Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι



ΚΕΦΑΛΑΙΟ  γ΄Στίχος  10

 

<< Ήδη δε και η αξίνη κείται προς την ρίζαν των δένδρων παν λοιπόν δένδρον μη κάμνον καρπόν καλόν, εκκόπτεται και εις πυρ βάλλεται >>.

 

 Η αξίνη έχει σκοπό να καθαρίζει τα καρποφόρα δέντρα και δεύτερον να ξεριζώνει τα άκαρπα δέντρα. Η αξίνη είναι ο διάβολος ο οποίος πάντα είναι γύρω μας (παιδαγωγός) ή να μας θεοποιήσει ή να μας εξολοθρεύσει. Προσοχή, να βάλουμε τις ρίζες βαθιά στο έδαφος ώστε αυτές να δύναται να λαμβάνουν όλα τα συστατικά που χρειάζεται να αναπτυχθούμε και να καλλιεργηθούμε συν Θεό ώστε και αυτός ο διάβολος να καθαρίζει το μέρος το δικό μας κάθε ημέρα και να γινόμεθα πιο ευλογημένοι, πιο ευχάριστοι, πιο προσιτοί στον Θεό και στους ανθρώπους.

 

Στίχος  15 << Αποκριθείς δε ο Ιησούς είπε προς αυτόν, άφες τώρα διότι ούτως είναι πρέπον εις ημάς να εκπληρώσωμεν πάσαν δικαιοσύνην. Τότε αφίνει αυτόν >>.

 

 Το βάπτισμα στο νερό μας ενώνει με τον Θεό. Το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος μας κάνει Θεούς. Το βάπτισμα του Ιησού δεν ήτο απαραίτητο στην ζωή του όμως είχε σκοπό να μας βοηθήσει ώστε να μην σκανδαλίζουμε το πνευματικό επίπεδο των γύρων μας οι οποίοι στηρίχτηκαν σε αυτό. Ο σεβασμός στις αρχές των γύρων μας είναι σοφία Θεού συναρπάζουσα. Η εφαρμογή του λόγου του Θεού είναι σοφία Θεού διότι δια αυτής ιδρύουμε το κράτος του Χριστού στην γη και ειδικότερα στους ανθρώπους του Θεού τους οποίους τους διακατέχει δυστυχώς σήμερα ημιμάθεια και στηρίζουν την πίστη τους σε τύπους, σε συμφέροντα, σε φιλοδοξίες προσωπικές.

 

Στίχος  17

 

<< Ούτος είναι ο υιός μου ο αγαπητός εις τον οποίον ευαρεστήθην>>.

 

Η ευαρέστηση του Θεού ως προς εμάς έρχεται από την απόφαση μας ώστε με σκληρούς αγώνες που θα διεξάγουμε να εφαρμόσουμε τις εντολές του Θεού.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  δ΄Στίχος  5

 

<< Τότε παραλαμβάνει αυτόν ο διάβολος και εις την αγίαν πόλιν και στήνει αυτόν επί το πτερύγιον του ιερού >>.

 

Στο πτερύγιο του ναού εξέρχεται ο εγωιστής άνθρωπος ο οποίος αν δεν έχει ουσιαστικά Χριστό θα πέσει με αποτέλεσμα θανατηφόρο. Προσοχή, όχι οικειότητα με τον Θεό.

 

Στίχος  11

 

<< Τότε αφήνει αυτόν ο διάβολος και ιδού  άγγελοι προσήλθον και υπηρέτουν αυτόν >>.

 

 Οι άγγελοι θα έρθουν να μας υπηρετήσουν όταν εμείς αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε τις εντολές του Θεού. Αρχίζουμε σιγά σιγά στην καθημερινότητα μας να γκρεμίζουμε το κράτος του διαβόλου και να φανερώνουμε το κράτος του Θεού. Στη συνέχεια ο Θεός θα ενισχύσει την προσπάθειά μας και θα μας ελευθερώσει ώστε να ζούμε συν Θεό εις τους αιώνες των αιώνων χωρίς κανένα εμπόδιο.

 

Στίχος  16

 

<< Ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα και εις τους καθημένους εν τόπω και σκιά θανάτου φως ανέτειλε εις αυτούς >>.

 

Το φως είναι η ζωή του Χριστού η οποία θα πρέπει να γίνει δική μας ζωή καθώς το φως είναι το φως της αγάπης, της σοφίας, της ταπείνωσης, της άφθαρτης ζωής, της αιωνίου ζωής αυτό το φως θα ανάψει μέσα μας και θα γίνουμε μια πόλη κτισμένη πάνω όρους η οποία δεν δύναται να κρυφτεί.

 

Στίχος  16

 

 << Και εις τους καθημένους εν τόπω και σκιά θανάτου φως ανέτειλε εις αυτούς >>.

 

 Η σκιά του θανάτου από παιδικής ηλικίας είναι δίπλα μας, ο Χριστός την εξαφανίζει με την εφαρμογή στις εντολές του και την υπακοή εις αυτόν. Η σκιά του θανάτου εξαφανίζεται με το μήνυμα της ζωής το οποίο σήμερα έχουμε όλοι εμείς αποδεχθεί. Θα χρειαστεί όμως αγώνας να πετύχουμε το μέγιστο τούτο αγαθό το οποίο οι αιώνες της αμαρτίας ρούφηξαν και εξαφάνισαν από την ζωή των ανθρώπων.

 

Στίχος  20

 

<< Οι δε αφήσαντες ευθύς το πλοίον και τον πατέρα αυτών ηκολούθησαν αυτόν >>.

 

Όταν βασιλέψει η πνευματική ωριμότητα μέσα μας το παρουσιαστικό μας και μόνο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στο να μας ακολουθήσουν όλοι οι άνθρωποι διότι τα έργα μας και τα λόγια μας θα κάνουν τους συνανθρώπους μας να αναγνωρίσουν ότι μέσα μας βασιλεύει ο Θεός.

 

Στίχος  23

 

<< Και περιήρχετο ο Ιησούς όλην την Γαλιλαίαν, διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και κηρύττων το ευαγγέλιο της βασιλείας και θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν ασθένειαν μεταξύ του λαού>>.

 

Το Ευαγγέλιο της βασιλείας όταν κηρύττεται θεραπεύει ψυχή και σώματι όλους τους ανθρώπους ειδικά τους ασθενείς, χρειάζεται προσπάθεια, προσοχή και ενδιαφέρον πνευματικό στο Ευαγγέλιο του Χριστού να το συλλάβουμε και να το ζωοποιήσουμε στην ζωή μας. Μάλιστα είναι αυτό το οποίο θα γκρεμίσει το μεσότοιχο της έχθρας και θα επαναφέρει την άφθαρτη ζωή. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.

 

Στίχος  25

 

<< Και ηκολούθησαν αυτόν όχλοι πολλοί >>.

 

 Ο όχλος είναι και παρουσιάζει πνευματική αστάθεια, χρειάζεται φροντίδα μέχρι να αναγεννηθεί αν δεν αναγεννηθεί κινδυνεύεις από αυτόν. Ας ενθυμηθούμε πως εφέρθηκαν στον Κύριο: ευλογημένος την μια ημέρα έλεγαν ο ερχόμενος εν ονόματι κυρίου και στο τέλος σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν. Η ημιμάθεια λοιπόν η οποία διακατέχει τον λαό είναι χειρότερη της αμάθειας, χρειάζεται λοιπόν να διακρίνουμε ποιος είναι ο όχλος γύρω μας και να προσέχουμε από αυτόν.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ε΄ Στίχος  3

 

<< Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι διότι αυτών είναι η βασιλεία των ουρανών >>.

 

Πτωχός στο πνεύμα είναι αυτός που γνωρίζει πολλά, πέτυχε σε πολλά και αισθάνεται τίποτα έμπροσθεν της πολυποίκιλης σοφίας του Θεού. Θα πρέπει να εννοήσουμε ότι η σοφία των ανθρώπων είναι μια χούφτα άμμου έμπροσθεν της πολυποίκιλης σοφίας του Θεού.

 

Στίχος  4

 

<< Μακάριοι οι πενθούντες διότι αυτοί θέλουσι παρηγορηθή >>.

 

 Πενθούντες είναι αυτοί που πενθούν βλέποντας τον έτερο κακό εαυτό τους τον οποίον καθ ‘ημέραν αναβαθμίζουν με την αναγέννηση και την μετάνοια που προσφέρει το Ευαγγέλιο του Χριστού ώστε στο τέλος της προσπάθειας να φύγει το πένθος και να έρθει η χαρά η ανεκλάλητη του Αγίου Θεού.

 

Στίχος  6

 

<< Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνη διότι αυτοί θέλουσι χορτασθή >>.

 

Πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνη είναι αυτοί που ερευνούν Παλαιά και Καινή Διαθήκη ώστε να αποκωδικοποιήσουν όλα τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού τα οποία θα θέσουν στην ζωή τους ίνα δια αυτών εξασφαλίσουν την αιώνια ζώσα σχέση με τον Θεό.

 

Στίχος  7

 

<< Μακάριοι οι ελεήμονες διότι αυτοί θέλουσιν ελεηθή >>.

 

Οι ελεήμονες είναι αυτοί που δεν ενοχλούνται από τα λάθη των άλλων αλλά κατανοούν εις το απόλυτο την συμπεριφορά τους δείχνοντας αγάπη ανυπόκριτη, κατανόηση και ενδιαφέρον για την πνευματική και υλική πρόοδο των συνανθρώπων τους.

 

Στίχος  9

 

<< Μακάριοι οι ειρηνοποιοί διότι αυτοί θέλουσιν ονομασθή υιοί Θεού >>.

 

Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, είναι όλοι αυτοί που ειρηνεύουν με τον Θεό και τους ανθρώπους αφού όμως πρώτα αποκτήσουν την σοφία του Θεού και την σοφία των ανθρώπων ώστε να ξέρουν την αποστολή τους και τον προορισμό τους. Φυσικά δεν μιλάμε για την ειρήνη του κόσμου που στηρίζεται στα όπλα και στα χρήματα αλλά μιλάμε για την ειρήνη του Θεού η οποία στηρίζεται στην αγάπη, στην σοφία του Θεού και στο μέγα έλεος του. Ο διωγμός είναι απαραίτητος στη ζωή μας και είναι αναγκαίος διότι είναι φυσική συνέπεια οι άνθρωποι να μην καταλαβαίνουν τι κάνουμε, πως εργαζόμεθα και να μας κατηγορούν δι’ αυτού όμως θα καρποφορηθούμε τον πνευματικό πλούτο και θα ολοκληρώσουμε την διαπαιδαγώγησή μας συν Χριστό ώστε δι’ αυτής της διαπαιδαγώγησης να γίνουμε υιοί Θεού ζώντος. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.

 

Στίχος  14

 

<< Σείς είσθε το φως του κόσμου. Πόλις κειμένη επάνω όρους δεν δύναται να κρυφθή >>.

 

Το φως του κόσμου είναι ο Χριστός όταν μπει μέσα μας θα γίνουμε πόλις κτισμένη πάνω όρους όπου τα έθνη και οι συνάνθρωποι μας θα συρρέουν. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.

 

Στίχος  17

 

<< Μη νομίσητε ότι ήλθον να καταλύσω τον νόμον ή τους προφήτας δεν ήλθον να καταλύσω, αλλά να εκπληρώσω >>.

 

Ο Χριστός είπε: δεν ήλθα να καταλύσω το νόμο ή τους προφήτες αλλά να τους εκπληρώσω να τους εφαρμόσω, θα πρέπει να εννοήσουμε ότι ο νόμος και οι προφήτες είναι αρκετοί να μας βοηθήσουν να φτάσουμε στο θρόνο του Θεού αρκεί να τους εκπληρώσουμε στη ζωή μας, να τους φέρουμε στη ζωή μας. Το δώρο που πρέπει να προσφέρουμε στο θυσιαστήριο είναι ο αγιασμός του είναι μας, του εσωτερικού μας κόσμου δια της θυσίας. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν. Τον εαυτό μας δηλαδή να προσφέρουμε ζώσα θυσία ευάρεστη εις το Θεό, δεν είναι σωστό να προσφέρουμε θυσία στο Θεό διάφορα δώρα τα οποία είναι έξω από μας ενώ εμείς μπορούμε να απέχουμε από το θυσιαστήριο, θα πρέπει λοιπόν να θυσιάσουμε τον έτερο κακό εαυτό μας στο θυσιαστήριο του Χριστού και να φανερωθεί ο καλός εαυτός μας.

 

 

Στίχος  25

 

<< Ειρήνευσον με τον αντίδικον σου ταχέως >>.

 

Ο αντίδικος είναι ο έτερος κακός εαυτός μας, η συνείδηση μας η οποία πρέπει να μας πληροφορεί ότι τηρούμε τις εντολές του Θεού.

 

 

Στίχος  27 – 28

 

<< Ηκούσατε ότι ερρέθη εις τους αρχαίους μη μηχεύσης. Εγώ όμως σας λέγω, ότι πας ο βλέπων γυναίκα δια να επιθυμήση αυτήν, ήδη εμοίχευσεν αυτήν εν τη καρδία αυτού >>.

 

Η σχέση γάμος με πνεύμα Θεού και εγκράτεια ζωοποιεί τον άνθρωπο και τον οδηγεί στην αφιέρωση χωρίς ο άνθρωπος να πειρούνται μέχρι ο Θεός να τον πλουτίσει πνευματικά και να τον ελευθερώσει από τα διάφορα πάθη τα οποία λειτουργούν ορμονικά στη ζωή μας και επιφέρουν τον θάνατο. Ο απόστολος Παύλος αναφέρει όστις δεν εγκρατεύεται ας παντρεύεται.

 

 

Στίχος  29

 

<< Εάν δε ο οφθαλμός σου ο δεξιός σε σκανδαλίζη, έκβαλε αυτόν και ρίψον από σου διότι σε συμφέρει να χαθή εκ των μελών σου και να μη ριφθή όλον το σώμα σου εις την γέεναν >>.

 

Ο σκανδαλισμός οδηγεί ψυχή και σώμα τον άνθρωπο στην απώλεια. Η ανωτερότητα πνεύματος η οποία εξασφαλίζεται δια του ελέους και της ανυπόκριτης αγάπης οδηγούν τον άνθρωπο στην θέοση. Απαγορεύεται να σκανδαλίζουμε και να σκανδαλιζόμαστε, όταν συμβαίνει αυτό ο Χριστός λείπει και η ημιμάθεια είναι αυτή η οποία στηρίζει την ζωή μας. Όταν σκανδαλίζουμε όμως εφαρμόζοντας το θέλημα του Θεού τότε ο σκανδαλισμός αυτός επιφέρει σωτηρία ψυχής και σώματος εις εμάς και σε πολλούς άλλους γύρω μας οι οποίοι θα δουν την απόφαση μας και θα οικοδομηθούν από αυτή. Όσοι σκανδαλίζουν ή σκανδαλίζονται δεν έχουν Θεό μέσα τους αλλά τον εωσφόρο.

 

Στίχος  31

<< Όστις χωριστεί την γυναίκα αυτού >>.

 

Ο χωρισμός έρχεται μόνο όταν δεν βασιλεύει ο Χριστός στη ζωή μας. Σήμερα τα πιο πολλά ζευγάρια χωρίζουν, όσα δεν χωρίζουν είναι δυο συστεγασμένοι εχθροί και λίγα πράγματα δυστυχώς τους ενώνουν. Χρειάζεται προσοχή ώστε να αναγεννηθούμε. Μάλιστα θα γνωρίσουμε ότι η ελευθερία η δική μας τελειώνει εκεί που αρχίζει του συνανθρώπου μας. Ο Χριστός ενώνει τα ζευγάρια διότι τα διορθώνει πνευματικά σε σημείο να ενώνονται καθ’ ημέραν πιο ουσιαστικά στο να κάνουν το θέλημα του Θεού. Όταν δεν υπάρχει Θεός υπάρχει γκρίνια, εγωισμός, συμφέροντα, φιλοδοξίες, στέρηση της ελευθερίας, παράπονα, πονηρία κ.λ.π. με λίγα λόγια υπάρχει διάβολος, αυτός ο διάβολος χωρίζει τους ανθρώπους και διαλύει τις οικογένειες με τα πάθη που βάζει μέσα στους ανθρώπους αυτούς της οικογένειας τα οποία μετέπειτα κληρονομούν και τα τέκνα, μη γένοιτο εις εμάς. Όταν όμως φροντίσουμε να βάλουμε Χριστό στην οικογένεια τότε η οικογένεια θα ομοιάζει σαν μια συμφωνική ορχήστρα που όλα τα όργανά της βγάζουν ήχους που εξιτάρουν την ψυχή μας, έτσι πρέπει να είναι η οικογένεια του Θεού σαν μια συμφωνική ορχήστρα. Όταν δεν υπάρχει ενορχηστρωτής Χριστός τότε η οικογένεια ομοιάζει σαν μια ορχήστρα όπου ο καθένας παίζει με τον δικό του τρόπο, έτσι λοιπόν η παραφωνία θα είναι αισθητή και ο ήχος θα είναι δαιμονιώδης.

 

 

Στίχος  37

 

<< Αλλ’ ας ήναι ο λόγος σας, Ναι, ναι Ου, ου το δε πλειότερον τούτων είναι εκ του πονηρού >>. 

 

Όχι όρκους το ναι, ναι το ου, ου να διέπει του αναγεννημένους χριστιανούς η αλήθεια είναι μεγαλύτερος όρκος, οι δικαιολογίες κρύβουν ψέματα. Όταν όμως καλεστούμε από την αρχή, από την εξουσία η οποία έχει σαν όρο την μαρτυρία μας να την στηρίζει στον όρκο δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε με το να βάλουμε το χέρι μας στο Ευαγγέλιο του Χριστού διότι η αλήθεια θα είναι εις εμάς αλήθεια.

 

 

Στίχος  41

 

<< Αν σε αγγαρεύση τις μίλιον εν, ύπαγε μετ’ αυτού δυο >>.

 

Αυτό είναι στοιχείο ανωτερότητας και ανυπόκριτης αγάπης με αυτά τα στοιχεία θα αναγεννήσουμε τους συνανθρώπους μας.

 

Στίχος  42

 

<< Και τον θέλοντα να δανειστή από σου μη αποστραφής >>.

 

Να δανείζουμε μέχρι εκεί που αμέσως δυνάμεθα να ξεχνούμε τον δανεισμό που κάναμε όχι υπέρβαση για να δείξουμε ότι είμαστε καλοί και εξυπηρετικοί, διότι μετά θα δείξουμε άθελα μας κατάκριση εάν δεν λάβουμε τα χρήματα που δώσαμε στην καθορισμένη ημερομηνία που μας υποσχέθηκαν, προσοχή λοιπόν.

 

 

Στίχος  44

 

<< Εγώ όμως σας λέγω, αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευλογείτε εκείνους οίτινες σας καταρώνται, ευεργετείτε εκείνους οίτινες σας μισούσι και προσεύχεσθε υπέρ εκείνων οίτινες σας βλάπτουσι και σας κατατρέχουσι >>.  

 

Αγάπη προς τους εχθρούς σημαίνει επίγνωση Θεού και σοφία Θεού συναρπάζουσα διότι οι εχθροί με τα έργα τους είναι ο λύχνος του πιστού, είναι αυτός δηλαδή ο οποίος με τα έργα του επεξεργάζεται εις εμάς σωτηρία πνεύματος και σώματος γι’ αυτό να τους αγαπούμε διότι αυτοί γίνονται αιτία ώστε εμείς να δούμε το φως της αμαρτίας και να το αποφύγουμε.

 

 

Στίχος  48

 

 

 

<< Έστε λοιπόν σεις τέλειοι, καθώς ο πατήρ σας ο εν τοις ουρανοίς είναι τέλειος >>.

 

Τέλειος είναι ο Χριστός και οι νέοι μαθητές του οι οποίοι τον ακολουθούν εις όλη τους την ζωή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Έχουμε δυο βοηθούς που είναι υπεύθυνοι να μας ταξιδέψουν πνευματικά μέχρι να μας οδηγήσουν στο θρόνο του Θεού. Ο ένας βοηθός είναι η ειλικρίνεια και ο άλλος βοηθός είναι η ευθύνη, στοιχεία τα οποία πρέπει να μας διακατέχουν.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ς΄


Στίχος  5 – 6


<< Και όταν προσεύχησαι, μη έσο ως οι υποκριταί >>.

 

Ο υποκριτής προσεύχεται όχι στο Θεό αλλά στους ανθρώπους για να πάρει το μπράβο τους. Συ δε όταν προσεύχεσαι όμως είσελθε εις το ταμείο σου, κλείσας την θύραν σου, πρόσευξαι τω πατρί σου τω εν τω κρυπτώ και ο πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ θέλει σοι ανταποδώσει εν τω φανερώ. Μόνο η κρυφή προσευχή απευθύνεται στον Θεό και ο λόγος είναι διότι γίνεται με επίγνωση και μέσα από θέληση δική σου και όχι παρότρυνση των γύρω σου. Η προσευχή είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων. Δι’ αυτής δυνάμεθα να εισέλθουμε στην άφθαρτη ζωή και στην άπειρη σοφία του Θεού. Η προσευχή είναι το κλειδί της άφθαρτης αθάνατης ζωής. Η αδιάλειπτη προσευχή είναι μοναδική δι’ αυτής εισέρχεσαι στα βάθη του Θεού. Εύχομαι όλοι να την συλλάβουμε να την εννοήσουμε και να την υιοθετήσουμε στην ζωή μας.

 

Στίχος  7


<< Όταν προσεύχεστε μη βαττολογήσητε >>.

 

Η βαττολογία φανερώνει ακαλλιέργητο εγκέφαλο ο οποίος προσεύχεται ουχί κατ’ επίγνωση. Ομοιάζει αυτός που βαττολογεί σαν τον μαθητή της πρώτης δημοτικού που έμαθε το ποίημα και δεν ξέρει την έννοιά του γι’ αυτό όσοι βαττολογούν μένουν ακαλλιέργητοι.

 

Στίχος  10


<< Γενηθήτω το θέλημα σου >>.

 

Είναι διαταγή που δίνουμε εμείς στο Θεό και στον εαυτό μας, με σκοπό να υποταχθούμε στο θέλημα του το οποίο θα βρούμε μέσα στο λόγο του Θεού. Όταν λέμε γενηθήτω το θέλημα σου Κύριε πάει να πει ότι το δικό μας θέλημα περισσεύει.

 

Στίχος  13


<<Και μη φέρης ημάς εις πειρασμόν >>.

 

Ο πειρασμός είναι στιγμιαίος η δοκιμασία μπορεί να κρατήσει από μήνες έως χρόνια. Ο πειρασμός έρχεται για να μας αφυπνίσει πνευματικά ότι χωρίς Θεό η ζωή μας είναι απρόβλεπτη. Η δοκιμασία έρχεται για να μας αναγεννήσει και να μας καλλιεργήσει ο Θεός, τι πρέπει να γίνει με εμάς και πως πρέπει να εξελιχθούμε. Πάντως όταν σε κάποιο τομέα υστερούμε χρειάζεται περισυλλογή πνευματική ώστε να εντοπίσουμε το λάθος, μετέπειτα να ζητήσουμε βοήθεια από τον Θεό και τους ανθρώπους και να εξέλθουμε από αυτό όμως να ενθυμούμεθα το πώς πέσαμε στο λάθος και να μην το επαναλάβουμε στη ζωή μας.

 

Στίχος  16


<< Και όταν νηστεύητε, μη γίνεσθε, ως οι υποκριταί, σκυθρωποί διότι αφανίζουσι τα πρόσωπα αυτών, δια να φανώσιν εις τους ανθρώπους ότι νηστεύουσιν αληθώς σας λέγω, ότι έχουσιν ήδη τον μισθόν αυτών >>.

 

Η νηστεία και η εγκράτεια έχουν σκοπό να βρούμε μέσα μας δυνάμεις πνευματικές οι οποίες όταν θα έρθουν θα δούμε ότι η ζωή δεν συνίσταται μόνο εκ της πολυφαγίας ή εκ των υπαρχόντων. Ο Κύριος είπε: << ουκ επ άρτω μόνω ζήσεται ο άνθρωπος >> καθώς << η ζωή δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων >>. Στην αρχή οι μηχανισμοί της ζωής κινούνται από το φαγητό στη συνέχεια κινούνται δια πνεύματος Αγίου με ζώσα πίστη. Ο Κύριος φανέρωσε: << τούτο δε το γένος δεν εξέρχεται ειμή δια προσευχής και νηστείας >> για να το πει πάει να πει ότι κάτι ξέρει. Μην περιφρονούμε την γνώμη του και τρώμε χωρίς αίσθηση στο τι τρώμε και πόσο, προσοχή!


Στίχος  19


<< Μη θησαυρίζετε εις εαυτούς θησαυρούς επί της γης, όπου σκώληξ και σκωρία αφανίζει >>.

 

 Το μεγαλύτερο δαιμόνιο είναι η φιλαργυρία. Οι φιλάργυροι ας γνωρίζουν ότι ο πρώτος φτιάχνει, ο δεύτερος αυξάνει, ο τρίτος τα τρώει. Ακόμη ο πλούσιος δεν δύναται να μπει στην βασιλεία του Θεού. Ας γίνουμε καλοί διαχειριστές της περιουσίας που ο Θεός θέλησε να εξουσιάζουμε στον επί της γης βίο και να έχουμε διότι θα δώσουμε λόγο για τον λάθος τρόπο χειρισμού της πνευματικής και υλικής περιουσίας που ο Θεός μας έδωσε.


Στίχος  24


<< Δεν δύνασθε να δουλεύητε Θεό και μαμωνά >>.

 

Τα χρόνια που ζούμε δεν φτάνουν να αναπτυχθούμε υλικά και πνευματικά. Αν αναπτυχθούμε υλικά θα ομοιάσουμε του άφρονα αν όμως ζητήσουμε πρώτα τα της βασιλείας τότε θα έχουμε χρόνο να ευλογηθούμε και υλικά, όπως ο Αβραάμ, ο Ιωσήφ που υπηρέτησαν πρώτα τον Θεό και έπειτα έγιναν εις αυτούς τα υλικά και δόθηκαν υπέρ κόρον. Ο πρώτος άρχοντας της Αιγύπτου έγινε ο Ιωσήφ μετά τον Φαραώ και χιλιάδες άλλα παραδείγματα υπάρχουν μέσα στην Γραφή. Ας αναζητήσουμε πρώτα την πνευματική περιουσία και αυτή να είμεθα σίγουροι ότι θα φέρει και την υλική, πιστέψτε το!


Στίχος  25


<<Δια τούτο σας λέγω μην μεριμνάτε περί της ζωής, τι να φάγητε και τι να πίητε >>.

 

Καλό είναι να μεριμνάμε ώστε η σχέση μας με τον Θεό να πλήρη αρτιότητα τα άλλα θα τα φροντίσει αυτός.  Εμβλέψατε τα πετεινά του ουρανού ότι ούτε σπείρουσι ούτε θερίζουσι και ο πατέρας ο ουράνιος τρέφει αυτά πόσο μάλλον εμάς.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ζ΄


Στίχος  1


<< Μην κρίνεις δια να μην κριθείς >>.

 

Για να μπορέσεις να κρίνεις σωστά θα πρέπει να γεννηθείς όπου γεννήθηκε αυτός που κρίνεις, να μεγαλώσεις στην ίδια γειτονιά, να έχεις τους ίδιους γονείς, τους ίδιους δασκάλους, τις ίδιες αρχές ώστε να μπορέσεις να κρίνεις σωστά και να καταλάβεις γιατί αυτός ο συνάνθρωπος σου που κρίνεις κάνει λάθη. Αφού αυτά δεν μπορούν να γίνουν μην κρίνεις διότι λάθος θα κρίνεις, θα κρίνεις κατ’ όψιν και όχι την δικαία κρίση που ο Θεός γνωρίζει, γι’ αυτό θα πέσεις έξω, προσοχή!


Στίχος  7


<< Αιτείτε και θέλει σας δοθεί >>.

 

 Να αιτούμε ο Θεός να μας δώσει χρόνο και όρεξη ώστε να αναγεννηθούμε.

 

<<Ζητείτε και θέλετε ευρεί >>.

 

 Να ζητήσουμε μέσα στο λόγο του Θεού τι υπάρχει το οποίο θα μας ωφελήσει πνευματικά, με το ζητείτε θα βρούμε όλες τις λύσεις στο να αναγεννηθούμε ουσιαστικά.

 

<< Κρούετε και θέλει σας ανοιχτή >>.

 

 Συνέχεια προσευχή, αδιάλειπτη προσευχή και αγώνα πνευματικό, μελέτη, προσευχή, κήρυγμα αυτά θα μας οδηγήσουν στην οδό της αφθάρτου και πανευδέμονης ζωής.

 

Στίχος  13 – 14

 

 

 

<<Εισέλθετε δια της στενής πύλης…… είναι οι ευρίσκοντες αυτήν>>.

 

Η στενή πύλη είναι η μελέτη, η προσευχή, η εξάπλωση, το πορευθέντες, η αγάπη η ανυπόκριτος προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο ή εχθρό στοιχεία τα οποία πρέπει να μας διέπουν ώστε δι’ αυτών των στοιχείων να εισέλθουμε στη ζωή του Χριστού η οποία εξασφαλίζει εις εμάς τα πάντα.

 

Η οδός της απώλειας είναι η αμαρτία, γενικότερα η απομάκρυνση μας η ουσιαστική από τον ζώντα Θεό. Μακριά από τον Θεό ίσον κόλαση, απώλεια. Η μη αναγέννηση ίσον φθορά, θάνατος ψυχής και σώματος, μη γένοιτο εις εμάς.

 

 

 

 

 

Στίχος  15

 

 

 

<< Προσέχετε δε από των ψευδοπροφητών >>.

 

Ψευδοπροφήτες είναι όλοι όσοι φανατίζουν τον λαό με δόγματα και με φανατισμούς που φτάνουν σε ακρότητες πόλεμοι, χρειάζεται προσοχή. Τώρα αυτό που κλέβουν είναι η ψυχή του χριστιανού στο να υπηρετεί ξερούς ανώφελους τύπους, συμφέροντα και φιλοδοξίες δικές του. Προσοχή λοιπόν στους ψευδοπροφήτες.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  23

 

 

 

<<Φύγετε απ’ εμού οι εργαζόμενοι την ανομίαν >>.

 

 Άνομοι είναι αυτοί που δεν υιοθετούν ανθρώπινους και θείους νόμους.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  24

 

 

 

<< Θέλω ομοιάσει αυτόν με άνδρα φρόνιμον όστις οικοδόμησε την οικίαν αυτού εις την πέτραν >>.

 

Πέτρα είναι ο Χριστός ο οποίος οδηγεί τον πιστό στον αγιασμό, στον καθαρισμό, στην αναγέννηση. Όταν συμβαίνει αυτό τότε ο άνθρωπος γίνεται πέτρα Χριστός και τίποτα δεν μπορεί να τον κλονίσει έμπροσθεν της μετάνοιάς του ή του αγιασμού του. Στην αναγέννηση πρέπει να στηριχτούμε για να γίνουμε πέτρα Χριστός, αγώνα μέχρι να το πετύχουμε. Αν αφιερωθούμε δεν θα περάσει καιρός για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  29

 

 

 

<< Διότι εδίδασκεν αυτούς ως έχων εξουσίαν, και ουχί ως οι γραμματείς>>.

 

Η εξουσία των λόγων έρχεται όταν εφαρμόζουμε εις το απόλυτο τις εντολές του Χριστού στην ζωή μας. Οι γραμματείς δεν ομιλούν με εξουσία διότι το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να επαναλαμβάνουν ότι έκανε ο Χριστός μόνο στα λόγια χωρίς να τα εφαρμόζουν, φυσική συνέπεια οι νέοι μαθητές να εννοούν ποια διδασκαλία πρέπει να ακολουθήσουν και ποια να υιοθετήσουν και σε ποιους να υποτάξουν το είναι τους για την αναγέννηση τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  η΄

 

 

 

Στίχος  8

 

 

 

<< Και αποκριθείς ο εκατόνταρχος είπε: Κύριε δεν είμαι άξιος να εισέλθης υπό την στέγην μου >>.

 

Η αμαρτία είναι αυτή που εμποδίζει τον Χριστό να έρθει στη στέγη μας. Η αναμαρτησία και η εφαρμογή των εντολών του Θεού φέρνει τον Θεό στην οικία μας, στη στέγη μας.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  12

 

 

 

<<Οι δε υιοί της βασιλείας θέλουσιν εκβληθή εις το σκότος το εξώτερον>>.

 

 Οι Εβραίοι δεν δέχτηκαν τον Χριστό και τώρα περιπλανιούνται στο λάθος. Μετέπειτα όσοι νομίζουν ότι είναι εις την βασιλεία (χριστιανοί: ορθόδοξοι, καθολικοί, πεντηκοστιανοί κ.λ.π. ) δεν εφαρμόζουν την ουσία του Ευαγγελίου αλλά αναπαύονται σε ξερούς τύπους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  19

 

 

 

<< Και πλησιάσας εις γραμματεύς, είπε προς αυτόν, Διδάσκαλε, θέλω σοι ακολουθήσει όπου αν υπάγης >>.

 

Αφιέρωση σημαίνει βεβαία την κλίση. Ουδείς επιβαλών την χείρα έπ’ άροτρον και βλέπων εις τα οπίσω είναι αρμόδιος για την βασιλεία του Θεού. Όποιος αφιερώνεται δημιουργεί νέα ζωή, νέα οικογένεια, νέους φίλους, νέους αδερφούς, νέα πνευματική περιουσία. Κάποιος κάποτε αφιερώθηκε στον Θεό, όταν αφιερώθηκε μετά από λίγο χρόνο κληρονόμησε μια μεγάλη περιουσία. Αυτός αμέσως έφυγε να πάει να την μοιράσει στους φτωχούς, κάποιός του είπε τι κάνεις; Κάποιος λέει να έχει περιουσία και εσύ την μοιράζεις; Αυτός απάντησε: εγώ όταν αφιερώθηκα στον Θεό είπα. Εγώ Κύριε σήμερα πέθανα κατά κόσμο και ζω τώρα κατά Θεό. Πως είναι τώρα δυνατόν αφού πέθανα κατά κόσμο να αναστηθώ πάλι και να ασχοληθώ με τα κοσμικά και τα συμφέροντα. Αυτό λοιπόν σημαίνει αφιέρωση. Τίποτε να μην δύναται να μας παρεκκλίνει από την απόφαση μας να αφιερωθούμε και να ολοκληρωθούμε πνευματικά.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  20

 

 

 

<< Οι αλώπεκες έχουσι φωλεάς, και τα πετεινά του ουρανού κατοικίας ο δε Υιός του ανθρώπου δεν έχει που την κεφαλήν κλίνη>>.

 

Είσαι πλούσιος έχεις χωράφια, έχεις αμπέλια, έχεις μεγάλη κοινωνική θέση; Πέταξε τα όλα στον κάλαθο των αχρήστων και έλα να με ακολουθήσεις να κάνεις ότι κάνω και εγώ, να κηρύττεις το Ευαγγέλιο της βασιλείας του Θεού.

 

 

 

 

 

Στίχος  21

 

 

 

<< Ακολούθει μοι και άφες τους νεκρούς να θάψωσι τους εαυτών νεκρούς >>.

 

 Αφήνει να εννοηθεί ότι και αυτοί που θάβουν νεκρό είναι νεκροί, για να μην είναι να φροντίσουν να αναγεννηθούν ώστε η αμαρτία, η φθορά και ο θάνατος να πάψουν να ενεργούν και να υπάρχουν στην ζωή τους 

 

<< Να τακτοποιήσω την οικογένεια >>.

 

Κάποτε αναρωτήθηκα ότι η δικαιολογία αυτή είναι σωστή όμως πήρα μια απάντηση: Θωμά, σε εβδομήντα με ογδόντα χρόνια από σήμερα ποιος θα ζει μέσα στην οικογένειά σου; Είπα μάλλον κανείς. Τότε ποια τακτοποίηση μπορείς παιδί μου εσύ να κάνεις ή να προσφέρεις στην οικογένειά σου; Όταν λοιπόν λαμβάνουμε το κάλεσμα του Χριστού ας μην παραθέτουμε δικαιολογίες τις οποίες δεν δυνάμεθα να καταλάβουμε το τέλος αυτών. Ας εμπιστευθούμε τον Χριστό και ας τον ακολουθήσουμε και είναι σίγουρο ότι η οικογένεια θα εξελιχθεί, θα αναπτυχθεί, θα αναγεννηθεί και θα πάρει την αποστολή της συν Θεό ώστε να εργάζεται για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου, μόνο έτσι έρχεται η εξασφάλιση στην οικογένεια.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  24  

 

 

 

<< Και ιδού, τρικυμία μεγάλει έγεινεν εν τη θαλάσση, ώστε το πλοίο εσκεπάζετω υπό των κυμάτων >>.

 

 Όταν λείπει ο Χριστός από την ζωή μας σηκώνονται μεγάλα κύματα στην καθημερινότητά μας σε σημείο να έχουμε πολλά άλυτα προβλήματα τα οποία συνέχεια να αυξάνουν. Όταν όμως έρθει ο Χριστός τότε τα κύματα (προβλήματα ) σωπάζουν και το πλοίο που είναι ο εαυτός μας ταξιδεύει εν ειρήνη με οδηγό τον Ιησού.

 

 

 

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  θ΄

 

 

 

Στίχος  2

 

 

 

<< Και ιδών δε ο Ιησούς την πίστιν αυτών >>.

 

Η πίστης είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων όμως υπάρχουν δύο είδη πίστης. Η μια είναι η σκιώδης πίστη στην οποία επαναπαύονται οι χριστιανοί σήμερα με μηδαμινά αποτελέσματα. Η άλλη πίστη είναι η ζώσα πίστη που θέλει ο Θεός η οποία κάνει τον άνθρωπο Θεό, τον αναγεννά και τον ανεβάζει στο επίπεδο του Θεού όμως η πίστη να είναι δια αγάπης ενεργουμένης. Απαραίτητο στοιχείο διότι διαφορετικά γίνεσαι διάβολος χωρίς να το εννοείς και να το καταλαβαίνεις επικαλούμενος ακόμη και το όνομα του Χριστού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  5

 

 

 

<< Συγκεχωρημέναι είναι αι αμαρτίαι σου >>.

 

Όταν υπάρχει στη ζωή μας η αμαρτία τότε τα αποτελέσματα είναι μικρότητα πνευματική, ασθένεια, φθορά και θάνατος. Όταν όμως ο Θεός συγχωρέσει την αμαρτία με την ειλικρινή μετάνοια τότε ο αμαρτωλός που οδήγησε τον εαυτό του με τον λάθος τρόπο ζωής που επέλεξε στον θάνατο και στην αμαρτία εκούσια ή ακούσια θεραπεύεται και έρχεται η ζωή, η χαρά, η υγεία, η ευεξία, ο Χριστός.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  13

 

 

 

<< Έλεος θέλω και ουχί θυσία >>.

 

Πολλοί τρέχουν για να δικαιολογήσουν την λάθος συμπεριφορά τους στους συνανθρώπους και να δικαιολογήσουν τις αμαρτίες τους στον Θεό, να πάνε δώρα στον Θεό ή να θυσιάσουν κάτι όμως ο Θεός δεν ευαρεστείται σε τέτοιες θυσίες. Η μόνη θυσία που κάνει τον Θεό να κλίνει γόνυ ενώπιον μας είναι το έλεος το οποίο πρέπει να μας διέπει έναντι των συνανθρώπων μας. Αυτή την θυσία θέλει ο Θεός. Στο πάτερ ημών λέμε: άφες ημίν τα οφειλήματα ημών ως και ημείς αφίεμε τοις οφειλέτες ημών. Μήπως ψευδόμεθα;

 

 

 

 

 

Στίχος  22

 

 

 

<< Η πίστη σου σε έσωσε >>.

 

Η ζώσα πίστη των έργων θα μας οδηγήσει στο θρόνο του Θεού. Η σκιώδη πίστη των λόγων θα μας οδηγήσει στην απώλεια.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  35

 

 

 

<< Και κηρύττων το ευαγγέλιον της βασιλείας και θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν ασθένειαν εν τω λαώ >>.

 

Άρα όταν κηρύττουμε το ευαγγέλιο της βασιλείας θα αποκτήσουμε υγεία ψυχής και σώματος. Μάλιστα όσοι γίνονται αποδέκτες του Ευαγγελίου της βασιλείας και αυτοί θα θεραπεύσουν σιγά, σιγά τον εαυτό τους. Αφού σήμερα κηρύττεται το Ευαγγέλιο και οι άνθρωποι δεν θεραπεύονται πάει να πει ότι δεν κηρύττουν οι πνευματικοί ηγέτες το ευαγγέλιο της βασιλείας αλλά άλλο ευαγγέλιο το οποίο δεν είναι της βασιλείας. Και το οποίο έχει την εξουσία να οδηγεί τους ανθρώπους σε συμφέροντα και φιλοδοξίες ή τους πνευματικούς ηγέτες και τον λαό να τον οδηγεί στην αμάθεια.

 

Το Ευαγγέλιο της βασιλείας έχει τέσσερις φάσεις:

 

 Το πρώτο στοιχείο του είναι το αδιαίρετο. Για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να διαιρούμεθα, την διαίρεση την κάνει ο διάβολος με το να κατηγορεί τον αδερφό μας ενώπιον Θεού ημέρα και νύχτα.

 

Το δεύτερο στοιχείο του ευαγγελίου της βασιλείας είναι της συνοχής. << Πάτερ άγιε, τήρησον αυτούς εν τω ονόματι σου, ω δέδωκάς μοι ίναωσιν εν καθώς ημείς >>. Θα πρέπει μέσα από το λόγο του Θεού να βρίσκουμε στοιχεία τα οποία μας ενώνουν χωρίς να καταργούν την προσωπικότητα μας.

 

 Το τρίτο στοιχείο του ευαγγελίου της βασιλείας είναι το ολοκληρωμένο, αυτό δηλαδή που δεν απορρίπτει την ζωή δια της ζωής. Όλα τα χριστιανικά δόγματα απέρριψαν την ζωή δια της ζωής και ίδρυσαν (μετέφεραν) την βασιλεία του Θεού στον ουρανό ενώ είναι επαγγελία να γεννηθεί το θέλημά του και στη γη.

 

 Το τέταρτο στοιχείο του ευαγγελίου της βασιλείας είναι αυτό που ενώνει όλα τα προηγούμενα. Θα πρέπει λοιπόν ένας χριστιανός να έχει τα ανωτέρω.  

 

 

 

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ι΄

 

 

 

Στίχος  1

 

 

 

<< Και προσκαλέσας τους δώδεκα μαθητάς αυτού, έδωκε εις αυτούς εξουσίαν κατά πνευμάτων ακαθάρτων >>.

 

 Οι εξουσίες υπάρχουν και δίδοντο πάντα, εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνουμε μαθητές του Χριστού ώστε τις εξουσίες που θα λάβουμε να τις κάνουμε αγαθή χρήση ώστε να εξουσιάζουμε δια αγάπης ενεργουμένης και προς το συμφέρον του Θεού και της ανθρωπότητας.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  6

 

 

 

<< Υπάγετε δε μάλλον προς τα πρόβατα τα απολωλότα του οίκου Ισραήλ>>.

 

Τα απολωλότα πρόβατα είναι οι άνθρωποι που απέκτησαν μια θρησκεία χωρίς να έχουν επίγνωση αυτής. Υπάρχουν πολλά τέτοια πρόβατα ανάμεσα μας μάλιστα απολωλότα είμεθα όλοι και εμείς που γνωρίσαμε την φωνή Θεού. Και τώρα δεν είμεθα πλέον απολωλότα πρόβατα αλλά γινόμεθα δια της φωνής του Θεού Υιοί του Θεού.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  8

 

 

 

<< Ασθενούντας θεραπεύετε, λεπρούς καθαρίζετε, νεκρούς εγείρετε, δωρεάν δότε >>.

 

 Όσοι δεχτούν τον Χριστό, την διδασκαλία του και το Άγιο Ευαγγέλιό του θα θεραπευτούν. Μόνο έτσι έρχεται η θεραπεία η ουσιαστική που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, χρειάζεται υπομονή, επιμονή και προσπάθεια. Αμήν.

 

 

 

 

 

Στίχος  9 – 10

 

 

 

<< Μη έχετε χρυσόν, μηδέ αργυρόν, μηδέ χαλκόν εις τας ζώνας σας, μη σακκίον δια την οδόν, μηδέ δυο χιτώνας, μηδέ υποδήματα, μηδέ ράβδον διότι ο εργάτης είναι άξιος της τροφής αυτού >>.

 

 Όπως το λέει! Δεν είναι δυνατόν να αναγεννάς και να ελευθερώνεις ανθρώπους από τα δεσμά του θανάτου και αυτοί να μην σου δίνουν τα αναγκαία. Άξιος λοιπόν ο εργάτης του μισθού αυτού.

 

 

 

 

 

Στίχος  11

 

 

 

<< Εξετάσατε τις είναι άξιος εν αυτή, πολλοί οι κεκλιμένοι ολίγοι οι εκλεκτοί >>.

 

 Οι εκλεκτοί είναι οι άξιοι στο να γνωρίζουν τα μυστήρια της βασιλείας και του Χριστού ώστε να τα υιοθετήσουν. Η εξέταση γίνεται και φανερώνεται από το άψογο παράδειγμα και τον τρόπο που δέχονται τον απεσταλμένο του Θεού. Ανάξιοι είναι όλοι αυτοί που δεν εφαρμόζουν τον λόγο του Θεού και αυτοί που έχουν σαν θεωρία τους το ου με πείσεις και αν με πείσεις. Άξιοι είναι αυτοί οι οποίοι σπουδάζουν σαν μαθητές την σοφία του Θεού και κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν κοντά τους τον απεσταλμένο του Θεού. Όταν ολοκληρωθούν πνευματικά συνεργάζονται ουσιαστικά με κοινό στόχο με τον απεσταλμένο του Θεού για την ίδρυση της βασιλείας του Θεού.

 

Εκλεκτός ακόμη είναι αυτός που τηρεί την ουσία και δεν κατηγορεί τον τύπο μάλιστα ο εκλεκτός ο άξιος μελετά, προσεύχεται και διαλαλεί με αγάπη το θέλημα του Θεού στους γύρω του. Επίσης παρακολουθεί σε λεπτομέρεια τον εαυτό του ώστε να τον διορθώνει καθημερινά. Ανάξιος είναι αυτός ο οποίος μελετά, προσεύχεται, κηρύττει για το θεαθήναι των ανθρώπων, όμως τίποτα δεν εφαρμόζει και το σπουδαιότερο δεν παρουσιάζουν τα έργα του θυσία η οποία χρειάζεται για την αναγέννηση των συνανθρώπων μας.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  16

 

 

 

 << Ιδού εγώ σας αποστέλλω ως πρόβατα εν μέσω λύκων >>.

 

 Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην δώσουμε το άγιο τοις κυσίν μήπως στραφέντες μας διασχίσωσιν.

 

 

 

 

 

Στίχος  21

 

 

 

<< Θέλει δε παραδώσει αδελφός αδελφόν εις θάνατον και πατήρ τέκνον>>.

 

Η πνευματική ζήλια είναι η κινητήριος το να οδηγήσουμε άθελα μας τα αδέλφια μας στον θάνατο χρειάζεται να προσέχουμε τον άγγελο φωτός ο οποίος ενεργεί δια της ζήλιας μέσα μας. Η ζήλια δεν χρειάζεται η πρόοδος του αδελφού μας σε οποιοδήποτε τομέα θα μας εξασφαλίσει σωτηρία διότι αυτός θα μοιραστεί την ευλογία που ο Θεός του χάρισε μαζί μας, είναι συμφέρον μας η πρόοδος του αδελφού μας.

 

 

 

 

 

Στίχος  24

 

 

 

<< Δεν είναι μαθητής ανώτερος του διδασκάλου, ουδέ δούλος ανώτερος του Κυρίου αυτού >>.

 

 Όποιος αγωνίζεται με το σκεπτικό να γίνει ανώτερος δεν έχει Θεό μέσα του έχει μάλλον συμφέροντα, φιλοδοξίες, εγωισμό και μικρότητες που θα τον οδηγήσουν αργά ή γρήγορα στην απώλεια. Όταν θελήσουμε να φτάσουμε κάπου, να φτάσουμε εφαρμόζοντας το λόγο του Θεού και όχι τον λόγο του πονηρού όπου τα ψέματα και ο εγωισμός θα μας αναδείξουν ( είναι καθαρός εγωισμός η σκέψη αυτή να γίνουμε ανώτεροι μη εφαρμόζοντας το λόγο του Θεού ), εξάλλου ο Θεός δεν θέλει να κρύψει την σοφία του από κανέναν άνθρωπο άρα ο ειλικρινής αγώνας θα μας οδηγήσει στο να δικαιωθούμε συν Θεό.

 

 

 

Στίχος 40

 

 

 

<< Όστις εύρη την ζωήν αυτού, θέλει απολέσει αυτήν και όστις απολέση την ζωήν αυτού δι’ εμέ, θέλει ευρεί αυτήν >>.

 

 Με λίγα λόγια όποιος αγωνιστεί να μην πεθάνει ο αδελφός του, ο συνάνθρωπος του δεν θα πεθάνει ο ίδιος διότι με όποια κρίση κρίνεις θα κριθείς. Αυτό σημαίνει να απολέσει την ζωή του για τον συνάνθρωπο και για τον Χριστό. Ο Χριστός είναι ο πλησίον σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  42

 

 

 

<< Όστις δέχεται εσάς, εμέ δέχεται και όστις δέχεται εμέ, δέχεται τον αποστείλαντά με >>.

 

 Οι απεσταλμένοι γνωρίζονται από τον πολυχρόνιο αγώνα τον οποίον διεξάγουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Απεσταλμένος είναι αυτός που φέρει την γνήσια διδασκαλία του Χριστού η οποία θεραπεύει, αναγεννά και ζωοποιεί τον άνθρωπο και ειδικότερα τους νέους μαθητές του Χριστού. Απεσταλμένος Θεού είναι αυτός που ενδιαφέρεται για την αναγέννηση του λαού του Θεού και ειδικά για το ποίμνιο που ο Θεός του έδωσε ώστε να εργάζεται με θυσία μέρα και νύχτα. Απεσταλμένος Θεού είναι αυτός ο οποίος αντιμετωπίζει τα πράγματα σύμφωνα με τις εντολές του Θεού και το πνεύμα του Θεού. Απεσταλμένος Θεού είναι αυτός που σε όλη του τη ζωή βοηθά τον λαό του Θεού, μάλιστα αγωνίζεται να αναγεννήσει τον λαό του Θεού και να τον οδηγήσει στο θρόνο του Θεού. Απεσταλμένος Θεού είναι αυτός που δεν ενδιαφέρεται για τίτλους και τιμές. Ο τίτλος που φέρει και επιδιώκει είναι να έχει αγάπη προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό, ταπείνωση με τα στοιχεία που την διέπουν ( δεν είμαι τίποτα, δεν έκανα τίποτα, δεν ξέρω τίποτα), σοφία Θεού ώστε δια αυτών των στοιχείων να γίνει αδελφός Χριστού και αδελφός με τον αδελφό (συνάνθρωπο ). Απεσταλμένος είναι αυτός που εργάζεται να ζωοποιήσει τον άνθρωπο και όλο το ανθρώπινο γένος χωρίς να προσωποληπτεί. Απεσταλμένος στη γη πιστεύω ότι είναι η Φωνή του Θεού Γένοιτο Αμήν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος 42

 

 

 

<< Δεν θέλει χάσει τον μισθόν αυτού >>.

 

Αυτός που δεν θα χάσει τον μισθό του είναι αυτός που τον μοιράζει, είτε πνευματικό μισθό είτε υλικό μισθό με στόχο την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Αυτουνού ο μισθός θα υπάρχει πάντα, των άλλων που τον έχουν για τον εαυτό τους θα κοπεί αργά ή γρήγορα. Όταν τα διαθέτουμε όλα για την δόξα του Θεού τότε θα αποκτήσουμε πολλούς μισθούς.

 

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ια΄

 

 

 

Στίχος  3

 

 

 

<< Συ είσαι ο ερχόμενος ή άλλον προσδοκώμεν; >>.

 

Για να μην πέσουμε στην παγίδα αυτή να μελετούμε τον λόγο του Θεού ουσιαστικά, εμπεριστατωμένα και σε λεπτομέρεια, το σπουδαιότερο όλων να εφαρμόζουμε ότι βρίσκουμε στον λόγο του Θεού. Μην κάνουμε τους μεγάλους και τους τρανούς πριν την ώρα μας χρειάζονται χρόνια για να αναγεννηθούμε, ας το προσέξουμε αυτό, να μιλούμε με αγάπη μέχρι ο Θεός να συμβουλεύει και να αναλάβει την ζωή μας.

 

 

 

 

 

Στίχος  6

 

 

 

<< Και μακάριος είναι όστις δεν σκανδαλισθή εν εμοί >>.

 

Μη γένοιτο Κύριε εις εμάς. Σε παρακαλούμε Κύριε μη εισενέγκης ημάς εις τέτοιο πειρασμό. Αμήν.

 

 

 

 

 

Στίχος  11

 

 

 

<< Ο μικρότερος εν τη βασιλεία των ουρανών είναι μεγαλύτερος Ιωάννου του βαπτιστή >>.

 

 Ο λόγος διότι θα εισέλθει από την ζωή στην ζωή.

 

 

 

 

 

Στίχος  25

 

<< Ότι απέκρυψας ταύτα από σοφών και συνετών και απεκάλυψας αυτά εις νήπια >>.

 

 Ο Θεός δεν θέλει εγωιστές και ξερόλες στην βασιλεία του, γι’ αυτό η σοφία του επιλέγει να αναγεννήσει τους ασήμαντους κατά κόσμο δίνοντας την σοφία του σε αυτούς και να κατεβάσει τους σημαντικούς κατά κόσμο δίνοντας εις αυτούς μωρία, ώστε να φέρει ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Ας δούμε ποιοι ήταν οι μαθητές του και ας δούμε ότι και εμείς δεν διαφέρουμε πολύ σε πνευματικό επίπεδο από αυτούς. Δόξα να έχεις Κύριε και βοήθησε μας όταν αναγεννηθούμε να μην νιώθουμε ότι είμεθα κάτι αλλά ότι εσύ με την δική σου δόξα και σοφία μας αναγέννησες ώστε να πάρουμε θάρρος και να εξελιχθούμε συν Θεό ή να φτάσουμε τους υπερβατικούς στόχους που εσύ δια της πίστεως μας δίνεις και δια του ευαγγελίου σου με σκοπό να γίνουμε ταπεινοί να γίνουμε αγάπη προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό. Να γίνουμε έλεος, να γίνουμε ότι και εσύ. ΑΜΗΝ.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  28 – 30

 

 

 

<< Έλθετε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι και εγώ θέλω να σας αναπαύσει. Άρατε τον ζυγό μου εφ’ υμάς και μάθετε απ’ εμού διότι πράος είμαι και ταπεινός την καρδία και θέλετε ευρεί ανάπαυσιν εν ταις ψυχαίς υμών. Διότι ο ζυγός μου είναι καλός και το φορτίον μου ελαφρόν >>.

 

Όταν το διάβασα αυτό το 1988 πήρα την οικογένεια μου και έτρεξα να κάνω το πορευθέντες. Με τον σχετικό αγώνα είδα ότι ο λόγος του Θεού είναι αληθής, αληθέστατος. Όποιος θέλει ανάπαυση δεν έχει παρά να εφαρμόσει τις εντολές του Θεού. Η σοφία του, το έλεός του, η αγάπη του, η ζώσα πίστη θα φέρουν τον άνθρωπο αυτόν που αφιερώνεται στην ανάπαυση ψυχής και σώματος και επίγνωσης ώστε μετέπειτα να διεξάγει αγώνες με πλήρη σοφία και ταπείνωση για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου και να γίνει ο άνθρωπος αυτός κληρονόμος, συγκληρονόμος και συμμέτοχος της δόξης του. Να ξέρετε ότι ο τολμών νικά.

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ιβ΄

 

 

 

Στίχος  7

 

 

 

<< Έλεος θέλω και ουχί θυσία >>.

 

Αυτός είναι ο όρος ο οποίος πρέπει να τηρηθεί από όλους τους νέους μαθητές αν θέλουν να εισέλθουν δια της ζωής στην βασιλεία του Θεού. Αφού ο Θεός αγκαλιάζει εμάς και μας δίνει απλόχερα τις ευλογίες του εμείς γιατί παρουσιάζουμε μικρότητες οι οποίες καταλήγουν σε κρίσεις και επικρίσεις για τους αδελφούς; Πρέπει να χαρίζουμε το έλεος χωρίς μέτρο σε όλους φίλους και εχθρούς, αδελφούς και εχθρούς αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα ώστε να ομοιάσουμε του Κυρίου μας στην συμπεριφορά και στις συνήθειές του. Ο Πέτρος είπε: πόσες φορές κύριε να συγχωρήσω τον αδελφόν μου; επτά; Και ο Χριστός του απάντησε εβδομηκοντάκις επτά. Αυτή η λογική θα πρέπει να διέπει τα τέκνα τα οποία ανήκουν στην Φωνή του Θεού. Αν δεν δώσουμε έλεος στους συνανθρώπους ομοιάζουμε με εκείνους στην παραβολή που ο Θεός τους χάρισε εκατομμύρια που του τα χρωστούσανε και αυτοί έπνιγαν τον συνάνθρωπό τους για μια δραχμή. Προσοχή διότι αν φερόμεθα έτσι τότε θα χάσουμε τα πάντα, όταν έχουμε το έλεος του Θεού στην ζωή μας τότε δια του ελέους γκρεμίζουμε το μεσότοιχο της έχθρας μεταξύ Θεού και εμάς, μεταξύ των αδελφών μας, μεταξύ των εχθρών μας, μεταξύ του διαβόλου ώστε και αυτός να γίνεται σε μας παιδαγωγός. Διότι με το έλεος βλέπουμε ότι τα πάντα συνεργούν στο αγαθό τοις αγαπώσι το Θεό. Το έλεος λοιπόν να καταδιώκει την ζωή μας σε προσωπικό και σε γενικό επίπεδο και η αναγέννηση να διαμορφώνει την εξέλιξη μας ως υπερβατικά όντα έναντι της παρουσίας του Θεού.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  30

 

 

 

<< Όστις δεν είναι μετ’ εμού είναι κατ’ εμού και όστις δεν συνάγει μετ’ εμού σκορπίζει >>.

 

 Ο λόγος διότι δεν έχει Θεό ώστε να ξέρει τι να συνάξει και τι να πετάξει. Και κατά του Θεού είμεθα όταν τα λόγια λένε άλλα και τα έργα άλλα.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  31

 

 

 

<< Η κατά του πνεύματος όμως βλασθημία δεν θέλει συγχωρηθή εις τους ανθρώπους >>.

 

 Η βλασθημία του πνεύματος γίνεται από εμάς όταν δεν πιστεύουμε στα χαρίσματα, στα σημεία, στους καρπούς και όταν δεν πιστεύουμε ότι δυνάμεθα να γίνουμε μέτοχοι αυτών. Με λίγα λόγια όταν δεν πιστεύουμε ότι συν Θεό μπορούμε να ζήσουμε και να ευλογηθούμε υπέρ κόρον εις όλους τους τομείς λαμβάνοντας εις την ζωή μας όλες τις δωρεές του Θεού. Ακόμη βλασθημία του πνεύματος είναι όταν δεν πιστεύουμε στον Πατέρα, στον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα. Είναι πολύ τρελό και παράλογο να βλέπεις όλη αυτή την κοσμογονία και να αδιαφορείς για τον δημιουργό ή να πιστεύεις ότι τυχαία εξελίχτηκε και αναπτύχθηκε και έφτασε ως εδώ και ότι δεν κρύβεται πίσω από αυτή ο ουράνιος Πατέρας Θεός.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  37

 

 

 

<< Διότι εκ των λόγων σου θέλεις δικαιωθεί και εκ των λόγων σου θέλεις καταδικασθή >>.

 

 Προσοχή λοιπόν εκ της πολυλογίας δεν λείπει η αμαρτία. Όταν τα λόγια μας εφαρμόζονται θα δικαιωθούμε και όταν τα λόγια μας δεν εφαρμόζονται θα καταδικαστούμε. Την δικαίωση ή την καταδίκη θα την κάνει ο καθένας μόνος του με τη συνείδηση του. Συνείδηση ελέους χρειάζεται να έχουμε για να δικαιωθούμε και να μην καταδικαστούμε. Μια μέρα είπε η γλώσσα στον εγκέφαλο, καλημέρα και ο εγκέφαλος απάντησε από σένα θα εξαρτηθεί. Χρειάζεται λοιπόν να θέτουμε φύλακα περί των χειλέων ώστε να μην κουράζουμε το είναι μας, το σώμα μας, το μυαλό μας και το οδηγούμε σε αδιέξοδο με πονοκεφάλους και ανίατες αθεράπευτες ασθένειες.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  48

 

 

 

<< Τις είναι η μήτηρ μου και τίνες είναι οι αδελφοί μου; >>.

 

Η σαρκική οικογένεια είναι ενωμένη και υπάρχει μέχρι τον θάνατο, η πνευματική μένει εις τον αιώνα άρα η οικογένεια μας είναι αυτοί οι οποίοι ακούν τον λόγο του Θεού και τηρούν αυτόν.

 

 

 

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ιγ΄

 

 

 

Στίχος  11

 

 

 

<< Εις εσάς εδόθη να γνωρίσητε τα μυστήρια της βασιλείας των ουρανών, εις εκείνους όμως δεν εδόθη >>. Μυστήριο είναι ότι δεν εννοούμε ή ότι δεν καταλαβαίνουμε όπως ο Θεός, όπως η δημιουργία, όπως η αγάπη, όπως ο ύπνος, όπως η άφθαρτη αιώνια ζωή, όπως τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα ή όπως τα χαρίσματα, τα σημεία, τους καρπούς όπως ο άνθρωπος, όπως η λογική που εξασφάλισε ο άνθρωπος από τον Θεό. Όταν λοιπόν τα εννοήσουμε όλα αυτά και τα αποκωδικοποιήσουμε τότε θα είμεθα ένας από αυτούς που ευαρέστησαν τον Θεό και του δόθηκαν ώστε να τα γνωρίζει ουσιαστικά και να τα κληρονομήσει. Όταν δεν τα γνωρίσουμε ουσιαστικά θα ανήκουμε εις εκείνους που ο θεός τα έκρυψε, μη γένοιτο. Δηλαδή τα ανωτέρω που ανέφερα όταν δεν γνωρίζουμε τον τρόπο παρουσίας τους και την εξέλιξή τους τότε δεν μπορούμε να αναγεννηθούμε και να ολοκληρωθούμε.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  12

 

 

 

<< Διότι όστις έχει, έτι θέλει δοθεί εις αυτόν και θέλει περισσευθή όστις όμως δεν έχει και ότι έχει θέλει αφαιρεθή απ’ αυτού >>.

 

Όποιος έχει Θεό, ουσιαστικά Θεό θα του δοθούν όλα τα του Θεού και όλα τα του κόσμου. Όποιος δεν έχει Θεό με τον λάθος τρόπο χειρισμού θα τα χάσει όλα όσα έχει δια της μωρίας, δια της φθοράς, δια του θανάτου, μη γένοιτο σε εμάς.

 

 

 

 

 

Στίχος  15

 

 

 

<< Διότι επαχύνθη η καρδία του λαού τούτου και με τα ώτα βαρέως ήκουσαν και τους οφθαλμούς αυτών έκλεισαν >>. Ο διάβολος καταστρέφει τις αισθήσεις καταστρέφει την λογική του Θεού. Η καταστροφή γίνεται λόγω της παχυλότητας του υλιστικού στοιχείου που φόρτωσε σήμερα στους ανθρώπους ώστε όλοι να θεοποιήσουν την ύλη και το χρήμα. Καθώς έκλεισαν όλων τα πνευματικά μάτια και τα αφτιά. Ο τρόπος που κλείνουν είναι το παρόν δαιμονισμένο σύστημα του κόσμου, τελευταία η αμαρτία και η αποστασία όλων των ανθρώπων από το Θεό. Πρέπει να προσέξουμε.

 

 

 

 

 

Στίχος  46

 

 

 

<< Όστις ευρών ένα πολύτιμον μαργαρίτην, υπήγε και επώλησε πάντα όσα είχε και ηγόρασεν αυτόν >>.

 

Ο μαργαρίτης είναι ο Χριστός, η Άγια διδασκαλία του και ο απεσταλμένος του. Όταν κάποιος εννοήσει τον Άγιο Ιησού, την διδασκαλία του και τον απεσταλμένο του όλα θα τα πουλήσει όλα θα τα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων και θα ασχοληθεί με αυτούς, ο λόγος είναι διότι αυτοί ξέρουν τι θα μας μεταδώσουν και πώς θα μας αναγεννήσουν. Πάντως όλα είναι χρήσιμα και απαραίτητα στη ζωή μας, όταν όμως γνωρίσεις τον μαργαρίτη ( τον Χριστό, την διδασκαλία του και τον απεσταλμένο ) όλα τα άλλα μπαίνουν σε δεύτερη θέση χωρίς να απορρίπτονται διότι και αυτά ανήκουν στην σοφία του Θεού.

 

 

 

 

 

Στίχος  50

 

 

 

<< Και θέλουσι ρίψει αυτούς εις την κάμινον του πυρός >>.

 

Μακριά από τον ζώντα Χριστό υπάρχει η κάμινος του πυρός η οποία θα υπάρχει πάντα στην ζωή μας αν δεν εννοήσουμε τον Χριστό και την διδασκαλία του. Εν όσο λοιπόν έχουμε καιρό ας μαζέψουμε αμάραντο θησαυρό ώστε ο θησαυρός αυτός που είναι ο Χριστός να μας αποτρέψει από την κάμινο του πυρός η οποία ανάβει μόνο μέσα μας.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  52

 

 

 

<< Όστις εκβάλλει εκ του θησαυρού αυτού νέα και παλαιά >>.

 

Τα νέα και παλαιά υπάρχουν στην Καινή και Παλαιά Διαθήκη. Θέλω να ερευνούμε τον λόγο του Θεού και να αντλούμε ότι καλό και αγαθό υπάρχει σε αυτόν ότι δεν το εννοούμε ας το αφήσουμε ίσως αργότερα να το εννοήσουμε.

 

 

 

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ιδ΄

 

 

 

Στίχος  23

 

 

 

<< Και αφού απέλυσε τους όχλους, ανέβει εις το όρος κατ’ ιδίαν δια να προσευχηθή >>.

 

Το όρος έχει ασύλληπτες δυνάμεις, η μεγαλύτερη είναι η σιωπή. Μέσα στη σιωπή λειτουργεί ο Θεός, ο άνθρωπος συλλαμβάνει δια της σιωπής την φωνή του Θεού η οποία τον νουθετεί, τον εξελίσσει, τον αναγεννά και τον κατευθύνει στο να πράττει ο άνθρωπος το σωστό. Χρειάζεται να καταφεύγουμε στο όρος στο βουνό ώστε να βρούμε το όρος του Θεού μέσα μας. Αφού ο Κύριος το επέλεγε ώστε να πηγαίνει πάει να πει ότι κάτι ξέρει, θα πρέπει και εμείς να το επιλέγουμε και είναι σίγουρο ότι θα γνωρίσουμε τον πατέρα ο οποίος θα μας εξελίξει θετικά. Ο κόσμος και οι κοινωνίες δεν μπορούν να σου εξασφαλίσουν την σύνδεση αυτή διότι στους χώρους των ανθρώπων δεν υπάρχει σιωπή ώστε να ακούσεις την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  32

 

 

 

<< Αληθώς Θεού Υιός είσαι >>.

 

Τα έργα της αγάπης, της θυσίας οι ενέργειες των δυνάμεων της πίστεως ( θαύματα ) αποδεικνύουν έναν άνθρωπο Υιό Θεού. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε αγώνες ώστε να γίνουμε με τα στοιχεία του ευαγγελίου Υιοί Θεού. Στη συνέχεια τα έργα μας θα αποδείξουν ότι είμεθα Υιοί Θεού. Μερικοί επειδή μελετούν ή προσεύχονται νομίζουν ότι είναι Υιοί Θεού, χρειάζονται λοιπόν τα έργα. Ο απόστολος Παύλος φανερώνει δια της ομολογίας του < δείξεν μου την πίστην σου εκ των έργων σου >.

 

 

 

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ιε΄

 

 

 

Στίχος  4

 

 

 

<< Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα και ο κακολογών πατέρα ή μητέρα εξάπαντος να θανατόνηται >>.

 

Οι γονείς μας φέρνουν στην ζωή, τους χρωστάμε λοιπόν πολλά. Ο Θεός μας πολλαπλασιάζει αυτή. Η τιμή δίδεται με το να είμεθα κοντά και να τους παρέχουμε τα απαραίτητα καθώς να έχουμε αγαθή, φιλική σχέση μαζί τους. Δεν αρκεί μόνο ένα δώρο Χριστούγεννα και Πάσχα.

 

 

 

 

 

 

 

Στίχος  9

 

 

 

<< Εις μάτην δεν με σέβονται διδάσκοντες διδασκαλίες, εντάλματα ανθρώπων>>.

 

Οι τύποι και οι θεωρίες που απέχουν από τον λόγο του Θεού είναι εντάλματα ανθρώπων. Πρέπει να προσέχουμε από τα εντάλματα των ανθρώπων γιατί έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν τους ανθρώπους και τα έθνη στον όλεθρο, στην καταστροφή, στην απώλεια.

 

 

 

Στίχος  13

 

 

 

<< Πάσα φυτεία, την οποίαν δεν εφύτευσεν ο Πατήρ μου ο ουράνιος, θέλει εκριζωθεί >>.

 

Η φυτεία που δεν εφύτεψε ο πατέρας είναι ο διάβολος, οι άγγελοί του και η αμαρτία. Αυτοί και όσοι έχουν σαν θεωρία την διδασκαλία τους θα εκριζωθούν αργά ή γρήγορα. Η Φωνή Θεού άρχισε την εκρίζωση της φυτείας αυτής από τα μέλη του Θεού που είναι ο άνθρωπος.

 

 

 

 

 

Στίχος  14

 

 

 

<< Αφήσατε αυτούς είναι οδηγοί τυφλοί τυφλών, τυφλός δε τυφλόν εάν οδηγή αμφότεροι εις βόθρον θέλουσι πέσει >>.

 

Τυφλός είναι ο φανατικός ο οποίος θυμώνει, κρίνει, κατακρίνει και μένει ακαλλιέργητος έμπροσθεν της πολυποίκιλης σοφίας του Θεού. Χρειάζεται να προσέχουμε και να απομακρυνόμαστε από αυτούς τους τυφλούς.

 

 

 

 

 

Στίχος  16

 

 

 

<< Έτι και σεις ασύνετοι είσθε >>.

 

Ασύνετος είναι ο άνθρωπος ο οποίος δεν εννοεί και δεν κατανοεί το κάλεσμα του Θεού. Χρειάζεται εμείς να προσέξουμε τι ακούμε και ποιο το νόημα του. Ο Χριστός διέπεται από σοφία και ανωτερότητα. Χρειάζεται προσοχή. Ο ασύνετος ακόμη στηρίζεται σε τύπους ακαλλιέργητους και νοήματα ανώφελα. Θέλω όλοι μας να αγαπάμε τον Χριστό και να παρακολουθούμε την ζωή του σε λεπτομέρεια ώστε να φύγει το ασύνετο πνεύμα, την οποία ζωή φυσικά θα εφαρμόζουμε με την δύναμη την δική του.

 

 

 

 

 

Στίχος  24

 

 

 

<< Δεν απεστάλην, ειμή εις τα πρόβατα τα απολωλότα του οίκου Ισραήλ>>.

 

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν περιφρονηθεί από τους πάντες, ο Θεός λοιπόν γι’ αυτό ήρθε να αναγεννήσει και να ανεβάσει τους ανθρώπους αυτούς στο επίπεδό του ώστε να εννοήσουν και οι άλλοι οι οποίοι πέταξαν τα πρόβατα αυτά ότι άλλες οι βουλές του Θεού και άλλες των ανθρώπων. Μην λοιπόν απορρίπτουμε το σχέδιο του Θεού και τους ανθρώπους που ανήκουν εις την σοφία αυτού καθώς και στο πάνσοφο σχέδιο του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ις΄

 

 

 

Στίχος  1

 

 

 

<< Εζήτησαν να δείξη εις αυτούς σημείον εκ του ουρανού >>.

 

Σημείο ζητούν οι άπιστοι και αυτοί που έχουν σαν θεωρία το ου με πείσεις και αν με πείσεις. Οι μαθητές του Χριστού δεν ζητούν σημείο διότι έχουν σημείο το ότι ζει ο Θεός μέσα τους, τα εξωτερικά σημεία είναι γι’ αυτούς πυροτεχνήματα που για λίγο φαίνονται σε χαροποιούν και έπειτα χάνονται. Ο Χριστός όμως είναι το υπέρλαμπρο αστέρι που ανάβει μέσα στους ανθρώπους. Σημείο για τους μαθητές του Χριστού είναι οι καρποί, τα χαρίσματα, τα σημεία του Αγίου Πνεύματος. Αυτά είναι τα σημεία που θέλουν να λειτουργήσουν μέσα τους οι νέοι μαθητές και γι’ αυτό το λόγο δεν θέλουν να δουν ή να στηριχτούν σε πυροτεχνήματα. Εξωτερικά σημεία που θα πρέπει να εννοούμε και να θαυμάζουμε για μεγάλα θαύματα είναι η δημιουργία ολόκληρη, αυτή η δημιουργία είναι αρκετή δεν χρειάζονται άλλα σημεία τα άλλα θα τα δούμε μέσα μας. Γένοιτο Αμήν.       

Νεότερη Παλαιότερη