Πολλοί γαρ των εχόντων πνεύματα ακάθαρτα

 


ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

 Κεφάλαιο η΄, στίχος 7Πολλοί γαρ των εχόντων πνεύματα ακάθαρτα βοώντα φωνή μεγάλη εξήρχετο.

 Ερώτηση

 Γιατί τα ακάθαρτα πνεύματα εξέρχονται με μεγάλη φωνή;

 Απάντηση

 Ο Κύριος λέγει ότι όταν εξέλθει από τον άνθρωπον πονηρόν πνεύμα διέρχεται δι’ ανύδρων τόπων και δεν έχει ανάπαυσιν, διότι όπως το κατοικητήριον του Θεού είναι ο άνθρωπος έτσι και το πονηρό πνεύμα θέλει να κατοικήσει εις τον άνθρωπον. Επιστρέφει εις το πρώτο κατοικητήριόν του αφού παραλαμβάνει επτά πονηρότερα πνεύματα και γίνονται τα έσχατα χείρονα των πρώτων. Από την πολυχρόνιο πείρα τι έχει αποδειχθεί: γνωρίζουμε από το στόμα του Κυρίου ότι ο διάβολος ο ανθρωποκτόνος είναι ο άρχων του θανάτου, είναι ο πατήρ του ψεύδους. Τι κάνει λοιπόν εις την ζωήν μας; Κοιτάζει να μας σκοτώσει, να γλιστρήσουμε, να μας ρίξει στον γκρεμό, να πάμε εις την θάλασσα για μπάνιο να μας πνίξει, να δημιουργήσει πολέμους να σκοτώσει τον κόσμο, να μας σκοτώσει με το αυτοκίνητο και τόσες άλλες ενέδρες στήνει εις την ζωήν μας. Επίσης, είναι ο άρχων του θανάτου. Θέλει να μας κάνει οπαδούς του εις τον θάνατον, εις την απώλειαν όπως ο Χριστός θέλει να μας κάνει οπαδούς του εις την ζωήν την αιώνιον έτσι και αυτός. Πως; Με το ψέμα αφού είναι ο πατήρ του ψεύδους. Μας παρακολουθεί συνέχεια. Έχουμε κανένα σπυράκι, έρχεται και μας λέει είναι καρκίνος με τόσα πολλά ψέματα που το κατορθώνει να το πιστέψουμε και γίνεται καρκίνος. Η πίστις μετακινεί τα όρη. Τώρα το μάθανε οι συγγενείς μας, οι γνωστοί μας. Τους εφοδιάζει και αυτούς με τα ψέματα και ο καρκίνος γίνεται αθεράπευτος. Όλοι υπογράφουν με την πίστιν των την θανατική καταδίκη.

 

Κατόπιν παραχωρήσεως Θεού ο διάβολος κατόρθωσε να κυβερνά ολόκληρη την ανθρωπότητα με τα ψέματα. Η ψευτιά βασιλεύει από άκρον εις άκρον της οικουμένης. Έχει χτίσει τα ανάκτορά της εις τις καρδιές όλων των ανθρώπων και των λαών της γης και ακούς τους ανθρώπους μικρούς και μεγάλους να τιτλοφορούν το ψέμα και με κομπασμό να λέγουν «τα κατά συνθήκη ψεύδη». Δηλαδή έχουν κάνει σύμβαση όλοι οι άνθρωποι και όλοι οι λαοί της γης να λέγουν ψέματα και να μη δύναται ουδείς να τα ελέγξει ή να χαλάσει το σύστημά τους. Μόνον ο Θεός τα ελέγχει και τα τιμωρεί με την κατάσταση αυτή του κόσμου. Μάθετε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς.

 Γεγονός καταπληκτικόν είναι ότι ο διάβολος έχει μπει μέσα σε συνανθρώπους μας πολλούς, έχει εγκαθιδρύσει το κράτος του θανάτου σε ολόκληρο το είναι τους με το αδιάλειπτον ψέμα εις αντιπαράταξιν της αδιαλείπτου προσευχής. Με καταιγισμό ψεμάτων εις τον άνθρωπον εκείνον, ο οποίος θα δώσει βέβαια το δικαίωμα, τον πεθαίνει με την ιδέα και μπορεί να είναι θηρίον εις την υγείαν όμως εις το πνεύμα είναι νεκρός, δηλαδή ζωντανός – πεθαμένος. Συνέχεια του λέγει ψέματα ότι είναι άρρωστος, ότι θα πεθάνει, να τώρα έρχεται η ώρα, να αυτή την στιγμή πεθαίνεις. Αυτό επαναλαμβάνεται μέρα – νύχτα σε σημείο που τον κυριεύει ακατανίκητος φοβία, τρομερή μελαγχολία, παραφροσύνη. Τρέχει εις τους γιατρούς, εις τον παθολόγον, δεν του βρίσκει τίποτε απολύτως, «μα γιατρέ έχω πονοκεφάλους, πονάει το στομάχι μου, η καρδιά μου πάει να φύγει από την θέση της, έχω δύσπνοια, γκρούβομαι», ο γιατρός επιμένει, «δεν έχεις τίποτε, είσαι εφτάγερος πιο γερός από μένα». Γυρίζει στο σπίτι. Το κρεβάτι το βράδυ είναι κόλασις, που να κοιμηθεί, ιδεατώς είναι πεθαμένος εις τον τάφον. Τρέχει το πρωί εις τον καρδιολόγον, δεν του βρίσκει τίποτε. Εάν συμπέσει να ευρεθεί σε θρησκευτικό περιβάλλον και του διαβάσει κανείς την ευχή, παρουσιάζει αμέσως τάσεις προς εμετό. Εάν βρεθεί πιστός χριστιανός και αρχίσει νοερά προσευχή το δαιμόνιον πιέζεται και δημιουργεί εις το θύμα του με το ψέμα απελπιστική κατάσταση που αρχίζει να φωνάζει και εάν δεν τύχει εκεί «κανείς Φίλιππος» με πίστη κραταιά να το πετάξει έξω, θα συνεχίσει να φωνάζει γιατί με αυτόν τον τρόπο το δαιμόνιον καλεί σε βοήθεια άλλα δαιμόνια.

 Πως φεύγουν τα δαιμόνια από τον έναν και πάνε εις τον άλλον άνθρωπον; Με τον τρόπον του σχολιασμού, αρχίζουν κρίσεις και επικρίσεις, την εψώνισε, είναι αμαρτίες, είναι δαιμόνια, είναι τρέλα, κ.λ.π.. Ενεργεί η αρνητική πίστις. Η κατάστασις αυτή πολλάκις καταλήγει εις αυτοκτονία. Ο νευρολόγος εις την προκειμένην περίπτωσιν προσφέρει την βοήθειά του με τα ηρεμιστικά φάρμακα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Να ασφαλίσουμε όλοι τη ζωή μας εις τον Χριστόν, που είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή, ο οποίος μας γεμίζει με μυαλό, με πίστη, με δυνάμεις, με θάρρος, με χαρά.         

Νεότερη Παλαιότερη