ΤΟ ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ ΕΩΣ ΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ιγ΄
Κεφ. ιγ΄ στίχοι 2 5
«1 ΚΑΤ' εκείνον δε τον καιρόν ήλθον τινές απαγγέλλοντες προς αυτόν περί των Γαλιλαίων, των οποίων το αίμα ο Πιλάτος έμιξε με τας θυσίας αυτών.
2 Και αποκριθείς ο Ιησούς είπε προς αυτούς, Νομίζετε ότι οι Γαλιλαίοι ούτοι ήσαν αμαρτωλοί υπέρ πάντας τους Γαλιλαίους, διότι έπαθον τοιαύτα;
3 Ουχί, σας λέγω αλλ' εάν δεν μετανοήτε, πάντες ομοίως θέλετε απολεσθή.
4 Ή εκείνοι οι δεκαοκτώ, επί τους οποίους έπεσεν ο πύργος εν τω Σιλωάμ και εθανάτωσεν αυτούς, νομίζετε ότι ούτοι ήσαν αμαρτωλοί υπέρ πάντας τους ανθρώπους τους κατοικούντας εν Ιερουσαλήμ;
5 Ουχί, σας λέγω αλλ' εάν δεν μετανοήτε, πάντες ομοίως θέλετε απολεσθή».
Απάντηση
Είναι πολλοί οι οποίοι βλέπουν τα προβλήματα των άλλων και πιστεύουν ότι αυτούς δεν θα τους αγγίξει τίποτα αρνητικό στην ζωή τους, διότι πιστεύουν ότι διακατέχονται από σοφία η οποία δεν θα τους επιφέρει ουδεμία κακουχία στην ζωή τους. Μάλιστα κατακρίνουν και καταδικάζουν τους συνανθρώπους τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι και σε αυτούς που δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα ίσως και αυτοί να πίστευαν ότι δεν θα έρθει τίποτα κακό στην ζωή τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η απομάκρυνσή μας από το θέλημα του Θεού μας καθιστά ανώριμους και ευάλωτους σε πολλές και επικίνδυνες αρνητικές ενέργειες. Αν θέλουμε να διάγουμε εν ειρήνη εις τον παρόντα και εις τον μέλλοντα αιώνα θα πρέπει να τείνουμε με όλες τις δυνάμεις μας στις ενέργειες εκείνες που θα μας καταστήσουν δια της μετάνοιας άξιους εργάτες του Θεού με ουσιαστική αναγέννηση και εξέλιξη θετική εις όλους τους τομείς. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε το ευλογημένο μέλλον μας, ώστε ο Θεός να ευαρεστείται με τον αγώνα μας και να μας στείλει τους αγγέλους εκείνους που θα φροντίσουν και θα διαφυλάξουν την ζωήν μας εις το απόλυτο από όλες εκείνες τις αντιξοότητες, τις οποίες είτε το θέλουμε είτε όχι θα έρθουν στην ζωήν μας λόγω του ότι ζούμε σε σκανδαλώδεις κοινωνίες, οι οποίες δεν διακατέχονται από σοφία Θεού και δεν διακατέχονται από τις εντολές αυτού. Όσοι εντάσσονται στην Φωνή Θεού θα μπορούν δια Πνεύματος Αγίου να αντιπαραθέτουνε τα όπλα του καθαρισμού, του αγιασμού και της ζώσης πίστεως έναντι του εχθρού διαβόλου όταν αυτός ενεργεί σε προσωπικό ή γενικό επίπεδο. Πρέπει να μάθουμε να νικούμε τον εχθρό, τους αγγέλους του και τις μεθόδους αυτού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιγ΄ στίχοι 6 9
«6 Έλεγε δε ταύτην την παραβολήν, Είχε τις συκήν πεφυτευμένην εν τω αμπελώνι αυτού και ήλθε ζητών καρπόν εν αυτή και δεν εύρε.
7 Και είπε προς τον αμπελουργόν, Ιδού, τρία έτη έρχομαι ζητών καρπόν εν τη συκή ταύτη και δεν ευρίσκω έκκοψον αυτήν διά τι καταργεί και την γην;
8 Ο δε αποκριθείς λέγει προς αυτόν, Κύριε, άφες αυτήν και τούτο το έτος, έως ότου σκάψω περί αυτήν και βάλω κοπρίαν
9 και εάν μεν κάμη καρπόν, καλώς ει δε μή, θέλεις εκκόψει αυτήν μετά ταύτα».
Απάντηση
Η παραβολή αυτή συμβολίζει την μακροθυμία του Θεού. Τα τρία έτη συμβολίζουν ότι από την ώρα που θα καλεστούμε στην Φωνή Θεού θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να γνωρίσουμε την σοφία του Θεού και μάλιστα να φροντίσουμε να εντάξουμε αυτή συνειδητά μέσα στην ζωή μας, τα τρία έτη είναι αρκετά. Αυτό που χρειάζεται είναι να προσέξουμε ότι από την ώρα που πήραμε το κάλεσμα να μην χάσουμε πολύ χρόνο, ώστε να λειτουργήσει στην ζωή μας το θέλημα του Θεού. Μάλιστα θα πρέπει να μας διακατέχει και επίγνωση του θελήματος του Θεού και της αποστολής που μας επωμίζει ο Θεός δια της Φωνής του Θεού. Θέλω να γνωρίζετε ότι τα χρόνια που ζούμε δόθηκαν από τον Θεό μόνο για ένα λόγο. Αυτός ο λόγος είναι, κάνοντας κάποιος το θέλημα του Θεού να μπορέσει να αποκτήσει την πολυποίκιλη σοφία του Θεού ώστε τα χρόνια του να διπλασιαστούνε, να τριπλασιαστούνε και να γίνουν δια του Χριστού αιώνια. Καθώς δια της πίστεως στον Χριστό, δια της ανυπόκριτης αγάπης και δια της ταπείνωσης να γίνουν θεϊκά χρόνια, ευλογημένα χρόνια. Αυτά είναι τα τρία βασικά στοιχεία της ζωής. Πολλοί νομίζουν ότι η βασιλεία του Θεού είναι στον ουρανό και το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να κάνουν κανένα καλό έργο στην ζωή τους όχι ουσιαστικό, ώστε όταν πεθάνουν να βρουν δια αυτών των έργων το έλεος του Θεού. Τα παιδία της Φωνής Θεού ας γνωρίζουν ότι η βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί και οι βιαστές αρπάζουν αυτή, βιαστής = υπάκουος.
Μια φορά ο Θεός μου έδειξε τι συμβαίνει με τον άνθρωπο και χάνει την μεγάλη δόξα που του επωμίζει ο Θεός, την δόξα δηλαδή της αφθάρτου και αθανάτου ζωης. Ο Θεος έχει ας πούμε 10 δωμάτια κατά σειρά τα οποία ο άνθρωπος πρέπει να περάσει, δέκα στάδια ας τα πούμε έτσι. Το δέκατο δωμάτιο έχει την πολυποίκιλη σοφία του Θεού και την αιώνια ζωή, η δέκατη πόρτα είναι αυτή που σε βάζει μετά σε άλλες δέκα νέες πόρτες ανεβάζοντας τον άνθρωπο αυτό σε άλλο πνευματικό επίπεδο. Έπειτα έχει και άλλες δέκα πόρτες οι οποίες σε ανεβάζουν στον θρόνο του Θεού κάνοντας τον άνθρωπο αν τις περάσει όλες κατ εικόνα και καθ ομοίωση. Πάμε όμως στις πρώτες δέκα πόρτες που όταν τις περάσεις φτάνεις στο δωμάτιο που θα κερδίσεις άλλα 200 χρόνια και πλέον ζωή. Η πρώτη πόρτα έχει την οικογένεια που γεννιόμαστε και που δενόμαστε με αδυναμία. Η δεύτερη έχει την γνώση του κόσμου και τον φανατισμό του δόγματος, η τρίτη έχει την ύλη, η τέταρτη έχει την ζήλια, το ψέμα, τον εγωισμό, την κρίση, την πονηρία. Η πέμτη έχει την υπερηφάνεια ότι τα ξέρω όλα και τίποτα δεν ακούω και στον λόγο έχω αντίλογο. Η έκτη την δημιουργία της δικής του οικογένειας και έχει ακόμη την συνειδητοποίηση της φθοράς και τον φόβο του θανάτου. Η έβδομη έχει την προσκόλληση του ανθρώπου στον Θεό. Η όγδοη έχει την επιλογή του πνευματικού, εάν ο πνευματικός είναι δογματικός θα ενεργήσει θετικά ώστε να σώσεις την ψυχή σου, εάν όμως είναι απεσταλμένος Θεού τότε θα ενεργήσει ουσιαστικά ώστε να σώσει την ψυχή σου και το σώμα σου δια του αγιασμού και δια της ζώσης πίστεως. Στο ένατο δωμάτιο είναι ο θάνατος για τον άνθρωπο που πίστεψε στον θάνατο, στην σωτηρία της ψυχής και στον ουράνιο παράδεισο. Όμως ας ξέρουμε ότι παράδεισος ουράνιος δεν υπάρχει, εκείνο που υπάρχει είναι η ψυχή να φυλάσσεται μέχρι την ημέρα της αναστάσεως. Το ένατο δωμάτιο για αυτόν που γνώρισε τον απεσταλμένο του Θεού και το ευαγγέλιο της βασιλείας είναι δια της ζώσης πίστεως, δια της αφιέρωσης και δια της αδιαλείπτου προσευχής διάβαση η οποία θα τον οδηγήσει στο δέκατο δωμάτιο όπου εκεί θα βρει την αιώνια ζωή, τον Θεό, το οποίο εύχομαι εις όλους. Ένας τα δωμάτια μπορεί να τα περάσει όλα μέσα σε 10 χρόνια και να τα έχει εννοήσει όλα. Ένας μπορεί να είναι 90 χρονών και να έχει προχωρήσει πνευματικά μόνο μέχρι το πρώτο δωμάτιο λόγω αδυναμίας ή να έχει πάει στο δεύτερο που είναι ο φανατισμός του δόγματος ή και στο τρίτο που είναι η λατρεία του στο να συλλέγει ύλη. Αυτές είναι και οι παγίδες. Αυτά τα δωμάτια είναι η ρομφαία που φυλάει το δέντρο της ζωης που ο άνθρωπος δεν μπορεί να εννοήσει τον Θεό, την δημιουργία, τον εαυτό του, τον απεσταλμένο και τελευταία την άφθαρτη ζωή. Θα πρέπει να περάσουμε από όλα τα δωμάτια όμως να προσέξουμε ώστε να πάρουμε ότι είναι απαραίτητο (γνώση, σοφία) η οποία θα μας οδηγήσει στο δέκατο δωμάτιο που είναι η ζωή. Λοιπόν όχι αδυναμίες, όχι υλοφροσύνη, όχι φανατισμό κ.τ.λ. αν θέλουμε την ζωή την αιώνιο, την άφθαρτη. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιγ΄ στίχος 13
«Και έθεσεν έπ αυτήν τας χείρας και παρευθύς ανωρθώθη και εδόξαζε τον Θεόν».
Απάντηση
Το χάρισμα των επιθέσεων των χειρών ξεκινά και δίδεται σε αυτόν που βρήκε τον τρόπο δια της μελέτης, δια της μετάνοιας και δια της αναγέννησης ώστε να θεραπεύσει τον εαυτόν του κάνοντας τελευταία το θέλημα του Θεού εις όλη του την ζωή. Μετέπειτα αυτός ο άνθρωπος του Θεού δύναται να μεταδίδει δια Πνεύματος Αγίου και τον τρόπο που θα μπορέσει και ο συνάνθρωπος να ιάνει ψυχή και σώματι. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιγ΄ στίχοι 14 15
«14 Αποκριθείς δε ο αρχισυνάγωγος, αγανακτών ότι εις το σάββατον εθεράπευσεν ο Ιησούς, έλεγε προς τον όχλον, Εξ ημέραι είναι, εις τας οποίας πρέπει να εργάζησθε εν ταύταις λοιπόν ερχόμενοι θεραπεύεσθε και μη τη ημέρα του σαββάτου.
15 Απεκρίθη λοιπόν προς αυτόν ο Κύριος και είπεν, Υποκριτά, δεν λύει έκαστος υμών εν τω σαββάτω τον βούν αυτού ή τον όνον από της φάτνης και φέρων ποτίζει;».
Απάντηση
Η άγνοια του θελήματος του Θεού δημιουργεί την υποκρισία, η οποία μας καθιστά απόμακρους από την σοφία και την ουσία του θελήματος του Θεού. Για να μην πέσουμε στην παγίδα αυτή χρειάζεται ευστροφία και ανοιχτό εγκέφαλο, ο οποίος εγκέφαλος θα δύναται να επεξεργάζεται την νέα διδασκαλία του Χριστού την οποία και θα αποδέχεται με ευκολία. Με αυτούς τους εγκεφάλους ο Θεος θα κτίσει την νέα Σιών και πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους (σκεύη εκλογής) θα κτίσει την βασιλεία του. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιγ΄ στίχος 16
«Αύτη δε, ούσα θυγάτηρ του Αβραάμ, την οποίαν ο Σατανάς έδεσεν ιδού δεκαοκτώ έτη, δεν έπρεπε να λυθή από του δεσμού τούτου τη ημέρα του σαββάτου;».
Απάντηση
Ο Σατανάς δύναται από παιδικής ηλικίας να δένει τον άνθρωπο. Ο τρόπος; Η άγνοια, η παχυλότητα του υλιστικού στοιχείου, η αμαρτία, ο θρησκευτικός φανατισμός. Ο τύπος δημιουργεί το φράγμα ο οποίος ικανοποιεί τους εν αγνοία χριστιανούς, επαναπαυμένοι εις την εκτέλεση του θρησκευτικού τους καθήκοντος. Η ουσία έγκειται εις την μελέτην και εφαρμογή του ευαγγελίου και εις την τήρηση των τυπικών διατάξεων της εκκλησίας.
Κεφ. ιγ΄ στίχος 18
«Έλεγε δε, Με τι είναι ομοία η βασιλεία του Θεού; και με τι να ομοιώσω αυτήν;».
Απάντηση
Η βασιλεία είναι κρυμμένη μέσα μας. Κάποτε ένας άνθρωπος κληρονόμησε έναν αμπελώνα όμως ποτέ δεν τον καλλιέργησε. Όταν πέθανε το πήρε ο επόμενος κληρονόμος και στην συνέχεια πολλοί άλλοι κληρονόμοι. Ένας άνθρωπος όμως που κληρονόμησε τον αμπελώνα και ο οποίος ήτο πτωχός στο πνεύμα και στην ύλη θέλησε να τον καλλιεργήσει τον αμπελώνα αυτό. Ο λόγος διότι είχε προβληματισμούς ως προς την δημιουργία, καθώς και μεγάλη αγάπη ως προς τον Θεό. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος είχε μεγάλη ανάγκη να καλλιεργήσει τον αμπελώνα ώστε να βρει τον Χριστό. Καθώς και τον τρόπο να τον γνωρίσει ώστε να λύσει τους προβληματισμούς του οι οποίοι ήτο γύρω από τον Θεό, την δημιουργία, γύρω από τον θάνατο και την ζωή και τελευταία γύρω από τον παράδεισο και την κόλαση. Ο αμπελώνας αδερφάκια μου είναι μέσα μας και καλλιεργείται δια του γνώθις εαυτόν που παρέχει το ευαγγέλιο του Χριστού καθώς ο αμπελώνας αυτός είναι η ζωή η αιώνιος, είναι (ο Χριστός και το άγιο παράδειγμά του) το οποίο λειτουργεί μέσα μας. Οι κληρονόμοι είναι οι γενιές που παρήλθαν. Ο φτωχός άνθρωπος είναι αυτός που σήμερα φανερώνει την φωνή Θεού και τον Χριστό στα παιδιά που ο Θεός στέλνει κοντά του τα οποία παιδιά χαίρονται που τον γνώρισαν και αυτός χαίρεται που τον ακολούθησαν. Η Φωνή Θεού σήμερα διεξάγει αγώνες ώστε τα παιδιά της να γνωρίσουν τον εαυτόν τους και τον Θεό ο οποίος δια του αγιασμού λειτουργεί μέσα τους. Με φυσική συνέπεια να ανακαλύψουν δια του ευαγγελίου τον κρυμμένο θησαυρό που ο Θεός έβαλε μέσα τους. Ο θησαυρός αυτός είναι η αγάπη, η ταπείνωση, η ζωή, με λίγα λόγια ο Χριστός που όταν κάποιος τον βρει βρίσκει ευλογία και ανάπαυση εις τους αιώνες τους άπαντες. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιγ΄ στίχος 22
«Και διήρχετο τας πόλεις και κώμας διδάσκων και οδοιπορών ρις Ιερουσαλήμ».
Απάντηση
Είναι πολλοί που μέρα νύχτα κάνουν τους κήρυκες χωρίς να εργάζονται με θυσία το θέλημα του Θεού, το οποίο είναι το πορευθέντες μαθητεύσατε όλα τα έθνη. Αφού ο Κύριος είχε ακατάπαυστη δραστηριότητα εις όλους τους πνευματικούς τομείς πόσο μάλλον θα χρειάζεται να έχουμε εμείς. Πολλοί αναβάλλουν το θέλημα του Θεού για αύριο, έτσι λένε ή για αργότερα. Να ξέρουμε ότι το αύριο οδηγεί εις την χώρα του ποτέ και το αργότερα στο θάνατο. Ο Κύριος τόνισε, μαζέψτε αμάραντο θησαυρό εν όσο έχετε καιρό, γένοιτο, γένοιτο αμήν. Ο ταπεινός εργάζεται συνέχεια, έχει ακατάπαυστη πνευματική δραστηριότητα χωρίς να κουράζεται και δεν θα σταματήσει να εργάζεται μέχρι να ακούσει από τον Χριστό το ευ δούλε αγαθέ και πιστέ εις τα ολίγα εστάθης πιστός επί πολλών θέλω σε καταστήσει, είσελθε εις την χαράν του κυρίου. Ο εγωιστής πιστεύει ότι είναι ενάρετος στον Θεό και το μόνο που διαθέτει είναι λόγια χωρίς έργα. Προσοχή!
Κεφ. ιγ΄ στίχος 24
«Αγωνίζεσθε να εισέλθητε δια της στενής πύλης διότι πολλοί, σας λέγω, θελουσι ζητήσει να εισέλθωσι και δεν θέλουσι δυνηθή».
Απάντηση
Στενή πύλη είναι ο δρόμος του καθαρισμού και του αγιασμού. Ο καθαρισμός και ο αγιασμός παρέχουν την εισδοχή μας στην πύλη του Θεού όμως γίνεται δύσκολος να υιοθετηθεί από έναν άνθρωπο ή πολλούς, διότι χρειάζεται θυσία σε πολλούς τομείς. Έτσι γίνεται στενή η πύλη. Ένας άλλος λόγος της στενότης είναι διότι εκ γενετής εισέρχεται ο άνθρωπος εις την τραγωδίαν της δαιμονισμένης ζωής με απόκτηση δεινών και ελαττωμάτων, όπως ζήλια, ψέμα, εγωισμός, κρίση και τα τοιαύτα. Ιδού ο λόγος, ιδού το αίτιον που δημιουργεί την στενότητα εισδοχής εις την ζωήν την άφθαρτον και εις τον αγιασμό, μη γένοιτο!
Κεφ. ιγ΄ στίχος 25
«Αφού σηκωθή ο οικοδεσπότης και αποκλείση την θύραν και αρχίσητε να στέκησθε έξω και να κρούητε την θύραν, λέγοντες, Κύριε, Κύριε, άνοιξον εις ημάς και εκείνος αποκριθείς σας είπη, Δεν σας εξεύρω πόθεν είσθε».
Απάντηση
Η θύρα κλείνει όταν οι αντιξοότητες και τα δεινά κατακλείσουν την ζωή μας όπως φθορά, ασθένειες, γεγονότα παγκοσμίου φύσεως που στηρίζονται στις οικονομίες των κρατών, τελευταία οι πόλεμοι μεταξύ των εθνών κ.τ.λ. Τότε όσο και αν φωνάξουμε δεν θα εισακουστούμε, ο λόγος διότι ο φόβος, ο εγωισμός, ο θυμός κ.τ.λ. θα κατακλείσουν την ζωή μας. Το κάλεσμα που λάβαμε αν υιοθετηθεί στην ζωή μας δια του αγιασμού και καθαρισμού θα αφαιρέσει από εμάς τον αποκλεισμό από την θύρα του Θεού, διότι ο καθαρισμός και ο αγιασμός θα μας παρέχουν δυνάμεις να δυνάμεθα να αντεπεξέλθουμε του πειρασμού που μέλει να πειράξει τους κατοικούντας επί της γης.
Κεφ. ιγ΄ στίχοι 26 28
«26 τότε θέλετε αρχίσει να λέγητε, Εφάγομεν έμπροσθέν σου και επίομεν και εν ταις πλατείαις ημών εδίδαξας.
27 Και θέλει ειπεί, Σας λέγω, δεν σας εξεύρω πίθεν είσθε φύγετε απ' εμού, πάντες οι εργάται της αδικίας.
28 Εκεί θέλει είσθαι ο κλαυθμός και ο τριγμός των οδόντων, όταν ίδητε τον Αβραάμ και Ισαάκ και Ιακώβ και πάντας τους προφήτας, εν τη βασιλεία του Θεού, εαυτούς δε εκβαλλομένους έξω».
Απάντηση
Είναι πολλοί οι οποίοι πριν κριθούν από τον Θεό έχουν κρίνει τον εαυτόν τους ως ενάρετους ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Αυτοί είναι όσοι ανήκουν σε δόγματα και πιστεύουν ότι επειδή ανήκουν στο τάδε δόγμα και κάνουν τα τυπικά του δόγματος θα σωθούν. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή του λόγου του Θεού θα μας οδηγήσει στα σκηνώματα αυτού του Θεού και όχι το τυπικό μέρος του δόγματος. Πάντως όπου τηρείται ο τύπος και η ουσία εκεί είναι άγιος ο τόπος. Προσοχή λοιπόν μήπως ενώ νιώθουμε ενάρετοι και ευλογημένοι βρεθούμε λόγω του εγωισμού μας έξω από την βασιλεία. Την βασιλεία του Θεού θα την εξασφαλίσει στην ζωή μας ο φόβος Θεού, η ταπείνωση, η ανυπόκριτη αγάπη, η θυσία και το στόμα του Κυρίου το οποίο θα μας φωνάξει κατ όνομα ώστε να εισέλθουμε στα ουράνια σκηνώματά του, το οποίο εύχομαι εις όλους τους ανθρώπους, γένοιτο γένοιτο αμήν. Την βασιλεία του Θεού δεν θα την προαναγγείλουμε εμείς για τους εαυτούς μας αλλά ο Θεός για εμάς. Αμήν.
Κεφ. ιγ΄ στίχοι 29 30
«29 Και θέλουσιν ελθεί από ανατολών και δυσμών και από βορρά και νότου και θέλουσι καθίσει εν τη βασιλεία του Θεού.
30 Και ιδού, είναι έσχατοι, οίτινες θέλουσι είσθαι πρώτοι και είναι πρώτοι, οίτινες θέλουσι είσθαι έσχατοι».
Απάντηση
Η βασιλεία του Θεού θα γεμίσει από δίκαιους εθνικούς ή απλούς χριστιανούς, οι οποίοι χωρίς νόμο Θεού εφάρμοσαν τον νόμο του Θεού έχοντες δικαιοσύνη σε πολλούς τομείς της ζωης τους έναντι Θεού και ανθρώπων. Οι πιο ταπεινοί θα είναι οι πρώτοι και όσοι ξέρουν πολλά και δεν τα μετέδωσαν ευρισκόμενοι εις τον κόσμο ή τα μετέδωσαν χωρίς οι ίδιοι να τα πιστεύουν και πιο πολύ να τα εφαρμόζουν αυτοί θα πεταχτούν από την βασιλεία του Θεού, διότι δεν τα εφάρμοσαν ο γνούς πολλά, πολλά δαρήσεται. Ακόμη ένας άλλος λόγος που θα βρεθούν έξω της βασιλείας του Θεού θα είναι διότι ο αγιασμός τους δεν ήταν στα έργα αλλά στα λόγια τους, χρειάζεται προσοχή λοιπόν. Οι πρώτοι είναι αυτοί οι οποίοι μετέδωσαν μόνο το ευαγγέλιο χωρίς να το εφαρμόσουν στους έσχατους, οι έσχατοι είναι αυτοί οι οποίοι τα εφάρμοσαν και ήλθαν πρώτοι.
Κεφ. ιγ΄ στίχος 35
«Ιδού, σας αφίνεται ο οίκος σας έρημος. Αληθώς δε σας λέγω, ότι δεν θέλετε με ιδεί εωσού έλθη ο καιρός, ότε θέλετε ειπεί, Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
Απάντηση
α) Ο οίκος της κατοικίας που κατοικεί ο άνθρωπος είναι και γίνεται έρημος όταν λείπει ο τρισυπόστατος Θεός από μέσα του.
β) Πως θα τον αναγνωρίσει η ανθρωπότης τον απεσταλμένο αφού αυτοί που λένε ότι τον αναγνώρισαν επαναπαύονται εις την γνώση του αγίου ευαγγελίου, η οποία γνώση φυσιοί. Όμως η γνώση λέγει, πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη. Ιδού πως η ανθρωπότης θα αναγνωρίσει τον απεσταλμένο ο οποίος θα κηρύττει το ευαγγέλιο της βασιλείας και θα δημιουργήσει λαό Θεού, έθνος άγιο μεταξύ των εθνών. Μάλιστα το έθνος αυτό θα πληρεί την σοφία του Θεού όπου δια αυτής θα απαλλαχτεί από όλα τα φθοροποιά στοιχεία και το βασικότερο από τον θάνατο της ψυχής και του σώματος. Αυτά θα είναι τα στοιχεία όπου οι άνθρωποι θα φωνάξουν το ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ιδ΄
Κεφ. ιδ΄ στίχος 7
«Είπε δε παραβολήν προς τους κεκλημένους, επειδή παρετήρει πως εξέλεγον τας πρωτοκαθεδρίας, λέγων προς αυτούς».
Απάντηση
Η μεγαλύτερη παγίδα είναι αυτή, μεγάλο δαιμόνιο είναι αυτό. Σήμερα όλοι ζητούν πρωτοκαθεδρίες και είναι χαρά τους όταν οι άνθρωποι τους προσφωνούν μπροστά στον κόσμο ή ατομικά ότι είναι μεγάλοι άνθρωποι και ότι διακατέχονται από μεγάλη σοφία ή ότι είναι ξεχωριστοί μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων. Πάντως ένας άνθρωπος ταπεινός, ένας άνθρωπος του Θεού θα ντρεπόταν να ζητάει τέτοια πράγματα, πρωτοκαθεδρίες. Για να συνέλθουμε! Τι είσαι άνθρωπε, τι έχεις που δεν το έλαβες από τον Θεό, τι καυχάσαι ότι είσαι κάτι; Το μόνο που κάνεις με αυτό είναι να κερδίζεις την αντιπάθεια του Θεού. Η ζωή μας είναι τόσο μικρή και τόσο απρόβλεπτη που δεν ξέρεις αν θα ξημερώσεις. Γίνε απλός άνθρωπος αδερφέ και μάθε από μένα ότι ο Θεός θέλει εργάτες ταπεινούς ανθρώπους. Μάλιστα χρησιμοποίησε ότι έχεις για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου κάνοντας αν είναι δυνατόν την ελάχιστη προβολή, φροντίζοντας να δίδεις εσύ αξία στους άλλους και όχι οι άλλοι αξία σε σένα. Αμήν.
Κεφ. ιδ΄ στίχος 8
«Όταν προσκληθής υπό τινός εις γάμους, μη καθίσης εις τον πρώτον τόπον, μήποτε είναι προσκεκλημένος υπ' αυτού εντιμότερός σου».
Απάντηση
Να μάθουμε να είμεθα και να φερόμεθα ταπεινά, ώστε να εξαλείψουμε από μέσα μας και τον ελάχιστο εγωισμό και έτσι να βρούμε χάρη από Θεό και από ανθρώπους. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιδ΄ στίχος 11
«Διότι πας ο υψών εαυτόν θέλει ταπεινωθή και ο ταπεινών εαυτόν θέλει υψωθή».
Απάντηση
α) Εάν δεν υπήρχε η νύκτα πως θα γνωρίζαμε την ημέρα, το φως. Εάν δεν υπήρχε ο εγωισμός ο οποίος καταβροχθίζει τα πάντα ποιος θα μπορούσε να συλλάβει το νόημα της ταπεινοφροσύνης της αρετής των αρετών.
β) Ο ταπεινός υψώνεται δια της χάριτος του Θεού και γίνεται προσιτός και αγαπητός εις τους συνανθρώπους του. Ο υπερήφανος γίνεται εχθρός του Θεού και μισητός από τους συνανθρώπους του. Είναι πολλοί που φαντάζουνε εαυτούς σοφούς ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Μάλιστα από τον υπέρμετρο εγωισμό δεν εννοούν πιο είναι το θέλημα του Θεού και την αποστροφή την οποίαν προκαλούν με τα λόγια τους και την συμπεριφορά τους. Όταν θελήσει κάποιος να τους συμβουλέψει αμέσως κοκκινίζουν, θυμώνουν και θεωρούν προσβολή την νουθεσία που τους γίνεται. Κατόπιν επιτίθενται δικαιολογούντες εαυτούς και αποστρεφόμενοι τον Θεό και τους ανθρώπους, μη εννοώντας την ευεργεσία του Θεού που γίνεται για αυτούς μέσω ανθρώπων που επιλέχτηκαν από τον Θεό ή και από τον κόσμο προς την θετική εξέλιξή τους. Θα πρέπει τον Θεό και τους ανθρώπους όταν μας νουθετούν και ας μην μας αρέσει αυτό που μας λένε να το προσέχουμε και να το βλέπουμε θετικά ώστε να προσέχουμε και να ακούμε πιο συνειδητά την νουθεσία τους. Ο Κύριος λοιδορούμενος ουκ αντελοιδόρει και απειλούμενος ουκ ηπείλει.
Κεφ. ιδ΄ στίχος 12
«Έλεγε δε και προς εκείνον όστις προσεκάλεσεν αυτόν, Όταν κάμνης γεύμα ή δείπνον, μη προσκάλει τους φίλους σου, μηδέ τους αδελφούς σου, μηδέ τους συγγενείς σου, μηδέ γείτονας πλουσίους μήποτε και αυτοί σε αντικαλέσωσι και γείνη εις σε ανταπόδοσις».
Απάντηση
Να καλούμε όποιον θέλουμε όμως με αγάπη ώστε να μην θεωρούμε ότι κάτι κάναμε και να ζητάμε ανταπόδοση. Εμείς θα κάνουμε ότι κάνουμε με το πνεύμα ότι ο Θεός έχει κάνει πολλά για εμάς και εμείς χρωστούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για τους συνανθρώπους μας. Η δικαιοσύνη των ανθρώπων απαιτεί ενώ του Θεού προσφέρει. Με αυτό το πνεύμα να κινούμεθα και με αυτό το πνεύμα να εργαζόμεθα. ’λλωστε και ο λόγος του Θεού μας προτρέπει να είμεθα φιλόξενοι και να διεπόμεθα από αγάπη και με πνεύμα ότι θέλουμε να δώσουμε χαρά, η οποία να ενεργήσει προς σωτηρία ψυχής και σώματος για τους συνανθρώπους μας. Ο Χριστός με αυτό το πνεύμα μας δέχεται και μας ευλογεί. Το πνεύμα του κόσμου όμως δεν έχει καμιά σχέση με το πνεύμα του Θεού. Εμείς ότι κάνουμε το κάνουμε για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου και όχι για να μας πλέξουν το εγκώμιο ώστε ο εγωισμός μας να γίνεται υπέρμετρος.
Κεφ. ιδ΄ στίχοι 13 14
«13 Αλλ' όταν κάμνης υποδοχήν, προσκάλει πτωχούς, βεβλαμμένους, χωλούς, τυφλούς.
14 Και θέλεις είσθαι μακάριος διότι δεν έχουσι να σοι ανταπαδώσωσιν επειδή η ανταπόδοσις θέλει γείνει εις σε εν τη αναστάσει των δικαίων».
Απάντηση
Και ο ίδιος ο Θεός όταν ήρθε κάλεσε κοντά του ανθρώπους οι οποίοι δεν ήταν τίποτε για τον κόσμο. Ο λόγος είναι διότι όταν ευεργετείς κάποιον που οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες είναι σίγουρο ότι αυτός θα αναγνωρίσει την ευεργεσία και θα γίνει μέτοχος όλων των δωρεών και όλων των επαγγελιών του αγίου Θεού. Κεντρίζοντας το ενδιαφέρον και την αγάπη και των συνανθρώπων του διότι θα νοιώθει ευεργετημένος και θα νοιώθει ότι πρέπει να ευεργετεί. Το ότι θα ευεργετεί διότι και αυτός ευεργετήθηκε αυτό θα είναι η δόξα η οποία θα γυρίζει πάνω του. Όταν όμως καλέσεις κάποιον που πιστεύει ότι τον έχεις ανάγκη και ότι θέλεις να τον εκμεταλλευτείς λόγω του ότι έχει πλούτη ή γνώσεις ή κοινωνική θέση, αυτός δεν θα ευεργετηθεί ποτέ διότι ο εγωισμός του μέσα του θα του τονίζει ότι εσένα σε έχουν ανάγκη. Ο Θεός θέλει ταπεινούς ανθρώπους, απλούς και περιφρονημένους από τον κόσμο. Δεν αποκλείει όμως και τον σοφό και τον πλούσιο και τον κοινωνικά κατέχων θέση προϊσταμένου, αρκεί να εννοήσει ότι πρέπει να είναι ταπεινός και το ότι έχει το χρωστά στον Θεό, το οποίο πρέπει να το χρησιμοποιεί για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιδ΄ στίχοι 17 20
«17 Και απέστειλε τον δούλον αυτού τη ώρα του δείπνου, διά να είπη προς τους κεκλημένους, Έρχεσθε, επειδή πάντα είναι ήδη έτοιμα.
18 Και ήρχισαν πάντες με μίαν γνώμην να παραιτώνται. Ο πρώτος είπε προς αυτόν, Αγρόν ηγόρασα και έχω ανάγκην να εξέλθω και να ίδω αυτόν παρακαλώ σε, έχε με παρητημένον.
19 Και άλλος είπεν, Ηγόρασα πέντε ζεύγη βοών και υπάγω να δοκιμάσω αυτά παρακαλώ σε, έχε με παρητημένον.
20 Και άλλος είπε, Γυναίκα ενυμφεύθην και διά τούτο δεν δύναμαι να έλθω».
Απάντηση
Όλα αυτά δόθηκαν από τον Θεό και είναι σίγουρα ευλογία. Όταν όμως θέτεις σε πρώτη μοίρα μια από τις φτωχές αυτές ευλογίες, ώστε να απαρνηθείς τον δημιουργό και να εξυψώνεις με την άρνησή σου τα δημιουργήματα τότε αποδεικνύεται ότι τα συμφέροντα, η πονηρία, ο διάβολος θρονιάζει μέσα σου. Η μερίδα των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι είναι στραμμένοι συνεχώς εις το έδαφος (ύλη) όπως τα ζώα είναι αδύνατον να ατενίσουν τον ουρανό. Ωσαύτως και εκείνοι που είναι δέσμιοι εις τας απολαύσεις και τας ηδονάς του κόσμου τούτου.
Χρειάζεται προσοχή! Όχι τέτοιες απαντήσεις είναι κρίμα διότι αυτές προσβάλλουν τον Θεό και φανερώνουν ότι δεν αξίζεις ότι έλαβες (την ζωή), με φυσική συνέπεια να τα χάσεις όλα αργά ή γρήγορα. Η ζωή χωρίς Χριστό είναι ένα τίποτα και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Εάν αντιμετωπίζει κάποιος πρόβλημα με τους οικείους του θα πρέπει με αγάπη να τους εξηγήσει και αν αυτός δεν μπορεί να τους εξηγήσει στο να τείνουν στο θέλημα του Θεού θα βρει κάποιον ο οποίος μπορεί να τον βοηθήσει. Αν παρόλα αυτά δεν έχει θετικά για αυτόν αποτελέσματα τότε να προσεύχεται για την οικογένειά του και με το παράδειγμά του να τους βοηθήσει, ώστε να εννοήσουν οι οικείοι του το θέλημα, το κάλεσμα του Θεού, του Χριστού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιδ΄ στίχος 23
«Και είπεν ο Κύριος προς τον δούλον, Έξελθε εις τας οδούς και φραγμούς και ανάγκασον να εισέλθωσι, διά να γεμισθή ο οίκος μου».
Απάντηση
Οι δούλοι είναι τα παιδιά που ανήκουν στην Φωνή Θεού και εργάζονται με όλες τις δυνάμεις τους ώστε να γεμίσει ο οίκος του Θεού. Το ανάγκασον δημιουργείται στην ζωή του κάθε ανθρώπου με την πάροδο του χρόνου λόγω της φθοράς και λόγω της έλλειψης αγιασμού και καθαρισμού. Το ανάγκασον είναι ασθένειες, είναι η φθορά, είναι η ιδέα του θανάτου η οποία ενεργεί σε πολλούς και δημιουργεί τον φόβο. Ο γάμος λοιπόν του Κυρίου θα γεμίσει με αυτούς που ήρθε στην ζωή τους το ανάγκασον και εννόησαν το λάθος να ζουν μακριά από τον Θεό. Δυστυχώς δεν έρχονται οι άνθρωποι στο δείπνο της αγάπης σήμερα λόγω των συμφερόντων και λόγω της παχυλότητας του υλικού στοιχείου που έχει σήμερα εγκλωβίσει τον άνθρωπο από παιδικής ηλικίας. Ακόμη, η ανάπαυση, η αρέσκεια στο τυπικό μέρος του δόγματος μας καθιστά πνευματικά ανενεργούς με φυσική συνέπεια ο διάβολος να εισέρχεται εν δυνάμει στην ζωή μας και να δημιουργεί εστίες φθοράς που καταλήγουν στον θάνατο.
Κεφ. ιδ΄ στίχοι 25 26
«25 Ήρχοντο δε μετ' αυτού όχλοι πολλοί και στραφείς είπε προς αυτούς,
26 Εάν τις έρχηται προς με και δεν μισή τον πατέρα αυτού και την μητέρα και την γυναίκα και τα τέκνα και τους αδελφούς και τας αδελφάς, έτι δε και την εαυτού ζωήν, δεν δύναται να ήναι μαθητής μου».
Απάντηση
Μέσα στον λόγο του Θεού υπάρχουν παγίδες ώστε να πιάνονται οι αλώπεκες, οι πονηροί άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούν ορισμένα λόγια του Κυρίου ή των μαθητών του ώστε να προκαλούν έριδες (σκάνδαλα). Το μίσος δεν είναι στοιχείο του Θεού ίσα ίσα ο ίδιος τόνισε, αγαπάτε τους εχθρούς, ευλογείτε εκείνους που σας καταρώνται, ευεργετείτε εκείνους οίτινες σας βλάπτουσι ίνα γίνετε υιοί του πατρός, υιοί του Θεού. Εκείνο όμως που θα πρέπει να μισούμε είναι τα ατομικά συμφέροντα, τα οποία προκαλεί η οικογένεια προς επίτευξη υλικών αγαθών και στόχων πνευματικών κοσμικών. Οι οποίοι χωρίς να γίνεται η επίτευξη του θελήματος του Θεού γίνονται αδιάφοροι. Αυτά να μισούμε και από αυτά να απέχουμε διότι αυτά γίνονται εμπόδιο για τον ανώτατο σκοπό που θα πρέπει να απασχολεί το ανθρώπινο γένος. Αυτός ο σκοπός δεν είναι άλλο από την ίδρυση της βασιλείας μέσα μας και γύρω μας καθώς να τείνουμε όλοι προς επίτευξη της κατάργησης του φυσικού θανάτου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιδ΄ στίχος 27
«Και όστις δεν βαστάζει τον σταυρόν αυτού και έρχεται οπίσω μου, δεν δύναται να ήναι μαθητής μου».
Απάντηση
Ο σταυρός δημιουργείται από την ώρα που ερχόμαστε στην ζωή. Ο λόγος είναι η άγνοια που περιβάλλει το αναπτυξιακό μας κοσμικό περιβάλλον το οποίο μας μεταδίδει στοιχεία εγωισμού, πονηρίας και αμαρτίας. Μάλιστα από παιδικής ηλικίας μας δαιμονίζει και μας δημιουργεί συνθήκες θανάτου. Θα πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά το ευαγγέλιο του Χριστού στην ζωή μας, ώστε να συνειδητοποιήσουμε την μεγάλη αξία του. Κατόπιν να τείνουμε με όποιο κόστος και αν χρειαστεί στην εφαρμογή αυτού ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε ιδρυτές της βασιλείας του Θεού, γενόμενοι κάτοχοι όλων των καρπών, των σημείων και των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. Ο σταυρός της άγνοιας και της αμαρτίας δεν μπορεί να φύγει αν δεν έρθει ο Χριστός στην ζωή μας. Μόνο αυτός δύναται και μπορεί να μας απαλλάξει από τον σταυρό τον οποίον οι σημερινές κοινωνίες μας δημιουργούν. Ο Κύριος μας τονίζει, έλθετε πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι και εγώ θέλω σας αναπαύσει, διότι ο γαρ ζυγός μου χρηστός εστί και το φορτίο μου είναι ελαφρύ. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιδ΄ στίχοι 28 30
«28 Διότι τις εξ υμών, θέλων να οικοδομήση πύργον, δεν κάθηται πρώτον και λογαριάζει την δαπάνην, αν έχη τα αναγκαία δια να τελειώση αυτόν;
29 μήποτε αφού βάλη θεμέλιον και δεν δύνηται να τελειώση αυτόν, αρχίσωσι πάντες οι βλέποντες να αμπαίζωσιν αυτόν, λέγοντες,
30 Ότι ούτος ο άνθρωπος ήρχισε να οικοδομή και δεν ηδυνήθη να τελειώση».
Απάντηση
Ο πύργος είναι ο Χριστός ο οποίος θα μας θωρακίσει από όλα τα φθοροποιά στοιχεία, ώστε να ζούμε μέσα εις αυτόν αιώνια χωρίς κανέναν κίνδυνο. Αν αυτός ο Χριστός δεν φροντίσουμε όλοι εμείς να γίνει πύργος μέσα μας και γύρω μας, τότε ο κόσμος θα δει την σάπια κατασκευή που εμείς επιπόλαια κτίσαμε επικαλούμενοι τάχα ότι είμεθα του Χριστού και θα γίνουμε αιτία να γελάει μαζί μας, μη γένοιτο. Είναι κρίμα να γίνουμε αιτία ώστε να γελάνε οι επιπόλαιοι άνθρωποι με τον Χριστό και με εμάς. Η Φωνή Θεού παρέχει στα παιδιά της όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται ο πύργος αυτός να γίνει άτρωτος ώστε να αποκτήσουν όλα τα παιδιά της θεμέλια γερά, θεμέλια Χριστού. Κατόπιν αυτά τα θεμέλια και τον πύργο αυτό να γίνουμε αιτία ώστε να τον βλέπει ο κόσμος και να τρέχει δια μέσου μας στον πύργο Χριστό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιδ΄ στίχος 33
«Ούτω λοιπόν πας όστις εξ υμών δεν απαρνείται πάντα τα εαυτού υπάρχοντα, δεν δύναται να ήναι μαθητής μου».
Απάντηση
Ότι απαρνείται ο στρατιώτης του κοσμικού στρατεύματος εν πολεμώ καταστάσει, δηλαδή τα πάντα ώστε να εμποδίσει τον εχθρό να εισέλθει στο έδαφός του, στο έδαφος της πατρίδας του. Μέχρι να νικήσει ο στρατιώτης αυτός τον εχθρό θα πρέπει να βρίσκεται συνέχεια αντιμέτωπος με τον εχθρό καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες. Το ίδιο και ο στρατιώτης του Χριστού, ευρίσκεται συνεχώς όταν το εννοήσει σε εμπόλεμη κατάσταση όμως αυτός ο στρατιώτης βρίσκεται σε θεληματικό πόλεμο, τον οποίον ο ίδιος προκαλεί διότι εννόησε το θέλημα του Θεού και την μέγιστη αποστολή του, η οποία θα του επιφέρει πλήρη ελευθερία όταν τον νικήσει τον εχθρό, τον διάβολο, τους αγγέλους του, την αμαρτία και την άγνοια του θελήματος του Θεού. Ο οποίος εχθρός διάβολος ενεργεί σε όλους τους πνευματικούς και υλικούς τομείς της ζωής του. Όλοι οι άνθρωποι νομίζουν πως για ότι γίνεται φταίει κάποιος άλλος άνθρωπος και αν προσέξεις τις συζητήσεις των ανθρώπων θα δεις ότι με κάποιον άνθρωπο έχουν πρόβλημα. Πρέπει να εννοήσουμε ότι δεν φταίει ο άνθρωπος αλλά ο διάβολος ο οποίος κρύβεται πίσω από όλες τις καταστάσεις. Θυμηθείτε τον Αδάμ και την Εύα όταν έφαγαν από τον καρπό, ενώπιον του Θεού κατηγορούσε ο ένας τον άλλον ενώ η αιτία είναι ο διάβολος με την στρατιά του. Αυτός κρύβεται πίσω από όλα τα προβλήματα που διέπουν σήμερα τον άνθρωπο και αυτόν να πολεμήσουμε, τον διάβολο διότι αυτός κρύβεται μέσα μας. Ο Χριστός τόνισε, έκβαλε την δοκόν η οποία βρίσκεται έμπροσθέν σου ίνα διαβλέψεις να εκβάλης το αγκάθι του άλλου. Αυτός λοιπόν ο μαθητής του Χριστού όταν τα εννοήσει όλα αυτά θα τείνει προς επίτευξη ουσιαστικής ελευθερίας την οποίαν έφερε στην ζωή του η αμαρτία. Μάλιστα θα πρέπει να αποτινάξει από πάνω του και όλα εκείνα τα φθοροποιά στοιχεία που τον οδηγούν στον θάνατο. Διότι ουκ εστίν ημών η πάλη προς αίμα και σάρκα αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις [Εφ. 6-12 ].
Κεφ. ιδ΄ στίχος 34
«Καλόν το άλας αλλ' εάν το άλας διαφθαρή, με τι θέλει αρτυθή;».
Απάντηση
Το άλας είναι ο Χριστός ο οποίος όταν βασιλεύει μέσα μας νοστιμίζει το είναι μας και ότι υπάρχει γύρω μας. Αν όμως ο Χριστός αυτός βρίσκεται μέσα μας με σκιώδη πίστη και όχι με ζώσα, τότε χάνει την αξία του και διαφθείρει εμάς και τους γύρω μας. Μη γένοιτο.
Κεφ. ιδ΄ στίχος 35
«Ο έχων ώτα δια να ακούη, ας ακούη».
Απάντηση
Τι να ακούει; Να ακούει τον λόγο του Θεού και την ερμηνεία που δίνει η Φωνή Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ιε΄
Κεφ. ιε΄ στίχος 1
«Επλησίαζον δε εις αυτόν πάντες οι τελώναι και οι αμαρτωλοί, δια να ακούωσιν αυτόν».
Απάντηση
Οι αμαρτωλοί έχουν συναίσθηση της αμαρτίας και είναι πιο εύκολο να τείνουν σε ένα υγιές κήρυγμα, ώστε δια αυτού να εισέλθουν με την πάροδο του χρόνου στα άγια των αγίων. Μάλιστα διέπονται από ταπείνωση διότι ενθυμούνται την προ Χριστό ζωή τους με φυσική συνέπεια να βρίσκουν χάρη από τον Θεό. Αμαρτωλοί στον κόσμο μας λέγονται οι άνθρωποι οι οποίοι πράττουν θανάσιμες αμαρτίες, οι οποίες φανερώνονται στον δεκάλογο νόμο του Μωυσέως. Αυτοί που δεν μπορούν να έχουν συναίσθηση της αμαρτίας είναι αυτοί οι οποίοι δεν πράττουν θανάσιμες αμαρτίες, οι οποίοι μάλιστα νομίζουν ότι είναι και άγια λάδια. Όμως υπάρχει στην ζωή τους η αμαρτία που προκαλεί το επτακέφαλο θηρίο, τα στοιχεία του εγωισμού και η άγνοια του θελήματος του Θεού. Αυτοί λοιπόν που δεν πράττουν μεγάλες αμαρτίες πέφτουν στην παγίδα να θεωρούν εαυτούς άγιους. Κάποτε στην Αμερική ήτο ένα πελώριο δέντρο το οποίο καμάρωνε όλος ο κόσμος. Μια μέρα όμως έπεσε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων ανθρώπων. Το κακό σε αυτό το δέντρο δημιουργήθηκε από ένα μικρόβιο το οποίο δια γυμνού οφθαλμού δεν φαίνονταν. Χρειάζεται προσοχή! Η αμαρτία πρέπει να εξαλειφθεί από την ζωή μας είτε είναι θανάσιμη είτε όχι, διότι και οι θανάσιμες αμαρτίες αλλά και οι μη θανάσιμες καταστρέφουν ψυχή και σώμα. Προσοχή!
Κεφ. ιε΄ στίχος 4
«Τις άνθρωπος εξ υμών, εάν έχη εκατόν πρόβατα και χάση εν εξ αυτών, δεν αφίνει τα εννενηκονταεννέα εν τη ερήμω και υπάγει ζητών το απολωλός, εωσού εύρη αυτό;».
Απάντηση
Το απολωλός πρόβατο είναι όλο το ανθρώπινο γένος το οποίο απεστάτησε από τον ζώντα Θεό και από την ουσιαστική διδασκαλία του Χριστού. Τρεφόμενο σήμερα από εντάλματα ανθρώπων που μας οδηγούν σε ανούσιες τυπικές θρησκευτικές διατάξεις, καταπίνοντας οι χριστιανοί σήμερα την κάμηλο διαμελίζοντας τον κώνωπα. Δηλαδή λεγόμεθα χριστιανοί και μάλιστα ορθόδοξοι χριστιανοί, όμως καμιά ουσιαστική σχέση δεν έχουμε με τον Χριστό και το άγιο ευαγγέλιό του. Αυτό το απολωλός λοιπόν θα ψάξει να βρει ο Χριστός δια μέσω της Φωνής Θεού ώστε δια αυτών των παιδιών να διαλύσει την αμαρτία, την φθορά, τον θάνατο και τα παράγωγα που τα προκαλούν όλα αυτά. Καθώς επίσης με την αναγέννηση και την αλήθεια θα διαλύσει και τους ανθρώπους που δια της αμαρτίας θησαυρίζουν εις εαυτούς, εις βάρος όλου του ανθρωπίνου γένους εκμεταλλευόμενοι την θυσία του Χριστού. Κατόπιν θα πατάξει δια της ουσίας του ευαγγελίου την αμαρτία από όλο τον πλανήτη. Ούτε ένα αμαρτωλό κουνούπι δεν θα δύναται να ζει μέσα στην βασιλεία του Θεού. Η προφητεία φανερώνει δια του προφήτη Ησαΐα, και θήναι την οικουμένην όλην έρημον και τους αμαρτωλούς απολέση. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιε΄ στίχος 8
«Η τις γυνή έχουσα δέκα δραχμάς, εάν χάση δραχμήν μίαν, δεν ανάπτει λύχνον και σαρόνει την οικίαν και ζητεί επιμελώς, εως ότου εύρη αυτήν;».
Απάντηση
Οι εννέα δραχμές που δεν έχει χάσει ακόμα η γυνή στην παραβολή αυτή καθώς και όλο το ανθρώπινο γένος είναι η ζωή που ζούμε, τα 80 με 100 χρόνια τα οποία μας προσφέρει ο Θεός. Ακόμη οι εννέα δραχμές περιέχουν και το πνεύμα το ζωοποιών το οποίο μας εξελίσσει σε όλους τους τομείς, το πνεύμα της λογικής, το πνεύμα το να εννοείς αδερφέ ότι ζεις. Η μια δραχμή είναι ο Χριστός ο οποίος πρέπει να βρεθεί διότι είναι ο νικητής των πάντων και δύναται να μας βοηθήσει ώστε και εμείς να νικήσουμε. Τι να νικήσουμε; Να νικήσουμε τα πάθη, την αδυναμία, την αμαρτία, την φθορά και τελευταία τον φυσικό θάνατο. Ο λύχνος που παίρνει η γυναίκα αυτή και που θα πρέπει να πάρει ο καθένας ανά χείρας είναι το ’γιο Πνεύμα, το οποίο ενεργεί σε αυτόν που το δέχεται ώστε να βρει δια αυτού την μια δραχμή που χάθηκε, τον Χριστό. Τον οποίον Χριστό θα αναπτύξει και θα εξελίξει μέσα μας όταν ανάψει το φως αυτό σε κάθε άνθρωπο. Εύχομαι το ’γιο Πνεύμα να φωτίσει την ζωή μας ώστε να τείνουμε στις ενέργειες εκείνες όπου θα μας εξασφαλίσουν τον Χριστό. Αμήν, αμήν, αμήν, γένοιτο, γένοιτο, γένοιτο!!
Κεφ. ιε΄ στίχος 12
«Και είπεν ο νεώτερος αυτών προς τον πατέρα, Πάτερ, δος μοι το ανήκον μέρος της περιουσίας. Και διεμοίρασεν εις αυτούς τα υπάρχοντα αυτού».
Απάντηση
Το ανήκον μέρος που ζητά ο άνθρωπος είναι τα χρόνια της νεότητάς του, τα οποία χάριν της ελευθερίας που παρέχει ο Χριστός στον άνθρωπο γίνονται κακή χρήση μέσα στον κόσμο αυτό. Φυσική συνέπεια να χάνει πρόωρα ο άνθρωπος αυτός την υγεία και την σφριγηλότητα της ζωής. Ο πατέρας υποχρεούται να δώσει την ελευθερία αυτή στον κάθε υιό διότι μόνο έτσι δημιουργεί ο άνθρωπος προσωπικότητα γνωρίζοντας ο ίδιος καλό ή κακό. Εάν ο υιός αυτός είναι σκεύος εκλογής θα εννοήσει ότι η ελευθερία που δίνεται στο να πράξει κάποιος την αμαρτία έχει επώδυνες συνέπειες. Εύχομαι όλοι οι νέοι να εννοήσουν γρήγορα το κακό και την φθορά που γεμίζουν από την ελευθερία που ζητούν στο να πράττουν την αμαρτία μέσα στον κόσμο. Ο Αδάμ όταν έφυγε ο Κάιν γέννησε άλλον έναν υιό, αυτός ονομάσθηκε Σηθ. Αυτός έμεινε κοντά στον πατέρα του και αποκόμισε από αυτόν όλα τα θεϊκά στοιχεία. Ο Καιν όταν απομακρύνθηκε από τον πατέρα του και από τον Θεό πήγε και κατοίκησε στην χώρα Δομ. Εκεί γνώρισε μια γυναίκα όπου και επαντρεύτηκε. Μάλιστα ονομάστηκαν υιοί των ανθρώπων και λόγω της απομάκρυνσής τους από τον Θεό γέμισαν με ασοφίες και πολυποίκιλες αμαρτίες, αυτές τους εξασφάλισαν ζωή περί τα 80 χρόνια. Όσα ζούμε και εμείς σήμερα. Ο Σηθ όμως όταν μεγάλωσε επαντρεύτηκε και αυτός. Πήρε λοιπόν μια γυναίκα και της μετέδωσε τα στοιχεία του Θεού. Αυτοί ονομάστηκαν υιοί του Θεού και εδώ είναι το παράξενο, αυτοί ζούσαν περί τα εννιακόσια χρόνια. Κοιτάχτε λοιπόν τι κάνει η αμαρτία όταν μπει μέσα στον άνθρωπο και τι κάνει ο Θεός. Αυτό έπαθε και ο υιός στην παραβολή αυτή, έφυγε από τον πατέρα και έχασε την μεγάλη δόξα του Θεού, έχασε την ζωή. Προσοχή λοιπόν, πάντα να είμεθα κοντά στον Θεό.
Κεφ. ιε΄ στίχος 13
«Και μετ' ολίγας ημέρας συνάξας πάντα ο νεώτερος υιός, απεδήμησεν εις χώραν μακράν και εκεί διεσκόρπισε την περιουσίαν αυτού, ζων ασώτως».
Απάντηση
Η χώρα που δύναται να πράξει ο άνθρωπος την αμαρτία ώστε να σκορπίσει αυτή είναι μακριά από την οικία του πατρός. Να προσευχόμαστε για αυτόν τον άνθρωπο που έφυγε μακριά από τον οίκο του πατρός. Αυτό που διασκορπίζει ο κάθε υιός του Θεού είναι τα νιάτα του τα οποία γρήγορα εξαφανίζει η αμαρτία.
Κεφ. ιε΄ στίχος 14
«Αφού δε εδαπάνησε πάντα, έγεινε πείνα μεγάλη εν τη χώρα εκείνη και αυτός ήρχισε να στερήται».
Απάντηση
Αυτό που άρχισε να στερείται ο υιός αυτός είναι η υγεία, η χαρά, η σοφία, η ειρήνη κ.τ.λ. Με λίγα λόγια έχανε τον Θεό μέρα με την μέρα.
Κεφ. ιε΄ στίχοι 15 16
«15 Τότε υπήγε και προσεκολλήθη εις ένα των πολιτών της χώρας εκείνης όστις έπεμψεν αυτόν εις τους αγρούς αυτού δια να βόσκη χοίρους.
16 Και επεθύμει να γεμίση την κοιλίαν αυτού από των ξυλοκεράτων τα οποία έτρωγον οι χοίροι και ουδείς έδιδεν εις αυτόν».
Απάντηση
Το ένα λάθος φέρνει το άλλο. Ήθελε να βρει χαρά, ζωή, υγεία, σοφία και δεν μπορούσε με τίποτε διότι αυτός ο κόσμος δεν έχει αυτά που παρέχει και δίνει ο πατέρας, τα οποία άρχισε να θυμάται ότι είχε όταν ζούσε κοντά στον πατέρα του. Σήμερα όλοι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον Χριστό και προσπαθούν να γεμίσουν με την χαρά του κόσμου, η οποία ονομάζεται ξυλοκέρατα. Αυτά είναι αγορές υλικών αγαθών, διασκέδαση επισκιασμένη με την αμαρτία. Με λίγα λόγια, επενδύσεις σε τεχνάσματα του διαβόλου τα οποία το μόνο που κάνουν είναι όχι μόνο να μην σε γεμίζουν αλλά να σου παίρνουν και ότι σου έχει απομείνει, καταφέρνοντας να κατευθύνουν τους ανθρώπους πολύ μακριά από την οικία του Θεού. Προσοχή.
Κεφ. ιε΄ στίχοι 17 18
«17 Ελθών δε εις εαυτόν, είπε, Πόσοι μισθωτοί του πατρός μου περισσεύουσιν άρτον και εγώ χάνομαι υπο της πείνης!
18 Σηκωθείς θέλω υπάγει προς τον πατέρα μου και θέλω ειπεί προς αυτόν, Πάτερ ήμαρτον εις τον ουρανόν και ενώπιόν σου».
Απάντηση
Το εις εαυτόν σημαίνει ότι μετανόησε το παιδί αυτό για το λάθος που έκανε να φύγει από την οικία του πατρός του. Ο Θεός όμως παραχώρησε την φυγή αυτή ώστε ο γνήσιος υιός να έχει επίγνωση του καλού και του κακού. Η μετάνοια λοιπόν είναι η πρώτη λέξη που ξεκίνησε ο Χριστός να κηρύττει και να διαλαλεί την βασιλεία των ουρανών και πάνω σε αυτή στηρίζεται όλο το πνευματικό οικοδόμημα των χριστιανών. Δια της μετανοίας θα επιστρέψουμε στα σκηνώματα του Θεού, στον οίκο του Θεού. Πρέπει όμως να σηκωθούμε από την παχυλότητα της αμαρτίας και την παχυλότητα του υλιστικού στοιχείου, στοιχεία τα οποία σήμερα έχουν κατακλύσει την ζωή μας και να επιστρέψουμε με γρήγορους ρυθμούς στον οίκο του πατέρα μας διότι ο χρόνος πιέζει. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιε΄ στίχος 19
«Και δεν είμαι πλέον άξιος να ονομασθώ υιός σου κάμε με ως ένα των μισθωτών σου».
Απάντηση
Με αυτή την ταπείνωση είναι σίγουρο ότι ο πατέρας θα τον επαναφέρει πάλι στην πρώτη θέση και θα είναι πάλι δίπλα του σαν υιός όπως ήταν πρώτα. Πολύ μου αρέσει αυτή η ταπείνωση του υιού αφού τα λόγια αυτά τώρα που τα διαβάζω με κάνουν να δακρύζω και πάντα με συγκινούσαν. Είναι πολλοί οι οποίοι διαβάζουν μια ή δύο φορές το ευαγγέλιο του Χριστού και σηκώνουν έναν εγωισμό λες και το εφάρμοσαν κιόλας ή που νομίζουν ότι είναι οι εκλεκτοί του Θεού. ’λλο είναι αδερφέ να το διαβάζεις το ευαγγέλιο του Χριστού και άλλο είναι να το εφαρμόζεις. Χρειάζεται προσοχή. Η ταπείνωση πρέπει να είναι ουσιαστική διότι είναι η αρετή των αρετών. Χωρίς ταπείνωση όποιο έργο και να κάνει ο άνθρωπος και χωρίς αγάπη ουσιαστική είναι δαιμονισμένο έργο. Μάλιστα για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ταπείνωση δεν χρειάζεται να φτάσουμε στον θάνατο. Καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν.
Κεφ. ιε΄ στίχος 20
«Και σηκωθείς ήλθε προς τον πατέρα αυτού. Ενώ δε απείχεν έτι μακράν, είδεν αυτόν ο πατήρ αυτού και εσπλαγχνίσθη και δραμών επέπεσεν επί τον τράχηλον αυτού και κατεφίλησεν αυτόν».
Απάντηση
Αφού ο πατέρας, αφού ο Θεός, συμπεριφέρεται με μια τόσο μεγάλη και μοναδική αγάπη στην επιστροφή του υιού του πάει να πει ότι η ειλικρινής μετάνοια καθιστά τον Θεό, φίλο, αδερφό, πατέρα στην ζωή μας χαρίζοντάς μας άπειρες υλικές και πνευματικές δυνάμεις. Αυτό που περιμένει σήμερα ο Θεός από τον άνθρωπο είναι η ειλικρινή του επιστροφή στον οίκο του Θεού, στο θέλημα του Θεού. Έτσι ώστε κατόπιν να αρχίσει η ουσιαστική κατά Θεό αναγέννηση σε προσωπικό και γενικό επίπεδο με αποτέλεσμα ο υιός (άνθρωπος) να επενδυθεί όλες τις ευλογίες του αγίου Θεού, όπως αγάπη, όπως αφθαρσία, όπως ταπείνωση, όπως χαρά κ.τ.λ. ίνα φθάσει στο αποκορύφωμα της δόξης του Θεού ώστε να γίνει κατ εικόνα και καθ ομοίωση. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιε΄ στίχος 21
«Είπε δε προς αυτόν ο υιός, Πάτερ, ήμαρτον εις τον ουρανόν και ενώπιον σου και δεν είμαι πλέον άξιος να ονομασθώ υιός σου».
Απάντηση
Στο βάθος του μυαλού μας πρέπει να υπάρχει το πνεύμα της ταπείνωσης και αυτό θα προέρχεται πάντα από τον λάθος τρόπο ζωής που είχαμε επιλέξει προ της επιστροφής μας στον ’γιο Θεό. Ώστε να ενθυμούμαστε αυτή την ζωή που είχαμε και να γινόμεθα δια αυτής πάντοτε συγκαταβατικοί και ανθρώπινοι με επίγνωση και σοφία Θεού, η οποία θα μας καθιστά ενωτικούς στον Θεό και στους ανθρώπους ειδικότερα όταν ο Θεός θα μας δεχτεί στα άγια παλάτια του. Ώστε ποτέ να μην χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που θα μας δώσει ο Θεός ως υιούς αυτού κοντά του αποκτώντας μετέπειτα εμείς κυριαρχικά αρνητικά δικαιώματα. Κάνοντας την εξουσία που θα μας δώσει ο Θεός ρόπαλο αντιπαλότητας και εχθρότητας για τους συνανθρώπους μας τους οποίους ο Θεός θα μας εμπιστευθεί και θα προσκολλήσει γύρω μας προς αναγέννηση και σωτηρία ψυχής και πνεύματος αυτών. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιε΄ στίχοι 22 23
«22 Και ο πατήρ είπε προς τους δούλους αυτού, Φέρετε έξω την στολήν την πρώτην και ενδύσατε αυτόν και δότε δακτυλίδιον εις την χείρα αυτού και υποδήματα εις τους πόδας.
23 Και φέροντες τον μόσχον τον σιτευτόν, σφάξατε και φαγόντες ας ευφρανθώμεν».
Απάντηση
Η στολή η πρώτη είναι η ταπείνωση, είναι η αγάπη, είναι η χαρά,
είναι η αφθαρσία, είναι η αθανασία. Το δακτυλίδι στον κόσμο μας είναι το σημάδι που φανερώνει ότι ο κάτοχός του είναι αρραβωνιασμένος ή παντρεμένος. Στον πνευματικό τομέα το δακτυλίδι είναι η αγάπη που φανερώνεις στον Θεό και στους συνανθρώπους, είναι η ταπείνωση, είναι η χαρά, είναι η σοφία που σε διακατέχει πάνω σε όλους τους τομείς υλικούς και πνευματικούς κ.τ.λ. είναι με λίγα λόγια όλα εκείνα τα στοιχεία που φανερώνουν Θεό πάνω μας. Είναι η μαρτυρία η πνευματική του ανθρώπου, την οποίαν μάλιστα φανερώνει ο Θεός μέσα στους συνανθρώπους του ώστε όλοι να ενώνονται με αυτόν που έχει το δακτυλίδι και οι άνθρωποι να τον ακολουθήσουν τον άνθρωπο του Θεού με χαρά. Μάλιστα τον άνθρωπο αυτόν ο Θεός τον ονομάζει σκεύος εκλογής. Τον άνθρωπο δηλαδή που ενώθηκε με το δακτυλίδι, με τον Θεό, με τα στοιχεία του Θεού ώστε να καθιστούν αυτόν που έλαβε το δακτυλίδι στο πνεύμα του μέσα στις κοινωνίες άνθρωπο θεοφόρο, άνθρωπο που γίνεται με τις ιδιότητες που διακατέχει αντί Θεού στην γη. Τα υποδήματα είναι οι πνευματικές εμπειρίες πολλών χρόνων πνευματικής ζωής, οι οποίες στηρίζουν ολόκληρο το σώμα του ανθρώπου δια του Θεού. Ο μόσχος ο σιτευτός είναι η αγάπη, είναι η ζωή του Χριστού, είναι οι καρποί, είναι τα σημεία, είναι τα χαρίσματα. Αυτά είναι τα εδέσματα που παραθέτει ο Θεός στον δείπνο του, αυτός είναι ο μόσχος ο σιτευτός, είναι ο Χριστός ο ίδιος όπου οι άνθρωποι θα καθίσουν στον δείπνο αυτό και θα συνφάγουν τα εδέσματα του Θεού. Το οποίο εύχομαι εις όλους ημάς. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιε΄ στίχος 24
«Διότι ούτος ο υιός μου νεκρός ήτο και ανέζησε και απολωλώς ήτο και ευρέθη. Και ήρχισαν να ευφραίνωνται».
Απάντηση
Αυτό το οποίο φανερώνει ο Θεός στον στοίχο αυτό για τον υιό του, ότι ήτο νεκρός και ανέζησε θα ειπωθεί ξανά από Θεό και από ανθρώπους. Πότε όμως; Όταν ο άνθρωπος επιστρέψει στον Θεό και γίνει κληρονόμος της άφθαρτης και αθάνατης ζωής. Όταν γίνει κληρονόμος ο άνθρωπος ή ο καθένας ατομικά συμμέτοχος όλων των δωρεών του αγίου Θεού. Τότε ο άνθρωπος αυτός θα φωνάξει ότι ήμουν νεκρός και δια του Χριστού έζησα καταργώντας από μέσα του και γύρω του δια του Χριστού όλα τα φθοροποιά στοιχεία, ιδρύοντας ο άνθρωπος αυτός την βασιλεία του Χριστού μέσα του και γύρω του. Ας ανοίξουμε πνευματικά πανιά ώστε να επιστρέψουμε στην οικία του πατέρα και να είμεθα σίγουροι ότι θα γίνουμε κάτοχοι όλων των επαγγελιών του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιε΄ στίχος 25 30
«25 Ήτο δε ο πρεσβύτερος αυτού υιός εν τω αγρώ και καθώς ερχόμενος επλησίασεν εις την οικίαν, ήκουσε συμφωνίαν και χορούς.
26 Και προσκαλέσας ένα των δούλων ηρώτα τι είναι ταύτα.
27 Ο δε είπε προς αυτόν, Ότι ο αδελφός σου ήλθε και έσφαξεν ο πατήρ σου τον μόσχον τον σιτευτόν, διότι απήλαυσεν αυτόν υγιαίνοντα.
28 Και ωργίσθη και δεν ήθελε να εισέλθη. Εξήλθε λοιπόν ο πατήρ αυτού και παρεκάλει αυτόν.
29 Ο δε αποκριθείς είπε προς τον πατέρα, Ιδού, τόσα έτη σε δουλεύω και πότε εντολήν σου δεν παρέβην και εις εμέ ουδέ ερίφιον έδωκας ποτέ, δια να ευφρανθώ μετά των φίλων μου
30 οτε δε ο υιός σου ούτος, ο καταφαγών σου τον βίον μετά πορνών, ήλθεν, έσφαξας δι' αυτόν τον μόσχον τον σιτευτόν».
Απάντηση
Η οργή πηγάζει μέσα από την λογική και την δικαιοσύνη των ανθρώπων. Μάλιστα αποσκοπεί στην ολέθρια καταστροφή του συνανθρώπου μας αφού οργιζόμαστε δια αυτών φανερώνοντας την κακή πρόθεση που μας διακατέχει και το βάθος της καρδιάς μας, η οποία καρδιά εκδηλώνεται εκείνη την ώρα με θυμούς. Η αιτία είναι που βλέπουμε την πρόοδο των συνανθρώπων μας ή τα λάθη τους. Μάλιστα εκμηδενίζει η οργή αυτή, ο θυμός αυτός την αγάπη που υποτίθεται ότι έχουμε την οποία εκδηλώνουμε μόνο στα λόγια. Όλοι μηδενός εξαιρουμένου είμεθα έτοιμοι να τραβήξουμε την μάχαιρα έναντι οποιουδήποτε θα θελήσει θεληματικά ή άθελά του να προβεί σε ενέργειες που θα θίξουν τα υλικά μας, θρησκευτικά μας ή πολιτικά μας συμφέροντα.
Πρέπει να επικοινωνούμε με τον Θεό όχι με την λογική των ανθρώπων οργή ή του κόσμου στοιχεία όπως θυμός αλλά με την λογική του Θεού, η οποία στηρίζεται στο έλεος, στην αγάπη, στην ειλικρινή μετάνοια. Τελευταία στην ανυπόκριτη αγάπη και στην δικαιοσύνη του Θεού, η οποία ουδέποτε απαιτεί αλλά πάντα προσφέρει. Το παράπονο είναι μορφή του εγωισμού και χρειάζεται να το εξαφανίσουμε από την ζωή μας. Δεν πρέπει να διακατεχόμεθα από στοιχεία τα οποία φανερώνουν προσωπικά οφέλη αλλά γενικά, τα οποία και να εκδηλώνουμε με άπειρη χαρά προς πάντα συνάνθρωπο φίλο και εχθρό πόσο μάλλον σε αδερφό πνευματικό ο οποίος έπεσε και σηκώθηκε. Ακόμη, όταν βρισκόμεθα ενώπιον του πατέρα ή ενώπιον του πνευματικού οδηγού μας δεν θα κρίνουμε κατ όψιν αυτά που θα βλέπουμε από αυτόν αλλά την δικαία κρίση θα κρίνουμε. Αυτή την ξέρει ο Θεός και ο πνευματικός μας ο οποίος θέλει να μας μάθει σε μια άλλη λογική, σε μια άλλη διάσταση του Θεού, την λογική του ελέους. Ακόμη, δεν θα βάζουμε το υλικό συμφέρον μας πάνω από το πνευματικό ειδικότερα την ώρα που κάποιος αδερφός μας επιστρέφει στον Θεό και σώζεται. Εύχομαι όλα τα παιδιά που θα προσκολληθούν στην Φωνή Θεού να διακατέχονται από το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και από το πνεύμα της προσφοράς και όχι από το πνεύμα του εγώ τους. ’λλωστε όποιος αγωνιστεί να μην πεθάνει ο άλλος δεν θα πεθάνει ο ίδιος, αυτή είναι η λογική του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Όταν κάποιος έχει τόσο εγωισμό που προσπαθεί μέσα από πίεση να εφαρμόσει τον νόμο του Θεού με στόχο να μην χάσει την θέση που απέκτησε κοντά στον Θεό προσπαθώντας να μην παραβεί ουδεμία εντολή, πέφτει στην παγίδα του νόμου μη κατανοώντας εκείνους που παραβαίνουν τον νόμο και βρίσκουν σωτηρία μέσα από το έλεος του Θεού και την ανυπόκριτη αγάπη του. Αυτοί οι άνθρωποι δυστυχώς έρχονται σε τέτοιο αδιέξοδο που τα χάνουν όλα. Είναι καλό να μην παραβαίνεις τον νόμο αλλά είναι και καλύτερο να επιστρέφεις, να μετανοείς όταν τον παραβαίνεις. Πρέπει να αποδίδουμε την ίδια τιμή και στους δύο νόμους και στους δύο τρόπους σωτηρίας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιε΄ στίχος 32
«Έπρεπε δε να ευφρανθώμεν και να χαρώμεν, διότι ο αδελφός σου ούτος νεκρός ήτο και ανέζησε και απολωλώς ήτο και ευρέθη».
Απάντηση
Αυτό το στοιχείο της χαράς και της ευφροσύνης είναι στοιχείο ανυπόκριτης αγάπης που πρέπει να εκδηλώνεται προς όλους τους συνανθρώπους μας. Και ειδικότερα όταν βλέπουμε έναν αδελφό μετανοούντα να χαιρόμεθα διότι η μετάνοιά του δημιουργεί πανηγύρι στον ουρανό και στις καρδιές των αναγεννημένων παιδιών του Θεού στην γη. Μάλιστα θα πρέπει να τιμάμε και να καλωσορίζουμε αυτόν τον αδερφό με εκδηλώσεις χαράς, προσφέροντας εις αυτόν υλικές προσφορές και πνευματικές ευλογίες που ο Πατέρας Θεός μας παραχωρεί. Ο λόγος που πρέπει να τον τιμάμε είναι διότι ο αδερφός αυτός ήτο νεκρός και έζησε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν αμήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ις΄
Κεφ. ις΄ στίχος 8
«Και επήνεσε ο κύριος τον άδικον οικονόμον, ότι φρονίμως έπραξε διότι οι υιοί του αιώνος τούτου είναι φρονιμώτεροι εις την εαυτών γενεάν, παρά τους υιούς του φωτός».
Απάντηση
Είναι να θαυμάζεις τον τρόπο με το οποίον σήμερα οι υιοί του αιώνα τούτου σκέφτονται και τον τρόπο με τον οποίον ενεργούν στην καθημερινότητά τους, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν τα του κόσμου. Ο λόγος που είναι εξυπνότεροι οι υιοί του αιώνος τούτου είναι διότι οι υιοί του Θεού δεν εργάζονται τα του ευαγγελίου ώστε να αντλήσουν την άπειρη σοφία του Θεού, την αποκεκρυμμένη σοφία του Θεού με φυσική συνέπεια να μην μπορούν να εμφανίσουν δυνάμεις και ευλογίες πνευματικές, ώστε να μπορέσουν να κατευθύνουν αυτοί οι υιοί του Θεού την πορεία των εθνών. Έτσι, οι υιοί των ανθρώπων αναπτύσσοντας επιστήμες σε πολλούς τομείς γίνονται εξυπνότεροι και γίνονται αυτοί κατευθυντές του κόσμου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι οι υιοί του Θεού παραιτήθηκαν από την ουσία του ευαγγελίου και στηρίχτηκαν στα εντάλματα των ανθρώπων. Μάλιστα διακατέχονται σήμερα οι χριστιανοί από σκιώδη πίστη και όχι από ζώσα πίστη ώστε να λένε και να γίνεται. Έτσι και οι υιοί του Θεού τις έχουν ανάγκη αυτές τις επιστήμες του κόσμου διότι κινδυνεύουν να χάσουν και την ζωή τους εάν δεν τις χρησιμοποιήσουν. Λόγω τώρα της εξουσίας αυτής που διακατέχει τους υιούς των ανθρώπων και των συμφερόντων που τους διέπει δημιουργούν εις βάρος της ανθρωπότητας μεγάλες ανακατατάξεις και πολυποίκιλες ταραχές μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων, καταβάλλοντας αρνητικά και τις κοινωνίες του Θεού με χιλιάδες πολλές φορές ανθρώπινα θύματα. Το δραματικό όλων είναι ότι οι σημερινοί υιοί του Θεού λόγω του ότι δεν γνώρισαν το ευαγγέλιο της βασιλείας ώστε να διακατέχονται από δυνάμεις, πνευματικές δυνάμεις με ενέργειες θαυμάτων πέφτουν και αυτοί στα χέρια των ανθρώπων και ζητούν θεραπεία ψυχής και σώματος από τους ανθρώπους του κόσμου, οι οποίοι μάλιστα εκμεταλλεύονται την σοφία αυτή που έχουν υπέρ κόρον. Εάν όμως γνωρίσουν οι υιοί του Θεού το ευαγγέλιο της βασιλείας και την Φωνή Θεού τότε θα λάβουν δυνάμεις και τα πράγματα θα έρθουν στην σωστή τους θέση, διότι η σοφία του κόσμου και οι θεραπείες που παρέχουν σήμερα οι επιστήμες του κόσμου φτάνουν ως ένα σημείο, του Θεού όμως η σοφία υπερβαίνει κάθε ανθρώπινης νοήσεως και ανθρώπινης σοφίας. Αυτή η σοφία του Θεού είναι και εκδηλώνεται με ένα λόγο, όπως Λάζαρε δεύρο έξω, έκτεινον την χείρα σου και αποκατεστάθη η χείρα του όπως η άλλη, σήκωσον τον κράββατόν σου και περιπάτει. Ο Χριστός αυτή την σοφία ήρθε να μεταδώσει στους ανθρώπους και ειδικότερα στους υιούς του Θεού, για αυτή την σοφία μιλά ο λόγος του Θεού και η Φωνή του Θεού σήμερα. Τελευταία μέσα στην σοφία του Θεού υπάρχει η κατάργηση της αμαρτίας, η κατάργηση της φθοράς, η κατάργηση του φυσικού θανάτου, ο πιστεύων εις εμέ καν αποθάνη ζήσεται και πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα, πιστεύεις τούτο; Τι λέτε θα εφαρμόσουμε το ευαγγέλιο; Θα γίνουμε εξυπνότεροι ώστε να μας διακατέχουν τα στοιχεία του Θεού, όπως χαρίσματα, σημεία, καρποί του Αγίου Πνεύματος; Μάλιστα να μας δουν οι άνθρωποι και να μας ακολουθήσουν, αυτό το εύχομαι εκ βάθους καρδίας εις όλους ώστε δια της απόφασής μας να γίνει μια νέα γη με νέο ουρανό εν εις δικαιοσύνη Θεού να κατοικεί, η οποία να έχει και ένα νέο τρόπο σκέψης, τρόπο σκέψης Χριστού.
Είναι πολλοί οι οποίοι μέρα νύχτα κηρύττουν και φωνάζουν ότι είναι του Θεού ή ότι το δικό τους δόγμα είναι το τέλειο ενώ των άλλων είναι ένα τίποτε. Όταν τύχει να τους δει ένας λογικός άνθρωπος τους περνά για τρελούς, ο λόγος διότι φανατίζονται και προβαίνουν σε ενέργειες αντίθετες του Θεού και της διδασκαλίας του. Μη γένοιτο εις ημάς να πέσουμε στην παγίδα αυτή και να καυχόμεθα εάν δεν πετύχουμε πρώτα τους στόχους μας. Προσπάθεια χρειάζεται και να είμεθα σίγουροι ότι θα πετύχουμε πολλά. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ις΄ στίχος 9
«Και εγώ σας λέγω, Κάμετε εις εαυτούς φίλους εκ του μαμωνά της αδικίας, δια να σας δεχθώσιν εις τας αιωνίους σκηνάς, όταν εκλείψητε».
Απάντηση
Πολλοί νομίζουν ότι λέει να κάνουμε φίλους που έχουν χρήματα, ώστε όταν κινδυνεύσουμε να μας δώσουν. Να είμεθα σίγουροι ότι κανένας πλούσιος υλικά ή μεσαίος ή πτωχός δεν θα επιδιώξει την παρέα κάποιου που αντιλαμβάνεται ότι τον θέλει στην ζωή του για να τον στηρίζει υλικά. Υπάρχει όμως μια περίπτωση, εάν δει ότι πραγματικά βασιλεύει ο Χριστός στην ζωή αυτού που θέλει την παρέα του τότε γνωρίζει ότι αυτό το οποίο θα του δώσει θα το κάνει πραγματικά σωστή χρήση, η οποία χρήση θα τείνει προς δόξα Θεού και σωτηρία του κόσμου. Όμως εδώ ο στίχος αυτός δεν λέει αυτό να κάνεις δηλαδή φίλους για να σου δώσουν χρήματα, ίσα ίσα λέει εμείς να κάνουμε φίλους και από το υστέρημά μας όταν χρειάζεται φιλοξενώντας ανθρώπους που δεν μπορούν ποτέ να μας ανταποδώσουν αυτό που τους κάναμε, χαρίζοντας εις αυτούς υλικά αγαθά από αυτά που έχουμε ή πνευματικά τα οποία λάβαμε από τον Θεό διότι μόνο έτσι θα συμβάλουμε για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Ο γνήσιος χριστιανός δεν αποβλέπει σε υλικές επενδύσεις που αποσκοπούν προς ικανοποίηση του εαυτού του αλλά σε πνευματικές και υλικές που θα εξασφαλίσουν στους συνανθρώπους του διαύγεια πνεύματος και σοφία Θεού. Αυτές τώρα για να τις μεταδώσει κάποιος χρειάζεται να προβαίνει σε έργα αγάπης υλικά και πνευματικά. Εξάλλου η αγάπη βρίσκει τρόπους και επινοεί συστήματα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ις΄ στίχος 11
«Εάν λοιπόν εις τον άδικον μαμωνά δεν αφάνητε πιστοί, τον αληθινόν πλούτον τις θέλει σας εμπιστευθή;».
Απάντηση
Αφού λοιπόν δεν φανήκαμε πιστοί στην εντολή του Θεού η οποία μας παροτρύνει να κάνουμε φίλους μέσα από τον άδικο μαμμωνά, η οποία εντολή εκδηλώνεται στον στίχο 9 του ίδιου κεφαλαίου, γιατί ο Θεός να μας εμπιστευθεί τον αληθινό πλούτο που είναι η σοφία του λόγου του Θεού. Η οποία σοφία του καταργεί τον θάνατο χαρίζοντας εις ημάς ευφορία και ανεκλάλητη χαρά. ’ρα, όταν δεν κάνεις καλή χρήση στον άδικο μαμωνά γνωρίζοντας ότι είναι άδικος χρησιμοποιώντας αυτόν για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου, κάνοντας δυστυχώς αυτόν Θεό στην ζωή σου, δεν θα μπορέσει και ο Θεός να σε εμπιστευτεί διότι όπως κάνεις συμφεροντολογικές ενέργειες με τον άδικο μαμωνά για προσωπικά οφέλη έτσι θα κάνεις και άδικη διαχείριση στον αληθινό πλούτο του Θεού. Χρειάζεται προσοχή. Αμήν.
Κεφ. ις΄ στίχος 13
«Ουδείς δούλος δύναται να δουλεύη δύο κυρίους διότι ή τον ένα θέλει μισήσει και τον άλλον θέλει αγαπήσει ή εις τον ένα θέλει προσκολληθή και τον άλλον θέλει καταφρονήσει. Δεν δύνασθε να δουλεύητε Θεόν και μαμωνά».
Απάντηση
Πρέπει να πιστέψουμε τα λόγια του Κυρίου τα οποία έχουν αιώνιο κύρος. Αυτά τα λόγια είναι ζητείτε πρώτα τα της βασιλείας και ταύτα πάντα θέλουσι σας προστεθή. Πρέπει να πιστέψουμε στην αγάπη, στην σοφία του Θεού, στην χαρά, στην αναγέννηση, στην μετάνοια, στον λόγο του Θεού κ.τ.λ. Ο μαμωνάς και η συλλογή του είναι χαμένος χρόνος και χρειάζεται να τον υποτιμήσουμε διότι ουδείς δύναται όταν έχει το θάρρος στα χρήματα να δει πρόσωπο Θεού, όμως επειδή το έλεος του Θεού είναι άπυρο ισχύει και εδώ το αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά το Θεώ. Καλό είναι να δουλεύουμε 8 ώρες και να αρκούμεθα στα απαραίτητα ώστε να βρούμε χρόνο για την αναγέννησή μας. Όταν το εννοήσουμε θα γίνουμε ιδρυτές της βασιλείας του Θεού και αναμορφωτές του κόσμου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ις΄ στίχος 15
«Και είπε προς αυτού, Σεις είσθε οι δικαιόνοντες εαυτούς ενώπιον των ανθρώπων ο Θεός όμως γνωρίζει τας καρδίας σας διότι εκείνο το οποίον μεταξύ των ανθρώπων είναι υψηλόν, βδέλυγμα είναι ενώπιον του Θεού».
Απάντηση
Είναι πολλοί οι οποίοι λένε ότι είναι του Θεού όμως κανείς άνθρωπος δεν επιθυμεί ουδεμία σχέση με αυτούς. Μάλιστα ο Θεός δεν τους συστήνει στις καρδιές των χριστιανών ώστε να ακούσουν ο την νουθεσία τους και να τους ακολουθήσουν και αν τους ακολουθήσουν στο τέλος μπλέκουν σε νουθεσίες δογματικές και όχι ουσιαστικές οδηγούμενοι εις εαυτούς σε αδιέξοδο. Θέλω όλα τα παιδιά που ανήκουν στην Φωνή Θεού να τα συστήνει ο Θεός και όχι αυτά να συστήνουν τον εαυτό τους, ώστε να μεταδίδουν το ευαγγέλιο της βασιλείας στους συνανθρώπους που ο Θεός προσθέτει στην ζωή τους με εξουσία και χαρίσματα. Είναι πολλοί οι οποίοι λένε ότι είναι του Θεού και ότι έχουν εξουσία από αυτόν ώστε να κάνουν τους κήρυκες, ο λόγος όμως που το κάνουν έχει ένα σκοπό και αυτός είναι να φοβίζουν τους εν αγνοία χριστιανούς ώστε αυτοί να γεμίζουν τα θυλάκιά τους με δόξα ανθρώπινη και χρήματα. Τα οποία χρήματα δεν τα χρησιμοποιούν για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου αλλά τα χρησιμοποιούν για προσωπικά οφέλη ή δογματικά. Μάλιστα όσοι δεν τους αναγνωρίζουν ως απεσταλμένους Θεού αρχίζουν τα κατηγορώ, τις πονηρίες και τις εξαγγελίες ότι είναι αιρετικοί κ.τ.λ. Αυτός που είναι του Θεού δεν κατηγορεί κανέναν, δεν αποσκοπεί σε προσωπικά οφέλη αλλά σε γενικά. Τον μόνον όμως που κατηγορεί ο άνθρωπος του Θεού και που διορθώνει είναι ο έτερος κακός εαυτός του και ποτέ κανέναν άλλον άνθρωπο, συνάνθρωπο ή εχθρό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν. Χρειάζεται προσοχή!
Κεφ. ις΄ στίχος 16
«Ο νόμος και οι προφήται έως Ιωάννου υπάρχον από τότε η βασιλεία του Θεού ευαγγελίζεται και πας τις βιάζεται να εισέλθη εις αυτήν».
Απάντηση
Ο Ιωάννης ήτο ο τελευταίος προφήτης, ο Κύριος το διαβεβαιώνει 100% και δεν χρειάζονται άλλοι. Μετά από αυτόν και μέχρι σήμερα ενεργεί ο ίδιος ο Θεός με δύο τρόπους, ο ένας δια του Υιού του και ο άλλος δια του Αγίου Πνεύματος (παράκλητος). Εύχομαι να συλλάβουμε το έργο τους που επιτελείται τότε και σήμερα, ώστε γρήγορα να εντάξουμε στην ζωή μας τους νόμους εκείνους που θα ενεργήσουν θετικά για να εγκαθιδρύσουμε την βασιλεία του Θεού μέσα μας και γύρω μας καταργώντας όλα τα φθοροποιά στοιχεία που σήμερα έχουν εγκλωβίσει την ζωή μας. Διότι η βασιλεία του Θεού βιάζεται και είναι σίγουρο ότι θα την εννοήσουν και θα την φέρουν στην ζωή τους όλοι εκείνοι οι οποίοι θα συλλάβουν την παρουσία πρώτον, της Φωνής Θεού στον κόσμο και δεύτερον, τον τρόπο ίδρυσης της βασιλείας του Θεού που φανερώνει η Φωνή Θεού. Μάλιστα θα φροντίσουν όσοι εννοήσουν τον τρόπο να βρουν και τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να υιοθετήσουν τις αρχές αυτής της βασιλείας στην ζωή τους. Η Φωνή Θεού φέρνει το χαρμόσυνο μήνυμα της ίδρυσης της βασιλείας του Θεού και τον τρόπο εισδοχής μας εις αυτήν. Μάλιστα όταν πληρωθεί ο χρόνος και η Φωνή Θεού έχει τους εκλεκτούς τότε με σοφία Θεού θα σαλπίσει την ίδρυση της βασιλείας, ώστε οι άνθρωποι να τρέξουν κοντά στον ζώντα Θεό προς λύτρωση ψυχής και σώματος. Αυτό θα γίνει όταν έρθει ο προδιαγεγραμμένος χρόνος ο οποίος είναι κοντά. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ις΄ στίχος 17
«Ευκολώτερον δε είναι ο ουρανός και η γη να παρέλθωσι, παρά μία κεραία του νόμου να πέση».
Απάντηση
Όλα μπορούν να αλλάξουν εκτός από τον νόμο του Θεού ο οποίος θα εφαρμοστεί είτε το θέλουμε είτε όχι. Αυτός ο νόμος είναι αγάπη προς τον Θεό και αγάπη προς τον πλησίον. Ο Θεός για τον λόγο αυτό δημιούργησε τον άνθρωπο και ολόκληρη την δημιουργία καθώς τους αγγέλους και τους αρχαγγέλους. Μετέπειτα για τον άνθρωπο δημιούργησε τους φυσικούς και υπερφυσικούς νόμους ώστε ο άνθρωπος να γίνει αγάπη. Το ότι αργούν να γίνουν τα γεγραμμένα τούτο συνεπάγεται στην διαπαιδαγώγηση την οποίαν το ανθρώπινο γένος πρέπει να υποστεί, ώστε μέσα από αυτό να φτάσει ο άνθρωπος στην θέωση για να αποκτήσει έτσι αγάπη θεϊκή, σοφία θεϊκή, ταπείνωση θεϊκή και τελευταία αφθαρσία και αθανασία θεϊκή. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ις΄ στίχος 18
«Πας όστις χωρίζεται την γυναίκα αυτού και νυμφεύεται άλλην, μοιχεύει και πας όστις νυμφεύεται κεχωρισμένην από ανδρός, μοιχεύει».
Απάντηση
Είναι πολλοί οι οποίοι δεν έχουν πνεύμα Θεού και κινούνται σύμφωνα με τα πάθη τους ή τα συμφέροντά τους. Αυτό είναι θάνατος ψυχής και σώματος και απαγορεύεται για τους αναγεννημένους ανθρώπους υπό την έννοια ότι δεν έχουν τέτοια ανάγκη οι αναγεννημένοι πνευματικά άνθρωποι. Μάλιστα οι αναγεννημένοι άνθρωποι είναι τόσο ευχαριστημένοι με τον Θεό τους που δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία αυτή. Ο Θεος καταδικάζει τις ενέργειες αυτές από όπου και αν προέρχονται όμως τις συγχωρεί αν συμβούν, τις συγχωρεί και για τους αναγεννημένους αν τύχει αλλά και για τους κοσμικούς. Μάλιστα όταν γυρίσουν στον Θεό με ειλικρινή μετάνοια τους αγκαλιάζει χωρίς να ενθυμείτε το λάθος. Τώρα στον κόσμο που ζούμε ένας λογικός άνθρωπος, εν Χριστώ αναγεννημένος άνθρωπος δεν προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες διότι είναι διαδικασίες φθοράς με μικρότητες πολλές αλλά και δια του γεγονότος ότι ο Θεός στους αναγεννημένους ανθρώπους καλύπτει τις ανάγκες αυτές εις αυτούς με μεγάλα πνευματικά ενδιαφέροντα και στόχους πνευματικούς. Όμως είναι μερικές φορές που μέσα από μια ένωση (γάμος) κινδυνεύει η ζωή μας διότι δεν ζούμε ειρηνικά με τον σύντροφό μας δημιουργώντας ένα αρνητικό περιβάλλον, διοχετεύοντας μάλιστα αυτό και στα τέκνα τους. Τότε ίσως να είναι απαραίτητος ο χωρισμός διότι μερικοί εκμεταλλεύονται τον γάμο και φορτώνουν στους συντρόφους τους φορτία δυσβάστακτα και δυστυχώς αυτοί περνάνε καλά. Μάλιστα ζούνε στον κόσμο τους εκμεταλλευόμενοι τους συντρόφους τους υπέρ κόρον σε όλους τους τομείς. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται ο χωρισμός διότι δύναται να σωθεί μια ψυχή. Να ξέρουμε πως ότι συμβαίνει στην ζωή μας και δεν γίνεται δια πίστεως, δεν το πιστεύουμε τότε υποκρινόμαστε και αυτό είναι αμαρτία. Είναι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι βάζουν την αγάπη του Χριστού στις περιπτώσεις αυτές, η οποία αγάπη του Χριστού όλα τα ανέχεται και καταφέρνουν να νικάνε τις αντιξοότητες που προκαλούν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πνεύμα Θεού. Αν ο χωρισμός και η μοιχεία είναι αμαρτήματα που δεν συγχωρούνται τότε όσοι χώρισαν ή μοίχευσαν είναι καταδικασμένοι. Ο ίδιος όμως ο Κύριος στα δημόσια κηρύγματά του αντιμέτωπος με αμαρτίες πολυποίκιλες του αυτού τύπου αντιμετώπιζε αυτές με έλεος συμβουλεύοντας το μηκέτι αμάρτανε, ίνα μη χειρότερον σοί τι γένηται. ’ρα ο νόμος του Θεού που είναι αγάπη δύναται να συγχωρεί τα πάντα, αρκεί να μην κάνουμε τις αμαρτίες αυτές πάθη διότι ο μοιχός ή ο πόρνος ή το αντίστοιχο δεν έχει αγάπη απλώς υπόσχεται αγάπη για να εκπληρώσει τα πάθη του. Δηλαδή τον σύντροφό του ο πόρνος τον βλέπει μόνο ως σαν σκεύος ηδονής, τίποτε άλλο δεν βλέπει εις αυτόν, δεν τον ενδιαφέρει ο σύντροφός του ως άνθρωπος. Πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην πέσουμε στις παγίδες αυτές.
Κεφ. ις΄ στίχος 19 20
«19 Ήτο δε άνθρωπός τις πλούσιος και ενεδύετο πορφύραν και στολήν βυσσίνην, ευφραινόμενος καθ' ημέραν μεγαλοπρεπώς.
20 Ήτο δε πτωχός τις ονομαζόμενος Λάζαρος, όστις έκειτο πεπληγωμένος πλησίον της πύλης αυτού».
Απάντηση
Πλούσιοι και πτωχοί υπήρχαν και υπάρχουν, αυτό φανερώνει την απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό στον κόσμο μας και την αλαζονεία του ατομικού συμφέροντος που υπάρχει δυστυχώς στους ανθρώπους σήμερα. Το δαιμόνιο αυτό δεν το έχουν μόνο οι πλούσιοι αλλά όλοι οι άνθρωποι το έχουν και οι πτωχοί ακόμη, απλώς στους πτωχούς δεν δόθηκε η ευκαιρία να είναι πλούσιοι. Αν ήταν πλούσιοι τα ίδια θα έκαναν και αυτοί, άρα δεν φταίει το αν είσαι πλούσιος ή πτωχός αλλά το δαιμόνιο του εγωισμού και της αλαζονείας που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο και που ο διάβολος κατάφερε να εναποθέσει μέσα μας. Απλώς τώρα αυτοί που είναι πτωχοί εναντιώνονται στους πλουσίους διότι αυτό τους δίνει ερεθίσματα για σχόλια, ώστε να θέλουν να λένε ότι είναι υπεράνω του πλούτου και ότι αν τον είχαν αυτοί θα φέρονταν γενναιόδωρα σε όσους δεν τον έχουν. Και οι πλούσιοι το αντίθετο, σκαρφίζονται πράγματα ώστε να έχουν περισσότερα και δυστυχώς τον κρατάνε σφιχτά στα χέρια τους για να μην τον χάσουν. Σκεφτείτε ότι ο Κύριος το χρήμα το ονόμασε άδικο μαμμωνά, ο λόγος διότι ένας έχει 20 ευρώ και παίρνει φαγητό και ζει, ένας δεν έχει και πεθαίνει. Αυτό είναι το άδικο, από ένα χαρτί να χάνεται μια ζωή και από το ίδιο χαρτί όταν κάποιος το έχει να γεύεται τα αγαθά της γης υπέρ κόρον. Ο πρώτος πεθαίνει από ασιτία και έλλειψη βιταμινών και ο άλλος από το πολύ φαγητό φράζουν όλες οι αρτηρίες του. ’ρα, είναι λάθος να πιστεύει κάποιος πτωχός ότι αν ήταν πλούσιος θα συμπεριφέρονταν απλόχερα, διαφορετικά με ανωτερότητα φυσικά όχι. Υπάρχουν ακόμη όμως άνθρωποι που είναι πλούσιοι στον εγωισμό και ας μην έχουν περιουσία, υπάρχουν ακόμη και άνθρωποι ταπεινοί, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι πλούσιοι στο μυαλό κατέχοντες σοφία και άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν τα μέσα ή τον τρόπο να έχουν ή να μπορούν να αποκτήσουν γνώση, σοφία, μόρφωση. Ο Χριστός όμως ήρθε στον κόσμο ώστε να διορθώσει την κατάσταση αυτή και να κατεβάσει με τα κηρύγματά του αυτούς που έχουν και να ανεβάσει αυτούς που δεν έχουν, ώστε να γίνουν οι πάντες λαός του Θεού, το οποίο εύχομαι ολόψυχα σε όλο το ανθρώπινο γένος. Όμως σύντομα η δικαιοσύνη του Θεού θα λάβει χώρα τον προδιαγεγραμμένο χρόνο ο οποίος δεν θα αργήσει. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ις΄ στίχος 26
«Και εκτός τούτων πάντων, μεταξύ ημών και υμών χάσμα μέγα είναι εστηριγμένον, ώστε οι θέλοντες να διαβώσιν εντεύθεν προς εσάς, να μη δύνωνται, μηδέ οι εκείθεν να διαπερώσι προς ημάς».
Απάντηση
Το χάσμα το δημιουργεί η έλλειψη αγιασμού και καθαρισμού, άλλη η θεωρία του διαβόλου και άλλη η θεωρία του Θεού. Για να μην βρεθούμε και εμείς στην θέση αυτή, ώστε να ζητήσουμε τον Θεό και τον χώρο όπου αυτός αναπαύεται και να μην βρούμε ανταπόκριση θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να εντάξουμε ουσιαστικά την διδασκαλία του Χριστού στην ζωή μας. Διαφορετικά δεν θα καταλάβουμε πως θα βρεθούμε σε αδιέξοδο και σε χώρο όπου η ανάπαυση δεν θα έρθει ποτέ. Εύχομαι όλα τα παιδιά που ακολουθούν την Φωνή Θεού να εννοήσουν το κάλεσμα που έλαβαν και να κάνουν τον σχετικό αγώνα, ώστε να εισέλθουν ζώντες οι πάντες στον χώρο του Θεού. Αν δεν μπορέσουμε να φτάσουμε ζώντες την ημέρα του Κυρίου να μπορέσουμε τουλάχιστον να εντάξουμε την αλήθεια του Χριστού στην ζωή μας, ώστε ο Χριστός να μεσιτεύσει την ημέρα της κρίσεως δια εμάς. Αν πεθάνουμε λόγω της έλλειψης πίστης και αγιασμού να βρεθούμε μετά του Κυρίου στην πρώτη ανάσταση μετά των αγίων. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ις΄ στίχοι 27 28
«27 Είπε δε, Παρακαλώ σε λοιπόν, πάτερ, να πέμψης αυτόν εις τον οίκον του πατρός μου
28 διότι έχω πέντε αδελφούς δια να μαρτυρήση εις αυτούς, ώστε να μη έλθωσι και αυτοί εις τον τόπον τούτον της βασάνου».
Απάντηση
Αγωνιζόμαστε πολλά χρόνια τώρα να μεταδώσουμε στους συγγενείς μας και στους φίλους μας αυτά τα μεγαλεία που ο Θεός μας φανέρωσε, ώστε να φύγουν από την κάμινο της βασάνου που δημιουργεί η άγνοια και το σύστημα του κόσμου. Τα αποτελέσματα δυστυχώς είναι τα αντίθετα, ενώ εργαζόμαστε και θέλουμε το καλό τους κάνοντας θυσίες για δικό τους όφελος βρίσκουμε δυστυχώς από τους συνανθρώπους μας τον μπελά μας, διότι αυτοί δεν καταλαβαίνουν την αγαθή πρόθεσή μας που ο Χριστός εναπόθεσε μέσα μας για τον συνάνθρωπο και δυστυχώς μας κατηγορούν, μας αποκαλούν αιρετικούς, μας φοβούνται και πολλές φορές μας διώκουν. ’ρα, όποιος δεν πάρει τον νόμο του Θεού στα χέρια του (την Καινή Διαθήκη) μάταια όλα τα κηρύγματα και όλες οι προσπάθειες που κάνουμε. Όμως δεν χάνουμε το θάρρος διότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έχουν ανάγκη τον Θεό και τον αναγεννημένο λαό αυτού και στο άκουσμα και μόνο θα τρέξουν. Μάλιστα είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν την Φωνή του Θεού όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος διότι θα δουν μέσα σε όσους ακολουθούν σήμερα την Φωνή Θεού την πληρότητα του αγίου Θεού με στοιχεία χαράς, με στοιχεία Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ις΄ στίχος 31
«Είπε δε προς αυτόν, Εάν τον Μωύσήν και τους προφήτας δεν ακούωσιν ουδέ εάν τις αναστηθή εκ νεκρών θέλουσι πεισθή».
Απάντηση
’ρα, αν κάποιος δεν σεβαστεί τον νόμο του Θεού όποιο θαύμα και να ζητήσει ή να του κάνεις για να πιστέψει δεν θα πιστέψει. Χρειάζεται να μετανοήσουμε και να εργαστούμε τις εντολές του Θεού στην ζωή μας ώστε να δούμε άσπρη μέρα. Ακόμη, στην αρχή της πνευματικής μας ζωής ας κάνουμε το θέλημα του Θεού και ας μην εννοούμε πιο είναι το θέλημα του Θεού. Ας το αποφασίσουμε και ας το κάνουμε λοιπόν και ας επιδιώξουμε να το φέρουμε στην ζωή μας. Είναι σίγουρο ότι μετά την προσπάθεια αυτή θα αλλάξουμε γνώμη διότι μέσα μας θα λειτουργεί η αγάπη του Θεού, η χαρά αυτού, η σοφία αυτού και άπειρα στοιχεία που θα μας δημιουργήσουν ευφορία, χαρά και αγαλλίαση η οποία θα μας συντροφεύει και τώρα και πάντα και εις τους αιώνες τους άπαντες. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.