Ερμηνεία το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον κεφ ΙΔ έως ΙΘ



ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ
 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΔ ΕΩΣ ΙΘ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΔ΄

ΚΕΦ. ΙΔ΄ΣΤΙΧΟΣ 23

«23. Και αφού απέλυσε τους όχλους, ανέβη εις το όρος κατ' ιδίαν διά να προσευχηθή. Και ότε έγεινεν εσπέρα, ήτο μόνος εκεί».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το όρος έχει ασύλληπτες δυνάμεις. Η μεγαλύτερη είναι η σιωπή. Μέσα στην σιωπή λειτουργεί ο Θεός. Ο άνθρωπος συλλαμβάνει διά της σιωπής την φωνή του Θεού η οποία τον νουθετεί, τον εξελίσσει, τον αναγεννά και τον κατευθύνει στο να πράττει το σωστό. Πολλοί άνθρωποι δεν είχαν σε παλαιότερες εποχές αυτόν τον πνευματικό πλούτο που έχουμε εμείς σήμερα και όμως χωρίς βιβλία έγιναν κάτοχοι πολλών πνευματικών στοιχείων, πολλών υλικών στοιχείων ή πολλών βιολογικών στοιχείων. ’ρα, η σιωπή έχει ασύλληπτες έννοιες διότι εκεί στην σιωπή βρίσκεται ο Θεός, ο μέγας διδάσκαλος όλων των γνώσεων.
Χρειάζεται να καταφεύγουμε στο όρος, στο βουνό ώστε να βρούμε το όρος του Θεού μέσα μας. Αφού ο Κύριος το επέλεγε ώστε να πηγαίνει πάει να πει ότι κάτι ξέρει. Έχουμε διαβάσει ότι οι συνάνθρωποί του έμεναν άφωνοι λέγοντας, πώς αυτός γνωρίζει τα πάντα χωρίς να έχει πάει ούτε σχολείο; Θα πρέπει και εμείς να επιλέγουμε το όρος και είναι σίγουρο ότι εκεί θα γνωρίσουμε τον Πατέρα, ο οποίος θα μας εξελίξει θετικά. Ο κόσμος και οι κοινωνίες δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν την σύνδεση αυτή, διότι στους χώρους των ανθρώπων δεν υπάρχει σιωπή ώστε να ακούσουμε την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού.

ΚΕΦ. ΙΔ΄ΣΤΙΧΟΣ 33

«33. οι δε εν τω πλοίω ελθόντες προσεκύνησαν αυτόν, λέγοντες· Αληθώς Θεού Υιός είσαι».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα έργα της αγάπης, της θυσίας, οι ενέργειες των δυνάμεων της πίστεως (θαύματα) καθιστούν έναν άνθρωπο Υιό Θεού. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε αγώνες ώστε να γίνουμε με τα στοιχεία του Ευαγγελίου Υιοί Θεού. Στην συνέχεια τα έργα μας θα αποδείξουν ότι είμεθα υιοί Θεού. Μερικοί επειδή μελετούν ή προσεύχονται νομίζουν ότι είναι υιοί Θεού. Χρειάζονται λοιπόν τα έργα. ΟΘείος Ιάκωβος φανερώνει διά της ομολογίας του, δείξόν μοι την πίστιν σου εκ των έργων σου. Τα αγαθά μας έργα θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα μας και θα τον κάνουν να ζει, να σκέφτεται, να ενεργεί με ρυθμούς Χριστού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΕ΄

ΚΕΦ. ΙΕ΄ΣΤΙΧΟΣ 4

«4. Διότι ο Θεός προσέταξε, λέγων· Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα· και, Ο κακολογών πατέρα ή μητέρα εξάπαντος να θανατόνηται·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν τιμάμε τον πατέρα μας ή την μητέρα μας με το να τους επισκεπτόμαστε ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τους τιμάμε με το να τους έχουμε κοντά μας και να μεριμνούμε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτούς. Οι γονείς μας φέρνουν στην ζωή, τους χρωστάμε λοιπόν πολλά. Ο Θεός μας πολλαπλασιάζει αυτή και του χρωστάμε πολλά. Αν και οι δύο γονείς ή ο Θεός δεν μας ζητούν τίποτα, εμείς αν θέλουμε ας τους τιμάμε. Επαναλαμβάνω, η τιμή δίδεται με το να είμεθα κοντά και να τους παρέχουμε τα απαραίτητα, καθώς να έχουμε αγαθή, φιλική σχέση μαζί τους. Δεν αρκεί μόνο ένα δώρο Χριστούγεννα και Πάσχα.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ΣΤΙΧΟΣ 9

«9. Εις μάτην δε με σέβονται, διδάσκοντες διδασκαλίας, εντάλματα ανθρώπων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι τύποι και οι θεωρίες που απέχουν από τον Λόγο του Θεού είναι εντάλματα ανθρώπων. Πρέπει να προσέχουμε από τα εντάλματα των ανθρώπων γιατί έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν τους ανθρώπους και τα έθνη στον όλεθρο, στην καταστροφή, στην απώλεια. Οι εντολές του Θεού οι οποίες στρέφονται ως προς τον εαυτό μας, ως προς τον Θεό και ως προς τον πλησίον μας είναι αυτές που θα ωφελήσουν την ζωή μας και την Δημιουργία ολόκληρη. Όταν εννοηθούν όλα αυτά και κατόπιν με τον σχετικό αγώνα λάβουν χώρα στην ζωή μας, θα ιδρύσουμε αυτόν τον κόσμο τον οποίον ο Θεός προείδε και που διά του οποίου έδωσε την ζωή του λύτρο αντί πολλών. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ΣΤΙΧΟΣ 13

«13. Ο δε αποκριθείς είπε· Πάσα φυτεία, την οποίαν δεν εφύτευσεν ο Πατήρ μου ο ουράνιος, θέλει εκριζωθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η φυτεία που δεν φύτεψε ο Πατέρας, ο Θεός είναι ο διάβολος, οι άγγελοί του και η αμαρτία. Αυτή η φυτεία και όσοι έχουν σαν θεωρία την διδασκαλία τους η οποία αντιτάσσεται στο θέλημα του Θεού, θα εκριζωθούν αργά ή γρήγορα. Η Φωνή Θεού άρχισε την εκρίζωση της φυτείας (διάβολος) από τα μέλη του Θεού που είναι οι άνθρωποι. Ο διάβολος θα ριχθεί στην άβυσσο όταν οι άνθρωποι αναγεννηθούν κατά Θεό. Τότε δεν θα μπορεί να βρει ούτε έναν άνθρωπο να μπει μέσα του και να κάνει τα έργα του, έτσι θα ζει αιώνια μόνος του στην άβυσσο.
Όσο δεν πλησιάζουμε προς τον Θεό και δεν ολοκληρώνουμε την μετάνοιά μας και την αναγέννησή μας, ο διάβολος θα βρίσκει πάντα πρόσφορο έδαφος και με την άγνοια που μας διέπει θα μπαίνει στην ζωή μας και θα προκαλεί δυσάρεστα γεγονότα. Μη γένοιτο! Να προσευχόμαστε και να λέμε το μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού και συνάμα να εντρυφούμε μέσα στον Λόγο του Θεού για να αποφύγουμε τις παγίδες του οι οποίες μας οδηγούν στο να χάνουμε την ψυχή μας και το σώμα μας. Αμήν.


ΚΕΦ. ΙΕ΄ΣΤΙΧΟΣ 14

«14. Αφήσατε αυτούς· είναι οδηγοί τυφλοί τυφλών· τυφλός δε τυφλόν εάν οδηγή, αμφότεροι εις βόθρον θέλουσι πέσει».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τυφλός είναι αυτός που θεωρεί τον εαυτόν του γνώστη των πάντων. Ο εγωισμός αυτός προέρχεται από διάφορους τίτλους κοσμικούς ή πνευματικούς που κατέχει. Κοιτάζω καμιά φορά στην τηλεόραση ανθρώπους οι οποίοι θέλουν υποτίθεται το καλό των συνανθρώπων τους και δεν έχουν κανένα κοινό σημείο με την αλήθεια του Ευαγγελίου, όλοι θέλουν την εξουσία για τα δικά τους συμφέροντα και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Οι άνθρωποι τους εμπιστεύονται και στο τέλος το πληρώνουν αυτό πολύ ακριβά. Οι πολιτικοί άρχοντες χρησιμοποιούν τον λαό και έτσι λαμβάνουν εξουσίες για προσωπικά συμφέροντα και ο λαός πάντα βρίσκεται σε ένα καμίνι που βράζει, ενώ οι ίδιοι έχουν προνόμια που τους εξασφαλίζουν μία άνετη ζωή. Οι πνευματικοί ηγέτες χρησιμοποιούν τον Θεό και εκμεταλλεύονται την άγνοια των συνανθρώπων τους, έτσι στο όνομα του Χριστού λαμβάνουν εξουσίες και εξασφαλίζουν ανέσεις. Πέρασαν δύο χιλιάδες χρόνια που λένε ότι κάνουν το θέλημα του Θεού και βλέπω πως στην χώρα μου το 98% των ανθρώπων έχουν άγνοια του Λόγου του Θεού και όλοι οι άνθρωποι έχουν σαν πολίτευμα το ψέμα. Ας μετανοήσουμε όλοι, διότι έφτασε το τέλος μας. Τυφλός επίσης είναι ο φανατικός ο οποίος θυμώνει, κρίνει, κατακρίνει και μένει ακαλλιέργητος έμπροσθεν της πολυποίκιλης σοφίας του Θεού. Χρειάζεται να προσέχουμε και να απομακρυνόμαστε από αυτούς τους τυφλούς.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ΣΤΙΧΟΣ 16

«16. Και ο Ιησούς είπεν· Έτι και σεις ασύνετοι είσθε;».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ασύνετος είναι ο άνθρωπος ο οποίος δεν εννοεί και δεν κατανοεί το κάλεσμα του Θεού. Χρειάζεται εμείς να προσέξουμε τι ακούμε και ποιο το νόημα των όσων ακούμε. Ο Χριστός διέπεται από σοφία και ανωτερότητα. Χρειάζεται προσοχή! Ο ασύνετος ακόμη στηρίζεται σε τύπους που δεν καλλιεργούν την ψυχή και το πνεύμα του, έτσι παραμένει ακαλλιέργητος και μεταλαμβάνει ανώφελα νοήματα. Θέλω όλοι μας να αγαπάμε τον Χριστό και να παρακολουθούμε την ζωή του σε λεπτομέρεια ώστε να διώξουμε το ασύνετο πνεύμα και να εισέλθουμε σε συνειδητές υποχρεώσεις. Την οποία ζωή του Χριστού φυσικά θα πρέπει να εφαρμόζουμε με την δύναμη την δική του.

ΚΕΦ. ΙΕ΄ΣΤΙΧΟΣ 24

«24. Ο δε αποκριθείς είπε· Δεν απεστάλην ειμή εις τα πρόβατα τα απολωλότα του οίκου Ισραήλ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν περιφρονηθεί από τους πάντες. Ο Θεός λοιπόν γι’ αυτό ήρθε, για να αναγεννήσει και να ανεβάσει τους ανθρώπους αυτούς στο επίπεδό του ώστε να εννοήσουν και αυτοί που απέρριψαν τα πρόβατα αυτά ότι άλλες οι βουλές του Θεού και άλλες των ανθρώπων. Μη λοιπόν απορρίπτουμε το σχέδιο του Θεού και τους ανθρώπους που ανήκουν εις την σοφία αυτού, καθώς και στο πάνσοφο σχέδιό του. Εξάλλου, σήμερα ο κόσμος τιμά μόνο τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν χρήματα ή κατέχουν κάποια θέση. Υπάρχουν όμως άνθρωποι οι οποίοι διέπονται από σοφία και από στοιχεία τα οποία πραγματικά όταν ειπωθούν και υλοποιηθούν αλλάζουν τον κόσμο και τον κάνουν ευχάριστο, αιώνιο, γεμάτο καρπούς, χαρίσματα, σημεία, σοφία Θεού κ.λ.π. Μακάρι οι άνθρωποι να έρθουν εις εαυτόν και να δώσουν λόγο-βήμα στους ανθρώπους που έχουν την σοφία του Θεού αλλά και την σοφία του κόσμου, ώστε να διαμορφώσουν όλο το ανθρώπινο γένος σε οικογένεια Θεού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΣ΄

ΚΕΦ. ΙΣ΄ΣΤΙΧΟΣ 1

«1. Και προσελθόντες οι Φαρισαίοι και οι Σαδδουκαίοι, πειράζοντες αυτόν εζήτησαν να δείξη εις αυτούς σημείον εκ του ουρανού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σημείο ζητούν οι άπιστοι και αυτοί που έχουν σαν θεωρία το ου με πείσεις και αν με πείσεις. Οι μαθητές του Χριστού δεν ζητούν σημείο διότι έχουν σημείο το ότι ζει ο Θεός μέσα τους. Τα εξωτερικά σημεία είναι γι’ αυτούς πυροτεχνήματα που για λίγο φαίνονται, χαροποιούν και έπειτα χάνονται. Ο Χριστός είναι το υπέρλαμπρο αστέρι που ανάβει μέσα τους. Σημείο για τους μαθητές του Χριστού είναι οι καρποί, τα χαρίσματα, τα σημεία του Αγίου Πνεύματος. Αυτά είναι τα σημεία που θέλουν να λειτουργήσουν μέσα τους οι νέοι μαθητές και γι’ αυτό τον λόγο δεν θέλουν να δουν ή να στηριχτούν σε πυροτεχνήματα. Εξωτερικό σημείο που θα πρέπει να εννοείται και να θαυμάζεται  είναι η Δημιουργία ολόκληρη. Αυτή η Δημιουργία είναι αρκετή, δεν χρειάζονται άλλα σημεία, τα άλλα θα τα δούμε μέσα μας. Επίσης το μεγαλύτερο όλων σημείο είναι ο άνθρωπος ως το μόνο λογικό ον το οποίο εξελίσσεται. Αν αυτά τα δύο δεν φτάνουν (Δημιουργία, άνθρωπος), τότε τίποτα δεν θα βοηθήσει τον άνθρωπο εκείνον που απιστεί και ζητά ένα σημείο. Ας θυμηθούμε τους γραμματείς και τους          Φαρισαίους οι οποίοι αν και είδαν τόσα θαύματα αυτοί πάλι απιστούσαν. Γένοιτο αμήν.
                                                        

ΚΕΦ. ΙΣ΄ΣΤΙΧΟΣ 3

«3. Υποκριταί, το μεν πρόσωπον του ουρανού εξεύρετε να διακρίνητε, τα δε σημεία των καιρών δεν δύνασθε;».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο υποκριτής έχει στοιχεία που φανερώνουν ότι είναι υποκριτής. Το πρώτο στοιχείο είναι ο φανατισμός. Το δεύτερο τα προσωπικά συμφέροντα. Το τρίτο οι φιλοδοξίες, τίτλοι κοσμικοί. Τέταρτο στοιχείο είναι ότι θέτει νόμους που ο ίδιος δεν εφαρμόζει. Πέμπτο στοιχείο είναι ότι έχει ουσιαστική άγνοια των πραγμάτων που κηρύττει και ειδικότερα του θελήματος του Θεού. Έκτο στοιχείο είναι ότι δεν παρουσιάζει έργα θυσίας αλλά παχιά λόγια. Έβδομο στοιχείο είναι ότι θέλει να διαφέρει από τους άλλους ώστε να δείχνει ανώτερος. Όγδοο στοιχείο είναι ότι δεν εργάζεται ώστε να ανεβάσει και τους συνανθρώπους του στο επίπεδό του, αν είχε επίπεδο. Ένατο, δεν αποκαλύπτει όλο το θέλημα του Θεού στους κηρύττοντες διότι δεν τον συμφέρει, θα αποκαλυφθεί ο ίδιος. Έτσι φανερώνει μέρος των εντολών του Θεού, αυτό που τον καλύπτει στα μάτια του άλλων. Δέκατο, δεν έχει πείρα και εμπειρία των πραγμάτων που εξαγγέλλει παρά ξερή γνώση (η γνώσις φυσιοί, η δε αγάπη οικοδομεί). Ενδέκατο, είναι άπειρη η υποκρισία του έναντι του Θεού και των ανθρώπων με πολυποίκιλες μορφές. Δωδέκατο, η διδασκαλία του δεν είναι εκατό τοις εκατό πάνω στο θέλημα του Θεού αλλά αναμειγνύει το υλικό, το πολιτικό στοιχείο επεξεργάζοντας αυτό με εξουσία την οποία κατέχει λόγω της άγνοιας των ανθρώπων πλουτίζοντας εαυτό. Είναι πολλά τα στοιχεία που εκδηλώνει ο υποκριτής. Να διαβάζουμε μέσα στον Λόγο του Θεού τα ουαί που έχει εξαπολύσει ο Κύριος ώστε να προσέξουμε και να μην πέσουμε στα στοιχεία αυτά.

ΚΕΦ. ΙΣ΄ΣΤΙΧΟΣ 6

«6. Ο δε Ιησούς είπε προς αυτούς· Βλέπετε και προσέχετε από της ζύμης των Φαρισαίων και Σαδδουκαίων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ζύμη των γραμματέων και Φαρισαίων είναι εντάλματα ανθρώπων και ξεροί τύποι που γεννά το μεταπτωτικό σύστημα, τα οποία εντάλματα απέχουν από την αλήθεια όσο ο ουρανός από τη γη. Μάλιστα όλα αυτά οδηγούν τους ανθρώπους σε αδιέξοδο σιγά-σιγά και τελευταία καταλήγουν αυτούς σε πνευματική σύγχυση όπως θυμός, στενοχώρια, πονηρίες, φιλοδοξίες, εγωισμούς κλπ. Η ζύμη των γραμματέων και Φαρισαίων ομοιάζει με μία φούσκα γεμάτη αέρα, την οποίαν φουσκώνει ο καθένας μόνος του μπροστά του και δεν βλέπει την αλήθεια που είναι διατυπωμένη μέσα στον Λόγο του Θεού. Μακάρι να βρεθεί ένας άνθρωπος να τραβήξει αυτή την φούσκα από το στόμα του καθενός ώστε να δει τον κόσμο του Θεού. Γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΣ΄ΣΤΙΧΟΙ 13  14

«13. Ότε δε ήλθεν ο Ιησούς εις τα μέρη της Καισαρείας της Φιλίππου, ηρώτα τους μαθητάς αυτού, λέγων· Τίνα με λέγουσιν οι άνθρωποι ότι είμαι εγώ ο Υιός του ανθρώπου;
14. Οι δε είπον· ’λλοι μεν Ιωάννην τον Βαπτιστήν, άλλοι δε Ηλίαν και άλλοι Ιερεμίαν ή ένα των προφητών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ημιμάθεια και η πνευματική αστάθεια οδηγούν τους ανθρώπους σε παράλογα συμπεράσματα τα οποία αλλάζουν εις αυτούς ανάλογα με την χρονική περίοδο. Θέλω να ξέρουμε όλοι ότι καμία αποστολή που πέρασε δεν μοιάζει με μία καινούργια. Η καινούργια είναι γραφική και άνωθεν δοσμένη για να εξελίξει τους νέους μαθητές. Η παλιά ήτο για την χρονική περίοδο που υπήρχε. Πρέπει να μελετούμε και να εφαρμόζουμε ουσιαστικά τον Λόγο του Θεού ώστε να εννοήσουμε το σχέδιο και το θέλημά του. Ο οποίος Θεός με τις νέες αποστολές θα μας αφυπνίζει, θα μας εξελίσσει και θα μας χρησιμοποιεί για την τελείωση του σχεδίου του που είναι η ίδρυση της βασιλείας του μέσα μας και γύρω μας.

ΚΕΦ. ΙΣ΄ΣΤΙΧΟΣ 20

«20. Τότε παρήγγειλεν εις τους μαθητάς αυτού να μη είπωσι προς μηδένα ότι αυτός είναι Ιησούς ο Χριστός».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν κάποιος είναι πραγματικά κάτι δεν θέλει να το διαφημίζει ο ίδιος ή οι άνθρωποι που είναι γύρω του. Περιμένει να το αποκαλύψει ο ανώτερός του, ο Θεός. Όταν όμως δεν είναι τίποτα δημιουργεί συνθήκες ώστε οι άλλοι να πιστέψουν ότι είναι κάτι. Χρειάζεται προσοχή, διότι ο άνθρωπος αυτός διέπεται από σχιζοφρένεια. Ο λόγος διότι απειλεί, θυμώνει, κρίνει, πολεμά όποιον δεν πιστεύει ότι είναι κάτι. Σήμερα ολόκληροι λαοί έχουν βυθιστεί στον εγωισμό αυτόν και μύγα δεν δέχονται στο σπαθί τους. Ο Χριστός που ήταν Χριστός, Σωτήρας, Θεός έπλυνε και τα πόδια του Ιούδα ο οποίος δεν τον είχε αναγνωρίσει, ενώ ο Κύριος μέχρι τέλους δεν τον απέκλειε από το σχέδιό του. Αυτός παρ’ όλες τις θετικές ενέργειες που έλαβε από τον Χριστό στην ζωή του συνέχισε να ζει στην αδιαλλαξία και στον εωσφορικό εγωισμό του που του εξασφάλιζε στην ζωή του τα προσωπικά του συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε σοφία η οποία φανερώνεται ως εξής: Οι φίλοι να είναι πάντα κοντά μας και οι εχθροί μας κοντύτερα διότι αυτοί θα σφραγίσουν την αποστολή μας.

ΚΕΦ. ΙΣ΄ΣΤΙΧΟΣ 23

«23. Εκείνος δε στραφείς είπε προς τον Πέτρον· Ύπαγε οπίσω μου, Σατανά· σκάνδαλόν μου είσαι· διότι δεν φρονείς τα του Θεού, αλλά τα των ανθρώπων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν φρονείς τα του Θεού υπακούς και εργάζεσαι σε αυτόν τον Θεό με πλήρη υπακοή και εμπιστοσύνη, διότι γνωρίζεις για ποιον εργάζεσαι και καμία πρωτοβουλία δεν παίρνεις που αυτός να μην γνωρίζει. Ας θυμηθούμε την Εύα και τον Αδάμ που δεν ρώτησαν και βυθίστηκαν στον θάνατο και μαζί τους γενιές ολόκληρες. Μπορεί το θέλημα του Θεού να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, όμως εξασφαλίζει αιώνια δόξα. Τα των ανθρώπων φρονήματα διέπονται από προσωπικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες που οδηγούν και καταλήγουν τους ανθρώπους στον θάνατο. Καμία σχέση το φρόνημα του Θεού με το φρόνημα των ανθρώπων. Όταν τα εννοήσουμε όλα αυτά, τότε θα καταλάβουμε την διαφορά. Μέχρι τότε να συνεργαζόμαστε με τον Λόγο του Θεού και ας μην καταλαβαίνουμε την σχέση αυτή. Ο χρόνος θα παίξει σημαντικό ρόλο, ο οποίος θα φέρει αιώνια απαλλαγή από τα προβλήματα και τότε θα καταλάβουμε την μεγάλη ευλογία της υπακοής εις αυτόν και τα μεγάλα θετικά αποτελέσματα εις ημάς.

ΚΕΦ. ΙΣ΄ΣΤΙΧΟΣ 24

«24. Τότε ο Ιησούς είπε προς τους μαθητάς αυτού· Εάν τις θέλη να έλθη οπίσω μου, ας απαρνηθή εαυτόν και ας σηκώση τον σταυρόν αυτού και ας με ακολουθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο σταυρός που έχουμε να σηκώσουμε ακολουθώντας τον Χριστό
είναι τα πάθη και οι αδυναμίες μας. Με λίγα λόγια ο έτερος κακός εαυτός μας που όταν τον βάλουμε σε τάξη τότε ο ήλιος του Χριστού θα φωτίσει την ζωή μας, με φυσική συνέπεια τα μυροβόλα άνθη του πνεύματος να ανθίσουν μέσα μας.
Το οπίσω μου σημαίνει ότι χρειάζεται θυσία. Ο Θεός δεν τάζει πανωπροίκια σε όποιους τον ακολουθούν αλλά θυσία. Η θυσία θα μας εξασφαλίσει ουρανό και γη. Απάρνηση σημαίνει ότι εργαζόμαστε για την δόξα του Θεού, που σημαίνει ίδρυση της βασιλείας του Θεού μέσα μας και γύρω μας χωρίς παράπονα, χωρίς πολλές ανέσεις, χωρίς μέριμνες βιοτικές στερούμενοι πολλές φορές και τα απαραίτητα. Απάρνηση σημαίνει ότι ο πνευματικός αγώνας μας θα περάσει μέσα από πολλά στάδια θετικά ή αρνητικά, τα οποία θα δημιουργήσουν και θα φέρουν την αναγέννηση χωρίς να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στον Θεό. Ο ίδιος ο Χριστός υπόσχεται, ου μη σε εγκαταλείψω ουδέ μη σε ανώ, λέγει Κύριος Παντοκράτωρ. Απάρνηση σημαίνει να εργαζόμαστε για την πρόοδο των άλλων, αδιαφορώντας αν θα το αναγνωρίζουν οι άνθρωποι που ευεργετούνται από τον αγώνα μας. Απάρνηση σημαίνει δόξα Θεού.

ΚΕΦ. ΙΣ΄ΣΤΙΧΟΣ 25

«25. Διότι όστις θέλει να σώση την ζωήν αυτού, θέλει απολέσει αυτήν· και όστις απολέση την ζωήν αυτού ένεκεν εμού, θέλει ευρεί αυτήν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πολλοί άνθρωποι έχοντας την υγεία, την ζωή και την υλική άνεση (μερική ή περισσότερη), δεν μπορούν να καταλάβουν την αξία τους και κάνουν κακή χρήση της ελευθερίας τους, αδιαφορώντας για τον τρόπο της πνευματικής εν Θεώ καλλιέργειάς τους και αύξησης αυτής της πνευματικής εξέλιξης στην ζωή τους. Με αποτέλεσμα να χάνουν τα πάντα με τον λάθος τρόπο που υιοθετούν από το φθοροποιό σύστημα του κόσμου.
Όταν όμως κάποιος προσκολληθεί στον Αγιο Θεό μελετώντας τον Θείο Λόγο του και εφαρμόζοντας τις εντολές του, γίνεται υπηρέτης του Θεού και του ανθρώπου. Με λίγα λόγια δίνει την ζωή του για τον συνάνθρωπο, μη έχοντας σχέση με την αμαρτία και τις βιοτικές μέριμνες που αναπτύσσει ο κόσμος. Και ο λόγος, διότι με την σοφία του Θεού δημιουργεί έναν καινούργιο άνθρωπο και μία καινούργια σχέση με τον Θεό και τους συνανθρώπους του, η οποία του εξασφαλίζει σοφία Θεού συναρπάζουσα και σωτηρία ψυχής και σώματος. Ας πιστέψουμε τον Κύριό μας και τα παραγγέλματά του ώστε να δώσουμε αυτή την μικρή ζωή που έχουμε και να την πάρουμε μεγάλη και παντοτινή, αιώνια ζωή. Εξάλλου ο Θεός ενεργοποιεί την πραγματική χαρά που παράγει την άφθαρτη ζωή μέσα μας με το να εργαστούμε στο να γίνουν οι συνάνθρωποί μας ευτυχισμένοι και ευλογημένοι. Αυτοχαρά δεν υπάρχει. Η πραγματική χαρά δημιουργείται απ’ την δοτικότητα, γι’ αυτό αναφέρεται στον στίχο, όστις απολέση την ζωήν αυτού ένεκεν εμού, θέλει ευρεί αυτήν. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΣ΄ΣΤΙΧΟΣ 26

«26. Επειδή τι ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή; ή τι θέλει δώσει άνθρωπος εις ανταλλαγήν της ψυχής αυτού;».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για να κερδίσουμε την εύνοια του κόσμου θα πρέπει να πουλήσουμε την ψυχή μας (την ζωή μας) στην αμαρτία, διότι ο κόσμος έχει υιοθετήσει την αμαρτία, την άγνοια του Λόγου του Θεού και την ημιμάθεια πάνω στα δρώμενα του Ευαγγελίου, η οποία ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Αφού αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε έμπροσθεν του βήματος του Χριστού, τι θα απολογηθούμε εκείνη την ώρα για την αδιαφορία μας ως προς αυτόν και ως προς τον λάθος τρόπο που επιλέξαμε να ζούμε; Πρέπει να προσέξουμε διότι είναι αιώνιες οι καταστάσεις θετικές ή αρνητικές μετά τον θάνατο. Η δόξα του κόσμου είναι μία χούφτα άμμου έμπροσθεν της πολυποίκιλης σοφίας του Θεού. Η δόξα του κόσμου είναι εγωισμός, πονηρία, χρήματα, ασθένειες, φθορά και θάνατος. Η δόξα του Θεού είναι ταπείνωση, σοφία, υλικά αγαθά (πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν οι δε εκζητούντες τον Θεό ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού). Καθώς η δόξα του Θεού είναι αναμαρτησία, αφθαρσία και αθανασία. Συγκρίνεται η μία δόξα με την άλλη;

ΚΕΦ. ΙΣ΄ΣΤΙΧΟΣ 27

«27. Διότι μέλλει ο Υιός του ανθρώπου να έλθη εν τη δόξη του Πατρός αυτού μετά των αγγέλων αυτού και τότε θέλει αποδώσει εις έκαστον κατά την πράξιν αυτού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αφού οι πράξεις και τα έργα μας θα μας δικαιώσουν ενώπιον Θεού, ας ξεκινήσουμε λοιπόν να αγαπάμε με έργα και με λόγια τον Θεό και τους ανθρώπους. Πολλοί λένε ότι είμαστε σωσμένοι με την χάρη και το μέγα έλεος. Εδώ ο στίχος μας φανερώνει ότι απαιτούνται να διέπουν τους ανθρώπους του Θεού και τα έργα. Τα λόγια δεν οδηγούν πουθενά. Χρειάζεται προσοχή και έργα αγάπης. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΣ΄ΣΤΙΧΟΣ 28

«28. Αληθώς σας λέγω, είναι τινές των εδώ ισταμένων, οίτινες δεν θέλουσι γευθή θάνατον, εωσού ίδωσι τον Υιόν του ανθρώπου ερχόμενον εν τη βασιλεία αυτού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα πάντα δυνατά εις τον πιστεύσαντα. Ας διαβάσουμε για τα έργα της πίστεως και την δικαίωσή της ενώπιον Θεού στην προς Εβραίους επιστολή κεφ. ια΄. Εκεί θα δούμε ότι η ζώσα πίστη και τον θάνατο τον καταργεί και τις επαγγελίες τις εκπληρώνει. Η διαφορά της πίστεως του Κυρίου με την πίστη όλων ημών είναι ότι μπορούσε να υλοποιεί τα λόγια του, δηλαδή έλεγε έκτεινων την χείραν σου και το χέρι του πάσχοντος γινόταν υγιές και η αποκατάσταση ερχόταν εκατό τοις εκατό. Όταν ευλογούσε την τροφή αυτή πολλαπλασιάζονταν. Όταν έλεγε άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει, ο παράλυτος είχε αποκατάσταση σε όλο το βιολογικό του σώμα. Σήμερα λέμε ότι πιστεύουμε και μάλιστα ζητάμε από τον Θεό να εκπληρώσει τα αιτήματά μας, όμως καταλήγουμε στα φάρμακα. Η ζώσα πίστη δεν έχει καμία σχέση με την σκιώδη πίστη. Η μία ζωοποιεί και η άλλη διακατέχεται από την ελπίδα, η οποία ελπίδα δεν καταισχύνει. Χρειάζεται πολυχρόνιος αγώνας για να αποκτήσουμε ζώσα πίστη και καρδιά μικρού παιδιού. Ο Κύριος τόνισε, εάν δεν γείνητε ως τα παιδία, δεν θέλετε εισέλθει εις την βασιλείαν των ουρανών. Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι η πίστη μας να δύναται να μεταστοιχειώσει και το σώμα ημών. Ο Κύριος τόνισε, και πας όστις ζη και πιστεύει εις εμέ δεν θέλει αποθάνει εις τον αιώνα. Πιστεύεις τούτο; Εύχομαι να το πιστέψουμε και να φέρουμε τις επαγγελίες στην ζωή μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΖ΄

ΚΕΦ. ΙΖ΄ΣΤΙΧΟΣ 2

«2. και μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών, και έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού έγειναν λευκά ως το φως».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η μεταμόρφωση είναι απαραίτητη για να συναντήσουμε τον Πατέρα, η οποία πάντα δύναται να έλθει μέσα από την ειλικρινή μετάνοια. ’λλη η δόξα του ανθρώπου, άλλη η δόξα του Θεού.
Η μεταμόρφωσή μας έγκειται στην απόφασή μας να ακολουθήσουμε το Θεό. Μεταμόρφωση σημαίνει μεταστοιχείωση του σώματος, η οποία προέρχεται από την αναγέννηση, από τον καθαρισμό και τελευταία από την πνευματική υπέρβαση και εξέλιξη ενός ή πολλών ανθρώπων. Το σημαντικότερο όλων είναι η υγιαίνουσα διδασκαλία. Αυτή λείπει σήμερα από τους ανθρώπους. Αυτή να βρούμε ώστε να βρούμε τον Θεό. Τόσα χρόνια ακολουθούσαμε διδασκαλίες οι οποίες ήτο γεμάτες εντάλματα ανθρώπων και τα αποτελέσματα είναι μηδαμινά μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων και αυτό είναι εμφανές. Οι κοινωνίες αυτές σήμερα ενώ λέγονται χριστιανικές απεδείχθη ότι δεν στηρίζονται στον Χριστό, στην αγάπη αλλά στα χρήματα, στα συμφέροντα και στις προσωπικές φιλοδοξίες.

ΚΕΦ. ΙΖ΄ΣΤΙΧΟΣ 3

«3. Και ιδού, εφάνησαν εις αυτούς Μωϋσής και Ηλίας συλλαλούντες μετ' αυτού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η παρουσία του Μωυσή και του Ηλία συμβολίζει ότι ο Θεός δεν είναι Θεός νεκρών αλλά ζώντων. Χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε τον σχετικό αγώνα, να ζωοποιήσουμε τον ζώντα Θεό στην ζωή μας ώστε να τον συνοδεύουμε και να μας συνοδεύει αιωνίως. Οι νεκροί αναφέρει ο ψαλμωδός ότι απεκόπησαν από της χειρός του Κυρίου και δεν ενθυμείτε πλέον, όμως, θα τους θυμηθεί στην ανάσταση και θα τους επαναφέρει στην ζωή, αφού πρώτα συντελεστεί η κρίση. Το ότι απεκόπησαν οι νεκροί, σημαίνει ότι όταν έχουν την ζωή έχουν τον Θεό και ο λόγος διότι ζουν. Αν όμως λόγω της έλλειψης του καθαρισμού και του αγιασμού χάσουν την ζωή τους, τότε αποκόβονται απ’ αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι οι νεκροί απεκόπησαν από τον Θεό.

ΚΕΦ. ΙΖ΄ΣΤΙΧΟΣ 5

«5. Ενώ αυτός ελάλει έτι, ιδού, νεφέλη φωτεινή επεσκίασεν αυτούς και ιδού, φωνή εκ της νεφέλης λέγουσα· Ούτος είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, εις τον οποίον ευηρεστήθην· αυτού ακούετε».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η νεφέλη μας εμποδίζει να δούμε πρόσωπο με πρόσωπο τον Θεό. Η νεφέλη φεύγει με τον αγώνα του αγιασμού και του καθαρισμού. Καθώς και η ζώσα πίστη ενεργοποιεί δυνάμεις για να έρθουμε κοντά στον Θεό. Οι νεφέλες σήμερα είναι το σύστημα του κόσμου το οποίο εμποδίζει τον ήλιο (τον Θεό) να μας ζεστάνει. Στην προκειμένη περίπτωση η νεφέλη έπαιξε τον ρόλο να μην δουν τον Πατέρα οι μαθητές αλλά μόνο να ακούσουν την φωνή του. Μέγα μυστήριο ο Θεός Πατέρας. Ας ξεκινήσουμε τον αγώνα του καθαρισμού και του αγιασμού και να είμεθα σίγουροι ότι όταν τον πάρουμε στα σοβαρά θα μας πάρει και εκείνος στα σοβαρά. Ο προφήτης Ησαΐας φανέρωσε, Λούσθητε, καθαρίσθητε, αγιάσθητε και τότε έλθετε και ας διαδικασθώμεν, λέγει Κύριος. ’ρα με τα ψέματα, με την πνευματική χλιαρότητα, με την ημιμάθεια, με τον εγωισμό, με την πονηρία δεν θα έρθει στην ζωή μας. Εγώ πολλά χρόνια αγωνίζομαι και βλέπω από τον εαυτό μου ότι έχει δίκιο και θα πρέπει να συνεχίσω τον αγώνα μου μέχρι να ζει μέσα μου ο Θεός, το οποίο εύχομαι για όλους τους αδελφούς που διεξάγουν τον αγώνα του καθαρισμού και του αγιασμού.

ΚΕΦ. ΙΖ΄ΣΤΙΧΟΣ 20

«20. Ο δε Ιησούς είπε προς αυτούς· Διά την απιστίαν σας. Διότι αληθώς σας λέγω, Εάν έχητε πίστιν ως κόκκον σινάπεως, θέλετε ειπεί προς το όρος τούτο, Μετάβηθι εντεύθεν εκεί και θέλει μεταβή· και δεν θέλει είσθαι ουδέν αδύνατον εις εσάς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αφού δεν μπορούμε διά της πίστεως να φέρουμε το ελάχιστο στην ζωή μας, να σώσουμε τον εαυτό μας και να τον εντάξουμε στο θέλημα του Θεού (διά της πίστεως), αυτό πάει να πει ότι η πίστη μας είναι μηδαμινή. Χρειάζεται να πέσουμε με τα μούτρα στην μελέτη, στην προσευχή και στον αγώνα της εξάπλωσης ώστε να αυξήσουμε την πίστη μας και να την μεταβάλουμε σε ζώσα πίστη. Κατόπιν δι’ αυτής και με την σχετική αναγέννηση να βγούμε στα σκηνώματα του Θεού και να οδηγηθούμε στον ζώντα Θεό. Η πίστη, η αγάπη και η ταπείνωση είναι οι τρεις πυρηνικές τουρμπίνες που θα μας βγάλουν στον ουρανό.

ΚΕΦ. ΙΖ΄ΣΤΙΧΟΣ 21

«21. Τούτο δε το γένος δεν εξέρχεται, ειμή διά προσευχής και νηστείας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα αιτήματά μας στην προσευχή πρέπει να τείνουν προς την επίγνωση του να εξασφαλίσουμε τους τρόπους ώστε να μπορέσουμε να εισέλθουμε στα άγια σκηνώματα της σοφίας του Θεού. Η προσευχή είναι ο υψιπέτης αετός που θα μας ενώσει με τον ζώντα Θεό. Η προσευχή είναι η κινητήριος δύναμη του παρόντος και του μέλλοντος αιώνος. Νηστεία είναι η αποχή βρωμάτων και η αποχή της αμαρτίας από την ζωή μας. Η πρώτη βοηθά στο να ανασαίνει σωστά το υλικό σώμα (η επιστήμη φανερώνει τις συνέπειες της πολυφαγίας) και η δεύτερη νηστεία καθαρίζει τον ναό του Θεού ώστε να κατοικήσει μέσα του ο Θεός. Ο Ησαΐας αναφέρει, νηστεία είναι να λύνετε τους δεσμούς της κακίας. Από την κακία λοιπόν να απέχουμε. Ο Κύριος για την νηστεία αναφέρει ότι τα μολύνοντα τον άνθρωπο είναι οι κακοί διαλογισμοί, μοιχεία, πορνεία, βλασφημία, οινοποσία, μέθη, κραιπάλη, (και τα όμοια τούτων ή τα τοιαύτα πράττοντες βασιλεία Θεού δεν θέλουσι ιδεί).

ΚΕΦ. ΙΖ΄ΣΤΙΧΟΣ 23

«23. και θέλουσι θανατώσει αυτόν και την τρίτην ημέραν θέλει αναστηθή. Και ελυπήθησαν σφόδρα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μία ημέρα για τον Θεό είναι χίλια έτη. Η τρίτη ημέρα ξημερώνει στον μέλλοντα αιώνα, η οποία αρχίζει μετά το 2000. Η Φωνή Θεού έχει άνωθεν το πρόσταγμα από το 2000: 1ον) Να ενεργεί μέσα στις κοινωνίες ώστε να αναστήσει τον Χριστό στις καρδιές των ανθρώπων, 2ον) να εργάζεται με ειλικρίνεια ώστε να αποκωδικοποιήσει το Ευαγγέλιο της βασιλείας και να δώσει την υγιαίνουσα διδασκαλία στους ανθρώπους όπου διαμέσου αυτής να συμπληρώσει τα πνευματικά ελλείποντα. Γένοιτο, γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΖ΄ΣΤΙΧΟΣ 27

«27. Πλην διά να μη σκανδαλίσωμεν αυτούς, ύπαγε εις την θάλασσαν και ρίψον άγκιστρον και το πρώτον οψάριον, το οποίον αναβή, λάβε και ανοίξας το στόμα αυτού θέλεις ευρεί στατήρα· εκείνον λαβών δος εις αυτούς δι' εμέ και σε».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σκάνδαλο γίνεται εκεί που το πνευματικό ολίσθημα του ανθρώπου είναι μηδενικό. Ο Θεός να μας φυλάει από τα σκάνδαλα. Πάντως και αυτός που σκανδαλίζει και αυτός σκανδαλίζεται είναι στην ίδια μοίρα. Ο Κύριος σέβονταν την πνευματική συνείδηση της πολιτείας και στην προκειμένη περίπτωση αν και Δημιουργός πλήρωσε τον φόρο σαν να είναι δημιούργημα. Χρειάζεται προσοχή, σοφία και ευελιξία ώστε να μην έχει το κήρυγμά μας αρνητικά αποτελέσματα.
Ο Κύριος δεν εργάζονταν (υλική εργασία) όμως είχε φροντίσει να έχει δυνάμεις τέτοιες ώστε με τον λόγο του να δύναται να εξασφαλίσει τα απαραίτητα.
Το τρισυπόστατο του διαβόλου είναι σκανδαλίζω, σκανδαλίζομαι και πονηρία. Αυτά δεν θα πρέπει να λειτουργούν στην ζωή μας αν θέλουμε να φαίνονται τα αιτήματά μας δίκαια. Ο Θεός δεν μας δέχεται με τα στοιχεία αυτά, αλλά επιζητά διακαώς να μην σκανδαλίζουμε, να μην σκανδαλιζόμαστε και να μην έχουμε πονηρίες, συμφέροντα, φιλοδοξίες κ.λ.π.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΗ΄

ΚΕΦ. ΙΗ΄ΣΤΙΧΟΣ 1

«1. Εν εκείνη τη ώρα ήλθον οι μαθηταί προς τον Ιησούν, λέγοντες· Τις άρα είναι μεγαλήτερος εν τη βασιλεία των ουρανών;».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καμιά σημασία δεν παίζει ποιος θα είναι μεγαλύτερος. Αν έπαιζε τότε η βασιλεία του Θεού θα έμοιαζε με το σύστημα του κόσμου που έχει μεγαλύτερους και μικρότερους. Η μόνη διαφορά στην βασιλεία του Θεού θα είναι ότι αστέρας από αστέρα θα διαφέρει κατά την δόξα ανάλογα με την αποστολή. Σημασία έχει ότι στην βασιλεία θα επικρατεί η ταπείνωση, η ζωή και η αγάπη η ανυπόκριτη. Εξάλλου ο Κύριος φανερώνει ότι όσοι υπηρέτησαν τους συνανθρώπους τους με ειλικρίνεια αυτοί θα είναι οι μεγαλύτεροι στην βασιλεία.
Το παιδίον είναι αυτό που εργάζεται με στοιχεία ταπείνωσης και ανυπόκριτης αγάπης ώστε να κάνει το θέλημα του πατέρα του. Η χαρά του παιδιού είναι ότι εργάζεται για την πρόοδο της οικογένειας του Θεού, κάνοντας το θέλημα του Πατέρα του χωρίς να θέλει πρωτοκαθεδρίες (και αν ταύτα πάντα ποιήσετε πάλι αχρείοι δούλοι να λέτε ότι είστε). Για να μην πέφτουμε σε πνευματικές παγίδες όπως ποιος είναι πρώτος ή δεύτερος, θέλω να πω ότι μία φορά είχα μία παρουσία του Θεού ο οποίος διά Πνεύματος Αγίου με έμαθε κάτι. Εκείνο το καιρό μάθαινα Ρώσικα διότι ήθελα να πάω στην Ρωσία για να εργαστώ για την δόξα του Θεού κηρύττοντας το Ευαγγέλιο της βασιλείας. Είχα όμως εγωισμό διότι θεωρούσα ότι κάνω κάτι πολύ μεγάλο για τον Θεό. Έτσι ο Κύριος για να με κρατήσει ταπεινό μου είπε, Θωμά αν εσύ γίνεις αιτία και ιδρυθεί η βασιλεία του Θεού στην γη, μετά αφού θα είναι η Δημιουργία στην ανάπαυση εσύ θα λες στην αρχή ότι πήγες εδώ ή εκεί, ότι εσύ έγινες αιτία για να λάβει χώρα το θέλημα του Θεού, ότι εσύ έκανες πολλά και αφού οι καταστάσεις στην βασιλεία θα είναι αιώνιες, πόσα χρόνια θα καυχάσαι και πόσα χρόνια θα τα ακούνε και οι άλλοι; Κάποια στιγμή και εσύ θα βαρεθείς και οι άλλοι θα βαρεθούν να σε ακούν. ’ρα, κάνε την δουλειά σου από σήμερα και βγάλε τον εγωισμό. Μόνο αυτό θα σε ωφελήσει. Εξάλλου, είναι γεγραμμένο από τον ίδιο τον Θεό ώστε να μας διαφυλάξει από τον εγωισμό, όταν κάμητε πάντα τα διαταχθέντα εις εσάς, λέγετε ότι δούλοι αχρείοι είμεθα, επειδή εκάμαμεν ό,τι εχρεωστούμεν να κάμωμεν. Ας ξεκινήσουμε αγώνα να ελευθερώσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας από την αμαρτία, από την φθορά, από τον θάνατο. Εξάλλου η πάλη ημών δεν είναι προς σάρκα και αίμα αλλά προς τις αρχές του κοσμοκράτορα του σκότους του αιώνος τούτου. Τα λόγια είναι περιττά, τα έργα αγάπης και ζώσας πίστης θα μας βγάλουν στον ουρανό.

ΚΕΦ. ΙΗ΄ΣΤΙΧΟΣ 7

«7. Ουαί εις τον κόσμον διά τα σκάνδαλα· διότι είναι ανάγκη να έλθωσι τα σκάνδαλα· πλην ουαί εις τον άνθρωπον εκείνον, διά του οποίου το σκάνδαλον έρχεται».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα σκάνδαλα τα δημιουργούν τα συμφέροντα και οι φιλοδοξίες. Όταν υπάρχουν αυτά τα δύο πολύ μεγάλα δαιμόνια ενυπάρχουν σε έναν άνθρωπο και δημιουργούν δυσάρεστες συνέπειες για τους υπόλοιπους ανθρώπους που θα υποστούν τον άνθρωπο αυτόν. Θυμηθείτε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τον δεύτερο. Κάποιοι άνθρωποι για να φέρουν τα αποτελέσματα του σκανδαλισμού τους με αυταρχικότητα σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους και αδιαφορήσαν για τις συνθήκες ζωής πολλών άλλων εκατομμυρίων ανθρώπων που έμειναν χωρίς νερό, φαγητό, σπίτι κ.λ.π.  Όταν οι ηγέτες των λαών δεν έχουν Χριστό και διέπονται από τα δύο τούτα δαιμόνια, δύνανται να καταστρέψουν ολόκληρους λαούς. Τα σκάνδαλα επηρέασαν όλους τους ανθρώπους ακόμη και τους θρησκευτικούς ηγέτες οι οποίοι για την επικράτηση του δόγματός τους θυσίασαν στο όνομα του Χριστού εκατομμύρια συνδογματικούς Χριστιανούς, οι οποίοι είχαν διαφορετική άποψη. Να προσευχόμαστε να μας φυλάει ο Θεός από τέτοιους ανθρώπους. Εμείς θέλουμε να φέρουμε στην ζωή μας και στην ζωή των συνανθρώπων μας τις αρχές του Χριστού. Αυτό όμως θα το κάνουμε με αγάπη και κάλεσμα Θεού. Ούτε θυμοί, ούτε νεύρα, ούτε σκάνδαλα χρειάζονται. Εξάλλου όποιο έργο πετύχουμε με ψέματα, με συμφέροντα και με φιλοδοξίες τότε αυτό το έργο δεν είναι του Θεού αλλά του πονηρού. Ο Θεός χρειάζεται τον χρόνο ο οποίος δεν βιάζει τα γεγονότα αλλά μέσα από το καλό και το κακό το οποίο ο καθένας φέρνει αφ΄ εαυτού, η ανθρωπότητα θα αναγεννηθεί. Πρώτα λοιπόν να πορεύεται ο Θεός των έργων μας και όχι το εγώ μας. Ο φανατισμός και η επιβολή οποιασδήποτε θεωρίας φέρνει τα σκάνδαλα, χρειάζεται προσοχή.

ΚΕΦ. ΙΗ΄ΣΤΙΧΟΣ 10

«10. Προσέχετε μη καταφρονήσητε ένα των μικρών τούτων· διότι σας λέγω ότι οι άγγελοι αυτών εν τοις ουρανοίς διαπαντός βλέπουσι το πρόσωπον του Πατρός μου του εν ουρανοίς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι μικροί είναι όλοι αυτοί που όποια και αν είναι η κοινωνική τους θέση νιώθουν μικροί μπροστά στην παντοδυναμία και στην πανσοφία του Θεού. Χρειάζεται να μην καταφρονούμε κανέναν διότι ο Θεός θα μας αποστραφεί. Εκείνο που χρειάζεται να κάνουμε για τους μικρούς αυτούς είναι να τους προσέχουμε και να τους βοηθούμε στο έργο τους, διότι επιτελούν έργο αναγέννησης για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Αν δεν υπήρχαν οι μικροί (ταπεινοί) να κοσμούν τον κόσμο μας, τότε ο κόσμος μας θα έμοιαζε με ζούγκλα. Εύχομαι να έρθει η ώρα όπου οι ταπεινοί θα αναλάβουν την εξουσία και με τα έργα αγάπης του Θεού να δημιουργήσουν τον νέο κόσμο του Θεού ώστε να μεταβάλουν αυτόν σε κήπο της Εδέμ. Γένοιτο, γένοιτο αμήν. Οι μικροί έχουν την αγάπη του Θεού, γι’ αυτό να προσέχουμε τι λέμε και το πώς λέμε ό,τι λέμε ώστε να μην γίνουμε θεομάχοι. Έχουμε το δικαίωμα να αποφύγουμε τον οποιονδήποτε, όμως, δεν έχουμε το δικαίωμα να τον κρίνουμε ή να τον υποτιμούμε. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΗ΄ΣΤΙΧΟΣ 11

«11. Επειδή ο Υιός του ανθρώπου ήλθε διά να σώση το απολωλός».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το απολωλός πρόβατο είναι όλη η ανθρωπότητα η οποία αποστάτησε από τον ζώντα Θεό και σήμερα τρέφεται με τα ξυλοκέρατα. Χρειάζεται να ενταχθούμε στο στράτευμα του Θεού ώστε να φέρουμε στην ζωή μας το θέλημα του Θεού και να μην είμεθα απολωλότα. Τα απολωλότα δεν έχουν Θεό, δεν έχουν πνευματικό οδηγό, δεν έχουν εκκλησία ουσιαστική στο να περιθάλπονται. Μάλιστα είναι απολωλότα διότι ψάχνουν για την οικογένεια του Θεού και ψάχνοντας γεμίζουν με διάφορες δαιμονισμένες θεωρίες οι οποίες αντί να τα ξεμπλέξουν τα μπλέκουν περισσότερο. Πρέπει εμείς να βοηθούμε τα απολωλότα πρόβατα, άλλωστε από αυτά θα δημιουργηθεί το στράτευμα του Θεού. Ας ενθυμηθούμε ότι και εμείς απολωλότα ήμασταν πρώτα και η αγάπη και το έλεος του Θεού μας επισκίασε.

ΚΕΦ. ΙΗ΄ΣΤΙΧΟΣ 15

«15. Εάν δε αμαρτήση εις σε ο αδελφός σου, ύπαγε και έλεγξον αυτόν μεταξύ σου και αυτού μόνου· εάν σου ακούση, εκέρδησας τον αδελφόν σου·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι φυσικό φαινόμενο ο άνθρωπος να μην δύναται εύκολα να εννοήσει το σωτήριο έργο του Θεανθρώπου και να πέφτει σε παραβάσεις. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με ταπείνωση και με αληθινή αγάπη. Όταν ελέγχουμε έναν αδελφό, πάντα με το πνεύμα του Θεού, πονάμε και προσευχόμαστε γι’ αυτόν. Όταν όμως ελέγχουμε έναν αδελφό ή συνάνθρωπο και νιώθουμε μέσα μας χαρά, τότε αυτός δεν είναι έλεγχος του Θεού αλλά του πονηρού με αρνητικά αποτελέσματα.

ΚΕΦ. ΙΗ΄ΣΤΙΧΟΣ 18

«18. Αληθώς σας λέγω, Όσα εάν δέσητε επί της γης, θέλουσιν είσθαι δεδεμένα εν τω ουρανώ και όσα εάν λύσητε επί της γης, θέλουσιν είσθαι λελυμένα εν τω ουρανώ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αγάπη βρίσκει τρόπους και επινοεί συστήματα σωτηρίας ώστε όλα τα μυστήρια ως προς τον Θεό να λυθούν για τον καλοπροαίρετο Χριστιανό. Για να μην λυθούν τα μυστήρια πρέπει ο ακούων να διέπεται από την γνώση του ξερόλα και του εωσφορικού εγωισμού. Εκεί ο Θεός δεν μιλά ούτε ο απεσταλμένος του. Έτσι δεν λύνεται τίποτα εις τον άνθρωπο αυτόν. Πολλοί έχουν σαν θεωρία το ου με πείσεις και αν με πείσεις. Εδώ δεν χωράει Θεός. Αυτός ο στίχος έχει και αντίστροφη έννοια. Εάν δεν συγχωρούμε κάποιον, τότε η αμαρτία είναι δεμένη μέσα μας και μας δένει και εμάς. Όταν όμως λύνουμε την αμαρτία, τότε αυτή λύνεται για πάντα και από εμάς και από τους συνανθρώπους μας.

ΚΕΦ. ΙΗ΄ΣΤΙΧΟΣ 19

«19. Πάλιν σας λέγω ότι εάν δύο από σας συμφωνήσωσιν επί της γης περί παντός πράγματος, περί του οποίου ήθελον κάμει αίτησιν, θέλει γείνει εις αυτούς παρά του Πατρός μου του εν ουρανοίς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην Φωνή Θεού συμφωνούν πολύ παραπάνω από δύο και η αίτηση που κάνουν είναι να έρθει η ταπείνωση, η αγάπη και η σοφία στα μέλη της. Ακόμη η απαλλαγή από τα βιοτικά, η κατάργηση της αμαρτίας, η κατάργηση της φθοράς και του θανάτου, η ίδρυση της βασιλείας, η πραγματοποίηση της ανάστασης των νεκρών. Η Φωνή Θεού με τα παιδιά της κατευθύνεται με αδιασάλευτη πίστη ώστε να πραγματοποιηθούν τα ανωτέρω. Να ξέρουμε τι ζητάμε και να γνωρίζουμε ότι το βασικότερο όλων είναι να ζητάμε τα της βασιλείας και ταύτα πάντα θα μας προστεθούν.

ΚΕΦ. ΙΗ΄ΣΤΙΧΟΙ 21 – 22

«21. Τότε προσελθών προς αυτόν ο Πέτρος, είπε· Κύριε, ποσάκις αν αμαρτήση εις εμέ ο αδελφός μου και θέλω συγχωρήσει αυτόν; έως επτάκις;
22. Λέγει προς αυτόν ο Ιησούς· Δεν σοι λέγω έως επτάκις, αλλ' έως εβδομηκοντάκις επτά».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όποια και αν είναι η αμαρτία θα πρέπει να την προσπερνάμε. Το
μόνο που χρειάζεται να κρατάμε είναι η εμπειρία αυτής και ο τρόπος που φτάσαμε σε αυτή ώστε να μην ξαναπέσουμε στο ίδιο λάθος. Πρέπει το έλεος του Θεού να μας καταδιώκει πάσας τας ημέρας της ζωής μας. Χωρίς το έλεος στην ζωή μας πάει να πει ότι ο Χριστός μέσα μας είναι νεκρός. Εξάλλου, γι’ αυτόν τον λόγο θυσίασε τον εαυτό του. Είναι προσβολή να μην θέλουμε να λάβουμε το έλεός του το οποίο παρέχει ζωή, αφθαρσία και σοφία Θεού συναρπάζουσα για όποιον διακατέχεται απ’ αυτό. Όταν δεν συγχωρούμε, δεν ελεούμε τότε όλα μέσα μας αλλά και γύρω μας γίνονται πυρίκαυστα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΘ΄

ΚΕΦ. ΙΘ΄ΣΤΙΧΟΣ 3

«3. Και ήλθον προς αυτόν οι Φαρισαίοι, πειράζοντες αυτόν και λέγοντες προς αυτόν· Συγχωρείται εις τον άνθρωπον να χωρισθή την γυναίκα αυτού διά πάσαν αιτίαν;».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός που χωρίζει σήμερα τα ζευγάρια είναι ο διάβολος, ο οποίος τον καιρό του έρωτα και της σχέσης χωρίς γάμο ή με γάμο κρύβεται. Όλοι οι άνθρωποι όταν αποκτούν μία καινούργια γνωριμία κρύβονται και παρουσιάζουν έναν καλό εαυτό ο οποίος δεν λειτουργεί μέσα τους. Φυσική συνέπεια όταν ενωθούν με τον συνάνθρωπό τους άνδρα ή γυναίκα να εμφανίζει σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου ο πραγματικός εαυτός ο οποίος είναι γεμάτος πάθη. Είναι φυσικό να συγκρούεται με τον δαιμονισμένο εαυτό του άλλου με αποτελέσματα καταστροφικά. Εγώ λυπάμαι πολύ διότι τα παιδιά που έρχονται από την σχέση αυτή πληγώνονται με αιώνια τραύματα. Όταν όμως ο Χριστός βασιλεύει στον γάμο, η οικογένεια ομοιάζει με συμφωνική ορχήστρα. Θέλω τα παιδιά που ανήκουν στην Φωνή Θεού να δημιουργούν εν Χριστώ σχέσεις ώστε να μένουν εις τον αιώνα τον άπαντα. Ο Χριστός έχει την δυνατότητα να ζωοποιεί την σχέση με ωραία έργα ο ένας προς τον άλλον και με σοφία Θεού συναρπάζουσα. Όσο τώρα για τα παιδιά που έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις να τα σπουδάζουμε την σοφία του Θεού και να τα αγαπάμε ώστε να φύγει από μέσα τους η πικρία για τους γονείς τους. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΘ΄ΣΤΙΧΟΣ 9

«9. Σας λέγω δε ότι όστις χωρισθή την γυναίκα αυτού εκτός διά πορνείαν και νυμφευθή άλλην, γίνεται μοιχός· και όστις νυμφευθή γυναίκα κεχωρισμένην, γίνεται μοιχός».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σίγουρα η αμαρτία αυτή είναι μεγάλη και δεν συγχωρείται, εκτός αν υπάρχει πολύ Χριστός και μεγάλη αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η οποία αγάπη διακατέχεται από πνεύμα Θεού. Όχι αγάπη του κόσμου που διακατέχεται από πάθη. Χρειάζεται προσοχή! Στην αγάπη που παρέχει ο Χριστός έρχεται συνειδητή συγχώρεση, στην αγάπη του κόσμου έρχεται παθητική συγχώρεση με χιλιαπλάσιες αρνητικές επιπτώσεις. Η στενοχώρια που δημιουργείται όταν λείπει ο Χριστός στον έναν ή στον άλλον σύντροφο μετά από μία τέτοια αμαρτία είναι καταστροφική και έτσι καταλήγει στον πρόωρο θάνατο. Σήμερα η έλλειψη του αγιασμού και του καθαρισμού δημιουργούν πολλές αντιπαλότητες. Ήδη σήμερα ο κόσμος ολόκληρος είναι σε μία δυναμική σύγχυσης και διχασμού. Με όλα αυτά τα πάθη που διακατέχουν τους ανθρώπους και την μη λογική που τους διέπει, είναι πολύ φυσιολογικό οι άνθρωποι να χωρίζουν. Αυτός ο χωρισμός πολλούς τους σπουδάζει σοφία Θεού διότι μετά βλέπουν τα δικά τους λάθη και τα λάθη του συνανθρώπου τους.
Να μην ξεχνούμε ότι όποιο λάθος κάνουμε το έλεος του Θεού να μας διακατέχει πάντα, ώστε να συνεχίζουμε την ζωή μας σε νέες βάσεις με σοφία Θεού.

ΚΕΦ. ΙΘ΄ΣΤΙΧΟΣ 12

«12. Διότι είναι ευνούχοι, οίτινες εκ κοιλίας μητρός εγεννήθησαν ούτω και είναι ευνούχοι, οίτινες ευνουχίσθησαν υπό των ανθρώπων και είναι ευνούχοι, οίτινες ευνούχισαν εαυτούς διά την βασιλείαν των ουρανών. Όστις δύναται να δεχθή τούτο, ας δεχθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι πρώτοι είναι όσοι γεννήθηκαν με πρόβλημα οργανικό και ορμονικό. Οι δεύτεροι είναι όλοι αυτοί που ζούσαν σε χαρέμια ή στους πολέμους και υπέστησαν αυτόν τον ακρωτηριασμό κ.λ.π.
Οι τρίτοι είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα αλλά θέλησαν να αποστραφούν την πράξη αυτή για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου, όπως οι μοναχοί, οι καλόγεροι και οι κοσμοκαλόγεροι όπως ο απόστολος Παύλος, ο Πέτρος κ.λ.π. Τελευταία οι νέοι μαθητές οι οποίοι δεν θα έχουν προσωπική ζωή, διότι η επιθυμία και ο στόχος τους στο να κάνουν το θέλημα του Θεού θα τους συναρπάζει με συνέπεια όλα τα πάθη να εξασθενούν. Πάντως όποιος δεν εγκρατεύεται ας παντρεύεται. Ο Λόγος του Θεού επιτρέπει την σχέση διότι είναι χειρότερο να πυρούται κάποιος αν δεν είναι ολοκληρωμένος πνευματικά. Χρειάζεται προσοχή! Το καλύτερο είναι να δημιουργείται σχέση με Χριστό, η οποία έχει και φέρνει την εγκράτεια. ’λλωστε το σεξ όταν γίνεται πάθος δημιουργεί καταστροφικές συνέπειες  στον οργανισμό. Τα ζευγάρια να ξέρουν ότι μαζί πρέπει να συμφωνούν ώστε να ενεργούν με εγκράτεια, ποτέ ο ένας διότι στο γάμο το σώμα του ανδρός ανήκει στην γυναίκα και το σώμα της γυναικός ανήκει στον άνδρα.

ΚΕΦ. ΙΘ΄ΣΤΙΧΟΣ 14

«14. Πλην ο Ιησούς είπεν· Αφήσατε τα παιδία και μη εμποδίζετε αυτά να έλθωσι προς εμέ· διότι των τοιούτων είναι η βασιλεία των ουρανών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα παιδιά τα διέπει απλότητα, τα διέπει αγαθότητα, τα διέπει Θεός και τις περισσότερες φορές μπορείς εύκολα να συνδιαλέγεσαι μαζί τους όταν ακούνε και υγιαίνουσα διδασκαλία. Ο Κύριος σε άλλο σημείο αναφέρει, εάν δεν γείνητε ως τα παιδία, δεν θέλετε εισέλθει εις την βασιλείαν των ουρανών. Οι μεγάλοι άνθρωποι αποκτούν εγωισμό και δεν μπορούν να γνωρίσουν τον Θεό ή τον απεσταλμένο του, διότι νιώθουν ότι τα γνωρίζουν όλα και δεν ακούνε κανέναν και τίποτα. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις που αντιλαμβάνονται το αγαθό, το θέλημα του Θεού και συμβάλλουν τα μέγιστα για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΘ΄ΣΤΙΧΟΣ 17

«17. Ο δε είπε προς αυτόν· Τι με λέγεις αγαθόν; ουδείς αγαθός ειμή εις, ο Θεός. Αλλ' εάν θέλης να εισέλθης εις την ζωήν, φύλαξον τας εντολάς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι εντολές του Θεού και ο τρόπος που ενεργούν όταν εφαρμόζονται είναι αυτές που μας παρέχουν ζωή. Χρειάζεται να βρούμε πρώτα τις εντολές και ύστερα να τις εφαρμόσουμε. Δεν θα ζήσουμε ούτε αν συγκεντρώσουμε πλούτη, ούτε αν έχουμε πολλά χρήματα, ούτε αν τρώμε καλό φαγητό. Ο Χριστός τόνισε, η ζωή δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων. Εξάλλου, έχει αποδειχτεί ότι η αγάπη, η χαρά, η αναγέννηση, η ειρήνη δεν αγοράζονται. Αυτά που μπορούμε να αποκτήσουμε με χρήματα έχουν μέρος αξίας. Τα του Θεού δεν έχουν υλική αξία αλλά προέρχεται από θυσία, από αγώνα, από αναγέννηση. Αυτά έχουν πραγματική αξία και σε αυτά να τείνουμε. Η ζωή επαναλαμβάνω είπε ο Κύριος πως δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων. Εκείνο λοιπόν που θα μας οδηγήσει στην ζωή είναι οι εντολές του Θεού όταν εντοπιστούν, αξιοποιηθούν και εφαρμοστούν από τον λαό του Θεού.

ΚΕΦ. ΙΘ΄ΣΤΙΧΟΣ 19

«19. τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα και θέλεις αγαπά τον πλησίον σου ως σεαυτόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τους γονείς τους με αποτέλεσμα αυτοί να ζουν μέσα στην μοναξιά χωρίς κανέναν άνθρωπο γύρω τους. Θα πρέπει στους γονείς που μας έφεραν στον κόσμο και μας φρόντισαν με αγάπη ή όχι λόγω διαφόρων συνθηκών, να τους αποδίδουμε την κατάλληλη τιμή. Εξάλλου έχουμε εντολή να αγαπάμε και τους εχθρούς πόσο μάλλον τους γονείς μας. Η τιμή είναι:
1ον) Ενδιαφέρον για τις συνθήκες ζωής τους.
2ον) Ενδιαφέρον για την υγεία τους.
3ον) Επισκέψεις κοντινές και ενδιαφέρον για τα απαραίτητα, αν έχουν επιλέξει να ζουν μόνοι τους στο σπίτι τους.
4ον) Συζήτηση και ενδιαφέρον για τα προβλήματά τους.
5ον) Αγάπη ουσιαστική με όλα τα στοιχεία της.
6ον) Στα λάθη τους θα μας επισκιάζει το έλεος του Θεού.
7ον) Ήδη έχουν τα προβλήματα του γήρατος και της φθοράς, δεν χρειάζεται να τους φορτώνουμε με τα δικά μας.

8ον) Ενδιαφέρον στο να μπορούν να εκκλησιάζονται και να καλλιεργούν την πίστη τους ως προς τον Θεό.
9ον) Να έχουμε καλές σχέσεις με όλα τα μέλη της οικογένειας ώστε να βλέπουν την αγάπη και να χαίρονται με την ενότητα που διέπει την οικογένεια.
10ον) Σεβασμό στις επιλογές τους και σεβασμό στα γηρατειά τους.

ΚΕΦ. ΙΘ΄ΣΤΙΧΟΣ 21

«21. Είπε προς αυτόν ο Ιησούς· Εάν θέλης να ήσαι τέλειος, ύπαγε, πώλησον τα υπάρχοντά σου και δος εις πτωχούς και θέλεις έχει θησαυρόν εν ουρανώ και ελθέ, ακολούθει μοι».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο νεανίσκος απάντησε επιπόλαια διότι όταν λέει ότι ταύτα πάντα τα κάνω, δεν τα έκανε, δεν εννοούσε καν το τι θα έπρεπε να κάνει.
1ον) Όταν είπε ο Κύριος να τον ακολουθήσει δεν τον ακολούθησε.
2ον) Ο νεανίσκος είπε ότι όλα τα κάνει και ότι αγαπάει τον πλησίον του. Όταν ο Κύριος του είπε να δώσει στους πτωχούς τα υπάρχοντά του δεν το έκανε, αποδεικνύοντας πως τον πλησίον του δεν τον αγαπάει ως εαυτόν. Είναι μεγάλη η εντολή γεμάτη σοφία Θεού και συνάμα και δύσκολη να αγαπάς και να ενδιαφέρεσαι για τον πλησίον σου όπως αγαπάς και ενδιαφέρεσαι για τον εαυτό σου. Αν τον αγαπούσε ο νεανίσκος τον πλησίον του, τότε θα ενδιαφερόταν για την υλική και την πνευματική του πρόοδο. Σίγουρα ο νέος αυτός είχε εκλάβει και γνώριζε τον Θεό όχι ουσιαστικά αλλά τυπικά. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που λένε ότι αγαπούν τον Θεό, ότι δεν πράττουν αμαρτίες, αγαπούν τους γονείς τους, αγαπούν τον πλησίον αλλά με δαιμονισμένο τρόπο και όχι ουσιαστικό που είναι η ανυπόκριτη αγάπη και η συμμετοχή στα προβλήματά τους. Για να πούμε ότι ταύτα πάντα τα κάνουμε θα πρέπει να αποκτήσουμε πρώτα ουσιαστική γνώση του θελήματος του Θεού και σιγά-σιγά τα έργα να το αποδεικνύουν (ότι ταύτα πάντα τα ποιούμε).

ΚΕΦ. ΙΘ΄ΣΤΙΧΟΙ 23 – 26

«23. Και ο Ιησούς είπε προς τους μαθητάς αυτού· Αληθώς σας λέγω ότι δυσκόλως θέλει εισέλθει πλούσιος εις την βασιλείαν των ουρανών.
24. Και πάλιν σας λέγω, Ευκολώτερον είναι να περάση κάμηλος διά τρυπήματος βελόνης παρά πλούσιος να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού.
25. Ακούσαντες δε οι μαθηταί αυτού εξεπλήττοντο σφόδρα, λέγοντες· Τις λοιπόν δύναται να σωθή;
26. Εμβλέψας δε ο Ιησούς, είπε προς αυτούς· Παρά ανθρώποις τούτο αδύνατον είναι, παρά τω Θεώ όμως τα πάντα είναι δυνατά».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι βιοτικές μέριμνες και η παχυλότητα του υλικού στοιχείου στην ζωή του πλούσιου στέκεται εμπόδιο στην πνευματική ενότητά του με τον Θεό και στην πνευματική αναγέννησή του. Όμως τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ. Υπάρχει και μία μερίδα πλουσίων πολύ μεγάλη η οποία δεν έχει πολλά υλικά αγαθά αλλά έχει πολλές υλικές αναζητήσεις και επιδιώξεις οι οποίες γίνονται μπούμερανκ για την πνευματική της πρόοδο. Όμως τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ. Υπάρχουν και πολλοί που είναι πλούσιοι σε πάθη, σε εγωισμούς, σε πονηρίες, σε λάθος τρόπο σκέψης, σε συμφέροντα και σε φιλοδοξίες που και αυτοί εμποδίζονται από όλα αυτά να ενωθούν με τον ζώντα Θεό. Όμως τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ. Δεν εννοεί λοιπόν μόνο τους πλουσίους οι οποίοι έχουν υλικές περιουσίες και συμπεριφέρονται με εγωισμό, αλλά και εκείνους που το παίζουν πλούσιοι γεμάτοι πάθη.
Όταν λέμε πλούσιος, το μυαλό μας πηγαίνει στην υλική περιουσία μόνο. Υπάρχουν πολλά πλούτη που πρέπει να αποτινάξουμε από πάνω μας ώστε να ενωθούμε με τον ζώντα Θεό. Πάντως ο υλικός πλούτος όταν χρησιμοποιείται για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου είναι ό,τι καλύτερο διότι δείχνει επίγνωση του θελήματος του Θεού και ωριμότητα.

ΚΕΦ. ΙΘ΄ΣΤΙΧΟΣ 29

«29. Και πας όστις αφήκεν οικίας ή αδελφούς ή αδελφάς ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή τέκνα ή αγρούς ένεκεν του ονόματός μου, εκατονταπλάσια θέλει λάβει και ζωήν αιώνιον θέλει κληρονομήσει».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτά που αναφέρει ο Κύριος γίνονται σε πολλούς εμπόδιο ώστε να αναγεννηθούν. Σε όποιον λοιπόν ένα από αυτά του γίνει εμπόδιο και αυτός το απαρνηθεί για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου, θα βρει την δύναμη να εντάξει στην ζωή του τις εκατονταπλάσιες ευλογίες που θα του εξασφαλίσει ο Θεός. Το πρόβλημα αυτό δημιουργείται στον άνθρωπο που έχει αδυναμίες πάνω στα πρόσωπα ή στα υλικά αγαθά με τα οποία έχει δεθεί. Η δοκιμασία αυτή έρχεται για να φανεί η αληθινή μας αγάπη ως προς τον Θεό και η ειλικρινή μας πρόθεση καθώς και η ολοκληρωμένη αγάπη μας για τον Θεό. Σίγουρα μετά από μία τέτοια απάρνηση η σχέση μας με τον Θεό αλλάζει και από τυπική γίνεται ουσιαστική, διότι τα έργα μας και η απόφασή μας φανερώνουν την μεγάλη αγάπη μας ως προς τον Θεό. Το οποίο εύχομαι εις όλα τα τέκνα που ακούν και νουθετούνται από την Φωνή του Θεού, από το  Ευαγγέλιο του Χριστού.

ΚΕΦ. ΙΘ΄ΣΤΙΧΟΣ 30

«30. Πολλοί όμως πρώτοι θέλουσιν είσθαι έσχατοι και έσχατοι πρώτοι».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Αυτός ο στίχος έχει δύο έννοιες. Η αρνητική του έννοια είναι ότι πολλοί που είναι πρώτοι, λόγω του εγωισμού του πρώτου δεν μπορούν να εντάξουν στην συνείδησή τους πως και αυτοί οι έσχατοι που έρχονται μετά από 10 ή 15 χρόνια γνωρίζουν και κάνουν το θέλημα του Θεού. Έτσι με αυτόν τον υπέρμετρο εγωισμό από πρώτοι πάνε τελευταίοι. Διότι ο Θεός ευλογεί τους έσχατους λόγω της ταπείνωσης που τους διέπει και τους εξελίσσει πνευματικά με τους νέους ευλογημένους τρόπους προσέγγισής στο να γνωρίσουν το θέλημά του. Η θετική πλευρά του στίχου είναι ότι πολλοί πρώτοι γίνονται έσχατοι. Δηλαδή οι πρώτοι γίνονται υπηρέτες των τελευταίων, των έσχατων ώστε να πραγματοποιηθεί το γεγραμμένο όπου οι πρώτοι λόγω του ότι γίνονται έσχατοι υπηρέτες αυτομάτως γίνονται και πρώτοι. Ο Θεός εξελίσσει τις γενιές. Οι πρώτοι γνωρίζουν πολλά μα και οι έσχατοι γνωρίζουν περισσότερα. Χρειάζεται ταπείνωση και σχέση φιλαδέλφειας και αγάπης. ’λλωστε εδώ δεν ήρθαμε για να γίνουμε αρχηγοί, ποιμένες, προφήτες κ.λ.π. και να ζητάμε δόξα από ανθρώπους. Εδώ ήρθαμε για να γίνουμε ταπεινοί και να γίνουμε αδελφοί του Χριστού με τα στοιχεία του Θεού τα οποία θα αντλήσουμε μέσα από τον Λόγο του Θεού. Προσοχή λοιπόν σε όσους θέλουν να το παίζουν αρχηγοί και πρώτοι.
Νεότερη Παλαιότερη