Είναι επικίνδυνη η ακρόαση

    


  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ


1. Είναι επικίνδυνη η ακρόαση όταν δεν προστεθούν στα λόγια και τα έργα.


2. Εκείνος που φροντίζει να διδάξει τον πλησίον του επιτυγχάνει διπλό κέρδος διότι αφενός μεν λαμβάνει από τον Θεό μεγαλύτερη αμοιβή και αφετέρου δε επαναφέρει στη μνήμη του όσα διδάσκει σ’ εκείνον.


3. Αγωνίσου μέχρι θανάτου για την αλήθεια και ο Κύριος θα πολεμήσει για σένα. Αρκεί ένας και μόνο άνθρωπος, κινούμενος από τη φλόγα του ιερού ζήλου, για να διορθώσει ολόκληρο λαό.


4. Μεγάλο αγαθό είναι το να ελεεί κανείς τους φτωχούς αλλά τίποτα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το να απαλλάσσεις κάποιον από την πλάνη.

 

5. Μην περιφρονείς και τους λίγους επειδή δεν μπορείς να διδάξεις πολλούς. Ούτε να αδιαφορήσεις για τις μικρές επιτυχίες επειδή εσύ επιθυμείς τα μεγάλα κατορθώματα.

 

 

 

6. Όπως τα σώματα που δεν καθαρίζονται στο λουτρό είναι γεμάτα από ρύπο και ακαθαρσία έτσι και η ψυχή που δεν απολαμβάνει πνευματική διδασκαλία, έχει επάνω της πολλές κηλίδες από τα αμαρτήματά της.

 

 

 

7. Όπως η γη που δεν καλλιεργείται, μεταβάλλεται σε χέρση και γεμίζει από αγριόκλαδα έτσι και η ψυχή που δεν απολαμβάνει πνευματική διδασκαλία, φυτρώνει αγκάθια και τριβόλια.

 

 

 

8. Ο Θεός ανταποδίδει τις αμοιβές όχι ανάλογα με τα κατορθώματα που επιτυγχάνουμε αλλά ανάλογα με την προσπάθεια εκείνων που αγωνίζονται να κατορθώσουν κάτι.

 

 

 

9. Ο γνήσιος χριστιανός δεν κατηγορεί, δεν ονειδίζει, ούτε κάνει τίποτα άλλο από όσα απαγορεύονται αλλά τηρεί με προσοχή και επιμέλεια τις εντολές του Χριστού και εκτελεί αυτές.

 

 

 

10. Όπου παρουσιάζεται το Άγιο Πνεύμα εκεί ενδημεί και ο Χριστός και όπου είναι ο Χριστός εκεί είναι ολοφάνερο ότι παρίσταται και ο Πατήρ.

 

 

 

11. Θέλεις να γίνεις κάποτε θεολόγος και αντάξιος της θεότητος; Να τηρείς τις άγιες εντολές και να βαδίζεις σύμφωνα με τα άγια προστάγματα διότι η πράξη είναι η σέλα της θεωρίας.

 

 

 

12. Κάθε ψυχή που δεν έχει δεχτεί σωφρονιστική τιμωρία, παραμένει αθεράπευτη. Επομένως, δεν είναι κακό το να υποστεί κάποιος τιμωρία αλλά είναι χειρότερο το να μη σωφρονιστεί από την τιμωρία.

 

 

 

13. Ας αγωνιζόμαστε ώστε να μην είμαστε μόνο παλαιστές αλλά και πολεμιστές κατά των δαιμόνων, διότι οι πρώτοι άλλοτε χτυπούν και άλλοτε τους χτυπάνε ενώ οι δεύτεροι πάντοτε καταδιώκουν τον εχθρό.

 

 

 

14. Όπως τα σύννεφα κρύβουν τον ήλιο έτσι και οι πονηρές σκέψεις σκοτίζουν και καταστρέφουν τον νου.

 

 

 

15. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν παίρνουν το ξένο πράγμα αλλά όμως αγαπούν με υπερβολή το δικό τους.

 

 

 

16. Μην θέλεις να ακολουθείς τον Ιησού μονάχα όταν πηγαίνει στο όρος Θαβώρ αλλά να τον ακολουθείς και όταν πηγαίνει στο όρος του Γολγοθά.

 

 

 

17. Η σωτηρία της ψυχής σου είναι υπόθεση δική σου. Αν εσύ δεν νοιάζεσαι γι’ αυτήν, ποιος άλλος θα νοιαστεί για σένα.

 

 

 

18. Ο κόσμος είναι φανερή εικόνα της αόρατης θεότητας.

 

 

 

19. Γίνου σοφός και φρόνιμος για να προβλέπεις τα μέλλοντα πράγματα πριν σου συμβούν διότι όταν συμβούν και οι μωροί άνθρωποι ακόμα τα γνωρίζουν και κλαίνε αλλά χωρίς όφελος.

 

 

 

20. Τα λόγια είναι σαν τα φύλλα του δέντρου και τα έργα σαν τους καρπούς.

 

 

 

21. Όσο μπορεί ο άνθρωπος τόσο θέλει και ο Θεός.

 

 

 

22. Για να κρίνει κανείς άλλον αν είναι σοφός, είναι ανάγκη αυτός να είναι σοφότερος.

 

 

 

23. Αγωνίζου να αποκτήσεις κάποιο αγαθό το οποίο ο χρόνος να μην μπορεί να σου αφαιρέσει.

 

 

 

24. Ο άνθρωπος πρέπει να κάνει εκείνο που μπορεί και να ζητά από τον Θεό εκείνο που δεν μπορεί.

 

 

 

25. Ο ύπνος είναι αδελφός του θανάτου.

 

 

 

26. Η αργία είναι πηγή της κακίας.

 

 

 

27. Η σιωπή είναι σημείο φρόνησης.

 

 

 

28. Είναι άσοφος αυτός που θέλει να ηγείται σε μη αναγεννημένους ανθρώπους και είναι σοφός αυτός που θέλει να υπηρετεί τον Θεό και τον άνθρωπο.

 

 

 

29. Πολλοί από τους εχθρούς μας, μας ωφελούν επειδή δεν μας κολακεύουν.

 

 

 

30. Να γνωρίζουμε ότι όλοι κουτσαίνουμε, άλλος πολύ και άλλος λίγο.

 

 

 

31. Η ομόνοια στηρίζει σπίτι και η διχόνοια το ξεριζώνει από τα θεμέλια.

 

 

 

32. Όταν τιμά κάποιος την αξία των άλλων, αυξάνει την δική του.

 

 

 

33. Ότι κάνουμε για τους άλλους συνήθως μας φαίνεται πολύ ενώ ότι κάνουν οι άλλοι για μας, μας φαίνεται τίποτα.

 

 

 

34. Ο μεγαλοφυής άνθρωπος κάνει επίτηδες μικρά σφάλματα για να αποφεύγει τα μεγάλα.

 

 

 

35. Του ενός η τιμωρία είναι των πολλών ο φόβος.

 

 

 

36. Όταν δεν έχεις κοντά σου σοφούς ανθρώπους από τους οποίους μπορείς να μάθεις, μάθαινε από τους αμαθείς σκεπτόμενος τα ελαττώματά τους για να μην ξεπέσεις σ’ αυτά. 

 

 

 

37. Αν εσύ θέλεις να μην μάθει ο εχθρός σου το μυστικό σου, μην το φανερώσεις στον φίλο σου. 

 

 

 

38. Το πουλί γνωρίζεται από το κελάιδημα και ο άνθρωπος από τα λόγια και τα έργα του.

 

 

 

39. Όποιος διδάσκει τον άρχοντα, αυτός διδάσκει και όλον τον λαό που είναι στην εξουσία του άρχοντα.

 

 

 

40. Αν δύο ή δέκα έχουν ομόνοια μεταξύ τους τότε ο ένας δεν είναι πλέον ένας αλλά ο καθένας απ’ αυτούς γίνεται δεκαπλάσιος και θα βρεις στους δέκα τον έναν και στον έναν τους δέκα.

 

 

 

41. Αν η αγάπη είναι ζωή τότε το μίσος προς τον πλησίον είναι θάνατος.

 

 

 

42. Η αγάπη είναι η δύναμη να κερδίσουμε τον αδελφό μας γιατί εάν κερδίσουμε τον αδελφό μας, τον Θεό κερδίζουμε.

 

 

 

43. Τους ακόλαστους μπορούν να τους γιατρέψουν οι άνθρωποι, τους πονηρούς οι άγγελοι και τους υπερήφανους μόνο ο Θεός.

 

 

 

44. Όπου συνέβη πτώση εκεί προηγουμένως κατασκήνωσε η υπερηφάνεια διότι το δεύτερο είναι προμήνυμα του πρώτου.

 

 

 

45. Όποιος αποκρούει τους ελέγχους φανερώνει ότι έχει κάπου κρυφά μέσα του το πάθος της υπερηφάνειας ενώ όποιος τους δέχεται, έχει ελευθερωθεί από τα δεσμά της.

 

 

 

46. Αν δεν αγαπάς να σε κολακεύουν τότε δεν θα λυπάσαι και όταν σε περιγελούν.

 

 

 

47. Η ζωή του χριστιανού είναι μια συνεχής και αδιάκοπη μετάνοια.

 

 

 

48. Υπακοή σημαίνει θάψιμο της δικής μας θέλησης και ανάσταση της ταπείνωσης.

 

 

 

49. Αυτός που άλλοτε υπακούει και άλλοτε παρακούει τον πνευματικό του πατέρα, μοιάζει με άνθρωπο που βάζει στα μάτια του άλλοτε κολλύριο και άλλοτε ασβέστη.

 

 

 

50. Από την υπακοή γεννάται η ταπείνωση, από την ταπείνωση η διάκριση, από την διάκριση γεννάται η διόραση και από αυτήν η προόραση.

 

 

 

51. Το καμίνι δοκιμάζει τον χρυσό, η δε στάση μας στην προσευχή τον ζήλο και την αγάπη μας προς τον Θεό.

 

 

 

52. Ο λόγος παρηγορεί πόνο και η καλή διδαχή αφανίζει λύπη. Εκείνος που δεν ελπίζει στην ανάσταση, δίκαια κλαίει και τον πεθαμένο.

 

 

 

53. Ο Ιησούς άρχισε να κηρύττει και να λέει, μετανοείτε επειδή πλησίασε η βασιλεία των ουρανών. Ελάτε πίσω μου και θα σας κάνω αλιείς ανθρώπων. Και εκείνοι, αφήνοντας αμέσως το πλοίο και τον πατέρα τους, τον ακολούθησαν.

 

 

 

54. Ο Κύριος θεραπεύει κάθε αρρώστια (καθετί που γίνεται πάθος και μας βασανίζει), κάθε ασθένεια (όπου υπάρχει αδυναμία, αδυνατώ – ασθενώ).

 

 

 

55. Έρχονται κοντά του εκείνοι που υποφέρουν από διάφορα νοσήματα, που πάσχουν από βασανιστικές παθήσεις. Δαιμονίζονται, σεληνιάζονται, είναι παραλυτικοί και όλοι θεραπεύονται.

 

 

 

56. Μαθητές του είναι αυτοί που έχουν τα εξής στοιχεία: φτωχοί στο πνεύμα, πενθούν προσμένοντας την βασιλεία του Θεού, πράοι, πεινούν και διψούν την δικαιοσύνη του Θεού που δεν απαιτεί αλλά πάντα προσφέρει, ελεούν και είναι καθαροί στην καρδιά, αγαθοποιούν και αγαθοεργούν, είναι ειρηνοποιοί, μακρόθυμοι, χαίρονται και αγάλλονται, είναι το αλάτι της γης, φως, είναι πόλη που φαίνεται πάνω σε βουνό και το μεγαλύτερο και κορυφαίο στοιχείο τους είναι η αγάπη προς πάντα συνάνθρωπο, φίλο ή εχθρό. Και όλα αυτά προς δόξα Θεού και σωτηρία του κόσμου.

 

 

 

57. Οι μαθητές μελετούν, διδάσκουν και εκτελούν τις εντολές του Κυρίου. Αγάπα εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της διανοίας σου Κύριο και Θεό σου. Αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν.  

Νεότερη Παλαιότερη