Εβραίους Επιστολή κεφ ΙΑ έως ΙΓ








 


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄ΕΩΣ ΙΓ

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΙ 1 – 2

«1. Είναι δε η πίστις ελπιζομένων πεποίθησις, βεβαίωσις πραγμάτων μη βλεπομένων.
2. Διότι διά ταύτης έλαβον καλήν μαρτυρίαν οι πρεσβύτεροι».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μέχρι σήμερα είχαμε πίστη στον Θεό η οποία ήτο σκιώδης και ο λόγος διότι αυτή η πίστη στηρίζεται στα φάρμακα και στα χρήματα. Έχουμε φάρμακα, είμαστε καλά. Έχουμε χρήματα, είμαστε καλά. Από εδώ και πέρα με τον αγώνα του καθαρισμού, της εξάπλωσης και μέσα από την προσευχή σιγά - σιγά όπως λέει και ο Απ. Παύλος η πίστη μας θα πηγαίνει από πίστη σε πίστη. Ο Χριστός θα την μετατρέψει σε ζώσα πίστη όπως είναι όλων εκείνων των ανθρώπων που ακολούθησαν τον Χριστό με τα λόγια και με τα έργα τους. Πίστη ζώσα σημαίνει να λέμε κάτι και να γίνεται. Η πίστη είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που θα μπορούσε ο Θεός να δώσει στον άνθρωπο. Ο λόγος είναι διότι έχει την εξουσία η ζώσα πίστη να υλοποιεί τον λόγο που εξέρχεται από σκεύος εκλογής, από τον άνθρωπο του Θεού. Ο Κύριος διά του λόγου του ενεργοποιούσε την άμορφη ύλη η οποία ήτο γύρω του και την έκανε ύλη διακατεχόμενη από ζωή όπως ψάρια. Διά της πίστεως έδωσε βολβούς σε τυφλούς, όπου ο τυφλός μετέπειτα έβλεπε τον φυσικό κόσμο. Την πίστη την έκανε χέρι, διά της πίστεως σήκωσε νεκρούς, θεράπευσε λεπρούς, ανέστησε νεκρούς κ.λ.π. Η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη έχει άπειρο πνευματικό πλούτο πίστης, τον οποίο διά του λόγου τους φανέρωσαν οι άνθρωποι του Θεού. Ο Κύριος φανέρωσε, ότι εγώ ποιώ και σείς δύνασθε να ποιήσετε. Για να την αποκτήσει ένας άνθρωπος την ζώσα πίστη, χρειάζεται να εργαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στο θέλημα του Θεού και να το εφαρμόζει. Την οποίαν πίστη να την χρησιμοποιεί πρώτα στον εαυτό του, τον οποίον να θεραπεύει δι’ αυτής και όχι με τα φάρμακα. Ύστερα μπορεί να την μεταφέρει και στους γύρω του σε όσους πάσχουν. Η πίστη ξεκινά από την σκέψη η οποία υλοποιείται και φέρνει την θεραπεία την οποία ζητά ο πάσχων. Μάλιστα διά μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων ταξιδεύει και θεραπεύει τον άνθρωπο σε όποιο μέρος του κόσμου και αν ζει. Για να λειτουργήσει χρειάζεται πρώτον προσευχή, δεύτερον ενεργοποίηση διά του Θεού και τρίτον να γίνει αποδεκτή από τον πάσχοντα. Η πίστη δουλεύει σαν το email το οποίο δημιουργείται στην Ελλάδα και στέλνεται στην Αμερική και το κάνει αποδεκτό ο φίλος σου. Η πίστη ομοιάζει με τον σπόρο, ο οποίος για να αυξηθεί χρειάζεται να φυτευτεί στο χώμα και μετέπειτα να μεγαλουργήσει. Η πίστη χρειάζεται δότη και λήπτη. Ο Κύριος όπου δεν πίστευαν σε αυτόν δεν θεράπευε δι’ αυτής. Η πίστη είναι βεβαίωση πραγμάτων μη βλεπομένων, τα οποία εσύ πιστεύεις. Μάλιστα αυτά που δεν βλέπεις αλλά πιστεύεις διά του λόγου που εξέρχεται από το αψευδές στόμα του ανθρώπου του Θεού γίνεται υλοποίηση του λόγου, ο οποίος  ενεργεί ουσιαστικά στη ζωή μας με θαύματα μεγάλα. Η ελπίδα με την πίστη είναι σαν δύο αγαπημένα αδέλφια, η ελπίδα φανερώνει τον μικρό αδερφό και η πίστη τον μεγάλο αδερφό. Στο κεφάλαιο αυτό μπορούμε να δούμε μέρος του μεγαλείου αυτής της πίστης.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΣ 3

«3. Διά πίστεως εννοούμεν ότι οι αιώνες εκτίθησαν με τον λόγον του Θεού, ώστε τα βλεπόμενα δεν έγειναν εκ φαινομένων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν δεν έχουμε την ζώσα πίστη δεν μπορούμε να συλλάβουμε το πως ενεργεί και το πως υλοποιεί ο Θεός τα λόγια του, ώστε αυτά να ξεδιπλώνουν σύμπαντα και να δημιουργούν ζωή η οποία να διέπεται από λογικά όντα (άνθρωπος) ή άλογη ζωή με περιορισμένες ικανότητες όπως ζώα. Η πίστη ακόμη δημιουργεί φυσική ζωή, φυτικό βασίλειο και υπερφυσική ζωή όπως άγγελοι κ.λ.π. Ακόμη δεν μπορούμε να εννοήσουμε την πίστη του απεσταλμένου αυτού του Θεού Πατέρα ο οποίος εργάζεται να κηρυχθεί το Ευαγγέλιο της βασιλείας και να εκπληρωθούν οι εναπομείναντες επαγγελίες, οι οποίες θα επιτρέψουν την δευτέρα έλευση του Χριστού, με φυσική συνέπεια να απορούμε. Όταν όμως την αποκτήσουμε θα καταλάβουμε. Όλα όσα υπάρχουν γύρω μας ανήκουν στα μυστήρια, ειδικότερα η πίστη. Το μυστήριο αυτής γίνεται φανερό μόνο όταν ο Θεός ευαρεστείται σε έναν ή πολλούς ανθρώπους στους οποίους και λύνει το μυστήριο οποιοδήποτε και αν είναι αυτό. Να γνωρίζουμε ότι η πίστη μας θα πρέπει να στρέφεται με αγάπη και να χρησιμοποιείται με ταπείνωση, χωρίς αυτά τα δύο πνευματικά στοιχεία η πίστη γίνεται δαιμονισμένη. Μη γένοιτο! Την πίστη μπορεί να την έχει ο πιστός, ο άνθρωπος του Θεού και να την κάνει καλή, αγαθή χρήση. Όμως μπορεί να την έχει και ο άπιστος και να εκμεταλλεύεται διάφορες καταστάσεις ανθρώπων οι οποίοι διακατέχονται από άγνοια, με σκοπό τα προσωπικά οφέλη του και συμφέροντα. Να αποφεύγουμε την πίστη από τον άνθρωπο εκείνον που δεν ενεργεί με ταπείνωση και που δεν είναι διά αγάπης ενεργουμένη. Ο λόγος είναι για να μην δαιμονιστούμε αιώνια, κάνοντας μετέπειτα κόλαση την δική μας ζωή και των γύρων μας. Μη γένοιτο! Εύχομαι ο Χριστός να προσθέσει πίστη σε όσους αγωνίζονται σύμφωνα με το θέλημά του. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΣ 4

«4. Διά πίστεως ο ’βελ προσέφερε προς τον Θεόν καλητέραν θυσίαν παρά τον Κάϊν, διά της οποίας εμαρτυρήθη ότι ήτο δίκαιος, επειδή ο Θεός έδωκε μαρτυρίαν περί των δώρων αυτού, και δι' αυτής καίτοι αποθανών έτι λαλεί».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο ’βελ έκανε θυσία στον Θεό από αυτά που ο ίδιος εργάζονταν. Ήταν βοσκός και έτσι θυσίασε ένα αρνί. Ο Κάϊν ήταν γεωργός, έτσι θυσίασε όσπρια. Το αρνί όταν καίγεται βγάζει μία ωραία μυρωδιά, ενώ τα όσπρια βγάζουν δυσοσμία. Έτσι ο ’βελ νόμισε ότι η θυσία του ευαρέστησε τον Θεό. Διά πίστεως ένιωσε την ευλογία, ενώ ο Κάϊν από την δυσοσμία των δημητριακών πίστεψε ότι δυσαρέστησε τον Θεό. Αυτό τον έκανε να ζηλέψει και να φθονήσει τον αδελφό του, τον οποίον μετέπειτα με δόλο τον απομάκρυνε από τους γονείς και τον σκότωσε. Η πίστη δημιουργεί ερεθίσματα ανάλογα με το ποιο έργο φανερώνουμε. Αν τα έργα μας συμπίπτουν με το θέλημα του Θεού η πίστη μας αυξάνει, εάν τα έργα μας είναι έξω από το θέλημα του Θεού ή έτσι τα αντιλαμβανόμεθα εμείς, τότε αυτά μας οδηγούν σε ενέργειες όπως του Κάϊν, μη γένοιτο! Εμείς όμως θα γνωρίζουμε ότι ο Θεός δεν θέλει τέτοιες θυσίες και δεν ευλογεί τον άνθρωπο από αυτές, διότι αυτός βρέχει για δικαίους και αδίκους. Ο Θεός ευλογεί τον άνθρωπο που ποιεί το θέλημά του και αυξάνει αυτό στη ζωή του. Ας γνωρίζουμε ότι ο Θεός αμαρτωλόν δεν ακούει, εάν τις όμως είναι θεοσεβής και το θέλημά του ποιεί, αυτόν ακούει και αυτόν ευλογεί. Η πίστη μας λοιπόν ας αυξάνει από τα καλά έργα και δεν χρειάζεται να πέφτουμε στην παγίδα του Κάϊν να κοιτάζουμε γύρω μας. Ας αυξήσουμε το αγαθό και να είμεθα σίγουροι ότι ο Θεός θα αυξήσει σε εμάς την ζώσα πίστη ώστε μετέπειτα δι’ αυτής να αναπτύξουμε τη ζωή. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΙ 5 – 6

«5. Διά πίστεως μετετέθη ο Ενώχ, διά να μη ίδη θάνατον, και δεν ευρίσκετο, διότι μετέθεσεν αυτόν ο Θεός· επειδή προ της μεταθέσεως αυτού εμαρτυρήθη ότι ευηρέστησεν εις τον Θεόν·
6. χωρίς δε πίστεως αδύνατον είναι να ευαρεστήση τις εις αυτόν· διότι ο προσερχόμενος εις τον Θεόν πρέπει να πιστεύη ότι είναι και γίνεται μισθαποδότης εις τους εκζητούντας αυτόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 5: Ο Ενώχ ήτο ενάρετος, δίκαιος και θεοσεβούμενος απέναντι στον Θεό. Έτσι συνέλαβε από πολύ νωρίς ότι η φθορά και ο θάνατος είναι οι επικείμενοι εχθροί του. Αυτό του έδωσε το έναυσμα να προσεύχεται νυχθημερόν για πολλά χρόνια στον Θεό για να τον αποτρέψει από τη ζωή του. Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει ότι ο Ενώχ περπάτησε μετά του Θεού τριακόσια χρόνια και έπειτα δεν ευρίσκετο. Ο Κύριος τον πέρασε από τον χώρο της φθοράς στον χώρο της αφθαρσίας, ο οποίος Ενώχ μέχρι σήμερα ζει στον χώρο του Θεού. Το αποτέλεσμα της ζωής αν θέλουμε να το εξασφαλίσουμε ώστε να μην γευθούμε θάνατο, θα πρέπει να εκμεταλευόμεθα τον χρόνο εν όσο έχουμε καιρό στην προσευχή, στην μελέτη, στο θέλημα του Θεού το οποίο να αναπτύσσουμε ουσιαστικά και τελευταία να αναπτυσσόμαστε πάνω στην εξάπλωση. Η πίστη με όλα αυτά γίνεται ζώσα και έτσι λαμβάνει χώρα το γεγραμμένο το οποίο ειπώθηκε από το αψευδές στόμα του Χριστού και που έχει ως εξής, και πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα τον άπαντα, πιστεύεις τούτο; Η Φωνή Θεού το πιστεύει και εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της γι’ αυτό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.
Στίχος 6: Ο Κύριος φανέρωσε ότι αν έχητε πίστιν ως κόκκον σινάπεως δύνασθε ειπεί προς το όρος τούτο, Μετάβηθι εις την θάλασσαν και αυτό θέλει σας υπακούσει. Αν δεν πιστέψουμε ότι μπορούμε να καταργήσουμε τη φθορά και τον θάνατο τότε τη ζωή την άφθαρτη και αιώνια δεν θα τη δούμε ποτέ.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΣ 7

«7. Διά πίστεως ο Νώε, ειδοποιηθείς θεόθεν περί των μη βλεπομένων έτι, εφοβήθη και κατεσκεύασε κιβωτόν προς σωτηρίαν του οίκου αυτού, δι' ης κατέκρινε τον κόσμον και έγεινε κληρονόμος της διά πίστεως δικαιοσύνης».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Νώε ήτο άνθρωπος δίκαιος ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Έτσι βλέποντας ότι γύρω του οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν μακριά από τις αρχές του Θεού, γενόμενοι καθ εκάστην ημέρα χειρότεροι σε σημείο να κάνουν ότι και τα κτήνη τα οποία μιμούνταν (ο άνθρωπος ο εν τιμή παρασυνεβλήθη τοις κτήνεσιν τοις ανοήτοις και ωμοιώθη αυτοίς), πίστεψε βλέποντας αυτή την κατάσταση ότι ο Θεός θα καταστρέψει τον κόσμο με πλημμύρα. Διά πίστεως λοιπόν κατασκεύασε κιβωτό. Εκατό χρόνια καλλιεργούσε την πίστη αυτή, συνάμα δημιουργείσαι κιβωτό ώστε να σώσει τον οίκο αυτού και από ένα ζευγάρι όλων των ζώων. Μόλις τελείωσε την κιβωτό μπήκε μέσα αυτός, η οικογένειά του και τα ζώα, έκλεισε την πόρτα και ο κατακλυσμός ξεκίνησε. Η πίστη αυτή του Νώε απώλεσε τον κόσμο όλο στην εποχή του. Εδώ βλέπουμε ότι η πίστη δημιουργεί τεράστια, μεγάλα, πρωτάκουστα θαύματα. Εμείς όμως σήμερα δεν θα πιστεύουμε ότι ο Θεός θα καταστρέψει τον κόσμο αλλά ότι θα σώσει αυτόν και ο τρόπος αναπτύσσοντας στη ζωή μας το Ευαγγέλιο της βασιλείας, το οποίο μετέπειτα θα εξαπλώνουμε γύρω μας. Αυτό θα το πιστεύουμε διότι ο Θεός είναι αγάπη και ο ίδιος τόνισε ότι το έλεός του είναι αιώνιο. Ο Θεός όμως ας γνωρίζουμε ότι θα παραχωρήσει μικροσκάνδαλα τα οποία θα συνετίσουν κατά Θεό τον άνθρωπο. Μάλιστα θα φανερώσουν το αγαθό και την δόξα του σε όσους ποιούν το θέλημά του και θα εξαλείψουν το πονηρό. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΙ 8 – 9

«8. Διά πίστεως υπήκουσεν ο Αβραάμ, ότε εκαλείτο να εξέλθη εις τον τόπον τον οποίον έμελλε να λάβη εις κληρονομίαν και εξήλθε μη εξεύρων που υπάγει.
9. Διά πίστεως παρώκησεν εις την γην της επαγγελίας ως ξένην, κατοικήσας εν σκηναίς μετά Ισαάκ και Ιακώβ των συγκληρονόμων της αυτής επαγγελίας·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η πίστη δημιουργεί έθνος. Αυτό πίστεψε ο Αβραάμ και σήμερα το βλέπουμε, είναι το Ισραήλ. Απ’ αυτό το έθνος προήλθε ο Χριστός ο οποίος θα ενώσει όλον τον πλανήτη κάτω από το δικό του πνεύμα, δημιουργώντας έναν λαό με αρχές την αγάπη την ανυπόκριτη, την δικαιοσύνη κ.λ.π. Η πίστη κάνει θαύματα σε όλους τους τομείς και ενεργεί όταν την έχεις για προσωπικό όφελος ή για γενικό.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΣ 10

«10. διότι περιέμενε την πόλιν την έχουσαν τα θεμέλια, της οποίας τεχνίτης και δημιουργός είναι ο Θεός».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Αβραάμ δεν δημιούργησε πόλη με λίθους αλλά πόλη με σκηνές και ο λόγος διότι περίμενε να την χτίσει ο Θεός. Δεν ήξερε όμως ποια θα είναι τα θεμέλια και με ποιο τρόπο θα την έχτιζε ο Πατέρας. Σήμερα όλοι εμείς την βλέπουμε, διότι σήμερα την χτίζει διά Ιησού Χριστού μέσα μας και διά Πνεύματος Αγίου. Μεγάλη η πίστη του Αβραάμ και η εμπιστοσύνη του στον Θεό γι’ αυτό και ονομάσθη φίλος Θεού. Η πίστη δικαιώνει τον άνθρωπο ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΙ 11 – 12

«11. Διά πίστεως και αυτή η Σάρρα έλαβε δύναμιν εις το να συλλάβη σπέρμα και παρά καιρόν ηλικίας εγέννησεν, επειδή εστοχάσθη πιστόν τον υποσχεθέντα.
12. Διά τούτο και εξ ενός, μάλιστα νενεκρωμένου, εγεννήθησαν καθώς τα άστρα του ουρανού κατά το πλήθος και ως η άμμος η παρά το χείλος της θαλάσσης, ήτις δεν δύναται να αριθμηθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ζώσα πίστη δημιουργείται υπό του Θεού στον άνθρωπο και είναι αγαθή δόση η οποία είναι άνωθεν δοσμένη. Αυτή η πίστη δημιουργεί ζωή από στείρα μήτρα την οποία ενεργοποιεί και ας είναι και από την τρίτη ηλικία. Μάλιστα το σπέρμα αυτό δημιούργησε τον λαό Ισραήλ και την γενεαλογία εκείνη όπου προήλθε ο Χριστός, ο οποίος έσπειρε το πνευματικό σπέρμα πρώτα στους πρώτους μαθητές του και μετέπειτα μέσω αυτών και σε όλο τον γνωστό κόσμο σε σημείο να μην δύναται να αριθμήσει τις σήμερα τον εν Χριστώ λαό του Αγίου Θεού.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ ΣΤΙΧΟΣ 16

«16. τώρα όμως επιθυμούσι καλητέραν, τουτέστιν επουράνιον. Διά τούτο ο Θεός δεν επαισχύνεται αυτούς να λέγηται Θεός αυτών, διότι ητοίμασε δι' αυτούς πόλιν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πολλοί άνθρωποι ομολογούν ότι αγαπούν τον Θεό αλλά λίγοι είναι εκείνοι που ο Θεός συστήνει για υιούς και θυγατέρες. Ο Θεός δεν επαισχύνεται να λέγεται Θεός και να συστήνει αυτούς που τον λατρεύουν με τη ζωή τους θυσιάζοντας τα πάντα για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Οι οποίοι κάνοντας τον αγώνα του καθαρισμού και του αγιασμού φτάνουν στο σημείο να κάνουν το θέλημά του. Μόνο αυτοί κάνουν τον Θεό να τους συστήνει ως υιούς του και θυγατέρες του. Αυτοί λοιπόν που κάνουν το θέλημά του, ο Θεός δεν ντρέπεται να τους ονομάζει υιούς και θυγατέρες του. Εύχομαι να μας συστήνει ο Θεός στους συνανθρώπους μας και όχι ο άκρατος εγωισμός μας, ο οποίος διακατέχεται από εωσφορικά στοιχεία. Αν αξίζουμε ας κάνουμε με ειλικρίνεια το θέλημά του και ας περιμένουμε την ευλογία του υλική ή πνευματική την οποία να την χρησιμοποιούμε για την ίδρυση της βασιλείας του στη γη, ο τρόπος κηρύττοντας το Ευαγγέλιο της βασιλείας το οποίο αυτός φανέρωσε εις ημάς. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΣ 17

«17. Διά πίστεως ο Αβραάμ, ότε εδοκιμάζετο, προσέφερε τον Ισαάκ και τον μονογενή αυτού προσέφερεν εκείνος όστις ανεδέχθη τας επαγγελίας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πίστευε τόσο πολύ ο Αβραάμ που όταν είδε ένα όνειρο ότι ο Θεός του έλεγε να θυσιάσει το μονάκριβο παιδί του, αμέσως αυτός δημιούργησε θυσιαστήριο να το θυσιάσει και ο λόγος διότι πίστευε ότι ο Θεός θα το αναστήσει. Ο λόγος που το πίστευε ήτο διότι είχε την υπόσχεση του Θεού Πατέρα ότι απ’ το σπέρμα του θα ευλογηθούν όλες οι φυλές του κόσμου. Αυτή η πίστη του Αβραάμ είναι και λέγεται ζώσα πίστη και είναι τόσο μεγάλη που με μία υπακοή σε βγάζει στον ουρανό και σε ονομάζει φίλο Θεού. Δεν μπορούμε εμείς να λέμε ότι είμεθα του Θεού και να μην δυνάμεθα να θυσιάσουμε το παραμικρό για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Ας μπούμε στα βάθη του Θεού αν θέλουμε να επισκιάσει τη ζωή μας και να την ευλογήσει και ας πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΣ 21

«21. Διά πίστεως ο Ιακώβ αποθνήσκων ηυλόγησεν έκαστον των υιών του Ιωσήφ και προσεκύνησεν επιστηριζόμενος επί το άκρον της ράβδου αυτού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Θεός ευλογεί με καρπούς, χαρίσματα και άπειρες δυνάμεις τον άνθρωπο που εργάζεται το αγαθό και το ’γιο θέλημά του. Και ο άνθρωπος δύναται να ευλογεί και να έχει εξουσία ο λόγος του όταν προέρχεται από πραγματικά άνθρωπο του Θεού. Μάλιστα ότι ευλογήσει ο πιστός του Θεού λαμβάνει χώρα, διότι ο Θεός ακούει τις προσευχές των υιών του και παρουσιάζει διά μέσου τους μεγάλα θαύματα σε όλους τους τομείς. Εμείς θα καταλάβουμε ότι ο Θεός μας χάρισε την εξουσία αυτή όταν θα λέμε και θα γίνεται, το οποίο εύχομαι εις όλα τα παιδιά που ζουν σήμερα και αναπτύσσονται πνευματικά μέσα στην Φωνή Θεού, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που ποιούν το θέλημα του Θεού σε όλο τον κόσμο, διότι γνωρίζω ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτή την εξουσία ως προς το θέλημα του Θεού, την σωτηρία του κόσμου αλλά και την ίδρυση της βασιλείας του Θεού στη γη. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΙ 22 – 38

«22. Διά πίστεως ο Ιωσήφ αποθνήσκων προανήγγειλε περί της εξόδου των υιών Ισραήλ και παρήγγειλε περί των οστέων αυτού.
23. Διά πίστεως ο Μωϋσής, αφού εγεννήθη, εκρύφθη τρεις μήνας υπό των γονέων αυτού, διότι είδον κεχαριτωμένον το παιδίον και δεν εφοβήθησαν το διάταγμα του βασιλέως.
24. Διά πίστεως ο Μωϋσής, αφού εμεγάλωσεν, ηρνήθη να λέγηται υιός της θυγατρός του Φαραώ,
25. προκρίνας μάλλον να κακουχήται με τον λαόν του Θεού παρά να έχη πρόσκαιρον απόλαυσιν αμαρτίας,
26. κρίνας τον υπέρ του Χριστού ονειδισμόν μεγαλήτερον πλούτον παρά τους εν Αιγύπτω θησαυρούς· διότι απέβλεπεν εις την μισθαποδοσίαν.
27. Διά πίστεως αφήκε την Αίγυπτον, μη φοβηθείς τον θυμόν του βασιλέως· διότι ως βλέπων τον αόρατον ενεκαρτέρησε.
28. Διά πίστεως έκαμε το πάσχα και την πρόσχυσιν του αίματος, διά να μη εγγίση αυτούς ο εξολοθρεύων τα πρωτότοκα.
29. Διά πίστεως διέβησαν την Ερυθράν θάλασσαν ως διά ξηράς, την οποίαν δοκιμάσαντες οι Αιγύπτιοι κατεποντίσθησαν.
30. Διά πίστεως έπεσον τα τείχη της Ιεριχώ, αφού εκυκλώθησαν επί επτά ημέρας.
31. Διά πίστεως η πόρνη Ραάβ δεν συναπωλέσθη με τους απειθήσαντας, δεχθείσα τους κατασκόπους με ειρήνην.
32. Και τι έτι να λέγω; Διότι θέλει με λείψει ο καιρός διηγούμενον περί Γεδεών, Βαράκ τε και Σαμψών και Ιεφθάε, Δαβίδ τε και Σαμουήλ και των προφητών,
33. οίτινες διά της πίστεως κατεπολέμησαν βασιλείας, ειργάσθησαν δικαιοσύνην, επέτυχον τας επαγγελίας, έφραξαν στόματα λεόντων,
34. έσβεσαν δύναμιν πυρός, έφυγον στόματα μαχαίρας, ενεδυναμώθησαν από ασθενείας, έγειναν ισχυροί εν πολέμω, έτρεψαν εις φυγήν στρατεύματα αλλοτρίων.
35. Έλαβον γυναίκες τους νεκρούς αυτών αναστηθέντας· άλλοι δε εβασανίσθησαν, μη δεχθέντες την απολύτρωσιν, διά να αξιωθώσι καλητέρας αναστάσεως·
36. άλλοι δε εδοκίμασαν εμπαιγμούς και μάστιγας, έτι δε και δεσμά και φυλακήν·
37. ελιθοβολήθησαν, επριονίσθησαν, επειράσθησαν, με σφαγήν μαχαίρας απέθανον, περιεπλανήθησαν με δέρματα προβάτων, με δέρματα αιγών· υστερούμενοι, θλιβόμενοι, κακουχούμενοι,
38. των οποίων δεν ήτο άξιος ο κόσμος, πλανώμενοι εν ερημίαις και όρεσι και σπηλαίοις και ταις τρύπαις της γης».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν κάποιος αμφιβάλλει για την παντοδυναμία του Θεού τότε ας διαβάσει όλο το κεφάλαιο πολλές φορές και ας διαπιστώσει ότι την πίστη την θέτει ο Θεός μέσα στην καρδιά απλών ανθρώπων που αγαπούν τον Θεό με τα λόγια τους και με τα έργα τους, ώστε μέσω αυτών να εκπληρώνονται επαγγελίες που ο ανθρώπινος νους δεν δύναται να συλλάβει. Έτσι θα αποφύγουν οι πάντες την κρίση και θα εύχονται να βρεθούν αν καταλάβουν το πως ενεργεί ο Θεός οι άνθρωποι αυτοί της ζώσης πίστης του Θεού, ώστε να τείνουν προς την αύξηση του αγαθού μέσα τους και γύρω τους χωρίς να προσωποληπτούν. Και εγώ πολλές φορές βλέπω ότι δέχομαι κατηγορώ για το έργο που εργάζομαι. Καλό είναι να μην κρίνουμε και να αφήνουμε τον Θεό να κρίνει. Αν ένα έργο είναι εκ του Θεού θα αυξάνει και ουδείς θα δύναται να το εμποδίσει. Εάν δεν είναι έργο Θεού αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί, δεν χρειάζεται να προκαταβάλλουμε τα πράγματα αρνητικά. Εύχομαι να βρούμε την πίστη αυτή η οποία δίνεται σε ανθρώπους που ευαρεστούν τον Θεό, ώστε μέσω αυτών ο Θεός να ενεργήσει θετικά ως προς την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΑ΄ΣΤΙΧΟΙ 39 – 40

«39. Και ούτοι πάντες αν και έλαβον καλήν μαρτυρίαν διά της πίστεως, δεν απήλαυσαν την επαγγελίαν,
40. διότι ο Θεός προέβλεψε καλύτερόν τι περί ημών, διά να μη λάβωσι την τελειότητα χωρίς ημών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όσοι εκπλήρωσαν επαγγελίες τις πίστεψαν σε μικρή ηλικία, τις εργάστηκαν, τις ανέπτυξαν και τις εκπλήρωσε ο Θεός όταν έφτασαν σε ώριμη ηλικία. ’ρα ότι δίνει ο Θεός για να επιτευχθεί χρειάζεται να το πιστέψει ο ίδιος  (αυτός που ο Θεός επιλέγει), ώστε να το εκδηλώσει και να το εμφανίσει. Ο λόγος είναι διότι πάμε από πίστη σε πίστη χωρίς να απελπιζόμεθα, αλλά εργαζόμεθα χωρίς να βάζουμε κόμματα όταν αντιξοότητες μπορεί να συμβούν στη ζωή μας και να είμαστε σίγουροι ότι ο Θεός άρχισε έργο αγαθό διά μέσου μας και με την δύναμη την δικιά του θα το φέρουμε εις πέρας. Η πίστη μας αυξάνει κάθε μέρα με το να θέλουμε όλο και περισσότερο να πιστέψουμε και να εφαρμόσουμε τις αρχές του Ευαγγελίου της βασιλείας, το οποίο θα κηρύττουμε με τη ζωή μας. Ακόμη η πίστη μας θα είναι να βάλουμε το Ευαγγέλιο του Χριστού στην καρδιά όλων των Ελλήνων ώστε να το διαβάζουν, να το μελετούν και να το κηρύττουν με τη ζωή τους. Ο τρόπος για να γίνει αποδεκτό το Ευαγγέλιο από τους Έλληνες είναι να κηρύττεται το γνήσιο Ευαγγέλιο της βασιλείας, το οποίο εκδηλώνει καρπούς του Αγίου Πνεύματος, χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και σημεία. Τελευταία το Ευαγγέλιο της βασιλείας θα αυξάνει μέσα μας την πίστη που θα πρέπει να έχουμε στο να καταργηθεί ο θάνατος από τα σώματα ημών, πράγμα το οποίο έχουν απορρίψει όλα τα χριστιανικά δόγματα. Εμείς δεν το απορρίπτουμε και ο λόγος διότι πιστεύουμε ότι ο θάνατος δεν είναι θέλημα Θεού αλλά παράγωγο της αμαρτίας, της σκιώδης πίστης και της πίστης εκείνης που υιοθετήσαμε αιώνες τώρα πάνω στην μεταθανάτια ζωή, ενώ ο Κύριος φανέρωσε ότι η βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί και οι βιαστές αρπάζουν αυτή.
Δεν έλαβαν τις επαγγελίες αν και πέτυχαν μεγάλα έργα στη ζωή τους, διότι ο Θεός είδε κάτι τι καλύτερο και αυτό είναι ότι είδε και όλους εμάς μέσα στην βασιλεία, αμήν. Όμως όλοι αυτοί οι δάσκαλοι της πίστεως θα τύχουν της πρώτης ανάστασης, η οποία θα γίνει διά όλους τους εν Κυρίω κοιμηθέντες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ΄

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 1

«1. Λοιπόν και ημείς, περικυκλωμένοι όντες υπό τοσούτου νέφους μαρτύρων, ας απορρίψωμεν παν βάρος και την ευκόλως εμπεριπλέκουσαν ημάς αμαρτίαν και ας τρέχωμεν μεθ' υπομονής τον προκείμενον εις ημάς αγώνα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτόν τον αγώνα που διεξάγουμε σήμερα, πριν από εμάς τον έχουν επιδιώξει πολλοί άνθρωποι οι οποίοι κατάφεραν να ενωθούν με τον ζώντα Θεό. Έχουμε λοιπόν πολλούς μάρτυρες, έχουμε πολλούς αγίους, έχουμε πολλούς προφήτες, έχουμε αποστόλους, έχουμε πρότυπα πολλά, αλλά έχουμε και ακέραια όπως ο Κύριός μας. ’ρα δεν χρειάζεται να απελπιζόμεθα αλλά να μιμούμεθα όλους αυτούς και να αυξάνουμε καθ εκάστην ημέρα πάνω στο θέλημα του Θεού. Το βάρος που αναφέρει εδώ ο Απ. Παύλος είναι η αμαρτία την οποίαν μπορούμε να αποτινάξουμε. Ο τρόπος είναι η συνεχόμενη ενασχόληση πάνω στο θέλημα του Θεού, πάνω στα δρώμενα του Αγίου Ευαγγελίου με στόχο να μας γίνει συνήθεια ο νέος τρόπος ζωής που παρουσιάζει ο Κύριος. Δεν είναι δύσκολο, αφιέρωση χρειάζεται και χρόνο τον οποίον μπορούμε να βρούμε όταν πραγματικά μας ενδιαφέρει ο Χριστός και το πολίτευμα αυτού, το οποίο εμπεριέχει τη ζωή η οποία με τον Θεό στη ζωή μας γίνεται ποιοτική και ποσοτική. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 2

«2. αποβλέποντες εις τον Ιησούν, τον αρχηγόν και τελειωτήν της πίστεως, όστις υπέρ της χαράς της προκειμένης εις αυτόν υπέφερε σταυρόν, καταφρονήσας την αισχύνην και εκάθησεν εν δεξιά του θρόνου του Θεού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να βλέπουμε και να παραδειγματιζόμαστε από την πορεία του Κυρίου, ο οποίος ήτο διωκόμενος από όλους και όμως παρόλα αυτά τα κατάφερε. Μάλιστα έφερε την αποστολή του εις πέρας με κύρος και εξουσία, δείχνοντας ανωτερότητα πνεύματος η οποία εκδηλώθηκε με την τέλεια εμπιστοσύνη που είχε στον Πατέρα του όταν βρίσκονταν στα χέρια των εχθρών του, αλλά και με το αποκορύφωμα αυτού του πνεύματος το οποίο εκδηλώθηκε πάνω στον σταυρό λέγοντας, πάτερ άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι πιούσι. Η χαρά η προκειμένη ήτο η ανάσταση την οποίαν ο Πατέρας Θεός του εξασφάλιζε. Αυτή του έδωνε δύναμη ώστε να θυσιάσει εαυτόν και να δώσει αυτόν λύτρο αντί πολλών. Και εμείς μπορεί να προβαίνουμε σε θυσίες, διακατεχόμενοι από υπομονή και αγάπη απέναντι και σε αυτούς που μας αγαπούν αλλά και σε αυτούς που δεν μας αγαπούν. Μόνο με τον τρόπο αυτό δυνάμεθα να απολάβουμε τις επαγγελίες. Η χαρά μας λοιπόν θα προέρχεται από το ότι θα γίνουμε με την δύναμη του Θεού κληρονόμοι Θεού, συγκληρονόμοι Χριστού και συμμέτοχοι της δόξης αυτού του Θεού και του Υιού. Αν τα πιστεύουμε όλα αυτά τότε δεν χωράνε προσκόμματα μεταξύ μας ή σκάνδαλα κ.λ.π. διότι η δόξα να είσαι τέκνο Θεού δεν ανταλλάσσεται με όλους τους θησαυρούς της γης. Εύχομαι να καταλάβουμε το κάλεσμα και να τείνουμε με απόφαση στο να φέρουμε την αποστολή μας εις πέρας. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΙ 3 – 4

«3. Διότι συλλογίσθητε τον υπομείναντα υπό των αμαρτωλών τοιαύτην αντιλογίαν εις εαυτόν, διά να μη αποκάμητε χαυνούμενοι κατά τας ψυχάς σας.
4. Δεν αντεστάθητε έτι μέχρις αίματος αγωνιζόμενοι κατά της αμαρτίας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 3: Όταν μας κατηγορούν ή μας διώκουν ή όταν αντιλογούν απέναντί μας με εμπαιγμό, εμείς να ενθυμούμεθα τον Κύριο ο οποίος λοιδορούμενος ουκ αντελοιδόρει καθώς απειλούμενος ουκ ηπείλει. Κανέναν δεν εδίωκε ο Κύριος για τον διωγμό ή εμπαιγμό ή ψευδή κατηγορώ του, αλλά άφηνε τον Πατέρα του να φέρει την δικαιοσύνη την οποία και έφερε γρήγορα και μάλιστα την βλέπουμε σήμερα διότι όσους διωγμούς άδικους και αν υπέστη ο Κύριος, καθώς και όλοι μετέπειτα οι πιστοί εις αυτόν, ο Χριστός σήμερα λατρεύεται από λαούς και έθνη. Αποδίδοντας σήμερα οι άνθρωποι τιμή και προσκύνηση στον τριαδικό Θεό.
Όταν αντιλογούν σε εμάς και μας κατηγορούν με ψέματα, εμείς να σιωπούμε και να μην αφήνουμε την ψυχή μας να παρασυρθεί ώστε να γίνει αυθάδης, θυμώδης, γεμάτη κακίες. Εδώ θέλει προσοχή και σοφία Θεού. Γένοιτο αμήν.
Στίχος 4: Ο Κύριος και πολλοί προσκείμενοι εις αυτόν στερήθηκαν, φυλακίστηκαν, διώχθηκαν ανελέητα, μάλιστα έχυσαν το αίμα τους με αργό και επώδυνο θάνατο. Παρόλα αυτά δεν εξήλθε από το στόμα τους το ελάχιστο αρνητικό και το πρόσωπο τους δεν εξέπεμπε τον ελάχιστο θυμό. Στα δύσκολα φαίνεται πόσο Θεό έχουμε. Σήμερα όμως πολλοί θέλουν να παρουσιάζουν τον εαυτόν τους αντί Θεού και ότι είναι ενάρετοι, αν όμως κατ’ ελάχιστον τους θίξει κάποιος θυμώνουν, πόσο μάλλον να τους στερούσαν τη ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν αμέσως θυμώνουν, αγριεύουν και ξεκινούν ανήλεο πόλεμο. Αυτό δεν είναι Θεός, αυτό λέγεται υποκρισία και μέσα τους ζει ο διάβολος.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 5

«5. και ελησμονήσατε την νουθεσίαν, ήτις λαλεί προς εσάς ως προς υιούς, λέγουσα· Υιέ μου, μη καταφρονής την παιδείαν του Κυρίου, μηδέ αθυμής ελεγχόμενος υπ' αυτού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παν υιόν παραδέχεται ο Θεός εκπαιδεύει αυτόν και αν είστε χωρίς παιδία άρα νόθοι είστε και ουχί υιοί. Ο Πατέρας πρέπει να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά του, αλλιώς δεν θα ξέρουμε αν είμεθα τέκνα Θεού. Οι δοκιμασίες μας ανεβάζουν στον θρόνο του Θεού. Όταν υπάρχει εκπαίδευση να ξέρουμε ότι ο Θεός είναι μαζί μας και μας μιλάει πιο πολύ, μας ενισχύει πνευματικά και μας ευλογεί. Η εκπαίδευση μας ανεβάζει σε ένα άλλο πνευματικό επίπεδο και μέσω αυτής της εκπαίδευσης φανερώνεται η καταγωγή μας, διότι η άψογη συμπεριφορά μας φανερώνει την καταγωγή μας ότι δηλαδή Πατέρας μας είναι ο ’γιος Θεός. ’ρα όταν έχουμε παιδία μην καταφρονούμε αυτή και αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε για την σοφία του Θεού. Όταν ο Θεός μας ελέγχει τότε να γνωρίζουμε ότι μας αγαπά, διότι μέσω αυτής γινόμεθα καλύτεροι. Όταν ο Θεός και οι άνθρωποι μας επαινούν τότε πέφτουμε εις χείρα Θεού ζώντος. Έχω δει από την πολυχρόνια εμπειρία μου ότι αυτοί που απελπίζονται είναι αυτοί που δεν έχουν εκπαίδευση, αλλά νομίζουν ότι σηκώνουν μεγάλα φορτία και ο λόγος διότι ο εγωισμός τους έτσι τα βλέπει. Έχω και παραδείγματα με ανθρώπους οι οποίοι έχουν πραγματικά προβλήματα και με σιωπή σηκώνουν το ανάστημά τους δοξάζοντας τον Θεό. Εύχομαι να είμεθα ταπεινοί και να συνεχίσουμε να διεξάγουμε αγώνες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και να είμεθα βέβαιοι ότι όταν η εκπαίδευση τελειώσει τότε ο Θεός κάνει αισθητή την παρουσία του και φωνάζει με χαρά ενώπιον αγγέλων και ανθρώπων τα εξής, ούτος είναι ο υιός μου ο αγαπητός εις τον οποίον ευαρεστήθην. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΙ 6 – 7

«6. Διότι όντινα αγαπά Κύριος παιδεύει και μαστιγόνει πάντα υιόν, τον οποίον παραδέχεται.
7. Εάν υπομένητε την παιδείαν, ο Θεός φέρεται προς εσάς ως προς υιούς· διότι τις υιός είναι, τον οποίον δεν παιδεύει ο πατήρ;».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν κάποιος εισέρχεται στο σχολείο του Θεού με στόχο να πάρει πτυχίο υιού Θεού εκπαιδεύεται. Όταν δεν υπομένει με αγάπη, με ταπείνωση την παιδία του Κυρίου, ο Θεός σκληραίνει την εκπαίδευση με στόχο να αντλήσει από τα βάθη της ψυχής του ταπείνωση. Αν παρόλες τις νουθεσίες ή εκπαιδεύσεις ο άνθρωπος σκληραίνει, τότε αυτό αποβαίνει μοιραίο διότι εξέρχεται από την σχολή και ερημώνει ψυχικά, πνευματικά, σωματικά. Εάν ένας όμως άνθρωπος υπομένει, τότε ο Θεός φέρεται εις αυτόν με άπειρη αγάπη και ευλογεί αυτόν. Ταπείνωση είναι να δέχομαι τη ζωή μου όπως την εξελίσσει ο Θεός και να μην παρεμβαίνω με διαπληκτισμούς, μικρότητες, εγωισμούς κ.λ.π. Ένας άλλος λόγος που ο Θεός εκπαιδεύει ή μαστιγώνει τον υιόν του είναι διότι θέλει να τον φυλάξει από τον πνευματικό εγωισμό, ώστε να μην χάσει την ψυχή του, γενικότερα τη ζωή του.  Πιστεύω ότι η αποστολή του ανθρώπου είναι να χρησιμοποιήσει τον εγκέφαλό του με σκοπό να γνωρίσει τον Θεό. Αν τον γνωρίσει τον θεό μετά τι να κάνει; Είναι απλό, να μην κάνει τίποτα, να τον εμπιστευθεί. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 8

«8. Εάν όμως ήσθε χωρίς παιδείαν, της οποίας έγειναν μέτοχοι πάντες, άρα είσθε νόθοι και ουχί υιοί».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Νόθοι είμεθα όταν φιλοσοφούμε πνευματικά και προσπαθούμε να αναπτύξουμε τύπους χωρίς ποτέ να εμβαθύνουμε με στόχο και προοπτική να εφαρμόσουμε τον Λόγο του Θεού, το θέλημα του Θεού. Υιός είναι αυτός που μελετά τον Λόγο του Θεού, εισέρχεται στα βάθη του Θεού και μάλιστα αντλεί απ’ αυτόν τον Λόγο του Θεού σοφία και δύναμη πνευματική. Υιός είναι αυτός που προσεύχεται ει δυνατόν αδιάλειπτα, υιός είναι αυτός που αγωνίζεται με θυσία να εξαπλώσει το Ευαγγέλιο της βασιλείας, υιός είναι αυτός που κάθε ημέρα διορθώνει τον εαυτό του στο να κάνει συνήθεια τον τρόπο ζωής του Κυρίου στη ζωή του. Υιός είναι αυτός που εκμεταλλεύεται τον χρόνο του στο να φτάσει στον στόχο του, υιός είναι αυτός που θα ακούσει από τον Κύριό του υιός μου είσαι εσύ διότι εγώ σήμερα σε εγέννησα. Πολλοί θεωρούν ότι είναι του Θεού και ότι είναι ενάρετοι αυτού, έτσι τουλάχιστον συστήνουν τον εαυτό τους όμως ο Θεός δεν τους συστήνει πουθενά. Αυτό να το προσέξουμε ώστε να μην προτρέχουμε. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΙ 9 – 10

«9. έπειτα τους μεν κατά σάρκα πατέρας ημών είχομεν παιδευτάς και εσεβόμεθα αυτούς· δεν θέλομεν υποταχθή πολλώ μάλλον εις τον Πατέρα των πνευμάτων και ζήσει;
10. Διότι εκείνοι μεν προς ολίγας ημέρας επαίδευον ημάς κατά την αρέσκειαν αυτών, ο δε προς το συμφέρον ημών, διά να γείνωμεν μέτοχοι της αγιότητος αυτού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός και ο πατέρας μου ή η μητέρα μου
μου έδιναν συμβουλή ή μου έκαναν παρατήρηση, εγώ έσκυβα το κεφάλι και άκουγα με προσοχή. Μάλιστα θυμάμαι χωρίς δεύτερη κουβέντα έκανα αυτό που μου έλεγαν, χωρίς δεύτερη κουβέντα το επαναλαμβάνω. Εάν λοιπόν υποταγόμαστε στους σαρκικούς πατέρες, πόσο μάλλον θα πρέπει να υποταχθούμε στον πνευματικό πατέρα, ασυγκρίτως δε περισσότερο να υποταχτούμε στον Κύριο, τον Πατέρα που μας χάρισε την ψυχή και το σώμα, γενικότερα τη ζωή. Πρέπει να υποταχθούμε στον Υιό και Λόγο του Θεού του ζώντος, ο οποίος άφησε διαθήκη την οποίαν θα πρέπει να την υιοθετήσουμε και να την αναπτύξουμε εάν θέλουμε να ζήσουμε εν Κυρίω με πνεύμα Θεού και σοφία Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΙ 11 – 13

«11. Πάσα δε παιδεία προς μεν το παρόν δεν φαίνεται ότι είναι πρόξενος χαράς, αλλά λύπης, ύστερον όμως αποδίδει εις τους γυμνασθέντας δι' αυτής καρπόν ειρηνικόν δικαιοσύνης.
12. Διά τούτο ανορθώσατε τας κεχαυνωμένας χείρας και τα παραλελυμένα γόνατα,
13. και κάμετε εις τους πόδας σας ευθείας οδούς, διά να μη εκτραπή το χωλόν, αλλά μάλλον να θεραπευθή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν ο Κύριος μας καλεί κοντά του και μετά την ενημέρωση που υφιστάμεθα διά Πνεύματος Αγίου και μέσα από την ελεύθερη βούλησή μας αποφασίσουμε να εντάξουμε εαυτόν στο να επιδιώξουμε να φέρουμε στη ζωή μας το θέλημά του, θα πρέπει να διαπαιδαγωγηθούμε. Τον καιρό που θα αγωνιζόμαστε να αποτινάξουμε τον έτερο κακό εαυτό μας, γενικότερα την αμαρτία από μέσα μας και γύρω μας θα έχουμε πόνο, λύπη, στενοχώρια, πένθος όμως μέσα από μία συνεχόμενη προσπάθεια θα ελευθερωθούμε, διότι το Πνεύμα το ’γιο θα ελευθερώσει την ψυχή μας και τη ζωή μας από την αμαρτία, από τη φθορά, από τον θάνατο. Ξέρουμε ότι όπου το πνεύμα του Θεού εκεί ελευθερία. Μέχρι να τα καταφέρουμε θα σηκώνουμε το ανάστημά μας και θα παλεύουμε με πνεύμα ή ταν ή επί τας, δηλαδή ή να νικήσω ή να νικήσω, με τίποτα άλλο δεν θα συμβιβαζόμαστε. Πολλοί επειδή έχουν γίνει λίγο καλύτεροι επαναπαύονται. Θέλω να ξέρετε ότι δεν αγωνιζόμαστε να γίνουμε καλύτεροι αλλά υιοί του Θεού του ζώντος. Καθώς κληρονόμοι Θεού, συγκληρονόμοι Χριστού και συμμέτοχοι της δόξης αυτού του Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΙ 14 – 15

«14. Ζητείτε ειρήνην μετά πάντων και τον αγιασμόν, χωρίς του οποίου ουδείς θέλει ιδεί τον Κύριον,
15. παρατηρούντες μήπως υστερήταί τις από της χάριτος του Θεού, μήπως ρίζα τις πικρίας αναφύουσα φέρη ενόχλησιν και διά ταύτης μιανθώσι πολλοί».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 14: Τους εχθρούς τους κάνουμε εμείς και ο λόγος διότι δεν έχουμε την σοφία του Θεού ώστε να τους κάνουμε φίλους και αδελφούς. Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε φίλους ή πνευματικούς αδελφούς, ας έχουμε ειρήνη με όλους. Ο τρόπος είναι να αποφεύγουμε τις αντιπαλότητες μετά των συνανθρώπων μας. Είναι ένα ρητό που έχω μάθει από τον πνευματικό μου πατέρα και έχει ως εξής, να σέβομαι την άποψη οποιαδήποτε και αν είναι, την θρησκευτική συνείδηση και την ελευθερία του άλλου. Αν όμως θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο ώστε να ζούμε με στόχο μία μέρα να μπορέσουμε να δούμε τον Κύριο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται αγιασμός. Εξάλλου είναι επαγγελία και εντολή Χριστού, άγιοι γίνεστε διότι εγώ άγιος ειμί. Ο τρόπος είναι η μελέτη του Λόγου του Θεού ει δυνατόν αδιαλείπτως, προσευχή, ομολογία πίστεως και αφιέρωση. Εύχομαι να βρούμε τους τρόπους που μας ενώνουν με τον ζώντα Θεό και μας καθιστούν σκεύη εκλογής. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΙ 16 – 17

«16. μήπως ήναι τις πόρνος ή βέβηλος καθώς ο Ησαύ, όστις διά μίαν βρώσιν επώλησε τα πρωτοτόκια αυτού.
17. Επειδή εξεύρετε ότι και μετέπειτα, θέλων να κληρονομήση την ευλογίαν, απεδοκιμάσθη, διότι δεν εύρε τόπον μετανοίας, αν και εξεζήτησεν αυτήν μετά δακρύων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχοι 16 – 17: Η Αγάπη, ο έρωτας, ο γάμος δεν είναι πορνεία, αλλά προέρχονται υπό του Θεού όταν γίνονται μέσα από την ελεύθερη βούληση των δύο φύλλων και έχουν σκοπό να δημιουργήσουν οι άνθρωποι αυτοί οικογένεια. Φυσικά όλα να μεταλαμβάνονται μετά ευχαριστίας. Η πορνεία όμως είναι δαιμόνιο. Ο πόρνος δεν βλέπει τον συνάνθρωπο ως άνθρωπο, αλλά ως σκεύος ηδονής αδιαφορώντας γι’ αυτόν αν είναι καλά. Το μόνο που επιδιώκει ο πόρνος είναι να εκπληρώσει το πάθος του. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή! Να αποφεύγουμε το δαιμόνιο αυτό το οποίο καταστρέφει την ψυχή και το σώμα. Βέβηλος που αναφέρεται στον στίχο, είναι αυτός που δεν έχει αρχές και με την συμπεριφορά του μηδενίζει αρχές, ευλογίες, επαγγελίες, εξουσίες για τα συμφέροντα και τις προσωπικές φιλοδοξίες του. Αυτό που απασχολεί τον βέβηλο είναι το σήμερα και όχι το αύριο, το οποίο του εξασφαλίζει την αιώνια ευλογία του Αγίου Θεού, τις επαγγελίες του Θεού οι οποίες φυσικά περνούν από το σήμερα και τον τρόπο που το εργαζόμεθα. Όπως έπραξε εδώ και ο Ησαύ, ο οποίος μηδένισε το σήμερα για την λαιμαργία και έχασε την επαγγελία για ένα πιάτο φακή. Αυτός που βδελύττεται αρχές και εξουσίες είναι ο βέβηλος και αν έρθει σεαυτόν πολλές φορές είναι αργά. Χρειάζεται προσοχή! Σίγουρα μετά την παρουσία του Κυρίου το έλεος του Θεού μας καταδιώκει πάσας τας ημέρας της ζωής μας και δυνάμεθα να το λαμβάνουμε συνέχεια με την μετάνοια, όμως να μην υιοθετήσουμε σαν τρόπο ζωής το ας αμαρτήσω και αύριο ο Θεός θα με συγχωρήσει. Είναι παγίδα αυτό, διότι όταν κάτι που είναι λάθος το κάνουμε χωρίς πνεύμα Θεού, σοβαρότητα ή υπευθυνότητα τότε γίνεται πάθος και καταστρέφει την ψυχή και το σώμα μας. Προσοχή!

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΙ 18 – 21

«18. Διότι δεν προσήλθετε εις όρος ψηλαφώμενον και καιόμενον με πυρ και εις ζόφον και σκότος και ανεμοστρόβιλον
19. και εις σάλπιγγος ήχον και φωνήν λόγων, την οποίαν οι ακούσαντες παρεκάλεσαν να μη λαληθή πλέον προς αυτούς ο λόγος·
20. διότι δεν υπέφερον το προσταττόμενον· Και ζώον εάν εγγίση το όρος, θέλει λιθοβοληθή ή με βέλη θέλει κατατοξευθή·
21. και τόσον φοβερόν ήτο το φαινόμενον, ώστε ο Μωϋσής είπε· Κατάφοβος είμαι και έντρομος·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Θεός δεν ήλθε σε εμάς με σημεία που όχι απλώς τρομάζουν αλλά πανικοβάλλουν τον άνθρωπο, όπως έκανε με τους Εβραίους εξαιτίας της απιστίας τους. Ο Θεός ήρθε σε εμάς με σοφία, με αγάπη, με προσφορά, με ανυπόκριτη αγάπη. Τα σημεία που έγιναν στο όρος Σινά φόβισαν ακόμη και τον Μωϋσή ο οποίος έβλεπε τον Θεό, φανταστείτε τι έπαθαν οι Ισραηλίτες. ’ρα, αν έχουμε πνεύμα δικό του ας τον δεχθούμε με τα στοιχεία που μας αναγεννούν, μας φτάνουν στον θρόνο του και μας χαρίζουν ειρήνη Θεού, σοφία Θεού, αναγέννηση κ.λ.π. Διότι αν συνεχίσουμε να αποστατούμε από τις αρχές του τότε ουαί και ο λόγος διότι θα στείλει τον Αντίχριστο για να εξαφανίσει το αμαρτωλό στοιχείο. Καλύτερα να ζούσαμε τον κατακλυσμό, καλύτερα να ζήσουμε το πυρ παρά τον Αντίχριστο. Ο Αντίχριστος θα είναι ότι χειρότερο διότι θα καταργήσει πάσα αρχή, πάσα εξουσία και θα επιβάλει μία νέα τάξη πραγμάτων τόσο ελεγχόμενη που όποιος δεν θέλει να υπακούσει δεύτερη ευκαιρία δεν θα έχει. Ας φροντίσουμε να έχουμε αγάπη ώστε η χάρη του Θεού να μας επισκιάσει, με φυσική συνέπεια να αποφύγουμε τον Αντίχριστο. Ο Απ. Παύλος διά Πνεύματος Αγίου φανέρωσε τα εξής, όταν έρθει η αγάπη είτε προφητείες, είτε γλώσσες θα παύσουν. Αγάπη λοιπόν μεταξύ μας και δικαιοσύνη Θεού η οποία πάντα προσφέρει. Εύχομαι η δικαιοσύνη αυτού να μας διέπει πάντα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΙ 22 – 25

«22. αλλά προσήλθετε εις όρος Σιών και εις πόλιν Θεού ζώντος, την επουράνιον Ιερουσαλήμ και εις μυριάδας αγγέλων,
23. εις πανήγυριν και εκκλησίαν πρωτοτόκων καταγεγραμμένων εν τοις ουρανοίς και εις Θεόν κριτήν πάντων και εις πνεύματα δικαίων οίτινες έλαβον την τελειότητα,
24. και εις νέας διαθήκης μεσίτην Ιησούν και εις αίμα καθαρισμού το οποίον λαλεί καλήτερα παρά το του ’βελ.
25. Προσέχετε μη καταφρονήσητε τον λαλούντα. Διότι αν εκείνοι δεν απέφυγον, καταφρονήσαντες τον λαλούντα προς αυτούς επί της γης, πολλώ μάλλον ημείς εάν αποστραφώμεν τον λαλούντα από των ουρανών·».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

’ρα ας σοβαρευτούμε ενώπιον Θεού και ενώπιον ανθρώπων. Δεν καλεστήκαμε από έναν άνθρωπο αλλά από τον ίδιο τον Θεό και χρειάζεται να αποκτήσουμε σοβαρότητα και ωριμότητα, ώστε να τον εμπιστευθούμε για να απολάβουμε την αιώνια κληρονομιά που θέλει να διακατέχεται ο λαός του. Το σχέδιο σωτηρίας το οποίο εκδηλώνει ο Θεός μέσα στον Λόγο του διά του Υιού και Λόγου του Θεού του ζώντος και το οποίο ξεδιπλώνει μπροστά μας σήμερα διά Πνεύματος Αγίου, να μην το αποστρεφόμαστε χρησιμοποιώντας μικρότητες και δικαιολογίες, όπως αγρόν ηγόρασα, βόδια πήρα, γυναίκα ενυμφεύθην κ.λ.π. Το κάλεσμα ήρθε σε εμάς, ας το αξιοποιήσουμε διότι δεύτερο δεν υπάρχει. Εξάλλου ο χρόνος της παρουσίας του ήλθε και τα γεγονότα εκείνα που θα αποδείξουν τις σοφές ή τις μωρές παρθένες έφτασαν. Ας είμεθα μία ψυχή, μία καρδιά, ένα φρόνημα και ας αναπτύσσουμε το Ευαγγέλιο της βασιλείας καθ εκάστην ημέρα εκμεταλλευόμενοι τον χρόνο διότι οι μέρες πονηρές εστε. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 26

«26. του οποίου η φωνή την γην εσάλευσε τότε, τώρα δε υπεσχέθη, λέγων· Έτι άπαξ εγώ σείω ουχί μόνον την γην, αλλά και τον ουρανόν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ΦΩΝΗ ΘΕΟΥ κηρύττει το Ευαγγέλιο της βασιλείας. Ο Θεός διά μέσω αυτού του Ευαγγελίου θα σείσει όχι μόνο τον πνευματικό ουρανό, αλλά και όλους τους κατοίκους της γης. Δημιουργώντας νέες συνθήκες ζωής όπου η αγάπη, η ζωή, η ταπείνωση θα βασιλέψει εις ολόκληρο τον πλανήτη. Ο τρόπος είναι ο καθαρισμός και ο αγιασμός, τον οποίον σήμερα εργαζόμεθα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΒ΄ ΣΤΙΧΟΣ 27

«27. Το δε έτι άπαξ δηλοί των σαλευομένων την μετάθεσιν ως χειροποιήτων, διά να μείνωσι τα μη σαλευόμενα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα σαλευόμενα είναι η αμαρτία, η οποία επιφέρει τη φθορά και κατόπιν τον θάνατο. Τα μη σαλευόμενα είναι η ζώσα πίστη, η αγάπη η ανυπόκριτη, ο καθαρισμός, ο αγιασμός, η ζωή η άφθαρτη, η αιώνια. Εμείς επιλέγουμε το τι θέλουμε να αναπτυχθεί μέσα μας και γύρω μας. Εύχομαι να επιλέξουμε όλοι τα μη σαλευόμενα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 28

«28. Διά τούτο παραλαμβάνοντες βασιλείαν ασάλευτον, ας κρατώμεν την χάριν, διά της οποίας να λατρεύωμεν ευαρέστως τον Θεόν με σέβας και ευλάβειαν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το βασίλειο το ασάλευτο είναι ο Χριστός και θα πρέπει αυτός ο Χριστός να βασιλεύσει στη ζωή μας ώστε και εμείς να είμεθα αιώνια ασάλευτοι στις αρχές αυτού. Οι οποίες αρχές αυτού θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αν βρισκόμεθα σήμερα ή στο μέλλον. Οι αρχές αυτού είναι η ζώσα πίστη, η αγάπη η ανυπόκριτη, η δικαιοσύνη του η οποία πάντα προσφέρει και ποτέ δεν απαιτεί, η ζωή η αιώνια, οι καρποί του Αγίου Πνεύματος, τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, τα σημεία του Αγίου Πνεύματος και πληθώρα ουρανόδρομης σοφίας. Όλα φυσικά να αναπτύσσονται με το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και της ταπείνωσης, διότι ξέρουμε ότι οποιαδήποτε αρετή χωρίς ταπείνωση εκδηλώνει πολλά δαιμόνια και στο τέλος γίνεται εωσφορική. Μη γένοιτο!

ΚΕΦ. ΙΒ΄ΣΤΙΧΟΣ 29

«29. Διότι ο Θεός ημών είναι πυρ καταναλίσκον».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πυρ καταναλίσκον σημαίνει ότι ο Θεός μπορεί να κατακαύσει την αμαρτία που είναι μέσα μας και να αναπτύξει το αγαθό. Πυρ καταναλίσκον σημαίνει ακόμη ότι όλα προήλθαν απ’ αυτόν υλικός και πνευματικός κόσμος. Ο υλικός κόσμος ζει στη φωτιά και αυτή τον συντηρεί π.χ. ο άνθρωπος έχει θερμοκρασία 36,60C, η γη έχει θερμοκρασία, η θάλασσα έχει θερμοκρασία και ο λόγος διότι όταν υποστούν πυρ περισσότερο της θερμοκρασίας τους εξαφανίζονται, όλα καίγονται διότι όλα προήλθαν από την φωτιά. Γι’ αυτό φανερώνεται εδώ ότι ο Θεός είναι πυρ καταναλίσκον. Ο πνευματικός κόσμος είναι πυρ καταναλίσκον διότι φλέγεται από αλήθεια, από δικαιοσύνη, από σοφία, από δυνάμεις, από αγιότητα κ.λ.π. Εύχομαι και εμείς να γίνουμε πυρ Θεού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ΄

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 1

«1. Η φιλαδελφία ας μένη».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εκκλησία της Φιλαδέλφειας είναι προφητική εκκλησία και θα κάνει την παρουσία της τα έσχατα χρόνια τα οποία διανύουμε. Θα αποτελείται από αναγεννημένους χριστιανούς πολλών δογμάτων και μη. Σε αυτούς δεν θα υπάρχει αρχηγός διότι τα μέλη της θα έχουν περάσει από όλα τα πνευματικά στάδια και θα είναι διδακτοί Θεού όταν μπουν στην εκκλησία της Φιλαδέλφειας, την οποία ο Θεός δημιουργεί και φανερώνει σήμερα. Ακόμη, τα μέλη της θα έχουν φτάσει στο πνευματικό στάδιο όπου για και κατ’ ουδένα λόγο δεν θα φανατίζονται με τα δόγματά τους, τα οποία για πολλά χρόνια δεν θα τα εγκαταλείψουν διότι είχαν και πολλά χρόνια που αγωνίστηκαν για να τα φτιάξουν. Θα χρειαστεί χρόνος για την εγκατάλειψη. Ίσως και …… χρόνια. Το πλήρωμα της κατάργησης των δογμάτων είναι η αγάπη η οποία όλα τα δέχεται. Τα στάδια για να φτάσουμε στην αγάπη είναι:
1. Κατανόηση ότι δεν πρέπει να κρίνει ο Φιλάδελφος.
2. Σεβασμός στον αγαθό τρόπο λατρείας.
3. Αγάπη ανυπόκριτη, όχι λόγια έργα. Τα έργα είναι: Δεν θα κρίνει ουδένα και με κατ’ ουδένα τρόπο κανένα χριστιανό. Ούτε και το δόγμα του αγαπητού αδελφού του χριστιανού. Ούτε και εχθρό θα κρίνει. Ούτε θα καλεί αδελφούς στο πιστεύω του διά της κρίσεως. Αυτά θα είναι αρχές στην Φιλαδέλφεια. Αυτό το πνεύμα θα δημιουργήσει την εκκλησία της Φιλαδέλφειας. Αν έχουμε αυτό το πνεύμα ανήκουμε εις αυτήν από τώρα. Που θα την βρούμε την εκκλησία της Φιλαδέλφειας;
1. Η Βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί.
2. Και ήκουσα φωνήν μεγάλην εκ του ουρανού, λέγουσαν, Ιδού η σκηνή του Θεού μετά των ανθρώπων και θέλει σκηνώσει μετ’ αυτών και αυτοί θέλουσιν είσθαι λαοί αυτού και αυτός ο Θεός θέλει είσθαι μετ’ αυτών Θεός αυτών.
’μα κρίνουμε, άμα λέμε ψέματα, άμα είμεθα φανατικοί, άμα έχουμε κρίση και εγωισμό ανήκουμε στις άλλες εκκλησίες. Προσοχή λοιπόν! Όστις έχει ωτίον, ας ακούση τι λέγει το Πνεύμα προς τας εκκλησίας.
Και ήκουσα φωνήν μεγάλην λέγουσαν εν τω ουρανώ, Τώρα έγεινεν η σωτηρία και η δύναμις και η βασιλεία του Θεού ημών, και η εξουσία του Χριστού αυτού διότι κατερρίφθη ο κατήγορος των αδελφών ημών, ο κατηγορών αυτούς ενώπιον του Θεού ημών ημέραν και νύκτα.
Και είδον ουρανόν νέον και γην νέαν διότι ο πρώτος ουρανός και η πρώτη γη παρήλθε και η θάλασσα δεν υπάρχει πλέον. Και εγώ ο Ιωάννης είδον την πόλιν την αγίαν, την νέαν Ιερουσαλήμ, καταβαίνουσαν από του Θεού εκ του ουρανού, ητοιμασμένην ως νύμφην κεκοσμημένην δια τον άνδρα αυτής. Και ήκουσα φωνήν μεγάλην εκ του ουρανού, λέγουσαν, Ιδού η σκηνή του Θεού μετά των ανθρώπων και θέλει σκηνώσει μετ’ αυτών και αυτοί θέλουσιν είσθαι λαοί αυτού και αυτός ο Θεός θέλει είσθαι μετ’ αυτών Θεός αυτών. Και θέλει εξαλείψει ο Θεός παν δάκρυον από των οφθαλμών αυτών και ο θάνατος δεν θέλει υπάρχει πλέον ούτε πένθος, ούτε κραυγή, ούτε πόνος δεν θέλουσιν υπάρχει πλέον διότι τα πρώτα παρήλθον. Και είπεν ο καθήμενος επί του θρόνου, Ιδού, κάμνω νέα τα πάντα. Και λέγει προς εμέ, Γράψον διότι ούτοι οι λόγοι είναι αληθινοί και πιστοί. Και είπε προς εμέ, Ετελέσθη εγώ είμαι το Α και το Ω, η αρχή και το τέλος. Εγώ θέλω δώσει εις τον διψώντα εκ της πηγής του ύδατος της ζωής δωρεάν. Ο νικών θέλει κληρονομήσει τα πάντα και θέλω είσθαι εις αυτόν Θεός και αυτός θέλει είσθαι εις εμέ υιός. Οι δε δειλοί και άπιστοι και βδελυκτοί και φονείς και πόρνοι και μάγοι και ειδωλολάτραι και πάντες οι ψεύσται, θέλουσιν έχει την μερίδα αυτών εν τη λίμνη τη καιομένη με πυρ και θείον ούτος είναι ο δεύτερος θάνατος.
Η Φωνή Θεού σήμερα διά Πνεύματος Αγίου αγωνίζεται να δημιουργήσει με τον τρόπο που χορηγεί σε αυτήν ο Θεός και διά του Ευαγγελίου της βασιλείας, στους ανθρώπους ανεξαρτήτου δόγματος την εκκλησία της Φιλαδέλφειας μέσα τους και γύρω τους. Το οποίο Ευαγγέλιο της βασιλείας διακηρύττει την συνοχή, το αδιαίρετο, την κατάργηση του φυσικού θανάτου, την ίδρυση της βασιλείας του Θεού, την δημιουργία του λαού του Θεού κ.λ.π. Ας δούμε τι αναφέρει ο Κύριος στην Αποκάλυψη για την εκκλησία αυτή της Φιλαδέλφειας.
7. ΚΑΙ προς τον άγγελον της εν Φιλαδελφεία εκκλησίας γράψον, Ταύτα λέγει ο άγιος, ο αληθινός, ο έχων το κλειδίον του Δαβίδ όστις ανοίγει και ουδείς κλείει και κλείει και ουδείς ανοίγει
8. Εξεύρω τα έργα σου ιδού, έθεσα ενώπιον σου θύραν ανεωγμένην και ουδείς δύναται να κλείση αυτήν διότι έχεις μικράν δύναμιν και εφύλαξας τον λόγον μου και δεν ηρνήθης το όνομα μου.
9. Ιδού, θέλω κάμει τους εκ της συναγωγής του Σατανά οίτινες λέγουσιν εαυτούς ότι είναι Ιουδαίοι και δεν είναι, αλλά ψεύδονται ιδού, θέλω κάμει αυτούς να έλθωσι και να προσκυνήσωσιν ενώπιον των ποδών σου και να γνωρίσωσιν ότι εγώ σε ηγάπησα.
10. Επειδή εφύλαξας τον λόγον της υπομονής μου και εγώ θέλω σε φυλάξει εκ της ώρας του πειρασμού ήτις μέλλει να έλθη επί της οικουμένης όλης, διά να δοκιμάση τους κατοικούντας επί της γης.
11. Ιδού, έρχομαι ταχέως κράτει εκείνο το οποίον έχεις, διά να μη λάβη μηδείς τον στέφανον σου.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 2

«2. Την φιλοξενίαν μη λησμονείτε· επειδή διά ταύτης τινές εφιλοξένησαν αγγέλους μη γνωρίζοντες».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Την φιλοξενία την έχει και την διακατέχει ο άνθρωπος του Θεού ο οποίος χαίρεται με το να προσφέρει ουράνια και επίγεια αγαθά. Η χαρά που ο ίδιος αντλεί είναι η ικανοποίηση ότι υπηρέτησε τον αδελφό τον οποίον ο Θεός έστειλε στον οίκον του. Ποτέ δεν κουράζεται να υπηρετεί και να φιλοξενεί ο άνθρωπος του Θεού. Μάλιστα κατά την κρίση θα αποδειχθεί ότι πολλοί από αυτούς που φιλοξενήσαμε ήταν σκεύη εκλογής, άνθρωποι του Θεού ή άγγελοι αυτού και η χαρά μας θα είναι άπειρη και αιώνια. Πολλοί άνθρωποι προσωποληπτούν όταν φιλοξενούν ανθρώπους, αυτό διέπεται από συμφέροντα, φιλοδοξίες, πονηρίες κ.λ.π. Εμείς θα δεχόμεθα τους πάντες ανεξαρτήτου πνευματικού επιπέδου με την ίδια πρόθεση που θα δεχόμασταν τους πιο μεγάλους ανθρώπους. Θα υποδεχόμεθα τους πάντες σαν να μας επισκέφτηκε ο ίδιος ο Θεός. Στο πρόσωπο του αδελφού θα βλέπουμε τον ίδιο τον Θεό. Εύχομαι να το εννοήσουμε διότι ο Λόγος του Θεού φανερώνει, εις τα ολίγα εστάθης πιστός, επί πολλών θέλω σε καταστήσει. ’λλωστε και ο Θεός όταν μας καλέσει να γίνουμε σκεύη εκλογής, τον απεσταλμένο αυτού θα μας στείλει. Αν δεν έχουμε την φιλοξενία θα υποτιμήσουμε αυτόν, διότι αυτός ίσως να μην είναι κάποιος μεγάλος άνθρωπος κατά κόσμο αλλά κάποιος απλός άνθρωπος, ταπεινός γεμάτος όμως σοφία Θεού. Αν προσωποληπτούμε να γνωρίζουμε ότι η κατά κόσμο φιλοξενία η οποία διακατέχεται από εγωισμό ή από συμφέροντα φέρνει και δαιμόνους στο σπίτι μας, οι οποίοι διακατέχονται από εωσφορικά στοιχεία και εμείς εκείνη την ώρα συμποσιάζουμε με δαιμόνους αναπτύσσοντας συζητήσεις οι οποίες είναι εξωγραφικές και μπορεί να μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Μη γένοιτο!

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 3

«3. Ενθυμείσθε τους δεσμίους ως συνδέσμιοι, τους ταλαιπωρουμένους ως όντες και σεις εν σώματι».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν στη ζωή μας συναντάμε ανθρώπους φυλακισμένους από την ύλη αλλά και φυλακισμένους στο πνεύμα, αν έχουμε την δύναμη να τους συμπεριφερόμεθα ως συνδέσμιοι. Μετέπειτα με την δύναμη του Θεού και την σοφία αυτού σιγά - σιγά να τους ελευθερώνουμε υλικά και πνευματικά. Η Φωνή Θεού προχωρά σήμερα με την δύναμη του Θεού ώστε να δημιουργήσει λαό ο οποίος να διακατέχεται από πνεύμα Θεού και σοφία Θεού. Κατόπιν να ελευθερώσει όλους τους ανθρώπους από την αμαρτία, από τη φθορά, από τον θάνατο. Αυτό θα εκπληρώσει επαγγελίες οι οποίες αναμένονταν να πραγματοποιηθούν από τον άνθρωπο και που είναι γραμμένες από καταβολής κόσμου. Σήμερα όμως ήρθε ο καιρός και θα πρέπει να σηκώσουμε το πνευματικό μας ανάστημα εφαρμόζοντας τον Λόγο του Θεού, ώστε να είμεθα έτοιμοι διότι ο καιρός είναι εγγύς εγγύτατα διά όλους τους ανθρώπους. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 4

«4. Τίμιος έστω ο γάμος εις πάντας και η κοίτη αμίαντος· τους δε πόρνους και μοιχούς θέλει κρίνει ο Θεός».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όπως το λέει, είναι τέλειο. Όσοι όμως καλούνται στην Φωνή Θεού και έχουν πέσει σε παραβάσεις να ζητήσουν το έλεος του Θεού και ας κάνουν καινούργια αρχή. Εξάλλου ο Θεός τον καιρό της άγνοιας τον παραβλέπει, αλλά και τον καιρό της γνώσης τον ελεεί. Γι’ αυτό είναι Θεός και λέγετε θεός αγάπης , διότι είναι αγάπη, η οποία στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο φίλο και εχθρό και θα είναι δόξα Θεού να τον μιμηθούμε στα πάντα ώστε να μην κρίνουμε ή καταδικάζουμε τα λάθη των συνανθρώπων, των φίλων, των αδερφών, των εχθρών. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΙ 5 – 6

«5. Ο τρόπος σας έστω αφιλάργυρος, αρκείσθε εις τα παρόντα, διότι αυτός είπε· Δεν θέλω σε αφήσει ουδέ σε εγκαταλείψει·
6. ώστε ημείς θαρρούντες να λέγωμεν· Ο Κύριος βοηθός μου και δεν θέλω φοβηθή· τι να μοι κάμη άνθρωπος;».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ρίζα όλων των κακών είναι η φιλαργυρία. Δυστυχώς έχουμε
γίνει φίλοι με τα χρήματα και δυστυχώς χωρίς αυτά δεν μπορούμε να ζήσουμε, σε σημείο να εξαρτάται η ζωή μας από τον άδικο μαμωνά, έτσι τον ονόμασε ο Κύριος και ο λόγος διότι ένας έχει χρήματα και αγοράζει αλεύρι και με αυτό φτιάχνει ψωμί κ.λ.π. και ζει, ένας που δεν έχει χρήματα δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα και πεθαίνει. Αυτό είναι άδικο. Αν αρκούμεθα στα απαραίτητα τότε ο Κύριος θα προσθέσει, αν όχι τότε θα χάσουμε πολύ χρόνο αφιερώνοντάς τον στην αύξηση των υλικών αγαθών και αυτό θα μας οδηγήσει έξω από την αφιέρωση η οποία προσθέτει στον άνθρωπο σοφία Θεού. Χρειάζεται προσοχή! Ας γνωρίζουμε πως πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν· οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 7

«7. Ενθυμείσθε τους προεστώτας σας, οίτινες ελάλησαν προς εσάς τον λόγον του Θεού, των οποίων μιμείσθε την πίστιν, έχοντες προ οφθαλμών το αποτέλεσμα του πολιτεύματος αυτών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να ενθυμούμεθα πάντα αυτούς που με θυσία εργάστηκαν ώστε να απολαμβάνουμε σήμερα την σοφία του Θεού και να μιμούμεθα την πίστη των ώστε να μπορούμε να διεξάγουμε αγώνες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με στόχο την ολοκληρωτική μας αναγέννηση, η οποία παρέχει σε εμάς ουρανόδρομη θεόπνευστη εξέλιξη γεμάτη χάρη Θεού, γεμάτη σοφία αυτού και ζωή αιώνια, άφθαρτη που γίνεται ποιοτική ζωή και ποσοτική αιώνια ζωή. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 8

«8. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο αυτός χθες και σήμερον και εις τους αιώνας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Χριστός είναι ’γιος, άφθαρτος, αιώνιος και όλα αυτά διά της υπακοής του στον ουράνιο Πατέρα. Αν και εμείς θέλουμε να γίνουμε τέκνα Θεού με ιδιότητες Θεού, να παραμείνουμε μέχρι τέλους στο κάλεσμα που λάβαμε και στην αναγέννηση που μας παρέχει διά Πνεύματος Αγίου ώστε να γίνουμε μέτοχοι των ιδιοτήτων αυτού. Πολλοί αδελφοί ανάλογα τα ερεθίσματα που δέχονται μεταβάλλονται, έτσι μία φωνάζουν ζει Κύριος και μία απιστούν. Αυτό δείχνει έλλειψη πνευματικής σοβαρότητας. Χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθειά μας ώστε να φτάσουμε στο κατ εικόνα και ομοίωση και ο Πατέρας να μας συστήνει και εμάς με τον ίδιο τρόπο όπου εδώ ο Απ. Παύλος διά Πνεύματος Αγίου φανερώνει για τον Κύριο. Κάνε Κύριε να έρθει η ώρα που και εμείς θα είμεθα χθες, σήμερα και στους αιώνες των αιώνων τέκνα Θεού διά Ιησού Χριστού. Γένοιτο, γένοιτο αμήν. Προσοχή να μην ομοιάζει η προσπάθειά μας με τις μωρές παρθένες οι οποίες όταν χρειάστηκαν λάδι (που σημαίνει Πνεύμα ’γιο) βρέθηκαν να μην έχουν. Μη γένοιτο!

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 9

«9. Μη πλανάσθε με διδαχάς ποικίλας και ξένας· διότι καλόν είναι με την χάριν να στερεόνηται η καρδία, ουχί με βρώματα, εις τα οποία όσοι περιεπάτησαν δεν ωφελήθησαν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι ξένες διδασκαλίες είναι όλες αυτές που δεν μας παροτρύνουν να αναπτύξουμε το θέλημα του Θεού στην καθημερινότητά μας, αλλά στηρίζονται σε εντάλματα ανθρώπων και σε τύπους θρησκευτικούς. Ξένες διδασκαλίες είναι όλες αυτές που δεν κατευθύνουν τον λαό του Θεού στο να είναι μία ψυχή, μία καρδιά, ένα φρόνημα. Ξένη διδασκαλία είναι αυτή που δεν φανερώνει μεταξύ μας την αγάπη την ανυπόκριτη, η οποία στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό. Πάντως ξέρω ότι η σωστή διδασκαλία είναι ο αγιασμός, η ζώσα πίστη, η κατάργηση της αμαρτίας από μέσα μας και γύρω μας. Τελευταία είναι η ζώσα πίστη, εκείνη η οποία αναπτύσσεται διά της αφιέρωσης και εξασφαλίζει σε εμάς την αιώνια άφθαρτη ζωή. Πολλοί νομίζουν ότι η πίστη τους και η αγάπη τους ως προς τον Θεό περνά μέσα από τα φαγητά, έτσι λένε σήμερα θα φάμε ψάρι, αύριο φακές, μεθαύριο κρέας. Αν είναι δυνατόν να μας διακατέχει τόση μωρία πιστεύοντας πως ανάλογα το τι θα φάμε θα καμαρώνει και θα ευλογεί ο Θεός τη ζωή μας. Ο Κύριος για τα φαγητά φανέρωσε, τα εισερχόμενα δεν βλάπτουν αλλά τα εξερχόμενα και αυτά είναι κακοί διαλογισμοί, μοιχεία, πορνεία, βλασθημία, οινοποσία, μέθαι, κώμοι και τα όμοια τούτων, οι τα τοιαύτα πράσσοντες βασιλείαν Θεού ου κληρονομήσουσιν. Ακόμη είναι ζήλια, ψέμα, εγωισμός, κρίση, πονηρία κ.λ.π. Στα εισερχόμενα βλάπτει μόνο η λαιμαργία. Αυτό να το προσέξουμε. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 14

«14. διότι δεν έχομεν εδώ πόλιν διαμένουσαν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μάτι ανθρώπου και νους ανθρώπου δεν δύναται να φανταστεί τι έχει ετοιμάσει ο Πατέρας τοις αγαπώσι τον Θεόν. Όταν πάρουμε τον Λόγο του Θεού στα χέρια μας και εννοήσουμε την μετάνοια, τότε θα εισέλθουμε στην αναγέννηση. Αυτή θα μας οδηγήσει στην πόλη του Θεού, η οποία δημιουργείται πρώτα μέσα μας και διά της εξαπλώσεως και γύρω μας. Ο Κύριος φανέρωσε ότι η βασιλεία του Θεού δεν έρχεται ώστε να παρατηρείται, η βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί και οι βιαστές αρπάζουσιν αυτή. Η μέλλουσα λοιπόν πόλη του Θεού είναι μέσα μας και χτίζεται διά Πνεύματος Αγίου. Ας προσευχόμεθα ώστε ο Πατέρας να μας στείλει τον Παράκλητο, ο οποίος κινούμενος διά Πνεύματος Αγίου θα μας εξασφαλίσει αυτή την πόλη που θα υφίσταται μέσα μας στον αιώνα τον άπαντα. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 16

«16. Την δε αγαθοποιΐαν και το μεταδοτικόν μη λησμονείτε, διότι εις τοιαύτας θυσίας ευαρεστείται ο Θεός».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαθοποιΐα σημαίνει να κάνουμε έργα αγάπης γεμάτα προσφορά στον υλικό τομέα και στον πνευματικό, τα οποία φανερώνουν ότι μέσα μας βασιλεύει ο ίδιος ο Θεός. Ο άνθρωπος να αγαθοποιεί με το πνεύμα του Θεού, το οποίο διακατέχεται από την δικαιοσύνη αυτού. Η δικαιοσύνη αυτή είναι διαφορετική από την δικαιοσύνη των ανθρώπων. Η δικαιοσύνη των ανθρώπων απαιτεί ενώ η δικαιοσύνη του Θεού πάντα προσφέρει χωρίς να περιμένει ανταπόδοση.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 17

«17. Πείθεσθε εις τους προεστώτας σας και υπακούετε· διότι αυτοί αγρυπνούσιν υπέρ των ψυχών σας ως μέλλοντες να αποδώσωσι λόγον· διά να κάμνωσι τούτο μετά χαράς και μη στενάζοντες· διότι τούτο δεν σας ωφελεί».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να πειθόμαστε εις τους προεστώτας εκείνους που πραγματικά αγρυπνούν υπέρ των ψυχών και των σωμάτων μας και να υπακούμε διότι έτσι ελαφρύνουμε το πνευματικό τους φορτίο. Διότι η παρουσία μας στη ζωή τους είναι ωφέλιμη και χαρίζει χαρά όταν κάνουμε υπακοή, διαφορετικά πενθούν για την ανυπακοή μας. Μη γένοιτο! Οι προεστώτες είναι αυτοί που μας νουθετούν και μας προτρέπουν σε επιδιώξεις πνευματικές, οι οποίες μακροχρόνια επιφέρουν σε εμάς ουράνια και επίγεια αγαθά. Εύχομαι να βαδίζουμε όλοι με πνεύμα Θεού ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο σκοπό μας, που είναι να εκπληρώσουμε επαγγελίες τις οποίες με την βοήθεια του Θεού μπορούμε να επιδιώξουμε και να λάβουμε. Ο λόγος που μπορούμε είναι διότι ο Πατέρας Θεός διά Πνεύματος Αγίου μας το φανέρωσε εις ημάς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλει να τις κληρονομήσουμε. Αρκεί λοιπόν να τις πιστέψουμε και να τις επιδιώξουμε. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 18

«18. Προσεύχεσθε περί ημών· διότι είμεθα πεπεισμένοι ότι έχομεν καλήν συνείδησιν, θέλοντες να πολιτευώμεθα κατά πάντα καλώς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Και οι προεστώτες αλλά και όλοι να προσεύχονται ο ένας για τον άλλον. Πολύ ισχύει η δέησις ενθέρμως γενομένη. Με την προσευχή και με τα έργα αγάπης πολιτευόμεθα το θέλημα του Θεού. Η συνείδησή μας δεν μας ελέγχει όταν κάνουμε το θέλημα του Θεού και συμπεριφερόμεθα με πνεύμα αγάπης, το οποίο να στρέφεται προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο και εχθρό. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΣ 19

«19. Περισσότερον δε παρακαλώ να κάμητε τούτο, διά να αποκατασταθώ εις εσάς ταχύτερα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να προσευχόμεθα στον Θεό ώστε να μας επιτρέπει να βρισκόμαστε τακτικά και ο λόγος ώστε ο ένας να οικοδομεί τον άλλον. Ο Κύριος τόνισε, όπου δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το όνομά μου εν τω μέσω αυτών είμαι και εγώ.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΙ 20 – 21

«20. Ο δε Θεός της ειρήνης, όστις ανεβίβασεν εκ των νεκρών τον μέγαν ποιμένα των προβάτων διά του αίματος της αιωνίου διαθήκης, τον Κύριον ημών Ιησούν,
21. είθε να σας κάμη τελείους εις παν έργον αγαθόν, διά να εκτελήτε το θέλημα αυτού, ενεργών εν υμίν το ευάρεστον ενώπιον αυτού διά του Ιησού Χριστού, εις τον οποίον είη η δόξα εις τους αιώνας των αιώνων· αμήν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Κύριος που είναι αρχηγός της ειρήνης, να μας φωτίσει ώστε διά της μελέτης του Λόγου του Θεού και διά της προσευχής να αυξηθούμε εις παν έργον αγαθό. Το οποίο εύχομαι εις όλα τα παιδιά που εργάζονται σήμερα και στο μέλλον για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του κόσμου. Αμήν.

ΚΕΦ. ΙΓ΄ΣΤΙΧΟΙ 22 – 25

«22. Σας παρακαλώ δε, αδελφοί, υποφέρετε τον λόγον της νουθεσίας· διότι εν συντομία σας έγραψα.
23. Εξεύρετε ότι ο αδελφός Τιμόθεος απελύθη της φυλακής, μετά του οποίου, εάν έλθη ταχύτερα, θέλω σας ιδεί.
24. Ασπάσθητε πάντας τους προεστώτάς σας και πάντας τους αγίους. Σας ασπάζονται οι από της Ιταλίας.
25. Η χάρις είη μετά πάντων υμών· αμήν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στίχος 22: Ο Θεός δεν θα πρέπει να υπάρχει στη ζωή μας μόνο για να μας επαινεί, αλλά και για να μας νουθετεί. Να ακούμε με χαρά την νουθεσία του και να γνωρίζουμε ότι η νουθεσία του είναι απείρως μεγαλύτερης δόξης από τον έπαινο. Η νουθεσία σε διορθώνει, ο έπαινος μπορεί και να σε απολέσει αν δεν έχεις επίγνωση του θελήματος του Θεού και εάν δεν έχεις γνωρίσει τον εαυτό σου άνθρωπε, ο οποίος απέχει ουσιαστικά από το θέλημα του Θεού. ’ρα η νουθεσία είναι ευλογία που μας συντροφεύει αιώνια.
Στίχος 23: Μπορεί να περνάμε δύσκολα αλλά ποτέ δεν απελπιζόμεθα. ’λλωστε εμείς γνωρίζουμε ότι θα μένουμε στις αρχές του Θεού κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Στίχος 24: Ο ασπασμός, το φιλί στο χέρι ή στο πρόσωπο δείχνει σεβασμό, αγάπη, εκτίμηση, ευχαριστία. Είναι το φιλί του Θεού αυτό που κάνει τους αδελφούς να εκδηλώνουν την εν Χριστώ αγάπη μεταξύ τους.
Στίχος 25: Η χάρις του Θεού συντροφεύει πάντα τη ζωή μας. Κάνοντας όμως το θέλημα του Θεού, αυτή η χάρη αυξάνει. Έτσι μέσω αυτής της χάρης του Θεού δυνάμεθα να αντιμετωπίσουμε τους πνευματικούς εχθρούς και να επιτελέσουμε έργο αγαθό. Γένοιτο, γένοιτο αμήν.


ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΩΜΑΣ
Νεότερη Παλαιότερη