όλα τα παιδιά που είναι σήμερα στην Φωνή του Θεού να μελετούν τον Λόγο του Θεού μέρα και νύχτα ει δυνατόν και είμαι σίγουρος ότι μια μέρα θα φτάσουν να ενεργούν όπως ο Κύριος, θα διακατέχονται από ζώσα πίστη και αγάπη ανυπόκριτη η οποία θα στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ε΄ στίχος 14
14. «Μετά ταύτα ευρίσκει αυτόν ο Ιησούς εν τω ιερώ και είπε προς αυτόν· Ιδού, έγεινες υγιής· μηκέτι αμάρτανε, διά να μη σοι γείνη τι χειρότερον».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η αμαρτία μας οδηγεί σε αδιέξοδο ψυχής και σώματος και τα τέλη αυτής είναι θάνατος. Πρέπει να μάθουμε τι είναι αμαρτία και για ποιο λόγο μας οδηγεί στον θάνατο και τι είναι αναμαρτησία και με ποιο τρόπο μας οδηγεί στην κατάργηση του θανάτου, μας οδηγεί στη ζωή. Ο Λόγος του Θεού μας ενημερώνει αν θέλουμε να έχουμε ζωή άφθαρτη, χαρούμενη και ευλογημένη και ο τρόπος είναι να εντρυφούμε μέσα σ αυτόν καθημερινά ώστε η αμαρτία, η φθορά, η ασθένεια να μην μας καταβάλει ποτέ, αμήν. Πάντως γνωρίζουμε ότι οιοσδήποτε άνθρωπος θεραπευθεί θαυματουργικώς διά φανερής επεμβάσεως του Θεού αφήνονται οι αμαρτίες αυτού. Εάν έπειτα από την γεύσιν της μέγιστης χάριτος του Θεού αμαρτάνει ξανά τότε πέφτει εις την περίπτωσιν ο γνους πολλά, πολλά δαρείσεται. Αυτό εννοεί ο Κύριος. Μία προσοχή χρειάζεται. Αμήν.
Κεφ. ε΄ στίχος 16
16.«Και διά τούτο κατέτρεχον τον Ιησούν οι Ιουδαίοι και εζήτουν να θανατώσωσιν αυτόν, διότι έκαμνε ταύτα εν σαββάτω».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το Σάββατο ήτο ένας από τους πολλούς τύπους της εποχής τον οποίον με τα έργα του ο Κύριος τον καταργούσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο άνθρωπος είναι πάνω από τους τύπους και πάνω από τους νόμους που δεν έχουν έλεος και σοφία Θεού. Ακόμη άφηνε να εννοηθεί με τις ενέργειές του ότι αυτός ο νέος εν Χριστώ άνθρωπος πρέπει να χτίσει τη νέα του ζωή πάνω στην αγάπη και στο μέγα έλεος. Πάντως τα θαύματα που έκανε ο Κύριος το Σάββατο ήταν μία από τις αιτίες που χρησιμοποίησαν οι Εβραίοι ώστε να τον κατηγορήσουν και να τον σταυρώσουν. Και σήμερα στην εποχή μας είναι πολλοί που παρουσιάζουν ουσιαστικό ανθρωποσωτήριο έργο μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων και επειδή δεν πέρνουν την άδεια ορισμένων υποτίθεται αντιπροσώπων του Θεού διώκονται. Ο λόγος που διώκονται είναι διότι οι νέοι κατά Θεώ αναγεννημένοι άνθρωποι δεν δίνουν μεγάλη αξία σε τύπους και σε εντάλματα ανθρώπινα, έτσι θεωρούνται από τους σημερινούς χριστιανούς (υποκριτές - αιρετικοί) και ανακηρύσσονται από αυτούς αποσυνάγωγοι. Μάλιστα αυτοί οι άνθρωποι, οι πνευματικοί έμποροι οι οποίοι είναι γεμάτοι υποκριτικούς τύπους δεν βλέπουν το έργο που εργάζονται οι υποτιθέμενοι αιρετικοί και προβαίνουν σε εύκολους χαρακτηρισμούς όπως αιρετικός, αμαρτωλός κ.λ.π. Καλά είναι να κάνουμε το γνώθι σαυτόν οι πάντες ώστε να μην γινόμεθα θεομάχοι.
Κεφ. ε΄ στίχος 17
17. «Ο δε Ιησούς απεκρίθη προς αυτούς· Ο Πατήρ μου εργάζεται έως τώρα και εγώ εργάζομαι».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η εργασία του Πατέρα είναι να αναγεννήσει τον άνθρωπο διά Πνεύματος Αγίου ώστε ο άνθρωπος να καταλάβει τις πραγματικές αξίες που πρέπει να διέπουν σήμερα τον εν Χριστώ άνθρωπο. Την ίδια εργασία συνεχίζει και ο Υιός με το ανθρωποσωτήριο έργο του και διά Πνεύματος Αγίου ώστε να φέρει την ουσιαστική αναγέννηση του ανθρωπίνου γένους, αμήν. Εύχομαι όλα τα παιδιά που ανήκουν στην Φωνή Θεού να εννοήσουν τις ευαγγελικές αλήθειες και να τείνουν εις αυτές, ώστε να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση του ανθρωπίνου γένους. Αμήν!
Κεφ. ε΄ στίχος 18
18. «Διά τούτο λοιπόν μάλλον εζήτουν οι Ιουδαίοι να θανατώσωσιν αυτόν, διότι ουχί μόνον παρέβαινε το σάββατον, αλλά και Πατέρα εαυτού έλεγε τον Θεόν, ίσον με τον Θεόν κάμνων εαυτόν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Κύριος έλεγε την αλήθεια. Όσοι όμως δεν έχουν καλή προαίρεση στη νέα εξαγγελία ότι είμεθα όλοι Υιοί Θεού βρίσκουν τρόπους και επινοούν συστήματα ώστε να βρουν τον καλύτερο τρόπο να απολεστούν. Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι τον βρήκαν και αυτός ο τρόπος είναι τα ουαί που εξαπέλυσε ο Κύριος. Η αλήθεια αυτή τους οδήγησε να μην γνωρίσουν τον Υιόν και Λόγο του Θεού του ζώντος. Μη γένοιτο εις ημάς η αλήθεια να μας προσβάλει. Ο Θεός να μας φυλάξει από τον εγωισμό, από τα συμφέροντα και από τις πονηρίες διότι όλα αυτά γίνονται εμπόδιο ώστε να μην γνωρίσουμε το σχέδιο του Θεού και τον τρόπο που ενεργεί.
Οι άνθρωποι που στηρίζουν τη ζωή τους στο τυπικό μέρος, στους νόμους οι οποίοι δεν έχουν αγάπη και έλεος και στα εντάλματα των ανθρώπων, Θεό δεν μπορούν να δούν και ας στέκεται και μπροστά τους όπως στην περίπτωση που αναφέρεται εδώ στον 18Ο στίχο, έτσι έφτασαν στο σημείο να θέλουν να τον θανατώσουν. Αν ήταν άνθρωποι που είχαν τον Θεό μέσα τους θα κοιτούσαν την αποστολή τους και αν δεν καταλάβαιναν τα κηρύγματα του Κυρίου το ποιο σωστό θα ήταν να πουν όπως αναφέρεται στις πράξεις όπου ένας νομοδιδάσκαλος του Ισραήλ τόνισε τα εξής: αν ένα έργο δεν είναι εκ του Θεού αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί. Αν όμως είναι εκ του Θεού τότε εμείς κινδυνεύουμε να γίνουμε θεομάχοι. Μία προσοχή χρειάζεται και όχι επιπόλαιες κινήσεις και εύκολες κριτικές. Αμήν.
Κεφ. ε΄ στίχος 19
19. «Απεκρίθη λοιπόν ο Ιησούς και είπε προς αυτούς· Αληθώς, αληθώς σας λέγω, δεν δύναται ο Υιός να πράττη ουδέν αφ' εαυτού, εάν δεν βλέπη τον Πατέρα πράττοντα τούτο· επειδή όσα εκείνος πράττει, ταύτα και ο Υιός πράττει ομοίως».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Λόγος του Θεού είναι το θέλημα του Πατέρα, τον οποίον ο Υιός υπάκουε και εφάρμοζε στο ακέραιο. Μακάρι και εμείς να φτάσουμε στο σημείο να πράττουμε ότι ζητάει ο Πατέρας και ότι εφαρμόζει ο Υιός. Όλα αυτά θα γίνονται πάντα διά Πνεύματος Αγίου.
Κεφ. ε΄ στίχος 20
20. «Διότι ο Πατήρ αγαπά τον Υιόν και δεικνύει εις αυτόν πάντα όσα αυτός πράττει και μεγαλήτερα τούτων έργα θέλει δείξει εις αυτόν, διά να θαυμάζητε σεις».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Πατέρας φανερώνει τα αποκεκρυμμένα μυστήρια που τον διέπουν και τον χαρακτηρίζουν μόνο όταν βλέπει ότι πραγματικά απέναντί του έχει Υιούς και Θυγατέρες, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι την θυσία για το θέλημα του Θεού που είναι η ύδριση της βασιλείας του Θεού όπως στον ουρανό και στη γη. Καθώς θυσία ώστε να έρθει και το δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία. Αυτό συνεπάγεται την αναγέννηση και την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.
Κεφ. ε΄ στίχος 21
21. «Επειδή καθώς ο Πατήρ εγείρει τους νεκρούς και ζωοποιεί, ούτω και ο Υιός ούστινας θέλει ζωοποιεί».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Έλθετε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι και εγώ θέλω σας αναπαύσει, ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν. Όλους τους καλεί ο Θεός και όλους θέλει να τους οδηγήσει στη ζωή, στην άφθαρτη ζωή, να τους ζωοποιήσει. Αυτό θέλει ο Πατέρας και ο Υιός. Αν το θέλουμε κι εμείς δεν έχουμε παρά να τον εμπιστευτούμε τον Θεό και να τον ακολουθήσουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αν βρισκόμαστε ο καθένας χωρίς δικαιολογίες. Τι συμβαίνει όμως με τους ανθρώπους ενώ ο Θεός όλους τους καλεί στο τραπέζι που έχει το αιώνιο μόσχο το σιτευτό; Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να τον ακολουθήσουν ουσιαστικά και θέτουν ενώποιόν του διάφορες δικαιολογίες όπως έχω δουλειές, έχω οικογένεια, έχω κτήματα πολλά κ.λ.π. Είναι όμως και μερικοί που όταν δέχονται το κάλεσμα όλα τα βάζουν σε δεύτερη μοίρα και τρέχουν να ακολουθήσουν τον Πατέρα, τον Υιό και το ’γιο Πνεύμα ώστε να γίνουν κληρονόμοι, συγκληρονόμοι και συμμέτοχοι της δόξης του Θεού. Εμείς που γνωρίζουμε την αλήθεια και που ξέρουμε το θέλημά του τι θα κάνουμε; Πάντως θέλω να ξέρουμε οι πάντες ότι στην αρχή της πνευματικής μας ζωής ο Θεός θα μας δοκιμάσει. Αν η αγάπη μας είναι μεγάλη τότε αυτός θα μας επισκεφθεί και θα μας ευλογήσει. Αν είναι μικρή τότε κάποια ρίζα πικρίας θα μεγαλώσει μέσα μας και αργά ή γρήγορα θα γυρίσουμε στα ίδια ή θα ακολουθήσουμε ξερούς τύπους ξεγελώντας τον εαυτόν μας ότι με αυτούς κάνουμε το θέλημά του. Προσοχή, άλλο καλός άνθρωπος, άλλο καλός Χριστιανός και άλλο Υιός Θεού που σημαίνει ιδρυτικό μέλος της βασιλείας αυτού. Τώρα το τι θέλουμε να είμαστε αυτό ο καθένας μας θα το αποφασίσει.
Κεφ. ε΄ στίχος 22
22. «Επειδή ουδέ κρίνει ο Πατήρ ουδένα, αλλ' εις τον Υιόν έδωκε πάσαν την κρίσιν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ούτε ο Πατέρας, ούτε ο Υιός, ούτε το ’γιο Πνεύμα θέλει να κρίνει ή να καταδικάσει κάποιον άνθρωπο. Εκείνο που θέλει ο Θεός είναι δια του Λόγου του να σώσει τον άνθρωπο, να σώσει τον κόσμο ανεξαρτήτου δόγματος ή λαού. Εάν τώρα κάποιος μάθει την αλήθεια αλλά είναι επιρρεπής στην αμαρτία τότε το κάλεσμα, ο Λόγος που εξήλθε από το αψευδές στόμα του Κυρίου φέρνει την κρίση εις αυτόν. Θέλω να ξέρεται ότι η κρίση του Θεού άρχεται από τον οίκο του Θεού. Όταν τα μέλη του οίκου νουθετηθούν, κριθούν, αναγεννηθούν τότε παραμένουν αιώνια μέσα στον οίκο του Θεού ως σαν σκεύη εκλογής και αιώνιοι Υιοί του Θεού που σημαίνει υπηρέτες του λαού αυτού. Κατόπιν η κρίση επεκτείνεται δια της ομολογίας του λαού του Θεού σε όλο το ανθρώπινο γένος.
Η βασιλεία του Θεού δεν μπόρεσε να επικρατήσει στις κοινωνίες των ανθρώπων μέχρι σήμερα αν και παρήλθαν 2000 και πλέον χρόνια, διότι οι άνθρωποι δέχτηκαν τον Χριστιανισμό όμως στην ουσία παρέμειναν ειδωλολάτρες. Εύχομαι να εννοήσουμε τις υπερβατικές αξίες του Αγίου Ευαγγελίου και να τείνουμε εις αυτές. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ε΄ στίχος 24 25
24. «Αληθώς, αληθώς σας λέγω ότι ο ακούων τον λόγον μου και πιστεύων εις τον πέμψαντά με έχει ζωήν αιώνιον και εις κρίσιν δεν έρχεται, αλλά μετέβη εκ του θανάτου εις την ζωήν.
25. Αληθώς, αληθώς σας λέγω ότι έρχεται ώρα και ήδη είναι, ότε οι νεκροί θέλουσιν ακούσει την φωνήν του Υιού του Θεού και οι ακούσαντες θέλουσι ζήσει».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όποιος ακούει τον Λόγο του Θεού και πιστεύει, μπορεί να μην αποκτήσει μία ζώσα πίστη ώστε να μπορέσει να καταργήσει την αμαρτία, τη φθορά και το θάνατο από τη ζωή του όμως είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει με ένα μικρό σχετικό αγώνα να μακροημερεύσει, να ζήσει ειρηνικά εν Κυρίω και να φτάσει στο σημείο να κερδίσει τη ζωή δια της αναστάσεως, η οποία ανάσταση θα γίνει δια όλους τους εν Κυρίω κοιμηθέντες. Αυτό εννοεί ότι οι νεκροί θα ακούσουν την φωνή του Θεού και θα ζήσουν. Υπάρχουν όμως και νεκροί πνευματικά που ζούνε σήμερα. Αυτοί αν εννοήσουν το κάλεσμα που λάβανε σήμερα διά Πνεύματος Αγίου θα ξεκινήσουν αγώνα ώστε να εννοήσουν το θέλημα του Θεού και το μέγα έλεος. Κατόπιν θα προβούν σε ενέργειες όπως μελέτη, προσευχή, εφαρμογή, κήρυγμα ώστε να καταφέρουν να γνωρίσουν τον Θεό και τον εαυτόν τους. Μετέπειτα θα αναπτύξουν όλα τα στοιχεία εκείνα που θα τους εξασφαλίσουν τον αγιασμό στη ζωή τους και θα γίνουν κληρονόμοι, συγκληρονόμοι και συμμέτοχοι της δόξης του Θεού που είναι η αναμαρτησία και τελευταία η κατάργηση της φθοράς και του θανάτου, το οποίο εύχομαι εκ βάθους καρδίας εις όλα τα τέκνα της Φωνής του Θεού και πέραν αυτής. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ε΄ στίχοι 26 27
26. «Διότι καθώς ο Πατήρ έχει ζωήν εν εαυτώ, ούτως έδωκε και εις τον Υιόν να έχη ζωήν εν εαυτώ·
27. και εξουσίαν έδωκεν εις αυτόν να κάμνη και κρίσιν, διότι είναι Υιός ανθρώπου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Υιός αντιπροσωπεύει τον εν Χριστώ άνθρωπο. Αυτός έχει το δικαίωμα να ζει αιώνια μέσα στην μακάρια αγάπη, στη σοφία και στην αδιάλειπτη πρόνοια του Θεού. Να ζει μέσα στο μέγα ελεος του Πατέρα Θεού. Και ο πρώτος Υιός και Λόγος του Θεού που είναι ο Κύριός μας έχει το δικαίωμα, αφού απέδειξε με την σταυρική του θυσία ότι είναι άξιος Υιός να μπορεί να κάνει την κρίση σε έναν άνθρωπο και ο άνθρωπος αυτός αφού αποδειχθεί σκεύος εκλογής να δύναται ο Κύριος να του χαρίζει και να του δίνει ζωή αιώνια, άφθαρτη και αθάνατη. Καθώς και οποιοσδήποτε άνθρωπος νικήσει τον έτερο κακό εαυτόν του θα έχει και αυτός το δικαίωμα να ζήσει αιώνια και να χαρίζει ζωήν αιώνια και σε άλλους συνανθρώπους του. Ο λόγος που θα έχει την εξουσία είναι διότι κατάφερε να γίνει κληρονόμος Θεού, συγκληρονόμος Χριστού και συμμέτοχος της δόξης του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ε΄ στίχοι 31 - 32
31. «Εάν εγώ μαρτυρώ περί εμαυτού, η μαρτυρία μου δεν είναι αληθής.
32. ’λλος είναι ο μαρτυρών περί εμού και εξεύρω ότι είναι αληθής η μαρτυρία, την οποίαν μαρτυρεί περί εμού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι πολλοί, πάρα πολλοί οι οποίοι φωνάζουν στους συνανθρώπους τους για την καλοκαγαθία τους και δυστυχώς τα τέλη αυτών των ανθρώπων είναι η απώλεια. Θα πρέπει να σιωπούμε, να μην προτρέχουμε και να αφήνουμε τον Θεό να μαρτυρεί για εμάς όπως έκανε ο Κύριος. Ο τρόπος που ο Θεός μαρτυρεί είναι να βάζει μέσα στους συνανθρώπους μας την αγάπη την δική του ώστε οι συνάνθρωποί μας να μας αγαπούν, να μας θέλουν συνέχεια κοντά τους και ο Θεός κάθε μέρα στους συνανθρώπους αυτούς να μαρτυρεί για εμάς με άπειρες ευλογίες στον υλικό και πνευματικό τομέα, χαρίζοντας σε εμάς ουράνια και επίγεια αγαθά. Τα οποία αγαθά θα γίνονται από τον εκλεκτό του Θεού χρήση Χριστού και θα χρησιμοποιούνται για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Η επιπολαιότητα να μαρτυρούμε για τον εαυτόν μας ομοιάζει με τον άνθρωπο που λέει ότι εγώ είμαι του Θεού, εγώ ανήκω στο τάδε δόγμα, εγώ γνωρίζω τον τάδε άνθρωπο, εγώ θα σωθώ, εγώ θα μπω στην βασιλεία του Θεού όμως ο Θεός και οι άνθρωποι που καυχάται ότι γνωρίζει καλά απαντούν όταν ερωτηθούν: εγώ δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο αυτόν. Προσοχή! Όχι εγωισμούς, όχι πονηρίες, όχι φιλοδοξίες με αθέμιτους τρόπους αν θέλουμε να βρούμε έλεος από τον Θεό και τους συνανθρώπους μας.
Κεφ. ε΄ στίχοι 39 40
39. «Ερευνάτε τας γραφάς, διότι σεις νομίζετε ότι εν αυταίς έχετε ζωήν αιώνιον· και εκείναι είναι αι μαρτυρούσαι περί εμού·
40. πλην δεν θέλετε να έλθητε προς εμέ, διά να έχητε ζωήν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η επιστήμη φανερώνει ότι ο άνθρωπος από παιδικής ηλικίας σε ότι επιμένει μελετώντας ή από εμπειρίες της ζωής, δημιουργεί ο εγκέφαλός του νευρώνες όπου σε αυτούς αποθηκεύεται η γνώση, η οποία του δημιουργεί ένα αξιόλογο μέλλον ανάλογα βέβαια την όρεξη που έχει για μάθηση, για αναγέννηση, για εξέλιξη, για πνευματική μετάλλαξη. Η έρευνα του Λόγου του Θεού και η μελέτη σε αυτόν καθώς και ο τρόπος σκέψης του Κυρίου όταν γίνουν κτήμα τους, δημιουργούν στον άνθρωπο ή στους ανθρώπους που επιδιώκουν την αλήθεια νέους νευρώνες, οι οποίοι αποθηκεύουν μέσα τους ζωή, ειρήνη, αγάπη, χαρά. Αποθηκεύουν την παντοδυναμία του Θεού και τον τρόπο που ενεργεί ο Θεός. Όταν λοιπόν κάποιος σπάσει το κεφάλι του στο να βρει την αλήθεια και να την εφαρμόσει, τότε ο εγκέφαλός του θα λειτουργεί αιώνια στην συχνότητα του Κυρίου, παρέχοντας στον άνθρωπο αυτόν αιώνια ουράνια και επίγεια αγαθά. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ε΄ στίχος 43
43. «Εγώ ήλθον εν τω ονόματι του Πατρός μου και δεν με δέχεσθε· εάν άλλος έλθη εν τω ονόματι εαυτού, εκείνον θέλετε δεχθή».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για να γνωρίσουμε αν κάποιος έρχεται υπό του Θεού θα πρέπει να μας παροτρύνει σε δύο ουσιαστικά στοιχεία. Πρώτον να μελετούμε τον Λόγο του Θεού και δεύτερον να εφαρμόζουμε τον Λόγο του Θεού. Όσοι δεν μελετούν και δεν προσπαθούν να εφαρμόσουν τον Λόγο του Θεού πέφτουν στην παγίδα ώστε να μην γνωρίσουν ποτέ Θεό και απεσταλμένο Θεού. Και βλέπουμε εδώ ότι και οι υποτιθέμενοι εκλεκτοί του Θεού, στην περίπτωση αυτή των Εβραίων, οι οποίοι είχαν εκείνη την ώρα τον Υιό του Θεού μπροστά τους έπεσαν στην μέγιστη υποκρισία έναντι του Θεού, διότι ψεύδονταν ενώπιον Θεού και ανθρώπων ότι εφαρμόζουν τις εντολές του Θεού, αφού όμως δεν μπόρεσαν να γνωρίσουν τον Χριστό, τον απεσταλμένο, τον σωτήρα, τον Υιόν του Θεού πάει να πει ότι ψεύδονταν. Εάν εφάρμοζαν τον Λόγο του Θεού θα γνώριζαν τον Κύριο διότι μέσα τους θα είχαν τον Θεό και τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν τα οποία ο Υιός είχε. Ο λόγος που θα τον γνώριζαν θα ήτο διότι θα τα εκδήλωναν στην καθημερινότητά τους τα στοιχεία του Θεού, όπως αγάπη, σοφία, ταπείνωση κ.λ.π. Είναι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με ξερούς τύπους αποφεύγοντας την ουσία του Λόγου του Θεού και μάλιστα με την συγκατάθεση και των υποτιθέμενων πνευματικών ανθρώπων. Με φυσική συνέπεια να πέφτουν στην μέγιστη υποκρισία έναντι Θεού και ανθρώπων, η οποία τους οδηγεί σε αδιέξοδο. Αυτοί που ήρθαν στο όνομα το δικό τους ή άλλων Θεών γέμισαν τον κόσμο με εντάλματα ανθρώπων. Αν θέλουμε να ξεχωρίζουμε ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος να περνάμε τα πάντα μέσα από τον Λόγο του Θεού, αν δεν υπάρχει εκεί οτιδήποτε μας λένε ως εντολή Χριστού να το απορρίπτουμε με την πρώτη, ούτε διάλογο με τον διάβολο και τα εντάλματα τα οποία μας παρουσιάζει ως σοφία. Να ξέρουμε ότι αν υιοθετήσουμε το ψέμα τότε θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο αργά ή γρήγορα, μη γένοιτο! Αν χτίσουμε στην αλήθεια, στον Χριστό θα οδηγηθούμε στην χώρα των ζώντων. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ε΄ στίχος 44
44. «Πως δύνασθε σεις να πιστεύσητε, οίτινες λαμβάνετε δόξαν ο εις παρά του άλλου και δεν ζητείτε την δόξαν την παρά του μόνου Θεού;».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι πολλοί που καμαρώνουν όταν λαμβάνουν δόξα από τους ανθρώπους. Η δόξα που λαμβάνουν είναι, αυτός έχει πολλά χρήματα, αυτός είναι ο τάδε, αυτός σπούδασε και είναι μεγάλος άνθρωπος, αυτός είναι ο κύριος τάδε. Η δόξα του Θεού είναι να κάνουμε το θέλημα του Θεού και να εργαζόμαστε εις όλη μας τη ζωή ώστε να αναγεννηθούμε χρησιμοποιώντας εαυτόν για την δόξα του Θεού και την σωτηρία και αναγέννηση του ανθρωπίνου γένους. Αυτή είναι η δόξα του Θεού. Με λίγα λόγια να μικραίνεις εσύ και να μεγαλώνει ο συνάνθρωπος και ο Θεός. Τότε θα πάρεις την μέγιστη δόξα διότι θα μαρτυρεί με τα λόγια και με τα έργα ο Θεός. Αμήν!
Κεφ. ε΄ στίχοι 45 47
45. «Μη νομίζετε ότι εγώ θέλω σας κατηγορήσει προς τον Πατέρα· υπάρχει ο κατήγορός σας ο Μωϋσής, εις τον οποίον σεις ηλπίσατε.
46. Διότι εάν επιστεύετε εις τον Μωϋσήν, ηθέλετε πιστεύσει εις εμέ· επειδή περί εμού εκείνος έγραψεν.
47. Εάν δε εις τα γεγραμμένα εκείνου δεν πιστεύητε, πως θέλετε πιστεύσει εις τους ιδικούς μου λόγους;».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Θεός δεν ασχολείται με μικρότητες. Έχει μία παραβολή που καταλήγει ως εξής, έχουν τον νόμο και τους προφήτες. Δηλαδή αν δεν εντάξουμε στη ζωή μας τον νόμο του Θεού, αυτός ο νόμος θα γίνει αιτία να απολεστούμε αφού θα μείνει ανεφάρμοστος. Μη γένοιτο!
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σ
Κεφ ς΄ στίχοι 2 3
2. «Και ηκολούθει αυτόν όχλος πολύς, διότι έβλεπον τα θαύματα αυτού, τα οποία έκαμνεν επί των ασθενούντων.
3. Ανέβη δε εις το όρος ο Ιησούς και εκεί εκάθητο μετά των μαθητών αυτού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα θαύματα είναι πυροτεχνήματα και εντυπωσιάζουν πολύ κόσμο όμως όλα ξεχνιούνται γρήγορα. Αν θέλουμε να δούμε πραγματικά μεγάλα θαύματα τότε θα πρέπει να τείνουμε στην αναγέννηση. Αυτή όταν έρθει στη ζωή μας θα μας δημιουργήσει το μέγα θαύμα. Αυτό θα είναι να επιτελέσουμε στην καθημερινότητά μας με την παρουσία μας ως σαν σκεύη εκλογής πλέον ίνα δοξάζεται ο Θεός μέσω ημών. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Ο Κύριος έφευγε στο όρος διότι δεν ήθελε να δοξάζεται μέσω αυτών αλλά να δοξάζεται όταν οι άνθρωποι υιοθετήσουν τις πνευματικές του αρχές. Πριν 15 χρόνια γνώρισα ένα ζευγάρι το οποίο πίστεψε στον Χριστό. Αφού πέρασε τρία χρόνια πνευματική ζωή στο παιδί τους συνέβη κάτι πολύ αρνητικό, έμεινε ανάπηρο. Εγώ όμως τους είπα να προσεύχονται και το παιδί σε τρεις μήνες έγινε τελείως καλά. Μετά δύο χρόνια οι γονείς το ξέχασαν το γεγονός και ήθελαν άλλη ζωή. Έτσι χώρισαν και δημιούργησαν μία πολύ άστατη ζωή, ο καθένας ξεχωριστά. Όταν τους βρήκα πριν λίγο καιρό τους είπα, είχατε μεγάλη ευλογία, δεν θυμάστε τον γιο σας που θεραπεύτηκε ενώ όλοι τον είχαν ξεγραμμένο και αυτοί δάκρυσαν. Γι αυτό σας λέω ότι τα θαύματα είναι πυροτεχνήματα. Η αναγέννηση είναι το μέγα θαύμα και μένει εις τον αιώνα. Αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχοι 4 11
4. «Επλησίαζε δε το πάσχα, η εορτή των Ιουδαίων.
5. Υψώσας λοιπόν ο Ιησούς τους οφθαλμούς και ιδών ότι πολύς όχλος έρχεται προς αυτόν, λέγει προς τον Φίλιππον· Πόθεν θέλομεν αγοράσει άρτους, διά να φάγωσιν ούτοι;
6. Έλεγε δε τούτο δοκιμάζων αυτόν· διότι αυτός ήξευρε τι έμελλε να κάμη.
7. Απεκρίθη προς αυτόν ο Φίλιππος· Διακοσίων δηναρίων άρτοι δεν αρκούσιν εις αυτούς, διά να λάβη ολίγον τι έκαστος αυτών.
8. Λέγει προς αυτόν εις εκ των μαθητών αυτού, Ανδρέας ο αδελφός Σίμωνος Πέτρου·
9. Εδώ είναι εν παιδάριον, το οποίον έχει πέντε άρτους κριθίνους και δύο οψάρια· αλλά ταύτα τι είναι εις τοσούτους;
10. Είπε δε ο Ιησούς· Κάμετε τους ανθρώπους να καθήσωσιν· ήτο δε χόρτος πολύς εν τω τόπω. Εκάθησαν λοιπόν οι άνδρες τον αριθμόν έως πεντακισχίλιοι.
11. Και έλαβεν ο Ιησούς τους άρτους και ευχαριστήσας διεμοίρασεν εις τους μαθητάς, οι δε μαθηταί εις τους καθημένους· ομοίως και εκ των οψαρίων όσον ήθελον».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα θαύματα τα κάνει η ζώσα πίστη την οποίαν την είχε ο Κύριός μας. Εμείς αν θέλουμε να αναπτύξουμε μία τέτοια πίστη, ζώσα πίστη θα πρέπει να εντρυφούμε καθημερινά μέσα στον Λόγο του Θεού ώστε να κατανοήσουμε τις λειτουργίες αυτής. Ο Κύριος στο θαύμα αυτό που έκανε ώστε να βρεθούν δια της πίστεως τόσα ψάρια, τα στοιχεία που χρειάστηκαν για να διαμορφωθούν τα ψάρια τα έλαβε από την άμορφη ύλη η οποία υπάρχει γύρω μας και διακατέχεται από όλα τα στοιχεία της δημιουργίας. Ο Κύριος τόνισε, εάν έχητε πίστιν ως κόκκον σινάπεως, θέλετε ειπεί προς το όρος τούτο, μετάβηθι εντεύθεν εκεί και θέλει μεταβή. Όταν πιστέψουμε στον Θεό και στον Λόγο του θα δυνάμεθα να κάνουμε στη ζωή μας και στη ζωή όσων προσπαθούν να αναγεννηθούν μεγάλα θαύματα. Ο Κύριος τόνισε, σεις μεγαλήτερα τούτων θέλετε ποιήση.
Κεφ. ς΄ στίχοι 12 13
12. «Αφού δε εχορτάσθησαν, λέγει προς τους μαθητάς αυτούς· Συνάξατε τα περισσεύσαντα κλάσματα, διά να μη χαθή τίποτε.
13. Εσύναξαν λοιπόν και εγέμισαν δώδεκα κοφίνους κλασμάτων εκ των πέντε άρτων των κριθίνων, τα οποία επερίσσευσαν εις τους φαγόντας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η υλική οικονομία είναι σπουδαιότατη αρετή με απώτερον σκοπόν να κερδίζουμε χρόνον, τον οποίον να διαθέτουμε εις την υπηρεσίαν του Θεού ή να ενισχύουμε τους πάσχοντες αδελφούς. Η οικονομία δε επιβάλλεται σε επιτρεπτά όρια.
Η πνευματική της έννοια εις την περίπτωσιν των περισσευμάτων των κλασμάτων είναι ακατανόητος. Εκείνος που θα ευτυχήσει να συλλάβει το νόημα της ιδρύσεως της βασιλείας του Θεού εντός αυτού, παίρνοντας τα εφόδια προς τον σκοπόν αυτόν από τον Λόγον του Θεού, εκείνος θα κατανοήσει τον πλούτον της χάριτος του Θεού και τις ευλογίες του εις όλους τους τομείς των αγαθών, υλικών και πνευματικών.
Η πνευματική έννοια είναι να μελετούμε και να προσευχόμεθα συνέχεια ώστε να έχουμε περίσσευμα γνώσης, σοφίας Θεού και προσευχής, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε τις ώρες που δεν θα μπορούμε να μελετούμε ή να προσευχόμεθα.
Κεφ. ς΄ στίχοι 14 15
14. «Οι άνθρωποι λοιπόν, ιδόντες το θαύμα, το οποίον έκαμεν ο Ιησούς, έλεγον ότι Ούτος είναι αληθώς ο προφήτης ο μέλλων να έλθη εις τον κόσμον.
15. Ο Ιησούς λοιπόν γνωρίσας ότι μέλλουσι να έλθωσι και να αρπάσωσιν αυτόν, διά να κάμωσιν αυτόν βασιλέα, ανεχώρησε πάλιν εις το όρος αυτός μόνος».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο σκοπός του Θεού δεν είναι να τον ακολουθούν οι άνθρωποι για τα
θαύματα. Ακόμη ο Θεός, ο Χριστός δεν ήρθε για να δημιουργήσει ζητιάνους, ήρθε για να δημιουργήσει προσωπικότητες όπως ήτο η δική του. Όταν λοιπόν αντιλαμβανόταν ότι οι άνθρωποι τον ήθελαν στη ζωή τους για θαύματα, για συμφέροντα ή για προσωπικές φιλοδοξίες ή δοξασίες ανθρώπινες απομακρύνονταν από αυτούς τους ανθρώπους. Ο Θεός δεν ήρθε για να γίνουμε υποτελείς δικοί του, ήρθε για να αναγεννήσει τον άνθρωπο και να τον οδηγήσει στην δόξα την δική του, ώστε ο άνθρωπος να μετέχει και να συμμετέχει στην άπειρη δόξα του Θεού. Ήρθε για να οδηγήσει τον άνθρωπο στο σημείο να βασιλεύει και να συμβασιλεύει μετά του Θεού. Όσοι θέλουν να είναι ζητιάνοι και να σέρνονται παρακαλώντας πίσω από τον Θεό ή από τους ανθρώπους του Θεού να ξέρουν ότι δεν είναι αυτός ο στόχος του Θεού, δυστυχώς αυτοί είναι όλοι όσοι δεν θέλουν να υιοθετήσουν τις αρχές του. Όσοι όμως θέλουν να στέκονται δίπλα του και να τον ακολουθούν με αξιοπρέπεια την οποίαν φέρνει η αναγέννηση, τότε δεν έχουν παρά να ξεκινήσουν την μελέτη του Λόγου του Θεού και να βρουν τον τρόπο να εφαρμόσουν τις εντολές του Θεού. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού και γι αυτό το λόγο έλαβε χώρα η θυσία του Κυρίου και μόνο αυτό θα τους δημιουργήσει νέο κατά Θεώ τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουν όσοι αγαπούν ουσιαστικά τον Θεό είναι να ξεκινήσουν προσευχή, ώστε ο Θεός να τους φέρει φώτιση και σοφία Θεού μέσα τους. Το τρίτο είναι να ξεκινήσουν τον αγώνα της εξάπλωσης, ώστε μέσω αυτής να αναγκαστούν να διαμορφώσουν χαρακτήρα Χριστού, διότι θα καλεστούν να κάνουν υπέρβαση στην αγάπη, στην υπομονή, στην αναγέννηση του συνανθρώπου που ο Θεός έφερε στη ζωή τους ώστε να τον ευαγγελίσουν με τις αλήθειες του ευαγγελίου κ.λ.π. Ο Κύριος φανέρωσε για την εξάπλωση: αγιάζω υπέρ των μαθητών μου, αυτό θα τους εξασφαλίσει άπειρες δυνατότητες ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στα εντάλματα και στα δαιμόνια του κόσμου. Ο Θεός δεν θέλει να φύγουμε από τον κόσμο αλλά θέλει να νικήσουμε το σύστημα του κόσμου και να μπορούμε να εξασφαλίζουμε σοφία Θεού ώστε να φτάσουμε στο σημείο να παίζουμε στα δάχτυλά μας το σύστημα του κόσμου και να γίνουμε αναμορφωτές του κόσμου. Όσοι εγκαταλείπουν τον κόσμο με πρόσχημα να αφιερωθούν είναι αδύνατοι άνθρωποι και εκείνο που ζητούν είναι την ησυχία τους. Ο Κύριος ζούσε στον κόσμο, κήρυττε μέσα στον κόσμο, αναγεννούσε ανθρώπους και υπηρετούσε με χαρά τον άνθρωπο. Όταν κάποιος αναγεννηθεί θα ζει στον κόσμο και δεν θα τον καταβάλλει ο κόσμος και το σύστημά του. Όταν φτάσουμε στο σημείο να ζούμε στον κόσμο και να ανταποκρινόμεθα στις προκλήσεις του με το πνεύμα του Θεού, τότε να καταλάβουμε ότι μέσα μας βασιλεύει ο Θεός. Εάν μας κουράζει ο κόσμος και η ζωή που ζούμε να ξέρουμε ότι μέσα μας κατοικεί ο διάβολος και εκδηλώνεται στη ζωή μας με θυμούς, με κρίσεις, με καταλαλιές κ.λ.π. Μία σοβαρή προσπάθεια χρειάζεται και να είμεθα σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχος 27
27. «Εργάζεσθε μη διά την τροφήν την φθειρομένην, αλλά διά την τροφήν την μένουσαν εις ζωήν αιώνιον, την οποίαν ο Υιός του ανθρώπου θέλει σας δώσει· διότι τούτον εσφράγισεν ο Πατήρ ο Θεός».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η τροφή η φθειρομένη είναι αυτή που τρώμε και μετά χρειάζεται για να συντηρηθούμε και να δουλέψουν οι μηχανισμοί της ζωής να ξαναφάμε. Η αιώνια τροφή είναι το ρήμα του Θεού το οποίο αναπτύσσεται στον Λόγο του Θεού. Ο πιστεύων εις εμέ καν αποθάνη ζήσεται και πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα τον άπαντα. Πιστεύεις τούτο; Καθώς εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηται εστε εάν έχητε αγάπη εν αλλήλοις. Καθώς σεις πλειότερα τούτων θέλετε ποιήσει. Καθώς εάν έχητε πίστιν ως κόκκον σινάπεως, θέλετε ειπεί εις το όρος τούτο, μετάβηθι εντεύθεν εκεί και θέλει σας υπακούσει. Καθώς σημεία εις τους πιστεύσαντας θέλουσι παρακολουθεί ταύτα, εν τω ονόματί μου θέλουσιν εκβάλλει δαιμόνια, θέλουσι λαλεί νέες γλώσσες, εάν θανάσιμόν τι πίωσι, δεν θέλει βλάψει αυτούς, επί αρρώστους θέλουσιν επιθέσει τας χείρας και θέλουσιν ιατρεύεσθαι. Αυτή είναι η τροφή η αιώνια, ο Λόγος του Θεού η οποία όταν εισέλθει στη ζωή μας θα ζωοποιήσει όλο τον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο. Γι αυτό η αιώνια τροφή του πνεύματος είναι αυτή που αυξάνει την αιώνια ζωή. Αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχοι 28 - 29
28. «Είπον λοιπόν προς αυτόν· Τι να κάμωμεν, διά να εργαζώμεθα τα έργα του Θεού;
29. Απεκρίθη ο Ιησούς και είπε προς αυτούς· Τούτο είναι το έργον του Θεού, να πιστεύσητε εις τούτον, τον οποίον εκείνος απέστειλε».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτό το έργο να εργαζόμεθα και εμείς, να ακούμε εκείνον που ο Θεός απέστειλε στη ζωή μας. Είναι πολλοί που λένε ότι ακούνε τον απεσταλμένο και όταν τους λέει θέλω να κάνεις αυτό δεν το κάνουν, θέλω να κάνεις εκείνο πάλι δεν το κάνουν ενώ λένε ότι αγαπούν τον Θεό και τον απεσταλμένο και θέλουν να συμμετέχουν στο ανθρωποσωτήριο έργο του. Εγώ κάνοντας αυτό το έργο ήρθαν πολλοί που μου είπαν ότι θέλουν την συμβουλή μου ή μου ζητάνε να τους πω τι να κάνουν και εγω τους συμβουλεύω να πάρουν τον Λόγο του Θεού ανά χείρας και να βρούν τι θέλει ο Χριστός να ψάξουν εκεί στον Λόγο του Θεού, διότι εκεί υπάρχουν εντολές ως προς τον Θεό, ως προς τον πλησίον και εντολές που μας αφορούν προσωπικά. ’λλοι κάνουν αυτό που τους λέω και παίρνει νόημα η ζωή τους, άλλοι όχι και χάνονται μέσα στην ημιμάθεια και στην αμαρτία. Μη γένοιτο!
Κεφ. ς΄ στίχος 35
35. «Και είπε προς αυτούς ο Ιησούς· Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής· όστις έρχεται προς εμέ, δεν θέλει πεινάσει και όστις πιστεύει εις εμέ, δεν θέλει διψήσει πώποτε».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν θα πεινάσει και δεν θα διψάσει ποτέ διότι ποταμοί ύδατος ζώντος θα κατακλύσουν τον εσωτερικό και τον εξωτερικό του κόσμο. Το Πνεύμα το ’γιο εστί το ζωοποιόν και αυτό όταν εισέλθει μέσα μας θα μας δώσει την δύναμη και την φώτιση να εννοήσουμε την μεγάλη αξία του και να συλλάβουμε τις ευεργετικές του θεικές ικανότητες. Ο λόγος διότι θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος που σκεφτόμεθα, ώστε υιοθετώντας τον νέο τρόπο ζωής κατά Θεώ να μπορέσουμε να γίνουμε κληρονόμοι, συγκληρονόμοι και συμμέτοχοι της δόξης αυτού του Θεού. Αν θέλουμε λοιπόν να δούμε άσπρη μέρα στη ζωή μας θα πρέπει να πιστέψουμε στον Χριστό και στο ’γιο Ευαγγέλιό του, ώστε να γίνουμε μέτοχοι των δωρεών και των επαγγελιών του Αγίου Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχοι 37 40
37. «Παν ό,τι μοι δίδει ο Πατήρ, προς εμέ θέλει ελθεί και τον ερχόμενον προς εμέ δεν θέλω εκβάλει έξω·
38. διότι κατέβην εκ του ουρανού, ουχί διά να κάμω το θέλημα το εμόν, αλλά το θέλημα του πέμψαντός με.
39. Τούτο δε είναι το θέλημα του πέμψαντός με Πατρός, παν ό,τι μοι έδωκε να μη απολέσω ουδέν εξ αυτού, αλλά να αναστήσω αυτό εν τη εσχάτη ημέρα.
40. Και τούτο είναι το θέλημα του πέμψαντός με, πας όστις βλέπει τον Υιόν και πιστεύει εις αυτόν να έχη ζωήν αιώνιον και εγώ θέλω αναστήσει αυτόν εν τη εσχάτη ημέρα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στίχος 37. Δεν θα τον εκβάλει έξω τον άνθρωπο που έρχεται εις αυτόν, διότι δεν είναι Θεός με εξουσίες επιτακτικές αλλά είναι Πατέρας με εξουσίες αγάπης ως προς τα παιδιά του, με εξουσίες ζωής που θέλει να μεταλαμπαδεύσει στα τέκνα του. Ο τρόπος που χρειάζεται να εισέλθουμε στον οίκον του Θεού είναι η ταπείνωση, η αγάπη και η ζώσα πίστη. Καθώς επίσης η μελέτη του Λόγου του Θεού, η απόφαση στο να κάνουμε το θέλημα του Θεού και η ειλικρινή μετάνοια θα μας εξασφαλίσουν την θετική και ουσιαστική σχέση μας με τον ζώντα Θεό. Όσοι τώρα θελήσουν να εισέλθουν στα ’για των Αγίων με πονηρίες, με εντάλματα ανθρώπων, με υποκριτική πίστη η οποία στηρίζεται στους τύπους και στα εντάλματα των ανθρώπων θα εκβληθούν έξω και ενώ θα νομίζουν ότι η σχέση τους με τον Θεό είναι άριστη θα εκπλαγούν, διότι θα ακούσουν το φύγετε απ εμού οι εργαζόμενοι την ανομίαν. Μη γένοιτο!
Στίχος 38. Το θέλημα του Πατέρα Θεού και το θέλημα του Υιού καθώς και το θέλημα του τρίτου προσώπου του Αγίου Πνεύματος δεν είναι διαφορετικό, είναι ένα, η αναγέννηση του ανθρώπου. Ο Κύριος λόγω της ταπείνωσής του παρουσιάζει το θέλημα του Πατέρα του πάνω από το δικό του. Ένας άλλος λόγος ήτο διότι δεν μπορούσε να ομιλεί απευθείας σαν Θεός, διότι το πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων δεν θα το εννοούσε. Αυτό αποδείχθηκε κατόπιν διότι όταν ομολόγησε την αποστολή του ως Υιός Θεού δέχτηκε τον σταυρικό θάνατο.
Στίχος 39. Η έσχατη μέρα είναι η τελευταία μέρα που η αμαρτία θα πάψει να υπάρχει στη ζωή μας και γενικότερα σε όλο το ανθρώπινο γένος. Όταν αυτό λάβει χώρα τότε όσοι κοιμήθηκαν εν Κυρίω θα γευτούν την πρώτη ανάσταση, όσοι κοιμήθηκαν διαφορετικά θα κριθούν κατά την ανάσταση των νεκρών. Η έσχατη μέρα είναι ακόμη όταν λάβουμε το κάλεσμα και αρχίσει η ανοικοδόμηση του νέου κατά Θεού κτισθέντα ανθρώπου. Η έσχατη μέρα είναι η μέρα του θανάτου όπου μετά θα εισέλθουμε στην χώρα του αγαθού ή του πονηρού, μη γένοιτο! Η έσχατη μέρα τελευταία είναι η κρίση του Θεού η οποία θα λάβει χώρα για όλους τους ζώντες και για όλους τους κοιμηθέντες. Αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχος 42
42. «Και έλεγον· δεν είναι ούτος Ιησούς ο υιός του Ιωσήφ, του οποίου ημείς γνωρίζομεν τον πατέρα και την μητέρα; πως λοιπόν λέγει ούτος ότι εκ του ουρανού κατέβην;».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν μέσα μας μπερδεύεται το γήινο με το ουράνιο τότε χρειάζεται αναγέννηση ώστε να ξεχωρίσουμε κάποιον που κηρύττει το γνήσιο Ευαγγέλιο του Χριστού αν είναι του Ιωσήφ ή της Μαρίας ή του Θεού. Όταν δεν υπάρχει αναγέννηση είναι φυσική συνέπεια η πνευματική σύγχηση να καταβάλλει τον εσωτερικό μας κόσμο και κατόπιν να πέσουμε στην παγίδα του να κρίνουμε κατ όψιν, όπως οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι στην περίπτωση αυτή, μη γένοιτο! Κάποτε με ρώτησε κάποιος γιατί κάνεις αυτό το έργο. Τι είσαι ιερέας, θεολόγος κ.λ.π. Του απάντησα, για να εφαρμόσεις το Ευαγγέλιο του Χριστού χρειάζεται να είσαι κάτι; Δεν μπορεί ο κάθε άνθρωπος να το εφαρμόσει και να βρει χάρη από το Θεό σε σημείο που να του δοθεί και αποστολή; ’λλωστε και η ευχή της εκκλησίας στον νηπιοβαπτισμό αναφέρει και δίνει την εξουσία σε όλους τους ορθοδόξους χριστιανούς να γίνουν άνθρωποι του Θεού, μαθητές του Χριστού, ιδρυτές της βασιλείας αυτού. Ας μελετήσουμε τις εξουσίες που δίνει ο ιερέας σε εμάς την ώρα που σταυρώνει τα χέρια, το κεφάλι, τα πόδια μας κ.λ.π. Μετά από όλα αυτά θα καταλάβει ο καλοπροαίρετος άνθρωπος με ποιο δικαίωμα κάνουμε το έργο αυτό και για ποιο λόγο έχουμε αποστολή. Αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχοι 43 44
43. «Απεκρίθη λοιπόν ο Ιησούς και είπε προς αυτούς· Μη γογγύζετε μεταξύ σας.
44. Ουδείς δύναται να έλθη προς εμέ, εάν δεν ελκύση αυτόν ο Πατήρ ο πέμψας με και εγώ θέλω αναστήσει αυτόν εν τη εσχάτη ημέρα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο ίδιος ο Λόγος του Θεού απαντά ότι το πνεύμα του Θεού όπου θέλει πνέει και δεν γνωρίζεις πόθεν έρχεται και που υπάγει. Σε άλλο σημείο αναφέρει, πάσα δόση αγαθή και παν δώρημα τέλειον άνωθεν εστί κατεβαίνων εκ του Πατρός των φώτων. Καθώς ουδέ του θέλοντος, ουδέ του τρέχοντος αλλά του ελεούντος Θεού. Κάπου ο Λόγος του Θεού αναφέρει ώστε ο Θεός να μην προσωποληπτεί, έλθετε πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι και εγώ θέλω σας αναπαύσει, ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν έστιν. ’ρα το κάλεσμα γίνεται προς όλους. Ο άνθρωπος που το λαμβάνει ειδικά σήμερα αδιαφορεί ή το περιφρονεί, έτσι δεν μπορεί να βρει χάρη στη ζωή του. Όσοι τώρα δέχονται το κάλεσμα ξεκινούν τις ενέργειες του αγιασμού και του καθαρισμού, ώστε να βρεθούν μπροστά στο βήμα του Χριστού. Εύχομαι τα παιδιά που ανήκουν στην Φωνή Θεού να πέσουν με τα μούτρα στο να κάνουν το θέλημα του Θεού ώστε να ευλογηθούν υπέρ κόρον και στον παρόντα αιώνα αλλά και στον μέλλοντα. Αμήν.
Και η θέληση η δική μας αλλά και η αγάπη του Θεού θα μας ανεβάσουν στον ουρανό.
Κεφ. ς΄ στίχος 45
45. «Είναι γεγραμμένον εν τοις προφήταις· Και πάντες θέλουσιν είσθαι διδακτοί του Θεού. Πας λοιπόν, όστις ακούση παρά του Πατρός και μάθη, έρχεται προς εμέ·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτή είναι μία επαγγελία που θα λάβει χώρα προ και μετά την έλευση του Κυρίου. Για να λάβει χώρα όμως θα πρέπει να νουθετούμεθα από τον Λόγο του Κυρίου, από τον απεσταλμένο αυτού και από το ’γιο Πνεύμα. Μόνο έτσι θα λάβει χώρα αυτό το γεγραμμένο. Χρειάζεται ειλικρινή μετάνοια ώστε ο Θεός να βάλει μέσα μας θείο έρωτα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχος 46
46. «Ουχί ότι είδε τις τον Πατέρα, ειμή εκείνος όστις είναι παρά του Θεού, ούτος είδε τον Πατέρα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Παρά τω Θεώ είναι εκείνος που στέλνεται από τον Θεό για να εξελίξει τον άνθρωπο και να τον οδηγήσει στην αναγέννηση και στην θέωση. Δεν μπορεί άνθρωπος μη έχων τα στοιχεία του Θεού κηρύττων άλλο Ευαγγέλιο από το Ευαγγέλιο της βασιλείας του Θεού να ήρθε υπό του Θεού. Τώρα, είναι πολλοί οι οποίοι κηρύττουν το Ευαγγέλιο που κατασκευάζει θρησκείες, δογματικούς φανατισμούς και διχάζουν τους χριστιανικούς λαούς και τα έθνη, αυτοί σίγουρα δεν εστάλησαν υπό του Θεού. Πρέπει να εννοήσουμε ότι ένας είναι ο Θεός, οι άνθρωποι όμως τον χώρισαν σε καθολικό, σε ορθόδοξο σε προτεστάντη, σε διαμαρτυρόμενο, σε πεντηκοστιανό, σε Μουσουλμάνο κ.λ.π. με φυσική συνέπεια ο χωρισμός, η κρίση, η πονηρία να εκδηλώνεται υπέρ κόρον σε σημείο μάλιστα όπου στο όνομα του Χριστού, του Θεού να υποκινούνται απάνθρωποι πόλεμοι με συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες. Πρέπει να εννοήσουμε άπαξ δια παντός ότι ο Θεός έναν πλάσας άνθρωπο, εξ αυτού πάντες γενέστε, έδωκε και εμοίρασε μάλιστα εις έκαστον άνθρωπο ή έθνος ιδιάζουσα μορφή σοφίας ώστε χρείαν πάντες αλλήλους έχοντες. Ο Θεός τρία πράγματα ζητά και γι αυτά θυσίασε τη ζωή του. Πρώτον, ο άνθρωπος να πολιτεύεται την ανυπόκριτη αγάπη. Δεύτερον, να πολιτεύεται την άκρα ταπείνωση και τρίτον να πολιτεύεται την άφθαρτη ζωή, διότι ο Θεός δεν είναι Θεός νεκρών αλλά ζώντων. Όλα τα άλλα λοιπόν περιττεύουν.
Κεφ. ς΄ στίχοι 47 48
47. «Αληθώς αληθώς, σας λέγω, Ο πιστεύων εις εμέ έχει ζωήν αιώνιον.
48. Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν λέει ζωή αιώνιο δεν εννοεί τη ζωή μετά τον θάνατο αλλά την άφθαρτη, αθάνατη ζωή ώστε να επιτευχθεί το κατ εικόνα και το καθ ομοίωση. Εάν δεν έχουμε την άφθαρτη ζωή την οποίαν ο Πατέρας, ο Υιός, το ’γιο Πνεύμα έχει καθώς και πολλοί άνθρωποι του Θεού, οι οποίοι έκαναν το θέλημά του και την απέκτησαν όπως ο Ηλίας, όπως ο Ενώχ, όπως ο Μωυσής τότε θα μπούμε στη ζωή δια του θανάτου. Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει, ου γαρ θέλομεν εκδύσασθαι αλλά επενδύσασθαι. Ο επενδύτης είναι μέσα μας και γύρω μας, αρκεί να κάνουμε το θέλημα του Θεού και να είμεθα σίγουροι ότι θα τον λάβουμε, διότι το πνευματικό μας επίπεδο θα μας εξασφαλίσει την εύνοια του Θεού ώστε να μας τον αποκαλύψει. Αν δούμε ανά τους αιώνες την πορεία του ανθρωπίνου γένους θα δούμε ότι ο άνθρωπος εξελίσσεται και ειδικότερα σήμερα καθημερινά ανακαλύπτει πράγματα τα οποία ευεργετούν και διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων γενικά. Η ανάπτυξη αυτή του ανθρώπου στον υλικό και στον πνευματικό τομέα δεν σταμάτησε ίσα ίσα το ακριβώς αντίθετο συνέβη. Το πλήρωμα του ανθρώπου μετά το στάδιο της διαπαιδαγώγησης που σήμερα υπάρχει υπό του Θεού θα φέρει την αναγέννηση του ανθρώπου. Αυτή είναι να γκρεμιστεί το μεσότοιχο της έχθρας που υπάρχει μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου αλλά και του ανθρώπου με τον συνάνθρωπό του. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα φτάσουμε στην αγάπη, η αγάπη θα φέρει την αιώνια, την άφθαρτη, την μακάρια ζωή μετά του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχοι 53 58
53. «Είπε λοιπόν εις αυτούς ο Ιησούς· Αληθώς, αληθώς σας λέγω, Εάν δεν φάγητε την σάρκα του υιού του ανθρώπου και πίητε το αίμα αυτού, δεν έχετε ζωήν εν εαυτοίς.
54. Όστις τρώγει την σάρκα μου και πίνει το αίμα μου, έχει ζωήν αιώνιον και εγώ θέλω αναστήσει αυτόν εν τη εσχάτη ημέρα.
55. Διότι η σαρξ μου αληθώς είναι τροφή και το αίμα μου αληθώς είναι πόσις.
56. Όστις τρώγει την σάρκα μου και πίνει το αίμα μου εν εμοί μένει, και εγώ εν αυτώ.
57. Καθώς με απέστειλεν ο ζων Πατήρ και εγώ ζω διά τον Πατέρα, ούτω και όστις με τρώγει θέλει ζήσει και εκείνος δι' εμέ.
58. Ούτος είναι ο άρτος ο καταβάς εκ του ουρανού, ουχί καθώς οι πατέρες σας έφαγον το μάννα και απέθανον· όστις τρώγει τούτον τον άρτον θέλει ζήσει εις τον αιώνα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας εθέσπισαν την θείαν Κοινωνίαν που δια της πίστεως τρώγεται η σάρκα και πίνεται το αίμα του Κυρίου. Όμως εκείνος είπε, η σαρξ ουκ ωφελεί ουδέν, το Πνεύμα είναι το ζωοποιούν. Εάν λοιπόν μετατρέψουμε την σάρκα και το αίμα μας εις σώμα Κυρίου δεν θα απολεσθούμε αλλά θα μας αναστήσει εν τη εσχάτη ημέρα.
Ο άρτος είναι η ζωή του Χριστού την οποίαν πρέπει να εννοήσουμε εφαρμόζοντάς την και εννοώντας την να φάμε και να ποιούμε όλοι οι εν Χριστώ αναγεννημένοι άνθρωποι τον τρόπο που επικοινωνούσε με τον Πατέρα του, με τους μαθητές του, με τους ανθρώπους, με τους εχθρούς του. Αυτό τον τρόπο που ο Κύριος εφάρμοζε στον επί γης βίο του να φάμε και να χωνέψουμε είτε μας αρέσει είτε όχι. Αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχος 63
63. «Το πνεύμα είναι εκείνο το οποίον ζωοποιεί, η σαρξ δεν ωφελεί ουδέν· οι λόγοι, τους οποίους εγώ λαλώ προς εσάς, πνεύμα είναι και ζωή είναι».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το πρώτο πράγμα που συναντάμε στη ζωή μας και ερχόμαστε σε επαφή από την γέννησή μας είναι η ύλη. Περνάνε δυστυχώς πολλά χρόνια και δενόμαστε με αυτή μέχρι να συλλάβουμε την αξία του Πνεύματος και ειδικότερα του Πνεύματος του Θεού. Όταν συλλάβουμε την αξία του Πνεύματος του Θεού, του Χριστού είναι απολύτως βέβαιο ότι δενόμαστε με αυτό και δεν το εγκαταλείπουμε ποτέ. Ο λόγος διότι βλέπουμε ότι ο νέος τρόπος ζωής που μας εξασφαλίζει ο Χριστός μας χαρίζει ουράνια και επίγεια αγαθά. Μας εμπλουτίζει με δυνάμεις ειρήνης, ταπείνωσης, αγάπης, χαράς, ανεκλάλητης χαράς κ.λ.π. Τελευταία μας δίνει ενέργειες θαυμάτων που μας παρέχουν το ευ ζην για πάντα. Εύχομαι όλοι να συλλάβουμε την αξία του και να του επιτρέψουμε με τον σχετικό αγώνα να φωλιάσει αιώνια μέσα μας. Όταν γίνει αυτό αμέσως η ζωή μας παίρνει νόημα, παίρνει αξία και οι ενέργειες στη ζωή μας γίνονται ουσιαστικές και θετικές μέσα μας και γύρω μας, χαρίζοντας εις ημάς νέα ζωή, νέα αποστολή ως σαν σκεύη εκλογής πλέον, κατόπιν γινόμεθα υπό του Θεού συνεργάτες αυτού και αναμορφωτές του ανθρωπίνου γένους. Στο τέλος με την συνεργασία Θεού και ανθρώπου γινόμεθα άνθρωποι του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχος 65
65. «Και έλεγε· Διά τούτο σας είπον ότι ουδείς δύναται να έλθη προς εμέ, εάν δεν είναι δεδομένον εις αυτόν εκ του Πατρός μου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πάσα δόση αγαθή και παν δώρημα τέλειον άνωθεν εστί καταβαίνον
εκ του Πατρός των φώτων. Σε άλλο σημείο του Λόγου του Θεού αναφέρει, πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωση αληθείας ελθείν. Το δώρημα που αναφέρει ο πρώτος στίχος και το πάντας ανθρώπους που αναφέρει ο δεύτερος είναι το ίδιο και το αυτό. Σε ευχαριστούμε Κύριε που μας δέχτηκες και μας κάλεσες να είμεθα κοντά σου. Βοήθησέ μας να φανούμε αντάξιοι του καλέσματός σου και να γίνουμε μέτοχοι του ανέσπερου φωτός σου, του φωτός εκείνου που παρέχει την άφθαρτη, αθάνατη ζωή, η οποία προέρχεται από τον αγιασμό και τον καθαρισμό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχος 66
66.«Έκτοτε πολλοί των μαθητών αυτού εστράφησαν εις τα οπίσω και δεν περιεπάτουν πλέον μετ' αυτού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτοί που αποφεύγουν τον Θεό και στρέφονται εις τα οπίσω είναι όλοι αυτοί οι οποίοι διέπονται από ισχυρά πάθη και προσωπικά συμφέροντα, τα οποία είναι γεμάτα ατομικές φιλοδοξίες. Μη γένοιτο εις ημάς. Αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχος 7
67. «Είπε λοιπόν ο Ιησούς προς τους δώδεκα· Μήπως και σεις θέλετε να υπάγητε;».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Θεός αν και δημιουργός δεν θέλει να μπαίνει στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Έτσι υποχρεούται ως ανώτερο ον να ρωτήσει, μήπως και εσείς θέλετε να υπάγετε; Ας σκεφτούμε το κάλεσμα που λάβαμε ώστε να μην έρθει η μέρα και στραφούμε εις τα οπίσω. Εκείνο που πρέπει να προσέχουμε είναι μήπως μέσα μας υπάρχει κάποια μικρή ρίζα κακίας η οποία αναφύουσα μας οδηγήσει έξω από τα δρώμενα του Ευαγγελίου. Μία προσοχή χρειάζεται και μία συνεχόμενη πνευματική δραστηριότητα και να είμεθα σίγουροι ότι είναι θέμα χρόνου να γίνουμε κληρονόμοι του Θεού, συγκληρονόμοι Χριστού και συμμέτοχοι της δόξης αυτού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχοι 68 69
68. «Απεκρίθη λοιπόν προς αυτόν ο Σίμων Πέτρος· Κύριε, προς τίνα θέλομεν υπάγει; λόγους ζωής αιωνίου έχεις·
69. και ημείς επιστεύσαμεν και εγνωρίσαμεν ότι συ είσαι ο Χριστός ο Υιός του Θεού του ζώντος».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όπως απαντά ο Πέτρος έτσι απαντούν όλοι εκείνοι που συλλαμβάνουν τον Κύριό τους στη ζωή τους και την αγία διδασκαλία του. Εύχομαι όλοι να νιώθουμε ως ο Πέτρος και να μην είμεθα δύστροποι με τον Λόγο του Θεού ή με την παρουσία αυτού στη ζωή μας αλλά να έχουμε την όρεξη να συνδιαλεγόμεθα μαζί του καθημερινά, ώστε δια του Κυρίου μας να εισέλθουμε στα ’για των Αγίων και να γίνουμε μέτοχοι των πάντων. Εύχομαι όλα τα παιδιά που ακολουθούν την Φωνή Θεού να φτάσουν γρήγορα στη νέα κατά Θεό ζωή, όπου Θεός και άνθρωπος θα ζούνε μαζί και θα συνδιαλέγονται οι άνθρωποι μετά του Θεού εις άπαντας τους αιώνες. Αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχοι 70 71
70. «Απεκρίθη προς αυτούς ο Ιησούς· Δεν εξέλεξα εγώ εσάς τους δώδεκα και εις από σας είναι διάβολος;
71. Έλεγε δε τον Ιούδαν του Σίμωνος τον Ισκαριώτην· διότι ούτος, εις ων εκ των δώδεκα, έμελλε να παραδώση αυτόν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο διάβολος στους ανθρώπους που είναι μακριά από το θέλημα του Θεού είναι στη ζωή των ανθρώπων αυτών εξολοθρευτής. Ο διάβολος όμως όταν είναι στη ζωή των ανθρώπων του Θεού είναι παιδαγωγός. Και είναι αυτός που δημιουργεί αρνητικές ναι μεν (έτσι φαίνεται στην αρχή) ενέργειες στη ζωή των ανθρώπων του Θεού, οι οποίες όμως μετέπειτα μετατρέπονται σε δόξα Θεού. Γι αυτό εκλέγονται οι άνθρωποι αυτοί υπό του Θεού ώστε να βρίσκονται δίπλα στους εκλεκτούς ίνα καταφέρουν οι εκλεκτοί μέσω των αρνητικών στοιχείων που φέρνει στη ζωή τους ο διάβολος να εξασφαλίσουν πολύ καρπό, αναπτύσσοντας εις αυτούς τους ανθρώπους του Θεού καρπούς, χαρίσματα και σημεία Θεού που τους οδηγούν στην αναγέννηση και στην σωτηρία ψυχής και σώματος. Εξασφαλίζοντας εις αυτούς τους ανθρώπους του Θεού ουράνια και επίγεια αγαθά. Ο διάβολος γυμνάζει πνευματικά τους ανθρώπους του Θεού, ώστε να έχουν οι άνθρωποι αυτοί του Θεού τα κατάλληλα πνευματικά μπράτσα και να μπορέσουν μέσω της εκπαίδευσης που παρέχεται και έρχεται από την διαβολή η ουρανόδρομη δύναμη να σταθούν άξιοι υιοί του Πατρός, του Θεού. Έτσι μέσω της εκπαίδευσης αυτής γίνονται μέτοχοι οι άνθρωποι του Θεού, μέτοχοι των δωρεών του Αγίου Θεού. Αμήν.
Εύχομαι να εννοούμε την εκπαίδευση και με ειρήνη και ταπείνωση να ανταποκρινόμεθα, ώστε μέσω αυτής να εννοούμε τη νέα κατεύθυνση που μας παροτρύνει ο Θεός στη ζωή μας. Ο Κύριος στον κήπο της Γεσθημανής τόνισε, Πάτερ αν είναι δυνατόν να παρέλθει το ποτήριον, όμως αμέσως διόρθωσε, ουχί καθώς εγώ θέλω αλλά καθώς εσύ. Ένας προφήτης ονόματι Ιωνάς έλαβε αποστολή να υπάγει στην Νινευή, αυτός όμως δεν ήθελε και έφυγε προς άλλη κατεύθυνση. Ανεμοστρόβιλος έπληξε το καράβι με κίνδυνο να πλημμυρίσει και να πνιγούν, αυτό ανάγκασε τον Ιωνά να εκπληρώσει την αποστολή του. ’ρα το αρνητικό που φαίνεται ότι ήρθε έχει ένα σκοπό για τον άνθρωπο του Θεού, να εκπληρώσει στη ζωή του την αποστολή του και το θέλημα του Θεού. Αμήν.