Ουδέτερες σκέψεις δεν υπάρχουν

 


~Προστασία του νου. Μπορούμε να προστατέψουμε τον νου μας δίνοντας ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στα παρακάτω:                        

1ον  Στο τι σκεφτόμαστε. Ουδέτερες σκέψεις δεν υπάρχουν. Κάθε σκέψη που κάνουμε μας οδηγεί λίγο - πολύ στο ψέμα ή στην αλήθεια, στο λάθος ή στο σωστό. Να μην επιτρέπουμε στο νου μας να κυριεύεται από σκέψεις που άμεσα ή έμμεσα καταστρέφουν την γαλήνη του εσωτερικού μας κόσμου και διαβρώνουν την συνείδησή μας. Αλλά αντίθετα να φιλτράρουμε μέσα από την Θεϊκή αγάπη καθετί που σκεφτόμαστε. Κάθε στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εκλογή ή με την απόρριψη ανάμεσα σ’ ένα πλήθος σκέψεων που αφορούν τον Θεό, τον εαυτό μας, τον συνάνθρωπό μας. Να κρατάμε και να ενισχύουμε σκέψεις χαράς, εμπιστοσύνης, αγάπης, συγχωρητικότητας, ενότητας και γενικά κάθε σκέψη που διακρίνουμε ότι είναι υπέρ του Θεού, υπέρ του εαυτού μας, υπέρ του συνανθρώπου μας. Αυτό μας κρατάει σε πνευματική επαφή με τον Θεό και μας γεμίζει ζωτικότητα, ενεργητικότητα και πνευματική ευφορία. Ενώ η υποδοχή και η καλλιέργεια σκέψεων που έχουν περιεχόμενο κατάκρισης, ζήλιας, θυμού, φόβου, ανησυχίας, μίσους κλπ., μας οδηγούν εκ του ασφαλούς σε πνευματική πτώση. Στον νου μπορεί να μας έρχεται οποιαδήποτε σκέψη κακή. Για να διατηρούμε συνεχώς χαρούμενη την εσωτερική μας κατάσταση θα πρέπει αυτόματα να αποβάλλουμε από το νου μας κάθε τέτοια κακή σκέψη. Πως; Μόνο με έναν τρόπο , περιφρόνηση, όχι συζήτηση με τον ψεύτη που μας ψιθυρίζει την κακή σκέψη.                                                    

2ον Τι λέμε, για ποια πράγματα μιλάμε. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται η κριτική, το κοινό κουτσομπολιό και γενικά η άνευ σημασίας κουβέντα με την οποία συνήθως γεμίζουμε το χρόνο μας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα αποφύγουμε. Η φαινομενικά άκακη κουβεντούλα που γίνεται άνευ λόγου, άμεσα ή έμμεσα μας αδειάζει πνευματικά και γεμίζει το νου μας με περιττές πληροφορίες. Αυτές οι περιττές πληροφορίες στις περισσότερες περιπτώσεις όχι μόνο δεν μας βοηθάνε στην πνευματική μας εξέλιξη αλλά προκαλούν σκέψεις  στον νου άχρηστες ως επί το πλείστον, δημιουργώντας έτσι περιττή δουλειά γιατί θα χρειαστεί κάποιος αγώνας για να τις αποβάλλουμε και να καθαρίσουμε τον νου μας. Να μην αναλύουμε και να μην συζητάμε το κακό καθόλου, ούτε να γινόμαστε φορείς δυσάρεστων ειδήσεων έστω και αν αληθεύουν. Να μιλάμε χρησιμοποιώντας εκφράσεις που είναι θετικές, ευχάριστες, αισιόδοξες.

 

 3ον Το είδος των λόγων που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να δέχεται από τους άλλους. Αν υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού, ας είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο εκλεκτικοί στις παρέες μας και στις επαφές μας με τους ανθρώπους που υπάρχουν στο φιλικό ή στο εργασιακό μας περιβάλλον.

 

 4ον Τα αισθήματα. Πρέπει να προσέχουμε και να ελέγχουμε τα αισθήματα που επιτρέπουμε μέσα μας να μας κυριεύουν. Για να καλλιεργήσουμε και να μονιμοποιήσουμε την χαρά και την αισιοδοξία θα ήταν συμφέρον μας πνευματικό να αναπτύσσουμε θετικά μηνύματα, θετικές σκέψεις, θετικά αισθήματα.                         5ον Μπορούμε τέλος να διαλέγουμε προσεκτικά τι μπαίνει στον νου μας από την τηλεόραση, τα περιοδικά, το σινεμά, τις εφημερίδες, τα βιβλία κλπ.. Τις περισσότερες φορές σίγουρα δεν είναι μια πηγή αλήθειας για κάποιον που επιθυμεί να γνωρίσει τον εαυτό του γιατί όλα αυτά μας προγραμματίζουν αρνητικά, περνώντας μηνύματα στο νου μας βίας, φθοράς, εκδικητικότητας, υλισμού και το κυριότερο περιορισμό της πίστης και των πνευματικών δυνατοτήτων μας. Πάντα δοκιμάζουμε αλλά για να διατηρούμε την πνευματική μας ευεξία ας κατέχουμε μόνο το καλό. Η προστασία του νου μας λοιπόν είναι καθαρά στο χέρι μας. Στο χέρι μας είναι να είμαστε φύλακες του νου μας και να μην τον αφήνουμε να φιλοξενεί για πολύ αρνητικές σκέψεις. Μπορούμε να μάθουμε με υπομονή τον νου μας να σκέφτεται θετικά. Αυτό αντανακλά σίγουρα στον εσωτερικό μας κόσμο και μας διατηρεί σε συνεχή πνευματική ευεξία και επειδή υπάρχει άμεση σχέση σώματος – πνεύματος καλό θα ήταν παράλληλα να υπάρχει και ένας σωστός τρόπος διατροφής και εξάσκησης του σώματος καθώς και αποφυγή σωματικών καταχρήσεων.

 

~Ανανέωση του νου. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τους παρακάτω τρόπους: 

1ον Συνεχής δραστηριότητα. Ο χρόνος μας δεν πρέπει να φεύγει απαρατήρητος και αχρησιμοποίητος. Η αδράνεια στην προσπάθειά μας για πνευματική ολοκλήρωση δεν μένει χωρίς επιπτώσεις. Η δραστηριότητα και κυρίως η πνευματική είναι πηγή ζωής γιατί οδηγεί στην ενεργοποίηση, οδηγεί στην διεύθυνση του νου και των λειτουργιών του και ο νους εργάζεται συνεχώς επ’ αγαθό. Πλουτίζει με εμπειρίες, αυξάνει σε αισιοδοξία, αποκτά δια της μελέτης και της εφαρμογής του λόγου του Θεού στοιχεία Θεϊκά και οι στόχοι και τα ιδανικά μας, τα ιδανικά του Χριστού υιοθετούνται και γίνονται αποδεκτά και από τους άλλους συνανθρώπους μας. Έτσι, αφενός ενισχύεται η ενότητα και η αγωνιστικότητα για την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η ίδρυση της Βασιλείας του Θεού, αφετέρου δημιουργείται σε εμάς τους ίδιους μια κατάσταση συνεχούς πνευματικής ευφορίας και σωματικής πληρότητας. 

2ον Προσευχή. Αυτός που προσεύχεται: σκέπτεται καλύτερα, εργάζεται καλύτερα, αισθάνεται καλύτερα, ενεργεί καλύτερα, κοιμάται καλύτερα, είναι καλύτερα. Αυτός που προσεύχεται αδιάλειπτα είναι καλύτερα συνεχώς και σε διαρκή πνευματική έξαψη γιατί είναι συνεχώς πλήρης Πνεύματος Αγίου και πλήρης δυνάμεως Θεού.

 3ον Πίστη. Μέσα από την εμπειρία αποκτάται και η σοφία και η εμπιστοσύνη στον Θεό που είναι σημαντικά στοιχεία για την πνευματική ολοκλήρωση. Έτσι δημιουργείται μια συνειδητή επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και Θεού μέσα σε πλαίσια χαράς, αγάπης, ζωής. Η ύπαρξη ολοκληρωμένης πίστης καθιστά πολύ δύσκολο τον κλονισμό σε οποιαδήποτε αντιξοότητα και δυσκολία ενώ παράλληλα ενισχύει και καθιστά απρόσβλητη την εσωτερική μας χαρά και ευφορία. 

4ον Επιδίωξη της αγάπης. Ένα τέταρτο στοιχείο (ίσως και το σπουδαιότερο) που πρέπει συνεχώς να επιδιώκουμε για να αποκτήσουμε ώστε να είμαστε πάντα σε πνευματική ανάταση είναι η δύναμη της Θεϊκής αγάπης. Η αγάπη είναι η δύναμη που ενώνει τα πάντα μέσα στο σύμπαν. Είναι η δύναμη που δουλεύει ενάντια στη διάλυση και στην αυτοκαταστροφή.


~Με την αγάπη στεκόμαστε πάνω από τα προβλήματα, πάνω από τα πάθη και τις αδυναμίες, πάνω από όλα τα αρνητικά στοιχεία που προκαλούν πνευματική πτώση. Ο εσωτερικός μας κόσμος πλημμυρίζει από χαρά και ευτυχία. Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός η δύναμη αυτή της ενότητας και της συνεχούς αναδημιουργίας εκριζώνει από το νου κάθε στοιχείο δυσαρμονίας και φθοράς, αφετέρου δημιουργεί υψηλή πνευματική ανάταση γιατί η ενωτική και αρμονική φύση της αγάπης εισχωρεί και γεμίζει με χυμούς ζωής τα εγκεφαλικά κύτταρα ενεργοποιώντας τα μέχρι και 100% από 6% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο η ενεργητικότητά τους.


~Η διαχέουσα τον νου δύναμη της αγάπης είναι όπως ήταν η πιο μεγάλη δύναμη που υπήρχε και υπάρχει στο σύμπαν. Είναι ο ίδιος ο Θεός και τίποτε πιο ισχυρό και πιο πάνω απ’ αυτόν. Η αγάπη φέρνει χαρά, φέρνει την εσωτερική πληρότητα και ευφορία και κατά τα λόγια του Κυρίου φέρνει ζωή. Αγάπη λοιπόν εν Κυρίω, χαρά εν ζωή, ζωή εν χαρά. Γένοιτο, αμήν.

Νεότερη Παλαιότερη