Ερμηνεία το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον κεφ Α έως Ζ




ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΕΩΣ Ζ



ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ

ΣΕ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Α΄

ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΙ 1  17

«1. Βίβλος της γενεαλογίας του Ιησού Χριστού, υιού του Δαβίδ, υιού του Αβραάμ ……… γενεαί δεκατέσσαρες».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αναφέρονται μόνο ανδρικά ονόματα διότι η γυναίκα μέχρι της παρουσίας του Χριστού δεν έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση του ανθρωπίνου γένους. Από την ώρα που η Παναγία μας, η Θεοτόκος Μαρία γέννησε τον Σωτήρα Χριστό, η γυναίκα ανέβηκε από το επίπεδο του κτήνους που ήταν στο επίπεδο του ανθρώπου, ώστε σήμερα στον πνευματικό κόσμο να παίζει τον ρόλο της ως σύμβουλος και βοηθός του ανδρός. Την γυναίκα ακόμη, την βάρυνε το προπατορικό αμάρτημα, όμως, με την γέννηση του Σωτήρα Χριστού το βάρος αυτό φεύγει και σήμερα γίνεται συνεργάτης του Θεού και του ανδρός της.

ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΣ 18

«18 Του δε Ιησού Χριστού η γέννησις  ούτω ήτο αφού ηρραβωνίσθη η μήτηρ αυτού Μαρία μετά του Ιωσήφ, πρίν συνέλθωσιν, ευρέθη εν γαστρί έχουσα εκ Πνεύματος Αγίου». 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν λέμε ότι το Πνεύμα το ’γιο είναι ζωοποιόν, εννοούμε ότι
αφ’ εαυτού έχει την δύναμη να δημιουργεί ζωή εκ του μηδενός. Ο Χριστός γεννήθηκε εκ Πνεύματος Αγίου, δηλαδή το ’γιο Πνεύμα ζωοποίησε τον Χριστό στην αγνή κοιλία της Παρθένου Μαρίας, της Θεοτόκου. Όλη η Δημιουργία ζωοποιείται διά Πνεύματος Αγίου. Το ’γιο Πνεύμα θα εκπληρώσει διά των νέων μαθητών του Χριστού όλες τις επαγγελίες, ώστε το φως του Χριστού να λάμψει εις όλην την κτίση. Η Φωνή Θεού εργάζεται να βάλει το Ευαγγέλιο του Χριστού πρώτα στα χέρια και στις καρδιές των Ελλήνων ώστε να γίνει η σωστή διαχείριση από τον ελληνικό λαό και μετέπειτα δι’ αυτού να μεταλαμπαδευτεί σε όλα τα έθνη.

ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΣ 19

«Ιωσήφ δε ο ανήρ αυτής, δίκαιος ών και μη θέλων να θεατρίση αυτήν, ηθέλησε να απολύση αυτήν κρυφίως».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δίκαιος είναι ο άνθρωπος που κάθε στιγμή δύναται να ελεεί τον συνάνθρωπό του. Ο δίκαιος θα πρέπει να ξέρουμε ότι μόλις σώζεται. Ας γνωρίζουμε ακόμη ότι η δικαιοσύνη των ανθρώπων απαιτεί ενώ του Θεού προσφέρει, καθώς το περίσσευμα του ενός συμπληρώνει το υστέρημα του άλλου. Αυτό σημαίνει δίκαιος, να αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τις ελλείψεις των συνανθρώπων του και με αγάπη να συμπληρώνει εις αυτούς τα ελλείποντα χωρίς να θέλει αυτοί να γίνουν ζητιάνοι.
Αυτοί που θα φέρουν την αναγέννηση και την νέα τάξη πραγμάτων σε όλο το ανθρώπινο γένος θα είναι οι άγιοι, οι οποίοι θα γνωρίσουν τον εαυτόν τους διά του Αγίου Ευαγγελίου και θα προβούν πρώτοι στην ατομική κρίση, ώστε μετέπειτα διά των λόγων τους και διά των έργων τους να την μεταλαμπαδεύσουν εις όλο το ανθρώπινο γένος. Στην συνέχεια ο αγιασμός, η σοφία του Θεού, η ζωή η άφθαρτη, η αγάπη η ανυπόκριτη, η αφθαρσία θα ανατείλουν στις καρδιές όλων των ανθρώπων και των λαών της γης. Αμήν.

ΚΕΦ. Α΄ΣΤΙΧΟΙ 20  21

«20. Ενώ δε αυτός διελογίσθη ταύτα, ιδού, άγγελος Κυρίου εφάνη κατ' όναρ εις αυτόν, λέγων, Ιωσήφ υιέ του Δαβίδ, μη φοβηθής να παραλάβης Μαριάμ την γυναίκα σου διότι το εν αυτή γεννηθέν είναι εκ Πνεύματος Αγίου.
21. Θέλει δε γεννήσει υιόν και θέλεις καλέσει το όνομα αυτού Ιησού διότι αυτός θέλει σώσει τον λαόν αυτού από των αμαρτιών αυτών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι άγγελοι είναι λειτουργικά πνεύματα που αποστέλλονται εις τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν.
Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρει περί αγγέλου (Έξοδος 23:20-23) τα εξής: Ιδού, εγώ αποστέλλω άγγελον έμπροσθέν σου διά να σε φυλάττη εν τη οδώ και να σε φέρη εις τον τόπον τον οποίον προητοίμασα·
φοβού αυτόν και υπάκουε εις την φωνήν αυτού· μη παροργίσης αυτόν· διότι δεν θέλει συγχωρήσει τας παραβάσεις σας· επειδή το όνομά μου είναι εν αυτώ.
Εάν όμως προσέχης να υπακούης εις την φωνήν αυτού και πράττης πάντα όσα λέγω, τότε εγώ θέλω είσθαι εχθρός των εχθρών σου και εναντίος των εναντίων σου.
Διότι ο άγγελός μου θέλει προπορεύσθαι έμπροσθέν σου και θέλει σε εισαγάγει εις τους Αμορραίους και Χετταίους και Φερεζαίους και Χαναναίους, Ευαίους και Ιεβουσαίους· και θέλω εξολοθρεύσει αυτούς.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Β΄

ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 2

«2. Πού είναι ο γεννηθείς βασιλεύς των Ιουδαίων; διότι είδομεν τον αστέρα αυτού εν τη ανατολή και ήλθομεν διά να προσκυνήσωμεν αυτόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν ήταν όραμα το άστρο δεν θα το έβλεπαν τρεις άνθρωποι σε διαφορετικό σημείο. Ήταν λοιπόν φυσικό άστρο. Ο Θεός μιλάει ποικιλοτρόπως στον άνθρωπο και γενικά στο ανθρώπινο γένος. Στους μάγους αυτούς μίλησε διά των άστρων. Οι μάγοι ήταν αστρονόμοι. Ο Θεός όταν υπάρχει καλή προαίρεση, μιλάει με πολλούς τρόπους και καλεί ποικιλοτρόπως τον άνθρωπο. Να ψάχνουμε τον Θεό με υπομονή και επιμονή και να είμεθα σίγουροι ότι θα τον συναντήσουμε αργά ή γρήγορα. Αμήν.

ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 3

«3. Ακούσας δε Ηρώδης ο βασιλεύς, εταράχθη και πάσα η Ιεροσόλυμα μετ' αυτού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ταραχή έρχεται λόγω έλλειψης καθαρισμού και αγιασμού. Ο κοσμικός τρόπος ζωής λόγω των δαιμονίων που διέπεται, παρουσιάζει πολλές ταραχές και μικρότητες. Ο Θεός να μας φυλάει από το δαιμόνιο της ταραχής, του εγωισμού και της ζήλιας. Η ταραχή που υπέστη ο Ηρώδης τον οδήγησε στην σφαγή χιλιάδων νηπίων. Υπάρχει όμως και η ταραχή του πνεύματος που προέρχεται από την παρουσία του Θεού. Η οποία παρουσία του Θεού φέρνει μετάνοια, φέρνει σπλάχνα Χριστού, φέρνει αναγέννηση και τελευταία φέρνει την σωτηρία της ψυχής και του σώματος. Αμήν.

ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 13

«13. Αφού δε αυτοί ανεχώρησαν, ιδού, άγγελος Κυρίου φαίνεται κατ' όναρ εις τον Ιωσήφ, λέγων, Εγερθείς παράλαβε το παιδίον και την μητέρα αυτού και φεύγε εις Αίγυπτον και έσο εκεί εωσού είπω σοι διότι μέλλει ο Ηρώδης να ζητήση το παιδίον διά να απολέση αυτό».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μέχρι ο Θεός να αναλάβει και να οδηγεί διά Πνεύματος Αγίου το πιστό τέκνο του, υποχρεούται άγγελος Κυρίου να φρουρεί αυτό ποικιλοτρόπως. Εδώ ενήργησε με όνειρο στον ύπνο του Ιωσήφ. Μάλιστα το όνειρο αυτό προφητεύτηκε από τον προφήτη Ωσηέ προ επτά περίπου αιώνων. Εξ Αιγύπτου εκάλεσα τον υιόν μου (Ωσηέ 11:1).

ΚΕΦ. Β΄ΣΤΙΧΟΣ 16

«Τότε ο Ηρώδης, ιδών ότι ενεπαίχθη υπό των μάγων, εθυμώθη σφόδρα και αποστείλας εφόνευσε πάντας τους παίδας τους εν Βηθλεέμ και εν πάσι τοις ορίοις αυτής, από δύο ετών και κατωτέρω, κατά τον καιρόν τον οποίον εξηκρίβωσε παρά των μάγων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από την περίπτωση αυτή διδασκόμεθα το φοβερόν δαιμόνιον της ζήλιας, το λεγόμενο ασυλλόγιστο πάθος της ζήλιας το οποίο κουρελιάζει την αγάπη και δημιουργεί μεταξύ των ανθρώπων τα αίσχη του φθόνου δι’ ασημάντους αφορμάς και πολλές φορές χωρίς καν αφορμάς. Ανάλογα με την ποσότητα του φθόνου που προέρχεται από την ποσότητα της ζήλιας, φτάνει κανείς να θέλει την κεφαλή του άλλου επί πίνακι.
  
ΚΕΦ. Β΄ ΣΤΙΧΟΙ 19  23

«19. Τελευτήσαντος δε του Ηρώδου, ιδού, άγγελος Κυρίου φαίνεται κατ' όναρ εις τον Ιωσήφ εν Αιγύπτω,
20. λέγων, Εγερθείς παράλαβε το παιδίον και την μητέρα αυτού, και ύπαγε εις γην Ισραήλ διότι απέθανον οι ζητούντες την ψυχήν του παιδίου.
21. Ο δε εγερθείς παρέλαβε το παιδίον και την μητέρα αυτού και ήλθεν εις γην Ισραήλ.
22. Ακούσας δε ότι Αρχέλαος βασιλεύει επί της Ιουδαίας αντί Ηρώδου του πατρός αυτού, εφοβήθη να υπάγη εκεί αποκαλυφθείς δε θεόθεν κατ' όναρ, ανεχώρησεν εις τα μέρη της Γαλιλαίας.
23. Και ελθών κατώκησεν εις πόλιν λεγομένην Ναζαρέτ διά να πληρωθή το ρηθέν διά των προφητών, ότι Ναζωραίος θέλει ονομασθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σωτηρία του Ιησού έγκειται εις τον προορισμό του, όπως είπε ο ίδιος εις το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο κεφ. ζ΄ στίχος 6, ο καιρός ο εμός ούπω πάρεστιν ο δε καιρός ο υμέτερος πάντοτε εστιν έτοιμος. Εις την περίπτωσιν του Ιωσήφ εμείς διδασκόμεθα τα εξής: Η υπακοή της εντολής του Θεού που δίδεται πάντα διά του αγγέλου ποικιλοτρόπως μας καθιστά αγαθόν όργανον του Θεού, γεγονός το οποίον μας απονέμει ο Θεός τιμή αιώνια ενώπιον μυριάδων αγγέλων και αγίων. Η εμπιστοσύνη προς τον Θεό είναι το άπαν του πνευματικού οικοδομήματος, διότι εις την περίπτωσιν αυτήν ο Θεός παρέχει όλες τις πτυχές του γραφικού του σχεδίου και την δύναμη εφαρμογής. Αυτό είναι το ιδανικό σημείο του πιστού. Αμήν.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Γ

ΚΕΦ. Γ΄ ΣΤΙΧΟΣ 2

«2. Και λέγων, Μετανοείτε διότι επλησίασεν η βασιλεία των ουρανών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η λέξη μετάνοια σημαίνει ότι μετά εννοήσαμε τα τρομερά λάθη που πράτταμε εν αγνοία μας και που μας οδηγούσαν σε αδιέξοδο. Μετά την ειλικρινή μετάνοια αρχίζει να ιδρύεται η βασιλεία του Θεού εντός ημών. Δεν εγκαθιδρύεται άπαξ διά παντός ολοκληρωτικά μέσα μας, διότι πρέπει να εισέλθει άγγελος Κυρίου για να μας βοηθήσει να καθαριστούμε. Χρειάζεται χρόνος. Ανάλογα με την ακαθαρσία θα απαιτηθεί και ο κατάλληλος χρόνος. Όταν καταφέρουμε να καθαριστούμε, τότε εισέρχεται ο βασιλεύς του απείρου να κατοικήσει εις το γνήσιο και αληθινό παλάτι του. Τότε θα καταλάβουμε ότι ο τρισυπόστατος Θεός κατοικεί μέσα μας. Θα έχουμε εις το εκατονταπλάσιο τις αρετές, θα αγαπούμε πάντας ανθρώπους, φίλους και εχθρούς, θα ειρηνεύουμε απόλυτα με τον εσωτερικό μας κόσμο καθώς και με πάντας ανθρώπους. Μάλιστα θα απονέμουμε δικαιοσύνη εις τους πνευματικούς και υλικούς τομείς της ζωής μας, θα διακρίνεται η ταπεινοφροσύνη και ηπραότης εις το έπακρον, ότι οι πραείς κληρονομήσουσιν την γην. Όταν θα φτάσει το στράτευμα του Κυρίου εις το επίπεδο αυτό της δόξης του Θεού, δεν χρειάζεται να ζητά βοήθεια, θα λέγει και θα γίνεται. ’ρα, η ειλικρινής μετάνοια φέρνει πλησιέστατα την βασιλεία των ουρανών εις ημάς και εν συνεχεία αν εφαρμόζουμε τους κανόνες αυτής εγκαθιδρύεται εντός ημών. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι ολόκληρο το πνευματικό έργο του Κυρίου μας στηρίζεται στην μετάνοια.


ΚΕΦ. Γ΄ ΣΤΙΧΟΣ 4

«4. Αυτός δε ο Ιωάννης είχε το ένδυμα αυτού από τριχών καμήλου και ζώνην δερματίνην περί την οσφύν αυτού η δε τροφή αυτού ήτο ακρίδες και μέλι άγριον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η μεγάλη αγάπη που είχε ο Ιωάννης στον Θεό και ο ζήλος να κάνει το θέλημά του δεν τον οδηγούσαν σε βιοτικές μέριμνες, ούτε καν στην σκέψη το τι θα φάει. Εύχομαι και εμείς να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε την αγάπη μας αυτή ως προς τον Θεό και το ’γιο θέλημά του, ώστε ο χρόνος που θα διαθέτουμε για την αναγέννησή μας να είναι μεγάλος τον οποίον να εκμεταλλευόμεθα στο να κάνουμε το θέλημα του Θεού. Όταν κάποιος μπει στο αεροπλάνο που είναι ο Θεός, όσο πιο πολύ ανυψώνεται τόσο πιο πολύ χάνεται ο κόσμος από την ζωή του. Αυτό θα πρέπει να γίνει και στην δική μας ζωή. Ο κόσμος και οι επιδιώξεις του να μικραίνουν μέσα μας και να μεγαλώνουν οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας πάνω στο θέλημα του Θεού. Κάποιος μου είπε κάποτε, εσύ έχεις ελεύθερο χρόνο και ασχολείσαι με τον Θεό τόσο πολύ; Και εγώ του απάντησα, όταν αγαπάς κάτι όλο το εικοσιτετράωρο είναι ελεύθερος χρόνος τον οποίον τον διαθέτεις γι’ αυτό που αγαπάς. Δεν υπάρχει για τον άνθρωπο του Θεού παρά μόνο ελεύθερος χρόνος στο να κάνει μόνο το θέλημα του Θεού και ο λόγος διότι διακατέχεται από θείο έρωτα. Όταν ο άνθρωπος δεν έχει μεγάλη αγάπη στον Θεό, τότε καλύπτει τον εαυτό του με χίλιες δύο δικαιολογίες τις οποίες τελικά τις πιστεύει και επαναπαύεται σε αυτές. Η συμβουλή μου είναι να επιδιώκουμε συνέχεια την εντρύφησή μας σε καθημερινή βάση μέσα στον Λόγο του Θεού και στην σοφία που διακατέχει την Φωνή Θεού και να είμεθα σίγουροι ότι θα εισέλθουμε στον νοητό παράδεισο και στην άφθαρτη ζωή χωρίς καν να καταλάβουμε πώς συνέβηκε η πνευματική αυτή αλλαγή. Κατόπιν η χαρά μας θα είναι άπειρη διότι θα γίνουμε κληρονόμοι του Θεού με κληρονομιά άφθαρτη, αιώνια, άπειρη η οποία θα συνοδεύει αιώνια την παρούσα και την μέλλουσα ζωή. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 4

«4. Ιδών δε πολλούς εκ των Φαρισαίων και Σαδδουκαίων ερχομένους εις το βάπτισμα αυτού, είπε προς αυτούς, Γεννήματα εχιδνών, τις έδειξεν εις εσάς να φύγητε από της μελλούσης οργής; Κάμετε λοιπόν καρπούς αξίους της μετανοίας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γεννήματα εχιδνών είναι όλοι αυτοί οι οποίοι χρησιμοποιούν το θέλημα του Θεού για προσωπικά οφέλη και δόξα δική τους. Χρειάζεται προσοχή! Δεν πήραμε το Ευαγγέλιο του Χριστού στα χέρια μας ώστε να πουλάμε πνεύμα και να το παίζουμε απεσταλμένοι Θεού. Το πήραμε στα χέρια μας για να μάθουμε όλα τα ωφέλιμα στοιχεία τα οποία θα κτίσουν μέσα μας την βασιλεία του Θεού, κατόπιν με ζώσα πίστη και θυσία να εργαστούμε ώστε να απελευθερώσουμε όλο το ανθρώπινο γένος από τα δεσμά της αμαρτίας, της φθοράς και του θανάτου, το οποίο εύχομαι εις όλα τα τέκνα του Θεού.
Ας κάνουμε λοιπόν καρπούς άξιους της μετανοίας. Οι καρποί του Αγίου Θεού είναι να φέρουμε στην ζωή μας τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, τα χαρίσματα, τις ιδιότητες του Θεού και τα σημεία. Αυτοί είναι οι καρποί του Αγίου Θεού που είναι άξιοι της μετανοίας. Αν έχουμε μετάνοια θα έχουμε και αυτά, αν όχι θα έχουμε μόνο λόγια. Εύχομαι εις όλα τα τέκνα της Φωνής του Θεού να πληρωθούν με όλη αυτή την σοφία του Θεού ώστε να γίνουν λίθοι ζώντες του πνευματικού οικοδομήματος του Θεού. Αμήν.

ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 9

«9. Και μη φαντασθήτε να λέγητε καθ' εαυτούς, Πατέρα έχομεν τον Αβραάμ· διότι σας λέγω ότι δύναται ο Θεός εκ των λίθων τούτων να αναστήση τέκνα εις τον Αβραάμ». 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι λένε ότι είναι Ορθόδοξοι ή Καθολικοί κ.λ.π. και ότι είναι οι εκλεκτοί του Θεού, όμως, δεν έχουν επίγνωση και δεν γνωρίζουν ούτε τον Λόγο του Θεού ούτε το θέλημά του, αλλά ούτε και την ουσία του θελήματος του Θεού το οποίο υφίσταται δύο χιλιάδες χρόνια τώρα μέσα στο ’γιο Ευαγγέλιο του Χριστού που γράφτηκε με το αίμα και με την θυσία του. Ο λόγος, διότι δεν έχουν μελετήσει και πιστέψει την αγία παρουσία του. Αν είχαν πιστέψει, θα εργάζονταν με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με αγάπη, μάλιστα ο κόσμος θα είχε σήμερα ενότητα, θα είχε αγάπη, θα είχε πληρότητα πνεύματος. Όταν δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, τότε Θεός δεν υπάρχει ούτε στους ανθρώπους που ονομάζουν εαυτούς απεσταλμένους του Θεού, ας επικαλούνται και τον Θεό πόσο μάλλον να βρίσκεται ο Θεός στον λαό του Θεού, φύσει αδύνατον.
Αδέρφια μου, ο Θεός καλεί σήμερα όλους τους ανθρώπους να καθαριστούν, να αγιαστούν και κατόπιν να μπορούν να συνδιαλλαγούν μαζί του. Δεν μπορούν κάποιοι κάτω από αυτές τις συνθήκες να λένε ότι είναι του Θεού και να μην έχουν τα σημεία που φανερώνουν ότι είναι του Θεού. Μάλιστα αυτοί οι Χριστιανοί επιδίδονται σε συμφέροντα και σε προσωπικές φιλοδοξίες με αθέμιτους τρόπους, τελευταία ενώ λέγονται Χριστιανοί ντρέπονται να ανοίξουν τα σπίτια τους ώστε να κηρύττουν και να σπουδάζουν τον Λόγο του Θεού παρέα με άλλους καλοπροαίρετους Χριστιανούς. Εύχομαι να μην βρεθεί παιδί που να ανήκει στην Φωνή του Θεού με αυτά τα στοιχεία. Μη γένοιτο!

ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 10

«10. Ήδη δε και η αξίνη κείται προς την ρίζαν των δένδρων· παν λοιπόν δένδρον μη κάμνον καρπόν καλόν, εκκόπτεται και εις πυρ βάλλεται».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αξίνη έχει σκοπό να καθαρίζει τα καρποφόρα δέντρα καθώς επίσης να ξεριζώνει τα άκαρπα δέντρα. Η αξίνη είναι ο διάβολος ο οποίος πάντα είναι γύρω μας (παιδαγωγός) ή να μας θεοποιήσει ή να μας εξολοθρεύσει. Προσοχή, να βάλουμε τις ρίζες βαθιά στο έδαφος του Χριστού μας ώστε αυτές να μπορούν να λαμβάνουν όλα τα πνευματικά συστατικά που χρειαζόμεθα για να αναπτυχθούμε και να καλλιεργηθούμε συν Θεό ούτος ώστε και αυτός ο διάβολος μόνο να μας διαπαιδαγωγεί και να καθαρίζει το μέρος το δικό μας κάθε ημέρα για να γινόμεθα πιο ευλογημένοι, πιο ευχάριστοι, πιο προσιτοί στον Θεό και στους ανθρώπους. Ο καρπός που θα πρέπει να μας διακατέχει είναι η σοφία του Θεού, η οποία είναι ο πάρεδρος του Θεού. Επίσης να μας διέπει η πνευματική σοβαρότητα την οποία κατέχει η υπευθυνότητα και η αποφασιστικότητα για να μπορέσουμε να γίνουμε μιμητές αυτού του Υιού και Λόγου του Θεού του ζώντος, ώστε να δοξάζεται σαν συγκληρονόμοι Θεού που θα είμεθα ο Πατέρας μας, ο Θεός μέσω ημών σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 15

«15. Αποκριθείς δε ο Ιησούς είπε προς αυτόν· ’φες τώρα, διότι ούτως είναι πρέπον εις ημάς να εκπληρώσωμεν πάσαν δικαιοσύνη. Τότε αφίνει αυτόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το βάπτισμα στο νερό μας ενώνει με τον Θεό. Το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος μας κάνει Θεούς. Το βάπτισμα του Ιησού δεν ήτο απαραίτητο στην ζωή του, όμως, είχε σκοπό να μας βοηθήσεινα καταλάβουμε όλοι εμείς ότι πρέπει να σεβόμεθα την θρησκευτική συνείδηση και την ελευθερία του αδελφού μας και να μην σκανδαλίζουμε το πνευματικό επίπεδο των γύρων μας, οι οποίοι στηρίχτηκαν σε κάποιον τύπο ή δόγμα. Δεν θα μας σκανδαλίζει ο τρόπος που συνδιαλέγονται με τον Θεό. Ο σεβασμός στις πνευματικές αρχές των γύρων μας είναι σοφία Θεού συναρπάζουσα, χωρίς όμως να αποκρύπτουμε τα δικά μας πιστεύω τα οποία όταν εκθέτουμε και οι συνάνθρωποί μας δεν τα δέχονται δεν θα μας πειράζει και ας μας κατηγορούν. Εμείς θα τους δεχόμεθα όπως είναι χωρίς να αλλάζουμε όμως τα πνευματικά μας πιστεύω. Οι αγαθές μας προθέσεις καθώς η συμμετοχή σε αυτές τις εκδηλώσεις, δεν πάει να πει και υποταγή ή αλλαγή στις αρχές μας ή στα πιστεύω μας που στηρίζονται στην ζωή την άφθαρτη, στοιχειοθετώντας στην ζωή μας τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος που επιδιώκονται και εκπληρώνονται με υπερβάσεις και αποφυγή από τα στερεότυπα του κόσμου και των θρησκειών αυτού. Η εφαρμογή του Λόγου του Θεού μέσα από τα στοιχεία της ευγενής άμιλλας είναι σοφία Θεού, διότι δι’ αυτής ιδρύουμε το αγαθό κράτος του Χριστού στην γη και ειδικότερα στους ανθρώπους του Θεού τους οποίους τους διακατέχει δυστυχώς σήμερα ημιμάθεια και στηρίζουν την πίστη τους σε τύπους, σε συμφέροντα, σε προσωπικές φιλοδοξίες. Εξάλλου, ας σκεφτεί κάποιος σοβαρά και ας μας πει αν ο Χριστός είχε ανάγκη την ευλογία του Ιωάννη ή την ευλογία του νερού αφού απ’ αυτόν εξαρτώνται και τα δύο αλλά και ολόκληρη η Δημιουργία. Αμήν. Ο άνθρωπος είναι μεγαλύτερος του Σαββάτου, μην επιδιώκουμε να κάνουμε το Σάββατο μεγαλύτερο από εμάς ώστε να υποταχτούμε σε αυτό. Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι μέσω της υποκρισίας του νόμου σταύρωσαν τον Υιό και Λόγο του Θεού του ζώντος, μην το συνεχίζουμε στην ζωή μας άλλο πια αυτό το γεμάτο υποκρισία παιχνίδι το οποίο αιώνες παίζεται και κανέναν δεν ωφέλησε παρά μερικούς οι οποίοι θέλουν τους λαούς στην άγνοια με σκοπό την εκμετάλλευση και διώκοντας τους ανθρώπους του Θεού οι οποίοι εκδηλώνουν την αλήθεια, ώστε να επικρατεί στην ζωή των ανθρώπων αυτών το ανήλεο κατηγορώ με κρίσεις, επικρίσεις, καταλαλιές κ.λ.π. Εξασφαλίζοντας μόνο τον διχασμό και την μεταθανάτια ζωή, απορρίπτοντας την αιώνια, άφθαρτη ζωή την οποία έφερε ο Χριστός δίνοντας την ζωή του λύτρο αντί πολλών. Μη γένοιτο!

ΚΕΦ. Γ΄ΣΤΙΧΟΣ 17

«και ιδού φωνή εκ των ουρανών, λέγουσα· Ούτος είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, εις τον οποίον ευηρεστήθην».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ευαρέστηση του Θεού ως προς εμάς έρχεται από την απόφασή μας να διεξάγουμε σκληρούς αγώνες για να εφαρμόσουμε τις εντολές του Θεού. Η πρώτη απόφαση που θα κάνει τον Θεό να παρατηρεί την ζωή μας θετικά είναι να ξεκινήσουμε να μελετούμε τον Λόγο του Θεού, με σύμβουλο και βοηθό την διδασκαλία της Φωνής Θεού η οποία μας έχει δοθεί υπό του Θεού για αναγέννηση και πληρότητα στην μοναξιά μας. Δεύτερον, να αφιερώσουμε χρόνο όσο γίνεται περισσότερο στο αγιαστήριο ώστε να μας συναντήσει ο Θεός, ο οποίος θα κάνει αισθητή την παρουσία του πρώτα με την ζώσα φωνή του η οποία θα υφίσταται στην καθημερινότητά μας και μετέπειτα με την παρουσία του. Τρίτον, να προσευχόμαστε με συντριβή καρδιάς ώστε τα αιτήματά μας να ακούγονται στον θρόνο του Θεού. Τέταρτον, να έχουμε εμπιστοσύνη στις μεταβολές ή αλλαγές που εκδηλώνει η καθημερινότητα, ο κόσμος και να θεωρούμε αυτές ως ευλογία, τα πάντα συνεργούν στο αγαθό τοις αγαπώσιν τον Θεόν. Από εκεί και πέρα να είμεθα σίγουροι ότι το δέντρο της άφθαρτης ζωής θα ξεκινήσει μέσα μας να αυξάνει τους χυμούς της ζωής, οι οποίοι θα στοιχειοθετούν την καθημερινότητά μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 5

«5. Τότε παραλαμβάνει αυτόν ο διάβολος εις την αγίαν πόλιν και στήνει αυτόν επί το πτερύγιον του ιερού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στο πτερύγιο του ναού εξέρχεται ο άνθρωπος για να δοκιμαστεί. Δεν υπάρχει πειρασμός που ο Κύριος να έχει περάσει και εμείς να μην γνωρίσουμε, χρειάζεται να έχουμε τα αισθητήρια γεγυμνασμένα ώστε όταν εισέλθουμε σε δοκιμασία να διακατεχόμαστε από σοφία Θεού και να μην ενεργούμε με εγωισμό και απολέσουμε ψυχή και σώμα. Ο εγωιστής όμως άνθρωπος ο οποίος δεν έχει ουσιαστικά Χριστό, είναι σίγουρο ότι θα προβεί σε ενέργειες οι οποίες δεν θα έχουν σοφία Θεού και θα πέσει με αποτέλεσμα θανατηφόρο. Προσοχή, όχι οικειότητα με τον Θεό. Μην ενεργούμε με επιπολαιότητα η οποία έχει αναπτυχθεί στην παιδική μας ηλικία. Χρειάζεται σοβαρότητα πνευματική και σοφία Θεού να συντροφεύει την ζωή μας.
Εύχομαι όλα τα τέκνα του Θεού να διακατέχονται από σοφία Θεού και πνευματικά αισθητήρια γεγυμνασμένα, τα οποία μπορούν να πληροφορούν κάθε στιγμή για τις ενέργειές τους αν είναι του Θεού ή όχι. Αμήν.

ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 11

«11. Τότε αφίνει αυτόν ο διάβολος και ιδού, άγγελοι προσήλθον και υπηρέτουν αυτόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι άγγελοι θα έρθουν να μας υπηρετήσουν όταν εμείς αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε τις εντολές του Θεού διακατεχόμενοι αδιάλειπτα από πνευματική εργασία. Αρχίζουμε σιγά - σιγά στην καθημερινότητά μας να γκρεμίζουμε το κράτος του διαβόλου και να φανερώνουμε το κράτος του Θεού. Αυτό χτίζεται διά του Λόγου του Θεού μέσα μας και γύρω μας. Στην συνέχεια ο Θεός θα ενισχύσει την προσπάθειά μας και θα μας ελευθερώσει ώστε να ζούμε συν Θεό εις τους αιώνες των αιώνων χωρίς κανένα εμπόδιο. Κατόπιν η ανεκλάλητη χαρά θα επισκιάσει την ζωή μας μέσα από την θυσία και την δοτικότητα που θα μας διακατέχει. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 16

«16. Ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είναι ο Χριστιανικός λαός ο οποίος στηρίζει την ζωή του σήμερα δυστυχώς στα χρήματα και στα φάρμακα, καθώς στα συμφέροντα και στις προσωπικές φιλοδοξίες. Αυτός ο λαός λόγω του ότι έχει καλή προαίρεση και παρόλο που έχει ασυνείδητη αγάπη στον Θεό θα δει φως μέγα, διότι πρώτα ο ελληνικός λαός και κατόπιν όλοι οι λαοί της γης θα βρουν αιώνια την χάρη του Θεού η οποία θα τους οδηγήσει στην άφθαρτη ζωή. Εμείς αν και Χριστιανοί είδαμε ότι είχαμε όλοι σκοτάδι και ας προσπαθούσαμε μέσω των τύπων ή των κατά τόπους θρησκειών να κάνουμε το θέλημα του Θεού. Με την παρουσία όμως του Θεού στην ζωή μας μέσω της Φωνής Θεού είδαμε ότι ο λόγος που είχαμε σκοτάδι ήταν διότι απείχαμε από τις συνειδητές αρχές του Ευαγγελίου. Σήμερα όμως ήρθε το φως του Χριστού στην ζωή μας. Το φως είναι η ζωή του Χριστού, η οποία θα πρέπει να γίνει δική μας ζωή, καθώς το φως είναι το φως της αγάπης, της σοφίας, της ταπείνωσης, της άφθαρτης ζωής, της αιωνίου ζωής. Αυτό το φως θα πρέπει να ανάψει μέσα μας διά της νουθεσίας της Φωνής Θεού, η οποία χορηγεί δωρεάν σε όλους όσους έχουν καλή προαίρεση και ζήλο τον πνευματικό πλούτο τον οποίον ο Θεός δημιούργησε για να εντάξουν οι άνθρωποι εαυτόν στην υπηρεσία του Θεού. Με το φως της Φωνής Θεού θα γίνουμε μία πόλη κτισμένη επάνω όρους, η οποία δεν θα δύναται να κρυφτεί. Εύχομαι, να συλλάβουμε το κάλεσμα το οποίο σήμερα ο Θεός διά της Φωνής Θεού καλεί λαούς και έθνη ώστε να ενταχτούν στο στράτευμα του Θεού, του Ιωήλ. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Δ΄ ΣΤΙΧΟΣ 16

«16. Και εις τους καθημένους εν τόπω και σκιά θανάτου φως ανέτειλε εις αυτούς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σκιά του θανάτου από παιδικής ηλικίας είναι δίπλα μας λόγω της άγνοιας ή της ημιμάθειας που μας διέπει πάνω στα δρώμενα του Αγίου Ευαγγελίου. Ο Χριστός την εξαφανίζει την σκιά και τον θάνατο με την εφαρμογή των εντολών του και την υπακοή εις αυτόν. Η σκιά του θανάτου εξαφανίζεται με το μήνυμα της ζωής, το οποίο σήμερα έχουμε όλοι εμείς αποδεχθεί. Θα χρειαστεί, όμως, αγώνας για να πετύχουμε το μέγιστο τούτο αγαθό το οποίο οι αιώνες της αμαρτίας ρούφηξαν και εξαφάνισαν από την ζωή των ανθρώπων. Ο αγώνας είναι να εισέλθουμε στο αγιαστήριο με τον πνευματικό πλούτο του Θεού, ο οποίος εδόθη στην Φωνή Θεού. Κατόπιν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια θα περάσουμε από την φθορά στην αφθαρσία, από την αμαρτία στην αναμαρτησία, από τον θάνατο στην ζωή και ο λόγος διότι θα υποσιτίσουμε τον παλιό τρόπο ζωής που είχαμε, αφού θα πάψουμε να ασχολούμεθα με αυτόν και θα αναπτύξουμε στο αγιαστήριο τον νέο τρόπο ζωής του Χριστού μας διά της νουθεσίας του Λόγου του Θεού και διά της πνευματικής περιουσίας της Φωνής Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Δ΄ ΣΤΙΧΟΣ 22

«22. Οι δε αφήσαντες ευθύς το πλοίον και τον πατέρα αυτών, ηκολούθησαν αυτόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν βασιλέψει η πνευματική ωριμότητα μέσα μας το παρουσιαστικό μας και μόνο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στο να μας ακολουθούν όλοι οι άνθρωποι, διότι τα έργα μας και τα λόγια μας θα κάνουν τους συνανθρώπους μας να αναγνωρίζουν ότι μέσα μας βασιλεύει ο Θεός. Ας φανταστούμε λίγο τι ήταν αυτό που εξέπεμπε ο Κύριος ώστε να αφήσουν τα πάντα και να το ακολουθήσουν οι μαθητές του. Από την συμπεριφορά των δύο μαθητών διδασκόμεθα ότι δεν χρειάζεται να διακατεχόμαστε από αντιπαλότητες. Αν εκπέμπουμε Χριστό θα μας γνωρίσουν οι άνθρωποι και θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί μας ώστε στα πλαίσια του Θεού να φέρουμε την αποστολή μας εις πέρας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 23

«23. Και περιήρχετο ο Ιησούς όλην την Γαλιλαίαν, διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και κηρύττων το ευαγγέλιον της βασιλείας και θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν ασθένειαν μεταξύ του λαού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Ευαγγέλιο της βασιλείας όταν κηρύττεται θεραπεύει ψυχή τε και σώματι όλους τους ανθρώπους, ειδικά τους ασθενείς. Χρειάζεται προσπάθεια, προσοχή και πνευματικό ενδιαφέρον στο Ευαγγέλιο του Χριστού ώστε να το συλλάβουμε και να το ζωοποιήσουμε στην ζωή μας. Μάλιστα είναι αυτό το οποίο θα γκρεμίσει το μεσότοιχο της έχθρας και θα επαναφέρει την άφθαρτη ζωήστις κοινωνίες των ανθρώπων. Το Ευαγγέλιο της βασιλείας κηρύττεται πάλι σήμερα διά Πνεύματος Αγίου. Ο Χριστός φανέρωσε, Και θέλει κηρυχθή τούτο το ευαγγέλιον της βασιλείας εν όλη τη οικουμένη προς μαρτυρίαν εις πάντα τα έθνη, και τότε θέλει ελθεί το τέλος. Αυτό το Ευαγγέλιο της βασιλείας έχει συγκεκριμένες επιδιώξεις: Η πρώτη είναι ότι θα πρέπει τον λαό του Θεού, το στράτευμα του Θεού να τον διέπει συνοχή. Ο Χριστός στην προσευχή του φανέρωσε τα εξής, Πάτερ άγιε τήρησον αυτούς εν τω ονόματί σου ους δέδωκάς μοι ίνα ώσιν εν καθώς ημείς. Τα τρία πρόσωπα έκαναν την εκδήλωσή τους στον κόσμο εργαζόμενα διαφορετικά και ο λόγος διότι έχουν διαφορετική προσωπικότητα και διαφορετικό έργο να επιτελέσουν στην ανθρωπότητα, παρόλα αυτά είναι ένα. Έτσι και εμείς, αν και έχουμε ξεχωριστή προσωπικότητα και διαφορετική πνευματική αποστολή, θα έχουμε ένα πνεύμα. Αυτό θα εκδηλώνει την πολυμορφικότητα του Θεού μέσα μας αλλά και γύρω μας. Το δεύτερο στοιχείο που έχει το Ευαγγέλιο της βασιλείας είναι ότι χρειάζεται τον λαό του Θεού να τον διακατέχει το αδιαίρετο. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν θα γίνει αιτία να τον διαιρέσει από τις αρχές της αγάπης, η οποία τα πάντα ανέχεται, τα πάντα πιστεύει, τα πάντα ελπίζει, η αγάπη σε δέχεται όπως είσαι.
Το Ευαγγέλιο της βασιλείας θα εξασφαλίσει στους αναγεννημένους ανθρώπους ζώσα πίστη, η οποία θα φέρει την μεταστοιχείωση στο πνεύμα και στο σώμα, και πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώναΠιστεύεις τούτο; Μας ρωτά. Το ιδιαίτερο πάντων στοιχείο το οποίο θα εκδηλώνει είναι ότι θα καταργεί την αμαρτία, η οποία φέρνει τον θάνατο. Το Ευαγγέλιο της βασιλείας θα καταργήσει τον φυσικό θάνατο και θα ιδρύσει την βασιλεία του Θεού εντός ημών. Ο Χριστός τόνισε, η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστί και οι βιαστές αρπάζουν αυτή. Σήμερα όλα τα χριστιανικά δόγματα πιστεύουν ότι η βασιλεία του Θεού είναι στον ουρανό και ανήκει η βασιλεία του Θεού στην μεταθανάτια ζωή. Εμείς θα πιστεύουμε ότι η βασιλεία του Θεού θα πρέπει να ιδρυθεί στην γη και πιο συγκεκριμένα μέσα μας. Ο Χριστός τόνισε, γενηθήτω το θέλημά σου όπως στον ουρανό και στην γη. Ο Χριστός με την παρουσία του έθεσε τον πρώτο λίθο της βασιλείας του στην γη, γι’ αυτό θεράπευε πάσα ασθένεια και πάσα διαβολή. Μάλιστα ανέσταινε νεκρούς. Αυτό να κάνουμε και εμείς, αφού πρώτα αναστήσουμε τον Θεό μέσα μας και κατόπιν και γύρω μας. Ο θάνατος είναι επίτευγμα της αμαρτίας, τα οψώνια αυτής θάνατος. Όταν μας τσιμπήσει ένα δηλητηριώδης φίδι θα πάμε αμέσως στο νοσοκομείο για να πάρουμε το αντίδοτο. Η αμαρτία έχει αντίδοτο, αυτό είναι τα λόγια του Ευαγγελίου, ο Λόγος του Θεού και η πνευματική περιουσία της Φωνής Θεού. Με αυτά τα δύο να κάνουμε ένεση διαρκείας μέχρι να δούμε την ζωή να διαλάμπει, τον μεταβολισμός μας να αλλάζει και την αφθαρσία να επισκιάζει την ζωή μας. Αν δεν κηρυχθεί αυτό το Ευαγγέλιο της βασιλείας και δεν λάβει χώρα στην ζωή μας η αγάπη, η ζωή η άφθαρτη, ο Χριστός δεν θα ξαναέρθει στην γη. Είναι γεγραμμένο, ο Πατέρας είπε στον υιόν του, Κάθου εκ δεξιών μου, εωσού θέσω τους εχθρούς σου υποπόδιον των ποδών σου, έσχατος εχθρός καταργείται ο θάνατος. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Δ΄ΣΤΙΧΟΣ 25

«25. και ηκολούθησαν αυτόν όχλοι πολλοί από της Γαλιλαίας και Δεκαπόλεως και Ιεροσολύμων και Ιουδαίας και από πέραν του Ιορδάνου».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο όχλος είναι και παρουσιάζει πνευματική αστάθεια. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή μέχρι να αναγεννηθεί. Αν δεν αναγεννηθεί κινδυνεύεις από αυτόν. Ας ενθυμηθούμε πώς φέρθηκαν στον Κύριο, ευλογημένος την μία ημέρα έλεγαν ο ερχόμενος εν ονόματι κυρίου και στο τέλος σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν. Η ημιμάθεια λοιπόν η οποία διακατέχει τον λαό είναι χειρότερη της αμάθειας. Χρειάζεται να διακρίνουμε ποιος είναι ο όχλος γύρω μας και να προσέχουμε από αυτόν. Πάντως η αγάπη βρίσκει τρόπους και επινοεί συστήματα σωτηρίας. Αν έχουμε την αγάπη του Θεού θα κερδίσουμε και την αγάπη των ανθρώπων, ώστε όλοι μαζί με την δύναμη του Χριστού να προβούμε στις ενέργειες που δημιουργούν πνευματική αναγέννηση και φέρνουν την βασιλεία του Θεού μέσα μας, καθιστώντας ημάς εικόνα του Θεού του αοράτου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 3

«3. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, διότι αυτών είναι η βασιλεία των ουρανών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πτωχός στο πνεύμα είναι αυτός που γνωρίζει πολλά, πέτυχε σε πολλά και αισθάνεται τίποτα έμπροσθεν της πολυποίκιλης σοφίας του Θεού. Θα πρέπει να εννοήσουμε ότι η σοφία των ανθρώπων είναι μία χούφτα άμμου έμπροσθεν της πολυποίκιλης σοφίας του Θεού. Και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε πνευματικά διαμορφώνοντας τον εαυτό μας σύμφωνα με το πνευματικό επίπεδο του Κυρίου, ο οποίος υπακούοντας στον ουράνιο Πατέρα του και κενώνοντας τον εαυτό του έφτασε στο σημείο να γίνει κάτοχος όλων των μυστηρίων με αποκορύφωμα να κατέχει σήμερα τα κλειδιά και την εξουσία που κάνουν την ζωή μας άφθαρτη και αθάνατη. Αυτή είναι η σοφία του Θεού, η ζωή η αιώνια η οποία διακατέχεται και από καρπούς, χαρίσματα, πολυποίκιλη σοφία Θεού η οποία είναι συναρπάζουσα και εκδηλώνεται διά του λόγου, εν αρχή ην ο λόγος και ο λόγος ην προς τον θεόν και θεός ην ο λόγος. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ ΣΤΙΧΟΣ 4

«4. Μακάριοι οι πενθούντες, διότι αυτοί θέλουσι παρηγορηθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν εννοεί αυτούς που έχουν χάσει ένα προσφιλές πρόσωπό τους, αλλά αυτούς που πενθούν για την αμαρτία η οποία λειτουργεί μέσα τους. Μόνο αυτοί θα μπορέσουν να διεξάγουν πνευματικούς αγώνες ώστε να την αποτινάξουν, γενόμενοι μέτοχοι στην συνέχεια των ιδιοτήτων του Θεού. Πενθούντες είναι αυτοί που πενθούν βλέποντας τον έτερο κακό εαυτό τους τον οποίον καθ’ ημέραν αναβαθμίζουν με την αναγέννηση και την μετάνοια που προσφέρει το Ευαγγέλιο του Χριστού στην καθημερινότητά τους, ώστε στο τέλος της προσπάθειας να φύγει το πένθος και να έρθει η χαρά η ανεκλάλητη του Αγίου Θεού. Αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 6

«6. Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην, διότι αυτοί θέλουσι χορτασθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνη είναι αυτοί που ερευνούν Παλαιά και Καινή Διαθήκη ώστε να αποκωδικοποιήσουν όλα τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού, τα οποία και να θέσουν στην ζωή τους ίνα δι’ αυτών εξασφαλίσουν την αιώνια ζώσα σχέση με τον Θεό. Αυτοί οι άνθρωποι που πεινούν και διψούν την σοφία του Θεού τρέχουν, εργάζονται και προσπαθούν να την ανακαλύψουν. Όταν την ανακαλύψουν, την βάζουν στην ζωή τους διαμορφώνοντας τον χαρακτήρα τους σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Αυτοί που ψάχνουν, θα βρουν την σοφία του Θεού. Αυτοί που πεινούν θα χορτάσουν Θεό, ο οποίος θα τους περάσει σε μία άλλη διάσταση η οποία θα είναι γεμάτη άφθαρτα στοιχεία. Αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 7

«7. Μακάριοι οι ελεήμονες, διότι αυτοί θέλουσιν ελεηθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι ελεήμονες είναι αυτοί που δεν ενοχλούνται από τα λάθη των άλλων αλλά κατανοούν εις το απόλυτο την συμπεριφορά τους, δείχνοντας αγάπη ανυπόκριτη, κατανόηση και ενδιαφέρον για την πνευματική και υλική πρόοδο των συνανθρώπων τους. Ο ελεήμων διακατέχεται από πνεύμα Θεού, κατέχει μεγάλη θέση στον πνευματικό κόσμο διότι δύναται να συγχωρεί και να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου δόγματος. Ο ελεήμων είναι η παρουσία του Θεού στον κόσμο. Όταν μάθουμε να ελεούμε, θα ελεηθούμε. Όταν μάθουμε να αγαπούμε, θα μας αγαπήσουν. Όταν μάθουμε να συγχωρούμε, θα μας συγχωρέσουν. Με όποια κρίση κρίνουμε, θα κριθούμε. Ας κρίνουμε με το έλεος Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 9

«9. Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, διότι αυτοί θέλουσιν ονομασθή υιοί Θεού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, είναι όλοι αυτοί που ειρηνεύουν με τον Θεό και με τους ανθρώπους, αφού όμως πρώτα αποκτήσουν την σοφία του Θεού και την σοφία των ανθρώπων ώστε να ξέρουν την αποστολή τους και τον προορισμό τους. Μόνο με αυτή την δύναμη μπορούν να ειρηνεύουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες βρεθούν είτε με τον Θεό όταν τους δοκιμάζει, είτε μέσα στις κοινωνίες όταν δημιουργούνται σκάνδαλα. Φυσικά δεν μιλάμε για την ειρήνη του κόσμου που στηρίζεται στα όπλα και στα χρήματα, αλλά μιλάμε για την ειρήνη του Θεού η οποία στηρίζεται στην αγάπη, στην σοφία του Θεού και στο μέγα έλεός του. Ο διωγμός είναι απαραίτητος στην ζωή μας και είναι αναγκαίος διότι είναι φυσική συνέπεια οι άνθρωποι να μην καταλαβαίνουν τι κάνουμε, πώς εργαζόμεθα και να μας κατηγορούν, δι’ αυτού όμως θα εξασφαλίσουμε τον πνευματικό πλούτο του Θεού και θα ολοκληρώσουμε την διαπαιδαγώγησή μας συν Χριστό ώστε δι’ αυτής της διαπαιδαγώγησης να γίνουμε υιοί Θεού ζώντος, υιοί και θυγατέρες ειρήνης. Ο Κύριος φανέρωσε την σημασία της εξουσίας της δικής του ειρήνης λέγοντας, Εις οποίαν δε πόλιν ή κώμην εισέλθητε, εξετάσατε τις είναι άξιος εν αυτή και εκεί μείνατε εωσού εξέλθητε. Εισερχόμενοι δε εις την οικίαν χαιρετήσατε αυτήν. Και εάν μεν η οικία ήναι αξία, ας έλθη η ειρήνη σας επ' αυτήν· αλλ' εάν δεν ήναι αξία, η ειρήνη σας ας επιστρέψη εις εσάς.
Και όστις δεν σας δεχθή μηδέ ακούση τους λόγους σας, εξερχόμενοι της οικίας ή της πόλεως εκείνης εκτινάξατε τον κονιορτόν των ποδών σας. Αληθώς σας λέγω, Ελαφροτέρα θέλει είσθαι η τιμωρία εν ημέρα κρίσεως εις την γην των Σοδόμων και Γομόρρων παρά εις την πόλιν εκείνην.
Είναι αλήθεια, αν δεν υπάρχει η ειρήνη του Χριστού στην ζωή των ανθρώπων και στις κοινωνίες αυτές που δημιουργούν οι άνθρωποι θα δαιμονιστούν στο τέλος. Η παγκόσμια ιστορία μαρτυρά αιώνες τώρα το τι συμβαίνει μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων. Ας γίνουμε παιδιά Θεού με ειρήνη Χριστού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ ΣΤΙΧΟΙ 13  16

«13. Σεις είσθε το άλας της γης· εάν δε το άλας διαφθαρή, με τι θέλει αλατισθή; εις ουδέν πλέον χρησιμεύει ειμή να ριφθή έξω και να καταπατήται υπό των ανθρώπων.
14. Σεις είσθε το φως του κόσμου· πόλις κειμένη επάνω όρους δεν δύναται να κρυφθή·
15. ουδέ ανάπτουσι λύχνον και θέτουσιν αυτόν υπό τον μόδιον, αλλ' επί τον λυχνοστάτην και φέγγει εις πάντας τους εν τη οικία.
16. Ούτως ας λάμψη το φως σας έμπροσθεν των ανθρώπων, διά να ίδωσι τα καλά σας έργα και δοξάσωσι τον Πατέρα σας τον εν τοις ουρανοίς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το αλάτι το χρησιμοποιούμε σε πολλές γαστρονομικές απολαύσεις στην καθημερινότητά μας. Η πιο κύρια όμως είναι στο φαγητό, το οποίο στην σωστή ποσότητα νοστιμίζει το φαγητό που τρώμε. Όταν κάποιος έχει τις αρετές του Αγίου Θεού στην ζωή του γίνεται αιτία ώστε να γεύονται πολλοί τα εδέσματα του πνεύματος, με φυσική συνέπεια να δοξάζεται το όνομα του Θεού εξαιτίας του ανθρώπου αυτού σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Όταν όμως το αλάτι είναι πολύ στο φαγητό, οι άνθρωποι το αποστρέφονται. Αυτό σημαίνει ότι όταν μας διέπει εγωισμός και φανατισμός γινόμεθα αιτία να μην δοξάζεται ο Θεός και οι άνθρωποι να απορούν και λόγω της απροσεξίας της δικής μας να τα βάζουν με τον Θεό. Όταν το αλάτι είναι λίγο στο φαγητό τότε γίνεται άνοστο. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχουμε πολλά λάθη και λίγες αρετές, γινόμεθα πάλι αιτία ώστε ο Θεός να χάνει την αξία του. Χρειάζεται σοφία Θεού και ζήλος Θεού αλλά με επίγνωση για να μπορούμε να διακρίνουμε τα όρια των ανθρώπων που είναι γύρω μας και να μην ποδοπατούμε την ελευθερία τους και την προσωπικότητά τους. Η Πόλις επάνω όρους είναι οι αρετές, οι οποίες πνευματικά κοσμούν την ζωή μας και φωτίζουν αυτή διαμορφώνοντας την προσωπικότητά μας στα πλαίσια του Αγίου Θεού, μετέχοντας στην συνέχεια σε στοιχεία όπως η αγάπη η ανυπόκριτη, όπως η ταπείνωση, όπως η ζώσα πίστη, όπως η ειρήνη, όπως η σοφία στον τρόπο σκέψης, όπως η υγεία, η ζωή και τελευταία η φιλοξενία. Στοιχεία Θεού τα οποία θα πρέπει να στρέφονται προς πάντα συνάνθρωπο φίλο και εχθρό. Με λίγα λόγια οι καρποί, τα χαρίσματα και τα σημεία. Αυτά θα μας κάνουν Πόλη επάνω όρους. Τα έργα αγάπης θα πρέπει να κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην ζωή μας, όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 17

«17. Μη νομίσητε ότι ήλθον να καταλύσω τον νόμον ή τους προφήτας· δεν ήλθον να καταλύσω, αλλά να εκπληρώσω».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Χριστός είπε: Δεν ήλθα να καταλύσω τον νόμον ή τους προφήτας αλλά να τους εκπληρώσω, να τους εφαρμόσω. Θα πρέπει να εννοήσουμε ότι ο νόμος και οι προφήτες είναι αρκετοί για να μας βοηθήσουν να φτάσουμε στον θρόνο του Θεού, αρκεί να τους φέρουμε, εκπληρώσουμε, εντάξουμε στην ζωή μας. Το δώρο που πρέπει να προσφέρουμε στο θυσιαστήριο είναι ο αγιασμός του είναι μας, του εσωτερικού μας κόσμου διά της θυσίας σε προσωπικό επίπεδο (αφιέρωση) και σε γενικό (δοτικότητα). Έτσι, θα κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του Θεού. Ο Θεός όταν δει από μέρους μας σοβαρότητα και αγάπη κατεβαίνει μας συναντά και μας ευλογεί. Γένοιτο, γένοιτο αμήν. Τον εαυτό μας δηλαδή να προσφέρουμε ζώσα θυσία ευάρεστη εις τον Θεό. Δεν είναι σωστό να προσφέρουμε θυσία στον Θεό διάφορα δώρα τα οποία είναι έξω από μας, από το περίσσευμα (υλικά) ενώ εμείς  απέχουμε από το θυσιαστήριο. Θυσία ζώσα είναι να θέσουμε το σώμα ημών στην υπηρεσία του Αγίου Θεού. Θα πρέπει λοιπόν να θυσιάσουμε τον έτερο κακό εαυτό μας στο θυσιαστήριο του Χριστού και να φανερωθεί ο καλός εαυτός μας προς μαρτυρία στον Θεό και στους ανθρώπους. Ο εγκέφαλος του κάθε ανθρώπου είναι ένα θυσιαστήριο το οποίο βγάζει ή ευωδία ή δυσωδία διά των αισθήσεων. Ας φέρουμε καρπούς άξιους της μετανοίας μας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 25

«25. Ειρήνευσον με τον αντίδικόν σου ταχέως, ενόσω είσαι καθ' οδόν μετ' αυτού, μήποτε σε παραδώση ο αντίδικος εις τον κριτήν και ο κριτής σε παραδώση εις τον υπηρέτην και ριφθής εις φυλακήν·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο αντίδικος είναι ο έτερος κακός εαυτός μας, η συνείδησή μας η οποία πρέπει να μας πληροφορεί ότι τηρούμε τις εντολές του Θεού. Η συνείδησή μας είναι ο μικρός-θεός, να την ακούμε διότι αυτή θα προλάβει σε εμάς γεγονότα που ίσως να μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Είναι σοφία Θεού να ακούμε τον Θεό.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΙ 27  28

«27. Ηκούσατε ότι ερρέθη εις τους αρχαίους, μη μοιχεύσης.
28. Εγώ όμως σας λέγω ότι πας ο βλέπων γυναίκα διά να επιθυμήση αυτήν ήδη εμοίχευσεν αυτήν εν τη καρδία αυτού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σχέση γάμος με πνεύμα Θεού και εγκράτεια ζωοποιεί τον άνθρωπο και τον οδηγεί στην αφιέρωση χωρίς να πυρούται μέχρι ο Θεός να τον πλουτίσει πνευματικά και να τον ελευθερώσει από τα διάφορα πάθη, τα οποία λειτουργούν ορμονικά στην ζωή του και επιφέρουν τον θάνατο. Ο απόστολος Παύλος αναφέρει, όστις δεν εγκρατεύεται ας παντρεύεται.
Η μοιχεία είναι παράβαση όχι όμως ασυγχώρητη. Χρειάζεται πληρότητα πνεύματος και σοφία Θεού ώστε να αποφευχθεί. Εξάλλου, όταν το ζευγάρι αναγεννηθεί δεν μπορούν πάθη και εξωτερικοί παράγοντες να το επηρεάσουν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 29

«29. Εάν ο οφθαλμός σου ο δεξιός σε σκανδαλίζη, έκβαλε αυτόν και ρίψον από σου· διότι σε συμφέρει να χαθή εν των μελών σου και να μη ριφθή όλον το σώμα σου εις την γέενναν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο σκανδαλισμός οδηγεί ψυχή και σώμα τον άνθρωπο στην απώλεια. Ουαί εις τον σκανδαλίζοντα, ουαί και εις τον σκανδαλιζόμενο και ο λόγος διότι το πνευματικό τους επίπεδο τους οδηγεί σε αδιέξοδο αφού δεν έχουν πνεύμα Θεού, σοφία Θεού ώστε να συλλάβουν ότι τα πάντα συνεργούν στο αγαθό. Η ανωτερότητα πνεύματος η οποία εξασφαλίζεται διά του ελέους και της ανυπόκριτης αγάπης, οδηγούν τον άνθρωπο στην θέωση. Απαγορεύεται να σκανδαλίζουμε και να σκανδαλιζόμαστε. Όταν συμβαίνει αυτό τότε ο Χριστός λείπει και η ημιμάθεια είναι αυτή η οποία στηρίζει την ζωή μας. Όταν σκανδαλίζουμε όμως εφαρμόζοντας το θέλημα του Θεού, τότε ο σκανδαλισμός αυτός επιφέρει σωτηρία ψυχής και σώματος εις ημάς και σε πολλούς άλλους γύρω μας, οι οποίοι βλέπουν την απόφασή μας και οικοδομούνται απ’ αυτή. Όσοι σκανδαλίζουν ή σκανδαλίζονται δεν έχουν Θεό μέσα τους αλλά τον εωσφόρο.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 31

«31. Ερρέθη προς τούτοις ότι όστις χωρισθή την γυναίκα αυτού, ας δώση εις αυτήν διαζύγιον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο χωρισμός έρχεται μόνο όταν δεν βασιλεύει ο Χριστός στην ζωή μας. Σήμερα τα πιο πολλά ζευγάρια χωρίζουν. Όσα δεν χωρίζουν είναι δύο συστεγασμένοι εχθροί και λίγα πράγματα δυστυχώς τους ενώνουν. Χρειάζεται προσοχή ώστε να αναγεννηθούμε. Μάλιστα να γνωρίζουμε ότι η ελευθερία η δική μας τελειώνει εκεί που αρχίζει του συνανθρώπου μας. Ο Χριστός ενώνει τα ζευγάρια διότι τα διορθώνει πνευματικά σε σημείο να ενώνονται καθ’ ημέραν πιο ουσιαστικά στο να κάνουν το θέλημα του Θεού. Όταν δεν υπάρχει Θεός υπάρχει γκρίνια, εγωισμός, συμφέροντα, φιλοδοξίες, στέρηση της ελευθερίας, παράπονα, πονηρία κ.λ.π. Με λίγα λόγια υπάρχει διάβολος. Αυτός ο διάβολος χωρίζει τους ανθρώπους και διαλύει τις οικογένειες με τα πάθη που βάζει μέσα στους ανθρώπους αυτούς της οικογένειας, τα οποία μετέπειτα κληρονομούν και τα τέκνα. Μη γένοιτο εις ημάς. Όταν όμως φροντίσουμε να βάλουμε Χριστό στην οικογένεια, τότε η οικογένεια θα ομοιάζει σαν μία συμφωνική ορχήστρα που όλα τα όργανά της θα βγάζουν ήχους που εξιτάρουν την ψυχή μας. Έτσι πρέπει να είναι η οικογένεια του Θεού, σαν μία συμφωνική ορχήστρα. Όταν δεν υπάρχει ενορχηστρωτής (Χριστός) τότε η οικογένεια ομοιάζει σαν μία ορχήστρα όπου ο καθένας παίζει με τον δικό του τρόπο και η παραφωνία γίνεται αισθητή και ο ήχος είναι δαιμονιώδης. Η αιτία χωρισμού είναι η μη αναγέννηση. Να ακολουθήσουμε τον Χριστό ώστε να προλαμβάνουμε δυσάρεστα γεγονότα. Όπου έχει έρθει ο χωρισμός τότε δεν πειράζει. Προχωράμε σπουδάζοντας με τα λάθη μας, χτίζοντας και δημιουργώντας καινούργια αρχή. Να μην μένουμε στο ό,τι χωρίσαμε. Μην κοιτάζουμε πώς φτάσαμε στον χωρισμό αλλά ότι ο Χριστός μας ελέησε, μας σήκωσε. Με τον Χριστό να φτιάξουμε την ζωή μας και όχι με τα πάθη μας, ώστε να μένουμε αιώνια στην δική του σοφία.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 37

«37. Αλλ' ας ήναι ο λόγος σας Ναι ναι, Ου, ού· το δε πλειότερον τούτων είναι εκ του πονηρού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι όρκους. Το ναι ναι, το ου ου να διέπει τους αναγεννημένους Χριστιανούς. Η αλήθεια είναι μεγαλύτερος όρκος και όσοι θέλουν να πιστέψουν. Οι δικαιολογίες κρύβουν ψέματα. Όταν όμως καλεστούμε από την αρχή, από την εξουσία η οποία έχει σαν όρο την μαρτυρία μας να την στηρίζει στον όρκο πάνω στο Ευαγγέλιο του Χριστού, εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε με το να βάλουμε το χέρι μας στο Ευαγγέλιο του Χριστού, διότι η αλήθεια θα είναι εις ημάς αλήθεια. Μην δογματίζουμε τον Λόγο του Θεού, ο Θεός γνωρίζει την καρδιά του κάθε ανθρώπου σε τι ενέργειες προβαίνει και για ποιο λόγο. Αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 41

«41. και αν σε αγγαρεύση τις μίλιον εν, ύπαγε μετ' αυτού δύο».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ       

Αυτό είναι στοιχείο ανωτερότητας και ανυπόκριτης αγάπης. Με αυτά τα στοιχεία θα αναγεννήσουμε τους συνανθρώπους μας. Κάμετε φίλους εκ του μαμωνά της αδικίας. Να χρησιμοποιούμε το υλικό στοιχείο ώστε να φανεί η αγάπη μας, να είμαστε δοτικοί, στα πάντα, ο Χριστός έδωσε την ζωή του λύτρο αντί πολλών και δίδαξε με την ζωή του το Ευαγγέλιο της βασιλείας. Εμείς δεν χρειάζεται να δώσουμε την ζωή μας, ας δώσουμε όμως ένα χαμόγελο, ας προβούμε σε μία ενέργεια αγάπης. Ταυτόχρονα να έχουμε φροντίσει ώστε να μας διακατέχει και μία υγιαίνουσα διδασκαλία για να μην μεταλαμπαδεύσουμε στοιχεία μη αναγέννησης όπως μόνο τύπους ή εντάλματα ανθρώπων. Να μεταδώσουμε την σοφία του Θεού η οποία οδηγεί τον άνθρωπο στην θέωση, στην άφθαρτη ζωή. Αν δεν γνωρίζουμε τα του Θεού ας κάνουμε έργα αγάπης, αλλά ας μην γίνουμε πνευματικοί διδάσκαλοι διότι θα κάνουμε κακό άθελά μας. Μη γένοιτο! Προσοχή! Για να διδάξουμε το Ευαγγέλιο του Χριστού χρειάζεται να το εργαστούμε πολλά χρόνια και να έχουμε βιώσει μεγάλο μέρος του. Αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 42

«42. Εις τον ζητούντα παρά σου δίδε και τον θέλοντα να δανεισθή από σου μη αποστραφής».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να δανείζουμε μέχρι εκεί που αμέσως δυνάμεθα να ξεχνούμε τον δανεισμό που κάναμε. Όχι υπέρβαση για να δείξουμε ότι είμαστε καλοί και εξυπηρετικοί, διότι μετά θα δείξουμε άθελά μας κατάκριση εάν δεν λάβουμε τα χρήματα που δώσαμε στην καθορισμένη ημερομηνία που μας υποσχέθηκαν. Προσοχή λοιπόν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 44

«44. Εγώ όμως σας λέγω, Αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευλογείτε εκείνους, οίτινες σας καταρώνται, ευεργετείτε εκείνους, οίτινες σας μισούσι και προσεύχεσθε υπέρ εκείνων, οίτινες σας βλάπτουσι και σας κατατρέχουσι».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγάπη προς τους εχθρούς σημαίνει επίγνωση Θεού και σοφία Θεού συναρπάζουσα, διότι οι εχθροί με τα έργα τους είναι ο λύχνος του πιστού. Ο εχθροί είναι αυτοί δηλαδή οι οποίοι με τα έργα τους επεξεργάζονται εις ημάς σωτηρία πνεύματος και σώματος. Γι’ αυτό να τους αγαπούμε, διότι αυτοί γίνονται αιτία ώστε εμείς να δούμε το φως της αμαρτίας και να το αποφύγουμε. Η αγάπη μας συντελεί στην ζωή τους και σαν πυξίδα διότι όταν δημιουργηθούν συνθήκες αναγέννησης στην ζωή τους, τότε το παράδειγμά μας θα τους φέρει κοντά μας και διαμέσου μας κοντά στον Θεό.Ο επιστρέψας αμαρτωλόν από της πλάνης της οδού αυτού θέλει σώσει ψυχήν εκ θανάτου και θέλει γίνει αιτία να καλυφθούν εξαιτίας του σκεύους εκλογής πολλές αμαρτίες οι οποίες θα συντελούνταν στην ζωή των ανθρώπων αυτών που είχαν φύγει από τις αρχές του Θεού. Ας γίνουμε τέκνα Θεού και να είμεθα σίγουροι ότι δεν θα το μετανιώσουμε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ε΄ΣΤΙΧΟΣ 48

«48. Έστε λοιπόν σεις τέλειοι, καθώς ο Πατήρ σας ο εν τοις ουρανοίς είναι τέλειος».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τέλειος είναι ο Χριστός και θα γίνουν και οι νέοι μαθητές του, οι οποίοι θα τον ακολουθούν εις όλη τους την ζωή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, διαμορφώνοντας συνέχεια κατά Θεό τον χαρακτήρα τους. Έχουμε δύο βοηθούς που είναι υπεύθυνοι να μας ταξιδέψουν πνευματικά μέχρι να μας οδηγήσουν στο θρόνο του Θεού, ας τους ακολουθήσουμε. Ο ένας βοηθός είναι η ειλικρίνεια και ο άλλος η ευθύνη, στοιχεία τα οποία πρέπει να μας διακατέχουν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Σ΄

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΙ 5  6

«5. Και όταν προσεύχησαι, μη έσο ως οι υποκριταί, διότι αγαπώσι να προσεύχωνται ιστάμενοι εν ταις συναγωγαίς και εν ταις γωνίαις των πλατειών, διά να φανώσιν εις τους ανθρώπους· αληθώς σας λέγω ότι έχουσιν ήδη τον μισθόν αυτών.
6. Συ όμως, όταν προσεύχησαι, είσελθε εις το ταμείον σου, και κλείσας την θύραν σου προσευχήθητι εις τον Πατέρα σου τον εν τω κρυπτώ, και ο Πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ θέλει σοι ανταποδώσει εν τω φανερώ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο υποκριτής προσεύχεται όχι στον Θεό αλλά στους ανθρώπους για να πάρει το μπράβο τους. Συ δε όταν προσεύχεσαι όμως είσελθε εις το ταμείον σου, κλείσας την θύραν σου, πρόσευξαι τω πατρί σου τω εν τω κρυπτώ και ο πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ θέλει σοι ανταποδώσει εν τω φανερώ. Μόνο η κρυφή προσευχή απευθύνεται στον Θεό και ο λόγος διότι γίνεται με επίγνωση και μέσα από την δική μας θέληση και όχι από παρότρυνση των γύρω μας. Η προσευχή είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων. Δι’ αυτής δυνάμεθα να εισέλθουμε στην άφθαρτη ζωή και στην άπειρη σοφία του Θεού. Η προσευχή είναι το κλειδί της άφθαρτης, αθάνατης ζωής. Η αδιάλειπτη προσευχή είναι μοναδική, δι’ αυτής εισερχόμεθα στα βάθη του Θεού. Εύχομαι, όλοι να την συλλάβουμε, να την εννοήσουμε και να την υιοθετήσουμε στην ζωή μας.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΣ 7

«7. Όταν δε προσεύχησθε, μη βαττολογήσητε ως οι εθνικοί· διότι νομίζουσιν ότι με την πολυλογίαν αυτών θέλουσιν εισακουσθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η βαττολογία φανερώνει ακαλλιέργητο άνθρωπο, ακαλλιέργητο εγκέφαλο ο οποίος προσεύχεται ουχί κατ’ επίγνωση αλλά από φόβο καλύπτοντας έτσι την συνείδησή του. Μάλιστα ό,τι πνευματικό κάνει, το κάνει με σκοπό να δείξει στους άλλους ότι είναι άνθρωπος του Θεού, όμως, αν παρατηρήσουμε την ζωή του δεν έχει καμία σχέση με όσα λέει. Ομοιάζει αυτός που βαττολογεί σαν τον μαθητή της πρώτης δημοτικού που έμαθε το ποίημα και δεν ξέρει την έννοιά του. Γι’ αυτό όποιος βαττολογεί μένει ακαλλιέργητος. Να προσευχόμαστε γιατί το νιώθουμε και όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε πνευματική προβολή. Εξάλλου, ο Κύριος τόνισε: εν τω κρυπτώ και ο πατήρ ο βλέπων εν τω κρυπτώ σοι ανταποδώσει εν τω φανερώ.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΣ 10

«10. ελθέτω η βασιλεία σου· γενηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ και επί της γης·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι διαταγή που δίνουμε εμείς στον Θεό και στον εαυτό μας με σκοπό να υποταχθούμε στο θέλημά του, το οποίο θα βρούμε μέσα στον Λόγο του Θεού. Όταν λέμε γενηθήτω το θέλημά σουΚύριε, πάει να πει ότι το δικό μας θέλημα περισσεύει. Όταν καταφέρουμε να κενώσουμε εαυτό και να υποτάξουμε αυτόν στο θέλημα του Θεού, τότε η ζωή μας θα αλλάξει και ο Θεός θα πάρει την σωστή θέση στην ζωή μας, η οποία θα μεταμορφωθεί σε ένα δέντρο ζωής Χριστού, το οποίο δέντρο θα είναι γεμάτο καρπούς, χαρίσματα και σημεία του Αγίου Πνεύματος. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΣ 13

«13. και μη φέρης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ελευθέρωσον ημάς από του πονηρού. Διότι σου είναι η βασιλεία και η δύναμις και η δόξα εις τους αιώνας· αμήν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο πειρασμός είναι στιγμιαίος, η δοκιμασία μπορεί να κρατήσει από μήνες έως χρόνια. Ο πειρασμός έρχεται για να μας αφυπνίσει πνευματικά και να μας δείξει πως χωρίς Θεό η ζωή μας είναι απρόβλεπτη. Η δοκιμασία έρχεται για να μας αναγεννήσει και να μας καλλιεργήσει, καθώς και για να δούμε τι πρέπει να γίνει με εμάς και πώς πρέπει να εξελιχθούμε ώστε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Πάντως, όταν σε κάποιον τομέα υστερούμε χρειάζεται πνευματική περισυλλογή ώστε να εντοπίσουμε το λάθος. Μετέπειτα να ζητήσουμε βοήθεια από τον Θεό και τους ανθρώπους για να εξέλθουμε από αυτό, όμως, να ενθυμούμεθα το πώς πέσαμε στο λάθος για να μην το επαναλάβουμε στην ζωή μας.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΣ 16

«16. Και όταν νηστεύητε, μη γίνεσθε ως οι υποκριταί σκυθρωποί· διότι αφανίζουσι τα πρόσωπα αυτών, διά να φανώσιν εις τους ανθρώπους ότι νηστεύουσιν· αληθώς σας λέγω, ότι έχουσιν ήδη τον μισθόν αυτών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η νηστεία και η εγκράτεια έχουν σκοπό να βρούμε μέσα μας πνευματικές δυνάμεις, οι οποίες όταν έρθουν θα δούμε ότι η ζωή δεν συνίσταται μόνο εκ της πολυφαγίας ή εκ των υπαρχόντων. Ο Κύριος είπε: Ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται ο άνθρωπος, καθώς η ζωή δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων. Στην αρχή οι μηχανισμοί της ζωής κινούνται από το φαγητό, στην συνέχεια κινούνται διά Πνεύματος Αγίου με ζώσα πίστη. Ο Κύριος φανέρωσε: Τούτο δε το γένος δεν εξέρχεται, ειμή διά προσευχής και νηστείας. Για να το πει, πάει να πει ότι κάτι ξέρει. Μην περιφρονούμε την γνώμη του και τρώμε χωρίς αίσθηση στο τι τρώμε και πόσο. Προσοχή, διότι γεμίζουμε την κοιλιά μας με βρώματα τα οποία προκαλούν πολλά κακά. Να έχουμε εγκράτεια και να ζούμε με πάντα λόγον εξερχόμενον διά Πνεύματος Αγίου. Ο Κύριος τόνισε: Ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται ο άνθρωπος αλλ’ επί παντί ρήματι εκπορευομένω διά στόματος Θεού. Όταν θέσουμε τον Θεό στην ζωή μας, θα δούμε την λογική μας να αλλάζει, το φαγητό να εισέρχεται σε δεύτερη θέση, το ρήμα του Θεού να μας ζωοποιεί και η υγεία μας να διέπεται από υγεία Χριστού (πνευματική). Την υγεία δεν την φανερώνουν μόνο οι εξετάσεις αίματος. Υγεία υφίσταται στην ζωή μας όταν ψυχοσυναισθηματικά, ψυχολογικά, πνευματικά και βιολογικά υπάρχει ισορροπία. Μόνο τότε υπάρχει υγεία βιολογική και πνευματική. Η υγεία δεν εξασφαλίζεται με το ότι το βιολογικό μας σώμα είναι καλά, αλλά και με το ότι το πνευματικό κομμάτι, το ψυχοσυναισθηματικό διακατέχεται από σοφία Θεού. Μόνο τότε θα εξασφαλίσουμε υγεία. Ο Χριστός φανέρωσε ότι το πνεύμα εστί το ζωοποιόν. Εάν ασθενεί το πνεύμα είναι θέμα χρόνου να ασθενήσει και η σάρκα. Αμήν.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΣ 19

«19. Μη θησαυρίζετε εις εαυτούς θησαυρούς επί της γης, όπου σκώληξ και σκωρία αφανίζει και όπου κλέπται διατρυπούσι και κλέπτουσιν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μεγαλύτερο δαιμόνιο είναι η φιλαργυρία. Ρίζα όλων των κακών
είναι η φιλαργυρία. Οι φιλάργυροι ας γνωρίζουν ότι ο πρώτος φτιάχνει, ο δεύτερος αυξάνει, ο τρίτος τα τρώει. Ακόμη οι πλούσιοι δεν δύνανται να μπουν στην βασιλεία του Θεού διότι στηρίζουν την πίστη τους στο υλικό στοιχείο και δεν μπορούν να εμπιστευθούν τον Θεό. Αλλιώς πλησιάζει κάποιος τον Θεό όταν έχει γνώση, πτυχία ή χρήματα και αλλιώς τον πλησιάζει κάποιος που δεν έχει τίποτα και αποκτά τα πάντα εμπιστευόμενος τον Θεό, ότι αυτός ο Θεός δηλαδή θα μεριμνήσει για το σήμερα, για το αύριο, για το μέλλον. Ας γίνουμε καλοί διαχειριστές της υλικής και της πνευματικής περιουσίας που ο Θεός θέλησε να εξουσιάζουμε στον επί της γης βίο μας, διότι θα δώσουμε λόγο για τον λάθος τρόπο χειρισμού αυτής.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΣ 24

«24. Ουδείς δύναται δύο κυρίους να δουλεύη· διότι ή τον ένα θέλει μισήσει και τον άλλον θέλει αγαπήσει ή εις τον ένα θέλει προσκολληθή και τον άλλον θέλει καταφρονήσει. Δεν δύνασθε να δουλεύητε Θεόν και μαμμωνά».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα χρόνια που ζούμε δεν φτάνουν για να αναπτυχθούμε υλικά και πνευματικά. Αν αναπτυχθούμε υλικά θα ομοιάσουμε του άφρονα, αν όμως ζητήσουμε πρώτα τα της βασιλείας τότε θα έχουμε χρόνο να ευλογηθούμε και υλικά, όπως ο Αβραάμ ή ο Ιωσήφ που υπηρέτησαν πρώτα τον Θεό και έπειτα ήρθαν εις αυτούς και τα υλικά αγαθά, μάλιστα τους δόθηκαν υπέρ κόρον. Ο πρώτος άρχοντας της Αιγύπτου μετά τον Φαραώ έγινε ο Ιωσήφ και χιλιάδες άλλα παραδείγματα υπάρχουν μέσα στην Γραφή. Ας αναζητήσουμε πρώτα την πνευματική περιουσία και αυτή να είμεθα σίγουροι ότι θα φέρει και την υλική. Πιστέψτε το! Όταν αναγεννηθούμε θα γίνουμε καλοί διαχειριστές. Όταν δεν αναγεννηθούμε θα γίνουμε απρόσιτοι, θα γίνουμε φιλάργυροι και για ό,τι πνευματικό έχουμε θα ζητάμε πνευματικά δικαιώματα ώστε μέσω αυτών να πλουτίζουμε, κάνοντας κακή χρήση της πνευματικής και υλικής περιουσίας του Θεού. Αμήν. Αν δούμε σήμερα τους ανθρώπους του κόσμου θα καταλάβουμε. Μία φορά ζητούσα από τον Θεό να μου προσθέσει υλικά αγαθά για να τα χρησιμοποιήσω για το κήρυγμα του Ευαγγελίου της βασιλείας και μου απάντησε ότι θα σου δώσω πολλά όταν δεν θα τα χρειάζεσαι για σένα. Ακόμη, δεν χρειάζονται χρήματα για να κηρυχθεί το Ευαγγέλιο αλλά έναν άνθρωπο του Θεού με ιδιότητες Χριστού. Όταν δηλαδή το πνευματικό ή το υλικό στοιχείο εννοήσουμε ότι δίνεται ώστε να χρησιμοποιείται για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, τότε θα μας το εμπιστευθεί και δεν θα βλάψει την ψυχή μας. Δεν χρειάζονται χρήματα για να κάνουμε το θέλημα του Θεού. Εξάλλου, μία καλή καρδιά, η αγάπη, η ειρήνη, η δικαιοσύνη, οι καρποί, τα χαρίσματα, τα σημεία, οι ιδιότητες δεν αγοράζονται με χρήματα αλλά εφαρμόζοντας τις εντολές του Θεού. Όλα τα άλλα έχουν ένα σκοπό, να στηρίξουν ανθρώπους που ανήκουν στο σύστημα του κόσμου ώστε να ελευθερώσουν τον εαυτό τους από αυτό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Σ΄ΣΤΙΧΟΣ 25

«25. Διά τούτο σας λέγω, μη μεριμνάτε περί της ζωής σας τι να φάγητε και τι να πίητε, μηδέ περί του σώματός σας τι να ενδυθήτε· δεν είναι η ζωή τιμιώτερον της τροφής και το σώμα του ενδύματος;».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι βιοτικές υποθέσεις έρχονται η μία πίσω από την άλλη και είναι παγίδα διότι δημιουργούν πολλές υποχρεώσεις και κλέβουν τον χρόνο, ο οποίος φεύγει ανεπιστρεπτί και χρειάζεται ο χρόνος για να αναγεννηθούμε. Η αφιέρωση στα του Θεού είναι απαραίτητη ώστε να κτιστεί μέσα μας ο νέος κόσμος, ο πνευματικός κόσμος ο οποίος αποτελείται από το ρήμα του Θεού και την λογική αυτού. Καλό είναι να μεριμνάμε ώστε η σχέση μας με τον Θεό να πληροί αρτιότητα, τα άλλα θα τα φροντίσει αυτός. Εμβλέψατε εις τα πετεινά του ουρανού, ότι δεν σπείρουσιν ουδέ θερίζουσιν ουδέ συνάγουσιν εις αποθήκας και ο Πατήρ σας ο ουράνιος τρέφει αυτά· σεις δεν είσθε πολύ ανώτεροι αυτών;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄

ΚΕΦ. Ζ΄ΣΤΙΧΟΣ 1

«1. Μη κρίνετε, διά να μη κριθήτε·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δαιμόνιο από την κρίση. Ειδικά όταν κάποιος ζει μέσα στην κρίση συνέχεια επιτελεί και δημιουργεί την πιο καταστροφική εκδήλωση η οποία συντελείται στον οργανισμό του με άπειρη φθορά. Την κρίση την έχει αυξημένη ο εγωιστής άνθρωπος. Όσο πιο πολύ μεγάλος είναι ο εγωισμός τόσο πιο μεγάλη είναι η κρίση. Αυτός που κρίνει είναι ένα και το αυτό με τον εωσφόρο. Στην Αποκάλυψη αναφέρει για το δαιμόνιο αυτό όταν θα φύγει από έναν άνθρωπο ή από το ανθρώπινο γένος τα εξής: Έπεσε, έπεσε ο δράκων ο μέγας, ο όφις ο αρχαίος, ο καλούμενος Διάβολος και ο Σατανάς, ο πλανών την οικουμένην όλην, ο κατήγορος των αδελφών ημών, ο κατηγορών αυτούς ενώπιον του Θεού ημών ημέραν και νύκτα. ’μα φύγει η κρίση θα έρθει η αγάπη, θα ιδρυθεί η βασιλεία, θα επικρατήσουμε του θανάτου, θα εξασφαλίσουμε ζωή ευλογημένη μετά του Θεού. Όποιος κρίνει έχει την ταυτότητα του θανάτου και κινδυνεύει η ψυχή του και το πνεύμα του κάθε στιγμή. Εμείς σαν Φωνή Θεού συμβουλεύουμε πως για να μπορέσει κάποιος να κρίνει σωστά έναν άνθρωπο, φίλο ή εχθρό ή αδελφό θα πρέπει να γεννηθεί όπου γεννήθηκε αυτός που κρίνει, να μεγαλώσει στην ίδια γειτονιά, να έχει τους ίδιους γονείς, τους ίδιους δασκάλους, τις ίδιες αρχές ώστε να μπορέσει να κρίνει σωστά και να καταλάβει γιατί αυτός ο συνάνθρωπός του που κρίνει κάνει λάθη. Αφού αυτά δεν μπορούν να γίνουν, να τα διακρίνει και να μην κρίνει διότι λάθος θα κρίνει. Θα κρίνει κατ’ όψιν και όχι την δικαία κρίση που ο Θεός γνωρίζει, γι’ αυτό θα πέσει έξω. Προσοχή! Είναι μεγάλο δαιμόνιο η κρίση και η κατάκριση. Να το προσέξουμε! Είναι άλλο να διακρίνουμε και να νουθετούμε τον εαυτό μας μέσα από τα λάθη των άλλων και άλλο να κρίνουμε και να καταδικάζουμε τους άλλους.

ΚΕΦ. Ζ΄ΣΤΙΧΟΣ 7

«7. Αιτείτε και θέλει σας δοθή· ζητείτε και θέλετε ευρεί, κρούετε, και θέλει σας ανοιχθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αιτείτε και θέλει σας δοθή: Να αιτούμε ο Θεός να μας δώσει χρόνο και όρεξη, διάθεση ώστε να αναγεννηθούμε. Όταν δεν έχουμε πνευματική όρεξη ομοιάζουμε σαν τον άνθρωπο που έχει καρκίνο και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Ό,τι φαγητό και να του δώσουμε δεν το επιθυμεί, δεν το θέλει, δεν έχει όρεξη. Έτσι είναι και ο άνθρωπος που δεν έχει όρεξη να αναπτυχθεί πνευματικά. Σίγουρα είναι καλή η προσπάθειά μας να θέλουμε να του μεταδώσουμε το θέλημα του Θεού, το πνεύμα του Θεού όμως δεν πρόκειται να ακούσει. Για να ακούσει χρειάζεται πρώτα να προβούμε σε ενέργειες που θα τον θεραπεύσουν πνευματικά ή υλικά. Ο τρόπος είναι να έχουμε πρώτα θεραπεύσει τον εαυτό μας. Όταν γίνει αυτό, τότε μπορούμε να προσφέρουμε την κατάλληλη θεραπεία. Αμήν.
Ζητείτε και θέλετε ευρεί: Να ζητήσουμε μέσα στον Λόγο του Θεού να βρούμε τι υπάρχει το οποίο θα μας ωφελήσει πνευματικά. Με το ζητείτε θα βρούμε όλες τις λύσεις στο να αναγεννηθούμε ουσιαστικά. Ο Λόγος του Θεού περιέχει το ρήμα του Θεού, περιέχει την ζώσα φωνή του ζώντος Θεού, περιέχει την σοφία του Θεού. Μέσα στον Λόγο του Θεού θα βρούμε εντολές οι οποίες στρέφονται σε εμάς και που όταν υιοθετηθούν θα μας χαρίσουν σοφία, ευεξία, υγεία, χαρά, δυνάμεις. Έχει εντολές που στρέφονται προς τον πλησίον τις οποίες όταν υιοθετήσουμε θα αποκτήσουμε φίλους και αδελφούς. Έχει ο Λόγος του Θεού συμβουλές προς τους εχθρούς που όταν τις νουθετήσουμε θα επαναφέρουμε την φιλία μας και θα φύγει η έχθρα, την οποία εμείς δημιουργήσαμε μέσα από την άγνοια και την ημιμάθεια που μας διακατέχει. Ο Λόγος του Θεού είναι το μεγαλύτερο δώρο του Θεού ως προς τον άνθρωπο, είναι το prospectus (προσπέκτους) εκείνο που διαμορφώνει την ζωή μας και την μεταβάλλει σε Θεού ζωή με στοιχεία Θεού, με δυνάμεις, με ιδιότητες, με καρπούς, με χαρίσματα, με σημεία και πληθώρα ουρανόδρομων στοιχείων. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Κρούετε και θέλει σας ανοιχτή: Συνέχεια προσευχή, αδιάλειπτη προσευχή και αγώνα πνευματικό, μελέτη, προσευχή, κήρυγμα. Αυτά θα μας οδηγήσουν στην οδό της αφθάρτου και πανευδαίμονης ζωής. Να ερευνάμε τα του Θεού, να ζητάμε τα του Θεού, να ψάχνουμε τα του Θεού σαν να είμεθα σε έναν λαβύρινθο και επιζητούμε διακαώς την έξοδο, σαν να έχουμε μία ασθένεια και ψάχνουμε την θεραπεία και ο λόγος διότι μόνο η έξοδος θα μας ελευθερώσει από τον λαβύρινθο, από την φθορά, από τον θάνατο, από την αμαρτία. Αν πλησιάσουμε τον Θεό με χλιαρότητα δεν θα καταφέρουμε τίποτα, αργά ή γρήγορα θα προδοθούμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Για να φέρουμε τον Θεό στην ζωή μας χρειάζεται απόφαση, η οποία εκδηλώνεται με υπομονή και επιμονή. Εύχομαι να συλλάβουμε το κρούετε και την αξία του ώστε τίποτα να μην δύναται να μας βγάλει από το αγιαστήριο. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ζ΄ΣΤΙΧΟΙ 13  14

«13. Εισέλθετε διά της στενής πύλης· διότι πλατεία είναι η πύλη και ευρύχωρος η οδός η φέρουσα εις την απώλειαν και πολλοί είναι οι εισερχόμενοι δι' αυτής.
14. Επειδή στενή είναι η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η φέρουσα εις την ζωήν και ολίγοι είναι οι ευρίσκοντες αυτήν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η στενή πύλη είναι ο καθαρισμός, ο αγιασμός, η μελέτη, η
προσευχή, η εξάπλωση, η συνειδητοποίηση του θελήματος του Θεού. Είναι ακόμη το πορευθέντες, είναι η αγάπη η ανυπόκριτος η οποία στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο φίλο ή εχθρό, στοιχεία τα οποία πρέπει να μας διέπουν ώστε δι’ αυτών των στοιχείων να εισέλθουμε στην ζωή του Χριστού η οποία εξασφαλίζει εις ημάς τα πάντα.
Η οδός της απώλειας είναι η αμαρτία, γενικότερα η ουσιαστική απομάκρυνσή μας από τον ζώντα Θεό. Μακριά από τον Θεό ίσον κόλαση, απώλεια. Η μη αναγέννηση ίσον φθορά, θάνατος ψυχής και σώματος. Μη γένοιτο εις ημάς. Στενή την κάνει την οδό ο πρότερος ημών βίος. Αν όμως το αποφασίσουμε θα τα καταφέρουμε. Αυτό που βοηθά σήμερα είναι η υγιαίνουσα διδασκαλία την οποίαν έχει συλλέξει η Φωνή Θεού και την οποίαν διανέμει δωρεάν με έναν σκοπό, την αναγέννηση του ανθρώπου. Και ο λόγος ο οποίος σήμερα δίδεται έτσι απλόχερα είναι διότι έφτασε ο καιρός να εκπληρωθούν τα γεγραμμένα και να κηρυχθεί το Ευαγγέλιο της βασιλείας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ζ΄ΣΤΙΧΟΣ 15

«15. Προσέχετε δε από των ψευδοπροφητών, οίτινες έρχονται προς εσάς με ενδύματα προβάτων, έσωθεν όμως είναι λύκοι άρπαγες».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ψευδοπροφήτες είναι όλοι όσοι φανατίζουν τον λαό με δόγματα και με φανατισμούς που φτάνουν σε ακρότητες και πολέμους. Χρειάζεται προσοχή! Τώρα, αυτό που κλέβουν είναι η ψυχή του Χριστιανού στο να υπηρετεί ξερούς και ανώφελους τύπους, συμφέροντα και φιλοδοξίες δικές τους. Προσοχή λοιπόν στους ψευδοπροφήτες.


ΚΕΦ. Ζ΄ΣΤΙΧΟΣ 23

«23. Και τότε θέλω ομολογήσει προς αυτούς ότι ποτέ δεν σας εγνώρισα· φεύγετε απ' εμού οι εργαζόμενοι την ανομίαν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

’νομοι είναι αυτοί που δεν υιοθετούν ανθρώπινους και θείους νόμους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ακαλλιέργητοι πνευματικά και γίνονται χειρότεροι από τα κτήνη, οι οποίοι εν γνώσει τους δημιουργούν προβλήματα στον εαυτό τους, στους γύρω τους αλλά και γενικότερα στις κοινωνίες. ’νθρωποι οι οποίοι καταργούν την δημοκρατία και επιβάλλουν αταξία. Αν όλοι θελήσουμε να εντάξουμε τον εαυτό μας στον νόμο του Θεού, αμέσως θα δημιουργήσουμε συνθήκες γεμάτες ζωή, γεμάτες με σοφία Θεού. Εύχομαι να συλλάβουμε την αξία του νόμου του Θεού αλλά και των ανθρώπων. Αμήν.

ΚΕΦ. Ζ΄ΣΤΙΧΟΣ 24

«24. Πας λοιπόν όστις ακούει τους λόγους μου τούτους και κάμνει αυτούς, θέλω ομοιώσει αυτόν με άνδρα φρόνιμον, όστις ωκοδόμησε την οικίαν αυτού επί την πέτραν·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πέτρα είναι ο Χριστός ο οποίος οδηγεί τον πιστό στον αγιασμό, στον καθαρισμό, στην αναγέννηση. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε ο άνθρωπος γίνεται πέτρα (Χριστός) και τίποτα δεν μπορεί να τον κλονίσει έμπροσθεν της μετάνοιάς του ή του αγιασμού του. Στην αναγέννηση πρέπει να στηριχτούμε για να γίνουμε πέτρα (Χριστός). Αγώνα μέχρι να το πετύχουμε. Αν αφιερωθούμε δεν θα περάσει καιρός για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Πέτρα σημαίνει άνθρωπος ο οποίος μένει αδιασάλευτος στις αρχές του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αν βρεθεί. Η αγάπη του για τον Χριστό και τον συνάνθρωπο δεν αλλάζει. Ας χτίσουμε στην πέτρα (Χριστός) ώστε το πνευματικό μας οικοδόμημα να μείνει αδιασάλευτο στον αιώνα τον άπαντα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. Ζ΄ΣΤΙΧΟΣ 29

«29. διότι εδίδασκεν αυτούς ως έχων εξουσίαν και ουχί ως οι γραμματείς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Η εξουσία των λόγων έρχεται όταν εφαρμόζουμε εις το απόλυτο τις εντολές του Χριστού στην ζωή μας. Η εξουσία διέπεται από την άνωθεν σοφία η οποία αποκωδικοποιεί όλα τα μυστήρια με τον πιο απλό τρόπο, αφήνοντας τους πάντες άφωνους, έκπληκτους γεμίζοντας αυτούς τους ανθρώπους που την υιοθετούν με απεριόριστη χαρά, πίστη, ελπίδα, ωριμότητα, σοφία Θεού. Οι γραμματείς δεν ομιλούν με εξουσία, διότι το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να επαναλαμβάνουν ό,τι έκανε ο Χριστός μόνο στα λόγια και χωρίς να τα εφαρμόζουν και αν εφαρμόζουν κάτι μέσα από τον Λόγο του Θεού, η πλειονότητα των έργων τους στηρίζεται σε εντάλματα ανθρώπων διότι ζουν στον κόσμο και όχι στον ουρανόδρομο άγιο γεμάτο καρπούς κόσμο του Αγίου Θεού. Φυσική συνέπεια λοιπόν οι νέοι μαθητές να εννοούν ποια διδασκαλία πρέπει να ακολουθήσουν και ποια να υιοθετήσουν και σε ποιους να υποτάξουν το είναι τους για την αναγέννησή τους.
Νεότερη Παλαιότερη