Ερμηνεία Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιον κεφ Ε έως Σ




ΤΟ ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε ΕΩΣ Σ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ   ε΄



Κεφ. ε΄ στίχος 5

«Και αποκριθείς ο Σίμων είπε προς αυτόν, Διδάσκαλε, δι' όλης της νυκτός κοπιάσαντες δεν επιάσαμεν ουδέν αλλ' όμως επί τω λόγω σου θέλω ρίψει το δίκτιον».

Απάντηση

Ο λόγος του Θεού όταν εξέρχεται από το στόμα σκεύους εκλογής έχει άπειρες δυνάμεις οι οποίες ενεργούν προς πάσα κατεύθυνση. Χρειάζεται για να αποκτήσουμε εξουσία του λόγου μας να υποταχτούμε πρώτα στην εξουσία του λόγου του Θεού, ο οποίος φανερώνεται δια του ευαγγελίου και μέσω του Υιού και λόγου του Θεού του ζώντος. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.


Κεφ. ε΄ στίχος 8

«Ιδών δε ο Σίμων Πέτρος, προσέπεσε προς τα γόνατα του Ιησού, λέγων, Έξελθε απ' εμού, διότι είμαι άνθρωπος αμαρτωλός, Κύριε».

Απάντηση

Ο Πέτρος εκείνη την ώρα είδε ένα θαύμα να συμβαίνει μπροστά στα μάτια του. Σαν ψαράς σύμφωνα με την λογική του ψαρά ήξερε ότι δεν μπορούσαν να πιάσουν ψάρια εκείνο τον καιρό και συγκεκριμένα εκείνη την νύχτα, όμως επειδή ο Κύριος του ζήτησε να ρίξει πάλι τα δίχτυα τα έριξε και η ευλογία ήτο στο εκατονταπλάσιο.
Πρέπει να ξέρουμε ότι οι δικές μας δυνάμεις και η δική μας σοφία είναι μέχρι ένα σημείο, του Θεού όμως είναι άπειρες και χρειάζεται να μας συνοδεύουν διότι μας προχωρούν πέρα από εκεί που η λογική μας προστάζει. Πρέπει λοιπόν να καθαρίσουμε την ανυπακοή στο λόγο του Θεού η οποία υπάρχει μέσα μας, ώστε να ακούμε την φωνή Θεού η οποία θα μας ζωοποιήσει στο εκατονταπλάσιο και θα μας εξασφαλίσει ουράνιους και επίγειους θησαυρούς, τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ. ’ρα τα του Θεού να πράττουμε και τις εντολές του Θεού να υπακούμε.
Ο Πέτρος ένιωσε ένα τίποτα μπροστά στη σοφία του Θεού εκείνη την ώρα γι’ αυτό ζήτησε από τον Κύριο να φύγει διότι θεώρησε ότι είναι αμαρτωλός και ανάξιος να γνωρίζει τον Θεό και να λαμβάνει τέτοια χαρά από αυτόν. Ο Κύριος όμως αγκαλιάζει περισσότερο κάποιον που ταπεινώνεται και αναγνωρίζει τη δόξα του Θεού και την σοφία που τον διακατέχει.
Ο Θεός τότε περπατούσε με τους ανθρώπους βλέποντάς τον όλοι πρόσωπο προς πρόσωπο. Σήμερα περπατά δια του Παρακλήτου ο οποίος και αυτός όταν μπει μέσα μας αποκτά πρόσωπο. ’ρα δεν στερούμεθα Θεό σήμερα, αρκεί να θέλουμε να τον έχουμε στην ζωή μας. Αυτό που θα τον φέρει είναι ο τρόπος ζωής μας και ο ζήλος μας στο να εφαρμόζουμε με προσοχή τις εντολές του, το οποίο εύχομαι εις όλους μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


Κεφ. ε΄ στίχος 10

«Ομοίως δε και τον Ιάκωβον και Ιωάννην, τους υιούς του Ζεβεδαίου, οίτινες ήσαν σύντροφοι του Σίμωνος. Και είπε προς τον Σίμωνα ο Ιησούς, Μη φοβού, από του νυν ανθρώπους θέλεις αγρεύει».

Απάντηση

Μη φοβού, από του νυν ανθρώπους θέλεις αγρεύει (ψαρεύει).
Για να ψαρέψεις ανθρώπους τους οποίους ο διάβολος κατάφερε να τους ρίξει στα δίχτυα του ώστε να τους φέρεις στον Χριστό χρειάζεται να διακατέχεσαι από σοφία Θεού, η οποία θα έχει την δύναμη και την εξουσία να απαγκιστρώνει τους ανθρώπους αυτούς χωρίς να τους πληγώσεις από το άγκιστρο του πονηρού.  
Τα στοιχεία που χρειάζεται κάποιος για μια τέτοια πνευματική εργασία είναι τα εξής:
1) σοφία Θεού, 2) ταπείνωση, 3) αγάπη ανυπόκριτη (θυσίας),
4) γνώση Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, 5) γνώθις εαυτόν τον οποίον εαυτόν σου να τον έχεις γνωρίσει τόσο ώστε να τον έχεις απεγκλωβίσει από τον διάβολο και τα φθοροποιά στοιχεία που του φόρτωσε, ώστε η λάμψη του πνεύματος και του σώματος να είναι εμφανής, 6) ζώσα πίστη, 7) αφιέρωση, 8) ηθική πυγμή, όχι ύφος αλλά ήθος, 9) δικαιοσύνη θεϊκή, 10) δοτικότητα, 11) ενδιαφέρον, 12) χαρά Θεού.
Ψαρεύω σημαίνει ότι ψάχνω κάτι που είναι σπάνιο, το οποίο ψάρι (άνθρωπος) να εννοεί ότι πρέπει να τείνει για την αναγέννησή του την ουρανόδρομη (την θεϊκή) ώστε να εξελιχτεί, να προσαρμοστεί στην δόξα του Θεού και να γίνει Υιός Θεού και τελευταία να χρησιμοποιηθεί για την σωτηρία του κόσμου. Όσα ψάρια (άνθρωποι) εξελίσσονται και αναγεννιούνται έχουν προορισμό σωτηρίας οι υπόλοιποι που δεν εξελίσσονται, δεν μεταβάλλονται, ανήκουν απλώς στα δολώματα ώστε δια αυτών να έρθουν άλλα ψάρια (άνθρωποι) στην βασιλεία του Θεού. Ο Κύριος έπιασε τον Πέτρο, ο Πέτρος υπάκουσε, ακολούθησε, αναγεννήθηκε, εξελίχτηκε, μεταλλάχτηκε πνευματικά και έτσι μπόρεσε να θεοποιήσει δια της νουθεσίας του Κυρίου τον εαυτό του και να χρησιμοποιηθεί μετέπειτα αντί Θεού για την ίδρυση της βασιλείας του Θεού στην γη. Έγινε ο Πέτρος σήμερα αναμορφωτής του κόσμου και θα συνεχίσει να είναι μέχρι της ιδρύσεως της βασιλείας. Πρέπει να ελέγξουμε τον εαυτό μας ώστε να δούμε αν εξελισσόμεθα ή μένουμε στάσιμοι. Αν το πρώτο, έχει καλώς αν συμβαίνει το δεύτερο προσευχή, προσευχή, προσευχή, μελέτη, μελέτη, μελέτη. Αμήν.
Αν παρακολουθήσετε την δημιουργία θα δείτε ότι τα όντα που την κατοικούν για να φτάσουν μέχρι εδώ που βλέπουμε σήμερα πέρασαν από πολλά στάδια, εξελίχτηκαν και μάλιστα πολλά μεταλλάχτηκαν, μαζί και ο άνθρωπος. ’ρα, να πετάξουμε γρήγορα από τη ζωή μας το ένδυμα του παλιού ασκού δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.


Κεφ. ε΄ στίχος 11

«Και αφού έφεραν τα πλοία επί την γην, αφήσαντες άπαντα ηκολούθησαν αυτόν».

Απάντηση

Ακολουθώ σημαίνει ότι πηγαίνω ακριβώς πίσω από κάποιον, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ούτε μαζί, ούτε δίπλα δίπλα, ούτε μπροστά. Ακολουθώ σημαίνει ότι όπου πατάει αυτός που ακολουθώ πατάω και εγώ, τα ίδια βήματα, στις ίδιες πατημασιές, ότι δυσκολίες περνάει περνάω, ότι χαρές περνάει περνάω.
Είναι πολλοί που λένε ακολουθώ τον Χριστό αλλά δεν εννοούν τα δύσκολα περπατήματά του τα οποία φέρνουν άπειρη ευλογία και τον ακολουθούν δυστυχώς στα μέρη που το συμφέρον τους επιτάσσει. Κάποτε πήγα για δουλειά σε μια υπηρεσία που δεν ήξερα το αντικείμενο της εργασίας αλλά δεν είχα και την κατάλληλη γνώση. Είπα ότι θα πιεστώ αλλά θα τα καταφέρω με την δύναμη του Θεού και τα κατάφερα. Είχα μεγάλη χαρά διότι έκανα μια δουλειά που την έκαναν άνθρωποι που τελείωσαν το πανεπιστήμιο και μάλιστα δεν κουραζόμουν, με μεγάλη χαρά εργαζόμουν. Αυτό συνέβη διότι ακολούθησα αυτόν που την ήξερε με μεγάλη προσοχή. Έτσι και όταν ακολούθησα τον Χριστό τον ακολούθησα στα πάντα και συνεχίζω να τον ακολουθώ στα πάντα. Αυτό που είδα κάνοντας αυτό είναι ότι η χαρά και η ευλογία έχουν πλημμυρίσει την ζωή μου. Μην αποφεύγετε τα δύσκολα είτε πνευματικά είτε υλικά όταν καλεστείτε, αν σκέφτεστε συμφεροντολογικά θα γίνετε ατροφικοί στο πνεύμα και στο σώμα και εκείνο που θα συντροφεύει την ζωή σας θα είναι η θλίψη και το γιατί να πάθω εγώ αυτό ή το άλλο. Ο τολμών νικά!
Θα ακολουθήσει κάποιος τον Χριστό όταν αφήσει αδυναμίες, πλοία (εγωισμούς), συμφέροντα, φιλοδοξίες, το παρόν δαιμονισμένο σύστημα του κόσμου και την αμαρτία. Μέχρι να ωριμάσει αυτή η απόφαση μέσα μας θα κάνουμε μερική αφιέρωση, ο στόχος όμως θα είναι μέσα μας να τον ακολουθήσουμε κάποια στιγμή ουσιαστικά αν θέλουμε να έχουμε δόξα Θεού. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.



Κεφ. ε΄ στίχοι 12 – 13

«12 Και ενώ ήτο εν μιά των πόλεων, ιδού άνθρωπος πλήρης λέπρας και ιδών τον Ιησούν, έπεσε κατά πρόσωπον και παρεκάλεσε αυτόν, λέγων, Κύριε, εάν θέλης, δύνασαι να με καθαρίσης.
13 Και εκτείνας την χείρα, ήγγισεν αυτόν και είπε, Θέλω, καθαρίσθητι. Και ευθύς η λέπρα έφυγεν απ' αυτού».

Απάντηση

Όλους θέλει ο Κύριος να τους θεραπεύσει, να τους αναγεννήσει, να τους κάνει Υιούς Θεού. Χρειάζεται όμως να το θέλουμε και εμείς, με ειλικρίνεια να το θέλουμε και τότε να είμεθα σίγουροι ότι ο Θεός αφού μας δοκιμάσει στο αν το θέλουμε ειλικρινά να γίνουμε παιδιά του θα μας πλησιάσει και θα μας ευλογήσει, μάλιστα θα μπει μέσα μας αιώνια. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.



Κεφ. ε΄ στίχος 14

«Και αυτός παρήγγειλεν αυτόν να μη είπη τούτο προς μηδένα αλλά ύπαγε, λέγει και δείξον σεαυτόν εις τον ιερέα και πρόσφερε περί του καθαρισμού σου, καθώς προσέταξεν ο Μωϋσής, διά μαρτυρίαν εις αυτούς».

Απάντηση

Ο λόγος που ο Κύριος τόνισε στον λεπρό να μην το πει σε κανέναν παρά μόνο στον ιερέα είναι διότι η πίστη των γύρων μας είναι μηδαμινή και ίσως η πίστη τους να ξανάφερνε την λέπρα εις αυτόν. Αλλά και παρόλο της θεραπείας πάλι θα αντιμετώπιζε αποστροφή από τους συνανθρώπους του και στο πέρασμά του θα σκόρπιζε φόβο. Σήμερα πολλοί άνθρωποι πάσχουν από καρκίνο, ο γιατρός με την θεραπεία φέρνει την ίαση εν μέρη όμως ο κόσμος όταν το μάθει έχει μια πίστη αρνητική ότι κανείς δεν γλιτώνει από την ασθένεια αυτή και ότι πάλι θα εμφανιστεί ο καρκίνος. Την ίδια πίστη όμως την έχει και ο γιατρός. Χρειάζεται να μιλάμε μόνο στον γιατρό ο οποίος ενδιαφέρεται για εμάς. ’ρα, θα λέμε στον γιατρό και στον πνευματικό μας για το πρόβλημά μας και όχι στον κόσμο διότι η πίστη τους θα δουλέψει αρνητικά εις εμάς, προσοχή λοιπόν! Ακόμη μας διδάσκει ότι όταν η πίστη μας έχει φτάσει σε σημείο να κάνει θαύματα να μην θέλουμε να καυχόμεθα και να κάνουμε προβολή μέσω της πίστης των θαυμάτων. Ο Θεός θέλει να προβάλουμε μόνο την ταπείνωση και την μετάνοιά μας. Αμήν.



Κεφ. ε΄ στίχος 16

«Αυτός δε απεσύρετο εις τας ερήμους και προσηύχετο».

Απάντηση

Απεσύρετο για να εισέλθει στο χώρο της προσευχής. Ο χώρος της προσευχής είναι άγιος τόπος διότι εκεί κατεβαίνει ο Θεός και ενισχύει τον προσευχόμενο με σοφία Θεού προς επίτευξη των υπερβατικών στόχων. Η προσευχή είναι η κινητήριος δύναμης των πάντων της παρούσης και της μελλούσης ζωής. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.


Κεφ. ε΄  στίχος 19 

«Και μη ευρόντες διά ποίας εισόδου να φέρωσιν αυτόν έσω εξ αιτίας του όχλου, ανέβησαν επί το δώμα και διά των κεραμίδων κατεβίβασαν αυτόν μετά του κλινιδίου εις το μέσον έμπροσθεν του Ιησού».

Απάντηση

Η αγάπη να συναντήσουμε τον Θεό και η ζώσα πίστη, η αληθινή πίστη η οποία πρέπει πάντα να κινείται δια αγάπης ενεργουμένης γκρεμίζουν πολλά δώματα που υπάρχουν μέσα μας και γύρω μας όπως εγωισμούς, συμφέροντα, φιλοδοξίες, πονηρίες, αμαρτία, φοβίες κ.λ.π. Αμήν.


Κεφ. ε΄ στίχος 20

«Και ιδών την πίστιν αυτών, είπε προς αυτόν, ’νθρωπε, συγκεχωρημέναι είναι εις σε αι αμαρτίαι σου».

Απάντηση

Α) Η προσπάθεια, η επιμονή, η υπέρβαση και η θέληση στο να πλησιάσουμε τον Θεό θα κάνουν τον Θεό να θαυμάσει με την άγια προσπάθειά μας ώστε να έρθει, να κατέβει και να μας συναντήσει μάλιστα θα κάνει την επέμβασή του και την παρουσία του αισθητή στην ζωή μας με άπειρες ευλογίες. Πολλοί κουράζονται να κάνουν το θέλημα του Θεού αποδεικνύοντας ότι η αγάπη τους δεν ήτο καθαρή, στο βάθος υποκινούνταν από συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες. Αμήν.
Β) Την ασθένεια, την φθορά, τον θάνατο τα δημιουργεί στη ζωή μας βάσει του λόγου του Θεού η αμαρτία. Όταν κάποιος θεραπευτεί από προσευχή ή ειλικρινή μετάνοια είναι διότι ο Θεός συγχώρησε τις αμαρτίες του. Πολλοί πάσχουν χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάνει αμαρτίες όπως π.χ. τα μικρά παιδιά. Τι συμβαίνει εδώ; Κάποτε είδα ένα δενδράκι που δεν μπορούσε να αναπτυχθεί. Αναρωτήθηκα τι έφταιγε και είδα ότι έφταιγε το χώμα, ο τόπος, το περιβάλλον που βρέθηκε. Σκέφτηκα τι θα μπορούσε να το ζωοποιήσει και είδα ότι η αλλαγή του περιβάλλοντος θα το ζωοποιούσε, η οποία αλλαγή στους ανθρώπους είναι δύσκολη μέχρι και αδύνατη όμως τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ. Και αν εμείς ή τα παιδιά μας δεν έχουμε αμαρτήσει και πάσχουμε όπως ο παραλυτικός να ξέρουμε ότι κουβαλάμε αμαρτίες επτά γενεών. Όμως θέλω να τονίσω ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή με το να τρέξουμε στον Χριστό και να ζητήσουμε το έλεός του και την χάρη του να μας επισκιάσει όπως εδώ ο παραλυτικός. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.


Κεφ. ε΄ στίχος 21

«Kαι ήρχισαν να διαλογίζονται οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι, λέγοντες, Τις είναι ούτος, όστις λαλεί βλασφημίας; τις δύναται να συγχωρή αμαρτίας ειμή μόνος ο Θεός;».

Απάντηση

Όταν δεν γνωρίζεις το σχέδιο του Θεού και ποιος σου ομιλεί τότε θα παρεξηγήσεις τα θεϊκά ρήματα που εξαγγέλλονται προς αναγέννηση και σωτηρία ψυχής και σώματος, ας ενεργούν και ας ζωοποιούν θετικά την ζωή μας. ’ρα, χρειάζεται να έχουμε επίγνωση ουσιαστική στο θέλημα του Θεού και όχι φανατισμό θρησκευτικό ή δογματικό ώστε να μην παρεξηγήσουμε την νέα διδασκαλία την οποίαν φέρνει στην ζωή μας ο Θεός δια των νέων μαθητών και δια του παρακλήτου. Αμήν.


Κεφ. ε΄ στίχος 26 

«Και έκστασις κατέλαβεν άπαντας και εδόξαζον τον Θεόν και επλήσθησαν φόβου, λέγοντες. Ότι είδομεν παράδοξα σήμερον».

Απάντηση

Όπου ενεργεί ο Θεός έκστασις και θαυμασμός κυριεύει τους παραβρισκομένους διότι η σοφία αυτού και το κάλος του μυροβολούν το περιβάλλον του Θεού που είναι οι άνθρωποι με καρπούς, με σοφία, με σημεία και με πληθώρα χαρισμάτων. Ο θαυμασμός αυτός της δόξης του Θεού μας κυριεύει τόσο πολύ που η θετική απορία που φέρνει ο Θεός εις εμάς μας συνοδεύει στο σπίτι, στην δουλειά, στο φιλικό περιβάλλον ώστε η έκστασή μας και ο θαυμασμός μας ως προς τον Θεό και τον απεσταλμένο του να πλημμυρήσει και εκείνους που απουσιάζουν εκείνη την ώρα από την παρουσία του Θεού την οποία εμείς ζήσαμε. Έτσι λαμβάνει χώρα η ομολογία εις εμάς ώστε να γίνουμε δια αυτής σκεύη εκλογής. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.


Κεφ. ε΄ στίχος 27

«27 Και μετά ταύτα εξήλθε και είδε τελώνην τινά Λευϊν το όνομα, καθήμενον εις το τελώνιον και είπε προς αυτόν, Ακολούθει μοι.
28 Και αφήσας άπαντα, εσηκώθη και ηκολούθησεν αυτόν».

Απάντηση

Με αυτή την ευκολία να ανταποκρινόμεθα στο κάλεσμα του Χριστού όπως ο τελώνης ο Λευίς, ο λόγος διότι δεν έχουμε χρόνο για συζητήσεις και για δικαιολογίες και ας νομίζουμε ότι έχουμε χρόνο. Είναι πολλοί που θέλουν να συζητάνε ώρες, μέρες, χρόνια και απόφαση να μην παίρνουν ώστε να ακολουθήσουν τον Χριστό, χρειάζεται προσοχή!
Ο Θεός μπορεί να μακροθυμεί όμως ο καθένας που αδιαφορεί θα το πληρώσει αργά ή γρήγορα γιατί μια μέρα θα θυμώσει μαζί του και θα τον αποστραφεί, διότι ο Θεός όταν θυμώνει φεύγει και ο άνθρωπος γίνεται σκληρός και απρόσιτος δημιουργώντας δυσοσμία η οποία γίνεται αντιληπτή από μακρόθεν, ώστε και οι άνθρωποι να τον αποστρέφονται και να μην τον θέλουν. Εύχομαι να μην υπάρχει τέτοιος άνθρωπος μέσα στην Φωνή Θεού που ενώ γνώρισε ουσιωδώς την αλήθεια να την αποστρέφεται ή να δικαιολογείται με διάφορες μικρότητες όπως οι 3 στο κατά Λουκάν που όταν καλέστηκαν έθεσαν σαν δικαιολογία τα εξής: αγρόν ηγόρασα, γυναίκα ενυμφεύθηκα, ο πατέρας μου πέθανε, να τακτοποιήσω την οικογένειά μου κ.λ.π.


Κεφ. ε΄ στίχος 30

«Και εγόγγυζον οι γραμματείς αυτών και οι Φαρισαίοι προς τους μαθητάς αυτού, λέγοντες, Διά τι μετά τελωνών και αμαρτωλών τρώγετε και πίνετε;».

Απάντηση  

Ου γαρ ήλθον δια να καλέσω δικαίους, αλλά αμαρτωλούς.
Είναι πολλοί που νομίζουν ότι είναι άγια λάδια όμως Θεό δεν βλέπουν ούτε πρόκειται να δουν και ας λένε ότι είναι του Θεού. Όσοι όμως νιώθουν λάθος, αμαρτωλοί, μακριά από τον Θεό και αγωνίζονται να διορθωθούν και να αναγεννηθούν να είναι σίγουροι ότι θα τον βρουν. Το βραβείο, το έπαθλο θα μας το δώσει ο Χριστός και να μην το δίνουμε εμείς με τις κολακείες και τα μπράβο που αποδίδουμε στον εαυτό μας. Αγώνα μέχρι την ημέρα που ο Κύριος θα έρθει και θα μας πει, ευ δούλε αγαθέ και πιστέ εις τα ολίγα εστάθης πιστός, επί πολλών θέλω σε καταστήσει είσελθε εις την χαράν του κυρίου, χαρά αιώνια. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.


Κεφ. ε΄ στίχος 31

«Και αποκριθείς ο Ιησούς είπε προς αυτούς, Δεν έχουσι χρείαν ιατρού οι υγιαίνοντες, αλλ' οι πάσχοντες».

Απάντηση

Όσοι είναι μαθητές του Ιωάννη, των γραμματέων και των Φαρισαίων πρέπει να νηστεύουν. Όσοι είναι όμως μαθητές του Χριστού και της Φωνής Θεού ας κάνουν ότι θέλουν. Ένα νόμο όμως να τον έχουν, (αγάπα και κάνε ότι θες).


Κεφ. ε΄ στίχος 35

«Θέλουσιν όμως ελθεί ημέραι, όταν αφαιρεθή απ' αυτών ο νυμφίος τότε θέλουσι νηστεύσει εν εκείναις ταις ημέραις».

Απάντηση

Όταν βγάλουμε τον Χριστό και την Φωνή Θεού από την ζωή μας τότε θα αρχίσουμε νηστείες και τυπικές διαδικασίες, οι οποίες θα μας κρατήσουν στο αγαθό αλλά δεν θα μας κάνουν κληρονόμους, συγκληρονόμους και συμμέτοχους της δόξης του Θεού και του Χριστού.


Κεφ. ε΄ στίχος 36 – 38

«36 Έλεγε δε και παραβολήν προς αυτούς, Ότι ουδείς βάλλε επίρραμμα ιματίου νέου επί ιμάτιον παλαιό ειδέ μη και το νέον σχίζει και με το παλαιόν δεν συμφωνεί το επίρραμμα το από του νέου.
37 Και ουδείς βάλλει οίνον νέον εις ασκούς παλαιούς ει δε μη, ο νέος οίνος θέλει σχίσει τους ασκούς και αυτός θέλει εκχυθή, και οι ασκοί θέλουσι φθαρθή.
38 Αλλά πρέπει να βάλληται ο νέος οίνος εις ασκούς νέους και αμφότερα διατηρούνται».

Απάντηση  

Ο παλιός ασκός συμβολίζει την Παλαιά Διαθήκη όπου σαν θρησκεία του έχει τις τυπικές διαδικασίες όπως νηστεία, εκκλησία την Κυριακή, κάνουμε σταυρό όταν πάμε σε μια εκκλησία ή μοναστήρι, εντάλματα ανθρώπων. Ακόμη, θυσίες υλικές όπως άναμμα του κεριού ή ένα τάμα ή μια προσφορά από το περίσσευμα. Στις τυπικές ανήκει και το άναμμα του καντηλιού. Ακόμη, η βάπτιση στο νερό χωρίς μετέπειτα αναγέννηση, ο γάμος χωρίς αγιασμό και αναγέννηση, το ευχέλαιο χωρίς μετάνοια κ.λ.π. Όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο παλιός οίνος και ποια η διδασκαλία του.
Ο νέος οίνος και ο νέος ασκός συμβολίζουν την διδασκαλία του Χριστού όπου σε αυτή ο Θεός λατρεύεται ως πνεύμα. Πνεύμα ο Θεός και οι προσκυνούντες αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν. Ακόμη, του πνεύματος η λατρεία είναι να προσφέρουμε θυσία ζώσα τον ίδιο μας τον εαυτό μας τον οποίον θα τον θέσουμε στην υπηρεσία και στην υπακοή του Θεού για την δόξα του δια της αναγέννησης και θυσίας του εαυτού μας, ώστε να υπηρετήσουμε τον συνάνθρωπο για την αναγέννησή του με ενδιαφέρον αληθινό. Στην νέα διδασκαλία ανήκει η μελέτη, η προσευχή, η μετάνοια και η αναγέννηση η οποία φέρνει την σοφία Θεού, την ταπείνωση, την αγάπη και την ζώσα πίστη των έργων.
Το πρώτο από μόνο του δεν ωφελεί και τα δυο μαζί όμως είναι δόξα παρά Θεού και ανθρώπων. Οι εκλεκτοί τηρούν τα πάντα με χαρά αντλώντας σοφία Θεού η οποία πλημμυρίζει τα ενδόμυχά τους με χαρά και ενθουσιασμό Χριστού.
Για να μπει η νέα διδασκαλία του Χριστού, ο νέος οίνος σε άνθρωπο που έχει φανατιστεί με την διδασκαλία του παλιού ασκού είναι δύσκολο μέχρι αδύνατο. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που γνωρίζουν τον παλιό ασκό και την διδασκαλία του όμως δεν έχουν φανατιστεί δια αυτής. Εκεί μπορούμε να βάλουμε τον νέο οίνο, διδασκαλία του Χριστού χωρίς να τραυματιστεί ο άνθρωπος αυτός από την δύναμη και την σοφία του νέου οίνου. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.




ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ς΄                                                    



Κεφ. ς΄ στίχοι 1 – 5

«1 Κατά δε το δευτερόπρωτον σάββατον διέβαινεν αυτός διά των σπαρτών και οι μαθηταί αυτού ανέσπων τα στάχυα και έτρωγον, τρίβοντες με τας χείρας
2 τινές δε των Φαρισαίων είπον προς αυτούς, Διά τι πράττετε ότι δεν συγχωρείται να πράττητε εν τοις σάββασι;
3 Και αποκριθείς προς αυτούς είπεν ο Ιησούς, Ουδέ τούτο δεν ανεγνώσατε το οποίον έπραξεν ο Δαβίδ, οπότε επείνασεν αυτός και οι μετ' αυτού όντες;
4 Πως εισήλθεν εις τον οίκον του Θεού και έλαβε τους άρτους της προθέσεως και έφαγε και έδωκε και εις τους μετ' αυτού, τους οποίους δεν είναι συγκεχωρημένον να φάγωσιν ειμή μόνοι οι ιερείς;
5 Και έλεγε προς αυτούς, Ότι ο Υιός του ανθρώπου κύριος είναι και του Σαββάτου».


Απάντηση

Από την εποχή του Κυρίου μέχρι σήμερα πολλοί άνθρωποι αναγεννημένοι οι οποίοι κατευθύνοντο εν Πνεύματι Αγίω τόνισαν με πρώτο τον Χριστό ως Υιός Θεού ότι ο άνθρωπος είναι ανώτερος και εξουσιαστής του Σαββάτου (του νόμου), όμως ο διάβολος κατάφερε να εισέλθει στους αρχηγούς των θρησκειών οι οποίοι φρόντισαν ώστε οι άνθρωποι να βρίσκονται φανατισμένοι και υποδουλωμένοι αιώνες τώρα του Σαββάτου (του τύπου). Και σήμερα το 2007 ο άνθρωπος από μόνος του κατασκευάζει νόμους δια τους οποίους εγκλωβίζει τον εαυτό του και υποδουλώνεται από αυτούς. Τα παιδιά που ανήκουν στη Φωνή Θεού να σέβονται τον νόμο αλλά με την χάρη του Κυρίου να πορεύονται ώστε να εξουσιάζουν τον νόμο και να τον καταργούν όταν χρειάζεται, όπως οι μαθητές εδώ, όπως ο Δαβίδ με τους άρτους, όπως ο Κύριος με το Σάββατο. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.





Κεφ. ς΄ στίχος 7

«Παρετήρουν δε αυτόν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι, αν εν τω σαββάτω θέλη θεραπεύσει, διά να εύρωσι κατηγορίαν κατ' αυτού».


Απάντηση

Όσοι έχουν συμφέροντα προσωπικά πάνω στους ανθρώπους τα οποία κάποιος τους τα διαλύει ενεργώντας έτσι ώστε να ξυπνήσουν οι άνθρωποι, τότε παρατηρούν αυτόν αρνητικά για να βρουν την ευκαιρία να τον κατηγορήσουν με σκοπό να τον οδηγήσουν μέχρι και το σταυρό, ώστε να μην υπάρχει στα πόδια τους και τους γκρεμίζει τους συμφεροντολογικούς τους στόχους, όπως ο Κύριος εδώ και όπως οι μαθητές του αργότερα. Όμως ο Θεός έχει το αριστούργημά του που είναι ο διάβολος ο οποίος αργά ή γρήγορα τους εξαφανίζει. Δισεκατομμύρια γενεές που παρατηρούν αρνητικά (πονηρά) το σχέδιο του Θεού κατάπιε ο διάβολος, το αριστούργημα του Θεού και θα συνεχίσει να καταπίνει ώστε να μην στεριώσουν αυτές οι γενεές μέχρι να έρθει η γενεά του Θεού, η οποία θα ποιεί το ευθές ενώπιον Θεού και ανθρώπων χωρίς φόβο, όπως οι προφήτες, ο Κύριος, οι μαθητές κ.λ.π. Η οποία γενιά θα νικήσει το αριστούργημα του Θεού, τον διάβολο (παιδαγωγός), ώστε να είναι άξια γενιά και να καθίσει με τα του Θεού. Χρειάζεται όμως για να πετύχουμε τους στόχους μας να ομολογούμε ώστε να γίνουμε εκατομμύρια και όλοι μαζί να φωνάξουμε το ελθέτω Κύριε. Αυτή η φωνή που θα βγαίνει από όλα αυτά τα αναγεννημένα εκατομμύρια στόματα θα είναι φωνή Θεού ζώντος, ζώσα φωνή ζώντος Θεού η οποία θα γκρεμίσει τα Σάββατα, τους τύπους, τις υποκρισίες και θα φέρει τον Θεό στην γη ώστε να σκηνώσει μαζί μας και εμείς να ζούμε στους αιώνες τους άπαντες μαζί του. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.




Κεφ. ς΄ στίχος 8 

«Αυτός όμως εγνώριζε τους διαλογισμούς αυτών και είπε προς τον άνθρωπον τον έχοντα ξηράν την χείρα, Σηκώθητι, και στήθι εις το μέσον. Και εκείνος σηκωθείς, εστάθη».

Απάντηση

Το να γνωρίζεις τους διαλογισμούς των συνανθρώπων σου και τα ενδόμυχα της καρδιάς τους σημαίνει ότι κατέχεις το χάρισμα των διακρίσεων των πνευμάτων, το οποίον είναι σημαντικότατον και απαραίτητο στη ζωή μας ώστε να διάγουμε αβροχή πόσις που λένε, από τις μικρότητες, τις αντιπαλότητες και τα σκάνδαλα που κυοφορούν οι σημερινές κοινωνίες των ανθρώπων. Διότι είναι γεμάτες οι κοινωνίες αυτές από συμφέροντα και φιλοδοξίες οι οποίες καταλήγουν σε ακρότητες μεγάλες. Όταν κάποιος αποβάλλει την προπέτεια, την πονηρία και εισέλθει στην μελέτη, στην προσευχή και στην σιωπή θα ενεργοποιήσει ο Θεός μέσα του το χάρισμα αυτό, το οποίο κάνει θαύματα όταν το έχουμε διότι όχι μόνο γνωρίζουμε αλλά και προγνωρίζουμε ώστε να διακρίνουμε πνευματικά και από μεγάλη απόσταση την κατάσταση των συνανθρώπων μας. Εύχομαι εις όλους εμάς ο Θεός να μας το δώσει το χάρισμα αυτό ώστε να γνωρίζουμε τα όρια και τις πνευματικές ενέργειες των γύρων μας, όχι όμως προς κατάκριση των συνανθρώπων μας αλλά προς αποφυγή σκανδάλων ή προς πνευματική νουθεσία η οποία θα φέρει την σωτηρία. Αμήν.


Κεφ. ς΄ στίχοι 12 – 13

«12 Εν εκείνας δε ταις ημέραις εξήλθεν εις το όρος να προσευχηθή και διενυκτέρευεν εν τη προσευχή του Θεού.
13 Και ότε έγεινεν ημέρα, έκραξε τους μαθητάς αυτού και εξέλεξεν εξ αυτών δώδεκα, τους οποίους και ωνόμασεν αποστόλους».

Απάντηση

Όταν είναι να κάνουμε μια σημαντική ενέργεια στη ζωή μας είτε στον υλικό είτε στον πνευματικό τομέα χρειάζεται να εισέλθουμε εις το αγιαστήριό μας ώστε να συναντήσουμε την σιωπή (τον Θεό). Ο οποίος Θεός δια της προσευχής διανυκτερεύοντας εις αυτήν θα μας δώσει την νουθεσία του ώστε τα αποτελέσματα της νουθεσίας του να είναι σοφά (θετικά), τα οποία θα εκπληρώσουν το σχέδιο του Θεού στη ζωή μας και θα μας καταστήσουν την προσευχή όπου χρειάζεται. Οι επιπόλαιες αποφάσεις χωρίς προσευχή ίσως μας φέρουν σε αδιέξοδο. Προσοχή! Αμήν.


Κεφ. ς΄ στίχος 20

«Και αυτός σηκώσας τους οφθαλμούς αυτού εις τους μαθητάς αυτού έλεγε, Μακάριοι σεις οι πτωχοί, διότι υμετέρα είναι η βασιλεία του Θεού».

Απάντηση

Πτωχός στο πνεύμα πρέπει να αισθάνεται και ο πιο πετυχημένος κατά κόσμο έμπροσθεν της πολυποίκιλης σοφίας του Θεού, πόσο μάλλον κάποιος που έχει πτώχεια στα πάντα (πνεύμα, ύλη).
Όταν κάποιος αισθάνεται πτωχός αφήνει περιθώρια στον Θεό να τον ευλογήσει υπέρ κόρον, διότι μέσα από επίγνωση πάνω στο γνώθις εαυτόν εννοεί τα πράγματα πως έχουν για αυτόν και έτσι θα αγωνίζεται νυχθημερόν πάνω στην πνευματική του συν Θεό αναγέννηση. Τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει είναι μελέτη της Αγίας Γραφής, προσευχή, κήρυγμα καθώς μελέτη στις επιστήμες του κόσμου, οι οποίες θα τον βοηθήσουν μέχρι να βρει την επιστήμη του Θεού, μελέτη ακόμη και πάνω στην παγκόσμια ιστορία της Αγίας Γραφής και του ανθρωπίνου γένους ώστε να αντλήσει σοφία Θεού. Ποτέ για αυτόν που νιώθει πτωχός στο πνεύμα δεν σταματά η αναζήτηση πάνω στο μυστήριο που είναι Θεός, αναζήτηση όπως στα θέματα δημιουργία, γνώθις εαυτόν, αναγέννηση, εξέλιξη, μετάνοια κ.λ.π. μέχρι ο Θεός να βραβεύσει την προσπάθειά του. Όταν ο Θεός βραβεύσει την αγαθή προσπάθειά του τότε θα φρουρεί και θα ευλογεί την άγια γεμάτη σοφία ζωή του. Μέχρι τότε ο πτωχός στο πνεύμα θα κάνει αγώνα πάνω σε όλους τους τομείς.
’σοφος στο πνεύμα κατ’ εμέ είναι αυτός που δαπανά το χρόνο του σε υλικές εργασίες με σκοπό την αύξηση της υλικής του περιουσίας (πολυτέλεια) μη έχοντας χρόνο ούτε να σκεφτεί ούτε να ξεκουραστεί. Ο λόγος που διέπεται από ασοφία είναι διότι έξαφνα ο διάβολος τον οδηγεί στον θάνατο κάνοντάς τον να σκεφτεί την ώρα του θανάτου του, ότι δε ετοίμασα που θα μου χρησιμεύσουν; Τώρα τι θα γίνουν; Σκέψεις που θα τον κάνουν πιο δυστυχισμένο και από τον πιο δυστυχισμένο. Ξέρεις τι είναι να εργάζεσαι σε όλη σου τη ζωή και την περιουσία σου να την πάρουν άνθρωποι που δεν θα πουν ούτε ένα ευχαριστώ και εσένα να σε βάλουν σε φτωχό γηροκομείο διότι θα τους μυρίζεις;
Σοφός στο πνεύμα και κατά Θεό πτωχός είναι αυτός που δεν χρειάζεται πολλές πολυτέλειες για να ζήσει και εργάζεται λίγο ώστε να χρησιμοποιεί τον χρόνο του στο να αναγεννήσει τον εαυτό του και στο πώς να κάνει το θέλημα του Θεού.
Ο σοφός αγωνίζεται:
1) Να εννοήσει την σοφία του Θεού ώστε δια αυτής να πορεύεται, όπως αγάπη, ταπείνωση, ζώσα πίστη, χαρά κ.λ.π.
2) Να γνωρίσει τον εαυτό του ώστε με τον σχετικό αγώνα να ατροφήσει ο έτερος κακός εαυτός του, ο οποίος τον οδηγεί στον θάνατο.
3) Να καταργήσει την φθορά του σώματος και τους μηχανισμούς εκείνους οι οποίοι υποκινούν στο πνεύμα την φθορά με αποτέλεσμα να τον φέρνουν στο θάνατο αργά ή γρήγορα.
4) Να κάνει το θέλημα του Θεού ώστε να ακούσει από τον Θεό, το ευ δούλε αγαθέ και πιστέ εις στα ολίγα εστάθης πιστός, επί πολλών θέλω σε καταστήσει είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου.
5) Να βρει αφού έχει μυαλό και σκέφτεται τον τρόπο να καταργήσει τον φυσικό θάνατο, διότι ότι σκέφτεται ο άνθρωπος μπορεί να το πετύχει αλλιώς δεν θα το σκεφτόταν, ώστε να ζει όταν τον καταργήσει εν Κυρίω με άπειρες δυνάμεις μετά του Θεού εις τους αιώνες τους άπαντες. Αμήν.
Κάποτε μου είπε ο Κύριος, Θωμά αν πεθάνεις σήμερα αύριο το πρωί, το μεσημέρι, το βράδυ τι θα κάνεις; Απάντησα τίποτα, αφού θα είμαι στο κοιμητήριο. Ωραία, πρέπει να πεθάνεις; Καν’ το λοιπόν από αύριο το τίποτα, όμως επειδή έχεις υποχρεώσεις φρόντισε να τις εξαλείψεις σιγά σιγά ώστε να μην υπάρχουν και φρόντισε επίσης να μην ανοίγεις και άλλες ώστε τον χρόνο σου να τον εκμεταλλεύεσαι πάνω στην αναγέννησή σου κάνοντας το θέλημα του Θεού όπως εγώ. Από αύριο να εργάζεσαι 8 ώρες αφού είσαι υπάλληλος και σιγά σιγά να εξαλείψεις τις υποχρεώσεις σου, τις υπόλοιπες 16 ώρες να μελετάς, να προσεύχεσαι, να σπουδάζεις με τα του Θεού δια του ευαγγελίου ώστε να γνωρίσεις το ποιος είσαι, ποιες οι δυνατότητές σου, ποια η αξία σου αφού έχεις μυαλό και Θεό, ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι σου και ποια η αποστολή σου ώστε όταν την βρεις να τείνεις προς αυτή.
Η αποστολή όλων των ανθρώπων είναι η ίδρυση της βασιλείας του Θεού μέσα τους και γύρω τους, με λίγα λόγια να είμεθα βασιλείς του εαυτού μας ώστε ούτε η φθορά, ούτε ο θάνατος να μπορέσουν να χαλάσουν τα σχέδιά μας τα οποία θα δημιουργούνται συν Θεό. Πρώτα λοιπόν να ζητήσουμε τα της βασιλείας και τα άλλα θα προστεθούν, ας το πιστέψουμε! Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν. Αυτά λοιπόν πιστεύω θα κάνουν όσοι εννοήσουν την πτώχεια τους ώστε μια μέρα να φύγει. Αμήν.



Κεφ. ς΄ στίχος 21

«Μακάριοι οι πεινώντες τώρα, διότι θέλετε χορτασθή. Μακάριοι οι κλαίοντες τώρα διότι θέλετε γελάσει».

Απάντηση

Α) Εννοεί αυτόν που πεινά πνευματικά διότι όποιος πεινά υλικά δεν θα χορτάσει ποτέ, πάντα θα χρειάζεται να τρώει. ’ρα, ο Κύριος εννοεί ότι όποιος πεινά πνευματικά θα χορτασθή. Από τι όμως θα χορτασθή;
1) Από σοφία Θεού.
2) Από γεμάτη ευφορία ζωή σε όλους τους τομείς.
3) Από υγεία και ευλογία Θεού.
4) Από χαρά ανεκλάλητη.
5) Από θαύματα.
6) Από αφθαρσία.
7) Από αθανασία.
8) Από Θεό.

Β) Μακάριοι οι κλαίοντες. Εννοεί αυτούς που θα γνωρίσουν τον εαυτό τους και θα κλάψουν και ο λόγος διότι θα δουν τις δυνατότητές τους συν Θεό αλλά και την μικρότητα που τους διακατέχει σήμερα χωρίς Θεό. Όμως το κλάμα αυτό θα ενεργήσει θετικά ώστε να μπορέσουν να σηκώσουν το ανάστημά τους και να λάβουν δυνάμεις εξ’ ύψους. Μάλιστα θα ενεργήσουν έτσι ώστε να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων ότι τους φόρτωσε μέχρι σήμερα ο διάβολος. Μετέπειτα η χαρά θα συναρπάσει αιώνια την ζωή τους. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.




Κεφ. ς΄ στίχοι 22 – 23

«22 Μακάριοι είσθε όταν σας μισήσωσιν οι άνθρωποι και όταν σας αφορίσωσι και ονειδίσωσι και εκβάλωσι το όνομά σας ως κακόν, ένεκεν του Υιού του ανθρώπου.
23 Χαίρετε εν εκείνη τη ημέρα και σκιρτήσατε διότι ιδού, ο μισθός σας είναι πολύς εν τω ουρανώ επειδή ούτως έπραττον εις τους προφήτας οι πατέρες αυτών».

Απάντηση 

Ο λόγος είναι διότι η μετάνοιά σου έφτασε στο σημείο να εννοήσεις το λάθος και το σωστό, την αλήθεια και το ψέμα. Όταν εσύ από αγάπη ενεργήσεις ώστε δια του κηρύγματος να το εννοήσουν και οι γύρω σου, θα μισηθείς. Ο λόγος είναι διότι με την αλήθεια του Θεού γκρεμίζεις ολόκληρα κάστρα που έχουν υιοθετήσει πολλοί ως αλήθεια, όπως εγωισμός, πονηρίες, συμφέροντα κ.λ.π. Αυτοί λοιπόν που δεν θέλουν να τα πετάξουν όλα όσα ο διάβολος τους φόρτωσε θα σε κατηγορήσουν, θα σε αφορίσουν, θα σε διώξουν, θα σε πουν αιρετικό. Όμως θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που το κήρυγμα της αληθείας που εξαγγέλλεις εις αυτούς δια Πνεύματος Αγίου θα ευοδώσει. Θα ευοδώσει όμως σε όλους εκείνους που εννοούν την αλήθεια του Χριστού και θέλουν να συμβιώσουν με αυτή την αλήθεια (με τον Θεό).


Κεφ. ς΄ στίχος 24

«Πλήν ουαί εις εσάς τους πλουσίους, διότι απηλαύσατε την παρηγορίαν σας».

Απάντηση

Πολλοί που επένδυσαν στην ύλη με τα χρήματά τους απήλαυσαν παρηγορία στους πειρασμούς και στις δυσκολίες της ζωής παίρνοντας χαρά από την ύλη (χρήματα). Εν αντιθέσει με τους πτωχούς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να έχουν παρηγορία στις δύσκολες στιγμές της ζωής.
Η παρηγορία η δική μου όταν ξεκίνησα πνευματική ζωή, αφού ήμουν πτωχός στο πνεύμα και στην ύλη (εφόσον τα πέταξα τα υλικά στον κάλαθο των αχρήστων), ήτο:
1) Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν οι δε εκζητούντες τον Κύριο ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού.
2) Ο Κύριος ποιμαίνει με και ουδέν με υστέρησε.
3) Ο λόγος του Θεού, οι υποσχέσεις και οι επαγγελίες τις οποίες σήμερα βλέπω σιγά σιγά να εκπληρώνονται στην ζωή μου.
’λλο είναι να ευλογείσαι από το ψέμα, από την πονηρία, από τα συμφέροντα, από την ύλη και άλλο να ευλογείσαι από τον Θεό ο οποίος βλέποντας την αγαθή πρόθεσή σου την φανερώνει και στους συνανθρώπους σου, ώστε να σου στέλνει ανθρώπους δικούς του και να ενισχύουν τους στόχους σου και την ζωή σου, κάνοντας αυτούς χαρά δική σου και εσύ λόγω του ότι είσαι του Θεού άνθρωπος χαρά ανεκλάλητη δική τους. Η συνεργασία αυτή θα επιφέρει αιώνιους καρπούς και άπειρες ευλογίες μέσα στην αιωνιότητα που θα διασφαλίζει ο Θεός στους αιώνες τους άπαντες για τους λελυτρωμένους.
Οι πλούσιοι αν θέλουν να δουν πρόσωπο Θεού να κάνουν καλή χρήση του πλούτου τους ώστε να ενισχύουν ανθρώπους που τον έχουν ανάγκη. Έτσι θα βρουν οι πλούσιοι χάρη από τον Θεό. Πρέπει λοιπόν ο πλούτος να χρησιμοποιείται για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.     


Κεφ. ς΄ στίχος 25

«Ουαί εις εσάς οι κεχορτασμένοι, διότι θέλετε πεινάσει. Ουαί εις εσάς οι γελώντες τώρα, διότι θέλετε πενθήσει και κλαύσει».

Απάντηση

Είναι πολλοί που γελάνε μέσα από τις πονηρίες που μηχανεύονται, σίγουρα μια μέρα θα αποκαλυφθούν και θα κλαύσουν γι’ αυτό. Μακάριοι όμως όλοι όσοι παίρνουν χαρά μέσα από την εφαρμογή του θελήματος του Θεού. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.


Κεφ. ς΄ στίχος 26

«Ουαί εις εσάς, όταν πάντες οι άνθρωποι σας ευφημήσωσι διότι ούτως έπραττον εις τους ψευδοπροφήτας οι πατέρες αυτών».

Απάντηση

Θα αποφεύγουμε τους κόλακες και τις κολακείες και όταν ακούμε ωραία λόγια για εμάς θα λέμε, ευχαριστώ αλλά τα παραλές. Εμείς γνωρίζουμε τι είμεθα γι’ αυτό θα εμμένουμε στους στόχους μας (ταπείνωση). Ο Θεός να τιμήσει και να παρουσιάσει το έργο μας, την μετάνοιά μας, την απόφασή μας, την αναγέννησή μας. Μέχρι τότε σιωπή σε ότι και αν μας λένε, προσοχή μέχρι να μας ευλογήσει ο Θεός προσευχή, μελέτη, εφαρμογή. Αμήν.


Κεφ. ς΄ στίχοι 27 – 28

«27 Αλλά προς εσάς τους ακούοντας λέγω, Αγαπάτε τους εχθρούς σας αγαθοποιείτε εκείνους οίτινες σας μισούν
28 ευλογείτε εκείνους οίτινες σας καταρώνται και προσεύχεσθε υπέρ εκείνων οίτινες σας βλάπτουσιν».

Απάντηση

Ο εχθρός είναι ο καναπές εκείνος που αναπαύεται ο ταπεινός και ο
λόγος είναι απλός. Αυτός ο εχθρός με τα έργα του τα πονηρά γίνεται αιτία να δει ο άνθρωπος του Θεού τις πονηρίες και τις εχθρότητές του, οι οποίες φτάνουν στα άκρα εις βάρος των συνανθρώπων του και του ίδιου του Θεού. Μάλιστα αυτά τα έργα φτάνουν και τον ίδιο σε αδιέξοδο, σπουδάζοντας έτσι τον άνθρωπο του Θεού ποια έργα να επιλέξει.
Όλα όσα κάνει ο εχθρός έχουν σκοπό να φρουρήσουν και να αυξήσουν την σοφία και το αγαθό του ταπεινού.
Ο Θεός αδέρφια μου έχτισε τον κόσμο δυσί, νύχτα μέρα, φως σκοτάδι, ζωή θάνατος, υγεία ασθένεια ώστε οι εκλεκτοί να συλλέξουν το αγαθό γνωρίζοντας όμως και το κακό το οποίο θα αποφεύγουν ουσιωδώς. Γι’ αυτό το λόγο να αγαπάμε τους εχθρούς, διότι γίνονται αιτία να αναγεννηθούμε ώστε να γνωρίσουμε το κακό από αυτούς το δε καλό από τον Θεό, έτσι θα εκπληρωθεί και η επαγγελία εις ημάς, τώρα Αδάμ έγεινες ως εις εξ’ ημών γνώσας καλό και κακό (πονηρό).
Το να ευλογείς εκείνον που σε καταριέται δείχνεις με αυτό ότι μέσα σου βασιλεύει ο Θεός, ενθυμούμεθα τον Κύριο ο οποίος λοιδορούμενος ουκ αντελοιδόρει, πάσχων ουκ ηπείλει καθώς ο Κύριος πάνω στο σταυρό λοιδορούμενος από τους Φαρισαίους έλεγε στον Πατέρα του, Πάτερ, αφες αυτοις, ου γαρ οιδασιν τί ποιουσιν. Όταν όμως και εμείς καταριόμαστε όταν μας καταριούνται ή κατηγορούμε όταν μας κατηγορούν φανερώνουμε ότι στα χείλη μας είναι ο Θεός ενώ μέσα στην καρδιά μας, στον νου μας βασιλεύει ο διάβολος. Χρειάζεται προσοχή! Η Φωνή Θεού με το πνεύμα του Θεού θα εισέλθει στα έθνη. Γένοιτο, Γένοιτο Αμήν.
Κεφ. ς΄ στίχοι 29 – 30

«29 Εις τον τύπτοντά σε επί την σιαγόνα, πρόσφερε και την άλλην και από του αφαιρούντος το ιμάτιον σου, μη εμποδίσης και τον χιτώνα.
30 Εις πάντα δε τον ζητούντα παρά σου, δίδε και από του αφαιρούντος τα σα, μη απαίτει».


Απάντηση

Σήμερα στην εποχή μας λίγο δύσκολο κάποιος να σηκώσει χέρι. Ένα χτύπημα στο πρόσωπο όμως είναι το κατηγορώ, η συκοφαντία, η βλασθημία, κ.λ.π. Όταν βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση ας σιωπήσουμε, ο Θεός θα μας προστατέψει με την σιωπή. Η φωτιά φουντώνει με φωτιά ενώ με το νερό (σιωπή) σβήνει.
Πολλοί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι στην ζωή τους με έναν ληστή όπου να τους ζητηθούν τα χρήματα ή ο χιτώνας. Δεν χρειάζεται αντίσταση γιατί έτσι ίσως φρουρήσεις την ζωή σου. Η αντίσταση θα φέρει σίγουρα δύσκολη κατάσταση και ίσως στοιχίσει και την ζωή σου ή την ζωή αυτού που απαιτεί. Σοφία κρύβουν αυτά τα λόγια του Κυρίου ώστε να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πονηρές κοινωνίες. Αμήν.



Κεφ. ς΄ στίχος 31

«Και καθώς θέλετε να πράττωσιν εις εσάς οι άνθρωποι και σεις πράττετε ομοίως εις αυτούς».


Απάντηση   

Αν το σκέφτονταν όλοι αυτό θα είχαμε έναν παραδεισένιο κόσμο, κόσμο του Θεού. Πότε Κύριε θα έρθει η ημέρα ώστε να εννοήσουμε την αξία αυτών των θεάρεστων γεμάτων σοφία λόγων σου. Αμήν.




Κεφ. ς΄ στίχος 32

«Και εάν αγαπάτε τους αγαπώντάς σας, ποία χάρις χρεωστείται εις εσάς; διότι και οι αμαρτωλοί αγαπώσι τους αγαπώντας αυτούς».

Απάντηση

Ο αναγεννημένος άνθρωπος δεν αγαπά μόνο εκείνον που κάνει αγώνα καθαρισμού, αγιασμού και εξάπλωσης. Ο αναγεννημένος άνθρωπος του Θεού διέπεται από αγάπη την οποία εκδηλώνει προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό χωρίς κατ’ ελάχιστον να προσωποληπτεί.
Ο κοσμικός άνθρωπος τον οποίον παρουσιάζει ο Κύριος εδώ εκδηλώνει αγάπη μόνο στα κοντινά μέλη της οικογενείας του, ο Χριστός την αγάπη αυτή την χαρακτηρίζει ως αμαρτωλή, πονηρή, υποκριτική. Θα πρέπει να αποκτήσουμε σπλάχνα Χριστού ώστε η αγάπη μας να είναι διάχυτη προς όλους χωρίς αδυναμίες. Αμήν.



Κεφ. ς΄ στίχος 33

«Και εάν αγαθοποιήτε τους αγαθοποιούντάς σας, ποία χάρις
χρεωστείται εις εσάς; διότι και οι αμαρτωλοί το αυτό πράττουσι».

Απάντηση

Όταν μιλάς ευγενικά ή αγαθά σε όποιον μιλά για σένα αγαθά ποια η ουσία; Καμία! Το θέμα είναι να σε κατηγορούν, να σε αδικούν, να σκέφτονται πονηρά για σένα και εσύ όλα αυτά να τα αγαθοποιείς και να τα κρίνεις με έλεος και σοφία Θεού, η οποία έχει την δύναμη και την εξουσία να σώζει με το αγαθό μέχρι και τον Θεό. Μάλιστα το αγαθό αυτό του Χριστού σε προφυλάσσει από πολυποίκιλη σύγχυση διότι βλέπεις αγαθά τα πράγματα τα οποία ο διάβολος θέλει με το πονηρό να σε κάνει να τα δεις πονηρά, με φυσική συνέπεια το αγαθό αυτό να σου εξασφαλίζει αφθαρσία και να μην επιτρέπει τον θυμό, την οργή, την φθορά στη ζωή σου. Αμήν.




Κεφ. ς΄ στίχοι 34 – 36

«34 Και εάν δανείζητε εις εκείνους παρ' ων ελπίζετε πάλιν να λάβητε, ποία χάρις χρεωστείται εις εσάς; διότι και οι αμαρτωλοί εις αμαρτωλούς δανείζουσι, διά να λάβωσι πάλιν τα ίσα.
35 Πλην αγαπάτε τους εχθρούς σας και αγαθοποιείτε και δανείζετε, μηδεμίαν απολαβήν ελπίζοντες και θέλει είσθαι ο μισθός σας πολύς και θέλετε είσθαι υιοί του Υψίστου διότι αυτός είναι αγαθός προς τους αχαρίστους και κακούς.
36 Γίνεσθε λοιπόν οικτίρμονες, καθώς και ο Πατήρ σας είναι οικτίρμων».

Απάντηση

Ο Θεός παιδάκι μου σου έδωσε χέρια, πόδια, στόμα, μυαλό, τέχνες, πολιτισμούς, επιστήμες, οξυγόνο, νερό, ζωή. Όλα είναι ανεκτίμητης αξίας αν τα μετρήσεις σε χρήματα χωρίς να σου απαιτεί να τον λατρεύσεις ή να τον προσκυνήσεις ή να τον μισθώσεις για αυτό. Εσύ παιδάκι μου τι μαζεύεις τα πάντα γύρω σου και δεν μπορείς να δώσεις ούτε ένα χαμόγελο, ούτε ένα καλό λόγο; Πόσο μάλλον να δώσεις ένα ευρώ. Πολλοί μέχρι και έναν καφέ σκέφτονται να κεράσουν και ας έχουν εκατομμύρια. Αυτοί που όλο μαζεύουν για να περνούν αυτοί καλά βάζοντάς τα στις τράπεζες, αδιαφορώντας για τους γύρω τους δεν είναι άνθρωποι Θεού είναι ίσως………. Δώσε παιδάκι μου ότι μπορείς στα μέτρα που μπορείς χωρίς ανταπόδοση ώστε να μοιάσεις του Πατέρα σου του Θεού. Πολλοί δανείζουν σε κάποιον και περιμένουν πότε θα τα φέρει πίσω. Ο Θεός θέλει να δωρίζουμε και όχι να δανείζουμε έτσι ώστε να ξεχνούμε τις δωρεές. Πολλοί όταν δίνουν δανικά νομίζουν ότι ευεργέτησαν ενώ τα χρήματα θα επιστραφούν σε αυτούς λέγοντας όταν τα λάβουν ότι εγώ σε εξυπηρέτησα. Ο Θεός δεν θα ζητήσει από εμάς όταν γίνει η κρίση τι εξυπηρέτηση κάναμε αλλά τι δωρεές κάναμε, τι ευεργεσίες κάναμε από τις οποίες δεν θελήσαμε ανταπόδοση. Αυτά τα έργα υλικά ή πνευματικά θα ζητήσει από εμάς ο Θεός, τα οποία εύχομαι να έχουμε πληθώρα την ημέρα της κρίσεως.
Κάποτε ο Κύριος για να μου δείξει τι έχει δώσει στον άνθρωπο και αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να δώσει το ελάχιστο μου είπε: Αν Θωμά σου έλεγα να αγοράσεις τα μέλη του σώματός σου δηλαδή δυο μάτια, δυο χέρια, μια καρδιά, δυο πόδια, δυο αυτιά, ένα μυαλό κ.λ.π. πόσα χρήματα και πόσα χρόνια δουλειάς θα ήθελες; Σκέφτηκα ότι θα ήθελα πάρα πολλά χρήματα, πολλούς αιώνες δουλειάς ίσως και τρεις ζωές διότι είναι ανεκτίμητης αξίας. Ποιος πουλάει τα μάτια του ή ποιος πουλάει την καρδιά του. Βάλε τώρα Θωμά μου είπε και όλο τον υλικό κόσμο που σας έδωσα, οξυγόνο, γη, ήλιο, νερό, τροφή κ.λ.π. Όλα ανήκουν στον Θεό και όμως όταν εγώ ο Θεός βάζω στο χέρι κάποιου κάτι και του πω να το δώσει διότι δικό μου είναι ότι έχει, αυτός το σφίγγει, το κρύβει, θέλει να το κάνει δικό του και έτσι λόγω της συνθήκης αυτής παραχωρώ τον θάνατο. Εύχομαι να εννοήσουμε τις δωρεές του Θεού εις εμάς ώστε να κάνουμε μετόχους και όλους αυτούς που στερούνται πνευματικά ή υλικά την περιουσία του Θεού, την οποίαν μας έδωσε υλική ή πνευματική ώστε να είμεθα καλοί διαχειριστές. Αμήν.


Κεφ. ς΄ στίχος 37

«Και μη κρίνετε και δεν θέλετε κριθή μη καταδικάζετε και δεν  θέλετε καταδικασθή συγχωρείτε και θέλετε συγχωρηθή».

Απάντηση

Για να κρίνεις σωστά και να καταδικάσεις μετέπειτα τον συνάνθρωπό σου χρειάζεται πρώτα να γυρίσεις στα παιδικά του χρόνια, να γεννηθείς στον οίκο που γεννήθηκε, να μεγαλώσεις με τους γονείς αυτού που κρίνεις, να πας στο ίδιο σχολείο, να βρεθείς στις ίδιες παρέες, να κάνεις ότι έκανε αυτός που κρίνεις ώστε να καταλάβεις για ποιο λόγο κινείται και σκέφτεται έτσι όπως σκέφτεται σήμερα. Αν κρίνεις αυτό που είναι σήμερα θα κρίνεις κατ’ όψιν, θα καταδικάσεις κατ’ όψιν και όχι την δικαία κρίση που ο Θεός έχει. Αφού λοιπόν δεν γίνεται να πάρεις την θέση του ώστε να διακρίνεις σωστά θα κρίνεις και θα καταδικάσεις λάθος. Όποιος κρίνει και καταδικάζει θα κατακριθεί και θα καταδικαστεί, όποιος κρίνει έχει στην τσέπη του την ταυτότητα του θανάτου, όποιος κρίνει μυρίζει θάνατο, προσοχή!
Κάποτε κάποιοι άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες, μεταξύ τους υπήρχαν και πολλά παιδιά ορφανά. Όταν έφτασαν σε κάποια πόλη τους δέχτηκαν άνθρωποι οι οποίοι με χαρά έτρεξαν να πάρουν τους ανθρώπους αυτούς σπίτι τους ώστε να τους περιθάλψουν, να τους βοηθήσουν. Ήταν στην πόλη αυτή πολύ φιλόξενοι οι άνθρωποι. Στους ανθρώπους που έτρεξαν ήταν μια καλόγρια αλλά και μια πόρνη. Η καλόγρια πήρε ένα κοριτσάκι το οποίο το μεγάλωσε στο μοναστήρι με πνεύμα να γίνει καλόγρια. Η πόρνη πήρε και αυτή ένα κοριτσάκι το οποίο το μεγάλωσε στον χώρο όπου εργάζονταν ώστε να γίνει πόρνη. Φυσική συνέπεια τα παιδία αυτά να μιμηθούν τους θετούς γονείς τους. Το παράδοξο είναι ότι όταν μεγάλωσαν και ενηλικιώθηκαν τα κορίτσια αυτά απέκτησαν ελευθερία γνώμης, σκέψης και ελευθερία κινήσεων. Τι έκαναν λοιπόν. Το παιδί αυτό που ήτο πόρνη έγινε καλόγρια και αυτό που ήτο καλόγρια έγινε πόρνη.
Κάποιος που κρίνει λοιπόν κατ’ όψιν δεν θα καταλάβει το γιατί έγινε ότι έγινε στο κάθε παιδί και θα πέσει έξω, θα καταδικάσει λάθος. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή διότι όποιος κρίνει θα βρει την αποστροφή του Θεού διότι καταδικάζει λάθος. Μη γένοιτο!


Κεφ. ς΄ στίχος 38               

«Δίδετε και θέλει δοθή εις εσάς μέτρον καλόν, πεπιεσμένον και συγκεκαθισμένον και υπερεκχυνόμενον θέλουσι δώσει εις τον κόλπον σας διότι με το αυτό μέτρον το οποίον μετρείτε, θέλει αντιμετρηθή εις εσάς».

Απάντηση

Να δώσουμε αγάπη ώστε να πάρουμε αγάπη και αν δεν πάρουμε δεν πειράζει, η χαρά μας θα είναι μεγάλη διότι εμείς δώσαμε. Να δώσουμε χαρά ώστε να πάρουμε χαρά και αν δεν πάρουμε απ’ όσους δώσαμε θα πάρουμε από το Θεό. Να βρούμε σοφία Θεού ώστε να έχουμε για εμάς και να δώσουμε σε όσους έχουν ανάγκη από εμάς, ώστε μετέπειτα να δώσουν αν ακολουθήσουν το θέλημα του Θεού και αυτοί σε εμάς. Το θέμα είναι ότι πρέπει να μάθουμε να δίνουμε διότι και ο Θεός αυτό κάνει εις εμάς, το τι θα μας δώσουν οι άλλοι και αν θα μας δώσουν δεν θα μας ενδιαφέρει ούτε θα δίνουμε για να πάρουμε εμείς, απλώς θα δίνουμε. Η δικαιοσύνη των ανθρώπων απαιτεί ενώ του Θεού προσφέρει. Με όποιο μέτρο λοιπόν κινηθούμε έναντι Θεού και ανθρώπων με αυτό θα μετρηθούμε. Προσοχή! Αμήν. 


Κεφ. ς΄ στίχος 39

«Είπε δε παραβολήν προς αυτούς, Μήπως δύναται τυφλός να οδηγή τυφλόν; δεν θέλουσι πέσει αμφότεροι εις βόθρον;»

Απάντηση

Τυφλός είναι ο κόσμος ο οποίος αιώνες τώρα αδιαφορεί στο κάλεσμα του Χριστού και στην ουσιώδη αναγέννησή του, ώστε δια αυτής να γίνει κληρονόμος όλου του υλικού κτιστού ή άκτιστου κόσμου, κληρονόμος της ζωής (αφθαρσία), κληρονόμος του Θεού και συγκληρονόμος του Χριστού. Η τύφλωσή του έγκειται στο ότι περιορίζει την ζωή του σε λίγα χρόνια λόγω της αμαρτίας ή σε μια κοινωνική θέση ή σε ένα μικροσκοπικό κακό ύλης (περιουσία) έμπροσθεν της πολυποίκιλης δόξης και της υλικής ή πνευματικής που ο Θεός θέλει να μας δώσει.
Όταν λοιπόν ακολουθήσει κάποιος έναν άνθρωπο ή έναν θρησκευτικό ηγέτη όπου ο πρώτος σε κατευθύνει στην δόξα του κόσμου και ο δεύτερος σε έναν ανούσιο τύπο τότε είσαι τυφλός και θα οδηγηθείς στον βόθρο, ώστε να χάσεις την μεγάλη δόξα που ο Θεός σου επωμίζει. Προσοχή ποιον ακολουθούμε στον δρόμο της καθημερινότητας και ποιος μας νουθετεί πνευματικά.
Η Φωνή Θεού μαζί με τα παιδιά της ακολουθούν τον λόγο του Θεού και την πνευματική περιουσία που ο Θεός της χάρισε, η οποία πνευματική περιουσία είναι περιουσία του Θεού, της φωνής Θεού. Αμήν.



Κεφ. ς΄ στίχος 40

«Δεν είναι μαθητής ανώτερος του διδασκάλου αυτού πας δε τετελειοποιημένος θέλει είσθαι ως ο διδάσκαλος αυτού».

Απάντηση

Όποιος θέλει να περάσει τον δάσκαλό του με πρόθεση να γίνει ανώτερός του δεν έχει Θεό ίσα ίσα ο διάβολος και η δόξα του πονηρού φωλεύει στα σπλάχνα του. Εάν τιμά τον δάσκαλό του τότε θα είναι πάντα ενώπιόν του μαθητής του με σεβασμό, υπακοή και αγάπη εις αυτόν. Όταν έχει αυτά τα στοιχεία ο μαθητής ίσως μια μέρα να περάσει τον δάσκαλό του όμως αυτός πάντα θα λέει ότι ο δάσκαλός του είναι ανώτερος λόγω της ταπείνωσης που θα τον διέπει. Το έργο του καθενός θα δείξει τι είναι ο καθένας και τι κρύβει στα ενδόμυχά του. Αμήν.



Κεφ. ς΄ στίχοι 41 – 42

«41 Και διά τι βλέπεις το ξυλάριον το εν τω οφθαλμώ του αδελφού σου, την δε δοκόν την εν τω ιδίω σου οφθαλμώ δεν παρατηρείς;
42 Η πως δύνασαι να λέγης προς τον αδελφόν σου, Αδελφέ, άφες να εκβάλω το ξυλάριον το εν τω οφθαλμώ σου, ενώ συ δεν βλέπεις την δοκόν την εν τω οφθαλμώ σου; Υποκριτά έκβαλε πρώτον την δοκόν εκ του οφθαλμού σου και τότε θέλεις ιδεί καθαρώς διά να εκβάλης το ξυλάριον το εν τω οφθαλμώ του αδελφού σου». 

Απάντηση

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε λίγο ή πολύ την ζήλια, το ψέμα, τον θυμό, την κρίση, τον εγωισμό, την πονηρία, την άγνοια του λόγου του Θεού, για ποιο λόγο λοιπόν να κατηγορούμε και να κατακρίνουμε τους συνανθρώπους μας αφού και εμείς έχουμε ότι έχουν και αυτοί. Αν θέλουμε να τους συμβουλέψουμε σωστά ας τα βγάλουμε αυτά πρώτα από τον εαυτό μας και τότε αυτοί θα δούνε την διαφορά και θα ζητήσουν την συμβουλή μας. Όταν όμως αυτοί δεν ζητούν την συμβουλή μας και την γνώμη μας και εμείς τρέχουμε με επιπολαιότητα να τους την επιβάλλουμε τότε πάει να πει πως ο εγωισμός μας πέρασε την κεφαλή μας και χρειαζόμεθα προσοχή, διότι δεν μας κινεί ο Θεός αλλά ο εγωισμός, τα συμφέροντα, οι πονηρίες, ο διάβολος, μη γένοιτο!
Για να βγάλεις το δοκάρι του άλλου χρειάζεται:
1) Μελέτη του λόγου του Θεού ώστε να μιλάς με πνεύμα Θεού, με αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον.
2) Προσευχή ώστε μέσα από αυτή να σου μιλάει ο Θεός στο τι να λες και στο τι να κάνεις όταν σε καλούν οι συνάνθρωποί σου ώστε να σε ξανακαλέσουν με χαρά.
3) Αγάπη ανυπόκριτη, όχι λόγια αλλά έργα. Εάν πεινά ο αδερφός σου θρέψε αυτόν, εάν διψά πότιζε αυτόν, εάν έχει χρεία τι φρόντισε να εξαλείψεις την ανάγκη του. Όταν κάνεις αυτά σίγουρα έχεις βγάλει την δοκό και μπορείς να βγάλεις και του συνανθρώπου σου, όταν όμως δεν κάνεις αυτά τα έργα και θέλεις να τον νουθετήσεις δια του λόγου ή δια του υπέρμετρου εγωισμού τότε η δοκόν σου είναι έμπροσθέν σου. Μη γένοιτο!



Κεφ. ς΄ στίχοι 43 – 44

«43 Διότι δεν είναι δένδρον καλόν το οποίον κάμνει καρπόν σαπρόν ουδέ δένδρον σαπρόν το οποίον κάμνει καρπόν καλόν.
44 Επειδή έκαστον δένδρον εκ του καρπού αυτού γνωρίζεται διότι δεν συνάγουσιν εξ ακανθών σύκα, ουδέ τρυγώσιν εκ βάτου σταφύλια».

Απάντηση

Ο Θεός παρομοιάζει το δέντρο με τον άνθρωπο. Δεν δύναται λοιπόν ένας άνθρωπος μια να δοξάζει τον Θεό και να ομιλεί περί αυτού και την άλλη να ενεργεί σύμφωνα με το θέλημα του διαβόλου. Όταν συμβαίνει αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι μας διακατέχει πνευματική σύγχυση, η οποία μας οδηγεί σε ασταθή προσωπικότητα. Ο κόσμος έναν τέτοιον άνθρωπο τον αποστρέφεται, χρειάζεται όταν μιλάμε για τον Θεό να πράττουμε σύμφωνα με τις εντολές του. Ο Θείος Ιάκωβος αναφέρει: άνθρωπος δίγνωμος ακατάστατος εν πάση τοις οδοίς αυτού. Στην Αποκάλυψη υπό του Κυρίου αναφέρεται: ή ψυχρός θέλεις είσαι ή ζεστός, αν είμεθα στη μέση ο Θεός θα μας εξεμέσει. Μια παροιμία λέει: δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωρούν.


Κεφ. ς΄ στίχος 45

«Ο αγαθός άνθρωπος εκ του αγαθού θησαυρού της καρδίας αυτού εκφέρει το αγαθόν και ο κακός άνθρωπος εκ του κακού θησαυρού της καρδίας αυτού εκφέρει το κακόν διότι εκ του περισσεύματος της καρδίας λαλεί το στόμα αυτού».

Απάντηση

Ανάλογα το ποσοστό καθαρισμού και αγιασμού που έχουμε εκφέρουμε το αγαθό ή το πονηρό.
Ο άνθρωπος είναι το μήλο της έριδος έμπροσθεν Θεού και πονηρού, ανάλογα τα δικαιώματα που δίνει στον Θεό ή στον διάβολο λαμβάνει αγαθό ή πονηρό ώστε κάποια μέρα αν είναι σκεύος εκλογής να ενωθεί με τον Θεό και να εισέλθει στον οίκον του, αν όχι θα ενωθεί με τον διάβολο προς καταστροφή πνεύματος και σώματος. Η αφιέρωση στο να κάνουμε το θέλημα του Θεού, η οποία πηγάζει μέσα από επίγνωση ότι θέλουμε τον Θεό στην ζωή μας και η προσοχή ή η αποφυγή του συστήματος του κόσμου όπου εκεί ενεργεί ουσιωδώς ο διάβολος εξασφαλίζει εις εμάς σωτηρία ψυχής και σώματος. Αμήν.
Χρειάζεται να κάνουμε βεβαία την κλίση μας ως προς τον Θεό ώστε να εξασφαλίσουμε αγαθό, το οποίο θα δώσει εις εμάς χαρά, ζώσα πίστη, σοφία και τελευταία αφθαρσία και αθανασία. Το αγαθό αυτό θα ξεχυθεί από μέσα μας σαν χείμαρρος όταν έρθει η ώρα και θα ποτίσει χιλιάδες αδερφούς που το πονηρό τους έχει καταβάλλει. Αμήν.




Κεφ. ς΄ στίχος 46

«Διά τι δε με κράζετε, Κύριε, Κύριε και δεν πράττετε όσα λέγω;».


Απάντηση

Δεν θα κράζουμε στην προσευχή Κύριε, Κύριε αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να εργαζόμεθα και να ζητάμε τα της βασιλείας του Θεού και να είμεθα σίγουροι ότι ταύτα πάντα θέλουσι μας προστεθή. Όταν ζητάμε χωρίς να εννοούμε το τι πρέπει να κάνουμε η αγάπη του μπορεί να μας δώσει όμως χωρίς να το αξίζουμε. Όταν όμως εφαρμόζουμε εκπληρώνεται ο λόγος του, η υπόσχεσή του, η οποία έχει ως εξής: σεις πονηροί όντες, εξεύρητε να δίδητε αγαθάς δόσεις εις τα τέκνα σας ο Πατέρας σας δεν γνωρίζει τι χρεία έχετε; Αμήν. Αυτό να πιστέψουμε και να περιμένουμε την έκβαση η οποία είναι σίγουρο ότι θα μας επισκιάσει, αρκεί να εργαζόμεθα να έρθει η βασιλεία του Θεού μέσα μας και γύρω μας. Ο Θεός γνωρίζει τι ανάγκες έχουμε, εμπιστοσύνη λοιπόν στο να ζητάμε τα της βασιλείας και τα υπόλοιπα θα προστεθούν. Γένοιτο αμήν.   



Κεφ. ς΄ στίχοι 47 – 49

«47 Πας όστις έρχεται προς εμέ και ακούει τους λόγους μου, και κάμνει αυτούς, θέλω σας δείξει με ποίον είναι όμοιος
48 είναι όμοιος με άνθρωπον οικοδομούντα οικίαν, όστις έσκαψε και εβάθυνε και έβαλε θεμέλιον επί την πέτραν ότε δε έγεινε πλημμύρα, προσέβαλεν ο ποταμός κατά της οικίας εκείνης και δεν ηδυνήθη να σαλεύση αυτήν διότι ήτο τεθεμελιωμένη επί την πέτραν.
49 Όστις όμως ακούση και δεν κάμη είναι όμοιος με άνθρωπον οικοδομήσαντα οικίαν επί την γην χωρίς θεμέλιον κατά της οποίας προσέβαλεν ο ποταμός και ευθύς έπεσε και έγεινεν ο κρημνισμός της οικίας εκείνης μέγας».

Απάντηση

Η πέτρα είναι ο Χριστός. Όποιος λοιπόν χτίσει οίκο στον καθαρισμό, στον αγιασμό, στην ζώσα πίστη, στην αγάπη, στην ταπείνωση, στην σοφία του Θεού δεν θα γκρεμισθεί ποτέ, ώστε όταν έρθει ο πειρασμός ή όποια δοκιμασία και αν έρθει τα στοιχεία αυτά που του εξασφαλίζει ο Θεός θα παρέχουν στον άνθρωπο αυτό αιώνια δόξα και σωτηρία ψυχής και σώματος. Αμήν.


Όταν τώρα κάποιος αδιαφορεί να επενδύσει στον Χριστό θα επενδύσει στη άμμο η οποία συμβολίζει την ζήλια, το ψέμα, τα συμφέροντα, τον εγωισμό, την πονηρία, τον κόσμο και το σύστημά του με λίγα λόγια τον διάβολο. Όταν λοιπόν έρθουν οι δοκιμασίες οι ποταμοί θα διαλύσουν το οικοδόμημα αυτό το οποίο χτίστηκε στην άμμο. Εν όσο έχουμε καιρό να επενδύσουμε στον Χριστό διότι αν περιφρονήσουμε το οικοδόμημά του τότε θα έρθει η μέρα που θα κλάψουμε πικρά, μη γένοιτο!
Νεότερη Παλαιότερη