Κυριακή του Θωμα

 


 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

 

Αδελφάκια μου αγαπημένα καλώς ήρθατε στο χώρο αυτό. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας στο να τιμήσετε με την παρουσία σας την γιορτή μου. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον Θεό «τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα» δια τον λόγο ότι αυτός σήμερα ο Θεός θέλησε και έφερε όλους εμάς στο χώρο αυτό ώστε να μας ενώσει με το δικό του Πνεύμα.

 

        Μάλιστα αυτός ο Θεός με το δικό του Πνεύμα πορεύεται σήμερα στη ζωή μας και μας διανοίγει καθημερινά νέους τρόπους σκέψεις. Καθώς με το γεμάτο σοφία ρήμα του καθορίζει εις ημάς σήμερα έναν αποκεκρυμμένο από αιώνων νέο τρόπο ζωής ώστε δια της νουθεσίας του να δυνάμεθα να αντιμετωπίζουμε τον παρόντα κόσμο με αισιοδοξία, με χαρά γεμάτη εφορία πνεύματος. Χαρίζοντάς μας μία διαρκή ζωτικότητα και ενεργητικότητα.

 

        Δεν είμεθα άγιοι ούτε «το παίζουμε» τέλειοι χριστιανοί αλλά ούτε και τέλειοι άνθρωποι. Είμεθα μωρά και τα λάθη μας πολλά μέσα στην καθημερινότητα του κόσμου όπου και εμείς υπάρχουμε.

 

        Η προσπάθεια μας έχει έναν σκοπό: Ο πρώτος είναι να αναπτυχθούμε πνευματικά κατά Θεό και ο δεύτερος να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, τον ρόλο ύπαρξής μας, την αποστολή μας, την δημιουργία και τον Θεό. Με σκοπό να διορθώσουμε τον εαυτό μας και να τον κτίσουμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Ακόμη δεν αγωνιζόμαστε ώστε να πούμε ότι εμείς είμεθα καλύτεροι από κάποιον άλλο συνάνθρωπο. Αγωνιζόμαστε πνευματικά ώστε να γίνουμε καλύτεροι από τον χθεσινό εαυτό μας. Αγωνιζόμαστε ώστε να εξελιχθούμε και να αναπτυχθούμε πάνω στους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, πάνω στα χαρίσματα, πάνω στα σημεία. Με λίγα λόγια πάνω στο θέλημα του Θεού.

 

        Σε όλους εμάς τώρα αφού έχουμε αποδεχτεί το κάλεσμα του Χριστού είναι σίγουρο ότι θα παίξουν καθοριστικό, θετικό ρόλο τα ιερά νάματα του Αγίου Ευαγγελίου στη ζωή μας. Τα ρήματα του Αγίου Θεού τα οποία εξήλθαν από το αψευδές στόμα του Κυρίου εκμηδενίζουν σιγά - σιγά τις παλιές, κακές, εγωιστικές συνήθειες που μας διακατείχαν.

 

        Τα νέα λοιπόν δρώμενα τα οποία χαράζει ο Χριστός σήμερα εις όλους εμάς μας καθιστούν όλους μας δια της πίστεως νέους μαθητές του Χριστού. Λέω δια της πίστεως διότι ο Κύριος φανέρωσε ότι η πίστη θα παίξει καθοριστικό και ουσιαστικό ρόλο στη ζωή μας. Χωρίς αυτή ο άνθρωπος δεν δύναται να αναπτυχθεί σε κανέναν τομέα ούτε υλικό ούτε πνευματικό. Η πίστη είναι βεβαίωση πραγμάτων μη βλεπομένων. Ο Κύριος τόνισε ότι, εάν έχετε πίστη ως κόκκο σινάπεως, θέλετε ειπεί προς το όρος τούτο, μετάβηθι εντεύθεν εκεί, και θέλει μεταβή, και δεν θέλει είσθαι ουδέν αδύνατον εις εσάς. Ακόμη ο Κύριος φανέρωσε ότι δια της πίστεως δυνάμεθα να πραγματοποιήσουμε πολλά θετικά θαύματα στη ζωή μας ώστε δια αυτής να φρουρήσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Επίσης η πίστη στο Χριστό διανοίγει δύο δρόμους. Χωρίς πίστη όλα τα έργα μας θα είναι αρνητικά, μηδαμινά στη ζωή μας. Όμως θα πρέπει να προσέξουμε ώστε η πίστη μας να είναι δια αγάπης ενεργουμένης και να στρέφεται θετικά προς τον εαυτό μας, προς το συνάνθρωπο, προς το Θεό. Όταν η πίστη μας είναι αρνητική τότε είναι δαιμονισμένη και βλάπτει αυτόν που την έχει, τους συνανθρώπους του που είναι γύρω του και εναντιώνεται και στο θέλημα του Θεού.

 

        Το ότι λοιπόν μπορούμε να λεγόμεθα νέοι μαθητές σήμερα τούτο το δικαίωμα εις ημάς εξάγεται εκ του γεγονότος του οποίου έλαβε χώρα την ημέρα που ο Κύριος επισκέφθηκε τους μαθητές στο ανώγειο. Εκείνη την ημέρα έλειπε ο Θωμάς ………………………………………..

 

Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες. Άρα ο μακαρισμός αυτός μας δίνει το δικαίωμα δια της πίστεως να προσεγγίσουμε τον Θεό.

 

        Αφού λοιπόν λάβαμε την άδεια να είμεθα νέοι μαθητές δεν έχουμε παρά να αποδεχτούμε το κάλεσμα του Θεού, την σοφία του Θεού στη ζωή μας ώστε το σκοτάδι που μας διακατείχε μέχρι χθες της αμάθειας ή της ημιμάθειας να εκλείψει από εμάς. Κατόπιν το φως του Πατέρα Θεού, του Αγίου Κυρίου και του Αγίου Πνεύματος να διεισδύσει και να κατακλύσει όλο μας το είναι. Ο Χριστός και η διδασκαλία του είναι το φως το φωτίζον πάντα άνθρωπο εις τον κόσμο. Αυτό το φως ονομάζεται ανέσπερο φως οικών απρόσιτο από τις κοινωνίες των ανθρώπων ενώ προσιτό από τις κτισθέντες κατά Θεό κοινωνίες. Κατόπιν αυτό το φως όταν εισέλθει μέσα μας δια των έργων αγάπης και δια της ομολογίας, να μπορέσουμε να το μεταλαμπαδεύσουμε και γύρω μας, στους συνανθρώπους μας που και αυτοί όταν το εννοήσουν δεν θα το εγκαταλείψουν ποτέ. Έτσι σιγά σιγά θα εμφανιστούν πάλι στον κόσμο οι κοινωνίες του Θεού, οι υιοί και οι θυγατέρες αυτού. Έχουμε πολλά που μας ενώνουν και λίγα που μας χωρίζουν.    

 

        Ο Χριστός τόνισε στη Κυριακή προσευχή, στο Πάτερ ημών ότι όλοι είμεθα αδελφοί. Και πρέπει αυτό το στοιχείο να το εννοήσουμε ώστε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά να δείχνει αγάπη και ενδιαφέρον στον συνάνθρωπό του. Τι τονίζει το Πάτερ ημών; ……………………………………

 

Άρα όλοι εμείς και όλοι οι άνθρωποι είμεθα αδέλφια και έχουμε τον ίδιο Πατέρα. Μακάρι αυτό να γίνει κατανοητό από όλο τον πιστεύσαντα κόσμο γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγινε κατανοητό και αυτό έφερε πολλά παγκόσμια αρνητικά γεγονότα που έκαναν τον άνθρωπο………………………………………………………..

 

Ο λόγος που δεν μπόρεσε να γίνει κατανοητό είναι ο εγωισμός και η ημιμάθεια που μας διακατέχει από παιδικής ηλικίας.

 

        Ο εγωισμός λαμβάνει χώρα στη ζωή μας με το εγώ. Όλοι λένε, ξέρεις ποιος είμαι εγώ και δεν κατανοούν ότι χωρίς την χάρη του Θεού όλοι είναι ένα τίποτα. Ακόμη στον εγωισμό ανήκει το συναίσθημα της κτητικότητας, αυτό είναι δικό μου μην το πειράξει κανείς, χωρίς να εννοούμε ότι αυτό που μας έδωσε ο Θεός μας το έδωσε ώστε να το χρησιμοποιούμε με αγάπη και  με στόχο να χρησιμοποιείται για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Στον εγωισμό ανήκουν ακόμα τα συμφέροντα και οι φιλοδοξίες τα οποία έχουν ως σκοπό να προβάλλουν το εγώ μας. Στον εγωισμό ανήκει ο χωρισμός του ανθρώπου σε δόγματα. Όλοι καυχώνται, ο δικός μου Θεός είναι ο καλύτερος. Στον εγωισμό ανήκουν και τα πολιτικά συστήματα τα οποία αγωνίζονται τάχα για το καλό των ανθρώπων ενώ το υπόβαθρο είναι η εξουσία και η καλοπέραση. Δυστυχώς οι πάντες επικαλούνται το λαό και αιώνες τώρα διαχειρίζονται αυτοί τον πλούτο του Θεού κατά το πως θέλουν.

 

        Δυστυχώς οι πάντες ψεύδονται. Το ψέμα έχει επικρατήσει εις όλον το πλανήτη. Οι θρησκευτικοί ηγέτες για να εξουσιάζουν επικαλούνται τον Θεό και φοβερίζουν ότι, θα σου κάμει αυτό ο Θεός κλπ.. Οι πολιτικοί ηγέτες επικαλούνται τον λαό ότι τάχα ενδιαφέρονται γι’ αυτόν όμως δυστυχώς τα αποτελέσματα των ανθρώπων κάθε χώρας είναι η στέρηση. Ένας άνθρωπος για να αποκτήσει έστω και τα αναγκαία χρεώνεται στις τράπεζες από παιδικής ηλικίας.

 

        Αυτός ο εγωισμός έφερε ακόμη στη ζωή μας έναν τετραφασικό πόλεμο ο οποίος ξεκινά από την σκέψη. Η σκέψη γίνεται λόγος, ο λόγος στη συνέχεια γίνεται πράξη και η πράξη καταλήγει στα όπλα. Αυτός ο πόλεμος έφερε αντιπαλότητες. Μάλιστα δια των στοιχείων αυτών σήμερα υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος με χιλιάδες θύματα τα οποία λόγω των συμφερόντων, λόγω της ημιμάθειας, λόγω της κρίσης, λόγω του θυμού κλπ., μολύνουν το πνεύμα των ανθρώπων. Κατόπιν μολύνουν και το σώμα τους ώστε σήμερα οι πάντες να στηρίζουν την ζωή τους στα φάρμακα και πολλοί να αποθνήσκουν.

 

Ο Κύριος φανέρωσε ότι, η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστί. Τα στοιχεία του Θεού όταν εισέλθουν μέσα μας αποκλείουν τέτοιες καταστάσεις. Ακόμη ο Κύριος τόνισε, το σώμα υμών ναός του εν υμίν Αγίου Πνεύματος εστίν. Εάν τις φθείρη τον ναόν του Θεού, τούτον θέλει φθείρει ο Θεός. Ο ναός του Θεού, το σώμα ημών φθείρεται με την άγνοια του Λόγου του Θεού που δυστυχώς σήμερα διακατέχει όλον το χριστιανικό κόσμο. Τι θα κάνουμε, θα αποδεχτούμε αυτή τη δαιμονισμένη κατάσταση ή θα βάλουμε ουσιαστικά τον Χριστό στη ζωή μας;

 

Θέλω να ξέρουμε όλοι ότι αυτός ο κόσμος στηρίζεται στα χρήματα. Αν αφαιρεθούν τα χρήματα τότε ο σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων θα χαθεί και ο ένας θα επιτίθεται στον άλλο. Ενώ ο κόσμος του Θεού με τα στοιχεία αυτού δύναται να ζει δια της σοφίας του Θεού, δια της ενότητας και δια της αγάπης και χωρίς αυτά. Οι μαθητές του Χριστού όταν ήρθε μια τέτοια κατάσταση στη ζωή τους έβρισκαν τρόπους και μπορούσαν να επιβιώσουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

 

Τι χρειάζεται λοιπόν ώστε να πλησιάσουμε τον Θεό και να βρούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να μας ζωοποιήσουν και να μας ενισχύσουν σε σοφία, σε χαρά, σε εφορία, σε πληρότητα Πνεύματος Αγίου; Ο τρόπος σήμερα βρέθηκε.

 

1ον Ο Κύριος ξεκίνησε το ανθρωποσωτήριο έργο του λέγοντας, μετανοείτε ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών.

 

2ον Ο Χριστός τόνισε, όστις είναι της αληθείας εννοεί την ζωή μου, την φωνή μου διότι η ζωή μου και ο Λόγος μου είναι αλήθεια. Τι είναι αλήθεια; Αλήθεια λοιπόν είναι το τρισυπόστατο της Θεότητας. Αλήθεια είναι ο Πατέρας Θεός ο οποίος δημιούργησε αυτό το τρισμέγιστο σύμπαν και το έθεσε στην υπηρεσία του ανθρώπου. Αλήθεια είναι ότι ο Πατέρας Θεός δια Πνεύματος Αγίου χρησιμοποιώντας την αγνή κοιλία της παρθένου εγέννησε Υιό σαρκοθέντα. Αλήθεια είναι ότι εβαπτίσθηκε. Αλήθεια είναι ότι έφυγε στην έρημο ίνα πειρασθή υπό του διαβόλου. Αλήθεια είναι ότι έφερε για πρώτη φορά και κήρυξε το Ευαγγέλιο της Βασιλείας. Αλήθεια είναι ότι πήρε δώδεκα ψαράδες και τους αναγέννησε δίνοντάς τους δύναμη ώστε αυτοί κατόπιν δια της αγάπης να μπορέσουν να βάλουν τον χριστιανισμό εις όλη την Ευρώπη. Αλήθεια είναι ότι βρέθηκε μπροστά στον Πιλάτο φανερώνοντας αξιοπρέπεια, θάρρος, σοφία, σιωπή. Αλήθεια είναι ότι οι Ιουδαίοι ζήτησαν από τον Πιλάτο να τον σταυρώσει διότι με τα κηρύγματά του διέλυε το θρησκόληπτο κράτος των Εβραίων, καταργώντας τον νόμο και θέτοντας νέο νόμο, το έλεος. Αλήθεια είναι ότι πάνω από τον σταυρό έδειξε τέλεια αγάπη και ανωτερότητα πνεύματος λέγοντας το, Πάτερ, άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσιΑλήθεια είναι ότι ετάφη. Αλήθεια είναι ότι ανεστήθη. Αλήθεια είναι ότι φανερώθηκε. Αλήθεια είναι ότι ανελήφθηκε. Αλήθεια είναι ότι μετά από 40 ημέρες έστειλε το Πνεύμα το Άγιο εν ειδί πύρινων γλωσσών.

 

        Αν όλα αυτά τα εννοήσουμε τότε οι ζωηφόρες αλήθειες του Πατέρα Θεού θα εισέλθουν στη ζωή μας και θα κατακλύσουν όλο μας το είναι χαρίζοντάς μας μια νέα προσωπικότητα κατά Θεό κτισθέντα.

 

        Ο Χριστός όλα αυτά τα έκανε ώστε να μας δείξει ότι και εμείς μπορούμε να αντισταθούμε στο ψέμα και να εννοήσουμε ότι η αποστολή μας, η κατασκευή μας ως εξελίξιμα όντα είναι υπερβατική με εξουσίες πολλές. 

 

3ον Χρειάζεται λοιπόν να πάρουμε το Ευαγγέλιο του Χριστού ανά χείρας και να το μελετούμε. Στο εξώφυλλό του αναφέρεται ότι το βιβλίο αυτό είναι η Καινή Διαθήκη. Καινή Διαθήκη σημαίνει ………………………………………

 

Ακόμη είναι το προσπέκτους του ανθρώπου. Με την προσεκτική μελέτη θα βρούμε το, αιτείτε και δοθήσεται, ζητείτε και ευρήσετε, κρούετε και ανοιγήσεται.

 

 Όπως όλοι μας έτσι και εγώ μεγάλωσα σε μια χριστιανική οικογένεια. Σε όλους οι γονείς μας, μας έμαθαν να έχουμε αγάπη στον Θεό και στον πλησίον. Έτσι λοιπόν και εγώ θέλησα να τον καταλάβω, να τον εννοήσω αυτόν τον Θεό που έμαθα στο σχολείο και μετέπειτα στην εκκλησία. Αυτό με έκανε να πάρω το Ευαγγέλιο του Χριστού ανά χείρας  και να το ερευνώ. Βρήκα πολλά θετικά τα οποία ήθελα, θέλω και θα θέλω να τα βάλω στη ζωή μου. Δυστυχώς όμως είδα ότι όταν ασχολείσαι με τον Θεό οι ίδιοι που σε παροτρύνουν να τον ακολουθήσεις αρχίζουν μετά να σε κατηγορούν. Όμως δεν πειράζει διότι εμείς σήμερα γνωρίσαμε το έλεος του Θεού και ακόμη μάθαμε μέσα από τα δρώμενα του Ευαγγελίου το, μακάριοι είστε όταν οι άνθρωποι σας ονειδίσωσι και διώξωσι και είπωσιν εναντίον σας πάντα κακόν λόγον ψευδόμενοι ένεκεν εμού. Ακόμη μάθαμε το, άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι. Ακόμη μάθαμε, να μην αγαπούμε μόνο τους αγαπώντας ημάς διότι αυτό ποιούσι και οι αμαρτωλοί. Εγώ όμως σας λέω, τονίζει ο Χριστός, να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να ευλογείτε όσους σας καταρώνται, ευεργετείτε εκείνους οίτινες σας βλάπτουν ίνα γίνετε υιοί του Πατρός υμών του εν τοις ουρανοίς ο οποίος Πατέρας βρέχει για δικαίους και αδίκους. Γένοιτο, Γένοιτο, Αμήν.                        

Νεότερη Παλαιότερη