ΤΟ ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΕΩΣ ΙΒ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ι΄
Κεφ. ι΄ στίχος 1
«ΜΕΤΑ δε ταύτα διώρισεν ο Κύριος και άλλους εβδομήκοντα, και απέστειλεν αυτούς ανά δυο έμπροσθεν αυτού, εις πάσαν πόλιν και τόπον, όπου έμελλεν αυτός να υπάγη».
Απάντηση
Ο λόγος που ο Κύριος έστελνε δυο δυο τους μαθητές είναι γιατί χρειάζονταν ο ένας τον άλλον, ώστε ο ένας να στηρίζει τον άλλον και να τον βοηθά στον αγώνα του πορευθέντες. Εξάλλου ο Κύριος λέει, όπου δυο και τρεις συνηγμένοι εις το όνομά μου, εκεί είμαι εγώ εν τω μέσω αυτών. Εξάλλου στην εποχή του Χριστού οι συνθήκες ζωής δεν ήτο καλές, υπήρχαν παντού κίνδυνοι. Εκ των πραγμάτων έπρεπε λοιπόν να είναι δυο και παραπάνω στο πορευθέντες διότι αντιμετώπιζαν πολυποίκιλους κινδύνους.
Σήμερα οι συνθήκες ζωής είναι δημοκρατικές σε πολλές χώρες και οι κοινωνίες δεν ποιούν το κακό τουλάχιστον την ημέρα. Έτσι σήμερα δίνεται η δυνατότητα και ένας μόνος του να ξεκινήσει ώστε να γίνουν δυο ή τρεις ή δέκα ή εκατό ή χίλιοι ή πολλά εκατομμύρια αναγεννημένοι άνθρωποι. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 2
«Έλεγε λοιπόν προς αυτούς, Ο μεν θερισμός είναι πολύς, οι δε εργάται ολίγοι παρακαλέσατε λοιπόν τον Κύριον του θερισμού να αποστείλη εργάτας εις τον θερισμόν αυτού».
Απάντηση
Το κύριο αίτημα της προσευχής όλων των παιδιών σήμερα που ανήκουν ουσιαστικά στην Φωνή Θεού είναι να στείλει ο Θεός καλούς εργάτες οι οποίοι να ενδιαφέρονται για την δόξα του Θεού, την σωτηρία του κόσμου καθώς και την ίδρυση της βασιλείας του Θεού μέσα τους και γύρω τους. Και εμείς που είμεθα σήμερα στην Φωνή Θεού να φροντίσουμε ώστε και εμείς να μεταλλαχτούμε δια του Χριστού από ανάξιους σε άξιους εργάτες, ώστε να σπεύσουμε πρώτον να εννοήσουμε ποιο είναι το θέλημα του Θεού και δεύτερον να τείνουμε με όλες τις δυνάμεις στην πραγματοποίηση του θελήματος του Θεού, το οποίο εύχομαι εκ βάθους καρδίας εις όλους τους νέους μαθητές του Χριστού.
Με δυνάμεις και πνοή ζωής να τείνουμε προς τους στόχους μας, την οποία ζωή θα αντλούμε από την καθημερινή σχέση μας με τον Θεό με την μελέτη και την προσευχή.
Πολλοί δεν μελετούν και προσπαθούν με πνοή θανάτου η οποία έρχεται εκ της φιλοσοφικής πολυλογίας να πετύχουν στόχους που χρειάζονται μεγάλη αγάπη, μεγάλη πίστη, μεγάλη ταπείνωση. Χρειάζεται αφιέρωση την οποία δεν θα πρέπει να φοβόμαστε. Ο Κύριος τόνισε, όποιος απολέσει την ζωή του ένεκεν εμού και του ευαγγελίου αυτός θα την σώσει και όποιος φυλάξει την ζωή του, δώσει δηλαδή την ζωή του για τον κόσμο και το σύστημά του θα την χάσει. Ακόμη να τονίσω ότι ο Χριστός καλεί εργάτες όχι αρχηγούς, ούτε ποιμένες, ούτε δασκάλους, ούτε πολύξερους φιλόσοφους αλλά εργάτες. Όσοι θέλουν να γίνουν προϊστάμενοι, ποιμένες, αρχηγοί δεν ανήκουν στον Χριστό, δεν είναι του Χριστού. Ο εργάτης του Χριστού πρέπει να υπηρετεί Θεό και άνθρωπο χωρίς να αποβλέπει να γίνει αρχηγός. Όλα τα παιδιά της Φωνής Θεού πρέπει να είναι εργάτες, υπηρέτες. Αρχηγός εις αυτά τα παιδιά θα είναι ο Χριστός ο οποίος θα τους αποδίδει για την εργασία τους άπειρες υλικές και πνευματικές ευλογίες, οι οποίες θα ενισχύουν τον πνευματικό τους αγώνα προς επίτευξη των πνευματικών στόχων που ο Θεός ενέπνευσε εις αυτούς. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 3
«Υπάγετε ιδού, εγώ σας αποστέλλω ως αρνία εν μέσω λύκων».
Απάντηση
Το αρνί έχει την ικανότητα να διακατέχεται από ειρήνη, από αγαθό, δεν καταλαβαίνει τον κίνδυνο. Αυτά τα στοιχεία τα αποκτούν και οι ακολουθούντες τον Χριστό, όμως αυτοί δεν είναι αρνιά καταλαβαίνουν τον κίνδυνο γι αυτό αναφέρει ως αρνία. Δηλαδή ο Κύριος αναφέρεται υπό του προφήτη ότι εφέρθη ως αρνίο έμπροσθεν του κύροντος. Φυσικά είχε επίγνωση προς τα πού βάδιζε όμως δεν έφερνε αντίσταση, πήγαινε παντού διότι αυτό ήτο το θέλημα του Πατέρα του.
Οι λύκοι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από το σύστημα του κόσμου στους οποίους ο διάβολος εναπέθεσε μέσα τους στοιχεία όπως συμφέροντα, φιλοδοξίες, μίσος, φθόνο, ζήλια. Θα τους πλησιάζουμε λοιπόν με ειρήνη ως αρνία, εάν μας δεχτούν έχει καλώς εάν όχι θα φύγουμε δεν χρειάζεται να αντιδικούμε. Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 4
«Μη βαστάζετε βαλάντιον, μη σακκίον, μηδέ υποδήματα και μηδένα χαιρετήσητε κατά την οδόν».
Απάντηση
Ο λόγος που δεν χρειάζεται να βαστούν αργύριο ή χρυσίο είναι να μην προκαλούν ανθρώπους κακούς, οι οποίοι έστω και για ένα ευρώ είναι έτοιμοι να σκοτώσουν. Απλά, ταπεινά να ενεργούμε στο πορευθέντες.
Ο λόγος που χρειάζεται να μην χαιρετήσουμε ουδένα είναι διότι ίσως μπλέξουμε και ξεφύγουμε από τον στόχο που ο Χριστός μας ανέθεσε. Με λίγα λόγια όχι συζήτηση με τον διάβολο. Προσοχή! Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 5
«Εις ήντινα δε οικίαν εισέρχησθε, πρώτον λέγετε, Ειρήνη εις τον οίκον τούτον».
Απάντηση
Ο Αρχηγός της ειρήνης σε στέλνει, ο Χριστός. Χρειάζεται λοιπόν να έχουμε ως χαιρετισμό το ειρήνη εις τον οίκον τούτο. Η ειρήνη τώρα για να έρθει σε εμάς και να μεταδοθεί και στους γύρω μας χρειάζεται ουσιαστική αναγέννηση, ώστε να εννοήσουμε την ειρήνη που ο Χριστός αναφέρει. Θα χρειαστεί για να έχουμε την ειρήνη του Χριστού απόφαση και πολυχρόνιο αγώνα με τον έτερο κακό εαυτό μας. Όταν την αποκτήσουμε θα την μεταδώσουμε ώστε οι ευλογίες να πολλαπλασιαστούν εις το εκατονταπλάσιο. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 6
«Και εάν μεν ήναι εκεί υιός ειρήνης, θέλει αναπαυθή έπ αυτόν η ειρήνη σας ει δε μη, θέλει επιστρέψει εις εσάς».
Απάντηση
Η ειρήνη φεύγει από τον θρόνο του Θεού και κατεβαίνει στον άνθρωπο του Θεού, ο οποίος αγωνίζεται δια αυτής κάνοντας το θέλημα του Θεού. Η οποία ειρήνη διακατέχεται από σοφία, χαρά, αφθαρσία. Μάλιστα ο άνθρωπος αυτός που την κατέχει δύναται να την φέρει και σε όποιον την δέχεται και την εννοεί, ώστε και αυτός στην συνέχεια να την αντλεί από τον θρόνο του Θεού και να την εναποθέτει σε όποιον την χρειάζεται. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 7
«Εν αυτή δε τη οικία μένετε τρώγοντες και πίνοντες τα παρ' αυτών διδόμενα διότι ο εργάτης είναι άξιος του μισθού αυτού μη μεταβαίνετε εξ οικίας εις οικίαν».
Απάντηση
Δεν είναι δυνατόν ένας εργάτης του Θεού, ένας απεσταλμένος του Θεού να εργαστεί με θυσία να σε οδηγήσει στον θρόνο του Θεού ώστε να αντλείς την σοφία του και να ευλογείσαι από αυτή εις όλη σου την ζωή, εξασφαλίζοντας μια ζωή γεμάτη Χριστό και εσύ να μην του δώσεις τα αναγκαία ώστε να ξεκινήσει καινούργια εργασία σε νέο οίκο, σε νέα πόλη, σε νέα χώρα. Πρέπει να ενισχύουμε τον εργάτη του Χριστού διότι είναι ο μόνος άξιος του μισθού αυτού.
Όσοι είναι πραγματικοί εργάτες οι οποίοι εργάζονται για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου να ενισχύονται υλικά από αυτούς που ζουν την αναγέννηση σήμερα στον οίκο τους, ώστε μια μέρα να γίνουν και αυτοί εργάτες του Θεού. Το περίσσευμα του ενός στο υστέρημα του άλλου. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 9
«Και θεραπεύετε τους εν αυτή ασθενείς και λέγετε προς αυτούς, Επλησίασεν εις εσάς η βασιλεία του Θεού».
Απάντηση
Για να θεραπεύσεις αυτούς που σε δέχονται επειδή είσαι του Χριστού χρειάζεται πρώτα να έχεις βρει τον τρόπο να έχεις θεραπεύσει τον εαυτό σου. Εάν κηρύττεις τον Χριστό και δεν έχεις θεραπεύσει τον εαυτό σου χρειάζεται να ψάξεις περισσότερο, διότι δεν είναι δυνατόν να είσαι απεσταλμένος του Χριστού και να πάσχεις, κάτι φταίει. Ο πολυχρόνιος αγώνας μας έδειξε ότι η ταπείνωση απουσιάζει ή η πίστη είναι σκιώδης αντί για ζώσα. Ένα από τα δυο θα φταίει. Χρειάζεται λοιπόν να εντείνει ο πάσχων την προσπάθειά του ώστε ο Θεός να τον ελεήσει και η ταπείνωσή του να είναι ουσιαστική καθώς η πίστη να είναι ζώσα. Ο Χριστός αναφέρει, σημεία εις τους πιστεύσαντας στο τέλος του κατά Μάρκου ευαγγελίου. Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχοι 10 12
«10 Εις ήντινα όμως πόλιν εισέρχησθε και δεν σας δέχωνται, εξελθόντες εις τας πλατείας αυτής, είπατε,
11 Και τον κονιορτόν όστις εκολλήθη εις ημάς εκ της πόλεως σας εκτινάσσομεν εις εσάς πλήν τούτο γινώσκετε, ότι επλησίασεν εις εσάς η βασιλεία του Θεού.
12 Σας λέγω δε, ότι εν τη ημέρα εκείνη ελαφροτέρα θέλει είσθαι η τιμωρία εις τα Σόδομα, παρά εις την πόλιν εκείνην».
Απάντηση
Αφού δεν δέχονται τον απεσταλμένο του Θεού είναι φυσική συνέπεια να μην δέχονται τον Θεό, διότι ο απεσταλμένος του Θεού είναι η φωνή του Θεού. Είναι η φωνή εκείνη η οποία όταν υιοθετηθεί θα εξασφαλίσει στους ανθρώπους αυτούς χαρά, αγάπη, αναγέννηση, σοφία, ζωή, Χριστό. Αφού λοιπόν και παρά την προσπάθεια του Θεού δια του απεσταλμένου δεν γίνει αποδεκτός τότε ο διάβολος, το κονιορτό θα λάβει χώρα στον οίκο, στο χωριό, στην πόλη, στην χώρα. Μη γένοιτο, αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 16
«Όστις ακούει εσάς, εμέ ακούει και όστις αθετεί εσάς, εμέ αθετεί ο δε αθετών εμέ, αθετεί τον αποστείλαντά με».
Απάντηση
Οι απεσταλμένοι αναγνωρίζονται: 1) από την ελκυστική δύναμη του λόγου ο οποίος εξέρχεται εν δυνάμει. Πολυποίκιλος λόγος γεμάτος ενδιαφέρον, γεμάτος ζωή, γεμάτος σοφία, γεμάτος αγάπη, γεμάτος ζώσα πίστη και σοφία Θεού συναρπάζουσα, η οποία καταργεί όλα τα φθοροποιά στοιχεία που μας έχουν περιβάλλει και μας πλημμυρίζει ο λόγος τους με ελπίδα αναγέννησης, εξέλιξης και ζωής αιωνίου, 2) από το γαλήνιο, κρυστάλλινο, καθαρό, γεμάτο αισιοδοξία βλέμμα τους, 3) από την λάμψη του προσώπου τους η οποία λάμψη εκπέμπει σιγουριά και εμπιστοσύνη την οποία οι ακούοντες και βλέποντες την λαμβάνουν, 4) από την απλότητα που τους διακατέχει, 5) από την δοτικότητα, 6) από το απόλυτο ενδιαφέρον ως προς την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου.
Είναι πολλά τα στοιχεία που τους φανερώνουν στους καλούς έχοντες, τα βασικά πάντως είναι αυτά. Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 17
«Υπέστρεψαν δε οι εβδομήκοντα μετά χαράς, λέγοντες, Κύριε, και τα δαιμόνια υποτάσσονται εις ημάς εν τω ονόματί σου».
Απάντηση
Η πίστη κάνει θαύματα στο όνομα του Χριστού. Η ταπείνωση και η αγάπη όμως σώζουν την ψυχή και το σώμα μας. Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 18
« Είπε δε προς αυτούς, Εθεώρουν τον Σατανάν ως αστραπήν εκ του ουρανού πεσόντα».
Απάντηση
Η πάλη του Κυρίου με τον έτερο κακό εαυτό του, η νίκη του στο Σαραντάριο όρος, το θάρρος του να εργάζεται μπροστά στους γραμματείς και Φαρισαίους, το αποστολικό του έργο, η σταυρική του θυσία, η ταφή και η ανάστασή του, η ανάληψή του, έριξαν τον Σατανά ώστε να μην μπορεί να ενεργεί εις αυτόν διότι δεν νίκησε σαν Θεός αλλά σαν άνθρωπος με την νουθεσία του Αγίου Πατρός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όταν οι άνθρωποι εννοήσουν την νουθεσία του Πατέρα και την εντάξουν στην ζωή τους θα νικήσουν. Πάντως η Φωνή Θεού τα εννόησε όλα αυτά και σήμερα με την δύναμη του Χριστού την οποίαν ο Χριστός φανέρωσε και απέδειξε ως άνθρωπος ότι έχουμε μέσα μας κάνοντας το θέλημα του Πατέρα του, δύναται και σε εμάς να αυξήσει ώστε να δυνάμεθα και εμείς να ρίξουμε τον Σατανά και την στρατιάν αυτού από μέσα μας και γύρω μας, παίρνοντας θάρρος από τις ενέργειες του Κυρίου ο οποίος μας τονίζει, σεις πλιότερα τούτων θέλετε ποιήσει. Πολλοί δεν εννοούν και τρέχουν στον Χριστό να τους λύσει τα προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να του ομοιάσουμε, φίλοι μου εστε εάν κάμετε όσα εγώ εντέλλομαι υμίν. Παράδειγμα έδωκα εις εσάς.
Όσοι τα πιστέψουν όλα αυτά θα προβούν στις ενέργειες ώστε να βρουν χρόνο και αγάπη να τείνουν ως προς την αφιέρωση, η οποία θα τους εξασφαλίσει ζωή Χριστού. Τα πάντα αδερφάκια μου είναι δυνατά εις τον πιστεύσαντα. Το ευαγγέλιο λοιπόν ανά χείρας ώστε να παίρνουμε θάρρος. Με αυτό να πορευόμεθα πάσας τας ημέρας της ζωής μας και να είμεθα σίγουροι ότι θα συντελέσουμε ουσιαστικά στην ίδρυση της βασιλείας του Θεού μέσα μας και γύρω μας. Γένοιτο, Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 19
«Ιδού, δίδω εις εσάς την εξουσίαν του να πατήτε επάνω όφεων και σκορπίων και επί πάσαν τη δύναμιν του εχθρού και ουδέν θέλει σας βλάψει».
Απάντηση
Δεν εννοεί τα φίδια που βρίσκονται στους αγρούς ούτε τους σκορπιούς αλλά τα φίδια και τους σκορπιούς τα οποία ζουν μέσα στον κόσμο και προσπαθούν να σου επιβάλλουν το σύστημα του κόσμου ως σωτήριο. Το σύστημα του κόσμου να πατήσουμε το οποίο έχει αρχές που σε οδηγούν σιγά σιγά ώστε να απολέσεις, να χάσεις ψυχή και σώμα. Μη γένοιτο, αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 20
«Πλην εις τούτο μη χαίρετε, ότι τα πνεύματα υποτάσσονται εις εσάς αλλά χαίρετε μάλλον, ότι τα ονόματά σας εγράφησαν εν τοις ουρανοίς».
Απάντηση
Τα θαύματα τα οποία θα επιτελούνται κηρύττοντας το ευαγγέλιο του
Χριστού είναι πυροτεχνήματα για λίγο φαίνονται και μετέπειτα χάνονται. Ο λόγος που γίνονται είναι για να στηριχτούμε εμείς και οι γύρω μας κατόπιν να ακολουθήσουμε τον Χριστό πιο ουσιαστικά δια της αγάπης, της ταπείνωσης, της θυσίας ώστε να βλέπουμε Χριστό πρόσωπο με πρόσωπο.
Τα ονόματά μας γράφονται στον ουρανό όταν ομοιάζουμε του Χριστού, ο οποίος έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία του Πατέρα του και στην αναγέννηση των συνανθρώπων μας δια της θυσίας. Έτσι και μόνο έτσι γράφονται τα ονόματά μας στον ουρανό. Αγώνα ώστε τα έργα μας να σφραγίσουν την αποστολή μας. Δείξε μου την πίστη σου δια των έργων σου. Όταν κάνουμε τα έργα τότε θα ζει ο Χριστός μέσα μας. Πολλοί λένε έχουμε χάρη χάρη δεν χρειάζονται τα έργα μάλιστα λένε ότι δια της πίστεως σωζόμεθα. Ο απόστολος Παύλος έλεγε για την χάρη όμως είχε φροντίσει να βάλει τον Χριστό σε 12 χώρες με θυσία. Η ταπείνωση που τον διακατείχε φανέρωνε με τα λόγια του ότι με την χάρη του Θεού εργάζεται. Και εμείς να φροντίσουμε να βάλουμε τον Χριστό δια των έργων της θυσίας όπου μπορούμε, όπου μας δέχονται και στο τέλος να λέμε με την χάρη του Θεού έκανα ότι έκανα. Ταπείνωση λοιπόν ώστε να δούμε την ημέρα του Κυρίου την μεγάλη και επιφανή. Γένοιτο, γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Τα έργα γίνονται για να διαμορφώσουμε χαρακτήρα Χριστού. Χωρίς έργα πως θα ξέρουμε ότι έχουμε αγάπη, πως θα ξέρουμε ότι έχουμε ταπείνωση, πως θα αποδείξουμε ότι εργασθήκαμε με θυσία. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή και προσευχή ώστε να διαφωτιστούμε άνωθεν για το πώς πρέπει να κινούμεθα. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 21
«Εν αυτή τη ώρα ηγαλλιάσθη κατά το πνεύμα ο Ιησούς και είπεν, Ευχαριστώ σοι, Πάτερ, Κύριε του ουρανού και της γης, ότι απέκρυψας ταύτα από σοφών και συνετών και απεκάλυψας αυτά εις νήπια ναι, ω Πάτερ, διότι ούτως έγεινεν αρεστόν έμπροσθέν σου».
Απάντηση
Όσοι νομίζουν ότι είναι σοφοί κατά κόσμο και αυτοαποκαλούνται σοφοί διότι κατέχουν μια ή δυο επιστήμες του κόσμου, πέφτουν στην παγίδα του εγωισμού ότι τα ξέρουν όλα. Αυτός ο εγωισμός γίνεται αιτία ώστε την απλότητα και την σοφία που διακατέχει τον λόγο του Θεού να την απορρίπτουν ώστε να μην δύναται να την εννοήσουν, έτσι μένουν αμέτοχοι της πολυποίκιλης σοφίας του Αγίου Θεού και του αποστολικού έργου του Κυρίου μας.
Ο λόγος τώρα όπου τα μωρά του κόσμου βρήκαν χάρη είναι διότι η απλότητα που τους διακατέχει αφήνει τους πόρους του πνεύματος ανοιχτούς, ώστε να μπορεί να εισέλθει ο προβληματισμός τον οποίον προκαλεί ο Θεός στους αναγνώστες του θείου λόγου του κεντρίζοντας το ενδιαφέρον τους πάνω στα στοιχεία του ευαγγελίου. Έτσι με την πάροδο του χρόνου γίνονται μέτοχοι της αναγέννησης, της εξέλιξης και δια της πίστεως της υπέρβασης, δοξάζοντας τον Θεό για τις ευλογίες τις οποίες ενεργεί στην ζωή τους. Η ταπείνωση, η απλότητα και η αγάπη, τους εξασφαλίζει ζωή γεμάτη χαρά αποφεύγοντας τα μωρά κατά Θεό, τις φθοροποιές παγίδες του κόσμου. Πάντως, τα μωρά του κόσμου βλέπουν τα μεγαλεία του Θεού και δεν υπάρχουν λόγια να τα εκφράσουν. Όμως για να τα βλέπουν πάει να πει ότι είναι αρεστοί εις τον Θεό και δεν έχουν ουδεμία ευθύνη για αυτούς που δεν τα βλέπουν όπως οι σοφοί κατά κόσμο οι οποίοι κυοφορούν τον εγωισμό του τίτλου ή της γνώσης που τους διακατέχει. Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 22
«Πάντα παρεδόθησαν εις εμέ υπό του Πατρός μου και ουδείς γινώσκει τις είναι ο Υιός, ειμή ο Πατήρ και τις είναι ο Πατήρ, ειμή ο Υιός και εις όντινα θέλη ο Υιός να αποκαλύψη αυτόν».
Απάντηση
Ο Υιός θα αποκαλύψει τον Πατέρα, την ζωή σε εκείνους οι οποίοι αγωνίζονται σε όλη τους την ζωή στο να κάνουν το θέλημα του Πατέρα το οποίο αντλούν από την νουθεσία του αγίου ευαγγελίου και από την ζωή του Χριστού. Ο πνευματικός κόσμος δυστυχώς σήμερα δεν έχει τον Πατέρα και την σοφία του, διότι έπεσε σε πολλές παγίδες με αποτέλεσμα να μην αποκαλύπτεται ο Πατέρας εις τους πνευματικούς αρχηγούς και μετέπειτα στον λαό.
Η πρώτη παγίδα είναι ότι απέρριψαν την βασιλεία του Θεού από μέσα τους και γύρω τους και την μετέφεραν στον ουρανό.
Δεύτερη παγίδα είναι ότι πίστεψαν στην ζωή δια του θανάτου και όχι στην ζωή δια της ζωής.
Τρίτη παγίδα είναι ότι δεν πίστεψαν ώστε να αποκτήσουν τους καρπούς, τα χαρίσματα, τα σημεία δια των οποίων θα εξασφαλίσουν ευλογία.
Τέταρτη παγίδα, τυποποίησαν τον λόγο του Θεού ως σαν να είναι ανενεργό ρήμα ενώ το ρήμα του Θεού ζωοποιεί.
Χρειάζεται να μελετήσουμε χωρίς καλούπια, να ξεχάσουμε ότι ξέραμε και να πάρουμε τον λόγο του Θεού ανά χείρας μήπως και δούμε άσπρη μέρα, μήπως και γνωρίσουμε τον Πατέρα τον οποίον ο Υιός θα μας αποκαλύψει. Ο τρόπος είναι να μιμηθούμε την ζωή του Χριστού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχοι 23 24
«23 Και στραφείς προς τους μαθητάς, είπε κατ' ιδίαν, Μακάριοι οι οφθαλμοί οι βλέποντες όσα βλέπετε.
24 Διότι σας λέγω, ότι πολλοί προφήται και βασιλείς επεθύμησαν να ίδωσιν όσα σεις βλέπετε και δεν είδον και να ακούσωσιν όσα ακούετε και δεν ήκουσαν».
Απάντηση
Πράγματι στάθηκαν τυχεροί οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι άκουσαν και είδαν τον ίδιο τον Θεό πρόσωπο προς πρόσωπο παρουσιάζοντας ολοκληρωμένη την αλήθεια του ουρανού, φανερώνοντας ότι ο άνθρωπος δύναται να γίνει δια του Ιησού Υιός Θεού, κληρονόμος Θεού, συγκληρονόμος Χριστού και συμμέτοχος της δόξης του ουρανίου Πατρός. Και σήμερα όμως ο Θεός ενεργεί με μέγα θαύμα μετά δυο χιλιάδες χρόνια δια Πνεύματος Αγίου μέσω της Φωνής Θεού στην ζωή μας, ώστε να νιώθουμε ότι και εμείς ζούμε την παρουσία του Χριστού. Εξασφαλίζοντας ο Θεός με τον τρόπο που φανερώνει τον λόγο του εις εμάς ανεκλάλητη χαρά, η οποία μας διασφαλίζει αγωνιστικό πνεύμα ώστε δια αυτού να γίνουμε μέτοχοι των επαγγελιών και των δωρεών του Αγίου Θεού. Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες. Το Πνεύμα το ’γιο λοιπόν σήμερα ζωοποιεί τον Χριστό, τον Θεό στην ζωή μας κάνοντας όλους εμάς σκεύη εκλογής και μετέπειτα Υιούς Θεού, το οποίο εύχομαι εις όλους εμάς. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 25
«Και ιδού, νομικός τις εσηκώθη, πειράζων αυτόν και λέγων, Διδάσκαλε, τι πράξας θέλω κληρονομήσει ζωήν αιώνιον;».
Απάντηση
Είναι πολλοί που ρωτάνε όχι για να νουθετηθούνε αλλά με πνεύμα να πειράξουν όπως εδώ, να εμπαίξουν ή για να το παίξουν έξυπνοι όμως η απάντηση που δίδεται από τον Θεό είναι αληθινή. Η γνώση πρέπει να ξέρουμε ότι είναι ο απαγορευμένος καρπός, είναι το δέντρο του να γινώσκει ο άνθρωπος το καλό ή το κακό.
Κάνοντας κάποιος καλή χρήση της γνώσης αναγεννιέται, γίνεται Θεός. Κάνοντας όμως κάποιος κακή χρήση της γνώσης, η γνώση αυτή γίνεται αιτία να απολεστεί, μη γένοιτο! Προσοχή! Ου γαρ ήλθον να κρίνω τον κόσμο αλλά να σώσω αυτόν. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 27
«Ο δε αποκριθείς είπε, Θέλεις αγαπά Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της δυνάμεώς σου και εξ όλης της διανοίας σου και τον πλησίον σου ως σεαυτόν».
Απάντηση
Έχουμε αναλύσει την απάντηση αυτή στο βιβλίο των απαντήσεων του κατά Μάρκου ευαγγελίου στο κεφάλαιο ιβ΄ στίχος 30 και 31.
Κεφ. ι΄ στίχος 28
«Είπε δε προς αυτόν, Ορθώς απεκρίθης τούτο κάμνε και θέλεις ζήσει».
Απάντηση
ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να αγαπάς τον Θεό με όλα τα εξ όλης πετάγοντας τα πάντα (αδυναμίες, συμφέροντα, προσωπικές φιλοδοξίες κ.λ.π.) στον κάλαθο των αχρήστων. Η αγάπη προς τον πλησίον εξαρτάται από την αφιέρωσή σου στο να κάνεις το θέλημα του Θεού, ώστε δια της προσωπικής αφιέρωσης να βρεις τους πνευματικούς τρόπους τους οποίους θα εναποθέσεις στο πνεύμα του πλησίον σου με αγάπη, με αποτέλεσμα να τον απεγκλωβίσεις από όλα τα φθοροποιά στοιχεία τα οποία έχουν περικυκλώσει την ζωή του. Όποιος λοιπόν απολέσει την ζωή του για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου θα ζήσει. Οι υπόλοιποι που δεν θα ζήσουν θα παίξουν ρόλο ώστε με την συμπεριφορά τους να γράψουν ιστορία, η οποία θα διαπαιδαγωγεί και θα καθιστά την προσοχή του λαού του Θεού προς νουθεσία. Είναι λόγος Θεού λοιπόν που πρέπει να πιστέψουμε, υπόσχεση Θεού, ταύτα κάνε και θέλεις ζήσει.
Κεφ. ι΄ στίχοι 30 36
«30 Και αποκριθείς ο Ιησούς, είπεν, ’νθρωπος τις κατέβαινεν από Ιερουσαλήμ εις Ιεριχώ και περιέπεσεν εις ληστάς οίτινες και γυμνώσαντες αυτόν και καταπληγώσαντες, ανεχώρησαν αφήσαντες αυτόν ημιθανή.
31 Κατά συγκυρίαν δε ιερεύς τις κατέβαινε δι' εκείνης της οδού και ιδών αυτόν, επέρασεν από το άλλο μέρος.
32 Ομοίως δε και Λευίτης, φθάσας εις τον τόπον, ελθών και ιδών, επέρασεν από το άλλο μέρος.
33 Σαμαρείτης δε τις οδοιπορών, ήλθεν εις τον τόπον όπου ήτο και ιδών αυτόν εσπλαγχνίσθη
34 και πλησιάσας έδεσε τας πληγάς αυτού, επιχέων έλαιον και οίνον και επιβιβάσας αυτόν επί το κτήνος αυτού, έφερεν αυτόν εις ξενοδοχείον και επεμελήθη αυτού.
35 Και την επαύριον ότε εξήρχετο, εκβαλών δύο δηνάρια έδωκεν εις τον ξενοδόχον και είπε προς αυτόν, Επιμελήθητι αυτού και ότι αν δαπανήσης περιπλέον, εγώ, όταν επανέλθω, θέλω σοι αποδώσει.
36 Τις λοιπόν εκ των τριών τούτων σοι φαίνεται ότι έγεινε πλησίον του εμπεσόντος εις τους ληστάς;».
Απάντηση
Η παραβολή αυτή συμβολίζει τον πεσόντα άνθρωπο ή μάλλον όλο το ανθρώπινο γένος το οποίο έπεσε, απεστάτησε από τον Χριστό και οι ληστές (κοσμικό σύστημα, πάθη, αδυναμίες, ασθένειες, εγωισμοί, πονηρίες κ.λ.π.) άφησαν αυτόν ημιθανή. Ο καλός Σαμαρείτης είναι ο Χριστός ο οποίος με τα στοιχεία αγάπης και το μέγα έλεος που χαρίζει στον άνθρωπο δημιούργησε την εκκλησία του επί της γης (πανδοχείον), ώστε να βρει ο άνθρωπος ουσιαστική θεραπεία. Το οποίο εύχομαι εκ βάθους καρδίας ώστε όλοι οι άνθρωποι να βρουν τον Χριστό, την εκκλησία εκείνη και τον πανδοχέα εκείνον που θα τους εξασφαλίσει θεραπεία και επαναφορά στις αρχές της ζωής του Θεού. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχος 37
«Ο δε είπεν, Ο ποιήσας το έλεος εις αυτόν. Είπε λοιπόν προς αυτόν ο Ιησούς, Ύπαγε και συ κάμνε ομοίως».
Απάντηση
Το έλεος του Θεού σήμερα καταδιώκει πιστούς και απίστους. Ο Θεός βρέχει για δικαίους και αδίκους με δωρεές πάνω σε όλους τους τομείς υλικούς και πνευματικούς. Θα είναι αδιανόητο εμείς που λεγόμεθα λαός Θεού να μην ποιούμε το έλεος στους πάσχοντες αδερφούς, υλικό έλεος και πνευματικό έλεος. Θα πρέπει να φανερώνουμε προς όλους την αγάπη του Θεού την ανυπόκριτη προς πάντα συνάνθρωπο φίλο και εχθρό. Το έλεος, η αγάπη, η ταπείνωση είναι ο θρόνος του Θεού. Εάν θέλουμε να φτάσουμε στον θρόνο του θα πρέπει να μας διακατέχουν τα στοιχεία αυτά. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχοι 39 40
«39 Και αύτη είχεν αδελφήν καλουμένην Μαρίαν, ήτις και καθίσασα παρά τους πόδας του Ιησού, ήκουε τον λόγον αυτού.
40 Η δε Μάρθα ενησχολείτο εις πολλήν υπηρεσίαν και ελθούσα έμπροσθεν αυτού, είπε Κύριε, δεν σε μέλει ότι η αδελφή μου με αφήκε μόνην να υπηρετώ; ειπέ λοιπόν προς αυτήν να μοι βοηθήση».
Απάντηση
Η Μάρθα συμβολίζει το βάραθρο του υλικού οικοδομήματος το οποίο καταβρόχθισε το πνευματικό οικοδόμημα. Η Μαρία συμβολίζει εις το απόλυτο το πνευματικό οικοδόμημα το οποίο εγκατέλειψε την υλική οικοδομή του κόσμου. Μάλιστα αυτό το οικοδόμημα με τον ζήλο που διέπεται δύναται να εξελιχθεί συν Θεό ώστε να φτάσει στον αγιασμό και στην θέωση.
Η Μάρθα συμβολίζει το χρήμα και το σύστημα απ όπου προέρχεται καθώς την δόξα του κόσμου και ότι περιβάλλει αυτόν τον κόσμο. Η Μαρία συμβολίζει την πνευματική αφιέρωση, η οποία σε προσκολλά ενώπιον Θεού απορροφώντας νου και έργα προς δόξα Θεού και σωτηρία του κόσμου. Η Μαρία ακόμη συμβολίζει εκείνα τα παιδιά όπου ανήκουν ουσιαστικά στην Φωνή Θεού, τα οποία αφού πρώτα σπουδάσουν την σοφία του Θεού θα ξεχυθούν προς ίδρυση πνευματικών σχολείων κατ οίκον σε όλη την Ελλάδα και πέραν αυτής. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ι΄ στίχοι 41 42
«41 Αποκριθείς δε ο Ιησούς είπε προς αυτήν, Μάρθα, Μάρθα, μεριμνάς και αγωνίζεσαι περί πολλά
42 πλήν ενός είναι χρεία η Μαρία όμως εξέλεξε την αγαθήν μερίδα, ήτις δεν θέλει αφαιρεθή απ' αυτής».
Απάντηση
Είναι πολλοί οι οποίοι από το πρωί έως το βράδυ παρουσιάζουν ενδιαφέρον μόνο για την υλική ανάπτυξή τους καυχούμενοι ότι έχουν κάνει σοβαρές επενδύσεις στην ύλη και ότι έχουν εξασφαλίσει το μέλλον τους δια αυτής. Μάλιστα δεν εννοούν ότι η δική τους ώρα είναι πάντα έτοιμη καθώς και ο Κύριος τονίζει.
Γιατί δεν καταλαβαίνεις άνθρωπε υλικέ ότι η ζωή, η ευλογία, η χαρά δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων σου αλλά εκ της ευλογίας του Θεού και της παρουσίας αυτού στην ζωή σου; Γιατί δεν καταλαβαίνεις άνθρωπε υλιστή ότι πας για θάνατο αργά ή γρήγορα ώστε να πάψεις να επενδύεις στο χώμα αλλά στο πνεύμα;
Ευτυχισμένος είναι αυτός που δεν χρειάζεται λόγους να είναι ευτυχισμένος αρκεί να ζει με τον Θεό. Με λίγα λόγια ο Κύριος φανερώνει στον στίχο αυτό, Μάρθα, Μάρθα, άνθρωπε, άνθρωπε, μεριμνάς και τιρβάς περί πολλών ένα έχεις χρεία, να βρεις τον τρόπο άνθρωπε να αναγεννηθείς ώστε να μην πεθάνεις και να βρεις τον τρόπο άνθρωπε να κάνεις το θέλημα του Θεού και τώρα και πάντα και εις τους αιώνες των αιώνων αμήν. Όσοι ομοιάζουν της Μαρίας συμβολίζουν τον Θεό, το αγαθό, το οποίο αγαθό δεν θα τους προδώσει ποτέ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ια΄
Κεφ. ια΄ στίχος 2
«Είπε δε προς αυτούς, Όταν προσεύχησθε, λέγετε, Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά σου, ελθέτω η βασιλεία σου, γενηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ και επί της γης».
Απάντηση
Πατέρα δικέ μου. Αφού όλοι οι χριστιανοί λένε το Πάτερ ημών αφήνει να εννοηθεί ότι όλοι οι χριστιανοί είναι αδέρφια άλλο που δεν έχει γίνει κατανοητό ώστε να καταργηθεί η κρίση, η κατάκριση και να έρθει το ίνα ωσιν εν καθώς ημείς, γενηθήτω τα θέλημά σου ως εν ουρανώ και επί της γης.
Σήμερα ο χριστιανικός κόσμος και ειδικά οι υπεύθυνοι αυτού ομολογούν και δογματίζουν στην καρδιά των χριστιανών ότι η βασιλεία είναι στον ουρανό και θα πρέπει όλοι οι χριστιανοί να πεθάνουν και να πάνε στον ουρανό ενώ ο Θεός Πατέρας ζητά να ιδρυθεί η βασιλεία του Πατρός και στη γη. Αυτό σημαίνει ανατροπή του παρόντος δαιμονισμένου κόσμου. Ακόμη, σημαίνει κατάργηση της αμαρτίας, της φθοράς και τελευταία του φυσικού θανάτου. Βασιλεία Θεού στη γη σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να εντάξουν στην ζωή τους σαν πολίτευμα την ανυπόκριτη αγάπη, η οποία στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο φίλο ή εχθρό. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 3
«Τον άρτον ημών τον επιούσιον δίδε εις ημάς καθ' ημέραν».
Απάντηση
Εδώ κυριολεκτεί ώστε να εννοήσουν όλοι οι άνθρωποι ότι τα πολλά υλικά αγαθά είναι φτώχια και χάσιμο χρόνου, ο οποίος χρόνος πρέπει να διατίθεται για την αναγέννησή μας καθώς για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου.
Οι μέριμνες μας αποξενώνουν από τον Θεό και μας δημιουργούν συνθήκες άγχους και αποπροσανατολισμού από το θέλημα του Θεού, από τον στόχο της θέωσης. Χρειάζεται να εννοήσουμε ότι πρέπει να περιορίσουμε τον εργασιακό μας χρόνο συμβιβαζόμενοι με τα απαραίτητα υλικά αγαθά ώστε να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο συν Θεό. Να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο συν Θεό ώστε κατόπιν να πληρωθούμε με καρπούς, με χαρίσματα και με σημεία του Αγίου Πνεύματος, τα οποία θα φέρουν πνευματικό και υλικό πλούτο εις εμάς διότι οι ενέργειες του Αγίου Πνεύματος φέρνουν άπειρες ευλογίες σε όλους τους τομείς. Οι οποίες ευλογίες θα διατίθενται για την ίδρυση της βασιλείας του Θεού μέσα μας και γύρω μας. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 4
«Και συνχώρησον εις ημάς τας αμαρτίας ημών διότι και ημείς συγχωρούμεν εις πάντα αμαρτάνοντα εις ημάς και μη φέρης ημάς εις πειρασμόν, αλλ' ελευθέρωσον ημάς από του πονηρού».
Απάντηση
Όλοι οι άνθρωποι με τα λόγια τονίζουν τον στίχο αυτό στην καθημερινή προσευχή τους, αυτό όμως στην πράξη δεν εννοείται και δεν εφαρμόζεται. Έτσι, αποστρέφονται οι πάντες το έλεος ως προς τους συνανθρώπους. Φυσική συνέπεια να ψεύδονται ενώπιον Θεού στο ότι συγχωρούν τον πλησίον οπότε να μην λαμβάνουν και αυτοί άφεση από τον ουρανό για τα λάθη τους. Πρέπει να συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας για να μας συγχωρέσει και εμάς ο Θεός διότι με όποια κρίση κρίνουμε θα κριθούμε. Όταν αρνούμεθα να συγχωρέσουμε είναι φυσική συνέπεια το έλεος του Θεού να μην εισέρχεται και να μην επισκιάζει και εμάς στα λάθη μας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος μας γέμισε ασθένειες, πονηρίες και πολυποίκιλους πειρασμούς οι οποίοι σαν κεραυνοί ξεσπούν στην καθημερινή ζωή μας με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Ο πειρασμός είναι στιγμιαίος και κρατά από ένα λεπτό έως και λίγες μέρες, η δοκιμασία όμως κρατάει χρόνια. Ο πειρασμός έρχεται διότι το πνευματικό μας επίπεδο έχει περιορισμένες δυνατότητες συν Θεό ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις στιγμιαίες επιθέσεις του πονηρού. Χρειάζεται μετάνοια, αναγέννηση και πνευματική διορατικότητα καθώς και ευστροφία πνεύματος εις το έπακρον, ώστε να καταλαβαίνεις τον πειρασμό και να αμύνεσαι με προσευχή και ευαγγελική γνώση. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχοι 9 10
«9 Και εγώ σας λέγω, Αιτείτε και θέλει σας δοθή ζητείτε και θέλετε ευρεί κρούετε και θέλει σας ανοιχθή.
10 Διότι πας ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και εις τον κρούοντα θέλει ανοιχθή».
Απάντηση
Αιτείτε και θέλει σας δοθή. Τι να αιτήσουμε; Να αιτήσουμε να μας δώσει ο Θεός όρεξη και διάθεση να μελετούμε τον λόγο του Θεού ώστε όταν μελετούμε να νιώθουμε ότι είμεθα σε διακοπές και έτσι να τρέχουμε καθ ημέραν με την πρώτη ευκαιρία για μελέτη (διακοπές).
Ζητείτε και θέλετε ευρεί. Να ζητήσουμε μέσα στον λόγο του Θεού ώστε να βρούμε τον τρόπο να απολυτρώσουμε τον εαυτό μας από την αμαρτία, την φθορά και τον θάνατο. Όπως μη κρίνετε δια να μη κριθήτε, τις είσαι όστις κρίνεις αλλότριον οικέτην εις τον ίδιον αυτού Κύριον ίστασαι ή πίπτεις, αναπολόγητος είσαι συ ο κρίνων διότι εις ότι κρίνεις τον άλλον σεαυτόν κατακρίνεις. Να βρούμε τολοιδορούμενος ουκ αντελοιδόρει απειλούμενος ουκ ηπείλει. Ακόμη να βρούμε το ου γαρ θέλομεν εκδύσασθαι αλλ επενδύσασθαι, ίνα καταποθή το θνητόν υπό της ζωής. Να βρούμε το Πάτερ, αφες αυτοις, ου γαρ οιδασιν τί ποιουσιν. Να βρούμε, εμβλέψατε εις τα πετεινά του ουρανού, ότι δεν σπείρουσιν, ουδέ θερίζουσιν, ουδέ συνάγουσιν εις αποθήκας και ο Πατήρ σας ο ουράνιος τρέφει αυτά πόσο μάλλον εσάς ολιγόπιστοι. Να βρούμε, ο πιστεύων εις εμε καν αποθάνη ζήσεται και πας ο ζων και πιστεύων εις εμε ου μη αποθάνη εις τον αιώνα. Πιστεύεις τούτο; Κ.λ.π. Μελέτη λοιπόν ώστε να βρούμε. Αμήν.
Κρούετε και θέλει σας ανοιχθή. Το κρούετε συνεπάγεται με την αδιάλειπτη προσευχή σε ότι βρούμε μέσα στον λόγο του Θεού ώστε δια της ζώσης πίστεως να γίνουμε κληρονόμοι των επαγγελιών, των καρπών, των χαρισμάτων, των σημείων αυτού του Θεού. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 13
«Εάν λοιπόν σεις, πονηροί όντες, εξεύρετε να δίδητε καλάς δόσεις εις τα τέκνα σας, πόσο μάλλον ο Πατήρ ο ουράνιος θέλει δώσει Πνεύμα άγιον εις τους αιτούντας παρ' αυτού;».
Απάντηση
Εμείς ως άνθρωποι γνωρίζουμε τις ανάγκες των ανθρώπων από παιδικής ηλικίας, μάλιστα φροντίζουμε ώστε τα τέκνα μας να έχουν τα απαραίτητα. Ο Θεός γνωρίζει ότι εμείς χωρίς Πνεύμα ’γιο είμαστε ένα τίποτα και οι δυνάμεις που μας διακατέχουν είναι μηδαμινές.
Ο Κύριος εμπιστεύτηκε τον Πατέρα του και έλαβε από αυτόν Πνεύμα ’γιο και αυτό χωρίς μέτρο. Ο λόγος που το έλαβε χωρίς μέτρο είναι διότι τον εμπιστεύτηκε εις το απόλυτο. Εμείς όμως δεν τον εμπιστευόμαστε και έτσι η σοφία μας φτάνει μέχρι ένα σημείο ώστε οι δυνατότητές μας να είναι περιορισμένες. Αν τον εμπιστευτούμε εις το απόλυτο θα λάβουμε και εμείς Πνεύμα ’γιο και ανάλογα την εμπιστοσύνη που θα του έχουμε θα αυξάνει το πνεύμα εις εμάς. ’ρα, αυτό που πρέπει να προστεθεί είναι το ’γιο Πνεύμα διότι με την σοφία που θα μας χαρίσει και με τις δυνάμεις που θα μας παρέχει θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα, ώστε να απολυτρώσουμε ψυχή και σώμα προς επίτευξη όλων των στοιχείων εκείνων που θα μας εξασφαλίσουν την θέωση. Θεοί είσθε και Υιοί υψίστου πάντες. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 17
«Πλην αυτός νοήσας τους διαλογισμούς αυτών, είπε προς αυτούς, Πάσα βασιλεία διαιρεθείσα καθ' εαυτής, ερημούται και οίκος διαιρεθείς καθ' εαυτού, πίπτει».
Απάντηση
Όπου οι άνθρωποι διαιρούνται εκεί Θεός δεν υπάρχει το μόνο που θα υπάρξει είναι κονιορτός.
Θέλω όλα τα παιδιά που ανήκουν στην Φωνή Θεού να μην διαιρούνται για κανέναν λόγο. Εξάλλου, μόνο με την ενότητα θα επιτευχθεί και θα πραγματοποιηθεί η επαγγελία που έχει ως εξής: εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοι μαθηταί εστε, εάν αγάπην εχητε εν αλλήλοις. Καθώς θα πραγματοποιηθεί στο πρόσωπό μας και η προσευχή του Κυρίου, Πάτερ άγιε, τήρησον αυτούς εν τω ονόματί σου ω δέδωκάς μοι, ίνα ωσιν εν καθώς ημείς. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχοι 21 22
«21 Όταν ο ισχυρός καθωπλισμένος φυλάττη την εαυτού αυλήν, τα υπάρχοντα αυτού είναι εν ειρήνη
22 όταν όμως ο ισχυρότερος αυτού επελθών νικήση αυτό, αφαιρεί την πανοπλίαν αυτού εις την οποίαν εθάρρει και διαμοιράζει τα λάφυρα αυτού».
Απάντηση
Ο ισχυρός είναι ο διάβολος ο οποίος κατάφερε να φυτέψει με την πάροδο του χρόνου μέσα στον άνθρωπο την ζήλια, το ψέμα, τον εγωισμό, την κρίση, τον φόβο, τον θυμό κ.λ.π. και δια αυτών να εξουσιάζει σήμερα τον άνθρωπο και όλο το ανθρώπινο γένος. Όταν όμως επισκεφτεί τον άνθρωπο ο ισχυρότερος (ο Χριστός), τότε πρώτον δια της μετανοίας και δεύτερον δια της αναγέννησης καταφέρνει να πετάξει τον ισχυρό διάβολο. Το δικαίωμα να είναι ισχυρός το έδωσε ο καθένας μας λόγω του ότι δεν φρόντισε να ενημερωθεί από τον λόγο του Θεού για την σοφία του Θεού. Όταν λοιπόν έρθει ο Θεός θα πετάξει από μέσα από τον άνθρωπο τον διάβολο ώστε ο Χριστός πλέον να βασιλέψει και να ενεργήσει δια των στοιχείων του που είναι οι καρποί, τα χαρίσματα, τα σημεία.
Τα λάφυρα που έχει ο διάβολος και που κατάφερε να διαμοιράσει στον άνθρωπο του Θεού είναι τα πάθη, οι αδυναμίες, η άγνοια του θελήματος του Θεού κ.λ.π. τα οποία εισέρχονται στους ανθρώπους που δεν φροντίζουν να αναγεννηθούν. Χρειάζεται να καλέσουμε επειγόντως τον Χριστό ώστε να κάνει το θαύμα του μέσα μας. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 23
«Όστις δεν είναι μετ' εμού, είναι κατ' εμού και όστις δεν συνάγει μετ' εμού, σκορπίζει».
Απάντηση
Δεν χωράει μεσαία κατάσταση ή με τον Θεό θα είμαστε ή με τον διάβολο. Τι περιμένουμε; Είναι χιλιάδες οι ευλογίες του Θεού που θα εισέλθουν στην ζωή μας. Τον δρόμο του κόσμου και τις χαρές του τις ξέρουμε και που καταλήγουνε ξέρουμε.
Απόφαση χρειάζεται, μην φοβόμαστε να κάνουμε το θέλημα του Πατέρα, ας του έχουμε εμπιστοσύνη και ας πέσουμε με τα μούτρα στον αγώνα του καθαρισμού και του αγιασμού. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχοι 24 26
«24 Όταν το ακάθαρτον πνεύμα εξέλθη από του ανθρώπου, διέρχεται δι'ανύδρων τόπω και ζητεί ανάπαυσιν και μη ευρίσκον, λέγει, Ας υποστρέψω εις τον οίκον μου όθεν εξήλθον.
25 Και ελθόν ευρίσκει αυτόν σεσαρωμένον και εστολισμένον.
26 Τότε υπάγει και παραλαμβάνει επτά άλλα πνεύματα πονηρότερα εαυτού και εισελθόντα κατοικούσιν εκεί και γίνονται τα έσχατα του ανθρώπου εκείνου χειρότερα των πρώτων».
Απάντηση
Γνώρισα ανθρώπους οι οποίοι ξεκίνησαν τον αγώνα του αγιασμού και κατάφεραν να πετάξουν πολλά δαιμόνια από μέσα τους όμως δεν είχαν υπομονή να ολοκληρώσουν τον αγιασμό τους. Έτσι, σιγά σιγά τα παράτησαν και ο διάβολος που υπήρχε παλιά στην ζωή τους αλλά είχε φύγει, όταν τα παράτησαν και εγκατέλειψαν την προσευχή και την προσοχή ξαναήρθε και μάλιστα έφερε περισσότερα δαιμόνια ώστε έγιναν τα δεύτερα δαιμόνια χειρότερα των πρώτων. Ο Κύριος τόνισε, εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχας υμών. Καθώς ο υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεται.
Χρειάζεται πολύ μελέτη, συνεχής προσευχή και εξάπλωση του λόγου του Θεού ώστε το ’γιο Πνεύμα να μας γεμίζει με άπειρη σοφία, η οποία θα μας καθιστά την προσοχή και θα μας κεντρίζει το ενδιαφέρον στο να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας. Να γίνουμε Σπαρτιάτες οι οποίοι όταν έφευγαν για μάχη έλεγαν ή να νικήσουμε ή να μην γυρίσουμε. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 27
«Και ενώ αυτός έλεγε ταύτα, γυνή τις εκ του όχλου υψώσασα φωνήν, είπε προς αυτόν, Μακαρία η κοιλία ήτις σε εβάστασε, και οι μαστοί τους οποίους εθήλασας».
Απάντηση
Πολλές φορές σκεφτόμενοι ανθρώπινα αποδίδουμε τιμή σε ανθρώπους για τον Θεό που ήρθε στην ζωή μας. Σίγουρα αυτό δείχνει άνθρωπο του Θεού, ο οποίος αποδίδει τιμή σε ότι ενεργεί για την ουσιαστική του αναγέννηση διότι ο Θεός μέσω ανθρώπου ενεργεί. Η συμπεριφορά μας αυτή είναι ευάρεστη και αρεστή στον Θεό και στους ανθρώπους και είναι τέλειο συναίσθημα όμως να γνωρίζουμε ότι η αληθινή τιμή ανήκει στον Θεό, ο οποίος κρύβεται πίσω από τις ενέργειες των ανθρώπων του Θεού και σε αυτόν θα πρέπει να αποδίδουμε πλήρη τιμή και πολλές ευχαριστίες. Ο τρόπος είναι τα έργα της μετανοίας και της αναγέννησης που προκύπτουν μέσα από την αγάπη μας για τον Θεό Πατέρα μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 28
«Αυτός δε είπε, Μακάριοι μάλλον οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάττοντες αυτόν».
Απάντηση
Πράγματι είναι μακάριοι αυτοί που ακούν και εννοούν την διδασκαλία του Πατρός και ο λόγος είναι διότι θα μπορέσουν να απολυτρώσουν τον εαυτό τους από την αμαρτία, την φθορά και τελευταία από τον θάνατο. Με φυσική συνέπεια να φέρουν τον ουρανό Θεό μέσα τους ώστε να βασιλεύουν μετ αυτού του Θεού και τώρα και πάντα και εις τους αιώνες των αιώνων, νικώντας δια των ρημάτων του λόγου του Θεού όλα εκείνα τα φθοροποιά στοιχεία της αμαρτίας που τους οδηγούν σε αδιέξοδο.
Εύχομαι, όλα τα παιδιά που ανήκουν ουσιαστικά στην Φωνή Θεού να εννοήσουν τα ρήματα της διδασκαλίας του Θεού και τον ρόλο της παρουσίας του Χριστού στον κόσμο. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχοι 29 30
«29 Και ενώ οι όχλοι συνηθροίζοντο, ήρχισε να λέγη, Η γενεά αύτη είναι πονηρά σημείον ζητεί και σημείον δεν θέλει δοθή εις αυτήν, ειμή το σημείον Ιωνά του προφήτου.
30 Διότι καθώς ο Ιωνάς έγεινε σημείον εις τους Νινευϊτας, ούτω θέλει είσθαι και ο Υιός του ανθρώπου εις την γενεάν ταύτην».
Απάντηση
Τα σημεία (θαύματα) είναι πυροτεχνήματα τα οποία ενθουσιάζουν εκείνη την ώρα όμως δεν αναγεννούν, δεν σώζουν απλώς φέρνουν φόβο και σκιώδη πίστη. Όποιος θέλει ή απαιτεί σημεία (θαύματα) το μόνο που θα δει στο τέλος είναι το σημείο της φθοράς και του θανάτου που αργά ή γρήγορα θα τον καταβάλλει. Όσοι όμως εννοούν την διδασκαλία του Χριστού και αγωνίζονται να την εντάξουν στην ζωή τους θα δουν το μεγαλύτερο θαύμα που είναι ο Θεός μέσα τους, ο οποίος θα τους κατευθύνει στην οδό της αφθάρτου και αθανάτου ζωής, στην οδό της μακαρίας εν Χριστώ ζωής. Αυτό το θαύμα να ζητάμε να δούμε. Ο τρόπος να το δούμε είναι η μελέτη, η κατανόηση των ρημάτων του αγίου ευαγγελίου, η μετάνοια, η αναγέννηση, η εξέλιξη συν Θεό πάνω στην διδασκαλία του Κυρίου μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχοι 31 32
«31 Η βασίλισσα του νότου θέλει σηκωθή εν τη κρίσει μετά των ανθρώπων της γενεάς ταύτης και θέλει κατακρίνει αυτούς διότι ήλθεν εκ των περάτων της γης δια να ακούση την σοφίαν του Σολομώντος και ιδού, πλειότερον του Σολομώντος είναι εδώ.
32 Οι άνδρες της Νινευή θέλουσιν αναστηθή εν τη κρίσει μετά της γενεάς ταύτης και θέλουσι κατακρίνει αυτήν διότι μετενόησαν εις το κήρυγμα του Ιωνά και ιδού πλειότερον του Ιωνά είναι εδώ».
Απάντηση
Η βασίλισσα του νότου ήταν μια γυναίκα η οποία άκουσε για την σοφία του Σολομώντα και ταξίδεψε χρόνια για να πάει να τον συναντήσει.
Είναι πολλοί σήμερα που εννοούν τον Χριστό και την διδασκαλία του και την αποστρέφονται με μικρότητες διότι ζητούν να εξασφαλίσουν μέσα από το σύστημα του κόσμου χαρά, ζωή, ευημερία με ανούσια όμως πράγματα που παρέχει ο κόσμος αυτός όπως χρήματα, περιουσίες, σπουδές κ.τ.λ. (η ζωή δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων).
Η βασίλισσα λοιπόν αυτή λόγω του ζήλου της να πάει να δει και να ακούσει την σοφία του Σολομώντα στην κρίση θα φωνάζει, δεν ντρέπεστε λίγο που γνωρίσατε τον Χριστό, τον Θεό και παραμείνατε αδιάφοροι και αμετανόητοι στη διδασκαλία του Χριστού. Η οποία διδασκαλία σε οδηγεί να νικήσεις την φυσική φθορά και τον φυσικό θάνατο. Θα γελάει η βασίλισσα αυτή και πολλοί άλλοι με τα χάλια μας, μη γένοιτο! Το ίδιο θα συμβεί και με τους ανθρώπους της Νινευή οι οποίοι μετενόησαν στο κήρυγμα του Ιωνά, θα γελούν και αυτοί. Προσοχή λοιπόν! Αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 33
«Ουδείς δε λύχνον ανάψας θέτει εις τόπον απόκρυφον, ουδέ υπό τον μόδιον, αλλ' επί τον λυχνοστάτην, δια να βλέπωσι το φως οι εισερχόμενοι».
Απάντηση
Ο λύχνος είναι ο Χριστός και η διδασκαλία του. Σε όποιον μπει ο Χριστός και η διδασκαλία του τότε αυτός ο άνθρωπος γίνεται Θεός, γίνεται λύχνος. Ο οποίος λύχνος φέγγει εις την ζωή των συνανθρώπων του δια του Χριστού που ζει και κινείται μέσα του, ώστε ο κόσμος δια του λύχνου (απεσταλμένου) να φωτίζεται και να κατευθύνεται στην οδό της αφθάρτου και αιωνίου ζωής. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 34
«Ο λύχνος του σώματος είναι ο οφθαλμός όταν λοιπόν ο οφθαλμός σου ήναι καθαρός και όλον το σώμά σου είναι φωτεινόν αλλ' όταν ήναι πονηρός και το σώμά σου είναι σκοτεινόν».
Απάντηση
Ο οφθαλμός του σώματος είναι το μέλος αυτού δια του οποίου θέαται, βλέπει τον εξωτερικό κόσμο, την φύση και τα εν αυτής αντικείμενα και τα εισαγάγει εις τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Ο οφθαλμός εισάγει, ο εγκέφαλος βλέπει, το πνεύμα που υπάρχει και ενεργεί στον εγκέφαλο επεξεργάζεται τις εικόνες. Εάν κατοικεί ο διάβολος στον εγκέφαλο, πονηρό πνεύμα τότε όλα ενεργούν πονηρά μέσα μας και γύρω μας, εάν όμως μέσα στον εγκέφαλό μας κατοικεί το πνεύμα του Θεού τότε η βασιλεία του Θεού και η ανεκλάλητη χαρά πλημμυρίζουν την ζωή μας. Ο λόγος είναι διότι κατά το πνεύμα του Θεού τα πάντα συνεργούν στο αγαθό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 35
«Πρόσεχε λοιπόν μήποτε το φως το εν σοι ήναι σκότος».
Απάντηση
Φως είναι και μια δοκιμασία και μια αντιξοότητα η οποία χωρίς Θεό γίνεται σκοτάδι που μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Όταν όμως είναι μέσα μας ο Χριστός και η διδασκαλία του τότε το φως, δοκιμασία είναι και παραμένει πάντα φως.
Κεφ. ια΄ στίχος 36
«Εάν λοιπόν όλον το σώμα σου ήναι φωτεινόν, μη έχον τι μέρος σκοτεινόν, θέλει είσθαι φωτεινόν όλον, καθώς όταν ο λύχνος σε φωτίζη δια της λάμψεως».
Απάντηση
Όταν ο Χριστός κυριεύσει όλο μας το είναι τότε και το πνεύμα αλλά και το σώμα είναι πάντα φωτεινό δια του Χριστού. Ο Χριστός ήτο ωραίος στο πνεύμα και στο σώμα. Αυτή είναι η μέλλουσα δόξα, η δόξα του Χριστού, πνεύμα υγιές σώμα υγιές. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 39
«Και ο Κύριος είπε προς αυτόν, Τώρα σεις οι Φαρισαίοι το έξωθεν του ποτηρίου και του πινακίου καθαρίζετε το δε εσωτερικόν σας γέμει αρπαγής και πονηρίας».
Απάντηση
Είναι πολλοί χριστιανοί οι οποίοι φροντίζουν να κάνουν τα τυπικά του δόγματός τους νομίζοντας ότι έτσι θα είναι καθαροί και ευάρεστοι στον Θεό ενώ το πνεύμα τους, τα έργα τους και η καρδιά τους είναι μακριά από το ουσιώδες θέλημα του Θεού.
Το έσωθεν το οποίο πρέπει να είναι καθαρό είναι το πνεύμα μας, το οποίο πρέπει να είναι του Χριστού. Το γνώθις εαυτόν, ο καθαρισμός, η μελέτη του αγίου ευαγγελίου, η αδιάλειπτη προσευχή εξασφαλίζουν τον αγιασμό και τον καθαρισμό του εσωτερικού μας κόσμου με φυσική συνέπεια και το έξωθεν (σώμα, έργα, τύπος) να είναι του Αγίου Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 41
«Πλήν δότε ελεημοσύνην τα υπάρχοντα υμών και ιδού, τα πάντα είναι καθαρά εις εσάς».
Απάντηση
Η υλική ελεημοσύνη είναι ένα στοιχείο αγάπης, είναι στοιχείο του Θεού και όταν δίδεται φέρνει ανάπαυση και χαρά.
Ας γνωρίζουμε ότι ο ελεών υλικά πτωχό, ελεεί Θεό. Η υλική ελεημοσύνη φανερώνει αναγεννημένο άνθρωπο, ο οποίος κάνει έργο το θέλημα του Θεού στην ζωή του.
Είναι πολλοί αυτοί που έχουν διαθέσει ώρες ολόκληρες να μιλούν για το Χριστό όμως να μην ποιούν το θέλημά του και να μην μπορούν να δώσουν ούτε ένα ευρώ. Δεν μπορούν να δώσουν ούτε καν σε αυτούς που τους ευεργέτησαν πόσο μάλλον σε ανθρώπους που δεν μπορούν να τους το ανταποδώσουν. Η ελεημοσύνη είναι υλική και ηθική συμπαράσταση προς τους φτωχούς και γενικότερα στους έχοντες ανάγκη. Οτιδήποτε δίνεται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη υλικής βοήθειας εκδηλώνει αγάπη ανυπόκριτη.
Υπάρχει μια άλλη ελεημοσύνη η οποία είναι πνευματική και αποσκοπεί στην απολύτρωση του ανθρωπίνου γένους. Αυτή γίνεται από άνθρωπο που αφιερώνεται χρόνια στην μελέτη του λόγου του Θεού και στην αδιάλειπτη προσευχή. Τα αποτελέσματα της αφιέρωσης αυτής είναι να δοθούν στον καλοπροαίρετο πιστό πνευματικές ομιλίες, πνευματικές ερωτοαπαντήσεις και πνευματικά μυστήρια τα οποία δίδονται στους καλούς έχοντας πνεύμα Θεού, ώστε να απολυτρώσουν δια της μελέτης των αποκεκρυμμένων μυστηρίων ψυχή και σώμα. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 42
«Αλλ' ουαί εις εσάς τους Φαρισαίους, διότι αποδεκατίζετε το ηδύοσμον και το πήγανον και πάν λάχανον και παραβλέπετε την κρίσιν και την αγάπην του Θεού. Ταύτα έπρεπε να κάμητα και εκείνα να μη αφήσητε».
Απάντηση
Είναι πολλοί που ανήκουν σε διάφορα χριστιανικά δόγματα οι οποίοι αποδεκατίζουν, προσέχουν πολύ τα τυπικά του νόμου και δεν έχουν καμία σχέση με την αγάπη, με το έλεος, με την κρίση, με την ουσία. Σίγουρα αυτοί θα βρουν τα ουαί του Κυρίου μπροστά τους διότι με την εξουσία που κατέχουν εμποδίζουν το θέλημα του Θεού. Μη γένοιτο εις εμάς.
Κεφ. ια΄ στίχος 43
«Ουαί εις εσάς τους Φαρισαίους, διότι αγαπάτε την πρωτοκαθεδρίαν εν ταις συναγωγαίς και τους ασπασμούς εν ταις αγοραίς».
Απάντηση
Οι ασπασμοί, οι εξουσίες, οι πρωτοκαθεδρίες καταργούνται στην Φωνή Θεού. Όλοι είμεθα εργάτες της αληθείας, όλοι είμεθα υπηρέτες του Θεού και του συνανθρώπου μας. Όποιος θέλει να κάνει τον αρχηγό στην Φωνή Θεού ας φύγει διότι βάζει από μόνος του την κεφαλή του λόγω του εγωισμού επί πίνακι και αργά ή γρήγορα θα την χάσει. Αρχηγός στην Φωνή Θεού είναι ο Χριστός, εμείς όλοι είμεθα αδελφοί (σεις πάντες αδελφοί εστε), λόγος Θεού, εντολή Χριστού, πάνω σε αυτή την εντολή η οποία εξασφαλίζει ταπείνωση θα βαδίσουμε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 44
«Ουαί εις εσάς, γραμματείς και φαρισαίοι, υποκριταί, διότι είσθε ως τα μνημεία τα οποία δεν φαίνονται και οι άνθρωποι οι περιπατούντες επάνω δεν γνωρίζουσιν».
Απάντηση
Προσοχή διότι τα μνημεία από έξω λάμπουν και από μέσα βρίσκονται σε αποσύνθεση. Το ψέμα, ο εγωισμός, τα συμφέροντα, οι πονηρίες και γενικότερα η αμαρτία μέσα μας είναι αυτή που δημιουργεί τα μνημεία. Προσοχή! Η υποκρισία δημιουργεί την κατάσταση αυτή.
Υποκριτής είναι αυτός που η συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια που κάνει ώστε να μην εμφανίσει τον πραγματικό του εαυτό και να παρουσιάσει μια ψεύτικη εικόνα για τις ιδέες, για τα συναισθήματά του και για τις προθέσεις του. Με λίγα λόγια ηθοποιός, ο οποίος ενσαρκώνει έναν ρόλο που ποτέ δεν είχε. Προσοχή! Μάλιστα μερικοί υποδύονται τόσο καλά αυτόν τον ρόλο που πολλοί ζουν μαζί τους πολλά χρόνια χωρίς να καταλάβουν τίποτε. Ο Θεός να μας φυλάει. Αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 46
«Ο δε είπε, Και εις εσάς τους νομικούς ουαί, διότι φορτίζετε τους ανθρώπους φορτία δυσβάστακτα και σεις με ένα των δακτύλων σας δεν εγγίζετε τα φορτία».
Απάντηση
Πράγματι, πόσοι νόμοι υπάρχουν. Έζησα λόγω της δουλείας μου κοντά σε ανθρώπους οι οποίοι τόνιζαν τον νόμο και είχαν εξουσία να τον εφαρμόζουν όπου ήθελαν. Οι ίδιοι όταν ήθελαν λόγω συμφερόντων να κερδίσουν την εύνοια κάποιου ανθρώπου παρέβαιναν τον νόμο. Δυστυχώς είναι πολύ λυπηρό το γεγονός αυτό και δυστυχώς σήμερα όλος ο κόσμος είναι έτσι. Μακάρι το έλεος να ισχύσει για όλους τους ανθρώπους μια ημέρα. Αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχοι 47 48
«47 Ουαί εις εσάς, διότι οικοδομείτε τα μνημεία των προφητών, οι δε πατέρες σας εφόνευσαν αυτούς.
48 ’ρα μαρτυρείτε και συμφωνείτε εις τα έργα των πατέρων σας διότι αυτοί μεν εφόνευσαν αυτούς, σεις δε οικοδομείτε τα μνημεία αυτών».
Απάντηση
Εδώ είναι να γελάς διότι αυτό συμβαίνει κατά κόρον.
Κεφ. ια΄ στίχοι 49 51
«49 Δια τούτο και η σοφία του Θεού είπε, Θέλω αποστείλει εις αυτούς προφήτας και αποστόλους και εξ αυτών θέλουσι φονεύσει και εκδιώξει.
50 Δια να εκζητηθή το αίμα πάντων των προφητών, το εκχυνόμενον από της αρχής του κόσμου, από της γενεάς ταύτης,
51 από του αίματος του ’βελ, έως του αίματος Ζαχαρίου του φονευθέντος μεταξύ του θυσιαστηρίου και του ναού, ναι σας λέγω, θέλει εκζητηθή από της γενεάς ταύτης».
Απάντηση
Η σοφία του Θεού επιτρέπει αυτή την κατάσταση, ώστε να γίνουν αναπολόγητοι την ημέρα της κρίσεως όλοι όσοι το παίζουν θεοσεβούμενοι. Αμήν.
Κεφ. ια΄ στίχος 52
«Ουαί εις εσάς τους νομικούς, διότι αφηρέσατε το κλειδίον της γνώσεως σεις δεν εισήλθετε και τους εισερχομένους εμποδίσατε».
Απάντηση
Είναι πολλοί σήμερα οι οποίοι επιδιώκουν να μάθουν τον νόμο του Θεού και τον νόμο των ανθρώπων. Όταν τον μαθαίνουν όμως λόγω των συμφερόντων τους τον αποστρέφονται. Ως κάτοχοι και γνώστες του νόμου τον χειρίζονται πονηρά και υποκριτικά και μάλιστα όταν ερωτηθούν για αυτόν φανερώνουν άλλον νόμο ο οποίος εξυπηρετεί το εγώ τους. Σήμερα ευτυχώς διοικούμαστε από δημοκρατικές εξουσίες και νόμους. Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να πάρουμε τον νόμο του Θεού στα χέρια μας, να τον μελετήσουμε, να τον εννοήσουμε και να τον εντάξουμε στην ζωή μας.
Σε πολλούς υποκριτές του νόμου που διέπονται από συμφέροντα δεν θα αρέσει η πρωτοβουλία αυτή, διότι διαμέσου μας θα φανερώνεται η αλήθεια με φυσική συνέπεια να προβούν σε πολυποίκιλα κατηγορώ. Εμάς όμως αυτό δεν θα μας ενδιαφέρει, ίσα ίσα θα σηκώσουμε το ανάστημά μας και θα προχωρήσουμε μπροστά. Μακάριοι είσθε, όταν σας ονειδίσωσι και διώξωσι και είπωσιν εναντίον σας πάντα κακόν λόγον ψευδόμενοι, ένεκεν εμού. Χαίρετε και αγαλλιάσθε, διότι ο μισθός σας είναι πολύς εν τοις ουρανοίς. Μόνο έτσι το θέλημα του Θεού, η σοφία αυτού και η αγάπη αυτού θα κατακλύσει την ζωή μας με άπειρες ευλογίες. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν. Θάρρος, ο τολμών νικά!
Κεφ. ια΄ στίχοι 53 54
«53 Ενώ δε αυτός έλεγε ταύτα προς αυτούς, ήρχισαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι να διεγείρωσιν αυτόν σφόδρα και να βιάζωσιν αυτόν να ομιλήση, ερωτώντες περί πολλών,
54 ενεδρεύοντες αυτόν και ζητούντες να αρπάσωσί τι από του στόματος αυτού, δια να κατηγορήσωσιν αυτόν».
Απάντηση
Σήμερα υπάρχουν πολλοί που ενεδρεύουν. Χρειάζεται να κινούμεθα ως οι όφεις και ως οι περιστερές διότι το ποτάμι της αμαρτίας, του φανατισμού, του εγωισμού σε συνθλίβει όταν βρεθείς μπροστά του και δεν έχεις τις απαιτούμενες ρίζες ώστε να μην φοβηθείς ή παρασυρθείς. Χρειάζεται προσοχή! Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ιβ΄
Κεφ. ιβ΄ στίχος 1
«Εν τω μεταξύ αφού συνηθροίσθησαν αι μυριάδες του όχλου, ώστε κατεπάτουν αλλήλους, ήρχισε να λέγη προς τους μαθητάς αυτού, Πρώτον προσέχετε εις εαυτούς από της ζύμης των Φαρισαίων, ήτις είναι υπόκρισις».
Απάντηση
Η ζύμη των Φαρισαίων είναι λόγια χωρίς έργα, τύποι χωρίς ουσία, αγάπη χωρίς αγάπη, καθώς εξουσίες εγωιστικές και έργα αγάπης για το θεαθήναι των ανθρώπων και όχι για την δόξα του Θεού. Η ζύμη των Φαρισαίων καταργεί την βασιλεία του Θεού στην γη και την μεταφέρει στον ουρανό. Με λίγα λόγια η ζύμη των Φαρισαίων είναι λόγια θρησκόληπτα τα οποία καταργούν την ουσία του Θεού, καταργούν την ίδρυση της βασιλείας αυτού όπως στον ουρανό και στη γη, καταργούν την άφθαρτη αθάνατη ζωή. Εν συντομία καταργούν την έννοια της σταυρικής θυσίας του Θεού μετατρέποντας αυτή σε θρησκευτικό τύπο, απορροφώντας όλους εκείνους οι οποίοι διακατέχονται από άγνοια του λόγου, του θελήματος του Θεού. Προσοχή λοιπόν στην ζύμη διότι όταν την τρως σιγά σιγά σε οδηγεί σε αδιέξοδο το οποίο σε γεμίζει με πρόωρη φθορά, ανούσια γνώση και επώδυνο θάνατο.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 3
«Όθεν όσα είπετε εν τω σκότει, εν τω φωτί θέλουσιν ακουσθή και ότι ελαλήσατε προς το ωτίον εν τοίς ταμείοις, θέλει κηρυχθή επί των δωμάτων».
Απάντηση
Όλα μια μέρα θα είναι γυμνά και τετραχηλισμένα ενώπιον Θεού και ανθρώπου. Η κρυφή ζωή μας είναι αυτή η οποία θα φανερωθεί μια μέρα. Αν είναι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού η δόξα θα είναι άπειρη. Αν είναι όμως έξω από το θέλημα του Θεού θα γίνει αιτία δυστυχώς για την ολέθρια απώλειά μας. Χρειάζεται να μελετούμε και να προσευχόμαστε ώστε η ζωή μας να είναι άγια. Ο συνεχής αγώνας δημιουργεί συνήθεια αγιασμού και νου Χριστού, ώστε δια της αγαθής συνήθειας και δια του νου του Χριστού να εξασφαλίσουμε την δόξα του Θεού αιώνια. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 4
«Λέγω δε προς εσάς τους φίλους μου, Μη φοβηθήτε από των αποκτεινόντων το σώμα και μετά ταύτα μη δυναμένων περισσότερόν τι να πράξωσι».
Απάντηση
Φίλοι του Θεού, του Χριστού είναι αυτοί οι οποίοι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δοξάζουν τον Θεό και εργάζονται χωρίς γογγυσμό ή χωρίς γιατί στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν στο να κάνουν το θέλημα του Θεού, η οποία εργασία γίνεται για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου.
Οι φίλοι του Χριστού δεν θα διστάσουν να δοξάσουν τον Θεό και με θυσία αν χρειαστεί, ο λόγος που δεν θα διστάσουν, δεν θα φοβηθούν είναι η μεγάλη αγάπη τους στον Θεό. Μάλιστα τα έργα αγάπης τα οποία θα παρουσιάζουν για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου θα τους βγάλουν στον ουρανό.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 5
«Θέλω δε σας δείξει ποίον να φοβηθήτε, Φοβήθητε εκείνον όστις αφού αποκτείνη, έχει εξουσίαν να ρίψη εις την γέενναν ναι, σας λέγω, τούτον φοβήθητε».
Απάντηση
Εννοεί να φοβόμαστε τον διάβολο ο οποίος είναι ο καλύτερος έμπορος και είναι ο μόνος που παίρνει μια τέτοια εξουσία. Το δικαίωμα το δίνουμε εμείς. Αυτός με καταιγισμό ψεμάτων εργάζεται μέρα και νύχτα με χίλια δυο τεχνάσματα να αγοράσεις την πραμάτεια του, την αμαρτία. Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι για να σε εκθέσει ενώπιον Θεού, ενώπιον ανθρώπων και ενώπιον αγγέλων του Θεού κατά την ημέρα της κρίσεως. Μετέπειτα θέλει να δύναται λόγω της αμαρτίας να διεκδικεί και το σώμα αλλά και την ψυχή. Προσοχή λοιπόν, όχι συζήτηση, όχι διάλογο, όχι παραχώρηση στον διάβολο και στα έργα που σε παροτρύνει να εντάξεις στην ζωή σου. Στην αρχή ένας άνθρωπος δεν καταλαβαίνει τα τεχνάσματά του και τον τρόπο που ενεργεί στον άνθρωπο, όμως μετά καταλαβαίνει ότι είναι του διαβόλου διότι γίνεται συνήθεια η αμαρτία και πάθος. Έτσι, δια της αμαρτίας εξουσιάζει τον άνθρωπο σε όλον τον επί της γης βίο του και μετέπειτα μετά τον θάνατό του στο πνεύμα. Κύριε ελέησέ μας και φρούρησέ μας ώστε να φτάσουμε στο ποθούμενο που είναι δια της ζώσης πίστεως εις εσένα και δια της ανυπόκριτης αγάπης να σώσουμε ψυχή και σώμα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχοι 6 7
«6 Δεν πωλούνται πέντε στρουθία δια δύο ασσάρια; και εν εξ αυτών δεν είναι λελησμονημένον ενώπιον του Θεού
7 αλλά και αι τρίχες της κεφαλής υμών είναι πάσαι ηριθμημέναι. Μη φοβείσθε λοιπόν από πολλών στρουθίων διαφέρετε».
Απάντηση
Όσοι νιώθουν ότι είναι λησμονημένοι και νιώθουν ότι δεν έχουν ευλογία στην ζωή τους θα πρέπει να τείνουν στα εξής:
1) Να πάψουν να κάνουν τους έξυπνους.
2) Να πάρουν το ευαγγέλιο του Χριστού ανά χείρας.
3) Να προσκολληθούν στην Φωνή Θεού.
4) Να μελετούν το ευαγγέλιο του Θεού.
5) Να προσεύχονται εν τω κρυπτώ και να ζητούν το μέγα έλεος του Θεού να επισκιάσει την ζωή τους.
6) Να ξεχάσουν ότι θεωρούσαν ως σαν θέλημα του Θεού μέχρι χτες το οποίο παρέλαβαν από το σύστημα των ανθρώπων.
7) Να μετανοήσουν ειλικρινά παρουσιάζοντας ουσιαστική αγάπη στον Θεό και στον άνθρωπο.
8) Να αναγεννηθούν συν Θεό ώστε να ενεργούν σαν Θεοί.
9) Να ομολογήσουν Χριστό όπου καταλαβαίνουν ότι θα εισακουστούν, ξεκινώντας με το κήρυγμα της αγάπης και της ζωής το οποίο σου εξασφαλίζει χαρά και άπειρη ευλογία. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχοι 8 9
«8 Σας λέγω δε, Πας όστις με ομολογήση έμπροσθεν των ανθρώπων και ο Υιός του ανθρώπου θέλει ομολογήσει αυτόν έμπροσθεν των αγγέλων του Θεού.
9 Όστις δε με αρνηθή ενώπιον των ανθρώπων και ο Υιός του ανθρώπου θέλει αρνηθή αυτόν ενώπιον των αγγέλων του Θεού».
Απάντηση
Αν καθυστερεί να ιδρυθεί η βασιλεία είναι διότι πολλοί άνθρωποι που ακολούθησαν τον Θεό έλαβαν πολλές εξουσίες και ευλογίες, όταν όμως χρειάστηκε να ομολογήσουν τα πιστεύω τους σε αρχές και εξουσίες του παρόντος κόσμου ντράπηκαν και φοβήθηκαν μήπως γίνουν αποσυνάγωγοι, έτσι τα έχασαν όλα.
Η Φωνή Θεού με την δύναμη του Θεού το πήρε απόφαση να εργαστεί ώστε να ιδρυθεί η βασιλεία του Θεού όπως στον ουρανό και στην γη αδιαφορώντας για το αν θα την παρεξηγήσουν. Μακάριοι είσθε, όταν σας ονειδίσωσι και διώξωσι ένεκεν εμού και του ευαγγελίου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Όσοι ντρέπονται να ομολογήσουν Θεό και απεσταλμένο δεν μπορούν να εισέλθουν στην βασιλεία του Θεού. Η ντροπή κρύβει εγωισμό και συμφέροντα. ’ρα, με αυτά τα δαιμόνια Θεό δεν βλέπεις. Μη γένοιτο!
Κεφ. ιβ΄ στίχος 10
«Και πας όστις θέλει ειπεί λόγον κατά του Υιού του ανθρώπου, θέλει συγχωρηθή εις αυτόν όστις όμως βλασφημήση κατά του Αγίου Πνεύματος, εις αυτόν δεν θέλει συγχωρηθή».
Απάντηση
Ο Πατέρας είναι η σιωπή και δίδει το έργο της δημιουργίας, ο Υιός είναι ο λόγος παραλαμβάνει το σχέδιο και το δίνει στον Παράκλητο (’γιο Πνεύμα), το ’γιο Πνεύμα είναι ο εργολάβος της θεότητας. Είναι αυτό που θα εργαστεί ώστε να ιδρυθεί η βασιλεία του Θεού μέσα μας και γύρω μας. Φανταστείτε πόσοι άνθρωποι άγιοι αιώνες τώρα περιμένουν την εργασία αυτή του Αγίου Πνεύματος, ώστε να λυτρωθούν ψυχή και σώματι με φυσική συνέπεια να επανέλθουν όλοι οι άγιοι στην ζωή, στην βασιλεία του Θεού με νέα σώματα, με νέα ζωή. Ο λόγος που δεν έχουν συγχώρεση όσοι κατηγορήσουν τον Παράκλητο είναι διότι αυτός θα ιδρύσει την βασιλεία με ότι συνέπειες συνεπάγεται αυτό. Όταν λοιπόν κάποιος βλασθημήσει τον εργολάβο, το Πνεύμα το ’γιο δεν θα σωθεί. Ο λόγος διότι δεν εννόησε τον Θεό και το πλήρωμα της αγίας σοφίας που τον διέπει καθώς και τον τρόπο που ενεργεί. Αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχοι 11 12
«11 Όταν δε σας φέρωσιν εις τας συναγωγάς και τας αρχάς και τας εξουσίας, μη μεριμνάτε πως, ή τι να απολογηθήτε, ή τι να είπητε.
12 Διότι το ’γιον Πνεύμα θέλει σας διδάξει εν αυτή τη ώρα τι πρέπει να είπητε».
Απάντηση
Να πούμε την αλήθεια όταν καλεστούμε από την εξουσία, από τις αρχές του κόσμου. Το τι θα πούμε δεν χρειάζεται να σκεφτούμε. Μόνο την αλήθεια να πούμε και να είμεθα σίγουροι ότι ο Θεός θα φροντίσει δια Πνεύματος Αγίου ώστε κανείς να μην μπορεί να αντιλογήσει στην σοφία την οποία θα εναποθέσει ο Κύριος επί των χειλέων μας. Καμιά φορά η αλήθεια φαίνεται ότι είναι κατηγορώ όμως δεν είναι κατηγορώ είναι αλήθεια.
Ο άνθρωπος του Θεού πρέπει να λέει την αλήθεια. Αν η αλήθεια προσβάλει κάποιον αυτό δεν είναι στις προθέσεις του ανθρώπου του Θεού, απλώς η αλήθεια για όποιον έχει καλή προαίρεση γίνεται δόξα Θεού ενώ για όποιον έχει κακή προαίρεση γίνεται κατηγορώ. Αγάπη λοιπόν και αλήθεια να έχουμε και ο Θεός θα είναι μεθ ημών. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 14
«Ο δε είπε προς αυτόν, ’νθρωπε, τις με κατέστησε δικαστήν ή μεριστήν εφ' υμάς;».
Απάντηση
Πολλές φορές ήρθα στην θέση αυτή από ανθρώπους που δεν τους ενδιέφερε ο Θεός αλλά το άτομό τους και οι προσωπικές φιλοδοξίες τους, όμως ο Θεός με φώτισε να μην έχω γνώμη όταν ερωτάμε για υλικά θέματα που φέρνουν διαμάχη από κοσμικούς ανθρώπους. Αν είναι πνευματικό μου όμως παιδί υποχρεούμαι να του πω τα εξής, εις τον ζητούντα παρά σου, δίδε και από του αφαιρούντος τα σα, μη απαίτει. Δεν μας ενδιαφέρει η απλή φιλία ώστε να κερδίσουμε κάποιον με το να του κάνουμε το χατίρι, σίγουρα μας ενδιαφέρει η καλή γειτονία όμως εμάς μας ενδιαφέρει πιο πολύ η σωτηρία του συνανθρώπου φίλου ή εχθρού. Εκείνο ακόμη που θα μας ενδιαφέρει εμάς είναι να μην χάσουμε τον Θεό και όχι κάποιον συνάνθρωπο που αποσκοπεί σε δόλιους σκοπούς.
Ο Κύριος τόνισε και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει, και πας όστις αφήκεν οικίας ή αδελφούς ή αδελφάς ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή τέκνα ή αγρούς, ένεκεν του ονόματός μου, εκατονταπλάσια θέλει λάβει και ζωήν αιώνιον θέλει κληρονομήσει. Όποιος θέλει να ακολουθήσει τον Θεό ας αφήσει τις μοιρασιές και ας προβεί στο να κάνει το θέλημά του. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 15
«Και είπε προς αυτούς, Προσέχετε και φυλάττεσθε από της πλεονεξίας διότι εάν τις έχη περισσά, η ζωή αυτού δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων αυτού».
Απάντηση
Είναι μεγαλείο η απάντηση του Κυρίου. Όλη την ζωή τους οι άνθρωποι δυστυχώς ασχολούνται με το να επενδύουν στην ύλη και αυτό τους απορροφά τόσο πολύ που δεν σκέφτονται Θεό, θέλημα αυτού, προορισμό ανθρώπου κ.τ.λ.
Είναι να λυπάσαι πάντως τους ανθρώπους εκείνους που καταβάλλονται από αυτό το δαιμόνιο. Όσοι έχουν προορισμό σωτηρίας ας ενθυμηθούν πρώτον, την συμβουλή του Χριστού ότι η ζωή δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων. Δεύτερον, την παραβολή του άφρονα. Τρίτον, τα λόγια του σοφού Σολομώντα, ο πρώτος φτιάχνει ύλη γύρω του, ο δεύτερος αυξάνει την ύλη και ο τρίτος τα πουλάει και τα τρώει και ο λόγος διότι δεν έφτιαξε τίποτε. Προσοχή, πολύ προσοχή με την ύλη διότι είναι παγίδα πρώτον στο να χάνεις τον χρόνο σου και δεύτερον το να σε απορροφά με τις μέριμνες. Αυτό συνεπάγεται πολλαπλάσια της συνηθισμένης φθοράς με φυσική συνέπεια να έρχεται ο πρόωρος θάνατος. Τα τέκνα του Θεού ας ενθυμούνται τα εξής: πρώτον, εμβλέψατε εις τα πετεινά του ουρανού, ότι δεν σπείρουσιν, ουδέ θερίζουσιν και ο Πατήρ σας ο ουράνιος τρέφει αυτά. Δεύτερον, δος εις ημάς τον άρτον ημών τον επιούσιον. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν. Μακάριοι αυτοί που μεριμνούν για το θέλημα του Θεού.
Κεφ. ιβ΄ στίχοι 16 21
«16 Είπε δε προς αυτούς παραβολήν, λέγων, Ανθρώπου τινός πλουσίου ευτύχησον τα χωράφια
17 και διελογίζετο εν εαυτώ, λέγων, Τι να κάμω; διότι δεν έχω που να συνάξω τους καρπούς μου.
18 Και είπε, Τούτο θέλω κάμει θέλω χαλάσει τας αποθήκας μου και θέλω οικοδομήσει μεγαλητέρας και συνάξει εκεί πάντα τα γεννήματά μου και τα αγαθά μου
19 και θέλω ειπεί προς την ψυχήν μου, Ψυχή, έχεις πολλά αγαθά εναποτεταμιευμένα δι' έτη πολλά αναπαύου, φάγε, πίε, ευφραίνου.
20 Είπε δε προς αυτόν ο Θεός, ’φρον, ταύτην την νύκτα την ψυχήν σου απαιτούσιν από σού όσα δε ητοίμασας, τινος θέλουσιν είσθαι;
21 Ούτω θέλει είσθε όστις θησαυρίζει εις εαυτόν και δεν πλουτεί εις Θεόν».
Απάντηση
Όπως το λέει!
Κεφ. ιβ΄ στίχοι 22 23
«22 Είπε δε προς τους μαθητάς αυτού, Δια τούτο λέγω προς εσάς, Μη μεριμνάτε δια την ζωήν σας, τι να φάγητε μηδέ δια το σώμα, τι να ενδυθήτε.
23 Η ζωή είναι τιμιώτερον της τροφής και το σώμα του ενδύματος».
Απάντηση
Να μεριμνάμε να κάνουμε το σχέδιο του Θεού με ότι συνεπάγεται (θυσία) ώστε να αποκτήσουμε αγάπη, ταπείνωση, σοφία, πίστη ζώσα, καρπούς, χαρίσματα, σημεία. Αυτά θα μας βγάλουν στον ουρανό και αυτά θα μας δώσουν εκατονταπλάσια πνευματικά και υλικά αγαθά. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Μάλιστα όποιος απολέσει την ζωή του αυτός θα την πάρει δια της ζώσης πίστεως και δια του επενδύτη πολλαπλάσια, αιώνια ζωή, ευλογημένη ζωή, μετά του Θεού ζωή. Αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχοι 24 30
«24 Παρατηρήσατε τους κόρακας, ότι δεν σπείρουσιν, ουδέ θερίζουσιν οίτινες δεν έχουσι ταμείον, ουδέ αποθήκην και ο Θεός τρέφει αυτούς πόσο μάλλον σεις διαφέρετε των πτηνών;
25 Και τις εξ υμών μεριμνών δύναται να προσθέση εις το ανάστημα αυτού μιαν πήχυν
26 Εάν λοιπόν ουδέ το ελάχιστον δύνασθε, τι μεριμνάτε περί των λοιπών;
27 Παρατηρήσατε τα κρίνα, πως αυξάνουσι δεν κοπιάζουσιν, ουδέ κλώθουσι σας λέγω όμως, ουδέ ο Σολομών εν πάση τη δόξη αυτού ενεδύθη ως εν τούτων.
28 Αλλ' εάν τον χόρτον, όστις σήμερον είναι εν τω αγρώ και αύριον ρίπτεται εις κλίβανον, ο Θεός ενδύη ούτω, πόσω μάλλον εσας, ολιγόπιστοι;
29 Και σεις μη ζητείτε τι να φάγητε, ή τι να πίητε και μη ήσθε μετέωροι.
30 Διότι ταύτα πάντα ζητούσι τα έθνη του κόσμου υμών δε ο Πατήρ εξεύρει ότι έχετε χρείαν τούτον».
Απάντηση
Η υπερβολική υλική μέριμνα μας καθιστά από Υιούς Θεού, από ανθρώπους χειρότερους των κοράκων, χειρότερους των κρίνων και χειρότερων των εθνών. Μια προσοχή και μια λογική Θεού χρειάζεται.
Αφού άνθρωπε δεν γνωρίζεις το αν θα ξημερώσεις, τι αγωνιάς; Τι μεριμνάς τόσο πολύ; Τι θα σου χρειαστούν τα πολλά χρήματα αφού ο Χριστός είπε ότι η ζωή δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων; Προσοχή λοιπόν ώστε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας προς σωτηρία ψυχής και σώματος.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 31
«Πλην ζητείτε την βασιλείαν του Θεού και ταύτα πάντα θέλουσι σας προστεθή».
Απάντηση
Να ζητάμε και να εργαζόμαστε για την βασιλεία του Θεού. Τι είναι όμως η βασιλεία του Θεού; Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η βασιλεία του Θεού έρχεται στον άνθρωπο όταν αυτός πεθάνει. Αν ήτο έτσι τότε όλοι οι άνθρωποι (χριστιανοί) θα επιθυμούσαν να πεθάνουν όμως το αντίθετο συμβαίνει. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν και μάλιστα να είναι νέοι νεότατοι, η αμαρτία όμως δεν τους το επιτρέπει. Ο Κύριος όμως που η γνώμη του έχει ισχύ αιώνια φανέρωσε ότι η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστί και οι βιαστές αρπάζουν αυτή. Βιαστής είναι αυτός ο οποίος διακατέχεται από υπακοή στο λόγο του Θεού και πιο συγκεκριμένα στο θέλημα του Θεού. Η βασιλεία του Θεού πρέπει άπαξ δια παντός να εννοήσουμε όλοι, να καταλάβουμε όλοι, ότι δεν είναι στον ουρανό αλλά μέσα μας. Βασιλεία Θεού σημαίνει να βασιλεύει μέσα μας ο Θεός, η ζωή, οι καρποί του Αγίου Πνεύματος, τα χαρίσματα, τα σημεία, η ταπείνωση, η ανυπόκριτη αγάπη, η χαρά, η σοφία, η αφθαρσία.
Είναι μεγάλο ψέμα το ότι όλοι μηδενός εξαιρουμένου κηρύττουν αιώνες τώρα ότι η βασιλεία του Θεού ιδρύεται μετά θανάτου και ότι ο άνθρωπος ζει για να κριθεί εδώ στη γη. Ο άνθρωπος δεν ζει για να κριθεί εδώ στη γη, ζει για να αναγεννηθεί, για να εννοήσει και να αποκωδικοποιήσει δια Πνεύματος Αγίου όλα τα μυστήρια τα οποία υπάρχουν γύρω από τον Θεό. Η λάθος πίστη του θανάτου που διακατέχει τους πάντες, η αμαρτία, τα συμφέροντα και η αποστροφή του ανθρώπου από το θέλημα του Θεού καθιστούν αυτόν ανύπαρκτο και αδικαιολόγητο έμπροσθεν του Θεού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ο άνθρωπος κληρονόμος αυτής της απρόσιτης δόξας του Θεού.
Η Φωνή Θεού τονίζει τα εξής, όταν ο άνθρωπος πεθάνει εισέρχεται σε χειρότερη μοίρα διότι χάνει το σώμα του το οποίο είναι ναός του Θεού και το οποίο δύναται να εργάζεται τα έργα του πνεύματος. Ο άνθρωπος όταν πεθάνει το μόνο που περιμένει σαν πνεύμα είναι να ιδρυθεί η βασιλεία του Θεού στη γη και να πραγματοποιηθεί η ανάσταση των νεκρών ώστε να πάρει νέο σώμα. Όταν ο άνθρωπος πεθάνει μοιάζει με παράλυτο ο οποίος βρίσκεται στο κρεβάτι του πόνου, ο οποίος άνθρωπος δύναται να σκέφτεται όμως αδυνατεί να πράξει. Όλοι μας να το καταλάβουμε άπαξ δια παντός ότι πρέπει να ζητούμε και να εργαζόμαστε ώστε να ιδρυθεί η βασιλεία του Θεού μέσα μας και γύρω μας. Το ακολούθει μοι του Κυρίου, η μετάνοια, η αναγέννηση καθιστούν και εξασφαλίζουν αυτή μέσα μας καταργώντας την αμαρτία και όλα τα φθοροποιά στοιχεία που λειτουργούν δια αυτής μέσα μας. Η Φωνή Θεού εργάζεται να καταργήσει την αμαρτία, η οποία σήμερα κρύβεται και λειτουργεί μέσα μας ποικιλοτρόπως. Η Φωνή Θεού εργάζεται να ιδρυθεί η βασιλεία του Θεού μέσα μας και γύρω μας ώστε να μην υπάρχει τίποτα να μας θέτει σε υποτέλεια. Η Φωνή Θεού εργάζεται να καταργήσει τον φυσικό θάνατο δια της ζώσης πίστεως και δια του επενδύτη. Η Φωνή Θεού εργάζεται να δημιουργηθεί ο λαός του Θεού. Η Φωνή Θεού εργάζεται να καθαριστεί από την μεγάλη αμαρτία και από τις μικρές αλώπεκες (αμαρτίες), ώστε να αντιμετωπίσει αξιοπρεπώς τον πειρασμό ο οποίος μέλει να πειράξει τους κατοικούντας επί της γης όταν έρθει. Η Φωνή Θεού εργάζεται να κατασκευάσει λαό για να καλέσει τον Χριστό, ώστε να κάνει την δευτέρα παρουσία του και έτσι τα πάντα εν πάση να είναι Θεός και οι πάντες να είναι αιώνια διδακτοί Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 32
«Μη φοβού, μικρόν ποίμνιον διότι ο Πατήρ σας ευδόκησε να σας δώση την βασιλείαν».
Απάντηση
Δεν θα παραμείνει μικρό ποίμνιο. Από τον Θεό ξεκινά μετά δίνεται σε έναν που έχει ουσιαστική σχέση με το Θεό (προφήτης), μετά γίνονται δυο προφήτες, μετά τρεις προφήτες, μετά τριάντα προφήτες, μετά τρεις χιλιάδες προφήτες, μετά πολλές χιλιάδες άνθρωποι που όλοι μαζί είναι Υιοί και Θυγατέρες. Προφήτης σημαίνει αυτός που πρώτος φυτεύει την σοφία του Θεού και την δόξα του Θεού στον συνάνθρωπό του. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 33
«Πωλήσατε τα υπάρχοντά σας και δότε ελεημοσύνην. Κάμετε εις εαυτούς βαλάντια τα οποία δεν παλαιούνται, θησαυρόν εν τοις ουρανοίς όστις δεν εκλείπει, όπου κλέπτης δεν πλησιάζει, ουδέ σκώληξ διαφθείρει».
Απάντηση
Αξίζει τον κόπο να τα δώσουμε όλα για τον σκοπό του θελήματος του Θεού στην γη.
Ο Κύριος τόνισε, κάμετε φίλους εκ του μαμωνά της αδικίας. Δηλαδή τώρα που έχουμε χρήματα να τα διανέμουμε με σοφία ώστε να αναγεννήσουμε ανθρώπους, οι οποίοι όλοι μαζί να τείνουμε προς τον μέγιστο σκοπό που είναι η ίδρυση της βασιλείας του Θεού στη γη. Αφού άνθρωπε αργά ή γρήγορα θα πεθάνεις γιατί να μην κάνεις το θέλημα του Θεού; Είναι άλλο πράγμα να επενδύεις στην ύλη για την καλοπέρασή σου και άλλο να επενδύσεις με όλες σου τις δυνάμεις στο να γίνει το θέλημα του Θεού όπως στον ουρανό και στη γη. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 34
«Διότι όπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί θέλει είσθαι και η καρδία σας».
Απάντηση
Πολλοί με τα χείλη παρουσιάζονται ως χριστιανοί και άγια λάδια ενώ με τα έργα λατρεύουν την ύλη. Αυτό αποδεικνύεται από την καθημερινή ενασχόληση η οποία δεν τείνει στο να αφιερώνουνε ώρες για να μελετούνε τον λόγο του Θεού και να μεταλαμπαδεύουν αυτόν στους συνανθρώπους. Το δέντρο να ξέρουμε από τους καρπούς γνωρίζεται.
Πρέπει η χαρά μας να είναι πώς να επενδύουμε τις δυνάμεις που ο Θεός μας έδωσε υλικές και πνευματικές στον συνάνθρωπο και όχι στον εαυτό μας. Όστις απολέση την ζωή του ένεκεν εμού και του ευαγγελίου αυτός θα την βρει. Όποιος αγωνιστεί να μην πεθάνει ο συνάνθρωπος δεν θα πεθάνει ο ίδιος. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 35
«Ας ήναι αι οσφύες σας περιεζωσμέναι και οι λύχνοι καιόμενοι».
Απάντηση
Διάβασα για τον χαρακτήρα του απόστολου Παύλου από τον κ. Τρεμπέλα τα εξής και μου άρεσαν πολύ. Κρίσις και αντίληψις ισχυρά, καρδιά πύρινη, δραστηριότης ακατάβλητος, θέλησις χαλύβδινη, φύσις συναισθηματική, οξεία ηθική παρατηρητικότης, ετοιμότης και ευστροφία, δημιουργικότης και πρωτοτυπία, οργανωτική ικανότης σπάνια και δεξιότης του άρχειν και κυβερνάν και με ολίγας λέξεις ασυνήθης πλούτος προσόντων διανοητικών και πνευματικών. Αυτό εννοεί όταν λέει οσφύες περιεζωσμένες και λύχνους καιόμενους, το οποίο εύχομαι εις όλα τα τέκνα που ανήκουν στην Φωνή Θεού.
Κεφ. ιβ΄ στίχοι 37 38
«37 Μακάριοι οι δούλοι εκείνοι, ους ελθών ο κύριος ευρήσει γρηγορούντας. αμήν λέγω υμιν ότι περιζώσεται και ανακλινει αυτούς και παρελθών διακονήσει αυτοις.
38 καν εν τη δευτέρα καν εν τη τρίτη φυλακή ελθη και ευρη ούτως, μακάριοί εισιν εκείνοι».
Απάντηση
Τέλειο! Τι απάντηση να δώσεις, όπως το λέει ο Κύριος. Μακάριοι λοιπόν όσοι εργάζονται με ειλικρίνεια για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 40
«Και υμείς γίνεσθε έτοιμοι, ότι η ώρα ου δοκειτε ο υιός του ανθρώπου έρχεται».
Απάντηση
Έτοιμος είναι αυτός που γνωρίζει το σχέδιο του Θεού και δεν ταράσσεται όταν αυτό εξελίσσεται και δεν έχει απορίες για το ότι συμβαίνει σε όλον τον πλανήτη θετικό ή αρνητικό. Έτοιμος είναι αυτός που σε όλα τα ζητήματα θετικά ή αρνητικά τονίζει όταν ερωτηθεί το γενηθήτω το θέλημά σου. Έτοιμος είναι αυτός που αφήνει τον Θεό να πάει μπροστά από αυτόν και όχι αυτός που πάει μπροστά από τον Θεό με φωνές και απειλές (όπως οι Νικολαίτες). Έτοιμος είναι αυτός που αξιοποιεί τον χρόνο του πνευματικά και το οποίο εύχομαι εις όλα τα τέκνα της Φωνής Θεού. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχοι 45 46
«45 εάν δε ειπη ο δούλος εκείνος εν τη καρδία αυτού, Χρονίζει ο κύριός μου ερχεσθαι και αρξηται τύπτειν τους παιδας και τας παιδίσκας, εσθίειν τε και πίνειν και μεθύσκεσθαι,
46 ηξει ο κύριος του δούλου εκείνου εν ημέρα η ου προσδοκά και εν ώρα η ου γινώσκει και διχοτομήσει αυτόν και το μέρος αυτού μετά των απίστων θήσει».
Απάντηση
Ο Κύριος έχει δώσει επιστασία σε πολλούς ανθρώπους όπως στην οικογένεια, στην θρησκεία, στις πολιτικές κυβερνήσεις, στην Φωνή Θεού. Εάν κάποιος κάνει κακή χρήση της επιστασίας θα το πληρώσει. Προσοχή στους επιστάτες. Εγώ τονίζω έλεος, αγάπη, προσφορά να τους διέπει. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 47
«Εκείνος δε ο δούλος όστις γνωρίσας το θέλημα του κυρίου αυτού, δεν ητοίμασεν, ουδέ έκαμε κατά το θέλημα αυτού, θέλει δαρθή πολύ».
Απάντηση
Είναι λυπηρό ο Θεός να σου αποκαλύπτει το σχέδιο αναγέννησης και σωτηρίας σου και εσύ άνθρωπε να αδιαφορείς. Δικαίως λοιπόν τρως ξύλο από τον διάβολο. Προσοχή, όχι φιλία και σχέση με τον διάβολο διότι αυτός σε γεμίζει με ψέματα, με πάθη, με πονηρίες, με φθορά και τελευταία με τον θάνατο, μη γένοιτο προσοχή!
Κεφ. ιβ΄ στίχος 48
«Όστις όμως μη γνωρίσας έπραξεν άξια δαρμών, θέλει δαρθή ολίγον. εις πάντα δε εις τον οποίον εδόθη πολύ, πολύ θέλει ζητηθή παρ' αυτού και εις όντινα ενεπιστεύθη πολύ, περισσότερον θέλουσιν απαιτήσει παρ' αυτού».
Απάντηση
1) Είναι πολλοί εθνικοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν τον Χριστό και το θέλημά του όμως διέπονται από έλεος, από δικαιοσύνη και αγάπη. ’ρα, αυτοί οι άνθρωποι θα έρθει η μέρα όπου θα απορήσουν με όλους τους χριστιανούς οι οποίοι ξέρουν ποιο είναι το θέλημα του Θεού και δεν το πράττουν. Αμήν.
2) Όταν ο Θεός σου δίνει πολλά πρέπει να δώσεις και εσύ από αυτά που σου δίνει υλικά ή πνευματικά σε όσους χρειάζονται τα πολλά για την δόξα του Θεού. Ο τρόπος, η αγάπη βρίσκει τρόπους και επινοεί συστήματα, δωρεάν έλαβες δωρεάν δώσε. Αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 49
«Πυρ ήλθον να βάλω εις την γην και τι θέλω, εαν ήδη ανήφθη;»
Απάντηση
Το πυρ είναι ο λόγος του Θεού ο οποίος όταν εισέρχεται δια της ακοής μέσα μας ανάβει την φωτιά της κρίσεως, η οποία κρίση γνώση του θελήματος αυτού μας καλεί να αποβάλλουμε ότι δεν είναι του Θεού και να αυξήσουμε ότι είναι του Θεού. Ο Θεός είναι πυρ καταναλίσκον και κατακαίει την αμαρτία μέσα μας, ώστε να πάψει να λειτουργεί μέσα μας και γύρω μας η αμαρτία, το λάθος, η φθορά, ο θάνατος. Όσοι τώρα δεν αποφασίζουν να πετάξουν την αμαρτία, τον διάβολο από την ζωή τους, το πυρ (συνείδηση Θεού) τους φλέγει. Χρειάζεται ειλικρίνεια και απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι πυρ ήλθα να βάλω στη γη, κρίση δηλαδή ήρθα να φέρω. Το ’γιο Πνεύμα σε όποιον αποδέχεται το πυρ, τον λόγο του Θεού ενεργεί με θεάρεστο τρόπο ώστε ο άνθρωπος να χρησιμοποιήσει το πυρ και να κάψει την αμαρτία, να αποφύγει την φωτιά της αμαρτίας και να μην καεί από την φθορά και τον θάνατο. Εύχομαι σε όλους να ανάψει το πυρ αυτό του Θεού μέσα μας και να το χρησιμοποιήσουμε το πυρ (λόγος Θεού) για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχος 53
«Θέλει διαχωρισθή πατήρ κατά υιού και υιός κατά πατρός μήτηρ κατά θυγατρός και θυγάτηρ κατά μητρός πενθερά κατά της νύμφης αυτής και νύμφη κατά της πενθεράς αυτής».
Απάντηση
Ο Θεός θέλει να ενώσει τον κόσμο ολόκληρο, τα έθνη, τους λαούς και ειδικότερα τους χριστιανούς πόσο μάλλον την οικογένεια. Υπάρχουν όμως μερικοί μέσα στην οικογένεια που λόγω του εγωισμού διακατέχονται από το πνεύμα του ξερόλα και στο άκουσμα του λόγου του Θεού φέρνουν αντίλογο, με αποτέλεσμα στην συνέχεια να γίνονται πολέμιοι αυτού και όσων τον παρουσιάζουν. Αυτό φέρνει χωρισμό μεταξύ των μελών, ο λόγος διότι ο ένας θέλει την αλήθεια ο άλλος το ψέμα, ο ένας θέλει την δικαιοσύνη του Θεού ο άλλος του κόσμου, ο ένας την ζωή ο άλλος τον θάνατο, ο ένας τον Θεό ο άλλος την αμαρτία. Εύχομαι όλα τα παιδιά που ανήκουν στην Φωνή Θεού να μην αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα. Πάντως, ο Θεός είναι ισχυρός και η ανυπόκριτη αγάπη του όταν εφαρμόζεται από εμάς στην καθημερινότητά μας γκρεμίζει το μεσότοιχο της έχθρας που έχει στήσει ο διάβολος στην ζωή μας και έτσι σώζει το άτακτο μέλος. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχοι 54 56
«54 Έλεγε και προς τους όχλους, Όταν ίδητε την νεφέλην ανυψουμένην από δυσμών, ευθύς λέγετε, Βροχή έρχεται και γίνεται ούτω
55 και όταν νότον πνέοντα, λέγετε, Ότι καύσων θέλει είσθαι και γίνεται.
56 Υποκριταί, το πρόσωπον της γης και του ουρανού εξεύρετε να διακρίνητε τον δε καιρόν τούτον πως δεν διακρίνετε;».
Απάντηση
Πράγματι είναι υποκρισία να θέτεις σαν δικαιολογίες διάφορες αιτίες ώστε να αποφύγεις το θέλημα του Θεού. Αφού γνωρίζεις πότε σε κάλεσε ο Θεός τι περιμένεις, τι θέλεις αδερφέ να φτάσεις στον θάνατο για να εννοήσεις, για να πάψεις να αποφεύγεις το ευαγγέλιο του Χριστού που είναι η αλήθεια, που είναι αυτό που σου εξασφαλίζει την αιώνια ζωή, την αναγέννηση, την σωτηρία ψυχής και σώματος; Χρειάζεται προσοχή όχι επιπολαιότητα. Αμήν.
Κεφ. ιβ΄ στίχοι 58 59
«58 Ενώ λοιπόν υπάγεις μετά του αντιδίκου σου προς τον άρχοντα, προσπάθησον καθ' οδόν να απαλλαχθής απ' αυτού, μηποτε σε σύρη προς τον κριτήν και ο κριτής σε παραδώση εις τον υπηρέτην και ο υπηρέτης σε βάλη εις φυλακήν.
59 Σοι λέγε, Δεν θέλεις εξέλθει εκείθεν, εωσού αποδώσης και το έσχατον λεπτόν».
Απάντηση
Ο αντίδικος είναι ο έτερος κακός εαυτός μας ο οποίος με τον σχετικό αγώνα αποβάλλεται, εξαφανίζεται από την ζωή μας, ώστε να βρεθούμε έμπροσθεν του άρχοντα (Θεός) και να μην υπάρχουν πάθη, αδυναμίες, συμφέροντα κ.τ.λ. Ο χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο και είναι απαραίτητο στοιχείο στην ζωή μας και δεν πρέπει να τον περιφρονούμε. Ο λόγος του Κυρίου φανερώνει, εν όσο έχετε καιρό μαζέψτε αμάραντο θησαυρό. Όταν εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο μας στο να κάνουμε το θέλημα του Θεού αυτό θα μας βοηθήσει ώστε να πεθάνει ο αντίδικος, ο οποίος αν έρθει μαζί μας θα μας κατηγορεί μέρα νύχτα έμπροσθεν του Θεού και των αγγέλων, δίνοντας έτσι δικαιώματα ώστε ο διάβολος να διεκδικεί την ψυχή μας, μη γένοιτο. Η ειλικρινής μετάνοια θα μας απαλλάξει από τον αντίδικο. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.