Τώρα θα δούμε κάποιες νουθεσίες που μας εξελίσσουν πνευματικά.




Τώρα θα δούμε κάποιες νουθεσίες που μας εξελίσσουν πνευματικά.


1. Όλοι να θυμόμαστε, ότι η χαρά, η ευτυχία και η ζωή θα έχαναν τη σημασία τους, αν δεν γνωρίζαμε τη λύπη και την ασθένεια. Η ζωή θα έχανε την αξία της, αν δεν υπήρχε η ασθένεια. Όλα έρχονται, για να δώσουμε αξία σε αυτά που είναι σημαντικά και που εμείς παρ' όλ' αυτά  τα περιφρονούμε για πολλά χρόνια. 


2. Η μαγεία της ζωής, είναι να περνάς μερικές φορές και μέσα από την κόλαση, διότι έτσι καταλαβαίνεις τον παράδεισο. 


3. Αν έρθει ένα πρόβλημα στη ζωή μας, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, να το πάρουμε σπίτι μας. Να το ψάξουμε και θα δούμε με τη βοήθεια του Θεού, ότι ο Θεός κάτι μας έφερε. Θα δεις και θα δω, ότι μέσα σε αυτό κατοικεί ο Θεός και θέλει να μας μάθει καινούργια πράγματα. Το πρώτο που θα μάθουμε, είναι ότι ο αέρας δεν μπαίνει στο σπίτι αν έχει παράθυρα. Ήρθε λοιπόν η ώρα, να βάλουμε πνευματικά παράθυρα. Και πολλά άλλα θα μας διδάξει. Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι η χαρά αλλά και η λύπη έχουν να μας δώσουν κάτι που θα μας εξελίξει και θα μας ελευθερώσει.


4. Ένας ψυχολόγος έγραψε, ότι η κατάθλιψη που έρχεται στη ζωή των ανθρώπων σήμερα, μοιάζει με ένα ζητιάνο που συναντάς. Μην τον περιφρονείς, μην τον πολεμάς, μην τον κοντράρεις για να φύγει από την πόρτα σου, αλλά  προσκάλεσέ τον στο σπίτι σου. Δηλαδή δώστε της (κατάθλιψη) μια θέση καλή, συμπεριφερθείτε της, όπως στους φιλοξενούμενους σας και ακούστε αυτά που έχει να σας πει.



5. Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία του, για τη ζωή του και για την αναγέννησή του. 



6. Μην κρατάς στη ζωή σου κάποιον που θέλει να φύγει, γιατί δε θα μπορέσεις να γνωρίσεις αυτόν που έρχεται· και μπορεί να είναι ο ίδιος ο Θεός. Για φαντάσου… 


7. Πιστεύουμε ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο στη ζωής μας. Κι όμως, έρχεται ώρα που δεν τα προλαβαίνουμε τα προβλήματα, και ο λόγος, διότι λείπει ο Θεός, ξεχάσαμε να βάλουμε τον Θεό στη ζωή μας, αυτόν που μας έφτιαξε. Φανταστείτε, να σου πουλήσουν ένα καινούργιο αμάξι και η αντιπροσωπεία την άλλη μέρα να κλείσει αλλά και να μην έχει στην αγορά και ανταλλακτικά. Αυτό συμβαίνει στον άνθρωπο εξαιτίας της παχυλότητας της ύλης. Αυτή κλείνει τους πόρους του πνεύματος και δεν έχει ο άνθρωπος άλλη ενέργεια, δεν έχει ανταλλακτικά, δεν έχει βενζίνη να βάλει για να συνεχίσει. Ας ανοίξουμε λοιπόν σήμερα που έχουμε καιρό, ένα πνευματικό βενζινάδικο του Θεού. Όλα τα προβλήματα έρχονται στη ζωή μας, διότι με τις μέριμνες, έχουμε κόψει τον ομφάλιο λώρο και σταματήσαμε να τρώμε ζωή, παρά μόνο θάνατο. 


8. Ό,τι μας ενοχλεί στους άλλους, όταν το βλέπουμε, μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αν δεν μας ενοχλεί τίποτα και βλέπουμε ότι μας κρίνουν, μας κουτσομπολεύουν, μας μάχονται πλαγίως, και όμως εμείς όλα τα δικαιολογούμε, τότε πάει να πει ότι πάμε καλά, ότι δεχόμαστε την εξέλιξη του Θεού. Πίσω από κάθε άνθρωπο ή πρόβλημα, κρύβεται ο Θεός, και το φέρνει στη ζωή μας για να μας εξελίξει πνευματικά.


9. Αν κατάφερες να γίνεις ένας πνευματικός άνθρωπος, δε σημαίνει ότι έχεις κερδίσει τη ζωή, την υγεία και τον Θεό. Σημαίνει απλά, ότι έχεις να κάνεις μια δουλειά, δηλαδή να προσφέρεις τον εαυτό σου στους άλλους. Αν αυτό το κάνεις με αγάπη, με ταπείνωση και χωρίς δόλο, τότε θα κερδίσεις τον Θεό, τη ζωή, την υγεία και τη χαρά. Επιπλέον θα εξασφαλίσεις και περισσότερη Σοφία. Αν δεν τα προσφέρεις με αγάπη, τότε θα λες για τον Θεό αλλά τα προβλήματα θα παραμένουν.



10. Η συνάντηση με τον Θεό, γίνεται με τη μελέτη, με την προσευχή και με την προσφορά. Στη συνέχεια γίνεται δια Πνεύματος Αγίου και τελευταία πρόσωπο προς πρόσωπο, καθώς η συνάντηση με δύο ή περισσότερους πνευματικούς ανθρώπους, με αρχές την αγάπη, μας εξασφαλίζουν χαρά και Σοφία Θεού. Τελευταία, η προσφορά η οποία γίνεται χωρίς συμφέροντα, μας κάνει κληρονόμους, συγκληρονόμους αλλά και συμμέτοχους της δόξης αυτού του Θεού. Όλα αυτά μαζί, αλλάζουν τις βιοχημικές διεργασίες του εγκεφάλου και στη συνέχεια του σώματός μας. Ο άνθρωπος με την αγάπη, γίνεται δέντρο ζωής που παράγει καρπούς κάθε μέρα, 12 μήνες τον χρόνο. Όλες αυτές οι ενέργειες, όταν συντονιστούν, γίνονται φύση. Στη συνέχεια δημιουργούν χημικές ουσίες, που ζωοποιούν αλλά και θεραπεύουν πρώτα τον εαυτό μας και μετά όλους όσους είναι γύρω μας.


11. Τα πρώτα ψυχικά προβλήματα υγείας, δημιουργούνται σε ένα μικρό παιδί, όταν μαλώνουν οι γονείς του. Γιατί μαλώνουν; Διότι δεν έβαλαν τον θεό στη ζωή τους και προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους με τον εγωισμό, με τα παράπονά, με τις φιλοδοξίες αλλά και με τις πολλές μέριμνες.


12. Ένας ψυχολόγος είπε ‘’Φέρτε μου έναν που πιστεύει ότι είναι πολύ σοφός ή πνευματικός άνθρωπος και θα τον βοηθήσω να θεραπευτεί’’. Και έρχεται ο άλλος και σου λέει ‘’αναγεννήθηκα’’ επειδή πήγε μία μέρα στην εκκλησία ή επειδή διάβασε δύο χρόνια το Ευαγγέλιο. Πολλοί αλλάζουν εκκλησία και λένε ‘’εγώ βαφτίστηκα και τώρα αναγεννήθηκα’’. Το βάφτισμα ή το οποιοδήποτε τυπικό μέρος, δεν έχει καμία σχέση με την αναγέννηση. Το βάφτισμα και τα τυπικά, είναι αρχική διδασκαλία και δείχνουν ότι ‘’ξεκίνησα να μπαίνω στον δρόμο του Θεού’’. Μέχρι να τον ταξιδέψεις και να φτάσεις στο τέρμα, έχεις δρόμο μπροστά σου, χρειάζεται δουλειά. Εδώ ολόκληρος Χριστός πέρασε από τον Σταυρό, έδωσε τη ζωή του, πέθανε, και όταν αναστήθηκε, τότε είπε «ἐδόθη μοι πᾶσα ἐξουσία ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ γῆς. πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν· καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. Ἀμήν.» (Ματθ. 28:18-20).


13. Αν πεις ότι είσαι πνευματικός, χρειάζεσαι θεραπεία. Αν νομίζεις ότι είσαι ποιμένας και πήρες τη θέση του Θεού, βρίσκεσαι αλλού γι’ αλλού. Όλοι είμαστε μαθητές και μεταξύ μας πρέπει να είμαστε φίλοι. Ο Κύριος είπε «ὑμεῖς φίλοι μού ἐστε, ἐὰν ποιῆτε ὅσα ἐγὼ ἐντέλλομαι ὑμῖν.» (Ιω. 15:14). Τώρα πολλοί άνθρωποι είναι ποιμένες. Αυτός όμως είναι ένας τίτλος σε μία εκκλησία. Ο καθένας όμως να μην το πιστεύει αυτό, διότι αν το πιστεύει, τότε πήρε λάθος δρόμο. Αν το πιστεύεις δηλαδή ότι είσαι ποιμένας, τότε πρέπει να πάρεις στροφή, διότι για τον Θεό, πρέπει να πας από άλλον δρόμο. Και αυτός ο δρόμος είναι η ταπείνωση. Ο πνευματικός μου μού έλεγε ‘’δεν είμαι τίποτα, δεν ξέρω τίποτα και δεν έκανα τίποτα’’. Αν λοιπόν η λέξη ‘’ποιμένας’’, είναι ένας απλός τίτλος στην εκκλησία σου, ώστε να υπάρχει μία τάξη που να οδηγεί στην ταπείνωση - φυσικά να κάνεις τη δουλειά σου με αγάπη - τότε δόξα να 'χει ο Θεός. Αν τώρα ένας άνθρωπος νομίζει ότι έχει το ιαματικό και μπορεί να θεραπεύει τους άλλους κάνοντας προβολή, τότε θα αρρωστήσει γρήγορα και θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, έτσι ώστε να καταλάβει το λάθος του. Ο Θεός θεραπεύει και όχι εμείς. Εμείς καλούμαστε να κάνουμε προσευχή. Το ποιος έχει το ιαματικό ή είναι πνευματικός, να το αφήσουμε να το πει ο Κύριος. Διότι με τις χαζομάρες που λέει ο καθένας, υπάρχουν άνθρωποι, που εξαιτίας της άγνοιας και της αφέλειάς τους, θα τον πιστέψουν και θα καταστραφούν και αυτός και αυτοί. Θέλει μεγάλη προσοχή! Το τι είμαστε, θα το πει ο Θεός, όταν έρθει η ώρα.


14. Η ζωή που ζούμε σήμερα, είναι μια αρρώστια που μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Να τρέξουμε όλοι στον Χριστό για να μη γίνουμε επείγον περιστατικό.


15. Οι στόχοι μας οι πνευματικοί θα υλοποιηθούν, μόνο αν υπάρχουν και στην καρδιά μας. Αν είναι μόνο φιλοσοφία και απλά βρίσκονται στο μυαλό μας, τότε δε θα υλοποιηθούν. 


16. Η μοναξιά δεν προέρχεται από την απουσία των ανθρώπων τριγύρω μας, αλλά από την αδυναμία να επικοινωνήσουμε  μαζί τους σωστά. Πέφτουμε με τα μούτρα πολλές φορές πάνω τους και μετά λέμε ‘’γιατί δε με θέλουν οι άνθρωποι’’. 




17. Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων. «ὁ δὲ πνευματικὸς ἀνακρίνει μὲν πάντα, αὐτὸς δὲ ὑπ᾿ οὐδενὸς ἀνακρίνεται.» (Α Κορ. 2:15), και λόγος, γιατί γνωρίζει το καλό και το κακό, το οποίο πρώτα το έχει δει μέσα του. Αμήν.

Νεότερη Παλαιότερη