ΤΟ ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ ΕΩΣ ΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ
Κεφ. ζ΄ στίχος 1
1. «Και περιεπάτει ο Ιησούς μετά ταύτα εν τη Γαλιλαία· διότι δεν ήθελε να περιπατή εν τη Ιουδαία, επειδή οι Ιουδαίοι εζήτουν να θανατώσωσιν αυτόν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν είμαστε το κόκκινο πανί στα μάτια του ταύρου θα πρέπει να φεύγουμε, διότι διαφορετικά πειράζουμε με τον εγωισμό που εκδηλώνεται εκείνη την ώρα από εμάς τον Θεό και κινδυνεύουμε να απολέσουμε ψυχή και σώμα.
Κεφ. ζ΄ στίχος 5
5. «Διότι ουδέ οι αδελφοί αυτού επίστευον εις αυτόν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ουδείς προφήτης στον τόπο του. Ο λόγος διότι υπάρχει στο συγγενικό μας περιβάλλον οικειότητα η οποία καταργεί τον σεβασμό. Για να μην πέσουμε σε τέτοια παγίδα και παρατηρούμε αρνητικά την ανθρώπινη φύση των ανθρώπων του Θεού που είναι δίπλα μας, μαζί μας και χάσουμε την πνευματική, η οποία πνευματική φύση είναι γεμάτη σοφία Θεού συναρπάζουσα και εκδηλώνεται με άπειρες δυνάμεις και πρωτοβουλίες θετικές πάνω σε όλους τους τομείς, θα πρέπει να γνωρίσουμε τον Θεό. Έτσι δεν θα βλέπουμε αρνητικά τη ζωή του προφήτη, όπως ο Χαμ ο οποίος περιγελούσε την ασχήμια του πατέρα του ενώ αυτός τον έσωσε από τον κατακλυσμό. ’λλωστε ο άνθρωπος του Θεού αναγνωρίζεται από τους πάντες και επικρατεί στη ζωή των οικείων ή των κοντινών μελών. Ακόμη και οι εχθροί αναγνωρίζουν την πνευματική ουρανόδρομη πορεία του κατά Θεό.
Κεφ. ζ΄ στίχος 6
6. «Λέγει λοιπόν προς αυτούς ο Ιησούς· Ο καιρός ο ιδικός μου δεν ήλθεν έτι, ο δε καιρός ο ιδικός σας είναι πάντοτε έτοιμος».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο καιρός αυτών που επιλέγονται από τον Θεό ώστε να έχουν αποστολή, η οποία τείνει προς επίτευξη των επαγγελιών του Θεού δεν έρχεται αν δεν εκπληρωθεί η αποστολή τους. Έτσι γνωρίζουν ότι η δική τους ώρα δεν ήρθε έτι. Όσοι καλούνται από τον Θεό να έχουν αποστολή και αδιαφορούν η ώρα τους είναι πάντα έτοιμη. Καλά είναι να εννοήσουμε το κάλεσμα που λάβαμε και να τείνουμε με όλες τις δυνάμεις μας στο κάλεσμα του Χριστού. Όσοι τώρα έχουν το πνεύμα ου με πείσεις και αν με πείσεις καλύτερα να μην είχαν γεννηθεί. Μη γένοιτο να υπάρχει τέτοιος άνθρωπος μέσα στην Φωνή Θεού.
Κεφ. ζ΄ στίχος 7
7. «Δεν δύναται ο κόσμος να μισή εσάς· εμέ όμως μισεί, διότι εγώ μαρτυρώ περί αυτού ότι τα έργα αυτού είναι πονηρά».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Έλεγξε σοφό να γίνεις σοφότερος, έλεγξε μωρό να γίνεις μωρότερος. Ο κόσμος ανήκει στον όχλο. Ο όχλος θέλει φαγητό, χρήματα, πλούτη, όταν όμως του ζητήσεις να θυσιάσει κάτι τότε αρχίζει τις κρίσεις και τις επικρίσεις, εδώ έγκειται η πονηρία του κόσμου. Ο Θεός δεν στηρίζεται στον όχλο ούτε στον κόσμο αλλά σε αυτούς που μελετούν τον Λόγο του Θεού και κάνουν αγώνα καθαρισμού και εξάπλωσης. Ο κόσμος στα συμφέροντά του φωνάζει ωσαννά και στα προβλήματά του φωνάζει άρον, άρον σταύρωσον αυτόν. Προσοχή ώστε να δούμε που ανήκουμε και να πάρουμε την κατάλληλη θέση ή με τον Θεό ή με τον διάβολο. Αμήν.
Κεφ. ζ΄ στίχοι 8 10
8. «Σεις ανάβητε εις την εορτήν ταύτην· εγώ δεν αναβαίνω έτι εις την εορτήν ταύτην, διότι ο καιρός μου δεν επληρώθη έτι.
9. Και αφού είπε ταύτα προς αυτούς, έμεινεν εν τη Γαλιλαία.
10. Αφού δε ανέβησαν οι αδελφοί αυτού, τότε και αυτός ανέβη εις την εορτήν, ουχί φανερώς αλλά κρυφίως πως».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μπορεί κάποιος να πει, εδώ δεν είπε ψέματα ο Κύριος; Πιστεύω εκατό τοις εκατό ότι είπε την αλήθεια. Μετά το αν άλλαξε γνώμη και ανέβηκε στην γιορτή, θα έπρεπε να ενημερώνει συνέχεια για ότι κάνει ή για το πως νιώθει κάθε στιγμή;
Κεφ. ζ΄ στίχοι 11 12
11. «Οι Ιουδαίοι λοιπόν εζήτουν αυτόν εν τη εορτή και έλεγον· Που είναι εκείνος;
12. Και ήτο πολύς γογγυσμός περί αυτού μεταξύ των όχλων. ’λλοι μεν έλεγον ότι είναι καλός· άλλοι δε έλεγον, Ουχί, αλλά πλανά τον όχλον».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ανάλογα το πνευματικό επίπεδο από το οποίο διακατέχεται ο κάθε άνθρωπος έτσι αντιλαμβάνεται και τα πράγματα. Αν δηλαδή δεν είναι αναγεννημένος άνθρωπος θα δει λάθη, αν όμως βασιλεύει μέσα του ο Θεός θα δει καλή προαίρεση και πολύ θετικό. Ο αναγεννημένος άνθρωπος θα διακρίνει σωστά και θα έχει δική του γνώμη. Αν δεν είναι αναγεννημένος θα δει λάθη και μάλιστα θα μεταβάλλει την γνώμη του ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται.
Κεφ. ζ΄ στίχος 13
13. «Ουδείς όμως ελάλει παρρησία περί αυτού διά τον φόβον των Ιουδαίων».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο δειλός πεθαίνει πολλές φορές στη ζωή του. Ο θαρραλέος πεθαίνει μία φορά στη ζωή του και αυτή θα είναι για αξίες πνευματικές, αμήν. Ο φόβος κρύβει κόλαση και δεν μπορεί ο άνθρωπος αυτός να εργαστεί το θέλημα του Θεού. Ο φόβος φεύγει με το να κάνεις αυτό που πιστεύεις χωρίς να υπολογίζεις τις συνέπειες. Μόνο τότε θα χρησιμοποιηθείς υπό του Θεού ως σαν σκεύος εκλογής, κατόπιν θα αναπτυχθείς σε όλους τους τομείς υλικούς και πνευματικούς. Γένοιτο, γένοιτο αμήν. Μάλιστα ο Θεός θα καμαρώνει για σένα, διότι και αυτός έκανε το θέλημα του Πατέρα του αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προκαλούσε η μαρτυρία του.
Κεφ. ζ΄ στίχοι 15 17
15. «Και εθαύμαζον οι Ιουδαίοι, λέγοντες· Πως ούτος εξεύρει γράμματα, ενώ δεν έμαθεν;
16. Απεκρίθη προς αυτούς ο Ιησούς και είπεν· Η ιδική μου διδαχή δεν είναι εμού, αλλά του πέμψαντός με.
17. Εάν τις θέλη να κάμη το θέλημα αυτού, θέλει γνωρίσει περί της διδαχής, αν ήναι εκ του Θεού ή αν εγώ λαλώ απ' εμαυτού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πράγματι όταν ο άνθρωπος κάνει το θέλημα του Θεού θα διδαχτεί από τον Πατέρα, από τον Θεό την διδασκαλία που ανταποκρίνεται και καλύπτει πλήρως τις ανθρώπινες διδασκαλίες και μάλιστα απέχει η σοφία του ανθρώπου αυτού που εντρυφεί καθημερινά μετά του Πατρός στα δρώμενα του Ευαγγελίου, πέραν από οποιαδήποτε διδασκαλία ανθρώπινης νοήσεως. Έτσι η ανωτερότητά του γίνεται ουρανόδρομη και γίνεται αντιληπτή και αγαπητή από τους καλοπροαίρετους ανθρώπους. Μία μέρα ο Κύριος είπε στους μαθητές του, μήπως θέλετε και εσείς να υπάγετε; Και ο Πέτρος του απάντησε, που να υπάγουμε Κύριε, από διδασκαλία και σοφία γεμάτη λόγους αιωνίας ζωής διακατέχεσαι. Σαν να του έλεγε ότι εμείς μαζί σου αναγεννηθήκαμε, αλλάξαμε τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής, που λοιπόν να πάμε. Αυτό να κάνουμε οι πάντες χωρίς να αργούμε να μελετούμε και να εφαρμόζουμε. Τα άλλα ας τα αφήσουμε στον Πατέρα και να είμεθα σίγουροι ότι τα πάντα θα αλλάξουν στη ζωή μας. Αμήν.
Κεφ. ζ΄ στίχος 18
18. «Όστις λαλεί αφ' εαυτού, ζητεί την δόξαν την ιδικήν αυτού, όστις όμως ζητεί την δόξαν του πέμψαντος αυτόν, ούτος είναι αληθής και αδικία εν αυτώ δεν υπάρχει».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι πολλοί που κηρύττουν την καλοκαγαθία τους με σκοπό να αποκτήσουν δόξα και προσωπικά υλικά συμφέροντα. Το αν είμεθα άνθρωποι του Θεού αυτό δεν θα το πούμε εμείς να το ακούσουν οι άλλοι ώστε να μας ακολουθήσουν αλλά θα το μαρτυρεί η ίδια η ζωή μας, ώστε ο Θεός, δια μέσω των ανθρώπων που παρακολουθούν τη ζωή μας ή ακούν τα κηρύγματά μας να ομολογούν και να μαρτυρούν στην καθημερινότητά τους ότι η ζωή μας και τα λόγια μας είναι του Χριστού, ώστε κατόπιν να μας ακολουθήσουν και να συνεργαστούνε μαζί μας. Αμήν.
Κεφ. ζ΄ στίχος 19
19. «Ο Μωϋσής δεν σας έδωκε τον νόμον; και ουδείς από σας εκπληροί τον νόμον. Διά τι ζητείτε να με θανατώσητε;».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Και τότε αλλά και σήμερα γέμισε ο κόσμος νομοθέτες και δυσβάστακτους νόμους, οι οποίοι ζητούνται να εφαρμοστούν από τους ανθρώπους ενώ οι ιθύνοντες τους καταπατούν υπέρ κόρον. Μάλιστα δημιουργούνται τόσο δυσβάστακτοι νόμοι, ώστε ο προφήτης να φανερώνει ότι οι άρχοντες καλαμώνουν τους λαούς. Δηλαδή, ότι ελίτσες έχουν απομείνει από τις ελιές (άνθρωποι) παίρνουν ένα καλάμι και τις μαζεύουν, ώστε να μην έχει τίποτα το δέντρο πάνω (άνθρωπος). Πρέπει να εφαρμόσουμε τον νόμο του Θεού που είναι η αγάπη η ανυπόκριτη, η οποία όταν εφαρμοστεί καταργεί τους εκατομμύρια νόμους των ανθρώπων. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ζ΄ στόχος 24
24. «Μη κρίνετε κατ' όψιν, αλλά την δικαίαν κρίσιν κρίνατε.»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η κατ όψιν κρίση γίνεται επιφανειακά. Βλέπεις κάποιον και λόγω του ότι σε διακατέχει το πνεύμα του κόσμου προβαίνεις σε επιπόλαια κρίση. Τις περισσότερες φορές πέφτεις έξω διότι κρίνεις επιπόλαια και με βάση του τι υπάρχει μέσα σου. Ο Χριστός είπε, εάν ο οφθαλμός σου είναι πονηρός κρίνεις πονηρά, εάν είναι αγαθός κρίνεις αγαθά. Για να κρίνεις σωστά κάποιον θα πρέπει να παρακολουθήσεις ολόκληρη τη ζωή του από την ημέρα που γεννήθηκε ώστε να δεις ποιο είναι το περιβάλλον του, που μεγάλωσε, με ποιες αρχές, τι άκουσε, τι διδάχτηκε, ώστε να κρίνεις σωστά και κατόπιν να συμπεράνεις γιατί κάνει σήμερα αυτό που βλέπεις και γιατί συμπεριφέρεται έτσι. Αυτό αφού δεν μπορεί να γίνει, ας μην κρίνουμε. Αν θέλουμε να κρίνουμε, να κρίνουμε με βάση το έλεος του Θεού. Ας ενθυμηθούμε όλοι την γυναίκα που πιάστηκε έπ αυτοφώρω, πως κρίθηκε από τους γραμματείς και Φαρισαίους και πως κρίθηκε από τον Κύριο.
Στον κόσμο που ζούμε η κρίση γίνεται σε σοβαρά θέματα από την δικαιοσύνη. Το δικαστήριον στηρίζεται εις τους μάρτυρες, τι είδαν και τι άκουσαν και εκδίδει την απόφαση της κρίσεως, πολλές φορές ουχί δίκαια. Η δικαία κρίσις θέλει δίκαιον κριτήν και δεν είναι άλλος από τον Χριστόν, διότι ου ζητώ το θέλημα το εμών αλλά το θέλημα του Θεού. Ο άνθρωπος δεν δύναται να κάμει δικαία κρίσιν. Μόνον εκείνος που ελεεί όλην την ημέραν, που συγχωρεί δεν θα πέσει έξω. ’ρα να πάψουμε να κρίνουμε κατ όψιν.
Κεφ. ζ΄ στίχοι 38 39
38. «Όστις πιστεύει εις εμέ, καθώς είπεν η γραφή, ποταμοί ύδατος ζώντος θέλουσι ρεύσει εκ της κοιλίας αυτού.
39. Τούτο δε είπε περί του Πνεύματος, το οποίον έμελλον να λαμβάνωσιν οι πιστεύοντες εις αυτόν· διότι δεν ήτο έτι δεδομένον Πνεύμα ’γιον, επειδή ο Ιησούς έτι δεν εδοξάσθη».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σήμερα οι μηχανισμοί της ζωής λειτουργούν διά της πίστεως του φαγητού, το οποίο έχουμε σε καθημερινή βάση στη ζωή μας. Όταν όμως αναγεννηθούμε οι μηχανισμοί της ζωής θα λειτουργούν διά του Αγίου Πνεύματος. ’λλωστε είναι και επαγγελία, ότι ο Θεός θα καταργήσει την κοιλία και τα βρώματα. Ο Κύριος στην έρημο φανέρωσε ότι ουκ επ άρτω άνθρωπος ζήσεται, αλλά εν παντί ρήματι εκπορευομένω δια Πνεύματος Θεού. Τα βρώματα σαπίζουν μέσα μας και πολλές φορές μας δημιουργούν αθεράπευτα προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται όταν γίνεται κακή χρήση των βρωμάτων και όταν δεν υπάρχει εγκράτεια. Τα οποία προβλήματα παρουσιάζονται στις εξετάσεις που κάνουμε και πολλές φορές οι γιατροί μας παροτρύνουν σε αυστηρή δίαιτα, ώστε ο οργανισμός να ανασάνει από την υπερφόρτωση λόγω του πάθους της λαιμαργίας. Μία προσοχή χρειάζεται και αυτή πρέπει να στραφεί στο να εννοήσουμε τις θεραπευτικές ενέργειες που εκδηλώνει η εγκράτεια στο σώμα ημών. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η
Κεφ. η΄ στίχος 1
1. «Ο δε Ιησούς υπήγεν εις το όρος των Ελαιών».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρειάζεται να φεύγουμε στο όρος για προσευχή όταν το νιώθουμε, ανάλογα βέβαια με την περίοδο που περνάμε. Θετική περίοδο για να ευχαριστήσουμε τον Θεό, αλλά να καταφεύγουμε εις το όρος και την ώρα που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στον υλικό τομέα ή πειρασμούς διάφορους ή δοκιμασίες ανθρώπινες στον πνευματικό αγώνα που διεξάγουμε μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων. Οι δοκιμασίες έρχονται για να μας αφυπνίσουν και να μας φτάσουν στο κατ εικόνα και καθ ομοίωση. Υπάρχουν τρεις προσευχές όπου μπορούμε να σπουδάσουμε και να μας ανοίξουν μπροστά μας το ουρανόδρομο μονοπάτι του φωτός του Θεού ώστε να ανέβουμε την μυστήρια σκάλα του πνευματικού οράματος του Ιακώβ, με αποτέλεσμα να φρουρούμε τον εαυτόν μας και τους συνανθρώπους μας. Η πρώτη πνευματική επιστήμη της προσευχής είναι η ομαδική προσευχή. Η προσευχή αυτή έχει πολλές δυνάμεις και για να εισακουσθεί χρειάζεται ταπείνωση. Ο λόγος διότι φτάνεις στο πνευματικό επίπεδο της ειλικρίνειας διότι μιλάς στον Θεό και βγάζεις τα εσώψυχά σου σε ανθρώπους πνευματικούς ή μη, χωρίς να σε ενδιαφέρει η αρνητική κρίση η οποία μπορεί να προκύψει από τους ανθρώπους αυτούς. Το μεγαλείο εδώ είναι ότι έφτασες στο σημείο να μην έχεις δύο ζωές, μία φανερή, μία κρυφή. ’λλο στοιχείο είναι ότι σε διέπει αλήθεια, αδιαφορώντας για το πως οι συνάνθρωποι αδερφοί που συμμετέχουν στην προσευχή θα σου συμπεριφερθούν. Ακόμη φανερώνει η ομαδική προσευχή με την ειλικρίνεια που σε διέπει εμπιστοσύνη στον Θεό. Η δεύτερη προσευχή είναι η αδιάλειπτη προσευχή. Αυτή την κάνεις νοερά στο δρόμο, στο σπίτι, στη δουλειά, παντού, έτσι έχεις τον Θεό στη ζωή σου. Με αυτή ζει πάντα μέσα σου ο Θεός και κάνεις συνέχεια διάλογο μαζί του. Αυτή σου παρέχει την αδιάλειπτη συνδιαλλαγή στην καθημερινότητά σου. Όταν αποκτήσουμε αυτή την αδιάλειπτη προσευχή θα δούμε ότι και την ώρα που θα εργαζόμεθα στη δουλειά μας ο εγκέφαλός μας θα συνεχίσει να προσεύχεται και να τρέφεται πνευματικά με άφθαρτα στοιχεία που θα μας φρουρούν την άφθαρτη, αθάνατη ζωή και θα μας εξασφαλίζουν ευφορία, ευεξία πνευματική και χαρά αδιάλειπτη. Η τρίτη προσευχή είναι αυτή που γίνεται κρυφά. Ο Κύριος τόνισε, είσελθε εις το ταμείον σου, κλείσον την θύρα σου προσευχήσου στον Πατέρα σου το εν τω κρυπτώ και ο Πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ αποδώσει εν τω φανερώ. Στην κρυφή προσευχή μιλάς στον Θεό πρόσωπο με πρόσωπο και το μεγαλείο αυτής είναι ότι γίνεται μέσα από την ελεύθερη βούλησή σου. Σε αυτή την προσευχή αποκτάς από τον Θεό, πρώτον σοφία Θεού συναρπάζουσα, δεύτερον το προφητικό χάρισμα το οποίο σε ωριμάζει κατά Θεό, τρίτον γίνεται κτήμα σου και συνήθεια ο αγιασμός, τέταρτον υπό του Θεού ζωοποιείς τον εαυτόν σου με άφθαρτα, αθάνατα στοιχεία. Η προσευχή αυτή ακόμη σου εξασφαλίζει και σου δίνει πολυποίκιλα πνευματικά αγαθά, όπως καρπούς του Αγίου Πνεύματος, χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και σημεία του Αγίου Πνεύματος. Τελευταία, στην προσευχή αυτή ο Θεός αποκωδικοποιεί εις τον άνθρωπο του Θεού τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού και πιστέψτε με είναι πολλά, τα οποία όταν αποκωδικοποιηθούν παρέχουν την εξουσία στον άνθρωπο αυτόν να ιδρύσει μέσα του και γύρω του την βασιλεία του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. η΄ στίχος 2
2. «Και την αυγήν ήλθε πάλιν εις το ιερόν και πας ο λαός ήρχετο προς αυτόν· και καθήσας εδίδασκεν αυτούς».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι πολλοί που γυρίζουν δεξιά και αριστερά και φωνάζουν ότι είναι του Θεού και προσπαθούν να πείσουν όσους αναγκαστικά τους ακούν να τους ακολουθήσουν. Μάλιστα στην συνέχεια εάν απιστούν κάποιοι φοβερίζουν ότι ο Θεός θα τους κάνει αυτό ή το άλλο κακό αν δεν τους ακολουθήσουν. Ο Κύριος όμως εδώ αλλά και σε όλη την πνευματική του πορεία φανερώνει πνευματική ωριμότητα δείχνοντας πλήρη εμπιστοσύνη στον ουράνιο Πατέρα του, διότι δεν έτρεχε πίσω από τους ανθρώπους παρακαλώντας ή απειλώντας τους ώστε να τον ακολουθήσουν. Μόνοι τους οι συνάνθρωποί του πήγαιναν κοντά του όπου αυτός βρισκόταν. Ακόμη και στους μαθητές του έλεγε, όστις θέλει οπίσω μου ελθεί. Η Φωνή Θεού δίνει και σε εμάς κατεύθυνση, οδηγία πνευματική ώστε να έχουμε εμπιστοσύνη στον ουράνιο Πατέρα Θεό και να μην πιέζουμε τους συνανθρώπους μας με τα κηρύγματά μας ειδικά τους φίλους μας και τους συγγενείς μας, αλλά με το παράδειγμά μας και με την ίδια μας τη ζωή να κεντρίζουμε το ενδιαφέρον αυτών αλλά και των εχθρών μας επίσης. Δεν μπαίνουμε στην ελεύθερη βούληση των συνανθρώπων μας, ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Αυτός που σκέφτεται και κινείται όπως ο Κύριος, θα έρθει η ημέρα που θα γίνει Κύριος. Ο Ιωάννης ο θεολόγος μαρτυρεί για τον Χριστό τα εξής, ο Λόγος έγεινε σαρξ και κατώκησε μεταξύ ημών και είδομεν την δόξαν αυτού, δόξαν ως μονογενούς παρά του Πατρός, πλήρης χάριτος και αληθείας. Αμήν.
Κεφ. η΄ στίχος 7
7. «Και επειδή επέμενον ερωτώντες αυτόν, ανακύψας είπε προς αυτούς· Όστις από σας είναι αναμάρτητος, πρώτος ας ρίψη τον λίθον επ' αυτήν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όποιος κρίνει ή καταδικάζει τον συνάνθρωπό του δεν έχει την συμπάθεια και την εύνοια του Θεού, μάλιστα από μόνος του καταδικάζει τον εαυτόν του εις θάνατο. Όποιος κρίνει ή καταδικάζει τον αδερφό του έχει την ταυτότητα εκείνη που του κάνει τη ζωή απρόβλεπτη με καταστρεπτικές συνέπειες. Όποιος κρίνει θα πεθάνει αργά ή γρήγορα και θα βρεθεί εκατό τοις εκατό στον θάνατο, με φυσική συνέπεια να απολέσει την ψυχή του και το σώμα του. Μία προσοχή νομίζω χρειάζεται. Αφού λοιπόν οι πάντες πταίομε γιατί να μην το καταλαβαίνουμε ώστε να πάψουμε να κρίνουμε τα λάθη των άλλων και έτσι να προλάβουμε αρνητικές συνέπειες. Ο Χριστός έδωσε τη ζωή του λύτρον αντί πολλών ώστε όλοι οι άνθρωποι με μία ειλικρινή μετάνοια να βρίσκονται από την κόλαση στα ’για των Αγίων. Πρέπει να προσέξουμε διότι την ώρα που εμείς κρίνουμε ο άλλος μπορεί να ζητά το έλεος του Θεού και ενώ εμείς εκείνη την ώρα που κρίνουμε βρισκόμεθα στην κόλαση ο συνάνθρωπος που εμείς κρίνουμε να βρίσκεται στον παράδεισο. Προσοχή λοιπόν. Στην Αποκάλυψη αναφέρεται ότι η βασιλεία του Θεού θα ιδρυθεί στην καρδιά μας όταν πέσει αυτός ο δράκος της κρίσης από την καρδιά μας, από το μυαλό μας, από την σκέψη μας. Τότε θα συναντήσουμε τον Θεό, ο οποίος θα ευλογεί τη ζωή μας μέσα μας και γύρω μας. Αυτό που τονίζει η Φωνή Θεού είναι ότι μέσα μας πρέπει να βασιλέψει το έλεος του Θεού προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό και όχι η κρίση. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. η΄ στίχος 11
11. «Και εκείνη είπεν· Ουδείς, Κύριε. Και ο Ιησούς είπε προς αυτήν· Ουδέ εγώ σε καταδικάζω· ύπαγε και εις το εξής μη αμάρτανε».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Με το ουδείς Κύριε αναγνωρίζεται ότι μέσα στην γυναίκα αυτή βασιλεύει ο Θεός, διότι ουδείς δύναται να είπη Κύριε ειμή δια Πνεύματος Αγίου. Αυτό είναι το πνεύμα του Θεού, δεν καταδικάζει κανέναν άνθρωπο διότι η αγάπη του είναι ανυπόκριτη και στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό. Αυτό είναι το πνεύμα του Θεού και αυτό πρέπει να είναι και το πνεύμα το δικό μας. Ο κόσμος όμως διακατέχεται από άγνοια του Λόγου του Θεού και του θελήματος του Θεού. ’ρα όταν συνδιαλεγόμεθα με τον κόσμο να προσέχουμε διότι τα λάθη μας δεν θα βρουν έλεος. Χρειάζεται προσοχή για να μην δίνουμε ερεθίσματα αρνητικά ώστε να φτάσουμε να υποστούμε λιθοβολισμό, είτε με τα λόγια, είτε με τα έργα. Εάν τώρα μας κρίνουν οι άνθρωποι χωρίς να φταίμε διότι εργαζόμεθα την δικαιοσύνη του Θεού θα ανήκουμε στον μακαρισμό, μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης. Εάν όμως δημιουργούμε σκάνδαλα τότε ανήκουμε στα ουαί. Θα πρέπει λοιπόν να μας διακατέχει η σοφία του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. η΄ στίχος 12
12. «Πάλιν λοιπόν ο Ιησούς ελάλησε προς αυτούς λέγων· Εγώ είμαι το φως του κόσμου· όστις ακολουθεί εμέ δεν θέλει περιπατήσει εις το σκότος, αλλά θέλει έχει το φως της ζωής».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ουδεμία σχέση με το φυσικό ή ηλεκτρικό φως. Είναι πνευματικό το φως του Χριστού, το οποίο σε βγάζει από την αμαρτία, από την φθορά και τελευταία από τον θάνατο. Εύχομαι αυτό το φως του Χριστού να βασιλεύσει μέσα μας. Η ζωή του Χριστού λοιπόν είναι το φως και αυτή τη ζωή θα πρέπει να μιμηθούμε. Ο τρόπος με τον οποίον ζει ο Χριστός σήμεραείναι το φως του αγιασμού, αυτό είναι και το φως το ανέσπερο, αυτό το φως σου δείχνει που να περπατάς πνευματικά για να μην σκοντάψεις στην αμαρτία, η οποία επιφέρει τον πνευματικό και κατόπιν τον σωματικό θάνατο. Είναι λοιπόν εν συντομία το φως του Χριστού ενέργεια, κίνηση, αγιασμός, ουσιαστική διδασκαλία. Η οποία διδασκαλία οδηγεί στο φως του Χριστού. Φως Χριστού σημαίνει άφθαρτη ζωή. Αμήν.
Κεφ. η΄ στίχοι 13 20
13. «Είπον λοιπόν προς αυτόν οι Φαρισαίοι· Συ περί σεαυτού μαρτυρείς· η μαρτυρία σου δεν είναι αληθής.
14. Απεκρίθη ο Ιησούς και είπε προς αυτούς· Και αν εγώ μαρτυρώ περί εμαυτού, η μαρτυρία μου είναι αληθής, διότι εξεύρω πόθεν ήλθον και που υπάγω· σεις όμως δεν εξεύρετε πόθεν έρχομαι και που υπάγω.
15. Σεις κατά την σάρκα κρίνετε· εγώ δεν κρίνω ουδένα.
16. Αλλά και εάν εγώ κρίνω, η κρίσις η εμή είναι αληθής, διότι μόνος δεν είμαι, αλλ' εγώ και ο Πατήρ ο πέμψας με.
17. Και εν τω νόμω δε υμών είναι γεγραμμένον ότι δύο ανθρώπων η μαρτυρία είναι αληθινή.
18. Εγώ είμαι ο μαρτυρών περί εμαυτού και ο πέμψας με Πατήρ μαρτυρεί περί εμού.
19. Έλεγον λοιπόν προς αυτόν· Που είναι ο Πατήρ σου; Απεκρίθη ο Ιησούς· Ούτε εμέ εξεύρετε ούτε τον Πατέρα μου· εάν ηξεύρετε εμέ, ηθέλετε εξεύρει και τον Πατέρα μου.
20. Τούτους τους λόγους ελάλησεν ο Ιησούς εν τω θησαυροφυλακίω, διδάσκων εν τω ιερώ και ουδείς επίασεν αυτόν, διότι δεν είχεν ελθεί έτι η ώρα αυτού».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ολόκληρος Θεός να δικαιολογεί τα έργα του στον πεσόντα άνθρωπο. Φανταστείτε την αγάπη του, την υπομονή του, την ανωτερότητα που τον διακατείχε. Όμως η ομολογία αυτή στους ανθρώπους που έχουν σαν αρχή την υποκρισία και το πνεύμα ου με πείσεις και αν με πείσεις είναι μάταιη. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γίνεται διότι η ομολογία αυτή μπορεί να φέρει και αναγέννηση στους καλώς έχοντες θετική προαίρεση. Στους υποκριτές με την υποκρισία που τους διακατέχει γίνεται κατευθείαν κρίση, η οποία τους οδηγεί στην απώλεια ψυχής και σώματος. Μη γένοιτο η ομολογία του Χριστού στη ζωή μας, η οποία έρχεται από τον Θεό για την σωτηρία μας, να γίνει αιτία με τον εγωισμό μας να μας οδηγήσει στην απώλεια.
Κεφ. η΄ στίχος 21
21. «Είπε λοιπόν πάλιν προς αυτούς ο Ιησούς· Εγώ υπάγω και θέλετε με ζητήσει και θέλετε αποθάνει εν τη αμαρτία υμών· όπου εγώ υπάγω, σεις δεν δύνασθε να έλθητε».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πριν την σάρκωσή του ο Χριστός υπήρχε σαν πνεύμα μαζί με τον Πατέρα του. Τώρα όμως αποκτώντας σώμα θα επέστρεφε πάλι στους κόλπους του Πατρός να μείνει εκεί μέχρι οι άνθρωποι να συλλάβουν την ’για ουσιαστική διδασκαλία του. Ο Κύριος θα μείνει εκεί μέχρι την ημέρα που θα νικηθεί η αμαρτία και ο θάνατος από τους κατοίκους της γης και δεύτερον μέχρι την ημέρα που ο διάβολος θα πάψει να λειτουργεί στον λαό του Θεού. Φυσικά μέχρι τότε ο θάνατος θα βασιλεύει. Όταν όμως το ’γιο Πνεύμα αναλάβει τότε ο θάνατος και η αμαρτία θα πάψει να λειτουργεί στον άνθρωπο και γενικότερα σε όλο το ανθρώπινο γένος. Ο Πατέρας είπε στον Υιό, κάθου εκ δεξιών μου εωσού θέσω τους εχθρούς σου υποπόδιον των ποδών σου, έσχατος εχθρός καταργείται ο θάνατος. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μείνει ώστε να παρακολουθεί την απιστία των ανθρώπων. Έπρεπε να φύγει ώστε να αναλάβει ο χρόνος, ο οποίος θα γεμίσει το ανθρώπινο γένος με εμπειρίες και με σοφία Θεού, η οποία σοφία θα οδηγήσει τον άνθρωπο στην θέωση. Όταν αυτό λάβει χώρα τότε ο Χριστός θα έρθει με το σώμα του να πάρει την βασιλεία της αγάπης την οποίαν ο Θεός θα δημιουργήσει δια του Παρακλήτου, ώστε να την αναπτύξει στην συνέχεια και να οδηγήσει τον κατά Θεό άνθρωπο στην άφθαρτη, αθάνατη, αιώνια ζωή. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. η΄ στίχος 23
22. «Και είπε προς αυτούς· Σεις είσθε εκ των κάτω, εγώ είμαι εκ των άνω· σεις είσθε εκ του κόσμου τούτου, εγώ δεν είμαι εκ του κόσμου τούτου. Έλεγον λοιπόν οι Ιουδαίοι, Μήπως θέλει θανατώσει εαυτόν, και δια τούτο λέγει, Όπου εγώ υπάγω, σεις δεν δύνασθε να έλθητε;».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν μπορεί ο άνθρωπος να ακολουθήσει τον Χριστό, διότι η αμαρτία μπαίνει εμπόδιο στο να συναντήσει τον Πατέρα. Όταν φύγει θα μπορέσει ο άνθρωπος να ενωθεί με τον ζώντα Θεό και να μείνει διαπαντός στους κόλπους αυτού. Αμήν.
Κεφ. η΄ στίχος 24
24. «Σας είπον λοιπόν ότι θέλετε αποθάνει εν ταις αμαρτίαις υμών· διότι εάν δεν πιστεύσητε ότι εγώ είμαι, θέλετε αποθάνει εν ταις αμαρτίαις υμών ».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα οψώνια της αμαρτίας είναι θάνατος. Σήμερα όμως το ’γιο Πνεύμα μέσα στην Φωνή Θεού μας ενημερώνει για τον τρόπο που η αμαρτία λειτουργεί και πως κατακρεουργεί τη ζωή που ο Θεός χάρισε στον άνθρωπο. Η αμαρτία λόγω της άγνοιας και της ημιμάθειας που μας διέπει καταστρέφει σε εμάς όταν την ακολουθούμε και την έχουμε στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας την ψυχή και το σώμα μας με αρνητικές συνέπειες και στα δύο, οι οποίες συνέπειες μας οδηγούν στη φθορά και στο θάνατο. Πρέπει να πιστέψουμε τον Χριστό και να τον ακολουθήσουμε κατά πάντα ώστε να βρούμε τη ζωή του Χριστού, την ’για, την αναμάρτητη, την άφθαρτη, την αιώνια, η οποία με τον σχετικό αγώνα θα γίνει κτήμα μας. Αυτό το εύχομαι εκ βάθους καρδίας εις όλους τους εν Χριστώ ανθρώπους. Το πρώτο βήμα της πνευματικής αναγέννησης είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Κατόπιν θα συλλάβουμε την διδασκαλία του Χριστού η οποία θα μας ζωοποιήσει στο εκατονταπλάσιο. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. η΄ στίχος 32
32. «Και θέλετε γνωρίσει την αλήθειαν και η αλήθεια θέλει σας ελευθερώσει».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εγώ ειμί η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Ο Χριστός είναι τα πάντα αλλά για να βρούμε την αλήθεια πρέπει να μπούμε εις την οδόν την άγουσα προς την αλήθεια. Και ποια είναι η οδός; Είναι ο Λόγος του Θεού. Θα βαδίσουμε στη ζωή μας εις αυτήν την οδό του Χριστού και θα φθάσουμε σιγά σιγά εις την αλήθεια, η οποία είναι ο Χριστός. Μα και τι είναι ο Χριστός; Είναι ο Υιός του Θεού. Και τι είναι ο Θεός; Είναι η αγάπη, η οποία πρέπει να διαποτίσει όλο μας το είναι. Είναι η αλήθεια που είναι η αγάπη και μας ελευθερώνει από την κακία, το μίσος, το φθόνο, τη ζήλια, την υπερηφάνεια, τον εγωισμό, την αλαζονεία, το θάνατο. Επίσης μας ελευθερώνει και από όλους τους άλλους εχθρούς του εωσφόρου. Όταν έχουμε ασπίδα την αγάπη τότε έχουμε σύμμαχο τον τριαδικό Θεό. Όταν έχουμε σύμμαχο τον Θεό ουδεμία ανάγκη υπάρχει. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. η΄ στίχος 33
33. «Απεκρίθησαν προς αυτόν· Σπέρμα του Αβραάμ είμεθα, και δεν εγείναμεν δούλοι εις ουδένα πώποτε· πως συ λέγεις ότι θέλετε γείνει ελεύθεροι;».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οποιουδήποτε και αν είμεθα σπέρμα αν δεν αναγεννηθούμε υπό του Κυρίου και της Αγίας διδασκαλίας του δεν ωφελεί. Είδατε αυτοί που ήτο σπέρμα ενός Αγίου ανθρώπου και που επικαλούνταν το όνομά του, του Αβραάμ, τι έκαναν στον Κύριο. ’ρα, θα πρέπει να παρακολουθούμε τα δρώμενα του Ευαγγελίου συνέχεια, ώστε κατόπιν με τον σχετικό αγώνα να γίνουμε σπέρμα του Θεού, του Χριστού. ’λλωστε δεν μπορούσε κανένας άνθρωπος να αποδώσει ολοκληρωμένη την αλήθεια και την ουσιαστική διδασκαλία που έφερε δια της ζωής του ο Χριστός. Από της παρουσίας του Κυρίου και μετέπειτα δύναται όμως ο άνθρωπος να συλλάβει ολοκληρωμένα την σοφία του Θεού και την διδασκαλία του. Δικαιολογία λοιπόν δεν υπάρχει! Το Ευαγγέλιό του λοιπόν ανά χείρας και κατόπιν να είμεθα σίγουροι ότι τα δρώμενά του θα λάβουν χώρα εις ημάς. Όταν γίνει αυτό ο Θεός θα σκηνώσει μέσα μας και θα πληρεί σε εμάς όλες τις αξίες της ζωής του. Αμήν.
Κεφ. η΄ στίχοι 34 36
34. «Απεκρίθη προς αυτούς ο Ιησούς· Αληθώς, αληθώς σας λέγω ότι πας όστις πράττει την αμαρτίαν δούλος είναι της αμαρτίας.
35. Ο δε δούλος δεν μένει πάντοτε εν τη οικία· ο υιός μένει πάντοτε.
36. Εάν λοιπόν ο Υιός σας ελευθερώση, όντως ελεύθεροι θέλετε είσθαι».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η αμαρτία σε κάνει δούλο στο να υπηρετείς τη φθορά και το θάνατο. Μετέπειτα χάνεις την προσωπικότητά σου και τελευταία γίνεσαι έρμαιο των παθών και των αδυναμιών. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι απ όντινα νικάται τις σε αυτό και δούλος γίνεται και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στον κόσμο από το να υπηρετείς τον διάβολο και τα πάθη του, τα οποία δημιουργεί η ανυπακοή στον Λόγο του Θεού. Είναι λοιπόν φυσική συνέπεια όταν η αμαρτία καταβάλει τη ζωή μας να μην μπορούμε να ζούμε με τον Χριστό ώστε μέσα μας να αναπτύσσεται το θετικό, το καλό, ο Λόγος του Θεού, ο οποίος έχει την δύναμη να μας κάνει ελεύθερους, διότι όπου το πνεύμα του Θεού εκεί και η ελευθερία. Αμήν. Πρέπει να εισέλθουμε στα ’για των Αγίων και με συντριβή καρδιάς να παρακαλέσουμε τον Θεό ώστε αυτός δια Πνεύματος Αγίου να ελευθερώσει τη ζωή μας από την αμαρτία και τον διάβολο. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. η΄ στίχος 39
39. «Απεκρίθησαν και είπον προς αυτόν· Ο πατήρ ημών είναι ο Αβραάμ. Λέγει προς αυτούς ο Ιησούς· Εάν ήσθε τέκνα του Αβραάμ, τα έργα του Αβραάμ ηθέλετε κάμνει».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα έργα του Αβραάμ ήτο πρώτον υπακοή στον Πατέρα Θεό, δεύτερον θυσία, τρίτον απόφαση και τόλμη στο να φέρει εις πέρας το θέλημα του Θεού. Αν και εμείς τα έχουμε αυτά τα ουρανόδρομα στοιχεία τότε θα είμεθα γνήσια τέκνα του Αγίου Θεού. Αμήν.
Κεφ. η΄ στίχος 40
40. «Τώρα δε ζητείτε να με θανατώσητε, άνθρωπον όστις σας ελάλησα την αλήθειαν, την οποίαν ήκουσα παρά του Θεού· τούτο ο Αβραάμ δεν έκαμε».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Έλεγξε σοφό να γίνεις σοφότερος, έλεγξε μωρό να γίνεις μωρότερος. Ο Χριστός επισκέπτεται τη ζωή μας με σκοπό να μας αναγεννήσει ώστε να συλλάβουμε την μέγιστη αποστολή μας. Πολλοί άνθρωποι όμως δεν ακούν την φωνή αυτή του Θεού και στρέφονται με κακίες πολλές έναντι του Θεού και του απεσταλμένου του. Είναι να λυπάσαι, διότι η ανυπακοή αυτή τους οδηγεί στην απώλεια της ψυχής και του σώματος. Μη γένοιτο να υπάρχει τέτοιος άνθρωπος μέσα στην Φωνή του Θεού.
Κεφ. η΄ στίχος 43
43. «Διά τι δεν γνωρίζετε την λαλιάν μου; διότι δεν δύνασθε να ακούητε τον λόγον μου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν γνωρίζουν την λαλιά του Θεού όσοι διέπονται από εγωισμό, από συμφέροντα και από προσωπικές φιλοδοξίες. Όσοι όμως διακατέχονται από το πνεύμα της ταπείνωσης τότε όταν ακούσουν την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού τρέχουν και προσκολλούνται σε αυτή, αφιερώνοντας εαυτόν ολοκληρωτικά στον Θεό και στον συνάνθρωπο. Μάλιστα αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν αιώνια ευγνωμοσύνη ως προς τον Θεό και ως προς τον άνθρωπο που μαθητεύουν κοντά του την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού, θέτοντας αμέσως τον εαυτόν τους και όλο τους το είναι στην υπηρεσία του Θεού και του απεσταλμένου αυτού. Τελευταία θέτουν με χαρά τον εαυτόν τους ολόκληρο στην υπηρεσία του συνανθρώπου, του πλησίον τους. Πλησίον δεν είναι αυτός που έρχεται σε εμάς και ζητάει την βοήθειά μας, αλλά πλησίον στην Καινή Διαθήκη είναι αυτοί που πλησιάζουν αυτόν που έχει πρόβλημα ώστε πνευματικά ή υλικά να τον ενισχύσουν, ότι έκανε δηλαδή ο καλός Σαμαρείτης, ο οποίος πλησίασε τον συνάνθρωπό του και τον βοήθησε. Όσοι δεν διακατέχονται από αγάπη και ταπείνωση χρησιμοποιούν μορφή ευσεβείας και το μόνο που κάνουν είναι να νουθετούν εαυτόν ώστε να αυτοπροβάλλονται. Μετέπειτα την ευλογία αυτή την χρησιμοποιούν για προσωπικό τους όφελος, κατακρίνοντας κατόπιν με τα έργα τους τον Θεό και τον απεσταλμένο του. Μη γένοιτο!
Κεφ. η΄ στίχος 44
44. «Σεις είσθε εκ πατρός του διαβόλου και τας επιθυμίας του πατρός σας θέλετε να πράττητε. Εκείνος ήτο απ' αρχής ανθρωποκτόνος και δεν μένει εν τη αληθεία, διότι αλήθεια δεν υπάρχει εν αυτώ· όταν λαλή το ψεύδος, εκ των ιδίων λαλεί, διότι είναι ψεύστης και ο πατήρ αυτού του ψεύδους».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι νόμιζαν ότι είναι άνθρωποι του Θεού και ότι έκαναν στη ζωή τους το θέλημα του Θεού. Τελευταία νόμιζαν ότι είναι οι εκλεκτοί του Θεού. Κοιτάχτε όμως αδερφάκια μου, όταν με επιπολαιότητα παρακολουθείς τα ’για δρώμενα του Αγίου Ευαγγελίου και δεν προσαρμόζεις τη ζωή σου ολόκληρη θυσία ευάρεστη στον Θεό ποια θα είναι η κρίση του Θεού. Έχουμε μία παραβολή που ο Θεός επαίνεσε όσους βοηθούσαν τους συνανθρώπους και εργάζονταν να αναπτυχθεί στη ζωή τους το θέλημα του Θεού, οι οποίοι άκουσαν το έλθετε πάντες οι ευλογημένοι του Πατρός μου διότι γυμνός ήμουν και με ενεδύσατε, ασθενής ήμουν και εν φυλακή και με επισκεφτήκατε. Και κοιτάχτε εκείνους που νόμιζαν ότι υπηρετούν τον Θεό χωρίς όμως να υπηρετούν τον συνάνθρωπο, τι έκπληξη θα ένιωσαν όταν άκουσαν το φύγετε απ εμού οι εργαζόμενοι την ανομία. Μία προσοχή και μία υπακοή θα μας εξασφαλίσουν ουράνια και επίγεια αγαθά, το οποίο εύχομαι εκ βάθους καρδίας εις όλους ημάς. Αμήν.
Κεφ. η΄ στίχος 45
45. «Εγώ δε διότι λέγω την αλήθειαν, δεν με πιστεύετε».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σήμερα έχει γεμίσει ο κόσμος με εντάλματα ανθρώπων τα οποία είναι γεμάτα δαιμόνια και εγωιστικά εωσφορικά στοιχεία. Τα οποία το μόνο που έχουν να μας προσφέρουν είναι να μας εξοστρακίσουν και να μας βγάλουν έξω από το θέλημα του Θεού με τραγικές συνέπειες για το ανθρώπινο γένος, όπως πόλεμοι, πείνα, δυστυχία, στενοχώρια, με τελευταίο όλων, αποκορύφωμα όλων τον θάνατο. Δυστυχώς και οι πνευματικοί άρχοντες έχουν στηρίξει τη ζωή τους στα συμφέροντα και στις φιλοδοξίες καθώς επίσης στην πίστη και όχι στην ζώσα πίστη. Όλα αυτά μας οδηγούν εμάς και γενικότερα τον άνθρωπο και γενικά όλο το ανθρώπινο γένος στον ανήλεο θάνατο, υποσχόμενοι οι ιθύνοντες στον λαό μία άλλη νέα ζωή μεταθανάτια η οποία θα φέρει στους αποθανόντες αιώνια χαρά. Αν ήταν έτσι τότε ο Κύριος δεν θα ερχόταν στη γη ώστε να κηρύξει το Ευαγγέλιο της βασιλείας και δι αυτού να καταργήσει τη φθορά, την αμαρτία, τον θάνατο αλλά θα πήγαινε στον υποτιθέμενο ουρανό όπου εκεί θα συναντούσε εκατομμύρια πνεύματα να υδρίσει την βασιλεία του Θεού. Όμως δεν πήγε στα πνεύματα αλλά ήρθε στη γη και κήρυξε την μετάνοια, φέρνοντας δι αυτής την αναγέννηση με τελευταία όλων την σωτηρία ψυχής και σώματος. Θα πρέπει λοιπόν να πιέσουμε εαυτόν ώστε να εννοήσουμε και να αποκτήσουμε εκείνη την πίστη στον Χριστό που θα μας εξασφαλίσει αγιασμό και ζώσα πίστη, η οποία θα ενεργήσει συν Θεό στο να καταργήσει από μέσα μας και δια της μεταλαμπάδευσης του Αγίου Ευαγγελίου και γύρω μας τη φθορά και τον θάνατο. Ο Θεός να γνωρίζουμε ότι δεν είναι Θεός νεκρών που εκατομμύρια χρόνια τώρα κηρύττουν οι πάντες αλλά είναι Θεός ζώντων. Εύχομαι όλοι να εννοήσουμε την αξία του Αγίου Ευαγγελίου ώστε μέσω αυτού να μιμηθούμε οι πάντες τη ζωή του Χριστού. Κατόπιν να γίνουμε κληρονόμοι της άφθαρτης, αθάνατης, αιώνιας ζωής. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. η΄ στίχος 47
47. «Όστις είναι εκ του Θεού, τους λόγους του Θεού ακούει· διά τούτο σεις δεν ακούετε, διότι εκ του Θεού δεν είσθε».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τόσα χρόνια αγώνα που διεξάγουμε πάνω στην αναγέννηση του ανθρώπου αποδεικνύεται εκατό τοις εκατό ότι όποιος έχει τον Θεό μέσα του, τον Λόγο του Θεού τον ακούει και μάλιστα δένεται τόσο πολύ μαζί του που σε όλη του τη ζωή τον έχει ανά χείρας και καθημερινά εντρυφεί μέσα σε αυτόν. Όποιος δεν ακούει σημαίνει ότι η πονηρία, ο εγωισμός, ο διάβολος και η στρατιά του έχουν διεισδύσει στον άνθρωπο αυτόν και του έχουν κλείσει τα πνευματικά μάτια και αυτιά με τα οποία ο άνθρωπος δύναται να δει πνευματικά τον Θεό. Να γνωρίζουμε ότι εν όσο έχουμε καιρό να μαζεύουμε αμάραντο θησαυρό και να μην εμμένουμε στην δική μας σοφία, η οποία μας οδηγεί στην απώλεια ψυχής και σώματος.
Κεφ. η΄ στίχος 56
56. «Ο Αβραάμ ο πατήρ σας είχεν αγαλλίασιν να ίδη την ημέραν την εμήν και είδε και εχάρη».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Αβραάμ εκτός από το πατριαρχικό του αξίωμα είχε και το προφητικό και εφόσον ο Θεός του υπεσχέθη ότι εν τω σπέρματί σου θέλουσιν ευλογηθή πάσαι αι φυλαί της γης, ο Αβραάμ με ευφροσύνη και αγαλλίαση ήθελε να δει το σπέρμα εκείνο πριν να αποθάνει και το είδε προφητικώς την ημέρα της δόξης του και εχάρηκε.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ
Κεφ. θ΄ στίχοι 1 3
1. «Και ενώ ανεχώρει, είδεν άνθρωπον τυφλόν εκ γενετής.
2. Και ηρώτησαν αυτόν οι μαθηταί αυτού, λέγοντες· Ραββί, τις ήμαρτεν, ούτος ή οι γονείς αυτού, ώστε να γεννηθή τυφλός;
3. Απεκρίθη ο Ιησούς· Ούτε ούτος ήμαρτεν ούτε οι γονείς αυτού, αλλά διά να φανερωθώσι τα έργα του Θεού εν αυτώ».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν οι γονείς είναι αμαρτωλοί, πράγμα το οποίον είναι φύσει αδύνατον εις την γενεάν αυτήν να μην είναι αμαρτωλοί, τότε και τα τέκνα είναι αμαρτωλά. Η δε αμαρτία δημιουργεί τη φθορά και γεννά τον θάνατον. Επομένως, δεν αντίκειται εις την δικαιοσύνην του Θεού, διότι η δικαιοσύνη είναι να γεννά η αμαρτία τον θάνατον και η αναμαρτησία τη ζωή. ’λλωστε, η περίπτωση αυτή έχει ειδικό χαρακτήρα για να φανερωθούν τα έργα του Θεού κατά την απάντηση του Κυρίου εις τους μαθητάς του, ο οποίος με την παρουσία του καταργεί την αμαρτία, καταργεί και τη φθορά και τον θάνατο. Μερικές φορές ο Θεός παραχωρεί να χτιστεί μέσα στον άνθρωπο η βασιλεία του σκότους, παραχώρηση Θεού επαναλαμβάνω. Αυτό συμβαίνει ώστε να φανεί μετέπειτα η διαφορά την οποίαν ο άνθρωπος αυτός διακηρύττει παντού, ώστε να γνωρίζουν οι πάντες ότι ο Θεός είναι φως και σκοτία εν αυτώ δεν υπάρχει. Καθώς με τις ενέργειες θαυμάτων που ο Θεός κάνει στα τέκνα του φανερώνει την παντοδυναμία του Λόγου του, ο οποίος Λόγος του Θεού όταν εισέλθει μέσα μας έχει την εξουσία ειδικά όταν εξέλθει από σκεύος εκλογής να διαλύσει τα έργα του διαβόλου και να φανερώσει τα έργα του φωτός. Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τέτοια πολύ σοβαρά προβλήματα. Παρόλα αυτά όμως το πνεύμα τους και το σώμα τους είναι υποχείριο των έργων του διαβόλου. Έτσι, όταν ο Χριστός κάνει αισθητή την παρουσία του στους ανθρώπους αυτούς τότε το φως του Χριστού, η διδασκαλία του Χριστού τους αλλάζει και τους μετατρέπει δια της μετανοίας από υποχείρια του διαβόλου σε Υιούς Θεού. Κατόπιν οι πάντες βλέπουν την αλλαγή του μετανοούντα ή μετανοούντων και μαρτυρούν γι αυτή την επέμβαση του Θεού. Θα πρέπει να μην χάνουμε την πίστη μας στον Θεό και ας βρισκόμαστε και στην πιο δύσκολη θέση. Να είμεθα σίγουροι ότι ο Θεός θα ακούσει την προσευχή μας και θα κάνει την επέμβασή του. Ο ψαλμωδός αναφέρει, και αν σε σκιά θανάτου πορευθώ ου φοβηθήσομε ότι Κύριος μετ εμού έστι.
Κεφ. θ΄ στίχοι 4 5
4. «Εγώ πρέπει να εργάζωμαι τα έργα του πέμψαντός με, εωσού είναι ημέρα· έρχεται νυξ ότε ουδείς δύναται να εργάζηται.
5. Ενόσω είμαι εν τω κόσμω, είμαι φως του κόσμου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η ημέρα είναι οι συνθήκες ζωής οι οποίες επιτρέπουν να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο της βασιλείας. Η νύχτα είναι οι πόλεμοι, οι συνθήκες φτώχειας που λαμβάνουν χώρα στη ζωή των ανθρώπων ανά εποχές, οι ασθένειες, τα φυσικά αρνητικά φαινόμενα και τελευταία όλων η εποχή του αντιχρίστου. Πρέπει να εργαζόμαστε τα έργα του Θεού την εποχή που μπορούμε, ώστε όταν έρθουν δύσκολες καταστάσεις να έχουμε απόθεμα προσευχής. Ας ενθυμούμεθα πάντα τις μωρές και τις σοφές παρθένες και ας ομοιάσουμε στις δεύτερες, στις σοφές. Αμήν.
Κεφ. θ΄ στίχοι 6 7
6. «Αφού είπε ταύτα, έπτυσε χαμαί και έκαμε πηλόν εκ του πτύσματος και επέχρισε τον πηλόν επί τους οφθαλμούς του τυφλού
7. και είπε προς αυτόν· Ύπαγε, νίφθητι εις την κολυμβήθραν του Σιλωάμ, το οποίον ερμηνεύεται απεσταλμένος. Υπήγε λοιπόν και ενίφθη και ήλθε βλέπων».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ούτε ο πηλός αλλά ούτε και η κολυμβήθρα είχε θεραπευτικές ιδιότητες όμως η πίστη αλλάζει στον πάσχοντα όταν χρησιμοποιείται κάποιο υλικό στοιχείο, διότι ο άνθρωπος πιστεύει σε ότι βλέπει, σε ότι ακούει και σε ότι αισθάνεται. Ο Κύριος με την ενέργεια αυτή γκρέμισε την απιστία στον συγκεκριμένο τυφλό με την αίσθηση του λόγου του και την αίσθηση της αφής. Σε άλλη περίπτωση ενεργούσε δια του λόγου του διότι η πίστη ήτο μεγάλη από την πλευρά του πάσχοντα. Η πίστη λειτουργεί ποικιλοτρόπως. Ο άνθρωπος του Θεού βλέπει πνευματικά την κατάσταση και επεμβαίνει ανάλογα στον πάσχοντα. Εύχομαι όλοι να βρούμε τον τρόπο που ενεργεί η πίστη, ώστε να φρουρήσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους αδελφούς, τους φίλους και τους εχθρούς. Η πίστη ενεργεί σε πιστό και σε άπιστο. Όποιος την έχει την χρησιμοποιεί θετικά ή αρνητικά. Για προσωπικό συμφέρον οι άπιστοι και για το θέλημα του Θεού οι πιστοί. Η πίστη ενεργεί πάνω σε όλους τους τομείς. Χωρίς πίστη όλα μηδενίζονται. Χρειάζεται πολυχρόνιος αγώνας για να αποκτηθεί η ζώσα πίστη. Η συνεχής μελέτη και η αδιάλειπτη προσευχή έχει ισχυρά αποτελέσματα. Το Ευαγγέλιο της βασιλείας θα κηρυχθεί δια της ζώσης πίστεως παντού. Η σκιώδη πίστη και η πίστη των λόγων δεν φέρνει αποτελέσματα. Η ζώσα λοιπόν πίστη και όχι η σκιώδη έχει ισχυρά αποτελέσματα, ειδικά όταν ενεργεί συν Θεό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. θ΄ στίχος 16
16. «Έλεγον λοιπόν τινές εκ των Φαρισαίων· Ούτος ο άνθρωπος δεν είναι παρά του Θεού, διότι δεν φυλάττει το σάββατον. ’λλοι έλεγον· Πως δύναται άνθρωπος αμαρτωλός να κάμνη τοιαύτα θαύματα; Και ήτο σχίσμα μεταξύ αυτών».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος να υπηρετεί το Σάββατο. Πολλοί άνθρωποι έπεσαν σε τύπους και σε εντάλματα ανθρώπων σε σημείο να γίνονται παγίδες εις αυτούς, ώστε ποτέ να μην εννοούν το θέλημα του Θεού. Είναι πολλοί που κάνουν το ουσιαστικό θέλημα του Θεού και δεν καταναλώνονται σε τύπους και εντάλματα ανθρώπων. Αυτοί δυστυχώς κατακρίνονται από εκείνους που τηρούν μόνο ξερούς τύπους και εντάλματα ανθρώπων και αυτό το κάνουν όχι από αγάπη στον Θεό ή στον συνάνθρωπο αλλά από φόβο νομίζοντας ότι με αυτό θα έχουν την εύνοια και την προστασία του Θεού καθώς επίσης ότι έτσι κάνουν το θέλημά του, όπως στην περίπτωση εδώ του Κυρίου ο οποίος κατακρίθηκε από τους γραμματείς και τους Φαρισαίους. Μη γένοιτο να στηρίξουμε την αναγέννησή μας και την σωτηρία μας σε τύπους και εντάλματα, αλλά να στηρίξουμε την σωτηρία μας στην αγάπη, στη θυσία, στην αναγέννηση, στην μετάνοια. Με λίγα λόγια στο θέλημα του Θεού.
Κεφ. θ΄ στίχοι 22 23
22. «Ταύτα είπον οι γονείς αυτού, διότι εφοβούντο τους Ιουδαίους· επειδή ήδη είχον συμφωνήσει οι Ιουδαίοι, εάν τις ομολογήση αυτόν Χριστόν, να γείνη αποσυνάγωγος.
23. Διά τούτο οι γονείς αυτού είπον ότι ηλικίαν έχει, αυτόν ερωτήσατε».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτό τον φόβο των ανθρώπων να ομολογήσουν την αλήθεια μπροστά στις ανθρώπινες αρχές ενώ ευεργετούνται με διαφορετικό τρόπο από τον Κύριο τον συναντώ μέχρι σήμερα. Χρειάζεται να προσευχηθούμε πολύ ώστε ο Θεός να μας απαλλάξει από τον φόβο αυτόν, στο να πιστεύουμε δηλαδή ότι αν πούμε την αλήθεια θα θεωρηθούμε αιρετικοί ή θα μας αποκαλέσουν αποσυνάγωγους. Να γνωρίζουμε ότι ο εγωισμός αυτός θα μας απολέσει αιώνια. Καλύτερα να ντρέπονται οι άνθρωποι παρά να ντρέπεται ο Θεός για εμάς. Αυτό τα λέει όλα! ’λλωστε και ο Κύριος και οι πρώτοι μαθητές αλλά και όσοι μετέπειτα τον ακολούθησαν γκρέμισαν με την αλήθεια του Χριστού αυτόν τον φόβο των Ιουδαίων. Ας λάβουμε θάρρος από το παράδειγμα όλων εκείνων που έδωσαν και τη ζωή τους για την αλήθεια του Χριστού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. θ΄ στίχος 31
31. «Εξεύρομεν δε ότι αμαρτωλούς ο Θεός δεν ακούει, αλλ' εάν τις ήναι θεοσεβής και κάμνη το θέλημα αυτού, τούτον ακούει».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χωρίς την απόλυτη ενότητα με τον Θεό ο Χριστιανισμός καθίσταται μηδενισμός. Χριστιανισμός διηρημένος και διχασμένος δεν γίνεται, δεν υπάρχει και ποτέ εις τον αιώνα δεν θα ιδρυθεί η βασιλεία του Θεού, δια τοιούτου Χριστιανισμού.
Αυτοί που διαιρούν και διχάζουν τον Χριστιανισμό ή αυτοί που γίνονται αιτία να διχαστεί χαρακτηρίζονται τρομεροί εγκληματίες και παρά το ότι δια της εις τον Χριστόν πίστεως κατορθώνουν κάμνοντας κακήν χρήσιν του ονόματός του πολλά πράγματα θετικά, εις αυτούς θα πει δεν τους γνωρίζει. Ο αμαρτωλός δεν εισακούγεται διότι πάντα ζητά πράγματα από τον Θεό τα οποία φέρνουν εις αυτόν προσωπικά συμφέροντα, φιλοδοξίες και πολυποίκιλους εγωισμούς. Ο άγιος όμως πάντα εισακούγεται διότι ζητά από τον Θεό να εργάζεται με σοφία στο να φέρει στη ζωή του το θέλημα του Θεού, που είναι ο προσωπικός αγιασμός και η σωτηρία του κόσμου. Το ατομικό συμφέρον είναι το κακώς εννοούμενο συμφέρον, το γενικό όμως είναι το καλώς εννοούμενο συμφέρον.
Κεφ. θ΄ στίχος 39
39. «Και είπεν ο Ιησούς· Εγώ διά κρίσιν ήλθον εις τον κόσμον τούτον, διά να βλέπωσιν οι μη βλέποντες και να γείνωσι τυφλοί οι βλέποντες».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εγώ ήλθα εις τον κόσμον να κάμω κρίσιν, να τον χωρίσω ώστε αυτοί που δεν βλέπουν να βλέπουν και εκείνοι που βλέπουν να είναι τυφλοί.
Είναι έλεγχος του Κυρίου προς τους γραμματείς και Φαρισαίους, οι οποίοι παρά τις λεπτομερείς ερωτήσεις των εις τον θεραπευθέντα τυφλόν και εις τους γονείς του δεν ήθελαν να πιστεύσουν ότι το μέγα αυτό θαύμα το έκανε ο Ιησούς, ο απεσταλμένος Μεσσίας του Θεού. ’ρα, τα μωρά του κόσμου ο Θεός εξελέξατο ίνα τους σοφούς του κόσμου καταισχύνει.
Κεφ. θ΄ στίχος 41
41. «Είπε προς αυτούς ο Ιησούς· Εάν ήσθε τυφλοί, δεν ηθέλετε έχει αμαρτίαν· τώρα όμως λέγετε ότι βλέπομεν· η αμαρτία σας λοιπόν μένει».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εις την προηγούμενην ερώτησιν λέμε ότι ο Κύριος κάνει έλεγχο εις τους Ιουδαίους. Κατ επέκταση μπορούμε να πούμε ότι ελέγχονται όλοι εκείνοι οι οποίοι κάνουν τους έξυπνους, ότι τα ξέρουν όλα, ότι είναι σοφοί και όμως είναι τυφλοί από εγωισμό χωρίς να μπορούν να διακρίνουν ούτε καν την οδόν της ζωής. Είναι πνευματικά τυφλοί όλοι αυτοί έναντι εκείνων που έχουν το φως της ζωής, του Χριστού. Αυτός είναι ο χωρισμός που κάνει ο Κύριος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι
Κεφ. ι΄ στίχος 1
1. «Αληθώς, αληθώς σας λέγω, όστις δεν εισέρχεται διά της θύρας εις την αυλήν των προβάτων, αλλά αναβαίνει αλλαχόθεν, εκείνος είναι κλέπτης και ληστής·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η Θύρα των προβάτων είναι ο νόμος του Θεού ο οποίος θα πρέπει να εφαρμοστεί. Εκείνος τώρα που κατορθώνει να εισέλθει εις την αυλή των προβάτων, που είναι η εκκλησία του Θεού με υποκριτικόν τρόπον και απάτη χωρίς να εφαρμόζει τον νόμον του Θεού, εκείνος είναι κλέπτης και ληστής. Το αλλαχόθεν ο δόλος εστίν. Το αλλαχόθεν ακόμη είναι η μορφή ευσεβείας την οποίαν αποκτούν πολλοί άνθρωποι με σκοπό να λάβουν αξιόλογες θέσεις μέσα στον λαό του Θεού, τις οποίες θέσεις εκμεταλλεύονται υπέρ κόρον, κάνοντας έτσι ανεπανόρθωτη ζημιά στην εκκλησία του Θεού. Μη γένοιτο να υπάρχει τέτοιος άνθρωπος στην Φωνή Θεού.
Κεφ. ι΄ στίχος 2
2. «όστις όμως εισέρχεται διά της θύρας, είναι ποιμήν των προβάτων».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η θύρα είναι ο νόμος του Θεού με κορυφή όλων την εφαρμογή από όλους εμάς του νόμου της αγάπης, της ανυπόκριτης αγάπης. Αυτός που θα εφαρμόσει τον νόμο της ανυπόκριτης αγάπης γίνεται αυτόματα και ποιμήν προβάτων, όπου με την ανυπόκριτη αγάπη που ο Θεός θέτει μέσα του περιθάλπει, φροντίζει και εργάζεται οικειοθελώς την σωτηρία των συνανθρώπων του, ώστε το ποίμνιο του Θεού και ο λαός του Θεού να πληρεί τις προϋποθέσεις του να εξασφαλίσουν μέσα τους τα στελέχη του Θεού την βασιλεία του Θεού, την βασιλεία της ζωής. Ο θυρωρός είναι το ’γιο Πνεύμα το οποίο θα δώσει την άδεια να μπουν στην βασιλεία οι ποιμένες του Θεού με τον ’γιο λαό του Θεού, ώστε να συμβασιλεύουν με τα του Θεού εις άπαντες τους αιώνες. Όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε με βοηθό την ελπίδα, η οποία ζωοποιεί την πίστη, η οποία πίστη σε αναπτύσσει δια του πνευματικού αγώνα στην αγάπη, η οποία αγάπη εγκαθιδρύει τον Θεό στη ζωή μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 3
3. «Εις τούτον ο θυρωρός ανοίγει και τα πρόβατα την φωνήν αυτού ακούουσι και τα εαυτού πρόβατα κράζει κατ' όνομα και εξάγει αυτά».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο θυρωρός είπαμε είναι το Πνεύμα το ’γιο, τα πρόβατα είναι ο λαός του Θεού. Τα πρόβατα έχουν πολλά χαρακτηριστικά, είναι άκακα, είναι ειρηνικά, πλησιάζονται εύκολα, προσφέρουν στον άνθρωπο πολυποίκιλα στοιχεία ζωής. Ο Κύριος εφέρθη ως αμνός έμπροσθεν του κύροντος. Η φωνή είναι η ζώσα φωνή του ζώντος Θεού η οποία είναι γεμάτη σοφία Θεού, παντοδυναμία Θεού και ανυπόκριτη αγάπη. Το όνομα των προβάτων είναι η ζώσα θυσία. Αυτή την θυσία την γνωρίζουν οι μαθητές του Αγίου Θεού διότι με χαρά την προσφέρουν και την χαρίζουν για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του συνανθρώπου τους. Αν δεν έχεις θυσία και αγάπη ότι έργο και να έχεις είναι δαιμονισμένο. ’ρα, δεν θα έχεις και όνομα (θυσία) με φυσική συνέπεια να μην μπορείς να ακούς την φωνή του Θεού.
Κεφ. ι΄ στίχος 5
5. «Ξένον όμως δεν θέλουσιν ακολουθήσει, αλλά θέλουσι φύγει απ' αυτού, διότι δεν γνωρίζουσι την φωνήν των ξένων».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ξένον, αλλότριω δε ου μη ακολουθήσωσι. Το δένδρον το καρποφόρον από το άκαρπο γνωρίζεται. Η φωνή παίζει τον ρόλον, εάν αλλάζει και δεν ομοιάζει με την φωνήν του αληθινού ποιμένος η οποία διέπεται από ανυπόκριτη και καθολική αγάπη, τότε έχει άλλες αρχές και άλλες κατευθύνσεις και άλλη είναι η ζωή του ψευτοποιμένος. Όταν οι αναγεννημένοι άνθρωποι του Θεού, τα παιδιά του Θεού, οι πιστοί δεν γνωρίζουν την φωνήν αυτού να απομακρύνονται επειγόντως. Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον αληθινό ποιμένα, τον Χριστό και τον απεσταλμένο αυτού. Ο λόγος διότι θα γεμίσουν χαρά και ζωή, η οποία θα προβληματίζει τους πάντες και τα πάντα γύρω τους θετικά. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 8
8. «Πάντες όσοι ήλθον προ εμού κλέπται είναι και λησταί· αλλά δεν ήκουσαν αυτούς τα πρόβατα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κλέπτες ονομάζει ο Κύριος όσους εργάστηκαν από την αρχή του κόσμου μέχρι της δικής του παρουσίας και τους ονομάζει έτσι διότι είχαν ναι μεν πίστη, ναι μεν αγάπη στον Θεό αλλά δεν είχαν ουσιαστική, συνειδητή αγάπη η οποία εκδηλώνεται δια του πλησίον. Ακόμη δεν είχαν ταπείνωση αλλά το σημαντικότερο όλων δεν είχαν έλεος. ’ρα, όλα αυτά που συνέβησαν στην παγκόσμια πνευματική ιστορία χρειάζονται ώστε να μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην αναγέννησή μας. Πρέπει να μελετάμε προς νουθεσία. Όμως παράδειγμα προς μίμηση θα είναι η ζωή του Χριστού εις ημάς και τα ρήματα αυτού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 9
9. «Εγώ είμαι η θύρα· δι' εμού εάν τις εισέλθη, θέλει σωθή και θέλει εισέλθει και εξέλθει και θέλει ευρεί βοσκήν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η θύρα είναι η ζωή του Χριστού. Εκείνος που θα περάσει από τη ζωή του Χριστού και θα την κάνει δική του ζωή δια της ζώσης πίστεως των έργων, όχι της πίστεως χωρίς των έργων που είναι νεκρά, εκείνος θα σωθεί. Και θέλει εισέλθει και εξέλθει και θέλει ευρεί βοσκήν. Δια του Χριστού ο πιστός θα εισέλθει εις τον χώρον της πάλης και του αγώνος κατά του εαυτού του. Ο χώρος αυτός ο πνευματικός αποτελεί αποκλειστικά το στάδιον εις το οποίον γίνεται η προπόνηση δια την απόκτησιν των αρετών. Μετά την απόκτησιν των αρετών εξέρχεται και ευρίσκει την βοσκήν ήτοι την αιώνιον ζωήν. Εισέρχεται εις την αυλήν εις τον πνευματικόν χώρον που είναι η Εκκλησία και διδάσκεται τα μέσα της ζωής και εξέρχεται εις τον κοσμικόν χώρον και εκεί μέσα εις τις αντιξοότητες, εις τις αντιθέσεις και τους πειρασμούς βρίσκει την απολυμένην μεν επί του παρόντος αλλά την επεξεργάζουσα νομή της μελλούσης ζωής.
Κεφ. ι΄ στίχος 10
10. «Ο κλέπτης δεν έρχεται, ειμή διά να κλέψη και θύση και απολέση· εγώ ήλθον διά να έχωσι ζωήν και να έχωσιν αυτήν εν αφθονία».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο κλέπτης είναι ο κάθε άνθρωπος που χρησιμοποιεί τον Λόγο του Θεού και αποβλέπει σε συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες. Η Φωνή Θεού πήρε απόφαση να κηρύξει το Ευαγγέλιο της βασιλείας σε όλο τον κόσμο με θυσία σε όλους τους τομείς. Το συμφέρον αυτής είναι η δόξα του Θεού και η σωτηρία του κόσμου.
Κεφ. ι΄ στίχος 11
11. «Εγώ είμαι ο ποιμήν ο καλός. Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού βάλλει υπέρ των προβάτων·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εμείς δεν χρειάζεται να βάλουμε τη ζωή μας για τον Θεό ή για τον συνάνθρωπο, αυτό το έκανε ο Χριστός. Εκείνο που θα πρέπει να εννοήσουμε ώστε να βάλουμε είναι πρώτον η ενέργεια που έχουμε ως άνθρωποι, την οποίαν να διαθέσουμε για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του ανθρώπου. Δεύτερον να διαθέσουμε χρόνο, τρίτον να συμμετέχουμε με αγάπη υλικά στα μέτρα που μπορούμε ώστε να ενισχύσουμε τους αδύνατους αδερφούς. Πνευματικά να αυξηθούμε εμείς ώστε να αναγεννήσουμε τον συνάνθρωπο. Τέταρτον να αφιερωθούμε στην προσευχή την οποίαν θα εκσφενδονίζουμε με το πνεύμα της αγάπης και της ευγενούς άμιλλας προς νουθεσία των αδελφών, η οποία θα επιφέρει πνευματική θεραπεία σώματος και πνεύματος των πάσχοντων αδελφών. Κατόπιν δια της μελέτης να αντλήσουμε την σοφία του Θεού την οποίαν θα χρησιμοποιούμε για εμάς και για τους συνανθρώπους μας ώστε να βασιλέψει ο Χριστός μέσα μας και γύρω μας και έτσι δια του Λόγου να εκπληρωθούν εις ημάς δύο γραφικές εντολές. Πρώτον, εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστέ εάν έχητε αγάπη εν αλλήλοις και δεύτερον να εκπληρωθεί και να λάβει χώρα εις ημάς το φίλοι και αδελφοί. Δια αυτών των δύο στοιχείων θα φανερώνεται η δόξα του Θεού και θα δοξάζεται ο Θεός σε μεγάλη εμβέλεια. Αυτά έχουν ανάγκη οι άνθρωποι να δουν στον λαό του Θεού και όχι παχιά λόγια τα οποία φέρνουν την αποστροφή.
Κεφ. ι΄ στίχοι 12 13
12. «Ο δε μισθωτός και μη ων ποιμήν, του οποίου δεν είναι τα πρόβατα ιδικά του, θεωρεί τον λύκον ερχόμενον και αφίνει τα πρόβατα και φεύγει· και ο λύκος αρπάζει αυτά και σκορπίζει τα πρόβατα.
13. Ο δε μισθωτός φεύγει, διότι είναι μισθωτός και δεν μέλει αυτόν περί των προβάτων».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Μισθωτός είναι ο προσήλυτος εις την πίστιν που έρχεται μόνος του και διορίζεται επί μισθώ υπό πνευματικής ηγεσίας εις το να διευθύνει ένα σύνολο πιστών τέκνων του Θεού, ο οποίος δεν εμόχθησε, δεν εκοπίασε, δεν εστερήθη, δεν εκινδύνευσε να δημιουργήσει το σύνολο των πιστών που διευθύνει αλλά το βρήκε έτοιμο και φυσικός κανόνας να μην το πονά. Αυτός όταν αντιμετωπίσει τον ερχόμενον λύκον, τον κίνδυνο το βάζει εις τα πόδια και φεύγει. Ο μισθωτός δεν έχει ζώσα πίστη, δεν έχει ταπείνωση, δεν έχει ανυπόκριτη αγάπη, δεν έχει σημεία στους πιστεύσαντες, δεν έχει χαρίσματα, δεν έχει καρπούς, το μόνο που έχει και που διεκδικεί είναι πόσα χρήματα θα βγάλει το μήνα ώστε να δημιουργήσει περιουσία. Μη γένοιτο να υπάρχει τέτοιος άνθρωπος στην Φωνή του Θεού.
Κεφ. ι΄ στίχος 14
14. «Εγώ είμαι ο ποιμήν ο καλός και γνωρίζω τα εμά και γνωρίζομαι υπό των εμών».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Χριστός γνωρίζει αυτούς που εργάζονται με θυσία και τους εξελίσσει θετικά και οι Χριστιανοί εκείνοι που εργάζονται με θυσία γνωρίζουν τον δάσκαλο Χριστό, ο οποίος έδωσε τη ζωή του λύτρο αντί πολλών χαρίζοντας το έλεος του Θεού και την χάρη αυτού σε όλους τους ανθρώπους μηδενός εξαιρουμένου. Αυτό που ενώνει λοιπόν τον Θεό με τον άνθρωπο είναι η θυσία και αυτό που ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό είναι πάλι η θυσία. Χωρίς θυσία δεν θα γίνει ουδείς μέλος της βασιλείας των ουρανών. Γνωρίζω πνευματικά παιδιά που εργάζονται με αλήθεια τα δρώμενα του Ευαγγελίου και στέκονται δίπλα μου με αλήθεια. Κύριε, φρούρησε τα παιδιά αυτά και φώτισε όλα τα παιδιά που έρχονται στην Φωνή Θεού να γίνουν σκεύη εκλογής οι πάντες, ώστε ποτέ τίποτε να μην μας χωρίσει και να μην γίνει αιτία να μας απολέσει.
Κεφ. ι΄ στίχος 15
15. «Καθώς με γνωρίζει ο Πατήρ και εγώ γνωρίζω τον Πατέρα και την ψυχήν μου βάλλω υπέρ των προβάτων».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το να γνωρίσεις τον Πατέρα θα πρέπει πρώτα να σπουδάσεις ουσιαστικά τα δρώμενα του Ευαγγελίου, δεύτερον να ευαρεστηθεί ο Πατέρας από την αγάπη και την υπακοή που θα δείξεις στον Λόγο του Θεού, ώστε να γνωρίσεις τον απεσταλμένο του. Κατόπιν αυτός θα σε αναγεννήσει και θα σε βαπτίσει με Πνεύμα ’γιο. Τρίτον, θα έλθει στη ζωή σου ο Παράκλητος ο οποίος θα σε οδηγήσει στον Υιό και Λόγο του Θεού του ζώντος. Κατόπιν ο Χριστός, ο Υιός και Λόγος του Θεού του ζώντος θα σε οδηγήσει στον Πατέρα. Ουδείς γνωρίζει τον Πατέρα παρά μόνο δια του Χριστού. Έτσι γνωρίζεται ο Πατέρας. Όταν ο Πατέρας αποφασίσει και δώσει την άδεια στον Κύριο να τον γνωρίσει ο άνθρωπος που εργάζεται ειλικρινά για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου, τότε τέρμα στον άνθρωπο αυτόν η αμαρτία, τέρμα η φθορά, τέρμα και ο θάνατος. Ο Χριστός τόνισε, εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Αφού αυτός είναι ας τον ακολουθήσουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες βρίσκεται ο καθείς από εμάς χωρίς απαιτήσεις, χωρίς γκρίνιες, χωρίς μικρότητες. Υπομονή και επιμονή χρειάζεται. Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 16
16. «Και άλλα πρόβατα έχω, τα οποία δεν είναι εκ της αυλής ταύτης· και εκείνα πρέπει να συνάξω και θέλουσιν ακούσει την φωνήν μου και θέλει γείνει μία ποίμνη, εις ποιμήν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυλή είπαμε πιο πάνω ότι είναι πνευματικός χώρος (η εκκλησία), εκτός αυτής ευρίσκονται και άλλα πρόβατα μακριά σε άλλες θρησκείες, οι οποίες δεν επιτρέπουν σήμερα να κηρυχθεί το Ευαγγέλιον του Χριστού εις αυτές. Υπάρχουν άνθρωποι ακόμη εκεί και εις όλον τον κόσμον που έχουν προορισμόν σωτηρίας και αυτά τα παιδιά θα τα μαζέψει σε καθορισμένον χρόνον, τα οποία παιδιά του Θεού θα ακούσουν την φωνήν της ζωής που είναι ο Χριστός και θα την ακολουθήσουν για να γίνει μία ποίμνη, ήτοι η βασιλεία του. Κατόπιν το Ευαγγέλιο της βασιλείας, της ζωής θα κηρυχθεί και σε όλη την κατοικημένη κτίση, ώστε η ζωή, η ταπείνωση, η αγάπη να επικρατήσει σε όλη την δημιουργία. Γένοιτο γένοιτο αμήν.
Κεφ. ι στίχος 17
17. «Διά τούτο ο Πατήρ με αγαπά, διότι εγώ βάλλω την ψυχήν μου, διά να λάβω αυτήν πάλιν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρέπει ο άνθρωπος του Θεού να δοκιμαστεί ώστε να ευλογηθεί. Στη ζωή μας υπάρχει καιρός όπου ο Θεός μας χαρίζει υλικά αγαθά χωρίς κόπο, υπάρχει καιρός που μας αναγεννά, υπάρχει καιρός που μας καλεί να τον ακολουθήσουμε, υπάρχει καιρός που χρειάζεται να αποδείξουμε την αγάπη μας δια της θυσίας. Υπάρχει καιρός που τα δίνουμε όλα για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου, υπάρχει καιρός που μας δίνονται και λύνονται στη ζωή μας όλα τα μυστήρια. Υπάρχει καιρός που το σώμα ημών γίνεται ναός του Αγίου Πνεύματος. Υπάρχει καιρός που ο θάνατος καταργείται από τα σώματα ημών και η άφθαρτη, άγια, αιώνια ζωή βασιλεύει στη ζωή μας.
Κεφ. ι΄ στίχος 18
18. «Ουδείς αφαιρεί αυτήν απ' εμού, αλλ' εγώ βάλλω αυτήν απ' εμαυτού· εξουσίαν έχω να βάλω αυτήν και εξουσίαν έχω πάλιν να λάβω αυτήν· ταύτην την εντολήν έλαβον παρά του Πατρός μου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Και εμείς έχουμε εξουσία να κάνουμε το θέλημα του Θεού, αφού ο Θεός μας το φανέρωσε είναι στο χέρι μας. Είναι πολλοί που εθελοτυφλούν και θέλουν ιδιαίτερα θαύματα να συντελούνται στη ζωή τους ώστε να ακολουθήσουν τον Χριστό. Να είναι σίγουροι ότι τίποτα δεν θα δουν, διότι ο εγωισμός, η πονηρία, τα συμφέροντα έχουν κατακλύσει το νου τους και το μόνο που θα δουν αφού έλαβαν κάλεσμα και το αποστράφηκαν είναι η απώλειά τους. Μη γένοιτο! Κύριε φώτισε τον κάθε άνθρωπο να εννοήσει την θυσία σου και να μιμηθεί αυτή, ώστε να δοξαστεί υπό του Πατρός και να λάβει την δόξα εκείνη που θα τον κάνει κληρονόμο, συγκληρονόμο και συμμέτοχο της δόξης αυτού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Ακόμη μεταφέρεται δια Ιησού Χριστού εις πάντα άνθρωπο που αγωνίζεται αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον καθαρισμό ή τον αγιασμό, άρα υπό καταστάσεως μακροχρονίου θα λάβει δόξα υπό του Θεού, η οποία μακρότης έγκειται εις την πτώσιν του ανθρώπου. Η κατάστασις δημιουργείται δια του φυσικού θανάτου και της προσδιορισμένης ανάστασης σε κατάλληλον χρόνον. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 19
19. «Σχίσμα λοιπόν έγεινε πάλιν μεταξύ των Ιουδαίων διά τους λόγους τούτους».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν δεν εννοούμε την φωνή του Θεού ώστε να την ακολουθήσουμε, τότε ο διάβολος γίνεται οδηγός στη ζωή μας και αυτός δημιουργεί σχήσματα στον λαό του Θεού. Ο σκοπός του και το μέγα επίτευγμά του είναι να χωρίζει τους ανθρώπους, έτσι ο καθένας γίνεται εύκολη λεία ώστε να τον κατασπαράξει, πρώτα πνευματικά και κατόπιν με πολυποίκιλες ασθένειες στο σώμα, μη γένοιτο! Το δικαίωμα ο διάβολος το παίρνει από την ανυπακοή και την ημιμάθεια που μας διακατέχει πάνω στα δρώμενα του Ευαγγελίου. Ας γνωρίζουμε ότι η ανυπακοή και η άγνοια του Λόγου του Θεού είναι μία από τις μεγαλύτερες αμαρτίες. Ομοιάζει με την πνευματική οκνηρία, με την κλεψιά, με τον εγωισμό, με τη ζήλια, με την κρίση, με την πονηρία κ.λ.π. Εύχομαι να εννοήσουμε το θέλημα του Θεού και να το ακολουθήσουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες βρισκόμεθα, ώστε κάποια ημέρα να επισκιάσει ο Θεός τη ζωή μας και να μας ενισχύσει με καρπούς του Αγίου Πνεύματος, με χαρίσματα και με σημεία ώστε να γίνουμε οι ιδεώδεις άνθρωποι, με λίγα λόγια να γίνουμε οι άνθρωποι του Θεού.
Κεφ. ι΄ στίχος 28
28. «Και εγώ δίδω εις αυτά ζωήν αιώνιον και δεν θέλουσιν απολεσθή εις τον αιώνα και ουδείς θέλει αρπάσει αυτά εκ της χειρός μου».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η απώλεια είναι ο θάνατος ψυχής και σώματος. Η ζωή η αιώνια που δίνει ο Χριστός στα παιδιά του είναι ο τρόπος που χρειάζεται ο άνθρωπος ώστε να κινήσει τους μηχανισμούς του εγκεφάλου του, ώστε να ενεργοποιήσει αυτόν τον εγκέφαλο με τα στοιχεία του Λόγου του Θεού που φανερώνονται εις αυτόν και έτσι να φέρει μέσα του την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού. Αυτή η φωνή είναι αυτή η οποία γίνεται αιτία να γκρεμίσει μέσα μας όλα τα φθοροποιά στοιχεία τα οποία σήμερα έχουν κατακλύσει το νου μας από παιδικής ηλικίας.
Κεφ. ι΄ στίχος 30
30. «Εγώ και ο Πατήρ εν είμεθα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Θεός είναι τριαδικός και ο λόγος είναι για να φανερώνει την ενότητα. Το κάθε πρόσωπο του Θεού επιτελεί διαφορετικό έργο στην σωτηρία του ανθρώπου και είναι βασισμένο στην αγάπη, στη ταπείνωση, στη δικαιοσύνη, στην ειρήνη κ.λ.π. Έτσι και εμείς μπορεί να έχουμε διαφορετική προσωπικότητα αλλά θα πρέπει να είμεθα ενωμένοι στα βασικά στοιχεία του Ευαγγελίου. Εάν χωριζόμεθα τότε να γνωρίζουμε ότι ουδεμία σχέση έχουμε με τον ζώντα Θεό. Ο απ. Παύλος φανερώνει ότι είμεθα μέλη αλλήλων και ότι το κάθε μέλος αποτελεί το σώμα. Όταν το κάθε μέλος δεν κινείται με αρμονία το σώμα πάσχει. Θα πρέπει το σώμα μας, τα μέλη μας και μεταξύ μας να λειτουργούμε όλοι σαν μία συμφωνική ορχήστρα, διαφορετικά είναι θέμα χρόνου να οδηγηθούμε στην απώλεια.
Κεφ. ι΄ στίχος 34
34. «Απεκρίθη προς αυτούς ο Ιησούς· Δεν είναι γεγραμμένον εν τω νόμω υμών, Εγώ είπα, θεοί είσθε;».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πολλοί λένε. Τι, Θεός είμαι εγώ; Μπορώ να κάνω εγώ αυτά που έκανε ο Χριστός; Να γνωρίζουμε ότι ο Χριστός γι αυτό ήρθε στον κόσμο, για να δείξει ότι είμεθα Θεοί και υιοί υψίστου πάντες. Εξάλλου ο ίδιος τόνισε, ότι εγώ ποιώ κι εσείς δύναστε. Καθώς σεις μεγαλύτερα τούτων θέλετε ποιήσει. Καθώς οι πάντες θέλουμε γίνει με την υπακοή μας στο θέλημα του Θεού κληρονόμοι Θεού, συγκληρονόμοι Χριστού και συμμέτοχοι της δόξης αυτού του Θεού. Πίστη στην θετική εξαγγελία και συνεχόμενη πνευματική εργασία ώστε ο Θεός να μας αποκαλύψει τον τρόπο. Κάποτε έλεγε ένας άνθρωπος, ότι ο άνθρωπος είναι αετός όμως κάποιος του έκοψε τα φτερά και τον πέταξε σε ένα κοτέτσι, έτσι ο αετός μιμήθηκε τις κότες και συμπεριφέρεται από τότε σαν κότα. Μη γένοιτο! Αετοί και Θεοί είμεθα. Όποιος παρόλα αυτά απιστεί, ας πάρει μία επιστημονική εγκυκλοπαίδεια και ας δει την ανατομία του σώματός του και αν δεν την θεωρήσει θεϊκή αλλά τύχη τότε λυπάμαι. Καθώς ας ερευνήσει την δύναμη του πνεύματος το οποίο έχει και ας δει ότι είναι λογικό ον το οποίο αναπτύσσει γράμματα, τέχνες, επιστήμες, πολιτισμούς, οι οποίοι κοσμούν τον άνθρωπο κ.λ.π. και θα δει ότι πράγματι ο Χριστός είχε δίκιο. Να το πιστέψουμε οι πάντες. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 38
38. «αλλ' εάν κάμνω, αν και εις εμέ δεν πιστεύητε, πιστεύσατε εις τα έργα, διά να γνωρίσητε και πιστεύσητε ότι ο Πατήρ είναι εν εμοί και εγώ εν αυτώ».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα έργα του Χριστού ήτο, είναι και θα είναι, πρώτον οι πειρασμοί στην έρημο όπου νίκησε τον διάβολο και τον έθεσε από εξολοθρευτή παιδαγωγό. Δεύτερο έργο του Χριστού είναι τα θαύματα, είναι τα κηρύγματα γεμάτα σοφία Θεού συναρπάζουσα, είναι η θυσία, είναι η ταφή, είναι η ανάσταση, είναι η ανάληψη, είναι η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος. Είναι επίσης η παρότρυνση ώστε οι μαθητές του να εξαπλώσουν το Ευαγγέλιο της βασιλείας σε όλο τον κόσμο, είναι η ίδρυση της Φωνής Θεού, είναι η εκπλήρωση των επαγγελιών που είναι η κατάργηση της αμαρτίας διότι τα οψώνια αυτής είναι θάνατος (όταν φύγει η αμαρτία θα καταργηθεί ο θάνατος), είναι η ίδρυση της βασιλείας του Θεού σε όλο τον λαό του Θεού, όταν φύγει η αμαρτία ιδρύεται η βασιλεία του Θεού μέσα μας και γύρω μας, είναι η επικράτηση της άφθαρτης αθάνατης ζωής, είναι η ανάσταση των νεκρών. Όλοι λοιπόν δυνάμεθα να καταλάβουμε την αποστολή μας. Οι πρώτοι μαθητές τελείωσαν το έργο τους, οι νέοι μαθητές θα υπάρξουν σήμερα ώστε να εκπληρώσουν το θέλημα του Θεού, τις επαγγελίες αυτού ώστε κατόπιν να έρθει ο Χριστός να παραλάβει την βασιλεία του. Ο Πατέρας είπε στον Υιό του, κάθου εκ δεξιών μου εωσού θέσω τους εχθρούς σου υποπόδιο των ποδών σου, όλους τους εχθρούς, έσχατος εχθρός καταργείται ο θάνατος. Όταν γίνει αυτό τότε θα κάνει την δευτέρα του παρουσία, γένοιτο γένοιτο αμήν. Αυτή είναι η αποστολή μας, να καταργήσουμε την αμαρτία και τον θάνατο από τα σώματα ημών. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ
Κεφ. ια΄ στίχος 4
4. «Και ακούσας ο Ιησούς είπεν· Αύτη η ασθένεια δεν είναι προς θάνατον, αλλ' υπέρ της δόξης του Θεού, διά να δοξασθή ο Υιός του Θεού δι' αυτής».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Υπάρχουν καταστάσεις που ναι μεν φαίνονται αρνητικές αλλά συμβαίνουν για την δόξα του Θεού, την αναγέννηση και την σωτηρία του ανθρώπου και του κόσμου γενικότερα. Εις τον πνευματικό τομέα η ασθένεια είναι παραχώρηση Κυρίου, η οποία αποβλέπει κατά γενικόν κανόνα εις το να προβεί εις ανασκόπησιν των θεμάτων της πίστεως, μήπως υπάρχει διαφυγή δυνάμεων αυτής. Το να αποβεί μία ασθένεια προς δόξα Κυρίου γίνεται κατόπιν της παρουσίας του Θεού και της ενέργειας του Αγίου Πνεύματος. Εύχομαι να φέρουμε οι πάντες την αποστολή μας εις πέρας και να μην χρειαστεί η δοκιμασία. ’λλωστε η προσευχή μας πρέπει να στηρίζεται στο μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 5
5. «Ηγάπα δε ο Ιησούς την Μάρθαν και την αδελφήν αυτής και τον Λάζαρον».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η αγάπη του Θεού ως προς τον άνθρωπο έγκειται στην πλήρη εμπιστοσύνη, υπακοή και αγάπη του ανθρώπου ως προς τον Θεό, την οποίαν δείχνει εμπράκτως από την ημέρα που καλέστηκε. Στοιχεία που φανέρωναν η Μάρθα και η Μαρία εις όλη τους τη ζωή. Ακολουθούσαν τον Κύριο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ακόμη και την ώρα που έβγαινε η ψυχή του στον σταυρο αυτές ήτο εκεί. Θυσίαζαν και πρόσφεραν τα πάντα εις αυτόν, ώστε ο Κύριος να εργάζεται το έργο του Θεού χωρίς να σκέφτεται τι θα φάει και πως θα ανταπεξέλθει στις ανάγκες του καθημερινού βίου. Αυτοί που εργάζονται με ειλικρίνεια τα δρώμενα του Ευαγγελίου διαθέτοντας υλικά στοιχεία, θυσιάζοντας χρόνο και συμμετέχοντες κατά πάντα στο έργο του Κυρίου δεν είναι πλέον μαθητές, είναι κληρονόμοι, συγκληρονόμοι, είναι συμμέτοχοι, είναι άγιοι, είναι ένα με τον Θεό και τον απεσταλμένο του. Μακάρι Κύριε όλα τα παιδιά που ανήκουν στην Φωνή Θεού να εργαστούν έτσι. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχοι 6 - 7
6. «Καθώς λοιπόν ήκουσεν ότι ασθενεί, τότε μεν έμεινε δύο ημέρας εν τω τόπω όπου ήτο·
7. έπειτα μετά τούτο λέγει προς τους μαθητάς· Ας υπάγωμεν εις την Ιουδαίαν πάλιν».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μας διδάσκει πρώτον την παντοδυναμία του και δεύτερον την απόλυτη εμπιστοσύνη ότι και ημάς θα αναστήσει. Όσο για την καθυστέρηση, απέβλεπε εις το να δοξασθεί με το να αναστήσει άνθρωπον τεσσάρων ημερών νεκρό, ο οποίος σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους είχε προχωρημένη αποσύνθεση. Ο λόγος που έμεινε χωρίς να ανησυχήσει κατ ελάχιστον ο Κύριος είναι η ειρήνη του Θεού. Αυτή του εξασφάλιζε εις όλη του τη ζωή τον πνευματικό θησαυρό, ώστε να φανερώνει ότι μέσα του βασίλευε ο Θεός, έχοντας λοιπόν πλήρη εμπιστοσύνη στην αποστολή του και στο θέλημα του Θεού. Μακάρι κι εμείς να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με ειρήνη σαν αυτή που είχε ο Χριστός. Μόνο έτσι θα διαλάμψουμε μέσα στον πνευματικό κόσμο και θα γίνουμε αιτία να δοξάζεται ο Θεός σε μεγάλη ακτίνα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχοι 9 10
9. «Απεκρίθη ο Ιησούς· Δεν είναι δώδεκα αι ώραι της ημέρας; εάν τις περιπατή εν τη ημέρα, δεν προσκόπτει, διότι βλέπει το φως του κόσμου τούτου·
10. εάν τις όμως περιπατή εν τη νυκτί, προσκόπτει, διότι το φως δεν είναι εν αυτώ».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια. Πλάκα κάνω για να γελάσετε!
Το φως του Χριστού είναι η πνευματική διαύγεια που τον διακατείχε. Η νύχτα συμβολίζει τους ανθρώπους που έχουν άγνοια του Λόγου του Θεού και στοιχειοθετούν τη ζωή τους όχι στα δρώμενα του Ευαγγελίου αλλά στις αρχές του κόσμου που διέπονται από συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες, οι οποίες καταλήγουν τον άνθρωπο στην απώλεια ψυχής και σώματος. Μη γένοιτο!
Κεφ. ια΄ στίχος 20
20. «Η Μάρθα λοιπόν, καθώς ήκουσεν ότι ο Ιησούς έρχεται, υπήντησεν αυτόν· η δε Μαρία εκάθητο εν τω οίκω».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η αγάπη τρέχει να συναντήσει αυτόν που λατρεύει και αγαπά χωρίς να θέτει κανένα εμπόδιο. Όλα παραμελούνται όταν η αγάπη μας στον Θεό είναι μεγάλη και το έργο του καθενός το αποδεικνύει. Να γνωρίζουμε ότι η αγάπη βρίσκει τρόπους και επινοεί συστήματα ώστε να βρίσκεται πάντα κοντά σε αυτόν που αγαπά. Εύχομαι όλοι μας να τρέχουμε σαν την Μάρθα και να είμεθα σίγουροι ότι τα θαύματα θα λαμβάνουν συνέχεια χώρα στη ζωή μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 22
22. «Πλην και τώρα εξεύρω ότι όσα ζητήσης παρά του Θεού, θέλει σοι δώσει ο Θεός».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτή ονομάζεται ζώσα πίστη. Αυτή η πίστη πρέπει να μας διακατέχει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες βρίσκεται ο καθένας μας. Με αυτή την πίστη και την αγάπη θα μπορέσουμε να φέρουμε τον Θεό στη ζωή μας, ώστε να συντελούνται μεγάλα θαύματα στη ζωή τη δική μας, στη ζωή των συνανθρώπων μας, στη ζωή των συγγενών μας, στη ζωή των φίλων μας και τελευταία στη ζωή των εχθρών μας.
Κεφ. ια΄ στίχος 25
25. «Είπε προς αυτήν ο Ιησούς· Εγώ είμαι η ανάστασις και η ζωή· ο πιστεύων εις εμέ και αν αποθάνη, θέλει ζήσει·».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στον 25Ο στίχο ανήκουν οι άνθρωποι που εργάζονται πνευματικά όμως δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στο πνευματικό επίπεδο ώστε να διακατέχονται από την ζώσα πίστη αλλά από την σκιώδη πίστη. Καθώς δεν κατάφεραν να γνωρίσουν εκατό τοις εκατό τον εαυτό τους, έτσι δεν μπόρεσαν να φτάσουν στον αγιασμό. Αν θέλουμε να γευτούμε τον μέλλοντα αιώνα και να μην μας προλάβει ο θάνατος καλό είναι να αφιερωθούμε με ειλικρίνεια στις αρχές και στις επιδιώξεις του Αγίου Θεού, ώστε να βρούμε χάριν αντί χάριτος και συνάμα το μέγα έλεος. Ο επενδύτης που δύναται να μας παρέχει την αφθαρτοποίηση του σώματος υπάρχει στην φύση και στο ζωοποιόν πνεύμα. Εκεί υπάρχει η ζώσα φωνή του ζώντος Θεού η οποία όταν έλθει μέσα μας θα μας καταργήσει όλα τα φθοροποιά στοιχεία και θα μας αναπτύξει τα άφθαρτα στοιχεία. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 26
26. «και πας όστις ζη και πιστεύει εις εμέ δεν θέλει αποθάνει εις τον αιώνα. Πιστεύεις τούτο;».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτός ο στίχος ήταν στη ζωή μου το πρώτο πράγμα μέσα από την Γραφή που με έκανε να αφιερωθώ και να πάρω την οικογένειά μου και να φύγω, ώστε να εφαρμόσω το δεύτερο που είναι μαθητές πορευθέντες ανά τα έθνη, στοιχεία τα οποία τα πιστεύω μέχρι σήμερα και θα τα πιστεύω μέχρι την ημέρα του Κυρίου την μεγάλη και επιφανή και θα εργάζομαι με την δύναμη του Θεού ακατάπαυστα πάνω σε αυτά. Για μένα αυτό που φαίνεται δύσκολο για τον άνθρωπο και για όλο το ανθρώπινο γένος είναι εύκολο, αρκεί κάποιος να αγαπήσει τον Θεό εξ όλης της ψυχής του, εξ όλης της διανοίας του, εξ όλης της καρδίας του και εξ όλης της ισχύος του, τελευταία να αγαπήσει και τον πλησίον του ως εαυτόν. Σίγουρα δεν είναι εύκολα όλα αυτά αλλά αν αγαπάμε τον Θεό πολύ πολύ εξ όλης της ισχύος τότε αυτός θα μας τα δώσει όλα. Εξάλλου στην Αποκάλυψη αναφέρει, Ιδού, ίσταμαι εις την θύραν και κρούω· εάν τις ακούση την φωνή μου και ανοίξη την θύραν, θέλω εισέλθει προς αυτόν και θέλω δειπνήσει μετ' αυτού, καθώς εις τον νικώντα θέλω δώσει εις αυτόν να φάγη εκ του ξύλου της ζωής και να ζήσει αιώνια. Ο σοφός Σολομών αναφέρει ότι ο Θεός ουκ εποίησεν θάνατον, ουδέ τέρπεται επ απωλεία ζώντων, έκτισε γαρ εις το είναι τα πάντα και σωτήριοι αι γενέσεις του κόσμου και ουκ έστιν εν αυταίς φάρμακον ολέθρου ουδέ άδου βασίλειον επί γης. Φθόνος δε διαβόλου θάνατος εισήλθε εις τον κόσμο. Δυστυχώς όλοι οι Χριστιανοί έπεσαν στην παγίδα να λέγονται Χριστιανοί, να τηρούν τους τύπους, να ψάλλουν, να δοξάζουν τον Θεό με τα λόγια, να μελετούν τον Λόγο του Θεού όμως να μην εφαρμόζουν τα δρώμενα του Αγίου Ευαγγελίου όπου ένα εξ αυτών είναι να αγαπάς άνθρωπε τον πλησίον σου ως εαυτόν. Ο απ. Παύλος αναφέρει, ου γαρ θέλομεν εκδύσασθαι αλλ επενδύσασθαι ίνα καταποθή το θνητόν υπό της ζωής. Για να επενδυθούμε και να νικήσουμε χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Πολλοί θα αναρωτηθούν, τόσοι ’γιοι ήλθαν και δεν μίλησαν για την κατάργηση του θανάτου ούτε και για την ίδρυση της βασιλείας του Θεού στη γη αλλά στον ουρανό, εσύ ποιος είσαι που μιλάς για όλα αυτά; Απαντώ, ότι αυτή ήτο η αποστολή όλων των Αγίων μέχρι σήμερα. Η δική μου αποστολή είναι να πιστεύω στην κατάργηση της αμαρτίας, στην κατάργηση της φθοράς και στην κατάργηση του φυσικού θανάτου από τα σώματα ημών καθώς επίσης να πιστεύω διά της αναμαρτησίας ότι δύναται να ιδρυθεί η βασιλεία του Θεού μέσα μας και γύρω μας όπως και ο Κύριος μας παροτρύνει να προσευχόμεθα στην Κυριακή προσευχή, (ως εν ουρανώ και επί της γης). Εγώ είμαι ένας άνθρωπος φτωχός στο πνεύμα και στην ύλη αλλά είμαι αυτός που ο Θεός θέλησε να τα πιστεύω όλα αυτά διότι ο Θεός μου τα έβαλε μέσα μου. Εξάλλου ο άνθρωπος εξελίσσεται και δεν έφτασε ακόμη στο αποκορύφωμα της δόξης του Θεού που είναι η κατάργηση του θανάτου. Αυτό μου δίνει το δικαίωμα να εργαστώ και να πιστεύω με όλες μου τις δυνάμεις στην ιδέα της αφθάρτου ζωής και να την φέρω στη ζωή μου και στη ζωή των συνανθρώπων μου και φυσικά όλα αυτά να επιτευχθούν με την δύναμη του Αγίου Θεού και με άκρα ταπείνωση, διότι χωρίς ταπείνωση και ανυπόκριτη αγάπη ουδεμία αρετή αναγνωρίζεται. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 32
32. «Η Μαρία λοιπόν καθώς ήλθεν όπου ήτο ο Ιησούς, ιδούσα αυτόν έπεσεν εις τους πόδας αυτού, λέγουσα προς αυτόν· Κύριε, εάν ήσο εδώ, ο αδελφός μου δεν ήθελεν αποθάνει».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πράγματι όπου είναι ο Χριστός ο άνθρωπος Λάζαρος αλλά και ο κάθε άνθρωπος που καλείται από τον Θεό αφού θα δείξει ειλικρίνεια στο κάλεσμα αυτό του Θεού που έλαβε δεν θα πεθάνει. Μπορεί να δοκιμαστεί (παν υιόν παραδέχεται, παιδεύει και μαστιγοί αυτόν και αν ήσθε χωρίς παιδεία, άρα νόθοι είσθε και ουχί υιοί), αυτός λοιπόν που δέχεται την εκπαίδευση θα βγει από αυτή πιο δυνατός, θα βγει πιο σοφός, πιο αναγεννημένος και σίγουρα η φθορά και ο θάνατος δεν θα τον επισκιάσει. Είναι πολλοί άνθρωποι που καλούνται να διεξάγουν πνευματικούς αγώνες ώστε να προλάβουν καταστάσεις αρνητικές μελλοντικές όμως αδιαφορούν στο κάλεσμα του Χριστού με δικαιολογίες όπως γυναίκα ενυμφεύθην, αγρόν ηγόρασα κ.λ.π. έτσι το σύστημα του κόσμου, οι μέριμνες του βίου συμπνίγουν το κάλεσμα του Χριστού. Δυστυχώς μετέπειτα έρχονται τα προβλήματα και αντί να ζητήσουν το έλεος του Θεού αρχίζουν την γκρίνια γιατί ο Θεός επέτρεψε αυτό, γιατί ο Θεός επέτρεψε εκείνο; κ.λ.π. Αν δεν θέλουμε να πέσουμε στην ακρότητα του εγωισμού που είναι το γιατί, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δεχτούμε το κάλεσμα και να περιορίσουμε τις εργασίες μας, ώστε να βρούμε χρόνο και να θέσουμε σε πρώτη μοίρα το πνεύμα από την ύλη, η οποία δυστυχώς σήμερα έχει κυριαρχήσει στη ζωή μας. Μετέπειτα να αναπτύξουμε στη ζωή μας δια της μελέτης του Λόγου του Θεού τα δρώμενα του Αγίου Ευαγγελίου, ώστε να έχουμε επίγνωση του θελήματος του Θεού καθώς επίσης να αναπτύξουμε και να εκπαιδευτούμε στην αδιάλειπτη προσευχή. Κατόπιν να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο της βασιλείας ώστε το Πνεύμα το ’γιο με αυτό τον τρόπο να επικρατήσει της ύλης στη ζωή μας και να λάβει χώρα ο αγιασμός και η ζώσα πίστη. Αυτό το εύχομαι εκ βάθους καρδίας εις όλα τα παιδιά που ανήκουν στην Φωνή του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 35
35. «Εδάκρυσεν ο Ιησούς.»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εδάκρυσε διότι αγαπούσε αυτόν και διά του λόγου ότι ο άνθρωπος ο εν τιμή τον οποίον ο Θεός στεφάνωσε με δόξα άφθαρτη και αιώνια μετά την πτώση ομοιώθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις. Έτσι ο άνθρωπος μένει λόγω της αμαρτίας ακαλλιέργητος με φυσική συνέπεια η φθορά και ο θάνατος να επισκιάζει τη ζωή του. Ο Θεός μας έδωσε εγκέφαλο ο οποίος ζυγίζει περίπου ενάμιση κιλό. Ο λόγος είναι για να τον θέσουμε σε λειτουργία και να αναπτύξουμε νευρώνες ζωής και σοφίας Θεού συναρπάζουσας, ώστε να γίνουμε κατ εικόνα και καθ ομοίωση διαφορετικά τον πηγαίνουμε βόλτες τον εγκέφαλό μας στερούμενοι στη ζωή μας τα πάντα. Χρειάζεται να σπουδάσουμε την λογική του Θεού και αυτή να αναπτύξουμε ώστε να κινήσουμε όλα τα κύτταρα του εγκεφάλου μας και τους μηχανισμούς αυτού συν Θεό. Τα οποία κύτταρα όταν ενεργοποιηθούν θα αναπτύξουν νέους νευρώνες όπου θα μας παρέχουν ζωή Χριστού με άφθαρτα στοιχεία και άπειρες δυνατότητες, οι οποίες θα μπορούν να ζωοποιήσουν το σώμα ημών στο εκατονταπλάσιο. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχοι 43 44
43. «Και ταύτα ειπών, μετά φωνής μεγάλης εκραύγασε· Λάζαρε, ελθέ έξω.
44. Και εξήλθεν ο τεθνηκώς, δεδεμένος τους πόδας και τας χείρας με τα σάβανα και το πρόσωπον αυτού ήτο περιδεδεμένον με σουδάριον. Λέγει προς αυτούς ο Ιησούς· Λύσατε αυτόν και αφήσατε να υπάγη».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ότι εγώ ποιώ και εσείς πλειότερα τούτων θέλετε ποιήσει. Έτσι φανέρωσε το αψευδές στόμα του Κυρίου απευθυνόμενος στον μετανοούντα άνθρωπο που θα συλλάβει την μετάνοια, το μέγα έλεος και τελευταία την ζώσα πίστη, η οποία δύναται να σηκώνει νεκρό τεσσάρων ημερών εκ του τάφου. Πιστεύω ότι αξίζει να αφιερώσουμε αυτή την μικρή ζωούλα που έχουμε, την ταπεινή ώστε να αποκτήσουμε νέα ζωή με τις αρχές και τις επιδιώξεις του Χριστού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 48
48. «Εάν αφήσωμεν αυτόν ούτω, πάντες θέλουσι πιστεύσει εις αυτόν και θέλουσιν ελθεί οι Ρωμαίοι και αφανίσει και τον τόπον ημών και το έθνος».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα συμφέροντα και οι προσωπικές φιλοδοξίες ήτο πάντα το εμπόδιο να αναπτυχθεί ο Θεός στις κοινωνίες των ανθρώπων. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι του κόσμου, οι οποίοι επιδιώκουν συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες δεν θέλουν να υπάρχει στη ζωή των ανθρώπων ο Θεός. Δεν θέλουν να αναπτυχθεί ο άνθρωπος κατά Θεό, ο οποίος άνθρωπος μάλιστα δεν προέρχεται από την δική τους φατρία. Και εγώ εδώ και πολλά χρόνια είδα από την δική μου ζωή ότι από την ημέρα που πήρα το Ευαγγέλιο του Χριστού στα χέρια μου ώστε να εφαρμόσω τους νόμους του Χριστού, του τριαδικού Θεού, έχει πονέσει η ψυχή μου μέχρι να τα ξεπεράσω τα κατηγορώ και να μην με νοιάζουν αυτά τα ψεύτικα κατηγορώ που εισέπραττα. Το τι έχω περάσει δεν λέγεται! Είναι όμως γραφικό, ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσιν. Μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης. Πάντως συνιστώ να πάρουν οι πάντες το Ευαγγέλιο του Χριστού και να τείνουν στην εφαρμογή των νόμων του Αγίου Θεού και να αδιαφορήσουν για την γνώμη και τα κατηγορώ τα οποία θα δέχονται. Αυτοί που ντρέπονται να ακολουθήσουν τον Χριστό διότι φοβούνται μήπως κατηγορηθούν, να γνωρίζουν ότι ο εγωισμός αυτός θα τους απολέσει. Μη γένοιτο να έχουμε τέτοιον άνθρωπο μέσα στην Φωνή Θεού.
Κεφ. ια΄ στίχος 52
52. «και ουχί μόνον υπέρ του έθνους, αλλά και διά να συνάξη εις εν τα τέκνα του Θεού τα διεσκορπισμένα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είπαμε ότι τα πρόβατα του Κυρίου ακούν την φωνή του και τον ακολουθούν. Η φωνή του είναι το γνώρισμα της αγάπης, η συμπάθεια, το έλεος, η καλοσύνη, η πραότης, η σωτηρία. Η φωνή του αυτή είναι το μέλι, που τρέχουν όλοι εις το μέλι σαν τα μελίσσια. Οπότε την ημέρα εκείνη που θα τα επισυναγάγει εις ένα, θα ακούσουν την φωνή του από όλον τον πλανήτην που είναι διασκορπισμένα και θα σπεύσουν εις τον τόπον που είναι εκείνος. Τα στοιχεία αυτά μπορούμε να τα βρούμε εις όλους τους λαούς, εις όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου δόγματος, φυλής, έθνους. Ο Χριστός δεν θα καλέσει κοντά του τα δόγματα αλλά τον άνθρωπο που έχει αναπτύξει μέσα του στοιχεία αγάπης όπως καρπούς, χαρίσματα, σημεία του Αγίου Πνεύματος. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.